Dodaj do ulubionych

wypadek F 22 ??

IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 13:11
Podobno jakiś F 22 poszedł z dymem czy ktos o tym słyszał ???
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Mamlas Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 13:50
      www.network54.com/Forum/thread?forumid=211833&messageid=1103604535&lp=1103626434

Ale nie ciesz sie Berkut :-D
      i tak Raptor zaliczy już kilkadziesiąt zestrzeleń (a może nawet zdąży doczekać
      sie następcy) zanim Ruscy w ogóle otworzą fazę PROJEKTU myśliwca 5-
      generacji.Pośrednio sami sie do tego przyznali,zapowiadając,że bedą musieli
      kupić samoloty generacji 4+ by jakoś dociągnąć do tego odległego projektu.I
      znaleźć partnerów zagranicznych.Swoją drogą wątpie,czy w ogóle jest sens
      zabierać sie za to tak późno... Biorąc pod uwagę długotrwałość projektowania a
      potem prób(w warunkach rosyjskich pomnóżmy conajmniej razy 2 czas,którego
      potrzebują Amerykanie),PAK wejdzie do służby gdy na niebie USA pojawią sie
      pierwsze myśliwskie bezpilotowce,a już dziś wiadomo,że załogowy myśliwiec z
      bezpilotowcem nie bedzie mieć szans... Osobiście nie cierpię bezpilotowców i
      uważam,że tworząc je zatracimy wszystko,do czego dążyli nasi przodkowie -
      pragnienie i miłość latania,a poza tym jak pomyśleć co by było jakby wymknęły
      się z pod ludzkiej kontroli... Wkońcu jeśli damy im inteligencję to mogą dojść
      do wniosku - a zresztą,mało już było na ten temat książek i filmów?
      Trochę się rozpisałem,ale wracając do tematu,samoloty zawsze sie rozbijały i
      rozbijać sie bedą,wszystkie maszyny przez to przeszły,z Gripenem i Typhoonem
      włącznie,a w obecnym stadium rozwoju wypadek F-22 można traktować jak
      zwykłą,rutynową (jesli można tak to ująć) katastrofę F-15,F-16,F-18 czy F-14.
      Ot co,zdarza się.
      PS.Najnowszą garść wieści dotyczących marzeń o nowym rosyjskim myśliwcu
      wyssałem z Lotnictwa(12/04),nie z palca ;-P
      • Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 14:23
        Hmmm musze kupić ten numer :) z tego co ja czytałem na necie itp PAK FA ma
        rozpocząc loty probne w 2008 roku paralay.narod.ru/pakfasu.html wersja
        morska w 2012. Z tymi mysliwcami generacji 4+ to chodzi o modernizacje suk do
        standardu SM ???
        JAk naprawde będzie z Pak FA itp to pożyjemy zobaczymy :)
        Co do wypadow to doskonale wiem że sie zdarzały i będą sie zdarzać tak to już
        bywa
        pozdr
        • Gość: Mamlas Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:04
          Berkut,powiedz szczerze,jak ty sobie wyobrażasz loty próbne za 3 lata,skoro
          jeszcze nawet nie zaczęli tego samolotu projektować... Nawet pół wieku temu,gdy
          samoloty były niewspółmiernie prostrze niż dzisiaj,cała faza projektu i
          wdrażania samolotu trwała 4-5 lat i to niezależnie od ponaglających okoliczności
          (II wojna światowa).A gdzie tamtym samolotom do szczytowych osiągnięć ludzkości
          z jakich składa sie myśliwiec 5 generacji,Amerykanie wprowadzają Raptora do
          słuzby dopiero po 15 latach fazy projektowania/prób a wybacz,ale
          techonologicznie są od Ruskich "trochę" lespsi...
          a takich przykładów jest mnóstwo,identycznie było z Gripenem,Typhoonem,Rafale(a
          i tak mozliwości jakie posiadają w obecnych wersjach pozwalają je nazwać
          conajwyżej "generacja 4+) czy będzie z JSF/F-35.
          Zrobienie porządnego samolotu w 3 lata byłoby niemożliwe nawet z pomocą
          ufoludków,tymbardziej jeśli Rosjanie muszą od zera eksperymentować chociażby z
          technologią stealth(bez której o samolocie "pełnej" 5 generacji nie może być
          mowy)...

Aha,nie jeśli chodzi te 4+ to nie chodzi o modernizację posiadanego
          sprzętu,wyraźnie jest o mowa o zakupie niewielkiej ilości fabrycznie nowych
          maszyn(SU-35?),choc i tak w dość odległej przyszłości.Ja naprawdę nie wiem co
          zrobią Ruscy i szczerze mówiąc nie chciałbym być w ich skórze,bo na moje oko(i
          ekspertów) PAK (czy też jego mutacja,bo założenia taktyczno-technicznie w tak
          długim okrseie czasu zmienią sie jeszcze kilkakrotnie - nic nie stoi na
          przeszkodzie bo go nawet nie zaczęto projektować) nie wejdzie do służby
          liniowej wcześniej jak ok. 2020-2025. Tylko czy wtedy wprowadzanie zupełnie
          nowego załogowego mysliwca bedzie jeszcze miało sens...?!

Pozdro
          • Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 21:18
            Tak zgadza się cieżko jest sobie wyobrazić zaprojektowanie mysliwca 5 generacji
            w 3 lata racja. Tyle tylko że do końca nie wiadomo jak zaawansowane są prace
            nad PAK FA skoro pojawiają sie informacje o tym że nowy samolot ma być
            oblatywany w 2008 roku być moze oznacza że prace nad PAK FA są znacznie
            bardziej zaawansowane niż myslimy i trwają już od jakiegos czasu.
            Piszesz że prace nad raptorem trwały ponad 15 lat zgadza sie.W ZSRR też
            pracowano nad nowym myśliwcem 5 generacji. Projekt zaczęto wczesnymi latami 80
            jako następca miga 29 i su 27 chodzi oczywiscie o Mig 1.42 ktory wygrał z
            suchojem Pierwsze problemy nastapily wraz z anulowaniem
            projektu 701, w polowie lat '80. 701 mial byc ciezszym i bardziej
            "niewykrywalnym" samolotem, bazujacym na tych samych zalozeniach
            aerodynamicznych, majacym zastapic MiG-31 i 31M. Zaklada sie ze oba projekty
            ( i90 i 701) bazowaly na MiG-31. 701 anulowano wskutek braku zapotrzebowania
            na taka maszyne ze strony PVO. Natępnie po rozpadzie ZSRR nastapiły problemy
            finansowe itp itd. Co prawda Miga MFI oblatano chyba w 2000 r ale zrezygnowano
            z tej koncepcji bo był chyba za drogi i wtedy zdecydowano sie na cos tąnszego
            czyli PAK FA. Gdyby prowadzono nadal prace nad MFI to już w 2006 mołby być
            gotowy do masowej produkcji a osiągi miał niezłe nowe silniki piątej generacji
            AL 41 F o ciągu prawie 180 KN ktorych zresztą mniejsza wersja Al41F1 była
            testowana i podobno ma napędzać PAK FA obniżona wykrywalność oczywiscie nie na
            takim poziomie jak F 22 ale były troche inne założenia itp tak wiec nie można
            stwierdzić że rosjanie prowadzą prace nad myśliwcem 5 generacji od zera bo jego
            korzenie tak jak w USA tkwią jeszcze w latach 80 a że zmieniają koncepcje i
            przeprojektowywują no to juz inna rozmowa :)

Rosjanie muszą od zera eksperymentować chociażby z
            > technologią stealth(bez której o samolocie "pełnej" 5 generacji nie może być
            > mowy)...

Cczy ja wiem czy od zera muszą eksperymentować z technologią stealth, nie sądze
            Nie wiem czy wiesz ale F 117 powstawał 20 lat temu na bazie opracowań
            radzieckich fizyków (chodzi o ksztąły rozpraszające promieniowanie) ktore nie
            były tajne!!! :) W ZSRR pracowano nad zmniejszeniem sygnatury przynajmniej od
            lat 80 tak wieć mają jakies doświadczenie z technologią stealth, tyle tylko że
            oni podchodzili troche inaczej do tej technologi jak amerykanie w ZSRR stawiano
            duzo bardziej na supermanewrowość niż na stealth :)

Tylko czy wtedy wprowadzanie zupełnie
            > nowego załogowego mysliwca bedzie jeszcze miało sens...?!
            >

Zawszego mogą zmodyfikować np Su 35 nowa awionika radar z anteną AESA do tego
            nowe silniki AL41F1 jakies dobre pokrycie RAM oczywiscie to zbyt wiele nie da
            ale zawsze cos. Taka modernizacja moze zrobićz Su 35 bardoz grożną maszyne :)
            pozdro

• Gość: wojciech j. Re: wypadek F 22 ?? IP: *.238.113.191.adsl.inetia.pl 21.12.04, 22:50
              Rosja nie jest ani technologicznie ani finansowo przygotowana do takiego
              przedsięwzięcia.
              Myśliwec V generacji mogacy byc konkurentem dla Raptora to mocarstwowe mżonki,
              sny o potędze i tęsknota za powrotem do przeszłości. Po prostu propagandowe
              bzdety.
              Rosja jest skazana na modernizacje tego co ma, ewentualnie jakiś lekki projekt
              w rodzaju Rafale. Ale jeśli już to nie wcześniej niż 2020.
              • Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 23:35
                > Rosja jest skazana na modernizacje tego co ma, ewentualnie jakiś lekki
                projekt
                > w rodzaju Rafale. Ale jeśli już to nie wcześniej niż 2020.

Powiedział dowódca PVO i prezes Mapo Mig Wojciech.J :-)
                • Gość: wojciech j. Re: wypadek F 22 ?? IP: *.238.114.170.adsl.inetia.pl 22.12.04, 00:17
                  Berkucik. Ja wiem, że wszystko to co w Rosji towarzysze powiedzą to ty łykasz
                  jak żaba kit. Lub jak nie przymierzając dewotka słowa ojca Rydzyka.
                  A więc żyj sobie w tym swoim paranoicznym swiecie wiary w coś co nie istnieje.
                  • Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 00:21
                    Tia to jest ogolny spisek KGB :-) ja podaje fakty kolego a to że z faktami sie
                    nie zgadzasz to już twoj problem :)
                    • Gość: Mamlas Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 02:57
                      Berkut,fakty?! Jakie fakty??? Że niby PAK powstaje sobie gdzieś w tajemnicy i
                      to od paru lat,by w 2008 zrzucić nagle kurtynę i zadziwić świat?! ;-)))
                      Gdyby Ruscy rzeczywiście wzięli sie za ten samolot,zostałoby to nagłośnione
                      bardziej niż 11 września,żeby wszyscy do tego 2025 nie przerzucili się już na
                      JSF. Hehe,a swoją drogą kto niby miałby go konstruować? KGB?! ;-))) Bo póki co
                      ten projekt nie ma właściwie nawet konkretnego wykonawcy(choć właściwie co ja
                      sie dziwię,jak wykonawcę może mieć coś co w ogóle nie istnieje...),który mógłby
                      zamówić przyrządy kreślarskie tudzież komputery dla konstruktorów i poprosić
                      ich,by ZACZĘLI ten samolot wreszcie - chociażby wstępnie - tworzyć...
                      Pozdrawiam (i z okazji świąt zyczę trzeźwiejszego spojrzenia na rzeczywistość)
                      • Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 15:32
                        > Gdyby Ruscy rzeczywiście wzięli sie za ten samolot,zostałoby to nagłośnione
                        > bardziej niż 11 września

Ach zapomniałem oni powinni najpierw powiadomoć Ciebie i zdawać Ci relacje nad
                        stopmniem zaawansowania prac nad PAK FA ;)

Bo póki co
                        > ten projekt nie ma właściwie nawet konkretnego wykonawcy(choć właściwie co ja
                        > sie dziwię,jak wykonawcę może mieć coś co w ogóle nie istnieje...)

Ty a nad projektem T 50 to ufoludki pracują :)
    • Gość: A.L. Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:37
      > Podobno jakiś F 22 poszedł z dymem czy ktos o tym słyszał ???

Na razie tylko hasło na paru forach.

F-22 już raz w latach 90-tych "twardo lądował", pod poniższym linkiem jest film:
      www.alexisparkinn.com/aviation_videos.htm
      Ostatnio coraz częstszą przyczyną katastrof nowych samolotów są problemy z
      oprogramowaniem (znak czasów). Może dopuścili Microsoft do tworzenia softu dla
      F-22 :-))
    • Gość: A.L. trochę szczegółów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:43
      Pilot ejects before stealth fighter crashes
      LAS VEGAS (AP) — The pilot of a stealth fighter managed to eject Monday
      afternoon shortly before the plane crashed at Nellis Air Force Base.
      The pilot was taken to a nearby hospital, Air Force officials said. His name
      and condition were not released.

A huge plume of black smoke could be seen near one of the runways on the base
      near Las Vegas after the Raptor F/A-22 went down.

The aircraft, considered the Air Force's premier fighter, was assigned to the
      422 Test and Evaluation Squadron at Nellis. The accident was under
      investigation.

Monday's was the second crash involving a fighter in about six weeks at Nellis.
      An F-18 went down Nov. 9 about 15 miles north of the base. The pilot of that
      aircraft also managed to eject.

• paw_dady prawdziwy powod 22.12.04, 14:55
      Gość portalu: Berkut napisał(a):

> Podobno jakiś F 22 poszedł z dymem czy ktos o tym słyszał ???
      > pozdrawiam

biorac pod uwage trend do outsourcingu wszystkiego jak leci do Indii po prostu
      wzieli pilota z Indii. Jak poakzuje link oni maja duzy 'hit rate' ;)
      • Gość: Mamlas Re: prawdziwy powod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:43
        nie śmiej sie z Hindusów - to ścisła czołówka najlepszych pilotów świata,a te
        wypadki biorą się stąd,że bardzo dużo trenują a te treningi to bynajmniej nie
        lot w luźnym szyku na dużej wysokości,tylko zadania bardzo zbliżone do realnych
        działań bojowych,z podobnym ryzykiem(no,może poza ostrzałem z ziemi ;-)
        Dość powiedzieć,że podczas ćwiczeń Hindusom na SU-30 udało się parę razy skopać
        tyłki amerykańskim F-15C...
        • Gość: Marek Re: prawdziwy powod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:08
          No cóż ostatnio Czesi chwalili się że na albatrosach w ćwiczeniach
          pokonywali ...... F-16, jeśli tak to czemu Su-30 nie miałby pokonać F-15C ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka