Dodaj do ulubionych

uderzenie na iran - scenariusze

27.12.05, 22:09
Tak sobie mysle - atak z powietrza moze byc nieskuteczny. Atak polaczony z
dzialaniami wojsk ladowych?? Tzn komandosi??

Co sadzicie o uzyciu broni neutronowej? Atak samych komandosow to ogromne
straty - i mozliwe ze brak sukcesu.

Uzycie broni high-tech jak sonicznej albo podobnej byloby skomplikowane. A
obiekty trzeba oczyscic z obrony przed momentem uderzenia.

Jakkolwiek obiekty bylyby zabezpieczone nie wierze ze iranczycy zbudowaliby
wodne zapory obok albo nad nimi.

Atak neutronowy wyeliminowalby sile zywa poczym w ciagu kilkunastu minut
wkroczyliby komandosi. W tym momencie zapezpieczenie z powietrza
uniemozliwiloby przerzucenie jakis wiekszych sil irackich. Dodac trzeba ze w
poblizu instalacji raczej nie ma wiekszych grup wojsk iranskich wiec
klasyczna dowozka troche by trwala - sadze ze dluzej niz kilka godzin.

Wg mnie to naprawde mozliwy scenariusz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Berkut Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:12
      Co sadzicie o uzyciu broni neutronowej?

Bardziej powalonego pomysłu jeszcze nie słyszałem

Atak neutronowy wyeliminowalby sile zywa poczym w ciagu kilkunastu minut
      > wkroczyliby komandosi.

Poczytaj sobie conieco o broni jądrowej :)

pozdro
    • Gość: MAREK_BOA Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: 80.51.118.* 27.12.05, 22:17
      Albo ja mam kłopoty z czytaniem,albo Ty za szybko piszesz!?:)Raz to
      Irańczycy,raz Irakijczycy?!Coś tu nie tak!:)Moim zdaniem JEŚLI zdecydują się na
      atak,to tylko z powietrza!Pewnie polecą jakieś Tomahawki i ewentualnie cosik
      bardziej precyzyjnego!Mało prawdopodobne by użyto jednostek lądowych(jakich
      kolwiek)! Akcja raczej będzie w stylu "Sruu i....chodu!:)I wtedy cały świat
      będzie czekał na odp.Iranu! A że tak będzie to chyba więcej jak pewne!
      -Pozdrawiam!
    • Gość: wojciech j. Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.05, 22:18
      Wiesz co?
      Ty razem z Berkutem to sobie jakieś osobne forum dla psycholi założcie.
      • Gość: Berkut Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:20
        >Ty razem z Berkutem to sobie jakieś osobne forum dla psycholi założcie.

A ja niby czemu jestem psychol kolego wojciechu, to nie ja zamierzam bombardowac
        Iran bombami neutronowymi ;)

• Gość: wojciech j. Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.05, 22:27
          No może w twoim przypadku faktycznie lekko przesadziłem, sorry.
          Ty jesteś tylko lekko nawiedzony.
          • Gość: Berkut Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:31
            > Ty jesteś tylko lekko nawiedzony.

A to ciekawe :)
        • Gość: MAREK_BOA Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: 80.51.118.* 27.12.05, 22:30
          Berkut spokojnie! Kontroluj ciśnienie!:) Musi chodziło o mnie!:)
          -Pozdrawiam!
      • marcus_crassus czy poplenilem bledy merytoryczne czy scenariusz 27.12.05, 22:29
        ci sie nie podoba?

Bron neutronowa zostala stworzona dla eliminacji sily zywej. I juz kilkukrotnie
        wojskowi przekonywali do jej uzycia.

Jedyne co moglem napisac w tym bzdury to ze nie znam dokladnie czasu
        oczysczenia sie atmosfery. Jesli nie popelnilem bledow to chyba tylko ktos kto
        uwaza ze dana bron nie bedzie uzyta jest psycholem.

Jak sie bron robi to nie po to zeby lezala i ladnie wygladala
    • Gość: Mamlas Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 22:22
      USA nie zrobią czegoś takiego bo lewacy zaraz zaczną to przyrównywać do użycia
      broni nuklearnej.
      Moim zdaniem,jesli atakować będą USA,będą to tradycyjnie Tomahawki,F-117,B-2
      i ,uwaga, F-22,tak do atakowania celów naziemnych jak i osłony mysliwskiej, bo
      walk powietrznych możemy mieć tam całkiem sporo.
      Zastanawiam się tylko jak przerzucić skrycie Raptory w rejon Zatoki, to będzie
      bardzo trudno zważywszy jaką budzą obecnie sensację.
      Jeśli zaś sprawą zajmą się Żydzi będzie to klasyczne bombardowanie z niskich
      wysokości,prowadzone przez wielozadaniowe F-15I oraz F-16I,albo skrycie przez
      Turcję i Irak albo "na chama" przez Jordanię,włącznie ze zniszczeniem jej
      lotnictwa jeśli będzie się stawiać.Niewykluczone,że operacja będzie
      przypominać "Pustynnego Lisa",tzn.bombardzowanie będą kilkudniowe,Izrael
      prawdopodobnie nie będzie dysponował dostateczną liczbą samolotów do
      zniszczenia za jednym zamachem wszystkich,rozrzuconych po całym Iranie
      instalacji.No i zostaną użyte także Dolphiny,tzn.odpalane z nuch rakiety.
      W obu przypadkach możliwe także niewielkie rajdy komandosów i spektakularne
      akcje SAR jeśli Irańczykom uda się kogoś zestrzelić.
      Ogólnie jeśli ktoś ma ten program naprawdę ZNISZCZYĆ to tylko Amerykanie,Żydzi
      mogą go jedynie opóźnić o kilka lat (a potem kolejny atak?).
      Z drugiej strony amerykański atak będzie miał o wiele silniejsze reperkusje dla
      świata niż izraelski,głównie pod kątem gospodarki,czytaj cen ropy,dlatego
      stawiam na Izrael.

Tak czy siak potem będzie irański odwet,ale to już zupełnie inna historia...

Pozdrawiam
      • marcus_crassus podstawowe pytania 27.12.05, 22:27
        a)co zostaje po ataku neutronowym - nie znam po prostu czasu "oczyszczenia" sie
        atmosfery ale na logike jest to doslownie moment poniewaz dzialanie neutronow
        polega na przeniknieciu przez materie zywa.

b)obszar dzialania takiej broni to 800 m a byc moze nawet 2 km. Na kilkustet
        metrach eliminuje wszystko co zyje, na 1 km zabija. Na 1400 metrach pozbawia
        jakiejkolwiek zdolnosci bojowej.

c)Czy uzycie broni neutronowej mozna wykryc?? O ile sie nie myle neutorony moga
        pozniej w jakis sposob spowodowac pojawienie sie innych czastek - ale glowy nie
        dam.

d)watpie czy USA beda sie przejmowaly lewakami - wojskowi chca efektu. Nie
        zaryzykuja akcji ktora nie da sukcesu.

Jesli dobrze mysle i bron neutronowa nie pozostawia w ciagu krotkiego czasu
        sladow i promieniowania to jest idealna do oczyszczenia pola walki. zreszta po
        to byla stworzona
        • Gość: wojciech j. Re: podstawowe pytania IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.05, 22:30
          A PO WSZYSTKIM busz NA RYDWANIE OGNIA ZSTĄPI Z NIEBIOS:)))
          • marcus_crassus posluchaj. jak nie masz nic do powiedzenia 27.12.05, 22:31
            w kwestiach merytorycznych to mam prosbe abys sobie popisal z nudow gdzies
            indziej.

kapisz czy przesylabizowac?
            • Gość: wojciech j. Re: posluchaj. jak nie masz nic do powiedzenia IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.05, 22:33
              Ale przedtem goerge musi skonsultować swoją decyzję ataku u samego PANA.
              • Gość: MAREK_BOA Re: posluchaj. jak nie masz nic do powiedzenia IP: 80.51.118.* 27.12.05, 22:34
                No tak!:)Gorzej jak mu się "TEN" telefon zepsuje i nie będzie wiedział
                biedaczek co zrobic!:)
                -Pozdrawiam!
      • Gość: MAREK_BOA Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: 80.51.118.* 27.12.05, 22:27
        Więc właśnie w tym problem! Czy po uderzeniu na Iran,przez "kogokolwiek"
        będzie jeszcze istniał Izrael? Bo wiadomo nie od dziś,że będzie on głównym
        celem Irańskiego odwetu!A fizyczną niemożliwością jest zniszczenie wszyskiego
        co może do takiego odwetu Iranowi posłuzyc!
        -Pozdrawiam!
        • marcus_crassus tyle ze nie ma czym odwetu zrobic 27.12.05, 22:35

• Gość: MAREK_BOA Re: tyle ze nie ma czym odwetu zrobic IP: 80.51.118.* 27.12.05, 22:39
            A czy Ty jesteś tego pewien? Bo o ile się orientuję to ich pociski ziemia-
            ziemia mają dośc sporawy zasięg!
            -Pozdrawiam!
            • marcus_crassus Re: tyle ze nie ma czym odwetu zrobic 27.12.05, 22:41
              mozliwe. ale nie chce mi sie bawic w political fiction

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=34035037&a=34036681
              chodzi mi scisle o mozliwosc uzycia neutronowej w tym przypadku. lub czy komus
              przychodzi do glowy inna taktyka.

chodzi mi scisle o analize taktyczna takiego ataku. a nie o to "co bedzie z
              izraelem"
              • Gość: wojciech j. Re: tyle ze nie ma czym odwetu zrobic IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.05, 22:46
                > chodzi mi scisle o analize taktyczna takiego ataku. a nie o to "co bedzie z
                > izraelem"

analizować będziemy po a nie przed atakiem, bo takie analizy jak uczy
                doświadczenie ostanich 3 lat o d.pe można rozbić i świadczą one tylko i
                wyłącznie o naszej słabości.
                PAN powie atakować to będziemy atakować, powie nie atakować to nie
                będziemy atakować.
                • marcus_crassus wyjatkowo lubie jak ktos rozumie co sie do niego 27.12.05, 22:48
                  mowi. n/t
                  • Gość: wojciech j. Re: wyjatkowo lubie jak ktos rozumie co sie do ni IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.05, 22:52
                    poland.indymedia.org/pl/2005/07/14973.shtml
                    • marcus_crassus buhahaah...uwazaj..ten facet podobno ze mna 27.12.05, 23:08
                      zadarl i az z Polski zwial :)

Elvis zyje :)
                  • Gość: MAREK_BOA Re: wyjatkowo lubie jak ktos rozumie co sie do ni IP: 80.51.118.* 27.12.05, 22:59
                    Nie Masz o co się złościc! Wyjątkowo zgadzam się z Kolegą Wojciechem! Buszmen
                    jest nieprzewidywalny i już nie raz głupotę strzelił!Co do użycia JAKIEJKOLWIEK
                    broni z arsenału ABC przez USA/Izrael to byłbym bardzo sceptyczny!Bo mogło by
                    to zachęcic i innych,a już trochę państw na świecie posiada na składzie takową!
                    Z drugiej strony Iran na PEWNO odpowiedział by użyciem broni BC na Izrael!
                    Pociski Shahab-3 mają zasięg ponad 1300 km! A cholera go wie co jest w
                    głowicach!
                    -Pozdrawiam!
                    • marcus_crassus rozumiem.ale to nie jest watek o buszmenie 27.12.05, 23:07
                      tylko o taktycznych wariantach ataku na iran. na razie jedynie mamlas
                      odpowiedzial na temat ale mam wrazenie ze nie zna sie za bardzo na broni
                      neutronowej.

ten temat to warianty ataku oraz mozliwosc technicznego i praktycznego uzycia
                      broni ER.

to chyba latwo zrozumiec o czym jest watek i czego dotyczy pytanie??
                      • Gość: wojciech j. idź na forum świat zbłąkana owieczko nt IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.05, 23:08
    • marcus_crassus uscislenie pytania - chodzi mi wlasnie o mozliwosc 27.12.05, 22:40
      uzycia broni neutronowej. nie rozwazania "co bedzie potem" i inne brednie.

Czy ktos zna na tyle efekt dzialania najnowszej broni neutronowej zeby
      wypowiedziec sie co do sensownosci takiego ataku?

I czy bylby teoretycznie sensowny wobec obiektom w iranie. Jesli np polozone sa
      pod ziemia.

Tylko woda zatrzymuje neutrony. Pancerz raczej nie. Z tym ze np pancerz
      powoduje pojawienie sie radiacji.A co z klasycznymi bunkrami?
      • ubersztumperumper ludzie nie umiecie odpowiadać na temat? 28.12.05, 01:26
        Z ciekawego wątku zrobił się shit a zkilkudziesięciu odpowiedzi wartościowa
        jest jedna.

Iran owszem ostrzela w odwecie Izrael ale napewno nie bronią BC,doskonale wie
        że Izrael odpowie wtedy uderzeniem nuklearnym i będzie po Iranie.
        Irańczykow owszem,wcale nie przeszkadza wyparowanie bo pewnie pragną się stać
        jednym wielkim zamachowcem samobójcą,ale wcześniej muszą mieć gwarancję że i
        Izrael przestanie istnieć - a tę gwarancję mogą dać tylko głowice atomowe w
        tych ich Shahabach.

Iran odpali kilkadzisiąt rakiet,z czego większośc i tak zestrzelą
        Arrowy,uruchomi Hezbollah i Palestyńczyków,ale skończy się to wszystko najwyżej
        kolejnymi izraelskimi nalotami na Iran no i wojną Izraela z Libanem i Syrią.
        Minie tydzień i będzie po krzyku,po paru miesiącach ustabilizują się ceny ropy
        a po roku-dwóch być może Teheran zmądrzeje i zdecyduje się na negocjacje w
        sprawie swojego programu atomowego.Bardzo mądra propozycja Rosji być może
        zostanie wcielona w życie.
        To o wiele lepsza perspektywa niż stanie z założonymi rękoma i czekanie aż
        pewnego pięknego dnia roku 2008 na Izrael spadną 3 bomby atomowe a ten w
        odwecie spuści na Bliski Wschód sto swoich i ropa stamtąd skończy się raz na
        zawsze.
        Pozdrawiam
        • ubersztumperumper SYTUACJA SIĘ ZAOGNIA:SOJUSZ SYRII I LIBANU,OSTRZAŁ 28.12.05, 01:45
          Syria i Iran zawarły militarny sojusz,co potweirdza moje wcześniejsze
          przypuszczenia,że jednym z efektów uderzenia Izraela na Iran i irańskiego
          odwetu będzie wojna Izraela z Syrią
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3085851.html?skad=rss&wv=0000
          Przeczytajcie sobie jak Syria terroryzuje inne państwa arabskie,szok!
          Przynajmniej możemy wykluczyć,że ktokolwiek poza Iranem przyjdzie jej z
          pomocą...

A tymczasem finansowany przez Syrię i Iran Hezbollah zaatakował Katiuszami
          izraelskie osiedla
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3086190.html?skad=rss&wv=0000
          Jeśli doniesienia o ofiarach się potwierdzą,militarny odwet Izraela może być
          bardzo ostry i to także wobec Syrii,jako swoista "pocztówka" dla irańskich
          ajatollahów.Proponuję zostawić sobie włączony CNN.

• ubersztumperumper OCZYWIŚCIE SYRII I IRANU MIAŁO BYĆ,SORKI 28.12.05, 01:46
          • Gość: MAREK_BOA Re: SYTUACJA SIĘ ZAOGNIA:SOJUSZ SYRII I LIBANU,OS IP: 80.51.118.* 28.12.05, 02:05
            Proponuję doczytac do końca przedstawiony artykuł!MAŁO PRAWDOPODOBNE! Tak jak
            o słynnym posiadaniu przez Irak broni BC! A chodzi o to że Izrael czyści sobie
            przedpole!Pozbyli się Iraku,później Iran,a w między czasie Syria! Dziwne to
            trochę nie? Wszystkie te kraje uznawane są przez Izrael za nieprzyjazne!A jak
            uderzą na Syrię i zaś się okarze,że Assad żadnej broni Irackiej nie
            przechowywał? Przepraszamy,ale na wszelki wypadek zostaniemy tu jeszcze kilka
            lat?NIE PODABA mnie się to!
            -Pozdrawiam!
            • ubersztumperumper Re: SYTUACJA SIĘ ZAOGNIA:SOJUSZ SYRII I LIBANU,OS 28.12.05, 02:29
              > Pozbyli się Iraku,później Iran,a w między czasie Syria! Dziwne to
              > trochę nie? Wszystkie te kraje uznawane są przez Izrael za nieprzyjazne!

No nie chłopie,rozwalasz mnie,a więc według Ciebie Irak,Iran i Syria to
              wspaniałe,nieszkodliwe i przyjacielsko nastawione dla Izraela kraje,które wcale
              nie chcą pozbyć się go z mapy Bliskiego Wschodu i wcale nie próbowały ;)
              "Nieprzyjazne" to mało powiedziane, i to grubo!!!
              • Gość: MAREK_BOA Re: SYTUACJA SIĘ ZAOGNIA:SOJUSZ SYRII I LIBANU,OS IP: 80.51.118.* 28.12.05, 03:52
                A Izrael nadstawiał drugi policzek??? Kiedy??? W czasie bombardowań strefy
                Gazy? W atakach na obozy uchodźców? Naiwny jesteś? Gdzie ja napisałem ,że
                Syria,Irak i Iran były przyjazne Izraelowi? Nie były i nie są!Tak samo i Izrael!
                Tylko według mnie to właśnie Izrael Amerykańskimi rękami "sprząta" swoje
                podwórko!
                -Pozdrawiam!
        • Gość: MAREK_BOA Re: ludzie nie umiecie odpowiadać na temat? IP: 80.51.118.* 28.12.05, 01:54
          Napisałem,że w razie uderzenia na Iran bronią ABC ,TO WTEDY pewnośc że Iran w
          odwecie użyje broni BC jest stuprocentowa! W razie uderzenia bronią
          konwencjonalną zapewne odwet też taki będzie! Choc kto kiedy zrozumiał Iran???A
          więcej niż pewne jest,że kto by nie uderzył,to w odwecie oberwie Izrael! Co do
          obrony przed Shashabami to kwestia jest taka: zależy ile ich Iran ma i ilu
          użyje! I czy w lini już są następcy Shashab-3D(Taep'o-dong-1 zasięg:1500km)? Bo
          nie tak dawno było słychac o projekcie Shashab-5(NSKL-X-2 zasięg:4000-8000km) i
          nie ma on już nic wspólnego ze starym poczciwym R-300 ! Więc ze skutecznością
          obrony przeciwrakietowej Izraela też może byc różnie!Starsze wersje Shashab-1 i
          Shashab-2 a także Chińskiej produkcji CSS-8 z racji mniejszego zasięgu spadną
          na bazy USA w Iraku !
          -Pozdrawiam!
          • ubersztumperumper Re: ludzie nie umiecie odpowiadać na temat? 28.12.05, 02:25
            Iran nie uderzy na Izrael bronią chemiczną/bilogiczną bo to z jego punktu
            widzenia bez sensu.Taki atak nie jest w stanie całkowicie zniszczyć państwa
            Izrael ale za to kompletnie zniszczony zostanie Iran,Żydzi mają w swojej
            dotkrynie że na atak chemiczny/biologiczny odpowiadają atomem! Właśnie dlatego
            Husajn nie odważył się nigdy załadować do Scudów wystrzeliwanych na Izrael
            głowic chemicznych.
            Powatarzam: Iran to popieprzony kraj i chętnie poświęcą swoję egzystencję dla
            wypełnienia "dzieła". Muszą mieć jednak całkowitą pewność,że także Izrael
            zostanie zniszczony.Jeśli Iran ma przestać istnieć a Izrael będzie istniał
            nadal to z punktu widzenia ajatollahów nie ma to sensu.
            A tak wlaśnie byłoby w przypadku użycia przez Irańczyków jedynie broni
            chemicznej lub biologocznej.
            Pozdrawiam
            • Gość: MAREK_BOA Re: ludzie nie umiecie odpowiadać na temat? IP: 80.51.118.* 28.12.05, 03:56
              Chłopie przeczytaj JESZCZE raz to co wcześniej napisałem! JEŚLI Izrael(lub kto
              kolwiek inny) zaatakuje bronią ABC Iran,to WTEDY Iran użyje broni BC w odwecie
              atakując Izrael! I wtedy to już im będzie rybka czy zginie cały Izrael czy nie!
              Byle by poczynic jak najwięcej strat!
              -Pozdrawiam!
    • Gość: Marek Re: uderzenie na iran - scenariusze IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.12.05, 02:31
      A ja tak sobie mysle, ze pan Bush, zamiast bronic dupe pewnego panstwa na
      bliskim wschodzie, lepiej zajalby sie problemami wlasnego kraju, ktorych jest
      nie malo.
      Jesli facet zaatakuje iran to w usa moze dojsc do protestow porownywalnych z
      tymi z okresu wojny wietnamskiej. Buszowi juz duzo nie zostalo, ale kolejny
      prezydent pod naciskiem spoleczenstwa byc moze bedzie musial zabrac armie z
      bliskiego wschodu. Powstanie efekt jak po wsadzeniu kija w gniazdo os i nikomu
      to na dobre nie wyjdzie, a najmniej izraelowi.
      To tyle odnosnie ataku na Iran.
      • Gość: . Trybuna Ludu wieszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:49
        www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2005122907
        • Gość: Mosze Re: Trybuna Ludu wieszczy IP: *.red.bezeqint.net 29.12.05, 21:54
          Ciekawi mnie tylko, co by bylo pisane w Polskich gazetach jesli prezydent
          Bialorusi, powiedzial ze potrzeba wymazac Polske z mapy?
          • Gość: wojciech j. Re: Trybuna Ludu wieszczy IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.05, 22:08
            Wymazalibyśmy Białoruś z mapy i kilka okolicznych kraików dla bezpieczeństwa. A
            może nawet cały region.
            Rozumiem że o to chodzi?

• Gość: MAREK_BOA Re: Trybuna Ludu wieszczy IP: 80.51.118.* 30.12.05, 01:25
              CHalera! To jeszcze Łukaszenka o tym nie mówił??? Bo ostatnio Polska prasa
              każde kichnięcie po Białoruskiej stronie interpretuje jako atak na nasz biedny
              kraj!:)
              -Pozdrawiam!
              • Gość: wojciech j. Re: Trybuna Ludu wieszczy IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.05, 10:54
                Gość portalu: MAREK_BOA napisał(a):

> CHalera! To jeszcze Łukaszenka o tym nie mówił??? Bo ostatnio Polska prasa
                > każde kichnięcie po Białoruskiej stronie interpretuje jako atak na nasz
                biedny
                > kraj!:)
                > -Pozdrawiam!

A to to już niestety wytwór twojej wyobraźni.
            • azyata Dawne czasy... 30.12.05, 09:55
              Kiedy zaczęła się wojna Jom-Kipur, to niektórzy żydowscy rezerwiści (np.
              podróżujący po wschodniej Azji) lecieli bronić kraju przez Teheran.

Dziś nie do pomyślenia.

pzdr
    • Gość: Mosze Ja mysle... IP: *.red.bezeqint.net 30.12.05, 07:55
      Ze Iran nie jest taki glupi zeby produkowac, a Izrael taki madry zeby atakowac!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka