Dodaj do ulubionych

System Kobra dla Indonezji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:12
To już wiemy trochę więcej (do tej pory wiadomo było, że szanse ma Poprad +
MMSR. Sprzedaliśmy 1 system Kobra.

Mobilny Zintegrowany System Obrony Przeciwlotniczej Kobra:
- 1 lekki radar trójwspółrzędny MMSR
- 2 bateryjne wozy dowodzenia WD-95 (odmiana systemu Blenda, dawniej
Umbrella) ze zmodyfikowanym softem
- do każdego WD-95 6 artyleryjsko-rakietowych zestawów ZUR-23-2KG Jodek-G + 2
samobieżne zestawy przeciwlotnicze Poprad ( czyli 4 Poprady oraz 12 dla
beaterii + 2 dodatkowe ZUR-23-2KG)

Są szanse na sprzedaż kolejnych 3 sztuk systemu, ale chińczycy depczą po
piętach.

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: A.L. i jeszcze źródło informacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:14
      Raport 08/2005
      www.altair.com.pl/files/raport/0805/radwar.htm
    • michalgajzler Re: System Kobra dla Indonezji 04.08.05, 10:18
      Gość portalu: A.L. napisał(a):

> Mobilny Zintegrowany System Obrony Przeciwlotniczej Kobra:(...)

Dodajmy, że przy okazju nabywcę, jeśli dobrze rozumiem tekst z Raportu, znalazły
      tym samym po cichu pierwsze Huzary.
      Pozdr.
      • Gość: A.L. Re: System Kobra dla Indonezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:33
        > Dodajmy, że przy okazju nabywcę, jeśli dobrze rozumiem tekst z Raportu,
        > znalazły tym samym po cichu pierwsze Huzary.

A tak, w streszczeniu zapomniałem dodać, że nośnikiem będzie Huzar czyli polski
        tuning Land Rovera Defendera 110 (prototyp Poprada jeździł na Iveco, Umbrella
        na Starze).
        • michalgajzler Re: System Kobra dla Indonezji 04.08.05, 10:49
          Wracając do towarzyszy z ChRL - ostatnio są mocno aktywni w Indonezji. Kilka dni
          temu zapowiadano nawiązanie współpracy przy biżej niezidentyfikowanych rakietach.
          Konkurencja z nimi łatwa nie będzie.

A swoją drogą - programy w rodzaju Loary do czegoś się jednak przydają. Chwała
          Bogu opracowania powstała dla takowych da się wykorzystać również w innych
          systemach.
          Szkoda tylko że większych nakładów na B+R nie widać. Z drugej strony cieszy
          fakt, że Bumar "zauważył" już konieczność prowadzenia prac rozwojowych.
          • remov Re: System Kobra dla Indonezji 05.08.05, 00:43
            > Z drugej strony cieszy fakt, że Bumar "zauważył" już
            > konieczność prowadzenia prac rozwojowych.
            To nie tak, prace badawczo-rozwojowe są od lat prowadzone w rozmaitych OBR,
            tyle tylko, że od finansowania, testów i wdrożenia oddziela je przepaść. Innymi
            słowy sporo ciekawych projektów jest "zamrożonych", bowiem nie zdecydowano się
            na ich dopracowanie. Od czasu do czasu znowu pojawia się zapotrzebowanie i
            wówczas wyciąga się z szaf projekt sprzed powiedzmy 5 czy 10 lat, który staje
            się bazą dla nowych produktów. Także problemem nie jest "zauważanie" lub
            brak "zauważenia", ale brak funduszy na dalszy rozwój.

REMOV

REMOV
            • michalgajzler Re: System Kobra dla Indonezji 05.08.05, 08:07
              Mam świadomość istnienia różnego rodzaju ośrodków badawczych jak i niestety
              niedostatku funduszy. W zdaniu z poprzedniego posta chodziło mi o co innego (acz
              zdanie sformułowałem niestety ogólnikowo i niejasno) - miałem na mysli sytuację
              opisywaną w lipcowym Raporcie, czyli braku ośrodków badawczych w grupie Bumaru
              (oraz planach zmiany tej sytuacji - włączenia do niej OBRUMu i ośrodka
              tarnowskiego jak i planach utworzenia nowych ośrodków).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka