Dodaj do ulubionych

WKU - problem, prosze o pomoc

IP: 57.66.193.* 17.06.05, 14:58
witam serdecznie
Bardzo prosze o pomoc mezczyzn ktorzy maja jakakolwiek wiedze na
temat ... "migania sie od woja "
Jestesmy z przyszlym mezem w dosc trudnej sytuacji.
Wczoraj odebral wezwanie do WKU - na nim stoi " po odbior karty powolania"
WKU przypomnialo sobie o nim po informacji z dziekanatu ( studia porzucil w
lutym 2005). Jest z ostatniego rocznika poborowych, 1978 - czyli do grudnia
dosiega go ten niewdzieczny obowiazek.
Oboje mamy dobra parce, planujemy slub w sierpniu, a potem kredyt na
mieszkanie .. NIestety wszytskie plany zwiazane z naszym wspolnym zyciem
legly w gruzach lub w najlepszym wypadku przesunely sie o pare lat przez
durna armie. Jak pojdzie do armi, straci prace w rezultacie po wyjsci zasili
szeregi bezrobotnych i nasze szanse na kredyt zamleja do minimum
Jestem zalamana, plakalam wczoraj caly dzien
A dzisiaj sie zastanawiam co robic ???
Bede bardzo wdzieczna za jakies konkrety bo to naprawde dla mnie kolosalny
problem.
Dziekuje z gory wszystkim ktorzy maja na ten temat jakas wiedze
Obserwuj wątek
    • jopekpl Re: WKU - problem, prosze o pomoc 17.06.05, 15:09
      Facet bez wojska to jak kobieta bez "piersi" PO PROSTU DUPA WOŁOWA (BEZ OBRAZY)
    • jopekpl Re: WKU - problem, prosze o pomoc 17.06.05, 15:12
      fACET bez wojska to jak kobieta bez" piersi", po prostu DUPA WOŁOWA (
      • u-boot_88 Do jopka i Marty: 17.06.05, 15:24
        Owszem, zgadzam się z jopkiempl, ale jeśli gość przez to ma mieć resztę życia
        przesr... to wypadałoby pomóc. Marto, nie macie w rodzinie jakiegoś wujka
        wojskowego? Oni sa na bieżąco. Albo dać w łapę, tylko trzeba dobrze wiedzieć
        komu i ile - myślę, że zamknie sie w paru tysiącach. Ewentualnie, jeśli Twój
        facet wypada spod "zaszczytnego obowiązku" z końcem roku, to może sie
        trochę "poukrywać" - teraz juz tak nie ścigają jak za komuny. Generalnie nie
        zazdroszczę Wam sytuacji.
    • Gość: hyperrealista Re: WKU - problem, prosze o pomoc IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.06.05, 15:53
      Przyspieszyć datę ślubu. Żonatych nie biorą. Po za tym pewnym wyjściem jest
      również zaciągnięcie kredytu mieszkaniowego, ale uwaga BEZ ŻYRANTOW.

PZDR
    • jopekpl Re: WKU - problem, prosze o pomoc 17.06.05, 16:25
      GENERALNIE NIE MA O CO ROBIĆ KRZYKU faceta prawdopodobnie w ogóle nie
      powołają , za duzo mają chętnych którzy sami się pchają . A ewentualnie
      wystarczy się postarać o zaświadczenie lekarskie o złym stanie zdrowia
      (kategorje zdrowia twój chłopak dostał pare lat temu, a przez lata mozna
      nabawić się wielu przypadłości) proponuję dyskopatje (nie wiem czy poprawnie
      napisałem ) to jest wypadnięcie dysku z kręgosłupa będzie taniej kosztowało a i
      symulowac łatwo.
      • wielki_czarownik Wręcz przeciwnie. Teraz biorą na potęgę. 17.06.05, 19:23
        Brakuje rezerw i biorą wszystkich jak leci.
    • being28 Re: WKU - problem, prosze o pomoc 17.06.05, 18:10
      Idz do WKU i sie wypytaj. Teraz siedzi tam masa cywilow, a reszta tez nie jest betonem. Moze jak zagadasz to przyszlego meza nie wezma? Po sie ukrywac skoro mozna to zalatwic legalnie. Ale slub, dziecko, hipoteka to chyba dobry pomysl. Jeszcze ktos starszy do opieki:)
      • jopekpl Re: WKU - problem, prosze o pomoc 17.06.05, 19:17
        being28 napis Ale slub, dziecko, hipoteka to chyba dobry pomysl. J
        > eszcze ktos starszy do opieki:)
        > NO NIE WIEM w wojsku na baczność będzie stał tylko rok po ślubie całe życie
        (czy to się opłaca?) ;-)
        • Gość: GE Re: WKU - problem, prosze o pomoc IP: 212.182.114.* 18.06.05, 11:07
          Kobieto!!! twój chłop pójdzie na 9 miesięcy a nuz trafi ci się lepszy.Nie ma
          złego co by na dobre nie wyszło.Tylko prawdziwi mężczyżni potrafią wymigać się
          od wojska.
          • Gość: axx Re: Tylko sexy tatoo, IP: *.155.popsite.net 18.06.05, 14:59
            Tylko tatuaz. Kropka na powiece. Na piersi"Precz z wojna w Iraku"
            Na penisie gwiazdki. Mozna jeszcze zrobic naramienniki "major"
            czy "podpulkownik" powiedzmy dwie gwiazdki i trzy belki cos w tym stylu.
            Wtedy nawet Mu zasalutuja.
            • Gość: axx Re: Tylko sexy tatoo, IP: *.155.popsite.net 18.06.05, 15:03
              Zapomnialem dodac ze "Kapelan lubi swiezych chlopcow" zawsze i wszedzie.
              A najlepisi chlopcy sa na warcie przy grobie Nieznanego Zolnierza.
              • gerbill Re: Tylko sexy tatoo, 20.06.05, 17:53
                czy jeszcze tam ciagna laske za grosze? Tak bylo pare lat temu wedlug Nie.
    • chestburster Polska i pobor to dwa idiotyzmy....... 18.06.05, 17:55
      Tylko armia ochotnicza czyli zawodowa jest normalna rzecza:

A armia zawodowa jest w takich panstwach jak:

USA
      Indie
      Nepal
      Sri Lanka
      Bhutan
      Bangladesz
      Pakistan
      Japonia
      Kanada
      Australia
      Nowa Zelandia
      Wielka Brytania
      Iralandia
      Francja
      Hiszpania
      Portugalia
      Belgia
      Holandia
      RPA
    • jopekpl Re: WKU - problem, prosze o pomoc 18.06.05, 19:06
      NAJPROŚCIEJ PROPONUJĘ WRÓCIĆ NA STUDIA
    • sdkfz1 Re: WKU - problem, prosze o pomoc 20.06.05, 12:25
      Witam,
      Polecam też art. 118 ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP:
      1.W okresie między dniem doręczenia pracownikowi karty powołania do czynnej
      służby wojskowej a jej odbyciem stosunek pracy nie może być przez pracodawcę
      wypowiedziany ani rozwiązany.
      2. Jeżeli okres dokonanego przez pracodawcę lub przez pracownika wypowiedzenia
      stosunku pracy upływa po dniu doręczenia pracownikowi karty powołania do
      czynnej służby wojskowej, wypowiedzenie staje się bezskuteczne. W tym przypadku
      rozwiązanie stosunku pracy może nastąpić tylko na żądanie pracownika.
      3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również do umów o pracę zawartych na okres
      próbny. W razie upływu okresu próbnego po powołaniu pracownika do czynnej
      służby wojskowej, umowę o pracę uważa się za zawartą na czas nieokreślony.
      4. Przepisy ust. 1-3 nie dotyczą pracowników powołanych do czynnej służby
      wojskowej, która ma być odbywana w formie jednodniowych ćwiczeń.
      5. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
      pracy ulega jednakże rozwiązaniu z upływem terminu określonego w umowie.
      6. Przepisów ust. l-5 nie stosuje się, jeżeli pracodawca może rozwiązać umowę o
      pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika oraz w razie ogłoszenia upadłości lub
      likwidacji pracodawcy. W tych przypadkach rozwiązanie stosunku pracy następuje
      na zasadach ogólnych.
    • Gość: quasimodo Re: WKU - problem, prosze o pomoc IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 20.06.05, 15:53
      złam facet rękę - na początek...
      poza tym beztroska ludzi pzygnębia - porzucił studia, ma kategorię pewnie A i
      myslał ze pani w dziekanacie taja miła a w WP bajzel z ewidencji i go nie
      wyhaczą. 9 mies to nie wyrok kochani...
      A poważnie - macie udzie dobrą prace: albo natychmiast kasę na studia albo
      jakies tatuaże, moze do lekarza niech zbada dogłębnie....
    • arboreas Re: WKU - problem, prosze o pomoc 20.06.05, 19:20
      jestem w dokladnie takiej samej sytuacji:(
      tylko, ze my slub mamy wczesniej.
      info do innych postow: zonatych biora, tatuaz to chyba na czole trzeba by miec,
      jesli chodzi o post z dyskopatia i tym ze latwo symulowac-hmmm... komisja
      wojskowa w momencie ubiegania o zmiane kategorii wysyla na badania (pol dnia w
      wojskowym szpitalu) i na rtg wyjdzie to udawanie:)
      uwazam, ze w takiej sytuacji, wojsko to strata czasu!
      daj znac jak sobie radzisz i co planujecie (na maila)- damy rade. cos sie
      wymysli. pozdrawiam

• Gość: emila Re: WKU - problem, prosze o pomoc IP: 57.66.193.* 21.06.05, 09:18
        Witam
        Dzieki wszystkim ktorzy mnie chociaz troche probowali zrozumiec.
        Wiec na dzien dzisiajszy sprawa wyglada w ten sposob, ze to co odebral na
        poczcie to prosba o zgloszenie sie po karte powolania.
        Dzisiaj idzie do WKU, ale podpisywac niczego nie bedzie - w zamian za to
        napisalismy podanie o sluzbe zastepcza.
        Napisalismy o wolnosci przekonan i sumienia.
        Moj przyszly maz brzydzi sie przemoca, nie pali i nie pije, placi podatki,
        pracuje w firmie z calkowicie polskim kapitalem, i z tego jest dumny ale nie
        wyobraza sobie cwiczen i celowania do tarczy w ksztalcie czlowieka
        Ogolnie - elaborat wyszedl na 2 strony.
        A potem - Boze.. co potem...
        zakladamy, ze propozycji pracy na sluzbie zastepczej tez raczej nie przyjmie
        poniewaz ma dobrze platna teraz prace.
        Slub owszem - chyba wsierpniu(jakos pod koniec)
        Ale - masz racje, zonatych tez biora.
        Nawet ewentualna moja ciaza nie wchodzi w gre - poniewaz ja tez pracuje i
        zarabiam - i to na wystarczajco tyle, zeby sie wojo nie martwiolo o moje i
        dziecka utrzymanie.
        Dzisiaj jestem strzepkiem nerwow, od blisko tygodnia nie spie, schudlam chyba
        ze 3 kilo.
        Zakladam, ze to podanie przyjmą
        Dziekuje wszystkim
        Emila
        • jopekpl Re: WKU - problem, pocieszenie 22.06.05, 01:20
          znajomemu przyznano szłuzbe zastępczą było to 10 lat temu do tej pory nikt się
          do niego nie zgłosił.
      • jopekpl SYMULACJA nie koniecznie trudna 22.06.05, 01:16
        Akurat choruję na dyskopatje zaręczam ze jest to trudna do zdjagnozowania
        przypadłość gwarantuje to mamograw komputerowy a badanie to jest nie tylko
        drogie ale i trudno dostępne zwykłe rtg nie daje pewności w wyniku choroby mam
        zaświadczenie o ograniczeniu dzwigania do 10 kg powinno to dyskwalifikować
        pobór .poprostu trzeba się dobrze dowiedzieć jak ta przypadłość się objawia.
        • gerbill Re: SYMULACJA nie koniecznie trudna 22.06.05, 06:57
          no to uwaga na tricki jakie ci lekarze stosuja. Pod koniec badan, lekarz mowi,
          no ma pan dyskopatie i wypisuje panu zwolnienie ze sluzby z powodu dyskopatii.
          W tym momencie zaczyna cos pisac na papierze stojac obok tego malzonka.
          Malzonek cieszy sie ze juz koniec (caly dzien go maglowali, tak?) i juz, czuje
          ze go zwolnili. Nagle, lekarzowi wypada dlugopis z reki i spada an podloge.
          malzonek AUTOMATYCZNIE schyla sie pod dlugopis.... ooo, mowi lekarz, nie ma pan
          dyskopatii..... Do jednostki targac jakies skrzynie! Tak wiec UWAZAC DO KONCA
          NA TEJ KOMISJI!!!!
        • u-boot_88 A co to takiego.. 22.06.05, 09:15
          .. "mamograw komputerowy"? :))) Jeśli już, to mammograf - sugerujesz, żeby
          facet symulował nowotwór piersi? :))
          • jopekpl Re: A co to takiego.. 23.06.05, 09:33
            sorki porypały mi się nazwy oczywiście chodzi o Tomograf komputerowy
          • Gość: kaczkodan Re: A co to takiego.. IP: *.ds14.agh.edu.pl 30.06.05, 10:43
            mezczyzni tez choruja na raka piersi - tylko znacznie rzadziej niz kobiety
            i w ich wypadku amputacja piersi to nie zadna tragedia :)
    • Gość: SławekK Re: WKU - problem, prosze o pomoc IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:29
      Nie wiem czy sprawa jeszcze aktua;na, ale wystarczy powiedzieć w WKU, że
      chcecie się Państwo pobroać i przedstawić dokument to potwierdzający. Może to
      być zaświadzcenie od księdza lub z USC o planowanym terminie slubu. Acha i
      jeszcze jedno - (proforma ) na powołanie rocznika 1978 do służby wojskowej WKU
      ma czas do 31.12.2006 roku.
      • Gość: SławekK Re: WKU - problem, prosze o pomoc IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:33
        Jeszcze jedno - nie czytałem wcześniejszych rad - ale udzielali ich chyba ...
        (nie chcę się wyrażać). Po prostu trzeba powiedzieć prawdę. W WKU też pracują
        ludzie (wiem po sobie). Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka