Dodaj do ulubionych

Przetarg na KTO - najnowsze informacje

IP: gw:* / 192.168.115.* 20.11.02, 23:46
MON podał garść informacji na temat ofert w przetargu na KTO.
Okazuje się, że są olbrzymie róznice cenowe, dochodzące nawet do 2 mld zł, co
przy szacowanej początkowo wartości zamówienia - 4 mld zł wydaje się być
kuriozalne. Ciekawe, który transporter jest najtańszy, bo w zasadzie ten ma
wygraną w kieszeni.

Inna ważna informacja to decyzja o wyborze kalibru 30 mm dla armaty. W
związku z tym Pandur jest oferowany ze standardową wieżą Steyra z armatą
Mauser Mk 30-2, natomiast AMV jak i Piranha są proponowane z wieżą Otobreda
HITFIST 30 wyposażoną w armatę Bushmaster II.
Jedynym pojazdem, który jest w takową wieże wyposażony jest obecnie lekki
brytyjski pojazd gasienicowy Stormer 30. Wieżę HITFIST 30 można zobaczyć
tutaj:

waffen-der-welt.alices-world.de/armour/recce/gb_stormer30.html
defence-data.com/rnbaee/pagern24.htm
Tekst na temat przetargu tu:

polska-zbrojna.pl/artykul.html?id_artykul=1000
Obserwuj wątek
    • Gość: grogreg Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: proxy / 212.160.165.* 21.11.02, 08:03
      Najtanszy? Czyli Pandur.
      Ktory kolowy BWP (bo KTO to juz nie jest) byl nam oferowany z wieza KUKA?
      • Gość: Ed Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: gw:* / 192.168.115.* 21.11.02, 08:55
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Najtanszy? Czyli Pandur.
        > Ktory kolowy BWP (bo KTO to juz nie jest) byl nam oferowany z wieza KUKA?

Skąd wiesz, że Pandur jest najtańszy?
        Jeśli chodzi o wieżę KUKA to na zdjęciach widziałem ją tylko na Piranii, ale
        mogła być zamontowana także na pozostałych wozach. KUKA odpadła z gry w
        momencie, gdy MON zdecydował, że interesują ich wyłącznie wieże dwuosobowe.
        • Gość: grogreg Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: proxy / 212.160.165.* 21.11.02, 09:26
          Bo z takich powodow wybrali go Slowency.

KUKA odpadla? Szkoda.
          • Gość: Bartek Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: *.bci.net.pl 25.11.02, 21:18
            Gość portalu: grogreg napisał:

> Bo z takich powodow wybrali go Slowency.
            >
            > KUKA odpadla? Szkoda.
            Każda wierza była testowana na każdy KTO.

:)

Bartek
    • Gość: Szef Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 11:07
      Kuka niestety odpadła , a z tym wyborem działka to dobrze że wybrali 30-stke.
      Mam tylko jedno pytanie do was , czytałem gdzieś że mają wybrać wieże i działko
      z pośród zgłoszonych a tu chyba wygląda to tak że tylko Steyr zgłosił 30-stke ,
      natomiast AMV wieżyczke HITFIST z 25mm i Piranhia wieże Delco z działkiem o tym
      samym kalibrze.Więc co i Patria i Mowag zmieniły wieże chociaż te zostały
      zgłoszone do przetargu ?
      • Gość: Ed Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: gw:* / 192.168.115.* 21.11.02, 11:31
        Z tekstu wynika, że MON zdecydował się na kaliber 30 mm, więc oferenci musieli
        dopasować oferty.
        A w ogóle w tym przetargu wymagania zmieniają się jak w kalejdoskopie. Trochę
        to dziwne.
        • Gość: Słoju Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.02, 12:06
          > A w ogóle w tym przetargu wymagania zmieniają się jak w kalejdoskopie. Trochę
          > to dziwne.
          Dziwne jak na standarty obowiązkujace w krajach gdzie obowiązują normalne
          procedury. W Polsce taka zmiana to normalka. Nie wiem skąd akurat pomysł na
          działko 30 mm, czy to tylko widzimisię MON, czy stoi za tym jakaś argumentacja
          poparta liczbami.
          Pozdr
        • maniek182 Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje 21.11.02, 18:44
          To normalne w "polskich przetargach"..
          pozdr
          • Gość: Bartek Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: *.bci.net.pl 25.11.02, 21:20
            maniek182 napisał:

> To normalne w "polskich przetargach"..
            > pozdr
            Jakby wybrali 25 też byście marudzili. Na Hitfist porpostu wymienili lufę w
            Delco podobnie.

Bartek
    • dreaded88 A kwestię trasnsportu powietrznego rozważano ? 21.11.02, 15:11
      Nie widzę wzmianek. Jak zwykle widzą wszystko oddzielnie.
    • Gość: Gryfion Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 01:33
      w tym przetargu akurat nie widzę lepszych i gorszych, szkoda tylko
      zaprzepaszczonych Rysiów, czyli starych SKOTów, mozna było zrobic troche więcej.
      • Gość: Słoju Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.11.02, 13:02
        Gość portalu: Gryfion napisał(a):

> w tym przetargu akurat nie widzę lepszych i gorszych, szkoda tylko
        > zaprzepaszczonych Rysiów, czyli starych SKOTów, mozna było zrobic troche
        więcej
        > .
        Nie rozumiem, to znaczy że ten mityczny Ryś do czegoś się nadaje? Według mnie
        co najwyżej do rozpedzania demonstracji ulicznych. Przecież to podwozie
        ciężarówki z pancerna budą, kołowe transportery opancerzone kiedyś tak
        konstruowano ale to było 40 lat temu.
        Pozdr
        • Gość: grogreg Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: proxy / 212.160.165.* 22.11.02, 13:11
          Tak jak piszesz. Opancezona ciezarowka. Ale w zupelnosci wystarczajaca jako woz
          dowodzenia, lacznosci, ambulans itd. Wykorzytsanie do tych celow "rasowych"
          wozow bojowych to czyste marnotrastwo.
    • Gość: Ed Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: gw:* / 192.168.115.* 07.12.02, 13:42
      No cóż, Grogreg nie miałeś racji. Pandur okazał się najdroższa ofertą. I to o
      ponad 40% w stosunku do najtańszego AMV (w przeliczeniu to około 2 mld PLN).
      Teraz fiński wóz moze się okazać "czarnym koniem" tego przetargu. Bo propozycja
      Mowaga też jest o ok. 10% droższa.
      Ja jednak optowałbym za wyborem Piranii. Róznica w cenie nie jest aż tak wielka
      a poważną wadą AMV jest to, że nie mieści się w ładowni Herculesa. No i Piranie
      są pojazdami sprawdzonymi i masowo uzywanymi w innych armiach NATO. AMV to
      wciąż tylko prototyp.
      A swoją drogą to wokół tego przetargu robi się coraz większy smród. Ponoć były
      naciski by dokonać zakupu z wolnej ręki najdroższego Pandura. Mam nadzieję, że
      MON oprze się tym naciskom i przeprowadzi procedurę przetargową do końca
      zgodnie z wyznaczonymi kryteriami wyboru.
      Ale jestem naiwny, co? ;-)
      • Gość: Maks Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: *.acn.pl 07.12.02, 15:12
        Gość portalu: Ed napisał(a):

> A swoją drogą to wokół tego przetargu robi się coraz większy smród. Ponoć
        były
        > naciski by dokonać zakupu z wolnej ręki najdroższego Pandura. Mam nadzieję,
        że
        > MON oprze się tym naciskom i przeprowadzi procedurę przetargową do końca
        > zgodnie z wyznaczonymi kryteriami wyboru.
        > Ale jestem naiwny, co? ;-)

Myślę że sprawa stała się zbyt głośna i zaszła za daleko żeby z KTO możliwe
        były jakieś większe "numery". Musieliby unieważnić cały przetarg. Dla mnie
        bardziej dziwny jest przetarg(?) na PPK. Najpierw ogłosili że wygrał NT-S (z
        kim?), a dopiero później zorganizowali jakieś śmieszne testy, i to tylko tego
        jednego pocisku.
        Pozdr.

• Gość: Ed Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: gw:* / 192.168.115.* 07.12.02, 17:13
          Gość portalu: Maks napisał(a):

> Myślę że sprawa stała się zbyt głośna i zaszła za daleko żeby z KTO możliwe
          > były jakieś większe "numery". Musieliby unieważnić cały przetarg. Dla mnie
          > bardziej dziwny jest przetarg(?) na PPK. Najpierw ogłosili że wygrał NT-S (z
          > kim?), a dopiero później zorganizowali jakieś śmieszne testy, i to tylko tego
          > jednego pocisku.
          > Pozdr.

No, cóż. Myślę, że dokonali najlepszego wyboru. Przynajmniej pod względem
          zaawansowania technologicznego Spike bije na głowę swoich konkurentów czyli
          pociski Bill 2, Pumaa czy Milan 3. To nie ulega wątpliwości. Zresztą wystarczy
          spojrzeć na przetargi na przenośny PPK w innych krajach. Liczą się tylko Spike
          i amerykański Javelin, który nie został zgłoszony do polskiego przetargu -
          podobno Amerykanie nie zgadzali się na transfer technologii.
          Co do testów, to przeprowadzając je przed rozstrzygnięciem konkursu
          musielibyśmy za nie zapłacić. Poza tym, z tego co pisali w RAPORCI-e
          wystrzelono 5 pocisków z tym, ze dziennikarzom pozwolono obserwować jedno
          odpalenie - strzał z odległości 2500 m do czołgu T-55 przy wykorzystaniu
          naprowadzania łączem światłowodowym. Notabene był to pierwszy w historii
          publiczny pokaz ostrego strzelania Spike'ami.
          • Gość: Grzegorz Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: *.mtl.pl 10.12.02, 15:01
            Z tego co wiem Izrealski system opiera się na 2 rakietach, które mogą być
            odpalane z tej samej wyrzutni. Spike typu fire-non-line-of-sight (sterowaną za
            pomocą 4km światłowodu) i Gill typu fire-and-forget o zasięgu 2,5 km. Mam
            pytanie do osób lepiej pinfomowanych. Kupujemy obie rakiety czy tylko Spike.
            • Gość: Ed Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: gw:* / 192.168.115.* 10.12.02, 15:57
              Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Z tego co wiem Izrealski system opiera się na 2 rakietach, które mogą być
              > odpalane z tej samej wyrzutni. Spike typu fire-non-line-of-sight (sterowaną
              za
              > pomocą 4km światłowodu) i Gill typu fire-and-forget o zasięgu 2,5 km. Mam
              > pytanie do osób lepiej pinfomowanych. Kupujemy obie rakiety czy tylko Spike.

Kupujemy system NT-S Spike, obecnie znany pod oznaczeniem Spike LR (Long Range).
              Pocisk jest bardzo podobny do NT-G Gill - obecnie Spike MR (Middle Range).
              Różni się tylko zwiększonym zasięgiem i możliwością wyboru trybu naprowadzania.
              W pierwszym trybie (fire and forget) naprowadza się automatycznie na obraz celu
              uchwycony przez operatora. Po wystrzeleniu pocisk samoczynnie naprowadza się na
              cel i operator nie musi śledzić celu ani utrzymywać go w polu widzenia. Ten
              tryb naprowadzania posiada także Gill.
              W odróznieniu od Gilla Spike może być naprowadzany także w trybie "fire, update
              and observe" używając łacza światłowodowego przekazującego obraz celu z kamery
              CCV umieszczonej w pocisku. Ta opcja umożliwia atakowanie celów, które są
              niewidoczne dla operatora - Non-Line-Of Sight (ukryte za przeszkodami
              terenowymi, drzewami itp.)
      • Gość: Bartek Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: *.bci.net.pl 08.12.02, 17:47

> No cóż, Grogreg nie miałeś racji. Pandur okazał się najdroższa ofertą. I to o
        > ponad 40% w stosunku do najtańszego AMV (w przeliczeniu to około 2 mld PLN).
        > Teraz fiński wóz moze się okazać "czarnym koniem" tego przetargu. Bo
        propozycja
        >
        > Mowaga też jest o ok. 10% droższa.
        > Ja jednak optowałbym za wyborem Piranii. Róznica w cenie nie jest aż tak
        wielka
        >
        > a poważną wadą AMV jest to, że nie mieści się w ładowni Herculesa. No i
        Piranie
        >
        > są pojazdami sprawdzonymi i masowo uzywanymi w innych armiach NATO. AMV to
        > wciąż tylko prototyp.
        > A swoją drogą to wokół tego przetargu robi się coraz większy smród. Ponoć
        były
        > naciski by dokonać zakupu z wolnej ręki najdroższego Pandura. Mam nadzieję,
        że
        > MON oprze się tym naciskom i przeprowadzi procedurę przetargową do końca
        > zgodnie z wyznaczonymi kryteriami wyboru.
        > Ale jestem naiwny, co? ;-)

Osobiście jestem bardzo gorącym zwolennikiem Piranii, ale ostatnio dostrzegłem
        coś w AMV, jest to naprawdę ciekawy pojazd, którego koncepcja odbiega od
        obecnych. Ma on kilka wad: za ciężki i za duży (Herkules), to że jest
        prototypem i mogą się pojawić problemy z pływaniem.
        Liczę że mimo wszystko wygra Pirania:)
        • Gość: Ed Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: gw:* / 192.168.115.* 10.12.02, 12:05
          A moze zrobić tak. Wybrać AMV jako najtańszą ofertę (i chyba
          najnowocześniejszą, a przynajmniej z pewnością z najlepszą ochroną balistyczną)
          a za zaoszczędzone pieniadze kupić 3-4 samoloty An-70 w cenie 40 mln USD za
          sztukę. Do Ana powinny od biedy wejść 2 transportery AMV i jest on z punktu
          widzenia możliwości przewozowych bardziej sensowny od Herculesa.
          • Gość: Hidden Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: proxy:* / 10.100.5.* 10.12.02, 13:44

> A moze zrobić tak. Wybrać AMV jako najtańszą ofertę (i chyba
            > najnowocześniejszą, a przynajmniej z pewnością z najlepszą ochroną
            balistyczną)
            >
            > a za zaoszczędzone pieniadze kupić 3-4 samoloty An-70 w cenie 40 mln USD za
            > sztukę. Do Ana powinny od biedy wejść 2 transportery AMV i jest on z punktu
            > widzenia możliwości przewozowych bardziej sensowny od Herculesa.

He , he , he widzę że kolega ze Swiętochłowic.
            Coś więcej może o waszej firmie na łonach forum ,co?
            • Gość: Ed Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: gw:* / 192.168.115.* 10.12.02, 14:01
              Gość portalu: Hidden napisał(a):

> Gość portalu: Ed napisał(a):
              >
              > > A moze zrobić tak. Wybrać AMV jako najtańszą ofertę (i chyba
              > > najnowocześniejszą, a przynajmniej z pewnością z najlepszą ochroną
              > balistyczną)
              > >
              > > a za zaoszczędzone pieniadze kupić 3-4 samoloty An-70 w cenie 40 mln USD z
              > a
              > > sztukę. Do Ana powinny od biedy wejść 2 transportery AMV i jest on z punk
              > tu
              > > widzenia możliwości przewozowych bardziej sensowny od Herculesa.
              >
              > He , he , he widzę że kolega ze Swiętochłowic.
              > Coś więcej może o waszej firmie na łonach forum ,co?

He, he, pudło. I przede wszystkim to chyba chodziło o Siemianowice Śląskie. Ale
              to też pudło.

Moja firma jest z branży finansowej i produkcją transporterów się nie zajmuje.
              • Gość: Hidden Re: Refleksje po lekturze ostatniego RAPORTU IP: proxy:* / 10.100.5.* 10.12.02, 14:58
                Of course Siemianowice, my mistake! Sorry...
                Ale błagam nic więcej o ofercie AVM, a tak apropo ,co to za firma te Zakłady
                Remontów Wjoskowych z Siemianowic?
    • Gość: Ed Hidden, tylko się nie popłacz IP: gw:* / 192.168.115.* 14.12.02, 12:42
      Fiński transporter opancerzony dla polskiej armii?

Paweł Wroński 14-12-2002, ostatnia aktualizacja 14-12-2002 07:51

Fiński transporter kołowy AMV prawdopodobnie wygra warty miliard dolarów
      przetarg na transporter opancerzony dla naszej armii - dowiedzieliśmy się
      nieoficjalnie. Początkowo fińskiej ofercie nie dawano szans.

Przetarg na transporter toczy się w cieniu przetargu na samolot wielozadaniowy.
      Jest to jednak najważniejszy program modernizacyjny dla wojsk lądowych w
      ostatnich latach. Za dostawę 690 transporterów opancerzonych, w tym 313
      uzbrojonych, nasz rząd zapłaci ok. 1 mld dol. Jak zapowiedział dwa dni temu
      minister obrony Jerzy Szmajdziński, rozstrzygnięcie nastąpi przed świętami.

Do tej pory wydawało się, że faworytem jest transporter Pandur II proponowany
      przez austriacką firmę Stayer razem z potentatem w produkcji broni pancernej -
      gliwickim OBRUM-em. Ta oferta była bardzo popierana głównie w Ministerstwie
      Gospodarki przez tzw. lobby śląskie. Drugim kandydatem jest Piranha III
      przygotowana przez szwajcarski Mowag oraz Hutę Stalowa Wola.

Wczoraj z trzech niezależnych źródeł w MON dowiedzieliśmy się, że
      najprawdopodobniej zwycięzcą przetargu zostanie fiński transporter AMV firmy
      Patria przygotowywany wspólnie z Zakładami Mechanicznymi z Siemianowic Śląskich.

- Generalnie przesądziła sprawa ceny, faworyt OBRUM ufny w poparcie w Warszawie
      zaproponował cenę o 45 proc. wyższą od ceny pozostałych konkurentów -
      powiedział nam nasz informator.

Według naszych rozmówców AMV jest konstrukcją nowocześniejszą - modułową,
      dzięki temu jego podwozie łatwo przerabiać z ośmiu kół na sześć (Polska
      chciałaby posiadać sześciokołowce w wersji rozpoznawczej). Fiński pojazd jest
      wyposażony w wieżę produkcji włoskiej (Hitfist 30) z działkiem 30 mm.

Kolejny z rozmówców zastrzegł, że możliwe jest jeszcze unieważnienie przetargu
      ze względu na zbyt wysoką cenę wszystkich proponowanych transporterów.
      Oznaczałoby to jednak, że zagrożone jest zobowiązanie Polski do wystawienia do
      sił NATO w 2006 r. dwóch batalionów korzystających właśnie z transporterów
      opancerzonych.
      www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1214999.html
      Obawiam się jednak, ze w takim układzie nie kupimy Herculesów. Bo i po co? AMV
      i tak się nie zmieści.
      • Gość: Szef Re: Hidden, tylko się nie popłacz IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.12.02, 18:49
        Herculesy kupimy a AMV będziemy wysyłać koleją , czyli wszystko w normie.
        • Gość: Słoju Re: Hidden, tylko się nie popłacz IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.12.02, 11:26
          Jest kilka miejsc na swiecie gdzie nie ma koleji ale naszym wojskowym jak na
          razie nie przeszkadza. Swoja drogą ten transporter to ciągle konstrukcja
          prototypowa, fajnie wygląda itd. ale to trochę mało.
          Nie wiem czy Siemianowice dadzą radę produkcji i to w takiej ilości tych wozów,
          może sieokazać że potrzeba jakiś ekstra inwestycji. czy Polska naprawde
          potzrebuje 3 zakładów produkujących sprzęt pancerny?
          Pozdr
          • Gość: Ed Re: Hidden, tylko się nie popłacz IP: gw:* / 192.168.115.* 16.12.02, 11:56
            Gość portalu: Słoju napisał(a):

> Jest kilka miejsc na swiecie gdzie nie ma koleji ale naszym wojskowym jak na
            > razie nie przeszkadza. Swoja drogą ten transporter to ciągle konstrukcja
            > prototypowa, fajnie wygląda itd. ale to trochę mało.
            > Nie wiem czy Siemianowice dadzą radę produkcji i to w takiej ilości tych
            wozów,
            >
            > może sieokazać że potrzeba jakiś ekstra inwestycji. czy Polska naprawde
            > potzrebuje 3 zakładów produkujących sprzęt pancerny?
            > Pozdr

AMV ma przede wszystkim najlepszą ochronę balistyczną, a to podstawa. W
            przypadku jego wyboru należałoby się zastanowić nad alternatywą dla Herculesa.
            10% różnicy w cenie w stosunku do Piranii to 400 mln złotych. Za taką kwotę
            możnaby się rozglądnąć za paroma używanymi Iłami-76.
            • Gość: Słoju Re: Hidden, tylko się nie popłacz IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.12.02, 12:39
              > AMV ma przede wszystkim najlepszą ochronę balistyczną, a to podstawa.
              Podstawa, jednak wysoka masa i rozmiary determinują kwestie transportu
              lotniczego a ten pojazd ma stanowic wyposażenie różnego typu związków (ciężkich
              i średnich a może i lekkich?) co ogranicza jego mobilność.
              W
              > przypadku jego wyboru należałoby się zastanowić nad alternatywą dla
              Herculesa.
              > 10% różnicy w cenie w stosunku do Piranii to 400 mln złotych. Za taką kwotę
              > możnaby się rozglądnąć za paroma używanymi Iłami-76.
              Nie widzę alternatywy dla herkulesa, rosyjski samolot to ciągłe problemy
              związane z jego utrzymaniem i logistyką. Jak na razie nie cieszy sie
              zainteresowaniem poza rodzimym rynkiem.
              Pozdr
      • Gość: Lupac Jednak AMV ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.12.02, 22:47
        Myślę że nie ma co płakać jest to najnowsza konstrukcja a z tego co czytałem w
        nTW to finowie już planują mniejszą wersje przystosowaną do ładowni C-130.
        Cóż pożyjemy zobaczymy jeśli wszystko pójdzie tak jak zapowiada Pan minister to
        w ciągu najbliższych 10 dni poznamy wszyscy odpowiedź.
        • Gość: Hidden Re: Jednak AMV ? IP: proxy:* / 10.100.6.* 17.12.02, 17:36
          Panowie (a może i panie) to wszystko jest zwykłą 'podpuchą' i oszustwem!
          Oświadczam wszem i wobec ,że artykuł w GW sugerujący że faworytem jest fiński
          transporter to zwykła blaga i 'podpucha'.Dziwię się redaktorowi P.Wrońskiemu
          że daje się tak 'wpuszczać w maliny' , chyba że chodzi tu o coś innego...

A teraz słuchajcie wszyscy jak się to zakończy:

wersja 1(najbardziej prawdopodobna) - odwołanie przetargu i kolejny skandal
          wersja 2(najbardziej pożądana)- w/w artykuł ma swoją 'moc' część wojskowa HSW
          zostanie dołączona do Bumaru Labędy i transporter Piranha wędruje do Gliwic
          (gdzie zresztą już kiedyś był... tylko sie rozleciał :-(

P.S. Świąteczne pozdrowienia dla ministra Szarawarskiego!
          Walcz pan tak dalej!
          • Gość: Maks Re: Jednak AMV ? IP: *.acn.pl 17.12.02, 18:32

> Panowie (a może i panie) to wszystko jest zwykłą 'podpuchą' i oszustwem!
            > Oświadczam wszem i wobec ,że artykuł w GW sugerujący że faworytem jest fiński
            > transporter to zwykła blaga i 'podpucha'.Dziwię się redaktorowi P.Wrońskiemu
            > że daje się tak 'wpuszczać w maliny' , chyba że chodzi tu o coś innego...

Konkrety kolego - konkrety! Ciągle sugerujesz że dzieją się jakieś przekręty,
            ale nic więcej z tego nie wynika. Rozumiem że opowiadasz się z jakąś opcją,
            która nie uzyskuje poparcia, co rodzi u ciebie frustracje. Podaj wreszcie
            jakieś dowody, bo "blaga" i "podpucha" to słabe argumenty.
            Pozdr.
            • Gość: Hidden Re: Jednak AMV ? IP: proxy:* / 10.100.6.* 17.12.02, 18:57
              Gość portalu: Maks napisał(a):

> Gość portalu: Hidden napisał(a):
              >
              > > Panowie (a może i panie) to wszystko jest zwykłą 'podpuchą' i oszustwem!
              > > Oświadczam wszem i wobec ,że artykuł w GW sugerujący że faworytem jest fiń
              > ski
              > > transporter to zwykła blaga i 'podpucha'.Dziwię się redaktorowi P.Wrońskie
              > mu
              > > że daje się tak 'wpuszczać w maliny' , chyba że chodzi tu o coś innego...
              >
              > Konkrety kolego - konkrety! Ciągle sugerujesz że dzieją się jakieś przekręty,
              > ale nic więcej z tego nie wynika. Rozumiem że opowiadasz się z jakąś opcją,
              > która nie uzyskuje poparcia, co rodzi u ciebie frustracje. Podaj wreszcie
              > jakieś dowody, bo "blaga" i "podpucha" to słabe argumenty.
              > Pozdr.

Że dzieją się przekręty to widać gołym okiem.
              Osoby zainteresowane tymi sprawami(nie od miesiaca,kiedy wystartował nowy
              przetarg),lecz od paru lat też to widzą.Wiem parę rzeczy o poprzednim przetargu
              i dlatego alarmuję.

A tak poza tym to strasznie lubię kiedy część mojej kasy oddawanej państwu jest
              szanowana i wydawana zgodnie z przeznaczeniem i czasami tez z pożytkiem dla
              naszych krajowych firm(nie mylić mnie z nacjonalistą!).

Nie cierpię natomiast kupczenia , dziadostwa i prywaty która jest uskuteczniana
              przez pewne osoby z ministerstwa którym podlega ten przetarg.

• Gość: Lupac Re: Jednak AMV ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 20:48
                Jeśli się nie myle to minister chce ogłosić decyzje przed świętami , a to
                oznacza że chyba tym razem zostanie wybrany zwyciężca.
                Taki "niekontrolowany" przeciek do prasy może oznaczać że główni oferenci
                (Mowag i Steyr) nie chcą obniżyć ceny i po takim tekscie go dojdzie do nich że
                mogą utracić więcej kasy niż przez obniżkę ceny towaru.To samo dotyczy ich
                Polskich partnerów , widmo braku zamówień i przyszła upadłość może doprowadzić
                do obniżenia oferty.To może oznaczać że może nas czekać przed świętami
                mała "niespodzianka" w postaci wyboru albo Pandura albo Piranhii.

P.S.
                Moja teoria może okazać się dość dziwna dla niektórych ale to są skutki nauki
                psychologii.
                • mako75 Re: Jednak AMV ? 18.12.02, 00:00
                  Gość portalu: Lupac napisał(a):

> Jeśli się nie myle to minister chce ogłosić decyzje przed świętami , a to
                  > oznacza że chyba tym razem zostanie wybrany zwyciężca.
                  > Taki "niekontrolowany" przeciek do prasy może oznaczać że główni oferenci
                  > (Mowag i Steyr) nie chcą obniżyć ceny i po takim tekscie go dojdzie do nich
                  że
                  > mogą utracić więcej kasy niż przez obniżkę ceny towaru.To samo dotyczy ich
                  > Polskich partnerów , widmo braku zamówień i przyszła upadłość może
                  doprowadzić
                  > do obniżenia oferty.To może oznaczać że może nas czekać przed świętami
                  > mała "niespodzianka" w postaci wyboru albo Pandura albo Piranhii.
                  >
                  > P.S.
                  > Moja teoria może okazać się dość dziwna dla niektórych ale to są skutki nauki
                  > psychologii.

Niby słusznie tylko obie firmy sie "przejechały" skoro oferty zostały otwarte
                  to nic w nich nie może zostać zmienione w tym i cena.
                  Może oczywiście dojść do przekrętu. Tylko że ten przeciek może właśnie temu
                  zapobiegać. Trudno bedzie komuś wytłumaczyć że wybrano oferte wozu droższego o
                  45 proc., o starszej konstrukcji. Jedynym uzasadnieniem mogłoby być C-130.
                  Hm.....tyle że jak narazie ich nie ma....a skoro finowie obiecują wersje dla
                  Herculesa.....

Pozdrawiam
          • Gość: Ed Re: Jednak AMV ? IP: gw:* / 192.168.115.* 20.12.02, 12:04

> Panowie (a może i panie) to wszystko jest zwykłą 'podpuchą' i oszustwem!
            > Oświadczam wszem i wobec ,że artykuł w GW sugerujący że faworytem jest fiński
            > transporter to zwykła blaga i 'podpucha'.Dziwię się redaktorowi P.Wrońskiemu
            > że daje się tak 'wpuszczać w maliny' , chyba że chodzi tu o coś innego...
            >
            > A teraz słuchajcie wszyscy jak się to zakończy:
            >
            > wersja 1(najbardziej prawdopodobna) - odwołanie przetargu i kolejny skandal
            > wersja 2(najbardziej pożądana)- w/w artykuł ma swoją 'moc' część wojskowa
            HSW
            >
            > zostanie dołączona do Bumaru Labędy i transporter Piranha wędruje do Gliwic
            > (gdzie zresztą już kiedyś był... tylko sie rozleciał :-(
            >
            > P.S. Świąteczne pozdrowienia dla ministra Szarawarskiego!
            > Walcz pan tak dalej!

No cóż, Hidden. Pan Wroński miał jednak dobre informacje. Wybrano AMV. Nie
            wiem, czy to dobry wybór. Mam nadzieję, że zrobią wersję mieszczącą się w
            ładowni C-130. Wtedy jestem za.
            info.onet.pl/614978,11,item.html
            • grogreg Re: Jednak AMV ? 20.12.02, 12:08
              A moze to bedzie argument na zakup Il-76.
    • Gość: Szef Re: Przetarg na KTO - najnowsze informacje IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 22:37
      No niby nie da się teraz zmienić ceny , ale w późniejszych negocjacjach (
      wkońcu w Kopenhadze się udało) ?
      Lupac całkiem nieźle kombinujesz.
      Faktem jest że chyba nie stać nas na 3 ośrodki przemysłu pancernego , wkońcu
      HSW i OBRUM może i są konkuręcją ale i kooperują i przy Loarze jak i przy
      Krabie tyle tylko to nie jest to co by chcieli.
      OBRUM traci polski rynek czołgów , a kontrakt z Malezją cóż te kilka czołgów
      chyba nie jest mażeniem tamtejszych pracowników , a podwozia do Loary to też
      nie ten sam prestiż co budowa czołgów.
      Co do HSW która poza Krabem i potencjalną modernizacją BM-21 też nie ma nic
      innego do roboty , oczywiście poza działkami do Loary.
      To że mógł to być kontrolowany "przeciek" można wywnioskować z tego że są to
      pojazdy które uchodziły za faworytów i firmy miały "plecy" u polityków , a że
      przy okazji mogli zbić troche więcej kasy , cóż kto to wie.Faktem jest tylko to
      że mamy odpowiedź poznać już niedługo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka