hatroha 03.05.05, 09:20 Jak sie sprawa ma z sprzdaża broni palnej w Polsce. Załóżmy ze jestem producentem broni palnej co musiałbym zrobic by taką bron mógłbym sprzedać. Interesuje mnie prawo - macie linki traktujace ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielki_czarownik Re: Sprzedaż broni palnej 03.05.05, 14:02 1. Ustawa o broni i amunicji z dnia 21 maja 1999, Dz.U. z 1999 roku, Nr 53, poz. 549; 2 Ustawa o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym z dnia 22 czerwca 2001, Dz.U. z 2001 roku, Nr 67, poz. 679; To są najważniejsze akty prawne. Do tego cała masa rozporządzeń i regulacji unijnych. Jak chcesz je znaleźć i przejrzeć to masz zajęcie na cały tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Sprzedaż broni palnej IP: *.155.popsite.net 04.05.05, 02:32 Wydaje sie ze nieprecyzyjnie sformulowales pytanie. Co chcesz robic? 1.Produkowac bron powiedzmy zatem czy tylko wybrane czesci w ramach kooperacji czy calosc np.pistolet. 2.Sprzedawac bron. Zatem czy podzespoly czy calosc. 3.Jak sprzedawac ? czy w sklepie czy dostawy do firmy. 4.Komu sprzedawac. Duza firma powiedzmy Radom czy rynek prywatny. 5. Kooperacja w ramach Unii? To podstawowe pytania. A dochodza jeszcze pytania o dopuszczenie produktu do sprzedazy. Czy spelnia wszystkie normy techniczne i bhp. Projekt wlasny czy kupiony albo licencja. Czy firmy wspolpracujace z toba musza miec zezwolenie rowniez ? Pytan jest zapewnie wiecej a odpowiedz w zasadzie jedna. Przy obecnym klimacie po prostu nie jest to mozliwe. No i jeszcze jedno. Gdyby udalo Ci sie jednak to wszystko zalatwic to jeszcze ONI jawni,tajni i dwuplciowi czekaja na Ciebie i spotkanie drugiego rodzaju. Zatem bardziej oplacalna bylaby produkcja krzyzy oksydowanych, wyposazenie latajacych kaplic dla kapelanow czy cos innego w tym stylu. A w ogole po co produkowac i tworzyc miejsca pracy. To teraz nie jest w modzie wiec dobrze jest pomyslec o imporcie. Oczywiscie tez licencje ale produkty sa tanie (Chiny) i lepszego przeciez nie wyprodukujesz. Zatem tylko import. Sa w Polsce importerzy broni. Jak oni to zrobili ? Mozna ich zapytac o to . Na marginesie uwaga. Jak zakonczyla sie ta historia z tym panem co wygral kontrakt na dostawy do Iraku? Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: Sprzedaż broni palnej 04.05.05, 08:47 masz rację kij im w oko. Nie dam sie zlapać;) Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: Sprzedaż broni palnej 05.05.05, 18:28 www.radex.mil.pl/download.html o to mi chdzilo. Kto za mnie to przeczyta? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Sprzedaż broni palnej 05.05.05, 18:53 Sprawdź tylko czy te ustawy są aktualne bo u nas co i rusz pOSŁOWIE coś zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś