Dodaj do ulubionych

Mi-17 i ocieplenie

20.02.06, 22:22
Ciekawe, czy w ramach ocieplenia pol-ros w nowym przetargu wystartuje Mi-17 z
mutacjami - może byc tańszy i jak piszą tu i tam znacząco - przy zakupie
większej ilości maszyn może to ma sens, a za oszczędzony pieniądz mozna by
kupić np. herculesy czy Apacze?
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 00:31
      Wystartowac to może i wystartuje ale szanse marne!:) Sądzisz ,że ekipa w
      Polsce,która jak od ognia odżegnuje się od kontaktów ze Wschodem je kupi??? Bo
      cenowo Mi-17 są nie do przebicia dla zachodu!:)Tak sobie gdybam,że za JEDEN
      Zachodni można by kupic co najmniej 2 lub 3 Mi-17! A jeśli chodzi o powiązanie
      z kontraktem na śmigłowce dla wojska to no problem senior!:) Piloci latac na
      tym sprzęcie umieją i cała baza logistyczna jest na miejscu!
      -Pozdrawiam!
      • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 22:00
        Tak sobie myślę, dlaczego mamy kupować śmigłowce, a nie je produkować? I nie
        koniecznie musi to być klon Mi 17? Bazę i możliwości techniczne mamy.
        Doświadczenia w produkcji też nam nie brakuje. Produkcja w kraju obniży koszty,
        stworzy miejsca pracy itd. Oczywiście pod warunkiem, że nie damy się nabrać na
        pseudo offset a`la F 16! Innym się udaje, więc może warto spróbować?
        Mam na myśli oczywiście NH 90.
        • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 23:52
          Myślę ,że koszty produkcji zjadły by produkt!:) Gdyby jeszcze umowa licencyjna
          (bo chyba o to Ci chodzi?!) przewidywała możliwośc sprzedaży do krajów trzecich
          to tak! Na to miast dla nas samych było by to chyba jednak nieopłacalne! Jeśli
          już myślimy kategoriami opłacalności to dla VIPów kupic 4-5 Mi-17 + 50-60 dla
          wojska i "resztę" załatwic Sokołami i SW-4! Ale to też mżonki:) Prorokuję(no do
          czego to doszło??:)),że VIPy dostaną maszyny Zachodnie a wojsko...Amerykański
          demobil!
          -Pozdrawiam!
          • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 22.02.06, 00:08
            Oczywiście pisałem o poważnej umowie licencyjnej, a więc odsprzedaż do państw
            trzecich, baza remontowo szkoleniowa itd. Skandynawom się udało. Oni łącznie
            zamówili 52 śmigłowce z których 50 będzie produkowanych w Finlandii (+ opcje
            oczywiście). Zastrzyk technologi bardzo duży. Za takim rozwiązaniem, moim
            zdaniem przemawia również większa uniwersalność NH 90 (SAR, ZOP, transport
            taktyczny). Prawie wszystko można "załatwić" jednym typem (mocna zniżka
            kosztów). A przy umiejętnym targowaniu się (nie o drzwi do Boeinga :)) można
            coś ugrać. Szwedzi zażyczyli sobie wyższego kadłuba i Go dostali. Przy
            zamówionych 52 sztukach !
            www.airliners.net/open.file/0436899/M/
            www.airliners.net/open.file/1000684/M/
            www.airliners.net/open.file/0194728/M/
            www.airliners.net/open.file/0856806/M/
            • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 22.02.06, 00:31
              Wszystko się zgadza ale to ...Szwedzi i Finowie a nie my!:) Tam do negocjacji
              na temat zakupów zasiadają ludzie ,którzy mają pojęcie o biznesie!:) A nie to
              co u nas!:( Jak znam życie to kupimy to co najdroższe a wzamian w offsecie
              dostaniemy nową linię do produkcji...papieru toaletowego i jeszcze bardzi się z
              tego będziemy cieszyc:)
              -Pozdrawiam!
              • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 22.02.06, 01:03
                Masz 100 % racji :(
                Ale trzeba mieć nadzieję. Może choć raz nas "zawiodą" :)
    • mamlas_1 Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 01:01
      Dokładnie.
      Cena samego śmigłowca może i "tylko" dwukrotnie mniejsza od zachodniego
      odpowiednika,ale jeśli uwzględnić bazę logistyczną i szkoleniową to przewaga
      rośnie do 300%!!
      Można zaoszczędzić mnóstwo kasy przy partii 40-50 maszyn,pytanie czy rozsądek
      zwycięży nad głupimi antyrosyjskimi ambicjami.
      A w kolejce po pieniążki już ustawiają się używane F-16MLU albo głęboka
      modernizacja MiGów-29,ewentualnie kolejna partia Leo 2 z "wyprzedaży",systemy p-
      lot średniego/dużego zasięgu czy zmaterializowanie nowych korwet.
      Zabawki o wiele ważniejsze dla bezpieczeństwa narodowego niż salonki dla vipów.
      Pozdrawiam
      • piotrek_zalogowany Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 01:14
        > modernizacja MiGów-29

Kto wie,czy gdybyśmy zdecydowali się na poprawę stosunków i dopuszczenie (=
        zakup) MI-171 to równocześnie po preferencyjnych cenach udało by się
        zrealizowac wspomnianą modernizację MiGów i MI-24.
        Współpraca mogłaby być oczywiście jeszcze głębsza (S-300?) ale nawet o tym nie
        marzę,bo to politycznie nierealne,niestety...
        • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 01:29
          Aleś się Chłopie rozkleił?!:)O modernizacji Mi-24 to już chyba można
          zapomniec! Nawet Pluszcza nie potrafili doprowadzic do końca! S-300???
          ZAPOMNIJ!!! Będzie dobrze jak KIEDYS kupimy Patrioty...PAC-1!!! Bo praktycznie
          nie licząc naszej inwencji twórczej w rodzaju NEWY-SC lub Osy-"Żądła" to nie
          bardzo jest co i gdzie kupic! NIemcom zostały tylko Rolandy-3 to się ich nie
          pozbędą a po za tym po co nam sprzęt w rodzaju tego co już mamy? Żeby choc
          pomyśleli o czymś takim jak BUK M-1! Ale nie liczył bym na to!:(
          -Pozdrawiam!
        • cie778 Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 12:15
          piotrek_zalogowany napisał:

> > modernizacja MiGów-29
          >
          > Kto wie,czy gdybyśmy zdecydowali się na poprawę stosunków i dopuszczenie (=
          > zakup) MI-171 to równocześnie po preferencyjnych cenach udało by się
          > zrealizowac wspomnianą modernizację MiGów i MI-24.

A potem nastąpi ochłodzenie i zostaniemy z ręką w nocniku i znowu bez części
          zamiennych? Ech... A Rosjanie pogrzebali swoje szanse znacznie wcześniej
          uwalając wspólny program modernizacji Mi-24. Teraz musieliby przekazać całą
          technologię, łącznie z silnikami a na to się nie zanosi.

Pozdrawiam
          jasiol
          • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 16:49
            Rosjanie NIC nie pogrzebali!:)Każda próba modernizacji najprawdopodobniej
            będzie wymagac zakupu praw licencyjnych bo tak jest na całym świecie!Po za tym
            Oni swoje Mi-24 już częściowo zmodernizowali najpierw do wariantu Mi-24WP a
            teraz powoli modernizują standaryzując niektórymi częściami z MI-28(główny
            wirnik)! Po za tym żadna modernizacja przez ingerencję w strukturę płatowca bez
            planów i dokumentacji technicznej od producenta nie ma racji bytu!Przekonali
            się o tym Rumuni z modernizacją Izraelską swoich MiG-21! Co do silników to na
            swoich założyli nowe! A co do naszych śmigłowców to po prostu nie udao nam się
            dogadac z grupą Wyszehradzką i tyli! I zresztą nie ma co się dziwic bo na
            przykład Bułgarom sami Rosjanie zaproponowali lepsze warunki! Czesi i Słowacy
            za długi dostali nowe Mi-24 to na ką cholerę im przepłacac i cudowac światem? A
            żeby było jeszcze śmieszniej to nasi ponoc dogadali się jednak w tym temacie z
            Rosjanami i nasze Mi-24W bo tylko o tych była mowa mają byc przezbrojone w nowe
            ppk typu Ataka! Ale jak to już nie raz było: Jak nie zobaczę to nie uwierzę!:)
            -Pozdrawiam!
            • simmons Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 19:11
              Czy przypadkiem to nie jest tak, że Rosjanie
              zaproponowali Bułgarom tak świetną propozycję
              modernizacji Mi-24 i Mi-17, że wybrali ofertę
              Żydów?
              Pozdrowienia.
              • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 20:17
                Z tą ofertą to jest nieźle pokopane!:) Firma z Izraela ,która wygrała przetarg
                na modernizację Bułgarskich Mi-24 NIE MA dokumentacji od Rosjan! Natomiast inna
                firma Izraelska posiada zgodę i dokumentację od Rosjan,bo działa w porozumieniu
                z producentem tych śmigłowców! I teraz jest lekka sytuacja patowa bo jeśli
                modernizacja będzie przeprowadzona z ingerencją w konstrukcję płatowca to
                części będą Bułgarzy kupowac w....Pernambuko!:)
                -Pozdrawiam!
                • simmons Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 20:56
                  Wiesz jakby się uparli to moga kupić za niewielkie pieniądze
                  wiatraki używane na części choć to faktycznie trochę pokopany
                  sposób na utrzymanie sprzętu wojskowego.
                  Pozdrowienia.
                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 21:15
                    To nie jest rozwiązanie!:)Na rynku wtórnym są praktycznie tylko śmigłowce Mi-
                    24D a wiele części do Mi-24W nie będzie pasowac! Po za tym do kupienia są tylko
                    bardzo wyeksplatowane maszyny nie poddawane przez wiele lat remontom! Dużo
                    dobrych części byś z nich nie uzyskał! Kanibalizację też tylko do pewnego
                    stopnia można wykorzystac!:) Po prostu się nie opłaci!:)
                    -Pozdrawiam!
            • cie778 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 00:06
              > Rosjanie NIC nie pogrzebali!:)
              Jak widać mamy odmienne zdania na ten temat. Z mało wiarygodnymi partnerami nie
              podpisuje się długoletnich kontraktów, co najwyżej szybkie geszefty.

> Każda próba modernizacji najprawdopodobniej będzie wymagac zakupu praw
              > licencyjnych bo tak jest na całym świecie!
              A to Waćpan odkrycia niemożebne dokonuje. Znaczy się, zmiana radia w _moim_
              samochodzie wymaga wykupienia licencji u Opla? Bo to jest dokładnie taka sama
              sytuacja.
              A na poważnie - jakbyśmy się uparli to możemy spokojnie i zgodnie z prawem
              produkować _całego_ Mi-24 w Świdniku i Rosjanom nic do tego - ten śmigłowiec
              swoje lata już ma i ochrona prawna się skończyła. Inna sprawa, że to sensu nie
              ma. Natomiast pomysły Rosjan w tej sytuacji dotyczące jakiś "licencji" i żądań
              udziału w _naszym_ programie jest klasycznym przejawem hucpy i niepoważnego
              zachowania. Do czego oczywiście mają prawo (znaczy się do hucpy mają prawo - w
              wolnym kraju żyjemy) ale jednocześnie pokazują, że są geszefciarzami a nie
              parterami w biznesie.

> Poza tym żadna modernizacja przez ingerencję w strukturę płatowca bez
              > planów i dokumentacji technicznej od producenta nie ma racji bytu!
              :-D
              Waćpana zapał polemiczny ponosi. Donitowanie podstawki GPS-u powoduje utratę
              siły nośnej przez skrzydła? Znajomość dokumentacji naprawdę w licznych
              przypadkach nie jest konieczna. Już nie mówiąc o możliwości jej odtworzenia co
              tacy Chińczycy seryjnie już robią.

[ciach opisy, co to Rosjanie nie zrobili ze swoimi Mi-24]
              Kiedy nas to nie obchodzi, co oni swoim Mi zrobili. Nasze plany były inne.
              Rosyjska pomoc była potrzebna do przedłużenia trwałości płatowców, do czego
              faktycznie niezbędna jest znajomość dokumentacji. A Rosjanie zarządali opłat
              "licencyjnych" i udziału w całej modernizacji, w tym dostępu do elektroniki. To
              równie dobrze można tych Mi w ogóle nie modernizować. Zamiast dostać kasę za
              obsługę techniczą prawie 100 śmigłowców to nie mają nic i zszarganą opinię.
              Nowyje ruskije bizniesmieny.

> żeby było jeszcze śmieszniej to nasi ponoc dogadali się jednak w tym temacie z
              > Rosjanami i nasze Mi-24W bo tylko o tych była mowa mają byc przezbrojone w
              > nowe ppk typu Ataka! Ale jak to już nie raz było: Jak nie zobaczę to nie
              > uwierzę!:)
              Tutaj się zgadzamy - pomysł jest tak głupi, że przy obecnym szefie MONu nie ma
              szans na realizację.

Pozdrawiam
              jasiol
              • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 00:59
                No to tak się śmiesznie porobiło ,że są samochody w których wymiana radia na
                inne powoduje utratę gwarancji!:) Ale to tak na marginesie!:)Nie możemy sobie
                produkowac sami bezlicencyjnie Mi-24 bo nie mamy...dokumentacji technicznej!:)A
                już sami Chińczycy sprawdzili ,że się tak wyrażę organoleptycznie ,że nie jest
                to wcale takie łatwe!:)Ale i tak nie było by to zgodne z prawem!:)I czas nie
                gra tu żadnej roli!:)A wracając do biznesmenów i "geszefciarzy" jak pięnie to
                Ująłeś to zerknij na eksport uzbrojenia i sumy z tym związane w Rosji i w
                Polsce a wypracujemy wtedy podstawę kto jest kim!:)Co do uzbrojenia naszych Mi-
                24W w pociski Ataka to mądrzejszego pomysłu nie widziałem i niesłyszałem od
                1990 roku! Ale fakt obecny minister obrony jest tak głupi i niekompetentny ,żę
                na pewno z tego pomysłu nic nie wyjdzie!:)
                -Pozdrawiam!
                • cie778 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 12:42
                  > No to tak się śmiesznie porobiło ,że są samochody w których wymiana radia na
                  > inne powoduje utratę gwarancji!:) Ale to tak na marginesie!:)

Nie na marginesie. Tekst o "utracie gwarancji" i konieczności _dodatkowego_
                  płacenia za tą gwarancję stanowił jeden z dwóch twoich argumentów na rzecz
                  stanowiska Rosjan. Jak rozumiem - zgadzamy się, że był on błędny?

> Nie możemy sobie produkowac sami bezlicencyjnie Mi-24 bo nie mamy...
                  > dokumentacji technicznej!:)A już sami Chińczycy sprawdzili ,że się tak wyrażę
                  > organoleptycznie ,że nie jest to wcale takie łatwe!:)

Mi-24 zbudowany jest wedle technologii końca lat '60. A my nie jesteśmy
                  Chińczykami. Akurat technologie Mila są w Polsce bardzo dobrze znane i kwestia
                  skopiowania Mi-24 nie jest problemem technicznym. Jest problemem finansowym - to
                  by za dużo kosztowało. Tak więc ten argument również jest błędny.

> Ale i tak nie było by to zgodne z prawem!:)I czas nie gra tu żadnej roli!:)

A możesz podać podstawę tak stanowczego twierdzenia? Ale jakąś taką konkretną a
                  nie opowiastki o Dobrych i Złych ciociach? Bo wedle twojego twierdzenia to
                  wszyscy wytwórcy rewolwerów nadal powinni płacić opłaty licencyjne Coltowi...
                  Ten argument może być istotny, pod warunkiem, że będziesz w stanie przytoczyć
                  jakiekolwiek unormowania prawne a nie pokrzykiwania działo marketingu Rusworużienia.

> A wracając do biznesmenów i "geszefciarzy" jak pięknie to Ująłeś

dziękuję ;-)

> to zerknij na eksport uzbrojenia i sumy z tym związane w Rosji i w
                  > Polsce a wypracujemy wtedy podstawę kto jest kim!:)

Ale to nie ma nic do rzeczy!. Skala sprzedaży rosyjskiego uzbrojenia do
                  trzeciego świata, który nie ma możliwości kupić go gdzie indziej nie ma
                  specjalnie powiązania ze stylem robienia interesów w cywilizowanym świecie. A
                  może jednak ma - ile to tego sprzętu Rosjanie sprzedają takim bardziej
                  zaawansowanym technicznie partnerom? Którzy mają wybór?
                  A prowadzić geszefciarskie interesy można i na dużą skalę (np. niektóre banki) a
                  można być i uczciwym szewcem.

> Co do uzbrojenia naszych Mi-24W w pociski Ataka to mądrzejszego pomysłu nie
                  > widziałem i niesłyszałem od 1990 roku!

No po prostu rewelacyjny pomysł. Kupować kierowane pociski ppanc w kraju,
                  którego czołgi są najbardziej prawdopodobnym celem tychże pocisków. To może
                  jeszcze puścimy Rosjanom w leasing Sztab Generalny? Też będzie taniej i też
                  sobie radzą (przynajmniej w ulotkach reklamowych) lepiej od tego co mamy.

Pozdrawiam
                  jasiol
                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 13:23
                    Raczej nie !:) Śmigłowiec Mi-24 to wytwór Radzieckiej myśli technicznej i
                    gdyby nasz kraj "zechciał" sobie zbudowac te śmigłowce to MUSIAŁ by wykupic
                    licencje! Takie jest prawo na całym świecie!:) Co do Colta to proponuję zacząc
                    produkcję jakiegokolwiek modelu tej broni bez praw licencyjnych a prawnicy
                    firmy Colt zajeżdżą Cię jak dzieci kota!:)Co do Chińczyków to o ile się
                    oriętuję w tej materii to kasę mają i to dośc sporo a ich "podróby" sprzętów
                    latających powstawały dośc długo! No ale Polacy jako naród wybrany nie mając
                    PODSTAWOWEJ bazy wytwórczej ino jeden zakład remontowy dali by sobie radę
                    lepiej od Chińczyków!:) Przepraszam Kpisz? Czy o drogę pytasz?:) Co do tematu
                    produkcji to o ile się nie mylę prawa patentowe i licencyjne przyznawane są na
                    dany model lub rozwiązanie konstrukcyjne a nie na typ statku powietrznego! Bo
                    nie słyszałem nic by ktokolwiek coś płacił firmie Sikorsky za to ,że ich statek
                    powietrzny nazywa się helikopter lub śmiglowiec! Po za tym nie stety sam
                    Posiadasz przestarzałe wiadomości bo od ładnych kilkunastu lat nie istnieje coś
                    takiego jak Roswoorużienije!:)Jeśli chodzi o eksport Rosyjskiego uzbrojenia to
                    Chiny albo Indie raczej nie nazwał bym krajami trzeciego świata a po za tym te
                    ostatnie mają dostęp do rynku uzbrojenia Zachodniego! Ale za to my sprzedajemy
                    swoje takim MOCARSTWOM jak Malezja i Wietnam!:) No Popatrz!:) To Izrael w takim
                    razie jest najgłupszym krajem na świecie?! No to idioci wszystkie zdobyczne
                    czołgi na Arabach remontowali i wysyłali do walki z Arabami! Idyjczycy też
                    głupcy!:) Kupili od Rosjan czołgi T-90 jako przeciwwagę Pakistańskich T-84! No
                    ale My jesteśmy mądrzejsi przecie nie?! Kupimy se Zachodnie rakiety w
                    liczbie...3 sztuk,bo wybieramy się na wojnę z Rosją!:)Do tego jeszcze kupimy
                    sobie Zachodnie śmigłowce pewnie w podobnej liczbie bo Zachodnie rakiety nie
                    bardzo dają się zintegrowac ze śmigłowcami produkcji Radzieckiej!:) Ale będzie
                    fajnie!:)A jak sobie już to wszystko pokupujemy to poprosimy Amerykanów o
                    przysłanie racji żywnościowych bo nie będzie nas stac na papu dla naszych
                    żołnierzy!:) A tak na prawie poważnie to przypominam sobie ,że kiedyś już w
                    Polsce koncepcja wojny ze Wschodnim sąsiadem już była!:) Możesz przypomniec jak
                    się skończyła?:)
                    -Pozdrawiam!
                    • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 14:20
                      Ale za to my sprzedajemy
                      > swoje takim MOCARSTWOM jak Malezja i Wietnam!:) No Popatrz!:) To Izrael w
                      takim
                      >
                      > razie jest najgłupszym krajem na świecie?! No to idioci wszystkie zdobyczne
                      > czołgi na Arabach remontowali i wysyłali do walki z Arabami! Idyjczycy też
                      > głupcy!:) Kupili od Rosjan czołgi T-90 jako przeciwwagę Pakistańskich T-84!
                      No
                      > ale My jesteśmy mądrzejsi przecie nie?!

no cóż w przetargu malezyjskim Malezyjczycy wybtali naszego Trwardego a nie T
                      90, jak z tego widać te T 90 nie są żadnym hitem dla kogoś o większych
                      wymaganiach.

tak na prawie poważnie to przypominam sobie ,że kiedyś już w
                      > Polsce koncepcja wojny ze Wschodnim sąsiadem już była!:) Możesz przypomniec
                      jak
                      >
                      > się skończyła?:)
                      skończyła się najazdem bolszewików 17 września 1939 roku i przed podobnym
                      najazdem mają nas bronić m.in. rakiety przeciwpancerne. Czy ci się podoba czy
                      nie to jedynym w dającej się widzieć przyszłości kierunkiem z którego do Polski
                      mogą wjechać chordy czołgów jest wschód, nawet dziecko to wie, trudno zresztą
                      komentować oczywiste sprawy ale jak widzę dla ciebie nawet oczywistości trzeba
                      wyjaśniać. Kupowanie rakiet przeciwpancernych z kraju, którego czołgi jako
                      jedyne nam zagrażają jest głupową i to głupotą do sześcianu ale widzęże dla
                      ciebie głupota do sześcianu to genialne rozwiązanie.
                      • foxbat1 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 14:36
                        Twardy wygral w Malezji z uwagi na cene ( T 90 byl sporo drozszy ) i forme
                        platnosci ( Polacy zgodzili sie na splate w duzym stopniu w oleju, Rosjanie od
                        poczatku twardo stawiali na gotowke )
                        Czynniki techniczne odgrywaly role drugorzedna - choc z pewnoscia Twardy w
                        konfiguracji dla Malezji nie odstawal az tak bardzo od T 90 a w niektorych
                        parametrach byl porownywalny ( a moze i lepszy )
                      • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 14:57
                        Mike jak zwykle przeginasz!:)Malezyjczycy wybrali nasz czołg i chwała im za
                        to! Jest produkcja i ludzie mają pracę! Z jakich powodów go wybrali to już ich
                        sprawa!:) Chodziło mi o to ,że taki kontrakt nie stety nijak się ma do zakupu
                        przez Indie ponad 300 T-90! Mam nadzieję ,że Wietnamczycy też dokonają jakichś
                        znaczących zakupów ale dalej będzie to kroplą przy kontraktach zawieranych
                        przez Rosjan!To miałem na myśli to pisząc! Po za tym nastawianie się przez
                        naszą armię na walkę z Rosją,też pozbawione jest sensu ze względu na zbyt dużą
                        dysproporcję ilości i jakości sprzętu jakim dysponujemy! Po za tym chciałem
                        przypomniec,że nasz Wschodni sąsiad dysponuje czymś czego nie mamy i miec nie
                        będziemy! Domyśl się czym!?:) Po za tym wszystkim ppk jakie trzeba zakupic dla
                        dozbrojenia Mi-24W mają byc skuteczne i łatwo itegrowalne z nosicielem i taki
                        tylko powinien byc wymóg! A nie ,że muszą byc Amerykańskie albo Izraelskie bo
                        teoretycznie mają niszczyc Rosyjskie czołgi! Jeszcze nie tak dawno ktoś pisał o
                        pogromie Rosyjskich czołgów w pierwszej wojnie Czeczeńskiej! Sorry ale
                        Czeczeńcy używali pocisków Amerykańskich czy Radzieckich??? Ostatnia rzecz to
                        oferta cenowa! Chyba się ze mną Zgodzisz ,że w tym temacie Rosjanie przebijają
                        każdego konkurenta?!
                        -Pozdrawiam!
                        • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 15:22
                          Po za tym nastawianie się przez
                          > naszą armię na walkę z Rosją,też pozbawione jest sensu ze względu na zbyt
                          dużą
                          > dysproporcję ilości i jakości sprzętu jakim dysponujemy!
                          to może od razu się rozbroimy zaczniemy spiewać harcerskie piosenki i powitamy
                          ruskie czołgi kwiatami, skoro z nimi i tak nie ma sensu walczyć???? To właśnie
                          sugerujesz

Po za tym chciałem
                          > przypomniec,że nasz Wschodni sąsiad dysponuje czymś czego nie mamy i miec nie
                          > będziemy! Domyśl się czym!?:)
                          Rosjanie nie są aż tak głupi żeby w potencjalnej walce z takim krajem jak
                          Polska skoro mają taką przewagę używać broni jądrowej , sam sobie zaprzeczasz,
                          mogliby ją użyć gdyby ich potencjalny atak na Polskę skończył się dla ich wojs
                          tragicznie

Po za tym wszystkim ppk jakie trzeba zakupic dla
                          > dozbrojenia Mi-24W mają byc skuteczne i łatwo itegrowalne z nosicielem i taki
                          > tylko powinien byc wymóg!
                          trzeba spojrzeć prawdzie w oczy MI 24 nie będą modernizowane a ich stan ok.
                          2010 będzie tragiczny, jedynym rozwiązaniem jest kupno używanych Cobr od
                          Amerykanów, które są mniejsze, mają lepsze możliwości na polu walki od naszych
                          Mi 24 nawet z rosyjskimi rakietami i będą na chodzi dłużej niż te kilkanaście
                          Mi 24 W co nam pozostaną

Chyba się ze mną Zgodzisz ,że w tym temacie Rosjanie przebijają
                          > każdego konkurenta?!
                          tak całkowicie się zgadzam, niestety Rosjanie przebijają rówież zachodnie firmy
                          jeśli chodzi o niewiarygodność z naszego punktu widzenia, więc wychodzi to na
                          zero
                          • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 15:33
                            > tak całkowicie się zgadzam, niestety Rosjanie przebijają rówież zachodnie
                            firmy
                            >
                            > jeśli chodzi o niewiarygodność z naszego punktu widzenia, więc wychodzi to na
                            > zero
                            Tu bym polemizował.Najważniejsze co MY chcielibyśmy uzyskać za taki zakup
                            (offset, technologie, surowce). Nie możesz generalizować. Niektóre państwa
                            potrafią "wyciągnąć" od dostawcy naprawdę dużo (Finowie z F 18, Skandynawowie z
                            NH 90, Australijczycy z MEKO, Indie z Su 30 itd.). Aczkolwiek zgadzam się, że
                            Rosja nie może być traktowana przez nas jako pewny partner handlowy (vide -
                            gaz).
                            • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 15:43
                              Aczkolwiek zgadzam się, że
                              > Rosja nie może być traktowana przez nas jako pewny partner handlowy (vide -
                              > gaz).
                              to właśnie miałem na myśli, trudno sobie wyobtrazić żeby Amerykanie z powodów
                              politycznych robili nam potem jakieś numery z dostawą części zamiennych a z
                              Rosjanami nie ma żadnej gwarancji, Rosjanie mogą grać ostro z nami za parę lat
                              tego się nie da wykluczyć, dlatego kupowanie u nich ważnego uzbrojenia jest
                              dużym błędem
                              • foxbat1 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 16:03
                                W koncu powszechnie wiadomo ze USa z przyczyn politycznych jeszcze zadnemu
                                krajowi nie odcielo dostepu do np czesci zamiennych do kupionego wczesniej
                                uzbrojenia natomiast FR od 1992 robi to permanenetnie - ledwie komus sprzeda
                                bron to od razu go odcina od czesci zamiennych :-)

Alez Ci Czesi sa naiwni - dali sie wpuscic w taki kanal :-)

• wujcio44 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 16:06
                                  foxbat1 napisał:
                                  > Alez Ci Czesi sa naiwni - dali sie wpuscic w taki kanal :-)

Czechom nic nie grozi, Czesi są grzeczni.
                                • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 16:49
                                  Chyba nie zrozumiałeś o czym piszę. Bez porównania krajem bardziej stabilnym
                                  politycznie jest Francja, Wlk. Brytania, USA itd., niż Rosja. Tu chyba polemika
                                  jest zbędna. Nie jestem ani zwolennikiem opcji A, ani B. Uważam, że powinniśmy
                                  kupować sprzęt wojskowy, który daje nam najwiecej. I nie chodzi mi tu wcale li
                                  tylko o parametry techniczne. W kwestii następców Mi 17, uważam, że powinniśmy
                                  sami produkować śmigłowiec (licencja + offset). Uważam, choć wiem, że brzmi to
                                  paradoksalnie że nie stać nas na kupno takiego sprzętu w takich ilościach
                                  jako "gotowca". 50 - 60 sztuk dla armii+export+wersje cywilne to dośc dużo i
                                  koszt jednostkowy powinien być na akceptowalnym poziomie. A nie do przecenienia
                                  jest zastrzyk technologii, miejsca pracy itp. Oczywiście warunek podstawowy -
                                  utargować jak najwięcej. Niektóre przypadki offsetu sięgają 200% wartości
                                  zakupionego sprzętu!. Nie można pozwolić sobie na taki pseudo offset jak z F
                                  16 !
                              • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 01:21
                                Oj Mike Ty chyba nie Czytasz tzw. prasy fachowej!:) Jak to było z Pakistanem
                                jeszcze nie dawno? Amerykanie z powodów politycznych ZAWSZE odcinali inne kraje
                                od dostaw części zamiennych i do tego jak sprzedają jakiś nowy sprzęt to nie
                                chcą udostępniac np kodów źródłowych! Nie słyszałeś o tym?
                                -Pozdrawiam!
                          • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 01:32
                            Znowu przeginasz!:) Jakoś nie słyszałem w żadnych komunikatach,że Polska MUSI
                            nastawic się na wojnę z Rosja! A wręcz same zaprzeczenia takiego stanu rzeczy!
                            Co do zakupu używanych Cobr od USA to mnie się zdaje ,że nie jest to dobry
                            pomysł! Bo jedne starocie zastąpic drugimi jest bezsensem! W końcu wyjdzie tak
                            jak z OHPami! Nasza bandera dumnie powiewa na Atlantyku a jak by była jaka
                            zawierucha na Bałtyku to zostajemy ...bez gaci!:) Tak jak w 1939 roku!
                            Rozbudowaliśmy flotę po to byśmy mieli czym bronic...Anglii i by miało co
                            rdzewiec w Szwedzkich portach! Wszystkie państwa leżące nad Bałtykiem budują
                            niewielkie jednostki rakietowe a pozbywają się większych okrętów a my
                            sprowadzamy sobie fregaty rakietowe a trzech "rakietowców" nie możemy ukończyc
                            od cholera już wie jakiego czasu!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 10:46
                              > Znowu przeginasz!:) Jakoś nie słyszałem w żadnych komunikatach,że Polska MUSI
                              > nastawic się na wojnę z Rosja! A wręcz same zaprzeczenia takiego stanu
                              rzeczy!
                              nie napisałem że musi, nie przekręcaj mojej wypowiedzi, ale tak sięskłada że
                              jedynym realnym przeciwnikiem w najbliższej przyszłości dla naszych śmigłowców
                              i rakiet przeciwpancernych mogą być tylko białoruskie i ruskie czołgi czy ci
                              się to podoba czy nie

> Co do zakupu używanych Cobr od USA to mnie się zdaje ,że nie jest to dobry
                              > pomysł! Bo jedne starocie zastąpic drugimi jest bezsensem!
                              bezsensem to jest w ogóle nie mieć śmigłowców szturomowych dla tak dużego kraju
                              jak POlska, i tym sięskończy patrząc ile kosztuje nowy śmigłowiec, jedynym
                              rozsądnym wyjściem jest kupienie najleszych używanych maszyn, w ramach pomocy
                              amerykańskiej wyszłoby to najtaniej dlatego wybór Cobr ma najwięcej zalet, nie
                              ma lepszych używanych smigłowców na świecie, które można by kupić na lepszych
                              warunkach niż w ramach pieniędzy które Amerykanie sami co roku nam dają.

Nasza bandera dumnie powiewa na Atlantyku a jak by była jaka
                              > zawierucha na Bałtyku to zostajemy ...bez gaci!:) Tak jak w 1939 roku!
                              to co było największym sukcesem, czyli uchronienie od zagłady 3 niesczycieli,
                              które potem tyle dobrego w walce z Nimcani zrobiły ty nazywasz zostaniem bez
                              gaci, sorry stary ale na tym poziomie to nawt nie będę z tobą dyskutował.
                              A co do OHP to kupno ich wynikało znaszych zobowiązań jakie sami podpisaliśmy
                              przystępując do NATO, że wystawimy dwa okręty do patroli atlantyckich, gdyby
                              Amerykanie nie dali nam OHP należałoby wydać setki milionów na zbudowanie
                              nowych okrętów. Mam dla ciebie małą radę, jak już coś krytykujesz to najpierw
                              poznaj problem a potem zabieraj się za krytykanctwo bo możesz trafić jak kulą w
                              płot tak jak w tym przypadku.
                              • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 11:18
                                Mike znowu mnie nie zrozumiałeś!:) Wskaż z łaski Swojej gdzie w doktrynie
                                NATO ,którego członkiem jesteśmy jest COKOLWIEK zapisane na temat obrony Polski
                                przed atakiem Rosji! Mówimy oczywiście o stanie OBECNYM! Bo według mnie nic
                                takiego tam nie ma! Natomiast jest mnóstwo o WSPÓŁPRACY z Rosją! Nawet coś
                                takiego jak Partnerstwo dla Pokoju i Współpraca w walce z terroryzmem! Więc na
                                siłę tworzenie planów obronnych w razie ewentualnego konfliktu z Rosją tylko
                                przez samą Polskę chyba sensu nijakiego nie ma! Z uporem maniaka będę trwał
                                przy tym ,że zakup śmigłowców używanych przez Polskę mija się z celem!:) Jeśli
                                już cokolwiek kupowac to nowe i najlepiej(tu zgodzę się z Cossakiem)
                                wyprodukowac u nas! Sam zobacz do czego doprowadza pozyskiwanie nielicznych
                                sprzętów z Zachodu! Samych pocisków rakietowych w marynarce będziemy miec trzy
                                typy, i to każdy inny! To tylko podnosi koszty,które musimy ponosic na
                                modernizację i części zamienne!A nie jesteśmy Izraelem co by Amerykanie
                                przeznaczali na nas ogromne pieniądze!Kiedyś to się skończy i strumyczek
                                zielonej gotówki wyschnie! Co wtedy zrobic ze sprzętem do ktorego części są za
                                Wielką Wodą? A Zauważ,że Amerykanie przekazują nam tylko taki sprzęt,ktory albo
                                wycofują właśnie ze względu na koszty obsługi albo mało związany z obronnością
                                naszego kraju!Nie twierdzę też ,że wyprowadzenie niszczycieli z Bałtyku było
                                błędem! Bo faktycznie uchronione zostały tym od zagady!Ale błędem było NIE
                                ROZBUDOWANIE lekkich sił morskich(kutry torpedowe,artyleryjskie)!I moim zdaniem
                                teraz jest podobnie!Nie krytykuję zobowiązań sojuszniczych tylko marnotrastwo
                                pieniędzy podatników!Jeśli już musieliśmy przejąc OHPy to trzeba było wziąśc
                                jeden za to w pełni ukompletowany i zmodernizowany! A resztę forsy przeznaczyc
                                na budowę okrętów w naszych stoczniach i na Bałtyk!
                                -Pozdrawiam!
                                • michalgajzler Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 13:07
                                  marek_boa napisał:

>Z uporem maniaka będę trwał
                                  > przy tym ,że zakup śmigłowców używanych przez Polskę mija się z celem!:) Jeśli
                                  > już cokolwiek kupowac to nowe i najlepiej(tu zgodzę się z Cossakiem)
                                  > wyprodukowac u nas!

Miałem się nie wtrącać w tą dyskusję, ale jednak...;-). Akurat jeśli chodzi o
                                  śmigłowce szturmowe - sensowność produkcji licencyjnej 16-32 maszyn jest dość
                                  dyskusyjna z ekonomicznego punktu widzenia.
                                  Co do używanych - jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma;-).
                                  Co do śmigłowców transportowych to na pogłębienie współpracy ze Świdnikiem
                                  chętna jest podobno AgustaWestland.

Sam zobacz do czego doprowadza pozyskiwanie nielicznych
                                  > sprzętów z Zachodu! Samych pocisków rakietowych w marynarce będziemy miec trzy
                                  > typy, i to każdy inny!

Jakich pocisków? Woda woda? 2 typy - Harpoony+RBS 15 Mk3. P21/22 odejdą do
                                  historii razem z Tarantulami (2008r z tego co pamiętam).

>To tylko podnosi koszty,które musimy ponosic na
                                  > modernizację i części zamienne!

Gwoli uzupełnienia - część środków pochodzi z FMF.

>Co wtedy zrobic ze sprzętem do ktorego części są za
                                  > Wielką Wodą?

Kupisz;-)

A Zauważ,że Amerykanie przekazują nam tylko taki sprzęt,ktory albo
                                  >
                                  > wycofują właśnie ze względu na koszty obsługi albo mało związany z obronnością
                                  > naszego kraju!

Procedura to wygląda akurat tak, że to MY wybieramy sprzęt.

Jeśli już musieliśmy przejąc OHPy to trzeba było wziąśc
                                  > jeden za to w pełni ukompletowany i zmodernizowany!

Co nie wystarczyło by do wypełnienia zobowiązań sojuszniczych.

>A resztę forsy
                                  Jakiej? Z amerykańskiej pomocy?;-) Bo z polskiego budżetu to na budowę
                                  nieszczęsnego Gawrona pieniądze płyną. Inna sprawa jak ten program Gawrona
                                  wygląda...
                                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 13:29
                                    Fakt gdyby to miało byc 16-32 sztuki to opłacalne by to nie było!:) Ale o ile
                                    sobie przypominam limit śmiglowców bojowych przyznany Polsce to chyba coś około
                                    100 sztuk?!(przyznaję ,że nie pamiętam dokładnie!)Bardziej chodziło mi o to z
                                    czym zgodziliśmy się z Cosakiem czyli wyprodukowanie w Świdniku śmigłowców
                                    transportowych!Co do pocisków w-w Masz rację będą dwa typy od sasa do lasa!W
                                    tym jedne w śladowej ilości!:)Piszesz ,że kupimy? A za co??? Jak już
                                    wiadomo ,że części do OHPów są horendalnie drogie i potrzeba ich od groma do
                                    eksploatacji okrętów! A jakoś nie widac,żeby Amerykanie chcieli je przyznac w
                                    dofinansowywaniu! Musimy za nie bulic ciepłą gotóweczką!Jeśli Twierdzisz ,że to
                                    my wybieramy sprzęty ,które USA tak chętnie nam darowuje to znaczy ,że kogoś
                                    powinno się powiesic za jaja ,za ten burdel ,który przy tym panuje!:)Co do
                                    zobowiązań sojuszniczych to byłem pewny,że chodzi o samą obecnośc na Atlantyku
                                    a skoro Twierdzisz,że muszą to byc dwa okręty to sorry nie wiedziałem! Więc
                                    zwracam honor!:) Reasumując i tak nie jestem pewny czy nas na to NATO stac tak
                                    naprawdę(oczywiście chodzi mi o szmal)!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • michalgajzler Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 14:03
                                      marek_boa napisał:

> Fakt gdyby to miało byc 16-32 sztuki to opłacalne by to nie było!:) Ale o ile
                                      > sobie przypominam limit śmiglowców bojowych przyznany Polsce to chyba coś około
                                      >
                                      > 100 sztuk?!
                                      Tyle że nikt nie przewiduje wypełnienia tego limitu. Więcej niż obecnie raczej
                                      ich nie będzie.

Bardziej chodziło mi o to z
                                      > czym zgodziliśmy się z Cosakiem czyli wyprodukowanie w Świdniku śmigłowców
                                      > transportowych!

Tyle że wymienione zostało to w kontekście Cobr powyżej;-). Co do śmigłowców
                                      transportowych

>Co do pocisków w-w Masz rację będą dwa typy od sasa do lasa!
                                      Mam zacząć wymieniać MW wykorzystujące większą ilość typów rakiet
                                      przeciwokrętowych niż jeden?;-)

>W
                                      > tym jedne w śladowej ilości!:)Piszesz ,że kupimy? A za co???
                                      Za pieniądze?;-). Przepraszam, zwolennikiem OHPów nie byłem (inna sprawa że
                                      atrakcyjne oferty, ale kupna, używanych fregat pojawiły dopiero teraz - Dormany
                                      czy brytyjskie 23), ale jeśli je przejęto i mają być wykorzystywane to będzie
                                      trzeba na to środki znaleźć. Ot co.

>A jakoś nie widac,żeby Amerykanie chcieli je przyznac w
                                      > dofinansowywaniu!
                                      Coś tam jednak poszło. Reszta patrz niżej.

>Jeśli Twierdzisz ,że to
                                      >
                                      > my wybieramy sprzęty ,

Owszem.
                                      Ofert różnych było więcej (m.in. większa ilość SH-2G, kolejne OHP - nie
                                      chcieliśmy). Wybraliśmy co wybraliśmy (zwracam uwagę na procedurę przejęcia BSLi
                                      czy nawet Herculesów, czy zapytanie wysłane w sprawie T-38) .

> Twierdzisz,że muszą to byc dwa okręty to sorry nie wiedziałem! Więc
                                      > zwracam honor!:)
                                      Problem w tym, że nawet z dwoma może pojawić się problem aby stałą obecność w
                                      zespołach utrzymać (cykl remont/szkolenie/misja).
                                      Pozdr.
                                      • michalgajzler Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 14:47

Nie dokończyłem zdania. Miało być "Co do śmigłowców transportowych to można już
                                        o czymś dyskutować (duża liczba maszyn, a i nieoficjalne doniesienia o
                                        propozycjach Agusty mogą coś podobnego sugerować - nawet jeśli nie licencja - bo
                                        to też nie musi tu koniecznie być opłacalne - to udział w produkcji).
                                        • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 16:15
                                          Obyś miał rację!:)
                                          -Pozdrawiam!
                                          • michalgajzler Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 19:34
                                            Tu wiem tyle co przeczytałem. Włosi podobno byliby skłonni do przeniesienia
                                            części produkcji i przekazania praw do sprzedaży.
                                            • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 22:10
                                              Oby!:) I oby tego nasi dzielni.....(tu wpisz dowolnie wybraną przez Siebie
                                              inwektywę) politycy nic przy tym nie majstrowali!:)
                                              -Pozdrawiam!
                                            • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 25.02.06, 23:04
                                              W Raport WTO 2/2006 jest "fajny" artykuł "Sikorski nie chce AgustaWestland"!
                                              No i wytłumaczyli dla czego! Nasz pan minister obrony posiada akcje firmy
                                              United Technology Corporation ,która jest właścicielem producenta śmigłowców
                                              Sikorsky S-92! Zgadnijcie jakimi śmigłowcami będą latac VIPy w Polsce????!:)
                                              -Pozdrawiam!
                                              • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 25.02.06, 23:33
                                                Wszystko (no prawie) tylko nie Sikorski !!!!
                                                • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 00:17
                                                  Zakładał się o to nie będę ale....:):):)
                                                  -Pozdrawiam!
                                                • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 12:47
                                                  > Wszystko (no prawie) tylko nie Sikorski !!!!
                                                  bez przesady, tylko EH 101 jest być może lepszy i to na pewno też nie wiadomo
                                                  • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 13:50
                                                    Dla Nas, dla Polski nie być może, a napewno. Pewnie i NH 90 byłby lepszym
                                                    wyborem. Fakt z Mi 171 Sikorski wygrywa.
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 19:51
                                                    > Dla Nas, dla Polski nie być może, a napewno.
                                                    A mógłbym wiedzieć skąd ta pewność??? CZyżbyś jużz góry znał ofertę Sikorskiego
                                                    w nowym przetargu??? Jeśli tak to może się tą wiedzą podzielisz?
                                              • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 12:46
                                                Nasz pan minister obrony posiada akcje firmy
                                                > United Technology Corporation ,która jest właścicielem producenta śmigłowców
                                                > Sikorsky S-92! Zgadnijcie jakimi śmigłowcami będą latac VIPy w Polsce????!:)
                                                > -Pozdrawiam!
                                                a może do jasnej cholery zapoznałbyś się ile Sikorski posiada tych akcji i ile
                                                by na wzroście tych akcji zarobił a potem szerzył te swoje durnowate
                                                insynuacje. Wiesz ty to się naprawdę potrafisz skompromitować. POza tym gdyby
                                                nawet Sikorski wygrał w tym przetargu to i tak o niebo lepiej niż Mi 171
                                                • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 13:00
                                                  Wisi mi Mike ile on tych akcji ma!:) Taki artukuł jest w Raporcie WTO 2/2006!
                                                  Nie ja go napisałem,więc się nie przejmuję!:)
                                                  -Pozdrawiam!
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 16:11
                                                    Nie mam pod ręką tegogo RAportu ale w grę wchodziła ilość rządu kilkuset akcji,
                                                    nawet jakby miały wzrosnąć o 10% z racji wygrania kontraktu w POlsce, w co
                                                    bardzo wątpię bo to w sumie mały przetarg dla firmy Sikorsky to nasz minister
                                                    wzbogaciłby się pewnie o kilkaset góra kilka tysięcy dolarów. RZeczywiście suma
                                                    wręcz astronomiczna warta tego żeby ustawiać przetarg na helikoptery.
                                                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 17:41
                                                    Mike nie w tym rzecz!:)Nawet niech ma ich tylko 5 sztuk to i tak stawia go w
                                                    innym świetle!:) A co do zysków firmy Sikorsky to jest takie
                                                    przysłowie:"ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka"!W tej chwili ŻADNA firma
                                                    nie rezygnuje choc by i z kontraktu na 2 czy 3 sztuki sprzętu który produkuje!
                                                    A tak się składa ,że na lata 2006-2007 w planach Amerykańskiego Departamentu
                                                    Obrony nie ma prawie żadnych zamówień dla tej firmy!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 19:49
                                                    > Mike nie w tym rzecz!:)Nawet niech ma ich tylko 5 sztuk to i tak stawia go w
                                                    > innym świetle!:)
                                                    nie stawia go w rzednym świetle skoro sam w oświadczeniu napisał że ma akcje, w
                                                    tej chwili każdy w Polsce już o tym wie i to jest jasnośćsytuacji która
                                                    gwarantuje brak nacisków ze strony ministra, aczkolwiek nie wykluczam jakiś
                                                    nacisków ale na pewno nie z powodu marnych kilkuset akcji Radka. Więc te twoje
                                                    insynuacje "zgodnijcie kto wygra" są zupełnie nie na miejscu w kontekście tych
                                                    akcji.

W tej chwili ŻADNA firma
                                                    > nie rezygnuje choc by i z kontraktu na 2 czy 3 sztuki sprzętu który
                                                    produkuje!
                                                    i daleto można Sikorsky może wygrać jeśli da naprawdę dobrą ofertę, tego
                                                    wykluczyć nie można i minister do tego nic nie ma.
                                                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:01
                                                    Robisz z igły widły Mike!:) Jeszcze raz przytoczę ci tytuł artykułu:"Sikorski
                                                    nie chce AgustaWestland"! I przetarg został przerwany na POLECENIE ministra
                                                    MON !Dalej będziesz Twierdził ,że Sikorski nie ma ,żadnego wpływu na przetarg?
                                                    Według Sikorskiego oferta AgustyWestlanda jest za droga ,a firma wyraziła zgodę
                                                    na zasadnicze obniżenie ceny(pod pewnymi warunkami oczywiście)i na
                                                    przeniesienie części produkcji do Świdnika,łacznie ze scedowaniem praw do
                                                    sprzedaży śmigłowców!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:07
                                                    Przetarg musiał być pzrerwany bo została tylko jedna firma, takie sąwymogi,
                                                    naprawdę już nie wiem jak tłumaczyć, sam na jego miejscu bym to zrobił chociaż
                                                    EH101 najbardziej mi siępodoba, poza tym to był nonsensowny przetarg od
                                                    początku , teraz jeśli będzie powiązany z pzretargiem dla armii będzie miał
                                                    sens, czy na prawdę tego nie widzisz??? A to że Radek nie chce Augusty to tylko
                                                    skrót myślowy dziennikarza przy formułowaniu tytułu do artykułu.
                                      • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 25.02.06, 12:37
                                        Jak już pewnie wszystkim wiadomo na tym forum ja również do zwolenników OHP nie
                                        należę :). Intencją moich wypowiedzi jest raczej pokazanie krótkowzroczności
                                        przy przejmowaniu "za darmo" starego sprzętu. Wzięliśmy stare OHP, teraz
                                        zafundujemy sobie jeszcze starsze Herculesy i... co dalej. Za kilka lat raczej
                                        również nie będzie nas stać na nowe okręty (samoloty również). I co wtedy.
                                        Zamienimy bardzo stare OHP na "młodsze" OHP ? Dodam tylko, że chilijska MW
                                        pozyskała obecnie typ "23" w liczbie 3 sztuk za około 350 mln USD. Jednostki
                                        młode (najmłodszy ex Grafton w łużbie od niecałych 10 lat i kompletnie
                                        wyposażone i uzbrojone !!). I mają "spokój" na najbliższe 15 - 20 lat. O
                                        Cobrach nawet nie wspomnę. Czy tylko tyle mogliśmy wytargować? Wątpię. No ale o
                                        tym jak traktuje nas nasz sojusznik napisano już chyba tak wiele, że nic dodać
                                        nic ująć. O tzw. offsecie za F 16 nawet gadać mi się nie chce. Kupiliśmy chyba
                                        najdroższy samolot na świecie (Holandia za przystąpienie do programu JSF i
                                        wydatkowaniu na niego około 800 mln USD zyskała do chwili obecnej 28 tys.
                                        nowych miejsc pracy).
                                        Czy stać nas na to? Wątpię.
                                        • michalgajzler Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 09:30
                                          cossack napisał:

>Jednostki
                                          > młode (najmłodszy ex Grafton w łużbie od niecałych 10 lat i kompletnie
                                          > wyposażone i uzbrojone !!). I mają "spokój" na najbliższe 15 - 20 lat.

Z tym uzbrojeniem to nie do końca - Harpoony zakupić muszą sami
                                          oddzielnie(zamówienie już zresztą poszło). Ale to zamówienie Chilijczyków bardzo
                                          nie się podoba - co już tu w różnych wątkach kilka razy zaznaczałem.
                                          A co do offsetu - LM akurat nie jest tu wyjątkiem, SAAB w RPA pogrywał podobnie.
                                          Natomiast zachowaniu samych firm specjalnie się nie dziwię. Jeśi sie da, to
                                          czemu nie;-).
                                          • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 10:21
                                            Też się nie dziwię, że jak ktoś się daje robić w "bambuko" to czemu nie.
                                            Przykre jest to, że robi to nasz hm.. sojusznik.
                                            • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 12:04
                                              No właśnie! Tylko jak dla mnie to ten "sojusz" robi się coraz bardziej
                                              JEDNOSTRONNY!:(
                                              -Pozdrawiam!
                                              • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 12:51
                                                No właśnie! Tylko jak dla mnie to ten "sojusz" robi się coraz bardziej
                                                > JEDNOSTRONNY!:(
                                                > -Pozdrawiam!
                                                sorry ale dla ciebie sojusz a Ameryką jest w ogóle nie do przyjęcia i to z
                                                pozycji ideologicznych, od razu napisz że najlepszy byłby sojusz z Rosją, może
                                                ZA DARMO lub prawie darmo dostalibyśmy twoje i Berkuta ukochane S 300 i
                                                będziemy potęgą w tej części Europy. Tylko nie pleć bzdur że powinniśmy się
                                                trzymać jednakowo daleko od każdego bo historia wyśmiała już takie koncepcji.
                                                No nie wstydź się BOA i ujawnij swoje geostrategiczne preferencje.
                                                • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 13:04
                                                  Moje geostrategiczne preferencje są takie ,że NIKOMU nie powinniśmy włazic po
                                                  palcu do dupy drogi Mike! A Twoje ataki na mnie mam nadzieję nie są jakąś
                                                  obsesją tylko po prostu nie Jesteś w stanie się ze mną zgodzic? Bo to jestem w
                                                  stanie zrozumiec!:)
                                                  -Pozdrawiam!
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 16:07
                                                    > Moje geostrategiczne preferencje są takie ,że NIKOMU nie powinniśmy włazic po
                                                    > palcu do dupy drogi Mike!
                                                    no właśnie , chyba żadnych wnisoków z naszej historii nie wyciągnąłeś, szkoda
                                                    bo właśnie dlatego tkwisz w błędzie

A Twoje ataki na mnie mam nadzieję nie są jakąś
                                                    > obsesją tylko po prostu nie Jesteś w stanie się ze mną zgodzic? Bo to jestem
                                                    w
                                                    > stanie zrozumiec!:)
                                                    masz rację nie jestem sięw stanie z tobązgodzić i nie bierz moich atakaów na
                                                    twoje poglądy a nie na twoją osobę zbytnio do siebie. Może rzeczywiście trochę
                                                    nerwowo reaguję ale nie ma w tym nic osobistego.
                                                    A propos jeszcez USA to jest jedyne pństewo na świecie które może nas obornić,
                                                    przyjść z realnąpomocą i nie ma wyraźnych interesów antypolskich więc nawet
                                                    jeśli byśmy im wchodzili w dupę to dla zapewnienia naszemu krajowi
                                                    bezpieczeństwa jestem za
                                                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 17:53
                                                    I znowu się nie zrozumieliśmy!:) Kiedyś nie mieliśmy ŻADNEGO wpływu na to ,że
                                                    jesteśmy w sojuszu z ZSRR! Byliśmy do tego zmuszeni i nic nie można było na to
                                                    poradzic! Teraz mamy wybór i...robimy prawie to samo tyle ,że...dobrowolnie! To
                                                    moim zdaniem nie ja nie wyciągnąłem wniosków z historii tylko ktoś na górze!:)
                                                    Po za tym według mnie SOJUSZ to jest wtedy kiedy OBIE strony osiągają z niego
                                                    korzyści a nie tylko jedna! Bo to tak jak z rekinem i rybami-pilotami!:) Rekin
                                                    bez problemu da sobie radę bez ryb-pilotów a one bez niego zginą!:) Potrzebni
                                                    im byliśmy do uwiarygodnienia awantury w Iraku to rzucili trochę demobilu i
                                                    teraz cieszcie się nie?! Po za tym ten nieszczęsny offset za F-16 toc przecie
                                                    też dymanie ile wlezie! Tak według Ciebie traktuje się sojuszników? Bo jak dla
                                                    mnie to tak to się traktuje ubogiego krewnego i to też tylko w co bogatszych
                                                    domach!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 19:45
                                                    Co do offsetu to dymają nas prywatne amerykańskie firmy a nie rząd, one
                                                    majągdzieśsojusze liczy siętylko zysk dla akcjonariuszy to po pierwsze. Po
                                                    drugie to nawet jakbyśmy dopłacali na współpracy, a tak nie jest bo przez 10
                                                    lat pomocy amerykańskiej dostaliśmy sprzęt za kilkaset milionów dolarów, to i
                                                    tak by sięopłacało bo to nasza inwestycja w bezpieczeństwo narodowe, dociera to
                                                    do ciebie czy nie?
                                                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:09
                                                    Chłopie wyluzuj!:) To nie debata w sejmie tylko luźna dyskusja!:)Prywatne
                                                    firmy zbrojeniowe NAWET w Stanach trzymają się wytycznych rządu! I tak
                                                    sprzedają jak im rząd pozwala! Ja myślę ,że my jednak dopłacamy do tej ich
                                                    pomocy bo tak naprawdę to co myśmy od nich dostali co tak znacząco poprawiło
                                                    obronnośc naszego kraju? 2 stare fregaty,które mają pływac po Atlantyku? Czy
                                                    Hammery? Bo jakoś NIC innego mnie się nie kojarzy z tych
                                                    milionowych "darmowych" dostaw?!:)Może coś przeoczyłem?!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:17
                                                    > Chłopie wyluzuj!:) To nie debata w sejmie tylko luźna dyskusja!:)Prywatne
                                                    > firmy zbrojeniowe NAWET w Stanach trzymają się wytycznych rządu! I tak
                                                    > sprzedają jak im rząd pozwala! Ja myślę ,że my jednak dopłacamy do tej ich
                                                    > pomocy bo tak naprawdę to co myśmy od nich dostali co tak znacząco poprawiło
                                                    > obronnośc naszego kraju? 2 stare fregaty,które mają pływac po Atlantyku? Czy
                                                    > Hammery? Bo jakoś NIC innego mnie się nie kojarzy z tych
                                                    > milionowych "darmowych" dostaw?!:)Może coś przeoczyłem?!:)
                                                    cały sprzęt sami wybraliśmy, pod kątek zobowiązań sojuszniczych (OHP) lub
                                                    współpracy z jednostkami amerykańskimi - Hummery dla 6 brygady, która
                                                    współpracuje z amerykańską 176 powietrznodesantową, chodzi o to żeby logistyka
                                                    była taka sama używanego sprzętu. Co roku kupujemy środki łączności, systemy
                                                    TACAN dla samolotów, uzbrojenie dla jednostek specjalnych, na Herkulesy jest
                                                    odłożone ok. 80 milionów dolarów, w tym roku kupujemy pierwszą partię BSL. To
                                                    wszystko jest do sprawdzenia dla kogoś kto się tematem zainteresuje.
                                                  • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:27
                                                    Wszystko się zgadza tylko jak według Ciebie sprzęt który ma współdziałac z
                                                    Amerykanami w Iraku podnosi obronnośc kraju??? Przecie my tam jesteśmy by
                                                    bronic Amerykańskich interesów a nie swoich! I jak potraktowali nas Amerykanie
                                                    jeśli chodzi o odbudowę Iraku? Nie przypadkiem "per noga"? Wyjdzie jak zwykle?
                                                    Zrobiliśta swoje a od zysków won ,bo przecie "miliony" dolków już żeśta
                                                    dostali! I kupę sprzętu ,który sami mogli byśmy sobie w Polsce wyprodukowac!
                                                    Szkoda slów!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:21
                                                    Mylisz pojęcia. Ja nie pisałem o darmowej pomocy, a o offsecie. A to duża
                                                    różnica. W umowie offsetowej LM (za wiedzą i zgodą administracji) do czegoś się
                                                    zobowiązał. I nas ewidentnie dyma. Chcesz nam powiedzieć, że administracja o
                                                    tym nie wie? Dlatego też uważam, że trzeba jak najdalej się trzymać od oferty
                                                    Sikorski`ego. Raz już nas wydymano. Wystarczy. Na takie interesy nas nie stać.
                                                    A czy EH 101, lub N90 jest lepszy ? Nie wiem, ale to zmodyfikowanym EH 101 będą
                                                    latać amerykańscy prezydenci. A NH 90 to już sprawdzony nowoczesny i w pełni
                                                    wielozadaniowy śmigłowiec, który jest, lub będzie w najbliższej przyszłości na
                                                    wyposażeniu wielu armii NATO.
                                                  • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:28
                                                    > Mylisz pojęcia. Ja nie pisałem o darmowej pomocy, a o offsecie. A to duża
                                                    > różnica. W umowie offsetowej LM (za wiedzą i zgodą administracji) do czegoś
                                                    się
                                                    >
                                                    > zobowiązał. I nas ewidentnie dyma.
                                                    ja NA RAZIE na twoim miejscu bym nie rozpaczał , o ile sięnie mylęw umowie są
                                                    zapisy że jeśli amerykanie nie wywiążą sie z umowy to będą w gotówce kary
                                                    płacić, więc puki co nie ma powodów do paniki, poza tym jest jeszcze coś,
                                                    nieoficjalnie mówi się że nasi starają się aby Biały Dom umożył nam 1-2
                                                    miliardy dolarów za kupno samolotów, jeśli to się uda będziemy i tak mocno do
                                                    przodu bo ani za Grippena ani za Miraga nie dostalibyśmy czegoś takiego.
                                                    Panowie bez paniki!!
                    • cie778 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 18:42
                      > Raczej nie !:)

Ale co "raczej nie"? Wybacz, ale twój "strumień świadomości" trochę mnie w błąd
                      wprowadza. Czy mógłbyś się ulitować i odnosić się do poszczególnych fragmentów
                      mojej wypowiedzi?

> Śmigłowiec Mi-24 to wytwór Radzieckiej myśli technicznej i gdyby nasz kraj
                      > "zechciał" sobie zbudowac te śmigłowce to MUSIAŁ by wykupic licencje! Takie
                      > jest prawo na całym świecie!:) Co do Colta to proponuję zacząc produkcję
                      > jakiegokolwiek modelu tej broni bez praw licencyjnych a prawnicy firmy Colt
                      > zajeżdżą Cię jak dzieci kota!:)

Po raz kolejny poproszę o podstawę prawną takiego przekonania. I jeszcze raz
                      powtórzę - zgodnie z twoim rozumowaniem nikt nie może sprzedawać obecnie
                      rewolwerów, bo patent otrzymał był Colt.

> Co do Chińczyków to o ile się oriętuję w tej materii to kasę mają i to dośc
                      > sporo a ich "podróby" sprzętów latających powstawały dośc długo!

I tu się zgadzamy. Ale ja dosyć wyraźnie pisałem, że to NAM nie opłaca się
                      kopiować. Mimo że potrafimy. Natomiast u Chińczyków wygląda to tak, że jakoś
                      kopiują i IM się opłaca :-).

> No ale Polacy jako naród wybrany nie mając PODSTAWOWEJ bazy wytwórczej ino
                      > jeden zakład remontowy dali by sobie radę lepiej od Chińczyków!

Z Mi-24? Na pewno. A z tą bazą wytwórczą to jaja sobie robisz? Czy o takiej
                      firmie, co to się PZL Świdnik nazywa nie słyszałeś? Jednej może z 10 firm na
                      świecie, która potrafi samodzielnie śmigłowiec zaprojektować?

> Przepraszam Kpisz? Czy o drogę pytasz?:)

No właśnie. Kpisz?

> Poza tym niestety sam posiadasz przestarzałe wiadomości bo od ładnych
                      > kilkunastu lat nie istnieje coś takiego jak Roswoorużienije!

No zgadza się. Jest coś co się inaczej nazywa, zatrudnia tych samych ludzi i też
                      ma monopol (no - prawie) na sprzedaż bronii. To może tak merytorycznie?

> Jeśli chodzi o eksport Rosyjskiego uzbrojenia to Chiny albo Indie raczej nie
                      > nazwał bym krajami trzeciego świata a po za tym te ostatnie mają dostęp do
                      > rynku uzbrojenia Zachodniego!

To, że byś nie nazwał to nic nie znaczy bo to są kraje trzeciego świata.
                      Ale dobra: Większość uzbrojenia rosyjskiego idzie na dwa rynki: do Chin i do
                      Indii. Chiny specjalnie nie mają wyjścia bo obłożone są embargiem, a Indie od
                      zawsze kupowały uzbrojenie przynajmniej w 2 różnych źródłach - co w ich
                      przypadku wychodziło na Rosję i Zachodnią Europę, bo USA nic sprzedać nie
                      chciało. Sporo jeszcze idzie do różnej maści Arabów, a dalej są już tylko
                      pojedyncze przypadki. Przy czym np. w Europie kończące się często/gęsto
                      skandalami (Mi-35 dla Czech, modernizacja MiGów-29 Bułgarii, Tory dla Grecji,
                      czy właśnie podejście do modernizacji Mi-24). A to, że sami Rosjanie mają coraz
                      gorszą ofertę, to przyznał sam szef tego ich zjednoczenia eksportowego - był
                      wywiad w NTW lub Raporcie w ubiegłym roku.

[ciach resztę]
                      Proponuję powrót do tematu, bo zaczęliśmy grzęznąć w niekończących się
                      dygresjach. Znaczy się powodów, dla których zachowanie przy modernizacji Mi-24
                      było/nie było poważne i czy z tego zachowania można wysnówać wnioski dotyczące
                      przyszłych zakupów.
                      W mrowiu pisaniny pojawiły się dwa argumenty:
                      - bo mamy praw do konstrukcji,
                      - bo nic się nie da zrobić bez dokumentacji.
                      Na pierwsze nie dostałem żadnych argumentów oprócz twoich szczerych zapewnień.
                      Na drugie jak widać pozostajemy przy swoich stanowiskach - Ty wierzysz, że to by
                      się nie udało, ja wiem że się da ale nie ma sensu.

Więc może zakończmy sprawę wiarygodności Rosja, a potem się zajmiemy przyczynami
                      użycia T-62 przez Izrael.

Pozdrawiam
                      jasiol
                      • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 01:16
                        Przyznam szczerze,że już mnie się niechce polemizowac!:)Więc proponuję zostac
                        przy swoich zdaniach! A tak na chwilkę wracając do Świdnika to ileż to
                        śmigłowców szturmowych tam wyprodukowali i skonstrułowali? Bo coś mnie się
                        widzi że nie licząc uzbrojonych wersji PZL Mi-2 i PZL Sokół to nie powstał tam
                        ŻADEN śmigłowiec szturmowy?! Ale mogę się mylic!:)Jeśli chodzi o ilośc firm na
                        swiecie produkujących śmigłowce to chyba jest ich troszki więcej niż palców u
                        obu rąk!:)
                        -Pozdrawiam!
                        • cie778 Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 12:26
                          > Przyznam szczerze,że już mnie się nie chce polemizowac!

Innymi słowy przyznajesz, że nie jesteś w stanie w żaden sposób udowodnić swoich
                          twierdzeń o licencjach, prawach i innych rosyjskich pomysłach na geszefty? Dziękuję.

> A tak na chwilkę wracając do Świdnika to ileż to śmigłowców szturmowych tam
                          > wyprodukowali i skonstruowali?
                          > Jeśli chodzi o ilośc firm na swiecie produkujących śmigłowce to chyba jest
                          > ich troszki więcej niż palców u obu rąk

Znowu muszę Cię poprawić - pisałem o możliwości samodzielnego skonstruowania
                          śmigłowca, nie tylko jego produkcji. To są - jak pokazują rozliczne przykłady -
                          dwie różne (no może nie do końca) rzeczy.
                          Generalnie Świdnik mając kompetencje do samodzielnego konstruowania, ma i
                          kompetencje do kopiowania.

Pozdrawiam
                          jasiol
                          • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 13:14
                            Przyznałem ,że nie chce mi się już dyskutowac na ten temat!:)Odwrócę na to
                            miast pytanie i poproszę o podstawę prawną Twojego twierdzenia,że moglibyśmy
                            bez wykupu praw licencyjnych produkowac ba,nie tyle śmiglowce Mi-24 co na
                            przykład samochody marki Mercedes 130D!:) Jak Myślisz mogli byśmy???:)Albo
                            Twoją ulubioną markę rewolweru Colt M 1911!:)(tak mnie się wydaje ,że
                            ulubioną,jeśli się mylę to przepraszam!)Wracając do Świdnika to nawet mając
                            taką możliwośc jak konstruowanie NOWYCH śmigłowców to i tak dalecy jeszcze
                            jesteśmy od udanego(podkreślam)kopiowania!:)Parafrazując sytuację przecie są
                            ludzie,których IQ jest większe niż Einstaina(sorry ale nie jestem pewien czy
                            tak to się pisze)a jakoś nie słychac o donioślejszych teoriach?!:)Jak mnie się
                            zdaje to chyba jedynym krajem ,który dokonał udanego kopiowania był właśnie
                            ZSRR kopiując ciężki bombowiec B-29 i produkując go jako Tu-4! I tak do końca
                            im się nie udało bo Tu-4 był cięższy od B-29!:)Po za tym łatwiej jest
                            projektowac "coś" od nowa niż kopiowac!:)A wracając do sprawy Chińczyków to
                            Uważasz ,że ich potencjał naukowo -techniczny jest mniejszy od Polskiego!?:) Bo
                            ja jednak śmiem w to wątpic!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • corran Re: Mi-17 i ocieplenie 23.03.06, 02:17
                              marek_boa napisał:

> Twoją ulubioną markę rewolweru Colt M 1911!:)

Od kiedy Colt M-1911 to rewolwer?
                          • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 28.02.06, 14:59
                            Nio to lu babkę w piach!:) Nie powiem ,że dyskusja na temat "czy mogli byśmy
                            sobie wyprodukowac śmigłowce Mi-24 bez zgody Rosjan" spac mi nie dawała ale nie
                            lubię po prostu nie dokończonych tematów!Więc sobie troszku pogrzebałem w
                            źródełkach i oto co udało mnie się znaleźc! NTW marzec 2003,artykuł pt."Z Rosją
                            czy bez Rosji czyli jak modernizowac Mi-24?"napisany przez p. Andrzeja
                            Kińskiego! Urywek:
                            -"Dziś Rosja domaga się,ZGODNIE Z LITERĄ PRAWA MIĘDZYNARODOWEGO,uznania swych
                            praw do własności intelektualnej konstrukcji,a co za tym idzie udziału w
                            pracach modernizacyjnych oraz certyfikowania zmodernizowanej maszyny,a także
                            partnerstwa w działaniach związanych z ewentualną sprzedażą praw do zestawu
                            modernizacyjnego do państw trzecich.Warto także wspomniec,że SAMODZIELNA
                            MODERNIZACJA ŚMIGŁOWCÓW BEZ ZGODY Moskiewskiej Fabryki Śmigłowców im.M.Mila
                            (MWZ) BYŁA BY TAKŻE NARUSZENIEM UMÓW SPRZEDAŻY MASZYN Z LAT 70 i 80.,KTÓRE
                            ZAWIERAŁY KLAUZULE O OCHRONIE INFORMACJI NA TEMAT CHARAKTERYSTYK WIELU TYPÓW
                            URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ORAZ WYMAGAŁY KONSULTACJI PRZY WPROWADZANIU WSZELKICH ZMIAN
                            KONSTRUKCYJNYCH. UMOWY TE OBOWIĄZUJĄ FORMALNIE PO DZIŚ DZIEN!!! "
                            Się mnie wydaje ,że przytoczony fragment(podkreślenia dużymi literami to moje
                            dzieło) zamyka dyskusję w danym temacie!:)Przykro mi ale jednak to ja miałem
                            rację!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • simmons Re: Mi-17 i ocieplenie 01.03.06, 08:03
                              Umowy to może formalnie obowiązują ale np. po stronie obowiązków Rosjan było
                              dostarczanie części zamiennych do sprzętu a niestety na początku lat 90 olali
                              za przeproszeniem temat jednostronnie i stad były np. afery z bydgoskim wzl,
                              który do remontów Su-22 części nielegalnie musiał sprowadzać z Bialorusi.
                              Szkoda, że wtedy glośno nie krzyczeliśmy, że Rosjanie nie wykonują umów.
                              Ciekawe jaki umowy przewidywały sposób załatwiania spraw spornych?
                              Pozdrowienia.
                              • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 01.03.06, 12:05
                                To takie jednostronne "olanie" to nie było o ile pamiętam!:)Nie jestem pewien
                                ale jeśli dobrze pamiętam to wtedy właśnie z naszej strony pojawiło się
                                rządanie aby Rosjanie za nasze towary płacili w dolarach! Oni stwierdzili ,że
                                owszem ale i sami zarządali regulowania dostaw części w zielonych,na co nasza
                                strona się nie zgodziła! Za części do Suchojów z Białorusi płaciliśmy chyba
                                barterem i właśnie o wysokośc tego barteru była afera!No i oczywiście "hurtową"
                                ilośc pośredników z naszej strony!:)
                                -Pozdrawiam!
                      • areco5 Re: Mi-17 i ocieplenie 22.03.06, 20:17
                        .
                  • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 14:45
                    > Skala sprzedaży rosyjskiego uzbrojenia do
                    > trzeciego świata, który nie ma możliwości kupić go gdzie indziej nie ma
                    > specjalnie powiązania ze stylem robienia interesów w cywilizowanym świecie. A
                    > może jednak ma - ile to tego sprzętu Rosjanie sprzedają takim bardziej
                    > zaawansowanym technicznie partnerom? Którzy mają wybór?
                    Chyba się trochę pan zagalopował.
                    Indie mają mozliwość kupna sprzetu z praktycznie dowolnego kraju na świecie
                    (Scorpene, być może Rafale, EH 101, Super Hornet itd.) Wybór ogromny. I robią
                    to w sposób baaardzo cywilizowany. Udaje im się robić świetne interesy nie
                    tylko z Francją, Izraelem, lecz również z Rosją.
                    • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 15:25
                      kolego tylko że gross indyjskiego sprzętu made in ZSRR lub Russia zostało
                      zakontraktiwanych jeszcze kiedy Indie nie mogły przebierać w ofertach
                      zachodnich albo ze względu na cenę albo ze względu na zakaz transferu
                      najnowszego uzbrojenia, dopiero niedawno się to zmieniło.
                      • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 18:01
                        Tak, tylko że sprzęt zakontraktowany przed 1999 rokiem raczej do nowoczesnych
                        nie należał. Zauważ, że technologiczny skok uzbrojenia indyjskiego nastąpił
                        wtedy, gdy hindusi mogli wybierać. Wtedy zaczęli robić naprawdę dobre interesy.
                        Zdrowe zasady konkurencji.
                    • cie778 Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 18:50
                      cossack napisał:

> > ile to tego sprzętu Rosjanie sprzedają takim bardziej zaawansowanym
                      > > technicznie partnerom? Którzy mają wybór?
                      > Chyba się trochę pan zagalopował.

Może trochę :-) Ale wiele nie. Rosjanie operują w przestrzeni, gdzie sufit to
                      zaawansowane technicznie supercacka z UE i USA za dziką kasę, a podłoga to
                      Cchińska masówka do latania na defiladzie (znowu przesadzam ;-) ) I sufitoddala
                      się w tempie, któego Rosjanie nie są w stanie utrzymać, a podłoga jest coraz wyżej.

> Indie mają mozliwość kupna sprzetu z praktycznie dowolnego kraju na świecie
                      > (Scorpene, być może Rafale, EH 101, Super Hornet itd.) Wybór ogromny. I robią
                      > to w sposób baaardzo cywilizowany. Udaje im się robić świetne interesy nie
                      > tylko z Francją, Izraelem, lecz również z Rosją.

Jeszcze 2-3 lata temu Indie mogły kupić sprzęt wyłacznie z UE i Rosji. Stany nic
                      im nie sprzedawały. Więc kupowały i tu i tu, wedle zasady min. 2 kierunków
                      zaopatrzenia - przynajmniej w lotnictwie. Tam gdzie musi być monotyp Rosjanie
                      mają coraz więcej porażek - że wybór Skorpene wspomnę. Teraz dopiero się zrobiło
                      ciekawie, bo w przetargu na te 126 (czy 140, czy ile) myśliwców stawili się
                      wszyscy święci tego świata. I tak się zastanawiam, co zrobią Rosjanie, jak Indie
                      wybiorą Rafaela i dokupią mu trochę SuperHornetów?

Pozdrawiam
                      jasiol
                      • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 23.02.06, 19:37
                        > Jeszcze 2-3 lata temu Indie mogły kupić sprzęt wyłacznie z UE i Rosji. Stany
                        ni
                        > c
                        > im nie sprzedawały. Więc kupowały i tu i tu, wedle zasady min. 2 kierunków
                        > zaopatrzenia - przynajmniej w lotnictwie. Tam gdzie musi być monotyp Rosjanie
                        > mają coraz więcej porażek - że wybór Skorpene wspomnę. Teraz dopiero się
                        zrobił
                        > o
                        > ciekawie, bo w przetargu na te 126 (czy 140, czy ile) myśliwców stawili się
                        > wszyscy święci tego świata. I tak się zastanawiam, co zrobią Rosjanie, jak
                        Indi
                        > e
                        > wybiorą Rafaela i dokupią mu trochę SuperHornetów?
                        To, że Indie nie kupują sprzętu made in USA nie oznacza, że ich zakupy są złe.
                        No bez przesady proszę. Czy to samo napiszesz o Australii (Tiger, MEKO, AIRBUS)?
                        Czy to też trzeci świat? Nie wiem co wybiorą hindusi, ale na pewno nie będzie
                        to samolot X i "dokupią trochę" Y. Moim skromnym zdaniem kupią Rafale, lub Mig
                        35. Na Super Horneta raczej nie stawiam. I jeszcze malutkie pytanie: co takiego
                        zmieniło się w Indiach na przestrzeni ostatnich 2-3 lat, że amerykanie oferują
                        tam swoje uzbrojenie?
                        • cie778 Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 01:22
                          > To, że Indie nie kupują sprzętu made in USA nie oznacza, że ich zakupy są złe.

Ale ja tego nie napisałem! Może zbyt zawile piszę, więc jeszcze raz spróbuję:
                          Indie prowadzą politykę bezpiecznego kupowania uzbrojenia - tzn. że nigdy nie
                          powinno się polegać tylko na jednym dostawcy. W lotnictwie sprowadza się to
                          zwykle do kupowania porównywalnego sprzętu od dwóch - zupełnie niezależnych -
                          dostawców. Tradycyjnie dostawcami Hindusów byli Brytyjczycy, potem wskoczyli
                          Francuzi. Drugim kierunkiem zakupów były Sowiety. Tak to trwało od chyba 40 lat.
                          Teraz - poważnych dostawców uzbrojenia lotniczego jest na świecie trzech:
                          Rosja, UE i USA. Reszta to płotki, które muszą np. kupować silniki. Ponieważ USA
                          do Indii podchodziło niechętnie, to pozostawała Francja/UK i Rosja. Gdzie
                          _musieli_ kupić.
                          No a teraz się zmieniło. Nie muszą :-)

> I jeszcze malutkie pytanie: co takiego zmieniło się w Indiach na przestrzeni
                          > ostatnich 2-3 lat, że amerykanie oferują tam swoje uzbrojenie?

11 września 2001 i oraz rosnąca potęga Chin - Indie mając na pieńku z
                          muzułmanami i Chińczykami na raz są idealnym kandydatem na sojusznika. A Hindusi
                          bardzo ładnie to rozgrywają.

Pozdrawiam
                          jasiol
                          • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 25.02.06, 11:56
                            > Ponieważ US
                            > A
                            > do Indii podchodziło niechętnie, to pozostawała Francja/UK i Rosja. Gdzie
                            > _musieli_ kupić.
                            > No a teraz się zmieniło. Nie muszą :-)
                            I wciąż nie kupują :) Ciekawe dlaczego ? :)
                            > 11 września 2001 i oraz rosnąca potęga Chin - Indie mając na pieńku z
                            > muzułmanami i Chińczykami na raz są idealnym kandydatem na sojusznika. A
                            Hindus
                            > i
                            > bardzo ładnie to rozgrywają.
                            Trochę chyba nam się daty rozjechały.
                            Indie to faktycznie idealny kandydat na sojusznika USA, tylko że "cały w tym
                            ambaras, żeby dwoje chciał na raz". A rozgrywają to faktycznie bardzo ładnie.
                            Po swojemu zostali mocarstwem (przynajmniej w tej części świata) samodzielnie.
                            Nie pod dyktando USA. To do nich dobijają się teraz producenci uzbrojenia
                            (również USA), a hindusi mogą sobie pozwolić na dyktowanie warunków.
                            • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 12:53
                              To do nich dobijają się teraz producenci uzbrojenia
                              > (również USA), a hindusi mogą sobie pozwolić na dyktowanie warunków.
                              No cóż byle by sięnie zapędzili z tym dyktowaniem bo zostaną tylko z rosyjską
                              ofertą na placu boju, amerykańskie firmy mogą sobie pozwolić na luksus nie
                              wygrania bo i tak zarabiają miliardy na zamówieniach własnego rządu, jak
                              Hindusi będąwydziwiać to zostaną z ręką w nocniku czyli z rosyjską ofertą
                              • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 13:56
                                Bądź spokojny w ofertach mogą przebierać. To USA obudziło się z ręką w nocniku.
                                Teraz to USA oferuje i zabiega o sprzedaż Indiom swojego uzbrojenia (Super
                                Hornet, Orion, Trenton, Osprey, czy wreszcie Spruance). A swoją drogą jak
                                myślisz dlaczego Indie wolą sprzęt francuski, brytyjski, izraelski, czy
                                rosyjski, a nie ten made in USA ?
                                • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 16:12
                                  Teraz to USA oferuje i zabiega o sprzedaż Indiom swojego uzbrojenia (Super
                                  > Hornet, Orion, Trenton, Osprey, czy wreszcie Spruance). A swoją drogą jak
                                  > myślisz dlaczego Indie wolą sprzęt francuski, brytyjski, izraelski, czy
                                  > rosyjski, a nie ten made in USA ?
                                  co to znaczy wolą?????? ile amerykanie przetargów w Indiach przegrali???
                                  • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 16:41
                                    Np.kupili IŁ 38, nie Oriony.
                                    A w ilu wygrali? Ileż to sprzętu made in USA użytkują obecnie hindusi?
                                    Może nie mieli nic ciekawego do zaoferowania (poza sprzętem oczywiście).
                                    Produkcją drzwi do Boeinga kontraktów się nie zdobywa (no chyba że w Polsce).
                                    Co znaczy wolą ? Ano to,że go kupują.
                                    • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 19:41
                                      Słuchaj myślałem że chyba nie trzeba szerzej tłumaczyć dlaczego hindusi nie
                                      kupowali wcześniej amerykańskiego uzbrojenia, ktoś inny w innym poście zresztą
                                      już o tym napisał. AMerykanie jeszcze kilka lat temu nawet nie brali pod uwagę
                                      sprzedawania czegokolwiek zaawansowanego techiczni hindusom, dopier od 4 lat to
                                      sięzmieniło, to jest wytłumaczenie dlaczego Hindusi nie mają amerykańskiego
                                      sprzętu a mają mnóstwo radzieckiego, kupowali od tego kto chciał im sprzedać.
                                      Czy naprawdę tak trudno to zrozumieć????
                                      • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 19:50
                                        Mike wszystko się zgadza nie licząc kasy jak powiedział kontroler z PIHu w
                                        sklepie!:) Ale jak Sam przyznałeś OD CZTERECH LAT JUŻ MOGĄ! To dlaczego tego
                                        nie robili???!:)A przez ostatnie cztery lata właśnie intensywnie kupowali
                                        sprzęt w Rosji!:)
                                        -Pozdrawiam!
                                        • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 19:54
                                          To dlaczego tego
                                          > nie robili???!:)A przez ostatnie cztery lata właśnie intensywnie kupowali
                                          > sprzęt w Rosji!:)
                                          no właśnie co takiego kupili po 2001 roku?? przecież te ich Su 30 właśnie od
                                          kilku lat są produkowane na licencji, to co mieli swoją fabrykę zamknąć i
                                          zacząć F-15 kupować?? A może wywalić wszystkie T-90 i kupić w ich miejsce
                                          Abramsy??? Ludzie weście się zastanówcie co piszecie
                                          • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:05
                                            Sam sobie odpowiedziałeś :)) Za ich zakupami idzie produkcja, nowe technologie
                                            itd. Nie potrzebują używanego sprzętu. Taki zakup nic nie daje ich gospodarce.
                                            Zrozum to wreszcie. Nie wiem, czy Su 30 MKI jest lepszy, czy gorszy od F 15. To
                                            nie ma znaczenia. Hindusi wybierają sprzęt patrząc nie tylko na parametry
                                            techniczne. Po to wydają miliardy dolarów, żeby część tych kwot wróciła do
                                            kraju. Czy to takie trudne do pojęcia. Jak myślisz dlaczego wygrał Scorpene? I
                                            dlaczego największe szanse daje się Rafael`owi? Jeśli nie wiesz to sprawdź
                                            jakie największe zamówienie miało konsorcjum Airbus i od kogo. Cenę hindusi
                                            dostali zaiste promocyjną.
                                            • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:12
                                              Sam sobie odpowiedziałeś :)) Za ich zakupami idzie produkcja, nowe technologie
                                              > itd. Nie potrzebują używanego sprzętu. Taki zakup nic nie daje ich
                                              gospodarce.
                                              > Zrozum to wreszcie. Nie wiem, czy Su 30 MKI jest lepszy, czy gorszy od F 15.
                                              To
                                              >
                                              > nie ma znaczenia.
                                              mijamy się z wątkami, ja tylko chciałem napisać dlaczego Amerykańskiego
                                              sperzętu nie ma w armii hinduskiej, wcześniej amerykanie nie chcieli im
                                              sprzedać a teraz gdy chcą to Hindusi rozwijają produkcję sprzętu licencyjnego
                                              zakontraktowanego ileś lat wcześniej to jest główny powód dlaczego nie użwywają
                                              amerykańskiego sprzętu. To że budują coś na licencji to chwała im za to, myślę
                                              że gdybyśmy zamówili z 200 - 250 F-16 to pewnie też byśmy linię montażową
                                              zbudowali w kraju, zaczynasz o czyś innym pisać.
                                      • cossack Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 19:55
                                        Sprawdź proszę ile Indie wydały na zbrojenia w ostatnich czterech latach. I ile
                                        jeszcze zamierzają wydać. Przez te 4 ostatnie lata jakoś nie widziałem na
                                        liście zakupów sprzętu USA. I pewnie przy takiej polityce kombinacji z offsetem
                                        (Polska), czy z przekazaniem technologii (Japonia)pewnie się nie pojawią.
                                        Odnoszę wrażenie, że to Tobie trudno zrozumieć jak to jest możliwe, że ktoś nie
                                        pada na kolana przed sprzętem made in USA. Powtarzam to nie Indie chcą kupować
                                        sprzęt amerykański, lecz to USA chce go tam sprzedać. Swoją drogą nie wiem o
                                        jakim to zaawansowanym technologicznie sprzęcie piszesz (z wyjątkiem Super
                                        Horneta, którego szanse są bliskie zeru).
                                        • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:01
                                          > Sprawdź proszę ile Indie wydały na zbrojenia w ostatnich czterech latach
                                          ale zrozum że większoś pieniędzy na zbrojenia idzie nie na wydatki związane z
                                          wprowadzeniem najnowszego sprzętu tylo na bieżące wydatkami, tak jest w każdej
                                          armii na świecie, jeśli chodzi o pieniądze na nowy sprzęt to tak jak w każdej
                                          armii większość idzie na kupno kolejnych egzemplarzy sprzętu JUŻ WPROWADZONEGO
                                          np. Su 30. Sam sobie zobacz ile po 2001 odbyło się przetargów w Indiach na nowy
                                          sprzęt dla armii, w którym amerykanie mogli wystartować? Czy Hinducii kupowali
                                          nowe myśliwce?? CZy kupowali nowy typ czołgów??? CZy kupowali nowe typy
                                          nisczycieli/krążowników??? CZy kupowali nowe pociski rakietowe???
                                          • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:16
                                            No i Zobacz tu się Rypnąłeś!:) Kupili 3 nowe fregaty,kupili nowe pociski
                                            rakietowe p-w ,z-p i w-w ,zakończyli negocjacje na temat lotniskowca i
                                            myśliwców do niego,a teraz o ile się nie mylę znowu zamówili jakieś okręty w
                                            Rosji! Po za tym częśc wyposażenia i uzbrojenia niszczycieli wyprodukowanych w
                                            Indiach jest produkcji Rosyjskiej!:)
                                            -Pozdrawiam!
                                            • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:22
                                              > No i Zobacz tu się Rypnąłeś!:) Kupili 3 nowe fregaty,kupili nowe pociski
                                              > rakietowe p-w ,z-p i w-w
                                              co to znaczy kupili??? te egzemplarze jużsączy tylko kontrakty zostały
                                              podpisane?

zakończyli negocjacje na temat lotniskowca i
                                              > myśliwców do niego,a
                                              akurat co do lotrniskowca to amerykanie nie mieli żadnego wraka do odsprzedaży
                                              a co do samolotów do niego to akyrat Hinduci bronili sięrękami i nogami przed
                                              Mig 30, czyżby nie był taki wspaniały jak reklamują Rosjanie??

Po za tym częśc wyposażenia i uzbrojenia niszczycieli wyprodukowanych w
                                              > Indiach jest produkcji Rosyjskiej!:)
                                              moim zdaniem okręty wojenne to jest akurat świetny przzykład amerykańskiej
                                              supremacji, w każdej klasie powyżej fregaty. Ale rosyjskie okręty nie sązłe,
                                              nwet są niezłe co w połączeniu z tym że hindusi znają je z wcześneijszej
                                              eksploatacji powoduje że kupują od Rosjan, wcale im się nie dziwię.
                                              • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:42
                                                To znaczy ,że w MW Indii pływaja trzy fregaty typu Talwar wybudowane w Rosji!
                                                Jakoś trudno mi uwierzyc by Hindusi bronili się rękami i nogami od
                                                samolotu,którego prototyp zaczął latac raptem chyba w tamtym roku?! Oczywiście
                                                chodzi o nowego MiGa-29K! I skoro się tak bronili to czemu kupują około 30
                                                sztuk z opcją na kolejne 60-siąt? A wracając do tematu to ponoc jeszcze
                                                negocjują kontrakt na 6-8 op typu Amur z Rosjanami!
                                                -Pozdrawiam!
                                                • marek_101 Do BOA i Cossaca 26.02.06, 20:53
                                                  Dobra Panowie, w gruncie rzeczy fajnie mi się z wami rozmawia ale chyba szkoda
                                                  czasu na przekonywanie siebie na wzajem ;-)))
                                                  Chyba najważniejsze to poznać opinię z drugie strony wtedy widać że sprawy są
                                                  trochę bardziej skomplikowane niż to się wydaje na pierwszy rzut oka.
                                                  To do kolejnej dyskusji!
                                                  Pozdrawiam
                                                  • cossack Re: Do BOA i Cossaca 26.02.06, 21:03
                                                    Zdrówko.
                                                    Swoją drogą uwielbiam te wątki w których zaczynamy od "igły", a kończymy
                                                    na "widłach" ;)
                                                  • marek_boa Re: Do BOA i Cossaca 26.02.06, 21:14
                                                    Przez skromnośc nie przeczę że ja też!:):):) Do Cossaka: Taki to już urok tego
                                                    forum!:) Zaczniesz od dostaw nowych plecaków dla armii Afganistanu a skończysz
                                                    w temacie czy Amerykański czy Rosyjski pocisk poleci dalej!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                        • marek_101 Re: Mi-17 i ocieplenie 26.02.06, 20:04
                                          > Odnoszę wrażenie, że to Tobie trudno zrozumieć jak to jest możliwe, że ktoś
                                          nie
                                          >
                                          > pada na kolana przed sprzętem made in USA.
                                          rzeczywiście uważam że amerykanie robią świetny sprzęt bo mają świetnych
                                          specjalistów, labolatoria badawcze, konkurencję między firmami no i pieniądze.
                                          Ale szczerze mówiąc mam to gdzieś jaki sprzęt kupują Hinduci, mogą dalej
                                          kupować w Rosji, mnie tylko zależy aby byli przeciwwagą dla Chin, bo reżimu w
                                          Pekinie należy się bać a nie demokratycznego rządu w Dehli.
      • corran Re: Mi-17 i ocieplenie 23.03.06, 01:56
        mamlas_1 napisał:

> Można zaoszczędzić mnóstwo kasy przy partii 40-50 maszyn,pytanie czy rozsądek
        > zwycięży nad głupimi antyrosyjskimi ambicjami.

Tak się przyglądam i zastanawim jak bardzo niektórzy potrafią być odporni na rzeczywistość - "tańsze" rosyjskie samoloty mają o połowe mniej trwałe ( w ilości gdzin lotu ) silniki i płatowce - o przepaści w wyposażeniu nawet nie piszę, niech mi ktos poda rosyjski odpowiednik AGM-154 JSOW ktre kupujemy z naszymi szesnastkami.

Najbardziej prozaiczne jest to że niektórzy nie moga zrozumieć przeciw komu my te śmigłowce i samoloty kupujemy - wśród zagrożeń dla bezpieczeństwa i niepodległości Rzeczpospolitej Polskiej Rosja bezwględnie widnieje na pierwszym miejscu.
        • marek_boa Re: Mi-17 i ocieplenie 23.03.06, 10:07
          Chłopie a co to ma do rzeczy??? Patrząc w ten sposób trzeba by powiedziec ,że
          Meksyk szykuje się do wojny z...USA bo kupuje Rosyjskie śmigłowce????:)Zobacz
          najpierw ile krajowna świecie używa tych śmigłowców!Bo chyba można by go
          porównac w tej sprawie tylko do Amerykańskiego UH-1!:)Co do śmigłowców to
          najpierw zobacz jaki resurs mają Mi-171 a później się wypowiadaj!:) Te czasy
          gdy Radziecki sprzęt resursu miał kilkanaście godzin już dawno minęły!Po za tym
          do tych maszyn mamu całą bazę remontową(zgodnośc płatowca i mechaniki z Mi-8/Mi-
          17) i niczyjej łaski w tych sprawach nie potrzebujemy!Przy zakupie innych
          maszyn trzeba dokupic całą infrastrukturę! NIkt Ci tego przecie za darmo nie da!
          Jaka przepaśc? O czym ty Piszesz?To porównaj teraz jaka przepaśc panuje między
          nami a Rosją! My nie produkujemy ŻADNYCH pocisków lotniczych ani zasobników!
          Nawet samolotu szkolnego nie byliśmy w stanie doprowadzic do końca(Irydę mam na
          myśli oczywiście)! Głupiego zasobnika aryleryjskiego nie byliśmy wstanie dobrze
          zintegrowac ze śmiglowcem a co dopiero mówic o czymś bardziej skomplikowanym!
          Hindusom jakoś się udało zintegrowac Rosyjskie pociski i bomby z Francuzkimi
          samolotami! Ech szkoda pisac! Mizeria i tyli!
          -Pozdrawiam!
    • adam_al Re: Mi-17 i ocieplenie 21.02.06, 10:56
      Przez chwilę myślałem, że chodzi o efekt cieplarniany.
      Lubię czasami przyczepić się do Ruskich, ale to byłaby przesada. Chociaż z
      drugiej strony ..............

;-)

A.L.
    • grogreg Re: Mi-17 i ocieplenie 24.02.06, 14:24
      I bedzie jak z gazem.
      Nie bedziecie sluchac? Nie bedzie czesci zamiennych.
      Sprzet moze i solidny i tani, ale serwis nedzny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka