Gość: Berkut IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 13:11 Podobno jakiś F 22 poszedł z dymem czy ktos o tym słyszał ??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mamlas Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 13:50 www.network54.com/Forum/thread?forumid=211833&messageid=1103604535&lp=1103626434 Ale nie ciesz sie Berkut :-D i tak Raptor zaliczy już kilkadziesiąt zestrzeleń (a może nawet zdąży doczekać sie następcy) zanim Ruscy w ogóle otworzą fazę PROJEKTU myśliwca 5- generacji.Pośrednio sami sie do tego przyznali,zapowiadając,że bedą musieli kupić samoloty generacji 4+ by jakoś dociągnąć do tego odległego projektu.I znaleźć partnerów zagranicznych.Swoją drogą wątpie,czy w ogóle jest sens zabierać sie za to tak późno... Biorąc pod uwagę długotrwałość projektowania a potem prób(w warunkach rosyjskich pomnóżmy conajmniej razy 2 czas,którego potrzebują Amerykanie),PAK wejdzie do służby gdy na niebie USA pojawią sie pierwsze myśliwskie bezpilotowce,a już dziś wiadomo,że załogowy myśliwiec z bezpilotowcem nie bedzie mieć szans... Osobiście nie cierpię bezpilotowców i uważam,że tworząc je zatracimy wszystko,do czego dążyli nasi przodkowie - pragnienie i miłość latania,a poza tym jak pomyśleć co by było jakby wymknęły się z pod ludzkiej kontroli... Wkońcu jeśli damy im inteligencję to mogą dojść do wniosku - a zresztą,mało już było na ten temat książek i filmów? Trochę się rozpisałem,ale wracając do tematu,samoloty zawsze sie rozbijały i rozbijać sie bedą,wszystkie maszyny przez to przeszły,z Gripenem i Typhoonem włącznie,a w obecnym stadium rozwoju wypadek F-22 można traktować jak zwykłą,rutynową (jesli można tak to ująć) katastrofę F-15,F-16,F-18 czy F-14. Ot co,zdarza się. PS.Najnowszą garść wieści dotyczących marzeń o nowym rosyjskim myśliwcu wyssałem z Lotnictwa(12/04),nie z palca ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 14:23 Hmmm musze kupić ten numer :) z tego co ja czytałem na necie itp PAK FA ma rozpocząc loty probne w 2008 roku paralay.narod.ru/pakfasu.html wersja morska w 2012. Z tymi mysliwcami generacji 4+ to chodzi o modernizacje suk do standardu SM ??? JAk naprawde będzie z Pak FA itp to pożyjemy zobaczymy :) Co do wypadow to doskonale wiem że sie zdarzały i będą sie zdarzać tak to już bywa pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:04 Berkut,powiedz szczerze,jak ty sobie wyobrażasz loty próbne za 3 lata,skoro jeszcze nawet nie zaczęli tego samolotu projektować... Nawet pół wieku temu,gdy samoloty były niewspółmiernie prostrze niż dzisiaj,cała faza projektu i wdrażania samolotu trwała 4-5 lat i to niezależnie od ponaglających okoliczności (II wojna światowa).A gdzie tamtym samolotom do szczytowych osiągnięć ludzkości z jakich składa sie myśliwiec 5 generacji,Amerykanie wprowadzają Raptora do słuzby dopiero po 15 latach fazy projektowania/prób a wybacz,ale techonologicznie są od Ruskich "trochę" lespsi... a takich przykładów jest mnóstwo,identycznie było z Gripenem,Typhoonem,Rafale(a i tak mozliwości jakie posiadają w obecnych wersjach pozwalają je nazwać conajwyżej "generacja 4+) czy będzie z JSF/F-35. Zrobienie porządnego samolotu w 3 lata byłoby niemożliwe nawet z pomocą ufoludków,tymbardziej jeśli Rosjanie muszą od zera eksperymentować chociażby z technologią stealth(bez której o samolocie "pełnej" 5 generacji nie może być mowy)... Aha,nie jeśli chodzi te 4+ to nie chodzi o modernizację posiadanego sprzętu,wyraźnie jest o mowa o zakupie niewielkiej ilości fabrycznie nowych maszyn(SU-35?),choc i tak w dość odległej przyszłości.Ja naprawdę nie wiem co zrobią Ruscy i szczerze mówiąc nie chciałbym być w ich skórze,bo na moje oko(i ekspertów) PAK (czy też jego mutacja,bo założenia taktyczno-technicznie w tak długim okrseie czasu zmienią sie jeszcze kilkakrotnie - nic nie stoi na przeszkodzie bo go nawet nie zaczęto projektować) nie wejdzie do służby liniowej wcześniej jak ok. 2020-2025. Tylko czy wtedy wprowadzanie zupełnie nowego załogowego mysliwca bedzie jeszcze miało sens...?! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 21:18 Tak zgadza się cieżko jest sobie wyobrazić zaprojektowanie mysliwca 5 generacji w 3 lata racja. Tyle tylko że do końca nie wiadomo jak zaawansowane są prace nad PAK FA skoro pojawiają sie informacje o tym że nowy samolot ma być oblatywany w 2008 roku być moze oznacza że prace nad PAK FA są znacznie bardziej zaawansowane niż myslimy i trwają już od jakiegos czasu. Piszesz że prace nad raptorem trwały ponad 15 lat zgadza sie.W ZSRR też pracowano nad nowym myśliwcem 5 generacji. Projekt zaczęto wczesnymi latami 80 jako następca miga 29 i su 27 chodzi oczywiscie o Mig 1.42 ktory wygrał z suchojem Pierwsze problemy nastapily wraz z anulowaniem projektu 701, w polowie lat '80. 701 mial byc ciezszym i bardziej "niewykrywalnym" samolotem, bazujacym na tych samych zalozeniach aerodynamicznych, majacym zastapic MiG-31 i 31M. Zaklada sie ze oba projekty ( i90 i 701) bazowaly na MiG-31. 701 anulowano wskutek braku zapotrzebowania na taka maszyne ze strony PVO. Natępnie po rozpadzie ZSRR nastapiły problemy finansowe itp itd. Co prawda Miga MFI oblatano chyba w 2000 r ale zrezygnowano z tej koncepcji bo był chyba za drogi i wtedy zdecydowano sie na cos tąnszego czyli PAK FA. Gdyby prowadzono nadal prace nad MFI to już w 2006 mołby być gotowy do masowej produkcji a osiągi miał niezłe nowe silniki piątej generacji AL 41 F o ciągu prawie 180 KN ktorych zresztą mniejsza wersja Al41F1 była testowana i podobno ma napędzać PAK FA obniżona wykrywalność oczywiscie nie na takim poziomie jak F 22 ale były troche inne założenia itp tak wiec nie można stwierdzić że rosjanie prowadzą prace nad myśliwcem 5 generacji od zera bo jego korzenie tak jak w USA tkwią jeszcze w latach 80 a że zmieniają koncepcje i przeprojektowywują no to juz inna rozmowa :) Rosjanie muszą od zera eksperymentować chociażby z > technologią stealth(bez której o samolocie "pełnej" 5 generacji nie może być > mowy)... Cczy ja wiem czy od zera muszą eksperymentować z technologią stealth, nie sądze Nie wiem czy wiesz ale F 117 powstawał 20 lat temu na bazie opracowań radzieckich fizyków (chodzi o ksztąły rozpraszające promieniowanie) ktore nie były tajne!!! :) W ZSRR pracowano nad zmniejszeniem sygnatury przynajmniej od lat 80 tak wieć mają jakies doświadczenie z technologią stealth, tyle tylko że oni podchodzili troche inaczej do tej technologi jak amerykanie w ZSRR stawiano duzo bardziej na supermanewrowość niż na stealth :) Tylko czy wtedy wprowadzanie zupełnie > nowego załogowego mysliwca bedzie jeszcze miało sens...?! > Zawszego mogą zmodyfikować np Su 35 nowa awionika radar z anteną AESA do tego nowe silniki AL41F1 jakies dobre pokrycie RAM oczywiscie to zbyt wiele nie da ale zawsze cos. Taka modernizacja moze zrobićz Su 35 bardoz grożną maszyne :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: wypadek F 22 ?? IP: *.238.113.191.adsl.inetia.pl 21.12.04, 22:50 Rosja nie jest ani technologicznie ani finansowo przygotowana do takiego przedsięwzięcia. Myśliwec V generacji mogacy byc konkurentem dla Raptora to mocarstwowe mżonki, sny o potędze i tęsknota za powrotem do przeszłości. Po prostu propagandowe bzdety. Rosja jest skazana na modernizacje tego co ma, ewentualnie jakiś lekki projekt w rodzaju Rafale. Ale jeśli już to nie wcześniej niż 2020. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 23:35 > Rosja jest skazana na modernizacje tego co ma, ewentualnie jakiś lekki projekt > w rodzaju Rafale. Ale jeśli już to nie wcześniej niż 2020. Powiedział dowódca PVO i prezes Mapo Mig Wojciech.J :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: wypadek F 22 ?? IP: *.238.114.170.adsl.inetia.pl 22.12.04, 00:17 Berkucik. Ja wiem, że wszystko to co w Rosji towarzysze powiedzą to ty łykasz jak żaba kit. Lub jak nie przymierzając dewotka słowa ojca Rydzyka. A więc żyj sobie w tym swoim paranoicznym swiecie wiary w coś co nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 00:21 Tia to jest ogolny spisek KGB :-) ja podaje fakty kolego a to że z faktami sie nie zgadzasz to już twoj problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 02:57 Berkut,fakty?! Jakie fakty??? Że niby PAK powstaje sobie gdzieś w tajemnicy i to od paru lat,by w 2008 zrzucić nagle kurtynę i zadziwić świat?! ;-))) Gdyby Ruscy rzeczywiście wzięli sie za ten samolot,zostałoby to nagłośnione bardziej niż 11 września,żeby wszyscy do tego 2025 nie przerzucili się już na JSF. Hehe,a swoją drogą kto niby miałby go konstruować? KGB?! ;-))) Bo póki co ten projekt nie ma właściwie nawet konkretnego wykonawcy(choć właściwie co ja sie dziwię,jak wykonawcę może mieć coś co w ogóle nie istnieje...),który mógłby zamówić przyrządy kreślarskie tudzież komputery dla konstruktorów i poprosić ich,by ZACZĘLI ten samolot wreszcie - chociażby wstępnie - tworzyć... Pozdrawiam (i z okazji świąt zyczę trzeźwiejszego spojrzenia na rzeczywistość) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: wypadek F 22 ?? IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 15:32 > Gdyby Ruscy rzeczywiście wzięli sie za ten samolot,zostałoby to nagłośnione > bardziej niż 11 września Ach zapomniałem oni powinni najpierw powiadomoć Ciebie i zdawać Ci relacje nad stopmniem zaawansowania prac nad PAK FA ;) Bo póki co > ten projekt nie ma właściwie nawet konkretnego wykonawcy(choć właściwie co ja > sie dziwię,jak wykonawcę może mieć coś co w ogóle nie istnieje...) Ty a nad projektem T 50 to ufoludki pracują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: wypadek F 22 ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:37 > Podobno jakiś F 22 poszedł z dymem czy ktos o tym słyszał ??? Na razie tylko hasło na paru forach. F-22 już raz w latach 90-tych "twardo lądował", pod poniższym linkiem jest film: www.alexisparkinn.com/aviation_videos.htm Ostatnio coraz częstszą przyczyną katastrof nowych samolotów są problemy z oprogramowaniem (znak czasów). Może dopuścili Microsoft do tworzenia softu dla F-22 :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. trochę szczegółów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:43 Pilot ejects before stealth fighter crashes LAS VEGAS (AP) — The pilot of a stealth fighter managed to eject Monday afternoon shortly before the plane crashed at Nellis Air Force Base. The pilot was taken to a nearby hospital, Air Force officials said. His name and condition were not released. A huge plume of black smoke could be seen near one of the runways on the base near Las Vegas after the Raptor F/A-22 went down. The aircraft, considered the Air Force's premier fighter, was assigned to the 422 Test and Evaluation Squadron at Nellis. The accident was under investigation. Monday's was the second crash involving a fighter in about six weeks at Nellis. An F-18 went down Nov. 9 about 15 miles north of the base. The pilot of that aircraft also managed to eject. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady prawdziwy powod 22.12.04, 14:55 Gość portalu: Berkut napisał(a): > Podobno jakiś F 22 poszedł z dymem czy ktos o tym słyszał ??? > pozdrawiam biorac pod uwage trend do outsourcingu wszystkiego jak leci do Indii po prostu wzieli pilota z Indii. Jak poakzuje link oni maja duzy 'hit rate' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: prawdziwy powod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:43 nie śmiej sie z Hindusów - to ścisła czołówka najlepszych pilotów świata,a te wypadki biorą się stąd,że bardzo dużo trenują a te treningi to bynajmniej nie lot w luźnym szyku na dużej wysokości,tylko zadania bardzo zbliżone do realnych działań bojowych,z podobnym ryzykiem(no,może poza ostrzałem z ziemi ;-) Dość powiedzieć,że podczas ćwiczeń Hindusom na SU-30 udało się parę razy skopać tyłki amerykańskim F-15C... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: prawdziwy powod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:08 No cóż ostatnio Czesi chwalili się że na albatrosach w ćwiczeniach pokonywali ...... F-16, jeśli tak to czemu Su-30 nie miałby pokonać F-15C ? Odpowiedz Link Zgłoś