odyn06
19.03.26, 10:55
Profesor Kuźniar, czołowy polski amerykanista, naukowiec z Uniwersytetu Warszawskiego napisał analizę procesów decyzyjnych Trumpa. Analiza dość długa, mądra i celna zawiera jedną tezę, wartą powtórzenia na forum militaria.
Profesor Kuźniar jest zdania, że ostatnimi decyzjami Trumpa kieruje poczucie zupełnej BEZKARNOŚCI.
Sfiksowany facet,który ma za uszami czyny kryminalne, który powinien siedzieć za nawoływanie do ataku na Kapitol, przed odpowiedzialnością karną i pobytem w mamrze uciekł do Białego Domu. Można? Można.
Skandale z Grenlandią, Kanadą, Wenezuelą, obelgi formułowane publicznie wobec premierów, prezydentów i znane osoby z autorytetem międzynarodowym wcale mu nie zaszkodziły.
Dobrał sobie Netaniahu, faceta z podobną kartoteką karną. Wywołali wojnę na Bliskim Wschodzie, jakby Ukrainy było mało, ale, gdy zaczęło iść nie po myśli Trumpa, to wywołana przez siebie wojnę postanowił „umiędzynarodowić „ i powtórzyć Irak i Afganistan.
Społeczność międzynarodowa, pomna doświadczeń z Iraku i Afganistanu pokazała szaleńcowi z Białego Domu środkowy palec, czym zasłużyła sobie na stek publicznie formułowanych wyzwisk.
Profesor Kuźniar zwraca uwagę na brutalizację, a nawet wulgaryzację stosunków międzynarodowych, zanik norm wynikających z traktatów, porozumień i umów, oraz myślenie kategoriami: „jestem wielki, mogę zrobić co chcę, normy i traktaty mam w pogardzie, a oponenci? Mam ich w nosie, bo nic mi nie zrobią.”