Dodaj do ulubionych

morski pułk piechoty

IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.11.05, 08:54
Ostatnio doczytałem się, że w skład naszej Marynarki Wojennej wchodzi 1 morski pułk piechoty. Czy może ma ktoś więcej szczegółów dotyczących tej jednostki (zadania, struktura organizacyjna, wyposażenie) i może się nimi podzielić na forum?
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: morski pułk piechoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 12:56
      > krezus w stanie pomroczności jasnej napisał:
      > Ostatnio doczytałem się, że w skład naszej Marynarki Wojennej wchodzi
      > 1 morski pułk piechoty

Chyba w bantustanie Kwa Mgwabi Blum Zulu.

Widzisz tu gdzieś "morski pułk piechoty"
      www.wp.mil.pl/start.php?page=1011002000
      Albo tu?
      www.wp.mil.pl/start.php?page=1010802000
      • Gość: krezus Re: morski pułk piechoty IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.11.05, 14:17
        faktem jest, że tam się nie doszukałem takiej informacji, ale na tej stronie : www.militarium.info/wojsko_polskie/liczby.php jest wymieniony, w pozycji dot. Marynarki Wojennej, 1 morski pułk strzelców im. płk Stanisława Dąbka (Gdynia).
        • michalgajzler Re: morski pułk piechoty 30.11.05, 14:50
          www.mw.mil.pl/index.php?akcja=archiwum&years=2005&months=05&id=17108
          "Pułk jest jednostką logistyczną zapewniającą należyte funkcjonowanie pod każdym
          względem Dowództwa Marynarki Wojennej. To największa lądowa jednostka wojskowa w
          Gdyni. W skład Pułku wchodzi m.in. doskonale znana Kompania Reprezentacyjna
          Marynarki Wojennej."
          • Gość: krezus Re: morski pułk piechoty IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.11.05, 15:43
            ostatnio zauważyłem, że w Wojsku Polskim nadawane są nazwy jednostkom (oddziałom, związkom taktycznym czy innym) nie mające związku z ich rzeczywistym przeznaczeniem czy sama nazwa jest dziwna..
            ..chybaże robione to jest dla zmyły potencjalnych przeciwników :)
            • Gość: maxikasek Re: morski pułk piechoty IP: *.szczecin.mm.pl 30.11.05, 20:09
              "Pułk jest jednostką logistyczną zapewniającą należyte funkcjonowanie pod każdym
              względem Dowództwa Marynarki Wojennej."- kurde panienki też są na stanie? :-).
              nazwe zmieniono gdzieś na początku lat 90-tych. Jest to jednostka logistyczna.
              Co do tradycyjnych nazw to są na całym świecie: patrz Anglicy- Regiment Czerwonych Koszul- nie wiem czy jeszcze jest ale po wojnie jeszcze istniał, Amerykanie - 7pułk kawalerii- nikt im nie oddał do nazwy "pancernej". Nazwa nie musi informować o składzie jednostki i dobrze w sumie.
              • Gość: MAREK_BOA Re: morski pułk piechoty IP: 80.51.118.* 30.11.05, 22:20
                Kiedyś było "coś" takiego! "Niebieskie Berety"! Ale to pieśń przeszłości! Na
                ostatnich manewrach Polsko-Amerykańsko-Rosyjskich z okrętu desantowo-minowego
                ORP Lublin był desantowany pododdział "Wojska Polskiego" na .....pożyczonym od
                Rosjan PTSM-ie! Rosjanie ze swojego ODS-a desantowali swoich i Amerykanów na
                BTR-80 i PTSM,a później podpłynął do ORP Lublin jeden by zabrać naszych! To
                dopiero były jaja! A wstyd?! Szkoda słów!
                -Pozdrawiam!
                • Gość: Lancer Re: morski pułk piechoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 21:32
                  Z tego co zauważyłem w mediach to polacy desantowali się na BWP-1 nie na PTS.
                  Chyba że mówimy o różnych manewrach.
                  • Gość: MAREK_BOA Re: morski pułk piechoty IP: 80.51.118.* 03.12.05, 07:43
                    W którymś z numerów NTW z tego roku chyba była wzmianka na ten temat,a cały
                    artykuł ukazał się w MSIO!
                    -Pozdrawiam!
                • wladca_pierscienii Re: niebieskie berety 03.12.05, 12:32
                  Gość portalu: MAREK_BOA napisał(a):

> Kiedyś było "coś" takiego! "Niebieskie Berety"!

Fakt. Też pamiętam :-)
                  Tylko nie wiem czy pułk, czy brygada.

Pewnie byli potrzebni do desantu na Danię w III wojnie światowej.

A teraz po co nam desant morski?
                  Jeśli już będzie wojna, to Ruscy nas napadną, a nie my Ruskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka