Dodaj do ulubionych

Chiny - uzbrojenie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 11:17
Trochę chińskich ciekawostek

AEW - Y8
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=67216
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=69735
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=74019
Bezpilotowce
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=68659
SAR - zasobnik
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=73765
Urządzenie obrona p.rak dla myśliwca
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=70429
Piękna fota JH7 (uzbrojenie + zasobnik celowniczy ??? czy też stacja
naprowadzania rakiet?? a może WRE ???)
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=67217
Inne tajne przez poufne

strzelam - ichnia OKA ????
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=68248
Chińska Aurora ;-)
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=66667
Obiekt o zastosowaniu militarnym (radar?)
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=72025
Śmigłowiec szturmowy
forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=66514

Obserwuj wątek
    • Gość: A.L. w temacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 11:36
      china-defense.blogspot.com/
    • michalgajzler Re: Chiny - uzbrojenie 11.04.05, 12:38
      Gość portalu: A.L. napisał(a):
      > Piękna fota JH7 (uzbrojenie + zasobnik celowniczy ??? czy też stacja
      > naprowadzania rakiet?? a może WRE ???)
      Fktycznie, bardzo ładne zdjęcie.
      A mamy na nim:
      JH-7A (widać 2 płetwy pod kadłubem zamiast jednej). Poza tym widzimy chyba 2x
      PL-5, 3 widoczne (razem pewnie 4) przeciwokrętowe YJ-8K(?) no i ten zasobnik -
      może jest to zasobnik nawigacyjny "Blue Sky" (tyle że nie widziałm żadnego
      zdjęcia tego ustrojstwa a jedynie opisy, więc to moje domysły;-).
      Stację naprowadzania rakiet chyba można spokojnie wykluczyć.
      • michalgajzler Re: Chiny - uzbrojenie 11.04.05, 19:19
        michalgajzler napisał:

> Stację naprowadzania rakiet chyba można spokojnie wykluczyć.
        Chociaż gdy się zastanowiłem to już nie jestem taki pewien;-). JH-7A ma
        przenosić rakiety Ch-31P...ale na "Fantasmagorię" to mi ten zasobnik nie raczej
        nie wygląda poza tym i owych rakiet na zdjęciu nie ma...(w każdym razie
        zwątpiłem;-)).
        • Gość: A.L. Re: Chiny - uzbrojenie IP: *.c154.petrotel.pl 11.04.05, 20:26
          Wiele wskazuje na zasobnik nawigacyjno-celowniczy "Blue Sky"

tu rozbebeszony:
          www.stormpages.com/jetfight/attack/bluesky.jpg
          • michalgajzler JH-7A - foto kolejne 14.04.05, 23:05
            mil.jschina.com.cn/blog/uploadfile/20041212231123721.jpg
            Tym razem inny zestaw uzbrojenia - PL-5 + YJ-8K + Ch-31P (lub ich lokalna wersja
            - YJ-91).
            • michalgajzler tfuuuu 14.04.05, 23:09
              dopiero teraz się dokładnie przypatrzyłem...
              Co w tym obrazku jest nie tak;-))?
    • xapur Z tą Oką to nie bardzo. 11.04.05, 15:36
      Wygląda na zwykłą rakietę. Widoczna kabina jest kabiną ciężarówki stojącej z
      tyłu. Tak się nałożyło.
      Chociaż przy ich możliwościach kadrowych faktycznie mogliby serio rozważyć ideę
      kamikaze. W końcu człowiek nie da się zmylić jak komputer. :)
      • Gość: Speedy Re: Z tą Oką to nie bardzo. IP: 217.17.35.* 11.04.05, 15:41
        O raju, Oka czyli SS-23 Spider, rakieta taktyczna z lat 80-tych, następca
        Scuda, a nie samobójczy samolocik z II wojny!!
        • xapur Aha. Zatrzymałem się na 45. Dalej jestem noga. 11.04.05, 15:49
          Jak sobie wziąłem opis jakiejś skrzydlatej czy gąsienicowej machiny z II wś to
          kumałem o co biega. Teraz za dużo elektroniki. Nic nie jarzę. A i wyglądają
          gorzej.
      • Gość: A.L. Re: Z tą Oką to nie bardzo. IP: *.c154.petrotel.pl 11.04.05, 16:26
        Jak to już Speedy zauważył moje porównanie było daleko bardziej "ortodoksyjne" -
        miałem oczywiście na myśli rakietę kompleksu 9K714 Oka, ale gratuluję świeżego
        spojrzenia w temacie chińskiego uzbrojenia. Jeżeli forum czytuje ktoś z
        ambasady chińskiej - kto wie, pomysł może się podobać
        • valpurgius Re: Z tą Oką to nie bardzo. 11.04.05, 20:25
          Hmm... Mie sie wydaje, ze w tym hangarze wszystko takie jakies kolorowe...jakby
          makiety :)
          • Gość: Mamlas i garść dodatkowych fotek :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 00:25
            www.network54.com/Forum/thread?forumid=211833&messageid=1113249974&lp=1113253619
            pozdrawiam
    • Gość: A.L. i jeszcze IP: *.c155.petrotel.pl 14.04.05, 22:25
      jak ktoś napisał skopiowali pomysł z "Command and Conquer":

forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=75078
      ??
      • michalgajzler Re: i jeszcze 14.04.05, 23:02
        Khm...a cóż to za wynalazek?
        • Gość: A.L. Re: i jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:09
          Trochę zasugerowany kolorem podejrzewam, że to sprzęt do gaszenia pożarów np.
          pożarów szybów naftowych ??????
          • dreaded88 Re: i jeszcze 15.04.05, 10:25
            Nadawałby się zatem (jeśli może miotać ciecze bardziej zawiesiste) i na pojazd
            sił szturmowych przewodniczącego Leppera.
            • Gość: A.L. Pneumatyczna wyrzutnia komandosów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:50
              Ja jeszcze miałem taki pomysł, że urządzenie to ma służyć do przerzutu
              chińskich komadosów na Tajwan. Do każdej rury żołnierz (ze spadochronem), rurki
              pod właściwym kątem i pierdut ... swobodny lot po paraboli .. a w tym czasie
              następne parka na wyrzutni ??

To już drugi po "pilotowanej rakiecie taktycznej" nieortodoksyjny pomysł, który
              się wykluł przy okazji tego tematu.
              • xapur Re: Pneumatyczna wyrzutnia komandosów 27.04.05, 13:50
                Tylko po co napęd? Chyba, że jest to wersja samobieżna - do użycia w
                bezpośredniej linii frontu...

Proponuję inne rozwiązanie - gąsienicowy pojazd gaśniczy z napędem rakietowym.
                W końcu czerwony kolorek to chyba rzadkość w przypadku pojazdów bojowych.
    • Gość: A.L. Chiny - uzbrojenie, następne IP: *.c155.petrotel.pl 23.04.05, 17:42
      Kolejna porcja:
      J-10 z chińskim Amraamem czyli PL-12
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=76880J-10
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=76671
      Chińczycy już myślą o "future J-10 attack variant" uzbrojonym m.in. w Kh-31 i C-
      803.

Porządek musi być ;-)
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=76162
      ?
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=76164
      ?
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=76165
      • Gość: Słoju J10 a Lavi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 11:58
        Czy ktoś wie na ile parwdziwe sa plotki o zaangażowaniu Izraela w ten projekt
        (chodzi mi o udział czynników oficjalnych, czyli resortów jak i poszczególnych
        firm), skala, konkretne przykłądy.
        pzdr
        • Gość: A.L. Re: J10 a Lavi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 16:01
          > Czy ktoś wie na ile parwdziwe sa plotki o zaangażowaniu Izraela w ten projekt
          > (chodzi mi o udział czynników oficjalnych, czyli resortów jak i
          > poszczególnych firm), skala, konkretne przykłądy.

O oficjalne potwierdzenia będzie raczej ciężko. To, że pomagają należy uznać za
          pewnik, a że się za bardzo Izraelowi nie obrywa od USA świadczy o sile ichniego
          lobby.
          J-10 ma kilku ojców (czy matki). Oczywistym jest wkład Izraela poprzez transfer
          technologii związanych z projektem Lavi. Jakiś przykład to np. informacja że
          chiński radar i system kontroli ognia Jian-10 to żywcem zerżnięte rozwiązanie z
          izraelskiego systemu ELM-2020. Pocisk PL-8 to przekazana technologia Pythona 3.

"Only in early 1995 did the US government make public its concerns about
          Israel's Lavi-related technology re-exports to China. David Lari, director
          general of Israel's Ministry of Defense, acknowledged in an Associated Press
          interview that "some technology on aircraft" had been sold to China and that
          some Israeli companies may not have "clean hands". "

Niemały wpływ na rozwój konstrukcji ma też Rosja - tu chyba silniki.

Najbardziej śmieszne jest "zaangażowanie" w konstrukcję J-10 USA, które wsparły
          Izrael przy opracowaniu Lavi drobną kwotą 1,5 mld USD :-).

Ciekawe kiedy Izrael przegnie pałkę. Ostatnio pojawiają się głosy o przekazaniu
          technologii stealth w konstrukcji pocisków cruise. Konktretnie chodzi o
          Delilah2, którego opracowanie swoją drogą było współfinanowane przez USA.

Ciekawe czy Izraelczycy zdają sobie sprawę, że za chwilę ich patenty w chińskim
          opakowaniu trafiać będą do Pakistanu czy Iranu ......... -> a potem mogą trafić
          do Izraela (czego im nie życzę)

Pzdr.
          • Gość: Słoju Re: J10 a Lavi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 16:24
            Piszesz o tzw. bebechach a mnie zastanawia także sprawa płatowca. Jest to
            prawie kopia. Wiem, że łatwo to przerysować ale jednak w przypadku transferu
            myśli technicznej odpadają długotrwałe i kosztowne próby, tunel aerodynamiczny
            itd. Równie dobrze mogli coś innego skopiować.
            Swoją drogą to sprzezedaż przez Izrael czegokolwiek chinom, zwłaszcza z
            bardziej zaawansowanych broni, dostępnych tyko na rynkach USA I Unii
            Europejskiej nie jest rzeczywiście najlepszym pomysłem
            pzdr
            • michalgajzler Re: J10 a Lavi 25.04.05, 23:09
              Kiedyś przeczytałem w jakimś artykule opinię wg której ChRL "dostało"
              dokumentację Lavi. Ponadto mieli mieć również dostęp do pakistańskich F-16 (inne
              spekulacje na temat korzeni radaru).
              Co do firm izraelskich - tak jak pisał A.L. - zapewne kręciła się tam Elta
              (podobnie jak i przy próbach modernizacji np. J-8).
              Cytat, ciekawostka, znaleziony w sieci:
              "According to some reports, an early prototype known as the 8810 was completed
              in 1993 as a virtual clone of the Lavi including an F-100 turbofan engine."
              www.china-defense.com/aviation/chinese_fighter_development/chinese_fighter_development-6.html
              Spora część problemów wynikała ponoć z przebudowy pod AL-31F.
              Pozdr.
              • global_government To znaczy zle sprzedawac bron Chinom????? 27.04.05, 11:45
                w Indiach jest wiecej muslimow niz w Chinach wiec Izrael powinien sie obawiac ze
                bron z Indii trafi w niepowolane rece.......

Chiny nie dadza zaawansowanej broni Iranowi i Pakistanowi bo wtedy przestalyby
                dostawac bron z Izraela.....
                • xapur Re: To znaczy zle sprzedawac bron Chinom????? 27.04.05, 13:56
                  global_government napisał:
                  "w Indiach jest wiecej muslimow niz w Chinach wiec Izrael powinien sie obawiac z
                  bron z Indii trafi w niepowolane rece......."

Tyle, że Indie raczej nie opchną zaawansowanej technologii do Pakistanu. Co
                  najwyżej mogą ją tam podesłać w formie bardziej bezpośredniej i efektownej.
                • michalgajzler Re: To znaczy zle sprzedawac bron Chinom????? 28.04.05, 18:18
                  global_government napisał:

> w Indiach jest wiecej muslimow niz w Chinach wiec Izrael powinien sie obawiac z
                  > e
                  > bron z Indii trafi w niepowolane rece.......

Ta broń, jeśli już, to może zostać wypróbowana w "realnych warunkach", ale w
                  innej formie do Pakistanu z Indii nie trafi;-)

> Chiny nie dadza zaawansowanej broni Iranowi i Pakistanowi bo wtedy przestalyby
                  > dostawac bron z Izraela.....

Jakie są podstawy do twierdzenia, że ChRL nie wykona manewru podobnego do tego,
                  który Izraelczycy (najprawdopodobniej) wykonali z Lavi i J-10, i nie dokona
                  transferu do państw trzecich technologii uzyskanych od izraelskich firm?
                  Chińczycy jakoś nie mieli oporów przed transferami technologii rakietowej do
                  Iranu (choćby C-801, C-802, FL-10 czy pomoc przy rakietach balistycznych).
                  Mieliby się ograniczać specjalnie w przypadku Izraela? Nie wierzę...
                  Podzielam natomiast zdanie kolegów piszących wyżej, iż sprzedaż zaawansowanej
                  broni/technologii wojskowych przez Izrael do ChRL nie jest najlepszym pomysłem.
                  1. Nie ma pewności, że owe technologie nie powędrują w świat (wiadomo o jakie
                  państwa chodzi), szczególnie przy skłonności Cińczyków do kopiowania broni (co
                  prawda wychodziło to im póki co "tak sobie" ale jednak...)
                  2. Lobby izraelskie w USA jest silne...ale kilka razy Izrael dostał już
                  ostrzeżenie (najpierw Phalcon, ostatnio Harpy i ograniczenia przy programie
                  JSF). Skoro intensywnie wykorzystują środki pomocowe to jednak powinni liczyc
                  się z ewentualnymi restrykcjami. Nie mówię o odcięciu od pomocy, ale o jakichś
                  utrudnieniach...
    • michalgajzler Sowriemennyj w ogniu... 28.04.05, 18:25
      Źródło
      www.kommersant.com/doc.asp?id_doc=574098
      Na budowanym w Rosji dla ChRL niszczycielu wybuchł pożar. 2 osoby zgineły. Mimo
      pożaru Rosjanie twierdzą, że okręt zostanie ukończonny w terminie.
      Pożyjemy zobaczymy.
    • michalgajzler Q-5J czyli MiG-19 wiecznie żywy... 02.05.05, 23:43
      Dwumiejscowa wersja Q-5 - od modelu:
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=53746
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=50250
      Do prototypu:
      img.photobucket.com/albums/v130/parick/two-seater.jpg
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=70290
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=72027
      mil.jschina.com.cn/huitong/attack/Q-5J0.jpg
      Przeznaczenie? Opinie różne - od samolotu szkolnego po ...szturmowy.
      Bonus:
      forum.keypublishing.co.uk/attachment.php?attachmentid=56077
      Może ktoś się orientuje cóż to za dziwaczna wersja?
      Na forum z którego pochodzi większość zdjęć do których podałem linki niektórzy
      (oczywiście inni pisali co innego;-) spekulowali, iż jest to Q-5B...
      Gdyby ktoś nie wiedział - Q-5B to wersja uzbrojona w...torpedy (torpedowa Pucara
      się kłania;-)).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka