Dodaj do ulubionych

czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 milę z

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.05, 11:36
broni strzeleckiej (karabin) oczywiście nie seryjny i pociski przy dobrym
strzelcu układają się w kręgu o średnicy 15cm? Gdzieś chyba o tym czytałem.
Obserwuj wątek
    • viking2 Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi 12.09.05, 03:14
      Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> broni strzeleckiej (karabin) oczywiście nie seryjny i pociski przy dobrym
      > strzelcu układają się w kręgu o średnicy 15cm? Gdzieś chyba o tym czytałem.

Sa, ale nie czesto i nie dla wszystkich. Jest kilka typow karabinow snajperskich
      (.50 Barrett, MacMillan Tac 50, jeszcze jakis tam inny dziwolag, ktorego nazwy
      nie pamietam), na dwojnogu, kaliber pol cala (12,7 mm), bardzo duzy ladunek
      prochowy, predkosc pocisku daleko ponaddzwiekowa, ogromna energia kinetyczna i
      tak dalej. Ma to urzadzenie celownicze (bo juz nie mozna tego nazwac luneta)
      wyposazona w czujnik podczerwieni, noktowizor, komputer wykrywajacy ruchomy cel,
      obliczajacy odleglosc, wyprzedzenie, znoszenie pocisku przez wiatr i inne tego
      rodzaju cuda. Teoretycznie rzecz biorac, skuteczna donosnosc tej broni to okolo
      poltorej mili, ale informacja na jaka najwieksza odleglosc potwierdzono
      trafienie w warunkach bojowych jest "classified", czyli utajniona. Sa pogloski o
      1.25 mili, ale nie wiadomo na ile te informacje sa prawdziwe.
      W czasie wojny wietnamskiej najwieksza odlegloscia, na jaka mialo miejsce
      oficjalnie potwierdzone skuteczne trafienie w cel (czyli urwalo glowe
      wietnamskiemu pulkownikowi) to bylo zdaje sie sporo ponad 1700 metrow (bodajze
      1780, ale nie pamietam na 100%), czyli 1.11 mili. Jesli mie pamiec nie myli, to
      byl to karabin Springfield 303 (czyli 7.69 mm).
      I rzeczywiscie Mac Millan 50 ma strzelania na mile w czasie moze nie tyle
      szkolenia, ile egzaminow na specjalnosc snajpera.
      • Gość: Speedy Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.stat.gov.pl 12.09.05, 08:45
        W czasie wojny wietnamskiej najwieksza odlegloscia, na jaka mialo miejsce
        > oficjalnie potwierdzone skuteczne trafienie w cel (czyli urwalo glowe
        > wietnamskiemu pulkownikowi) to bylo zdaje sie sporo ponad 1700 metrow (bodajze
        > 1780, ale nie pamietam na 100%),

Z tego co pamiętam 1900 m, najdalsze potwierdzone trafienie z kb kal. 7,62 mm.
        Najdalszy celny strzał w ogóle oddał kanadyjski żołnierz w Afganistanie chyba w
        2002 r. Z kb. McMillan 12,7 mm trafił żołnierza Talibów z odległości 2340 m.
        • Gość: Bomber Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.aster.pl 12.09.05, 19:40
          a ja z haubicy trafiłem z 8km...! he he he!!!
        • viking2 Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi 13.09.05, 02:59
          No wlasnie nie wiem, czy te 1900 m bylo oficjalnie potwierdzone, czy tylko ujete
          w raporcie ale bez potwierdzenia, czy moze wogole tylko pogloska/przechwalka.
          Ale moglo byc i tak, ze naprawde snajper trafil na 1900m, a nie potwierdzili
          oficjalnie, bo zaden z wazniakow nie odwazyl sie wlezc miedzy 3 albo 4 bataliony
          regularnych Polnocnego Wietnamu, zeby zmierzyc odleglosc. Zreszta, pewnie juz
          sie wiele razy zdarzylo, ze rekordowe dokonania snajperow nie byly uznane, bo
          wlasnie brakowalo kogos, kto by oficjalnie potwierdzil.
          A ten Kanadyjczyk to wlasnie strzelal z Mac Millana Tac 50, o ktorym pisalem.
          Krazyla tez pogloska, ze rozwalil tego Taliba "przez sciane" - wykryl go
          promieniem podczerwonym z urzadzenia celowniczego, jak sie chowal za sciana, a
          energia pocisku wystaczyla, zeby przestrzelic na wylot gliniana lepianke.
          • Gość: gaduła Re: a glina była jak szkło ? IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 13.09.05, 09:55
            dziwna ta glina - szkoda że jej zabrali bo zrobli by na niej kasę !

pozdrowienia

gaduła
            • Gość: olo Re: a glina była jak szkło ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 11:32
              ??
            • viking2 Re: a glina była jak szkło ? 14.09.05, 03:33
              Dlaczego jak szklo? Bo "puscila"? To jak pancerz czolgu "pusci" od pocisku
              przeciwpancernego, to tez jest jak szklo?
          • u-boot_88 Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi 14.09.05, 10:14
            Ja z kolei słyszałem inną wersję, że były dwa strzały jeden "eliminujący"
            (szmaciany łeb ranny) i drugi dobijający (szmaciany łeb wita sie z hurysami). I
            nie był to kanadyjczyk, ale żołnierz australijski (oni maja dużą wprawę, bo
            polując na kanagury, aby skóra zachowała wartośc, trzeba trafić w sam łeb.
    • felixx prawda !! ,juz w "Siedmiu wspanialych" 13.09.05, 14:49
      niezapomnianym filmie jeden z bohaterow strzela i trafia!!!!!!!ze zwyklego
      colta na odleglosc dobrej mili-konia ledwo bylo widac.

ps.Amerykanie lubia sobie kit wciskac ale czy inni musza te bzdury powtarzac
      • Gość: NEMO Re: prawda !! ,juz w "Siedmiu wspanialych" IP: 5.6.2R1D* / *.saix.net 23.09.05, 06:41
        Ale final sceny jest inny niz myslimy. Stojacy obok mlodzieniec wpada w zachwyt
        nad faktem trafienia jezdzca z takiej odleglosci. Fatalny strzal, celowalem w
        konia, odpowiada strzelec.
        Tak tez moze byc.

Pozdrawiam
    • Gość: ciekawy Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 09:39
      Pisząc o strzelaniu na 1 milę miałem na myśli wyłącznie kalibry mniejsze, czyli
      np. 7.62, 8, 9.2. Nawet nie słyszałem o strzelaniu (tego typu) z 12,7mm.
      Wiem, że broń do takich strzelań ma np. lufy ma formowane kriogenicznie itp.
      Oczywiście amunicja też najwyższej precyzji.
      Pamiętam strzelania sportowe u nas z KB-d (Valmet kal 7.62 amunicja Lapua) na
      300 m.
      Przyrządy celownicze typu zamkniętego.
      Wyniki zupełnie dobre.
      A był to koniec lat 50tych.
      • Gość: pbz Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 15:06
        Na 300 m wyczynowcy strzelają do dziś, tylko nie w Polsce. Dziesiątka ma tam 10
        cm średnicy (ale koło celownicze aż 60 cm), celownik mechaniczny
        przeziernikowy. Rekord świata w konkurencji "300 m karabin dowolny 60 strzałów"
        to wynik absolutny, czyli 600 pkt. na 600 możliwych.

• x2468 Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi 19.09.05, 20:04
          Wlasnie rozmawialem z moim znajomym ktory byl strzelcem wyborowym w Armi
          Brytyjskiej.Strzelanie na 500m jest standardem.Praktycznie niema na tym
          dystansie nietrafnych strzalow.Strzal musi byc celny,poniewaz strzela sie w
          warunkach bojowych tylko raz.Na powtorke nie ma szans.
          • ferdynand_wspanialy Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi 19.09.05, 22:31
            z czego oni strzelaja?

wyglad tarczy z 600m jest zdumiewajaco maly, nie wiem czy sobie niektorzy zdaja
            sprawe, ale z 1600m to musi byc jeszcze mniejsza.
            • x2468 Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi 19.09.05, 22:41
              ferdynand_wspanialy napisał:
              Z czego? Nie pytalem.Ale wypytam.Na 1000 m to raczej armijnie nie
              strzelaja.Strzal musi byc w 100% pewny.Dlatego straja sie "zalatwiac sprawe2 do
              500m.
              Tak nawiasem,to wynikalo z skutecznosci kalasza.Wedlug doktryny NATO miano
              utrzymywac dystan na ktory kalsznikow jest malo skuteczny.

> z czego oni strzelaja?
              >
              > wyglad tarczy z 600m jest zdumiewajaco maly, nie wiem czy sobie niektorzy zdaja
              >
              > sprawe, ale z 1600m to musi byc jeszcze mniejsza.
          • Gość: pbz Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.polskieradio.pl 19.09.05, 23:35
            Strzał na 500 m z podpórką (w kb wyborowych dwójnóg to standard) z celownikiem
            optycznym, do celu wielkości "głowa", jest dużo łatwiejszy niż strzał z
            karabinu dowolnego na 300 m w dziesiątkę o średnicy 10 cm, bez podpórki, bez
            lunety. Pomijam fakt, że w innych konkurencjach 300 m karabin dowolny 3x40 i
            300 m karabin standardowy strzela się też klęcząc i stojąc. Nawet stojąc strzał
            poniżej 9-ki jest już słaby.

• Gość: ciekawy Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:54
          Strzelałem swego czasu zawodniczo z kbks.
          Wiem jak trudno jest wystrzelać przyzwoicie te 60 szt.
          Pozycja stojaca - potworne męki.
          Ale 600/600, to nadzwyczajne!!
          Na 300 m.!!
          • Gość: pbz Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.polskieradio.pl 24.09.05, 15:35
            Chyba sie nieprecyzyjnie wyraziłem. 600/600 to rekord w konkurencji 300 m
            karabin dowolny 60 strzałów leżąc. O czystych seriam stojąc to trzeba zapomnieć.

• Gość: ciekawy Re: czy to prawda, że w USA są strzelania na 1 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:58
              No właśnie.
              Nie mieściło mi się w głowie jak tyle można wystrzelać ze "stojaka".
    • wladca_pierscienii CKM 23.09.05, 09:06
      w bieżacym numerze "CKM" jest artykuł o strzelaniach snajperskich

rekordu odległości celnego strzału należą do karabinów 12,7 mm

rekordy ilości zabitych do strzelców s karabinami kal. 7 z kawałkiem mm

najlepszy - ponad 500 zabitych to Fin strzelający z mosina bez celownika
      optycznego
      • Gość: pbz Re: CKM IP: *.polskieradio.pl 24.09.05, 16:11
        życze dalszych sukcesów w poznawaniu świata przy pomocy lektury CKM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka