o333 01.02.06, 14:00 video.google.com/videoplay?docid=-108290870310243909&q=russia filmik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jopekpl Re: Tunguskaya M 01.02.06, 16:44 o333 napisał: > video.google.com/videoplay?docid=-108290870310243909&q=russia > filmik jak to cudo ma się do naszej loary??? Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 02.02.06, 12:36 opekpl napisał: > jak to cudo ma się do naszej loary??? Nijak. Loara nie ma rakiet. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Tunguskaya M 02.02.06, 14:26 wujcio44 napisał: > opekpl napisał: > > jak to cudo ma się do naszej loary??? > > Nijak. Loara nie ma rakiet. Niestety na dodatek co cztery działka to nie dwa. W NTW z początku lat dziewięćdziesiątych w opisie Tunguski napisano ze zachód nie ma tak zaawansowanego systemu nawet na deskach kreślarskich nie mówiąc o słuzbie, jak teraz to wygląda,(po 15 latach) czy w NATO jest w użytku jakiś system dorównujący Tungusce??? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Tunguskaya M 02.02.06, 15:50 www.canit.se/~griffon/aviation/text/missiles/sam.html wsumie to nic nie znalalzlem Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Tunguskaya M 02.02.06, 15:53 www.aeronautics.ru/aaavia.htm tu jest coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Tunguskaya M 03.02.06, 11:11 Tunguska ma ten problem, że działa tylko w trybie aktywnym tj. radar. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 03.02.06, 15:03 jopekpl napisał: > Niestety na dodatek co cztery działka to nie dwa. Pewnie. Tylko tyle, że Tunguska ma dwa działka. Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Tunguskaya M 03.02.06, 15:50 Tunguzka ma 4 słownie "cztery działka" Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 03.02.06, 16:01 czaja1 napisał: > Tunguzka ma 4 słownie "cztery działka" > > Pozdro Pocałuj sie w 4 słownie "cztery" litery. www.rusarm.ru/p_frame/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 03.02.06, 17:20 Koledze Wujciowu44 Tunguzka pomyliła się chyba z Pacirem!:)2S6 Tunguzka ma 4 działka 30mm 2A38 i 8 pocisków rakietowych 9M311! Pancir-S ma 2 działka 30mm 2A38M i 12 pociskow rakietowych 57E6! Co do Tunguzki to nie licząc radaru posiada też możliwośc wykrywania celów kanałami optycznymi! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 13:18 marek_boa napisał: > Koledze Wujciowu44 Tunguzka pomyliła się chyba z Pacirem!:)2S6 Tunguzka ma 4 > działka 30mm 2A38 i 8 pocisków rakietowych 9M311! Pancir-S ma 2 działka 30mm > 2A38M i 12 pociskow rakietowych 57E6! Co do Tunguzki to nie licząc radaru > posiada też możliwośc wykrywania celów kanałami optycznymi! Koledze markowi_boa się coś pomyliło. Poniższy opis skopiowałem ze strony Rosoboronoexportu, link w poprzednim poście. Wydaje mi się, że Ruskie wiedzą ile działek ma Tunguska. Weight, t 34 Crew, persons 4 Gun armament: gun number and type 2x2A38M calibre, mm 30 rate of fire, rounds/min 4,800 Missile armament 8x9M311 SAM Guidance system semiautomatic, radio command, with optical line of sight Gratisowo dorzucam inny link: venus.ci.uw.edu.pl/~animal/military.pl/syst_p_lotnicze/mieszane/2s6-tunguska/ Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 06.02.06, 13:39 Działka w Tuguzce to DWA DWULUFOWE automaty! Czyli 2x2! Mam nadzieję ,że wynik będzie dla ciebie satysfakcjonujący?:)Po za tym Tunguzka-M1(a o taką chodziło w temacie) ma inne pociski rakietowe 9M311-M! -Pozrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 13:45 marek_boa napisał: > Działka w Tuguzce to DWA DWULUFOWE automaty! Czyli 2x2! Mam nadzieję ,że wynik > będzie dla ciebie satysfakcjonujący? 2X2A38 nie oznacza dwa razy po dwa działka A38 tylko dwa razy po jednym działku, które nazywa się 2A38. Daj jakiś link do informacji, że 2A38 są dwulufowe. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:02 Proponuję obejrzec początek filmiku ,który jest w tytułowym poście!:) Lufy działek są ułożone POZIOMO jedna obok drugiej! Wydaje się ,że są tylko dwie a to dla tego ,że hamulce wylotowe są tylko na jednej lufie automatu! Po za tym Przypatrz się pierwszemu zdjęciu w linku który podałeś!:) Automat zamontowany na Tunguzce jest tak skonstruowany,że może strzelac z 2 lub z 4 luf!:) Masz rację nazywa się 2A38 ale jest DWULUFOWY! Linkiem nie dysponuję bo podpieram się literaturą!" Zenitnyje Rakietnyje Komplieksy PWO Suchopytnych Wojsk no.5- 6/99" -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:14 Przyznaję ci rację. To są dwa dwulufowe działka. Tym niemniej są to dwa działka, a nie, jak utrzymywali niektórzy, cztery działka. Stosując tę logikę należałoby stwierdzić, że np. F-16 ma 6 działek 20 mm a Mi-24D trzy wkm 12,7. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:18 Mylące jest właśnie to ,że automat 2A38 posiada dwie wersje!:) Jedną dwulufową z możliwością prowadzenia ognia tylko z jednej lufy i wersję jedno lufową która ...nie posiada innej nazwy!:) Ale Dzięki i za to!:) Fakt wyszło na to ,że obaj mamy rację!:) A co do Mi-24D i Mi-24W to km JakB-12,7mm ma 4 nie 3 lufy!:) (sorki nie mogłem się powstrzymac!):) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:25 marek_boa napisał: A co do Mi-24D i Mi-24W to km JakB-12,7mm ma 4 nie 3 lufy!:) Pewnie, że cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 06.02.06, 18:24 wujcio44 napisał: > Przyznaję ci rację. To są dwa dwulufowe działka. Tym niemniej są to dwa działka > , > a nie, jak utrzymywali niektórzy, cztery działka. Stosując tę logikę należałoby > stwierdzić, że np. F-16 ma 6 działek 20 mm a Mi-24D trzy wkm 12,7. Mam PYTANIE do wujcia 44 ,od tego zależy czy warto z panem prowadzić wogule jakąś polemikę na ten temat.Czy wiesz czym się różni działko dwulufowe od systemu dwóch działek, np. czy ZSU 23-2 jest dziełkiem dwulufowym czy są to dwa działka połączone w jeden system??? DLA INFORMACJI innych wujcio się myli to nie są dwa działka dwulufowe tylko dwa systemy działek każde złożone z dwóch działek, razem cztery i nie chodzi tu tylko o ilość luf ,a o to ze każda z tych luf ma swoją komorę nabojową zamek i system dosyłania amunicji słowem jest to kompletne działko połączone z drugim takim samym w jeden blok.(chyba prościej już niemozna tego wytłumaczyć) Zastosowane działka są modyfikacją uniwersalnych działek 2A42 znanych z BMP2- BMP3.Porównanie działka z F16 do tych z tunguski albo jest wielkim nie porozumieniem autora albo zwykłą głupią śieme, tamto działko ma wprawdzie 6 luf ale tylko jeden mechanizm dosyłania i odpalania więc jest pojedynczą bronią.Jedynym podobienstwem jest to ze F16 jak i tunguska może prowadzić ogień do jednego celu jednocześnie. Info za nTW(11/92) Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 06.02.06, 19:17 Przykro mi. To są dwa dwulufowe działka, a nie cztery działka, jak w Szyłce. Nie denerwuj się tak bo ci żyłka pęknie. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 06.02.06, 23:13 wujcio44 napisał: > Przykro mi. To są dwa dwulufowe działka, a nie cztery działka, jak w Szyłce. Ni > e > denerwuj się tak bo ci żyłka pęknie. Jakoś mnie ta twoja pewność nie przekonuje,a co z odpowiedzia na moje pytanko? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 06.02.06, 23:54 Kolega Jopekpl nie zrozumiał tekstu!:) Działka w Tunguzce po Rosyjsku nazywają się "dwustwolnyj zenitnyj awtamat 2A38 kalibra 30mm" czyli po Polsku:"Dwulufowy przeciwlotniczy automat 2A38 kalibru 30mm"! Na pojeździe bazowym GM-352 zamontowane jest DWA takie działka! Do obydwu luf każdego z nich amunicję podaje jeden mechanizm dosyłający i jest jeden mechanizm spustowy który obsługuje lufy na zmianę raz lewą raz prawą!To tyle jeśli chodzi o Tunguzkę! Co się tyczy reszty Twojego tekstu to też nie do końca prawda bo istnieją 6 lufowe działka(nie jestem pewien ale chyba GSz-6-30 - 9A621) które mają dwa mechanizmy zamkowe obsługujace te 6 luf z tym,że na raz strzela z dwuch!Ale pewny do końca nie jestem,więc kłócic się nie zamierzam!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 07.02.06, 00:15 zacytuję tylko to co wyczytałem w nTW naten temat (osobiście nie rozbierałem tych działek i muszę wierzyć temu co piszą jak mniemam specjaliści od broni):Kazdy z pojazdów jest uzbrojony nie w dwa ,a cztery działka.Są one sprzężone parami, a lufy znajdują się tak blisko siebie, ze zdaleka robią wrażenie jednej całości.Autor Tomasz Szulc nTW (11/92)Jezeli jest tak jak piszesz to ten facet pisący artykuły powinien zwrócić kasę(a zdaję się ze piszał często i to właśnie o systemach plot)i schować się pod stół. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 07.02.06, 15:17 Ależ ja wcale nie deprecjonuję tego co pisał p.Szulc! Moje żrodło jest młodsze od tamtego co najmniej o 7 lat! A czas zawsze pogłębia wiedzę! Po za tym Tunguzka weszła na uzbrojenie Wojsk Lądowych ZSRR w 1982 roku,więc informacje o niej były dostępne Zauważ dopiero po 10 latach!Podejrzewam,że przy pisaniu o tym systemie p.Szulc mógł miec nie pełne lub fragmentaryczne dane!Swoją drogą bardzo cenię opracowania tego pana! Co nie zmienia faktu,że producent i użytkownik się mnie wydaje,że wie więcej na temat sprzętu ,który używa!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 07.02.06, 15:27 Czy mógłbyś sprawdzić w tej swojej knidze na jakiej zasadzie działa ta harmatka? Czy te lufy są rotacyjne czy może to coś w rodzaju Meroki? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 07.02.06, 15:48 To jest automat dwutaktowy! Ogień prowadzony jest raz z lufy prawej,raz z lufy lewej!w momencie wystrzału z jednej lufy dosyłacz podaje nabój do drugiej! Szybkostrzelnośc to 4060-4810 poc/min! Zapas amunicji 1936 sztuk! W zestawie Pancir-S szybkostrzelnośc to 2400 poc/min i zapas 300 sztuk! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 08.02.06, 18:55 marek_boa napisał: > To jest automat dwutaktowy! Ogień prowadzony jest raz z lufy prawej,raz z lufy > > lewej!w momencie wystrzału z jednej lufy dosyłacz podaje nabój do drugiej! > Szybkostrzelnośc to 4060-4810 poc/min! Zapas amunicji 1936 sztuk! W zestawie > Pancir-S szybkostrzelnośc to 2400 poc/min i zapas 300 sztuk! > -Pozdrawiam! Z tego co napisałeś marku wynika ze każda z luf ma własny system odpalania (komora nabojowa zamek itp) połączone wspólnym systemem dosyłania amunicji (rozwiązanie jak najbardziej logiczne)co by oznaczało de fakto ze każda z luf faktycznie jest osobnym działkiem.A cała sprawa rozbija się o nazewnictwo .wujcio44 oburzył się na stwierdzenie ze Tunguska ma cztery działka pewnie dlatego by Loara nie wypadła przy nim zbyt blado.NIESTETY nawet gdy przyjmiemy ze Tunguska ma faktycznie tylko dwa działka to nie zmieni faktu ze siłą ognia działek przewyższa Loarę kilkakrotnie:Małe zestawienie :TUNGUSKA- szybkostrzelność teoretyczna zestawu ok 4000strz\min ,LOARA- 1100strz\min ilość pocisków wystrzelona w 3 sekundowej salwie(serii) Tunguska ok 200,Loara ok 55( mniej niz. Tunguska w 1 sek) .Ilość zabieranej amunicji Tunguska OK 2000 pocisków Loara ok700.Jak by nie patrzeć Loara blado wygląda przy Tunguzce ,systemie opracowanym dwadzieścia lat wcześniej ,i bliżej jej do niemieckiego Geparda niz. do rosyjskiego systemu.I tu nasuwa się pytanie czy warto było wyważać otwarte dzwi i wydawać masę pieniędzy na opracowanie systemu który ledwo dorównuje konstrukcji niemieckiej sprzed 20lat i kilka razy jest słabszy od konstrukcji radzieckiej(obecnie rosyjskiej )tez z przed 20lat .W efekcie wydano ogromne fundusze i mamy jeden czy dwa prototypy (o produkcji seryjnej jakoś nie słychać) ,a można by było zakupić licencję np na Geparda i mieć już kilkanaście szt odpowiednio spolonizowanych systemów. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 08.02.06, 22:24 W takich systemach ilość zabieranej amunicji, czy szybkostrzelność to rzeczy ważne, ale najważniejsze jest szybkie wykrycie celu. A pod tym względem Loara bije na głowę Geparda. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 09.02.06, 14:53 Całkowicie zgadzam się z Cossackiem! Pod tym względem nie ma żadnego porównania tych systemów!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 09.02.06, 13:04 jopekpl napisał: wujcio44 oburzył się na stwierdzenie ze Tunguska ma cztery działka > pewnie dlatego by Loara nie wypadła przy nim zbyt blado. Prawdę mówiąc, sram na Loarę. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: CZTERY DZIAŁKA-Pytanie do wujcio44???? 09.02.06, 14:50 Komora nabojowa jest oddzielna i zamek też,ale system odpalania jest jeden!Co do Loary to nie Wziąłeś pod uwagę kalibru! Tunguzka ma 30mm a o ile się nie mylę Loara 35mm?! Więc sobie tak myślę,że masa pocisku jest większa w Loarze! Po za tym nie słszałemani nie czytałem aby jakiś kraj używał zestawów pelot sprzężonych o kalibrze powyżej 30mm powyżej 2 luf! Swego czasu chyba tylko ZSRR w zestawach okrętowych 4x45mm! Zazwyczaj jest to jedna lub maksymalnie właśnie 2 lufy! Do Geparda bliżej Loarze bo praktycznie powiela konstrukcję Niemiecką! Z tym ,że Niemcy pozbyli się Gepardów( częśc zakupiła Rumunia) a na wyposarzeniu Niemieckich wojsk lądowych pozostały Rolandy-3! Loara góruje nad Gepardem elektroniką! Moim zdaniem nasz MON powinien ,zamiast pchac się w artyleryjską wersję Loary zmodernizowac ZSU-23x4 poprzez wymianę działek,może właśnie do kalibru 30mm,a nie tylko wymienic elektronikę i dodawac Gromy jak w Białej! Co do wersji rakietowej Loary to inna rzecz! Czegoś takiego nie licząc zmodernizowanych Os po prostu nie mamy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 13:48 Poza tym, obejrzyj zdjęcia na stronie, do której prowadzi drugi link. Czy masz kłopoty z oczami? Uważaj, jeszcze cię przesuną w stan spoczynku ze względu na zły stan zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:03 Ja nie mam ale Kolega chyba tak!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:13 Zestaw 2S6/M posiada 2 ( slownie DWA ) dzialka 30 mm Jestes Marku dosc rozsadnym uczestnikiem tego forum posrod zalewu debili z uprzedzeniami i brakiem wiedzy ale odnosnie liczby dzialek w zestawie sie mylisz Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:25 Rany boskie!!! Proponuję zajrzec do słownika i sprawdzic słówko "Dwustwolnyj"! Ewentualnie przyjrzez się jak wygląda automat 2A38 zamontowany na zestawie Pancir-S! Tam jest w wersji JEDNOLUFOWEJ!:)Amen! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:32 Prosze sie nie wydzierac bo i po co ? Zwracam honor - ot zasugerowalem sie ze usilujesz wmowic wszystkim wokol ze tam sa 4 2A38 podczas gdy tam sa rzecz jasna DWA 2A38 ale oczywiscie 4 lufy a nie 2 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 06.02.06, 19:32 Sorry ale po polemice z Wujciem44 (no ta bene ciekawej!) Twoje pytanie troszku mnie rozstroiło! Praszczenia praszu!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:16 marek_boa napisał: > Ja nie mam ale Kolega chyba tak!:) Trafiłeś. Przyznaję, że jestem okularnikiem. W dodatku moje szkła mają, niestety, grubość denka od butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 06.02.06, 14:19 W tym temacie możemy podac sobie ręce!:) -ozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 05.02.06, 04:38 > Niestety na dodatek co cztery działka to nie dwa. > W NTW z początku lat dziewięćdziesiątych w opisie Tunguski napisano ze zachód > nie ma tak zaawansowanego systemu nawet na deskach kreślarskich nie mówiąc o > słuzbie, jak teraz to wygląda,(po 15 latach) czy w NATO jest w użytku jakiś > system dorównujący Tungusce??? Takich systemow jak tunguska w zasadzie nie robi sie w krajach nato. Choc nie oznacza to ze zgrupowania wojsk ladowych nato maja gorsza obrone plot niz armia rosyjska. Jest wrecz przeciwnie. W przypadku wojny NATO - rosja, lonictwo rosyjskie, raczej nie ma szans na jaka kolwiek dzialalnosc nad frontem ladowym. Panowanie NATO byloby 100%. A pulk T-80 czy to broniony przez tynguski czy nie mozna zamienic na kupe dymiacego zlomu za pomoca kilku zasobnikow z subamunicja naprowadzna na podczerwien. Mozna tez zsynchronizowac atak czolgow z atakiem szturmowcow A-10 lub apachy. Czolgom wyznaczyc jako zadanie niszczenie w pierwszym rzedzie zestawow plot. T-80 dla apacha czy A-10, to juz tylko latwy cel. Poza tym nato ma nieco inne rozwiazania. Np humram. Prosta konstrukcja i zajebista skutecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 05.02.06, 11:53 marek_ogarek napisał: > Takich systemow jak tunguska w zasadzie nie robi sie w krajach nato. > Poza tym nato ma nieco inne rozwiazania. Np humram. Prosta konstrukcja i > zajebista skutecznosc. Co za bzdury!! A niemiecki Gepard, francuski AMX13DCA, a AMERYKAŃSKI M247 Sgt.York !! Zanim coś napiszesz to poczytaj. Przestań wypisywać bzdury. To że USA nie posiada odpowiednika jakiegoś uzbrojenia innej armii, lub ma ale o gorszych parametrach to wcale nie oznacza, że jest ono niepotrzebne, lub, że jest to kupa złomu. Poza tym czytaj ze zrozumieniem - było o PZA. Jeśli masz pisać takie brednie, to napisz po "swojemu" od razu z "grubej rury" - Raptory, B2 itd... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 05.02.06, 13:41 Nie wiem czy dobrze,ale kiedyś czytałem,że York to był niewypał?! I tak na dobrą sprawę to wydaje mi się ,że jednak na Zachodzie nie ma odpowiednika Tunguzki!? Są zestawy albo czysto rakietowe albo artyleryjskie! Chyba tylko ChRL ostatnio coś podobnego wprowadziło,ale pewny nie jestem! U nas przecie też LOARĘ podzielili na dwa!:) -Pozdrawiam! -P.S. Wszystkie zestawy które Wymieniłeś(artyleryjskie) powstały chyba jako odpowiednik "Szyłki"! Był jeszcze Amerykański M-163 Vulcan!:) Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Tunguskaya M 11.02.06, 23:08 > Nie wiem czy dobrze,ale kiedyś czytałem,że York to był niewypał?! He he no wlasnie :) a moim zdaniem był mocniejszy niż Tunguska, 2 działka 40 mm kierowane bardzo chytrym radarem, bazującym na tym z F16... i to już 20 lat temu... A Amerykanie uznali że to badziew i odpuścili go sobie w końcu. A serio, w założeniu miał to być główny środek obrony zgrupowań pancernych przed śmigłowcami szturmowymi. Tyle że rozwój tych ostatnich także szedł naprzód i zasięg przenoszonych przez nie pocisków ppanc. także. Donosnosc skuteczna dzialek 40 mm wynosi około 4 km; w połowie lat 80-tych rosyjskie śmigłowce dysponowały już PPK Szturm o zasięgu 5,5-6 km i sami zresztą Amerykanie też wprowadzali pociski o podobnym zasięgu, uznali więc że dalsze rozwijanie takiego Yorka nie ma sensu, wyprodukowano tylko 50 szt. prÓbnej serii i program przerwano. A w ramach anegdotki, krąży w sieci taka historyjka, o tym jak przebiegał pokaz zestawu Sgt.York dla jakichś tam czynników oficjalnych. York mial jak już mówiłem bardzo sprytny radar, ze specjalną funkcją wykrywania śmigłowców na podstawie charakterystycznego odbicia od obracającego się wirnika i śmigła ogonowego. W czasie testu gdy demonstrowano możliwość dzialania w trybie calkowicie automatycznym, zestaw namierzając zdelnie sterowany śmigłowiec-cel wykrył nagle bliższe zagrożenie, z którym oczywiście należy poradzić sobie w pierwszej kolejności. A był to obracający się wentylator w polowej toalecie (czy wg innej wersji kuchni polowej) oddalonej o kilkadziesiat metrów, pechowo kręcący się właśnie w takim śmigłowcowym rytmie. Sgt. York poradził sobie oczywiście bezbłednie :) w ciagu kilku sekund krótkimi seriami zniszczył oba cele z tym że zawartość tego bliższego obryzgała nieco wszystkich zebranych. Przyczynilo się to ponoć walnie do zamknięcia programu. (Zapewne to bujda, ale historyjka jest fajna to postanowilem ją wrzucic). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 05.02.06, 20:33 zaden z zestawow ktore wymieniles nie jest odpowiednikiem tunguski. Reszte towojego belkotu nie czytalem Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 05.02.06, 20:40 Chyba jednak kolega Marek ma kłopoty z czytaniem:) Zachód NIGDY nie miał odpowiednika Tunguzki! Bo o ile się oriętuję nigdy nie wprowadził do uzbrojenia przeciwlotniczego zestawu artyleryjsko-rakietowego! To co kolega Cossak wymienił to odpowiedniki ZSU 57x2 i ZSU 23x4 Szyłka! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 07.02.06, 04:54 to ty masz klopoty z czytaniem. bo ja napisalem ze te zestawy nie sa odpowiednikami tunguski. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 05.02.06, 21:35 A szkoda. Powinieneś czytać uważnie. Pisałem o PZA. Dla twojej wiadomości Tunguska jest zestawem ARTYLERYJSKO - rakietowym. I z pewnością bliżej temu systemowi do Geparda, Loary itp. niż do Humraama (to jest dopiero bełkot). Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak do cossacka 06.02.06, 14:45 cossack napisał: > A szkoda. Powinieneś czytać uważnie. amerykanofile zwykle czytaja tylko to co odpowiada idei o wyzszosci broni Made in USA. Reszta informacji ich nie interesuje. Bo z gury wiedza ze wszystko co jest zrobione w ZSRR/Rosji jest do dupy Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: do cossacka 07.02.06, 05:01 misza, problem w tym ze wy rusofile i niektorzy rosjanie zyjecie w wirtualnym swiecie prospektow rosyjskiej broni. Przed oczyma macie tylko cyferki, ktore nic nie maja wspolnego z rzeczywistoscia. Potraficie sobie uroic nawet przeciwnikow. Ja wlasnie napisalem ze tunguska to dobry system i na zachodzie nie ma odpowiednika. Co nie zmienia faktu ze zachod tez ma dobre systemy tylko wykonane w calkowicie innej koncepcji. Np humrama. Ja nie jestem rusofobem tylko wy rusofile mnie tak malujecie. To nie moja wina ze 90% rosyjskiego sprzetu ustepuje znacznie zachodniemu. Do tych 10% ktore ustepuje tylko nieznacznie lub nawet jest lepsze sie nie przypieprzam. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 07.02.06, 05:03 > systemowi do Geparda, Loary itp. niż do Humraama (to jest dopiero bełkot). Ani gepard ani loara nie ma takich mozliwosci jak tunguska. A o humramie pisalem ze jest to calkowicie inna koncepcja choc sluzy do podobnych celow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 05.02.06, 13:35 A tych zasobników z subamunicją oczywiście nijak zestrzelic się nie da??! Czołgi żeby mogły niszczyc samobieżne zestawy plot najpierw musiały by wiedziec gdzie one są a póżniej podjechac na odległośc skutecznego strzału Mareczku! A chyba nie myślisz,że Rosjanie by im na to pozwolili?! Nasycenie bronią przeciwlotniczą i przeciwpancerną Rosyjskiej dywizji pancernej jest dużo większe niż Amerykańskiej niestety!:) A A-10 i AH-64 dla Torów czy nawet nowych Igieł Mareczku to latające stodoły!:) Zajebista skutecznoś??? Na poligonie oczywiście i przy idealnych warunkach!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 05.02.06, 20:36 > A tych zasobników z subamunicją oczywiście nijak zestrzelic się nie da??! Da sie, toz pisalem kilka a nie jeden czy dwa. > Czołgi żeby mogły niszczyc samobieżne zestawy plot najpierw musiały by wiedziec > > gdzie one są a póżniej podjechac na odległośc skutecznego strzału Mareczku! A > chyba nie myślisz,że Rosjanie by im na to pozwolili?! Zeby takie zestawy mogly bronic rosyjsie czolgi to musza sie poruszac razem z nimi. Zasieg tora, igly czy tunguski jest bardzo maly. Nasycenie bronią > przeciwlotniczą i przeciwpancerną Rosyjskiej dywizji pancernej jest dużo > większe niż Amerykańskiej niestety!:) A A-10 i AH-64 dla Torów czy nawet nowych > > Igieł Mareczku to latające stodoły!:) Zajebista skutecznoś??? Na poligonie > oczywiście i przy idealnych warunkach!:) Podobnie jak tora, tunguski i igly > -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 05.02.06, 20:52 Marku ,żeby taki zasobnik mógł przedrzez się nad czołgi to trzeba by odpalic ich kilkanaście na raz!:) KUBy i BUKi mogły by z kilkoma sobie poradzic!:) Co do zasięgu to TOR-M1 ma 12 km,Tunguzka M1 ma 10km,Pancir-S ma 18km! Wystarczająco by żaden Abrams ich nie dosięgnął!:) Co do Igły to wystarczy 3300 metrów!:) Apacz też musi widziec cel ,żeby go zniszczyc zgadza się?! Fakt nie licząc Igły która ma ponoc na swym koncie kilka bezpilotowców w byłej Jugosławii! Ale przecie Ty zawsze twierdzisz,że wszystko co Radzieckie/Rosyjskie nawet jak testowane na poligonie to badziew a Amerykańskie luksiuś!:) Nic to ! Pożyjemy -zobaczymy!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 07.02.06, 05:11 Marku, rownoczesnie z zasobnikami odpala sie pociski atrapy, do mylenia zestawow plot a przed tym harmy. Poza tym tory, tunguzki i panciry nie sluza do strzelania do czolgow, wiec te moga sie zblizyc na zasieg strzalu armaty czolgowej. Poza tym jak zauwazyles jest to zasieg maksymalny. Dla celu typu apache przekradajacy sie miedzy przeszkodami terenowymi moze spasc do ledwie kilkuset metrow. I nie twierdze ze wszystko co rosyjskie to badziew, tunguzka nie jest badziewiem. Ale bez przesady, jest w stanie zadac atakujacym straty ale nie odeprzec ataku ekadry szturmowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 07.02.06, 15:04 Łał! Jestem w szoku!:)Masz rację zestawy plot nie służą do niszczenia czołgów! Dla tego napisałem,że na pewno mają ochronę środków pepanc,a tych w Rosyjskiej dywizji pancernej jest od metra! Po za tym Marku wszelkiej maści środki przeciwlotnicze zawsze poruszają się ZA czołgami a nie przed nimi lub obok! I to dośc proporcjonalnie do zasięgu rakiet pelot! Czyli najbliżej czołgów będą Tunguzki,Panciry,Strieły-1(na BRDM-2),Strieły-10( na MT-LB),Osy no i Igły! Dalej KUBy, BUKi i Peczory a na końcu S-300! Wtedy przykrycie sięga okolo 150 km w głąb ugrupowania przeciwnika! Myślę ,że przez taką zaporę nie wiele na raz mogło by się przedrzec!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Marku po co tlumaczysz tepakowi najprostsze rzeczy 07.02.06, 16:39 Przeciez w jego dyletanskiej wyobrazni eskadry Apache pod Wagnera atakuja zupelnie bezbronne rosyjskie czolgi i rozwalaja ich jak Renaulty z pierwszeh wojny swiatowej :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marku po co tlumaczysz tepakowi najprostsze r 07.02.06, 18:52 Misza troszku Przesadzasz!:) Trzeba miec przeciwnika do dyskusji bo było by nudno!:) A pomimo "zauroczenia" Amerykańską techniką z Marka jest fajny gośc do dysput wszelakich!:) Wiesz ,że ja raczej konfliktowy nie jestem(czasami tylko ręce opadają jak się nie które posty czyta,pewnych osobników na tym forum!)ale akurat myślę,że Marek daje najmniej powodów do denerwowania się!:) Jest jaki jest i już niech taki zostanie! Ja prywyk!:) -Pozdrawiam Pa Ka! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Marku po co tlumaczysz tepakowi najprostsze r 08.02.06, 08:39 marek_boa napisał: > Misza troszku Przesadzasz!:) Ok. Przyznaje troche przesadzilem. PO prostu nudzi mi ju zdyskusja z ludzmi, uwazajacymi ze armia rosyjska walczy tylko liczebnoscia, ze na jeden "ich" Apach trzeba kilku Mi-28, na F-15 czy F- 16 kilku Mig-29 czy Su-27, a na jednego Abramsa kilkanascie T-72 czy T90. Naczytali sie reklamowek US Army i gadaja :)) Pozro Misza Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Marku po co tlumaczysz tepakowi najprostsze r 08.02.06, 05:25 To nie moja wyobraznia tylko fakt. Slysales cos moze o pustynnej burzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Marku po co tlumaczysz tepakowi najprostsze r 09.02.06, 23:57 >To nie moja wyobraznia tylko fakt. Slysales cos moze o pustynnej burzy ? No i co z tą pustynną burzą ?? :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marku po co tlumaczysz tepakowi najprostsze r 10.02.06, 00:29 Ja to słyszałem ,że taka burza to się Hamsin nazywa i się strasznie ludki złoszczą w trakcie!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 08.02.06, 05:44 Mowilem ci zebys nie patrzyl na cyferki tylko zaczal myslec. Ziemia nie jest plaska do stu diablow i pelno na niej roznych pagorkow, krzakow, budynkow itp. Wszystko to ma ogromny wplyw na sytuacje taktyczna. Radary nie zagladaja w kazdy zakamrek a fale radarowe nie potrafia omijac gorek i budynkow. Co z tego ze S-300 ma zasieg 200 km czy iles tam. Po pierwsze to nie sluzy ono do oslaniania czogow w natarciu a po drugie to jakiego bys nie mial zestawu plot, to jak z za pagorka wyskoczy ci nagle apacze lub tornado to bedziesz mial dwie sekundy na jaka kolwiek reakcje. W zyciu jest wiele podobnych sytuacji. Np. moj samochod potrafi jechac teoretycznie 150 mph a praktycznie to w 90% nie da sie jechac wiecej niz 35 mph. Podobnie jest z tymi waszymi S-300. Wy myslicie ze jak zasieg jest 200 km to kazdy F-16 ktory zblizy sie na 199 km spadnie natychmiast z wielkim lomotem. Tak samo jest tez z tunguska i torem. Jak myslisz czemu te zestawy maja tak maly zasieg ? Ano temu ze z dalsza i tak smiglowca czy szturmowca lecacego 20 m nad ziemia nie wykryjesz. Nawet to kilka kilometrow to jest prawda tylko nad morzem. Zeby zapewnic czolgom efektywna oslone tunguski i toy musza trzymac sie tuz za nimi. Nie 2 km tylko raczej 100 - 200 m. I raczej nie moga sie cowac po jakichs dziurach bo wtedy nie beda mogly wykrywac i strzelc do samolotow przeciwnika. Jesli chodzi zas o srodki ppanc rosyjskiej dywizji pancernej to nie maja one wiekszego zasiegu niz srodki odniowe jednostek zachodnich. Generalnie mamy tu sytucje bardzo podobna jak ta z watku o kuzniecovie i tico. Jednostka rosyjska broni sie rakietami plot a amerykanie atkuja lotnictwem. I rezultat bedzie taki sam - zniszczenie jednostki rosyskiej to kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 08.02.06, 11:51 Marek ja doskonale wiem ,że ziemia nie jest płaska!:) A Ty ciągle Zapominasz,że WSZYSTKIE zestawy pelot ,które wymieniłem są MOBILNE! Nie spotkałem się w żadnym żródle z informacją aby istniała stacjonarna wersja jakiegokolwiek systemu S-300! Żeby było jeszcze ciekawiej S-300WM jest użytkowany tylko i wyłącznie przez wojska lądowe w Rosji! Został skonstruowany po to by bronic FRONTU przed pociskami rakietowymi "różnej maści"! A czołgi Marku to nie samochody wyścigowe jak sam wiesz,więc zanim wyjadą po za zasięg takiego systemu "trochę" czasu musi minąc!:) Po za tym "wszelkiej maści"radary w takich systemach(a już te które przeznaczone są do wczesnego ostrzegania w pierwszej kolejności)montowane są na dośc dlugich wysięgnikach! Co do czasu reakcji to i tak taki system będzie miał więcej możliwości zareagowania niż pilot takiego Tornado!:) Do wykrywania takiego zagrożenia ,które wymieniłeś stosowane są właśnie środki DALEKIEGO WYKRYWANIA! Chyba nie sądzisz,że pilot takiego Tornado czy A-10 będzie od lotniska leciał na wysokości 10 metrów???! A do niszczenia nisko lecących samolotów i śmigłowców Igły nadają się doskonale Marku! Zwróc uwagę,że praktycznie wszystkie ataki lotnicze NATO w b.Jugosławi odbywały się z dużego pułapu właśnie z powodu wyrzutni naramiennych! Zasięg zestawów Tunguzka,Tor i Pancir limitowany jest wielkością pocisków rakietowych a nie zasięgiem radarów! Systemy takie poruszają się do 2 kilometrów za czołgami a nie 200 metrów Marku! Nośniki tych systemów nie są pamcerne tylko lekko opancerzone,więc poruszanie się zaraz za czołgami naraziło by je na zniszczenie przez artylerię przeciwnika! A co do wykrywania śmigłowca lecącego około 20 metrów nad ziemią to dla radarów wykrywania będzie on widoczny z odległości 20-30 kilometrów! Dla całego systemu(bo przecie obrona plot frontu tworzy cały system a nie są to pojedyncze radary i wyrzutnie)z odległości circa abaut 50 kilometrów! Marku środki pepanc w Rosyjskiej dywizji pancernej mają większy zasięg niż Amerykańskie bo zaczynają się już od ppk wystrzeliwanych z czołgów!Po za tym jest ich po prostu więcej! Nie wspominam już nawet o wyspecjalizowanych niszczycielach z Krizantemami! Co do zniszczenia jednostki Rosyjskiej to może i Masz rację,ale przy jakich stratach własnych?! Bo mnie się wydaje,że bardzo dużych! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 10.02.06, 00:43 Po za tym "wszelkiej maści"radary > w takich systemach(a już te które przeznaczone są do wczesnego ostrzegania w > pierwszej kolejności)montowane są na dośc dlugich wysięgnikach! Co do czasu > reakcji to i tak taki system będzie miał więcej możliwości zareagowania niż > pilot takiego Tornado!:) Dokładnie. Pozatym już za czasów ZSRR istniał zintegrowany system OPL. Wszystko łączone wspolną siecią z PWO. Każda bateria ma dostęp do danych z innej baterii a te inne mają z kolei dostep do informacji z latających myśliwców itp. Co do radarów wczesnego ostrzegania itp to było ich w ZSRR około 10.000 pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 10.02.06, 04:51 Jakich latajacych mysliwcow ??? Poza tym nie mowimy o walkach w rosji tylko raczej o powstrzymywaniu rosyjskiego natarcia na europe. Jesli doszloby juz do walk na terenie rosji to oznaczloby ze rosyjskie systemy plot i bron strategiczna zostaly w wiekszosci wyeliminowane. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 10.02.06, 09:12 Jesli doszloby juz do > walk na terenie rosji to oznaczloby ze rosyjskie systemy plot i bron > strategiczna zostaly w wiekszosci wyeliminowane. Kosztem jakich strat amerykanskich ?? O broni strategicznej już nawet nie wspominam :) bo to jest śmiechu warte :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 11.02.06, 22:33 Nie wazne jakich strat. Jesli nato chcialoby wejsc na teren rosji musialoby wyeliminowac ich bron strategiczna i obroneplot. co wcale nie jest niemozliwe. Zwlaszcza ze na chodzie jest dzies 20-30% rosyjskiego sprzetu a wyszkolenie i morale armii tragicznie niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 11.02.06, 23:55 Jesli nato chcialoby wejsc na teren rosji musialoby > wyeliminowac ich bron strategiczna i obroneplot Marek nie opowiadaj bajek :) jak chcesz wyeliminować broń strategiczną :) Mega ROTLF :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 12.02.06, 00:56 nie wazne jak. jesli nato chcialoby zajac rosje musialoby t jakos zrobic. inaczej nie mamy co mowic o bitwach pancernych na terytorium rosji. A tego dotyczyla moja wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 12.02.06, 01:03 >nie wazne jak. jesli nato chcialoby zajac rosje musialoby t jakos zrobic. Ważne !! bo jakoś nie wyobrażam sobie w jaki to sposob NATO wyeliminowałoby strategiczną bron rakietową FR. Dlatego też wiadomo jak zakończyłby się konflikt FR-USA. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 10.02.06, 09:34 > Jakich latajacych mysliwcow ??? Migi 31, ktorych część zostanie zresztą zmodernizowana, tak samo jak Migi 29, ktore mają zostać zmodernizowane do standartu SMT. Pierwsze 20 sztuk w tym roku. Co roku mają modernizować ponad 20 sztuk . A docelowa ilość około 150 samolotów i tak dalej. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 11.02.06, 21:12 Oni mieli juz zrobic wiele rzeczy a jak do tej pory to maja kupe rdzewiejacego zlomu. O wyszkoleniu i morale w armii juz nie wspomne. Niech nawet zmodernizuja teswoje migi. No i co ? Jaka to jest przeciwwaga dla F- 22, EF-2000 czy rafale ? Ilosci tez nie sa zreszta zbyt duze. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 11.02.06, 21:18 A ileż to masz w służbie Rafale, EF 2000, czy F 22?? Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 11.02.06, 22:01 Nie wiem ile jest zmodernizowanych MiG`ów (pewnie sami rosjanie tego nie wiedzą). Wiem natomiast ile jest w słuzbie EF 2000, itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 11.02.06, 22:36 Kilkanaście już lata zmodernizowanych MiGów! A z samych prototypów Su-27 (wszelkich modyfikacji oczywiście) które porozrzucane są po instytutach i wytwórniach mogli by z palcem w dupie pułk myślieski wystawic!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 11.02.06, 23:42 No to jak tak sie bawimy to liczmy wszystkie amerykanskie i zachodnioeuropejskie samoloty doswiadczalne i prototypy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 12.02.06, 13:16 No to śmiało!:) Typhoona o ile dobrze pomiętam powstało coś kole 7 prototypów a F-22 chyba 6!No i Rafale 4-5 sztuk!:) Z tego do walki ndawało by się może 4 samoloty?:)A teraz policz prototypy modernizacyjne Su-27 wszelkich odmian!:) -T-10PU-5,T-10PU-6,T-10U2,T-10-4PU(3 sztuki)+ 8 seryjnych Su-30,5 prototypów Su- 30MKI,4 prototypy Su-30MKK,2 prototypy Su-30MK2,prototyp Su-30KI,Su-30KN(Su- 27UBM),Su-30KNM(Su-27UBML)! Prototypów samego Su-30 powstało 28 sztuk!!! A gdzie jeszcze prototypy modernizacji Su-27 dla Rosji? A Su-35 i Su-37??? Wymieniłem tylko te samoloty,które zostały ukompletowane ostatecznie i są dostępne zdjęcia z uzbrojeniem!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 12.02.06, 20:36 C.D.:Su-27KUB,Su-30K-2,Su-27SMK,T-10-24,T-10M-1,T-10M-3,T-10M-11,Su-35UB,Su- 30MK-1,Su-30MK-6,Su-27KM,Su-27KU,T-10PU-5,T-10PU-6,T-10PM,Su-30KA,Su-35BM,Su- 27SM-2 do tego 12 Su-27M i 7 Su-27PU -MiG-29:MiG-29M2,MiG-29OWT,MiG-35,MiG-29SMT,MiG-29KUB,MiG-29M1,MiG-29SD,MiG- 29SE,MiG-29SM do tego 2 MiG-29K i 6 MiG-29M -MiG-31:MiG-31FE,MiG-31DZ,MiG-31BS,2 MiG-31D,7 MiG-31M,kilkadziesiąt MiG-31B i rozpozcęta modernizacja do standardu MiG-31BM! Czyli tak do kupy zbierając będzie tego na bidę około 100 sztuk!!! -Czy Kolega Marek ma jeszcze jakieś pytania?:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 12.02.06, 22:27 Zaden z samolotow ktore wymieniles nie wybiega technologicznie poza F-15E / F/A- 18C. Poza tym ile z nich jest na chodzie a ile stnowi pomoc naukowa lub eksponat w muzeum ? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 13.02.06, 16:49 Marek żarty sobie robisz??!:) Technologicznie czyli jak? A na chodzie są WSZYSTKIE które wymieniłem!Żaden z tych samolotów nie stoi w muzeum ani jako pomoc naukowa! Częśc lata w zespołach akrobacyjnych,na innych są badane nowe silniki i nowe uzbrojenie! Większośc tych samolotów jest własnością biur konstrukcyjnych i zakładów produkcyjnych! Częśc jest w jednostkach doświadczalnych w Lipiecku i Achtubińsku! Demonstratory latają na wszelkiej maści targi uzbrojenia i wystawy lotnicze! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 12.02.06, 21:28 Masz dane chyba z przed 5 lat. F-22 jest juz kilkadziesiat sztuk i to nie prototypow a w jednostkach szkoleniowych i bojowych. Rafale byly juz uzywane bojowo. Z samolotow ktore przwyzszaja rosyjska linie Su-30 - Su35 zapomnialo ci sie o F/A-18E/F - kilkanascie sztuk na kazdym lotniskowcu. Z samolotow ktore im dorownuja zapomniales o F-15C/E nowych Miragae 2000, F-16 gripenach oraz F- 18C/D. Majac na mysli prototypy mialem na mysli bardziej awangardowe maszyny - jak x- 45. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 11.02.06, 23:43 Oni mieli juz zrobic wiele rzeczy a jak do tej pory to maja kupe rdzewiejacego > zlomu. O wyszkoleniu i morale w armii juz nie wspomne. Mieli zrobić i zrobią :) Niech nawet zmodernizuja teswoje migi. No i co ? Jaka to jest przeciwwaga dla F > - > 22, EF-2000 czy rafale ? Ilosci tez nie sa zreszta zbyt duze. Ile tych F 22 jest obecnie :) pozatym Migi nie będą jedynymi maszynami w siłach powietrznych FR w ciągu najbliższej dekady. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 12.02.06, 00:58 > Ile tych F 22 jest obecnie :) pozatym Migi nie będą jedynymi maszynami w siłach > powietrznych FR w ciągu najbliższej dekady. Obecnie - wiecej niz zmodernizowanych migow i Su razem wzietych. I F-22 takze nie beda jedynymi maszynami mysliwskimi nato :) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 12.02.06, 01:08 Obecnie - wiecej niz zmodernizowanych migow i Su razem wzietych. I F-22 takze > nie beda jedynymi maszynami mysliwskimi nato :) W 2020 roku FR ma posiadać gdzieś około 800 samolotów( wliczając w to lotnictwo strategiczne itp ) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 12.02.06, 01:30 Nawet 1000 samolotów to żaden argument, ba nawet 2000 bo: cyt.: Nie wazne jakich strat. Jesli nato chcialoby wejsc na teren rosji musialoby wyeliminowac ich bron strategiczna i obroneplot. >nie wazne jak. jesli nato chcialoby zajac rosje musialoby t jakos zrobic. > Bedzie lacial tyle ile bedzie trzeba. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 12.02.06, 03:51 To sa tylko plany. Wez pod uwage ze same USA beda miec wtedy ze 2000 F-35 z 200 F-22 i z 500 F-18E o ltonictwie strategicznym nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 12.02.06, 09:39 > To sa tylko plany Pozyjemy zobaczymy. Wez pod uwage ze same USA beda miec wtedy ze 2000 F-35 z 200 > > F-22 i z 500 F-18E o ltonictwie strategicznym nie wspomne. USA bedą posiadać poniżej 3000 samolotów :) Tyle że popatrz jaki oni posiadają budżet na obrone w porownaniu do FR. A obecnie wydatki na zbrojenia nie są priorytetem w Rosji. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 12.02.06, 20:01 W stanach tez nie sa priorytetem. Wez pod uwage ze amerykanie tylko na swiateczne zakupy wydali kwote przekracajaca znacznie swoj budzete obronny. Tylko w dzien rozpoczeciaswiatecznych promocji obroty siegly 2000 miliardow$. Gdyby zaszla nagla potrzeba budzet obronny usa moze wzrosnac kilkakrotnie (jak w czasie II wojny swiatowej). Poza tym w 2020 w usa beda juz w linii bezpilotowe samoloty bojowe takie jak X-45 itp. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 15.02.06, 12:17 W stanach tez nie sa priorytetem. Wez pod uwage ze amerykanie tylko na > swiateczne zakupy wydali kwote przekracajaca znacznie swoj budzete obronny. > Tylko w dzien rozpoczeciaswiatecznych promocji obroty siegly 2000 miliardow$. > Gdyby zaszla nagla potrzeba budzet obronny usa moze wzrosnac kilkakrotnie (jak > w czasie II wojny swiatowej). Mi akurat chodziło o budżet obrony FR w stosunku do ZSRR :) Obecnie FR mogłaby też zwiększyć wydatki na zbrojenia. Lecz jak pisałem w czesniej nie są one obecnie priorytetem. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 10.02.06, 04:48 > Marek ja doskonale wiem ,że ziemia nie jest płaska!:) A Ty ciągle > Zapominasz,że WSZYSTKIE zestawy pelot ,które wymieniłem są MOBILNE! Nie > spotkałem się w żadnym żródle z informacją aby istniała stacjonarna wersja > jakiegokolwiek systemu S-300! Żeby było jeszcze ciekawiej S-300WM jest > użytkowany tylko i wyłącznie przez wojska lądowe w Rosji! Został skonstruowany > po to by bronic FRONTU przed pociskami rakietowymi "różnej maści"! No ciekawe jak S-300 bedzie zwalczal np. tomahawki z odleglosci wiekszej niz 10 km ? A czołgi > Marku to nie samochody wyścigowe jak sam wiesz,więc zanim wyjadą po za zasięg > takiego systemu "trochę" czasu musi minąc!:) Znowu teoria. Wszystko jest ladnie tylko na planszach sztabowych. W realu przy natarciu kilku dywizji na froncie szerokosci dziesiatek kilometrow przy silny przeciwdzialanu przeciwnika moze sie narobic niezlego zamieszania. Poza tym to przeciwnik bedzie wybieral kiedy i gdzie wykonac kontratak. I pewnie wybierze taki teren ze zestawy plot beda musialy byc zmieszane z czolgami zeby osiagnac jakikolwiek efekt. A o taki teren nie trudno. Miedzy czolgami a zestawami plot nie moze byc jakichkolwiek przeszkod terenowych. A wez rozgladnij sie po polsce - ile jest wielkich plaskich, niezalesionych i niezabudowanych polaci o szerokasci kilka km. Po za tym "wszelkiej maści"radary > w takich systemach(a już te które przeznaczone są do wczesnego ostrzegania w > pierwszej kolejności)montowane są na dośc dlugich wysięgnikach! Co do czasu > reakcji to i tak taki system będzie miał więcej możliwości zareagowania niż > pilot takiego Tornado!:) Tornado przenosi tez alarmy - ktore zajma sie radarami na wysiegnikach. Poza tym samoloty moga odpalac pociki z poza zasiegu tungusek i igiel. Do tego jest jeszcze armaty, rakiety itp... Do wykrywania takiego zagrożenia ,które wymieniłeś > stosowane są właśnie środki DALEKIEGO WYKRYWANIA! Chyba nie sądzisz,że pilot > takiego Tornado czy A-10 będzie od lotniska leciał na wysokości 10 metrów???! Bedzie lacial tyle ile bedzie trzeba. A > > do niszczenia nisko lecących samolotów i śmigłowców Igły nadają się doskonale > Marku! Zwróc uwagę,że praktycznie wszystkie ataki lotnicze NATO w b.Jugosławi > odbywały się z dużego pułapu właśnie z powodu wyrzutni naramiennych! Zasięg > zestawów Tunguzka,Tor i Pancir limitowany jest wielkością pocisków rakietowych > a nie zasięgiem radarów! Systemy takie poruszają się do 2 kilometrów za > czołgami a nie 200 metrów Marku! Nośniki tych systemów nie są pamcerne tylko > lekko opancerzone,więc poruszanie się zaraz za czołgami naraziło by je na > zniszczenie przez artylerię przeciwnika! To po co tunkuzka ma dzialka ? Bo z 2h kilometrow ich skutecznosc wynosi zero. A artyleria ma zasieg kilkanascie - kilkadziesiat km, wiec 2 w ta czy w druga moga nie robic wielkiej roznicy. A co do wykrywania śmigłowca lecącego > około 20 metrów nad ziemią to dla radarów wykrywania będzie on widoczny z > odległości 20-30 kilometrów! Dla całego systemu(bo przecie obrona plot frontu > tworzy cały system a nie są to pojedyncze radary i wyrzutnie)z odległości circa > > abaut 50 kilometrów! Nie bedzie zadnego systemu, bo wczesniej zostanie on zasypany harmami, alarmami itp. Z tymi kilometrami to i tak przesadzasz. Wystarczy ze teren bedzie pagorkowaty i zaelsiony tak jak w naszej malopolsce i smiglowce zawsze beda mialy jak podejsc do celu na odleglosc kilkuset metrow. Do tego nowoczesne smiglowce tez maja srodki obserwacyjne na wysiegnikach ponad smiglem. Marku środki pepanc w Rosyjskiej dywizji pancernej mają > większy zasięg niż Amerykańskie bo zaczynają się już od ppk wystrzeliwanych z > czołgów!Po za tym jest ich po prostu więcej! Nie wspominam już nawet o > wyspecjalizowanych niszczycielach z Krizantemami! Co do zniszczenia jednostki > Rosyjskiej to może i Masz rację,ale przy jakich stratach własnych?! Bo mnie się pociski p-panc wystrzeliwane z czolgow to tylko desperacka proba zniwelowania slabej skutecznosci rosyjskich dzial. Poza tym tak jak pisalem - to atakujacy wybiera teren i moze wybrac taki w ktorym nie da sie wystrelic rakiety na odleglosc wieksza niz np. 2 km. > > wydaje,że bardzo dużych! A ja mysle ze nie takich znowu duzych. jak dotad potwierdzaja to wszystkie starcia proni pancernej made in USSR i lotnictwa zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 10.02.06, 09:17 >Nie bedzie zadnego systemu, bo wczesniej zostanie on zasypany harmami, alarmami >itp. Z tymi kilometrami to i tak przesadzasz. Wystarczy ze teren bedzie >pagorkowaty i zaelsiony tak jak w naszej malopolsce i smiglowce zawsze beda >mialy jak podejsc do celu na odleglosc kilkuset metrow. Do tego nowoczesne >smiglowce tez maja srodki obserwacyjne na wysiegnikach ponad smiglem. Tylko uważaj żeby Ci nie zabrakło tych Harmów itp :) Bo tych radarów to troche mają :) Chyba za duzo się nasłuchałeś o operacjii wojskowej w Iraku i Jugosławi :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 10.02.06, 14:07 Marku system S-300WM został właśnie po to skonstruowany abu niszczyc w powietrzu POCISKI RAKIETOWE! Tomahawk najprawdopodobnie zostanie wykryty zaraz po odpaleniu przez radary dalekiego zasięgu! Radar 9S19M2 Imbir wykrywa GŁOWICĘ pocisku Pershing i rakiety typu SRAM z odległości 175 km! Radar 9S15M Obzor-3 pociski rakietowe typu SCUD i Lance wykrywa z odległości 330km a samolot myśliwski z 240km!Stacje 9S32 które zamontowane są na wyrzutniach wykrywają samolot myśliwski z odległości 150km,pociski typu SCUD z 90km,typu Lance z 60 km,głowivę Pershinga z 140km,pocisk typu SRAM z 80km!Pociski tego systemu mają zasięg : 9M83-75km a 9M82-100km! Na pewno częśc Tomahawków do celu by nie doleciała!:) Po za tym jak Ty byś chciał użyc Tomahawków do atakowania przemieszczającej się dywizji pancernej??? Można śmiało powiedziec ,że jest to NIEREALNE!:) Co do terenu w Polsce Mareczku to jest to teren RÓWNINNY!!! A dla radaru las nie stanowi wielkiej przeszkody! Tym bardziej ,że wysokośc drzew w Polskich lasach zazwyczaj nie przekracza 12-15 metrów!Miejscowośc w której mieszkam położona jest w dawnej Puszczy Kozienickiej! Jak Byś chciał nie wyjechac w którą kolwiek stronę Musisz przejechażdżac przez las!:)Co do Alarmów to właśnie po to Rosjanie wymyślili Tory Marku!:)Żeby zniszczyc cały system radarowy dywizjonu S-300WM Marku trzeba by odpalic tak circa abaut coś kole na bidę 30 Alarmów! Ile to samolotów? I ile z nich wróci na lotnisko po takim ataku? Wracając do wyboru miejsca to wybacz ale to zazwyczaj ATAKUJĄCY wybiera odpowiednie miejsce i czas!:)A takich rowninnych terenów w Polsce jest mnóstwo Marku!:)Marku zlituj się nad tymi biednymi Pilotami Tornado!:) Zostaną wykryte przez radary dalekiej obserwacji tuż po starcie z lotniska! Co do dzialek to mają one w Tunguzce zasięg około 4 km! Na śmigłowce szturmowe styknie!:) Nie wiem czy pociski pepanc wystrzeliwane z np.T-80 to desperacka próba podniesienia doskonałych zresztą osiągów 125mm armat Rosyjskich,ale 5 kilometrów (bo mniej więcej taki jest zasięg tych ppk)to i tak dużo więcej niż zasięg pociskow pepanc z Abramsa Marku!:)No i wreszcie dobrze napisałeś!:) To ATAKUJĄCY wybiera czas i miejsce a nie broniący się!:)Wszystkie jak do tej pory starcia gdzie używana była broń pancerna Made In ZSRR dowiodły tylko tego,że ŻADNA częśc systemu samodzielnie nie jest w stanie skutecznie walczyc z przeciwnikiem,który dysponuje 10 KROTNĄ przewagą w broni pancernej,lotnictwie i rozpoznaniu!Po za tym praktycznie wszędzie tam gdzie do takich starc doszło to stroną atakującą były Stany Zjednoczone! Jedyną akcją gdzie było inaczej była wojna Arabsko-Izraelska w 1967 roku czyli Yom Kippur! Gdyby nie Amerykańskie dostawy samolotów i pocisków rakietowych w jej trakcie,to najprawdopodobnie Izraela już by nie było! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 10.02.06, 16:59 arku system S-300WM został właśnie po to skonstruowany abu niszczyc w > powietrzu POCISKI RAKIETOWE! Nie tylko S 300VM. S 300 PMU1 i S300 PMU 2 są przystosowane do zwalczania pocisków balistycznych i manewrujących. W 95 roku rosjanie zademostrowali na poligonie w Kapustin Jar probne przechwycenie rakiety balistycznej SCUD i małowymiarowej rakiety balistycznej Kaban :) przez system S 300 PMU 1 :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 11.02.06, 23:39 Radary dalekiego zasiegu moga tylko zasygnalizowac ze gdzies tam daleko leci jakis samolot. Nie da sie nimi okreslic pozycji celu ani naprowadzic pocisku. Poza tym zanim do akcji wejda smiglowce i szturmowce to najpierw zostanie wykonany atak wlasnie na obrone plot. Co do drzew, to czy czolgi tez moga widziec i strzelac przez drzewa ? A tynguzki i tory ? Co do 4 km zasiegu ognia tunguzki to zobacz sobie jakie zasiegi maja p-panc pociski odpalane z smiglowcow, jesli niz poza zasiegami do ciebie nie trafia. Zgadzam sie ze to atakujacy wybiera czas i miejsce. tylko ze ja pisze wlasnie o kontrataku na posuwajace sie rosyjskie kolumny pancerne. Tylko w jugoslawi odpalono ponad 1000 harmow. Na rosje znalazloby sie ich jeszcze wiecej. Poza tym wystarczy front przerwac w jednym miejscu zeby przeciwnik musial zaczac sie cofac i to w podskokach aby uniknac oskrzydlenia. > starcia gdzie używana była broń pancerna Made In ZSRR dowiodły tylko tego,że > ŻADNA częśc systemu samodzielnie nie jest w stanie skutecznie walczyc z > przeciwnikiem,który dysponuje 10 KROTNĄ przewagą w broni pancernej,lotnictwie i > > rozpoznaniu!Po za tym praktycznie wszędzie tam gdzie do takich starc doszło to Zazwyczaj to wlasnie strona uzbrojona w rosyjski sprzet posiadala przewageliczebna. > stroną atakującą były Stany Zjednoczone! Jedyną akcją gdzie było inaczej była > wojna Arabsko-Izraelska w 1967 roku czyli Yom Kippur! Gdyby nie Amerykańskie > dostawy samolotów i pocisków rakietowych w jej trakcie,to najprawdopodobnie > Izraela już by nie było! Dowodzi to tylko ze wyzszosc spzetu USA nad rosyjskim istniala juz 40 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 12.02.06, 02:19 Marku radary dalekiego zasięgu rozpoznawają zazwyczaj od razu JAKI to samolot leci a nie tylko ,że "coś"leci! Czołgi nie muszą "widziec" przez drzewa ale jeśli radar zestawu pelot wykryje śmigłowce,to jak myślisz odwrócą wyrzutnię w drugą stronę czy będą czekac aż się wychyli? Bo wychylic się musi żeby namierzyc czołgi! Zasięg do tej pory używanych ppk przez zachód to około 6 kilometrów! Zasięg rakiet Tunguzki to 12 a Pancira-S 18 km! Widzisz różnicę? Marku zaczynasz popadac chyba wlekką przesadę! W ciągu JAKLIEGO czasu odpalono te 1000 Harmów w b.Jugoslawii? Bo jak napiszesz ,że to było w JEDNYM ataku to kolka ze śmiechu u mnie murowana!:) Żeby cokolwiek oskrzydlic to trzeba przerwac front w 2 mniejscach Mareczku! A teraz małe pytanko: Czym??? Hamerami??? Po za tym w natarciu nie uczestniczy tylko jeden rzut wojsk ino zazwyczaj dwa lub trzy! Przerwiesz jeden kordon to nadziejesz się na drugi!Oj Marku,Marku Twoja wiara w wyższośc sprzętu Amerykańskiego nad Radzieckim/Rosyjskim powoli przestaje miec kontakt z rzeczywistością!:) Poczytaj trochę na temat wojny Yom Kippur to może otworzą Ci się trochę oczy! Tylko w ciągu jednego dnia tj.6 pażdziernika 1967 roku Izrael od Egipskich pocisków rakietowych zestawów S-125 Peczora i 9M9 Kub stracił 30 samolotów! W ciągu pierwszego tygodnia baterie tych zestawów ustawione nad kanałem i w rejonie wzgórz Golan zestrzeliły 80 Izraelskich samolotów!A co do Twojej wiary na temat wyższości F-4 Phantom nad MiG-21 to walka jaką przeprowadziły te ostatnie z grupą 70 Phantomów F-4E 14 pażdziernika chyba trochę Cię zaskoczy! Izraelskie lotnictwo straciło w 50 minutowej walce 18 F-4E zestrzeliwując Egipcjanom 4(słownie-"cztery") MiG-21! Co do ataków lotniczych na przeciwlotnicze wyrzutnie rakietowe to też dawali dupy! Przy jednym z ataków Egipcjanie zestrzelili za pomocą rakiet pelot i zestawów ZSU-23x4 Szyłka aż 6 Phantomów!Gdyby nie Amerykańska pomoc(przekazano Izraelowi 152 samoloty myśliwskie i myśliwsko bombowe,6 baterii przeciwlotniczych pocisków kierowanych,12 samolotów transportowych C-130,30 śmigłowców,pociski antyradiolokacyjne Shrike,bomby Rockeye,pociski p-z Maverick i pociski p-p Sidewinder) Łacznie Amerykanie dostarczyli Izraelowi 22 300 t sprzętu!!! Gdyby nie ta pomoc... -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 12.02.06, 03:41 > Marku radary dalekiego zasięgu rozpoznawają zazwyczaj od razu JAKI to samolot Tsk ? A po czym to rozpoznaja ? Czy potrfia tez rozpoznac wersje i rok produkcji ? > Tylko w ciągu jednego dnia tj.6 pażdziernika 1967 roku Izrael od Egipskich > pocisków rakietowych zestawów S-125 Peczora i 9M9 Kub stracił 30 samolotów! W > ciągu pierwszego tygodnia baterie tych zestawów ustawione nad kanałem i w > rejonie wzgórz Golan zestrzeliły 80 Izraelskich samolotów!A co do Twojej wiary > na temat wyższości F-4 Phantom nad MiG-21 to walka jaką przeprowadziły te > ostatnie z grupą 70 Phantomów F-4E 14 pażdziernika chyba trochę Cię zaskoczy! > Izraelskie lotnictwo straciło w 50 minutowej walce 18 F-4E zestrzeliwując > Egipcjanom 4(słownie-"cztery") MiG-21! Co do ataków lotniczych na > przeciwlotnicze wyrzutnie rakietowe to też dawali dupy! Przy jednym z ataków > Egipcjanie zestrzelili za pomocą rakiet pelot i zestawów ZSU-23x4 Szyłka aż 6 > Phantomów!Gdyby nie Amerykańska pomoc(przekazano Izraelowi 152 samoloty > myśliwskie i myśliwsko bombowe,6 baterii przeciwlotniczych pocisków > kierowanych,12 samolotów transportowych C-130,30 śmigłowców,pociski > antyradiolokacyjne Shrike,bomby Rockeye,pociski p-z Maverick i pociski p-p Nie bede sie klocil o liczby bo nie mam danych. Ale co z tego. Efekt koncowy byl taki ze Izrale mimo duzej pzewagi przeciwnika, wygral. Czyz nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Wojna 6 dniowa i Yom Kippur to dwie wojny!!! 12.02.06, 06:48 > Poczytaj trochę na temat wojny Yom Kippur to może otworzą Ci się trochę oczy! > Tylko w ciągu jednego dnia tj.6 pażdziernika 1967 roku Izrael od Egipskich > pocisków rakietowych zestawów S-125 Peczora i 9M9 Kub stracił 30 samolotów! W > ciągu pierwszego tygodnia baterie tych zestawów ustawione nad kanał SIĘ TROCHĘ ZAGALOPOWAŁEŚ MARKU albo popełniłeś prosty błąd po prostu połączyłeś dwie wojny w tym poście forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=36009450&a=36572284 na końcu napisałeś" wojna Arabsko Izraelska W 1967 CZYLI Yom Kippur" niestety w 1967 odbyła się wojna Arabsko Izraelska zwana wojną 6 dniową i (5 CZERWIECZ 1967 r rozpoczęcie działań przez Izrael)opisane przez ciebie fakty nie miały wtedy miejsca.Wojna Yom Kippur jezeli się nie mylę była w 1973r pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wojna 6 dniowa i Yom Kippur to dwie wojny!!! 12.02.06, 10:18 Ze wstydem przyznają ,że Masz rację!:) Źle wpisałem datę!:) Oczwiście chodziło mi o 1973 rok!:)- Seria "Największe Bitwy XX Wieku",Jerzy Biziewski i Kszysztof Kubiak "YOM KIPPUR"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 10.02.06, 15:58 > No ciekawe jak S-300 bedzie zwalczal np. tomahawki z odleglosci wiekszej niz 10 > > km ? Może coś więcej o Tomahawk`ach atakujących dywizje pancerne?? :) > Znowu teoria. Wszystko jest ladnie tylko na planszach sztabowych. Absolutna racja. Tylko.. hmm, dotyczy to również USA, a nie tylko ich przeciwników. > Bedzie lacial tyle ile bedzie trzeba. No to jest argument. Komentarz zbędny. Widzę,że jak brakuje argumentów to puszczamy zagony Harmów, Alarmów, Tomahawk`ów :) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 10.02.06, 16:06 Widzę,że jak brakuje argumentów to puszczamy zagony Harmów, Alarmów, > Tomahawk`ów :) itd. Hehe tylko co będzie jak się skonczą :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 10.02.06, 22:48 Jak to co? Poproszą o przerwę i kupią sobie nowe!:) Nie pamiętam jak to było dokładnie ale coś mnie się kołacze,że po spacyfikowaniu Iraku Amerykanom chyba się prawie skończyły i musieli zamówic nowe! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Tunguskaya M 10.02.06, 22:54 >Jak to co? Poproszą o przerwę i kupią sobie nowe!:) ROTLF :) No nie zdziwiłbym się gdyby im zabrakło PWO było właśnie przystosowane do zwalczania tego typu pocisków :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 10.02.06, 22:58 Nie zapominajcie o jednym: skuteczność pocisków made in USA to 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 10.02.06, 23:00 No tak!:) Zazwyczaj w coś trafiają!:)A że nie zawsze w to co trzeba!?:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 11.02.06, 23:47 Zebym nie napisal czegos o skutecznosci rosyjskich radarow. Zwlascza ych niesprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak To tylko w czasie pokoju! 13.02.06, 00:11 cossack napisał: > Nie zapominajcie o jednym: skuteczność pocisków made in USA to 100%. To tylko w czasie pokoju! A podczas wojny ta skutecznosc moze dochodzic do 150%, 170, a czasem nawet do 300%! :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 11.02.06, 23:44 PWO ma oczywiscie nieskonczenie wielka ilos pociskow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 12.02.06, 13:34 No nieskończoną oczywiście nie! Do tej pory wyprodukowano około(dane oczywiście przybliżone)9600 pocisków do zestawów S-300 różnych modyfikacji! A produkcja pomimo mizerii finansowej trwa nadal! Myślę też ,że dane te są dośc mocno zaniżone,ponieważ od 1983 roku produkowano około 1000 pocisków rocznie! Więc na bidę powinno ich byc w magazynach około 12000 sztuk!Biorąc pod uwagę dośc liczne odpalenia na poligonach(gdzie używa się najstarszych pocisków a na to miejsce uzupełnia się stany magazynowe nowymi)około 80 procent powinno byc gotowych do użycia! Tylko sama MW ZSRR/Rosji miała na stanie około 1000 sztuk! Więc konkludując jest tego dośc sporawo!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 10.02.06, 22:46 Musi to już siła wyższa!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Tunguskaya M 08.02.06, 16:41 marek_ogarek napisał: > Mowilem ci zebys nie patrzyl na cyferki tylko zaczal myslec.Np. moj samochod potrafi jechac > teoretycznie 150 mph a praktycznie to w 90% nie da sie jechac wiecej niz 35 > mph. Podobnie jest z tymi waszymi S-300. Podobnie jest z każdym innym rodzajem uzbrojenia. Bez względu na producenta, czy użytkownika (vide - zakaz odpalania na brytyjskich Apache lewostronnych Hellfire`ów. W teorii 16 pocisków, w praktyce 8). Jest zbyt wiele czynników w realnym boju, mających wpływ na wynik walki. Oczywiście, przy panowaniu w powietrzu jednej armii docelowo druga znika w kłebach dymu. Kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 08.02.06, 16:54 W pełni się z Waszeci zgadzam! Dla tego armia ZSRR/Rosji wdrażała tyle różnorakich systemów przeciwlotniczych,bo wiedzieli ,że nie będą na dłuższą metę mogli zapewnic sobie przewagi lotniczej nad polem walki! Dla tego też nasycenie środkami pelot oddziałów lądowych Rosji jest obecnie chyba największe na świecie! Kwestią zniszczenia dajmy na to takiej dywizji pancernej jest nie tylko czas ale i przewidywane straty przeciwnika! Czy będą do zaakceptowania przez atakującego? -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Tunguskaya M 08.02.06, 17:20 marek_boa napisał: > W pełni się z Waszeci zgadzam! Dla tego armia ZSRR/Rosji wdrażała tyle > różnorakich systemów przeciwlotniczych,bo wiedzieli ,że nie będą na dłuższą > metę mogli zapewnic sobie przewagi lotniczej nad polem walki! Dla tego też > nasycenie środkami pelot oddziałów lądowych Rosji jest obecnie chyba największe> > na świecie! Trzeba zwrócić uwagę, że obrona plot stanowi ogromne zagrozenie dla własnych samolotów. Doświadczenia z wojny Jom Kipur wskazują, że często wyrzutnie plot maja na koncie więcej własnych samolotów niż wroga. Systemy IFF sa zawodne i nawet Amerykanom zdarzało się zestrzelić własny samolot, mimo, ze mają słabą obronę plot i bardzo dobrą elektronikę. Z faktu nasycenia wojsk ZSRR/Rosji rakietami plot można wyciagnąć wniose, że Rosjanie nie bardzo liczą na dłuższe utrzymanie się w powietrzu własnego lotnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 08.02.06, 18:36 Zgadza się! I dla tego preferują obronę sektorowa! Każdemu systemowi odpowiada założona odległoś! Strieły-2,Strieła-3,Igła-1,Igła,Igła-D,Igła-N do obrony bezpośredniej/Strieły-1(na BRDM-2),Strieły-10(na MT-LB),Osy,Tunguzki,Panciry-S do blizkiej obrony/ KRUGi,KUBy,BUKi,Peczory(na podwoziu kołowym)do średniego dystansu/S-200 Vega,S-300WM,S-300PMU-1 do dalekiej obrony! System TOR-M1 z założenia zawsze broni najcenniejsze obiekty,przed bezpośrednim atakiem czyli będą to systemy przeciwlotnicze dalekiego zasięgu,sztaby,itd! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 10.02.06, 04:57 Ciekawe co zostaje z tych stref po 5 minutach bitwy ? Kto nad tym zapanuje ? Kiedys japonczycy tez wymyslili cos w tym rodzaju. Podzielili swoje sily na lotniskowce, pancerniki, krozowniki itp. Wszystko dzialalo jak w zegarku do momentu ataku amerykanskich bombowcow nurkujacych. Mysliwce akurat byly zajete czym innym lub staly na pokladach, pancerniki i krazowniki z artyleria plot gdzie byly gdze indziej i 4 lotniskowce poszly na dno. Amerykanie mieli mieszane zespoly i wyszli na tym duzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 10.02.06, 14:13 Marku co by zostało z tych strew nie wiemy i obyśmy się nigdy nie dowiedzieli! A bitwa morska to nie to samo co lądowa!Po za tym gdyby Amerykanie nie znali Japońskich rozkazów po złamaniu szyfrów to nie wiem czyje lotniskowce poszły by szybciej na dno!:)Takiego bałaganu jak podczas ataku na Japońskie lotniskowce to chyba w historii nie było ani wcześniej ani później!:) Amerykanie mieli wtedy duużo szczęścia!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 11.02.06, 21:06 Amerykanom braklo synchronizacji miedzy atakiem samolotow torpedowych i bombowcow. Ale o dziwo wlasnie to im pomoglo. Bombowce nadlecialy nieco pozniej - mysliwce japonskie byly jeszcze na dole po wykonczeniu torpedowcow. Poza tym japonczycy mieli o wiele iwekszy bajzel. Bomby i torpedy walajace sie bezladnie po pokladach okretow. Nie rozumie tez czemu czepiasz sie tego ze amerykanie znali plany japonskie ? Wywiad to podstawa dzialan wojennych. Wazniejszy niz ilosc lotniskow, jakosc samolotow czy wyszkolenie zalog - jak sie okazalo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 11.02.06, 22:32 Ależ ja się nie czepiam Marku! Tylko kwestia jest taka ,że gdy by nie to to Amerykanie mieli by trudny orzech do zgryzienia! Wyszkoleniem Japończycy jeśli chodzi o pilotów morskich górowali wtedy nad Amerykanami ,że ho ho!~ -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Tunguskaya M 12.02.06, 06:57 marek_ogarek napisał: > Amerykanom braklo synchronizacji miedzy atakiem samolotow torpedowych i > bombowcow. Ale o dziwo wlasnie to im pomoglo. Bombowce nadlecialy nieco > pozniej - mysliwce japonskie byly jeszcze na dole po wykonczeniu torpedowcow. > Poza tym japonczycy mieli o wiele iwekszy bajzel. Bomby i torpedy walajace sie > bezladnie po pokladach okretow. > Nie rozumie tez czemu czepiasz sie tego ze amerykanie znali plany japonskie ? > Wywiad to podstawa dzialan wojennych. Wazniejszy niz ilosc lotniskow, jakosc > samolotow czy wyszkolenie zalog - jak sie okazalo. O ilę się nie mylę to właśnie przypadkowe zsynchronizowanie ataku samolotów torpedowych z nalotem nurkowców przyniosło amerykanom sukces.A nie jak piszesz brak synchronizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Tunguskaya M 17.02.06, 04:32 jak przylecialy bombowce to bylo juz po torpedowcach. A przypadkowa synchronizacja brzmi jak kwadratowe kolo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tunguskaya M 17.02.06, 07:34 Zgadza się Marku!:) Natomiast osłona myśliwska jak zwykle w tamtych czasach jeśli chodzi o Amerykanów "zgubiła" się po drodze!:)Jedynie w czym się mogli wykazac to w obronie wlasnych lotniskowców,bo jeśli chodzi o osłonę własnych samolotów to ...jakoś im to nie szło!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś