Dodaj do ulubionych

Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny

17.03.06, 15:33
Ajatollah Chamenei(przywódca Iranu i najbardziej wpływowy człowiek w tym
kraju) oświadczył iż irański program atomowy jest "nieodwracalny".
Zapowiedział pozyskanie technologii nuklearnych w ciągu kilku miesięcy.
Cóż Izrael i USA będą musiały się w tym roku zdecydować-albo akcja wojskowa
albo irańska broń nuklearna stanie się faktem....
Obserwuj wątek
    • marek_101 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 15:43
      sami kręcą powróz na swoją szyję a potem rożni krzykacze na tym forum i nie
      tylko będą biadolić jak to Iran będzie upokarzany przez Wielkiego i Małego
      Szatana.
      • rpg_7 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 15:53
        witam,
        skąd wiesz kto kogo będzie upokarzał?
        pzdr
        • foxbat1 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 16:15
          Sytuacja jesr nastepujaca - ataki z powietrza nie sa w stanie zablokowac
          iranskiego programu z uwagi na ilosc i lokalizacje osrodkow - acz przy
          odrobinie szczescia i dobrych informacji wywiadowczych ( malo prawdopodobne )
          moga program znacznie opoznic

za jaka cene - za cene wzmocnienia wladzy ajatollachow i skokowego pogorszenia
          sytuacji w Iraku ( czytaj - wzrostu liczby czarnych woreczkow z gi - ami , tak
          mniej wiecej 3 do 5 krotnego )

jest jeszcze drugi wariant ktory by skutkowal wstrzymaniem programu jadrowego -
          mianowicie przyjazd do teheranu nowej wladzy na pancerzach M1
          jest to wariant wykonalny pod warunkiem wprowadzenia poboru w USA acz nalezy
          sie liczyc ze stratami juz podczas okupacji Iranu rzedu 10 - 15 x wiekszymi niz
          w Iraku :-)

Wybor nalezy do Buszmena
          • wolf34 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 16:19
            Jest jeszcze Izrael który w wypadku powstania iranskiej bomby atomowej ma do
            stracenia najwięcej...
            • foxbat1 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 16:25
              Owszem - jest Izrael ale to nie zmienia jakosciowo sytuacji - co najwyzej
              Buszmen moze zostac zmanipulowany do szybszego podjecia decyzji w wariancie a
              lub b
    • syltzu Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 15:53
      www.defence.pl/?d=show,357,4
      • ubersztumperumper Żydzi nie będą oglądac się na USA 17.03.06, 16:19
        Zrobią nalot,opóźnią program o 2-3 lata a potem w razie konieczności powtórzą.
        • foxbat1 Re: Żydzi nie będą oglądac się na USA 17.03.06, 16:32
          A to wtedy sie sprawdzi wydajnosc systemu Arrow w zwalczaniu zmasowanego ataku
          rakietowego z terytorium Libanu ( Hezbollah ) :-)

Bo jakkowliek nie sadze by Iran zdecydowal sie na odwetowy atak ze swojego
          terytorium to da zielone swiatlo dla ruchu Hezbollahu - na dobry poczatek na
          Izrael spadnie ok 5 tys katiusz - wg zrodel rosyjskich mniej wiecej na taka
          jednorazowa salwe ma srodki techniczne Hezbollah - co prawda nie pokrywaja one
          duzego obszaru Izrael ale kilka osrodkow miejskich i sporo wiosek i owszem - no
          chyba ze wczesniej Izrael zdecyduje sie na ewakuacje polnocnego Izraela - ale
          nie bedzie zaskoczenia w takiej sytuacji w Iranie :-)
          • ubersztumperumper Re: Żydzi nie będą oglądac się na USA 17.03.06, 16:38
            To co piszesz to najbardziej prawdopodobny scenariusz,uważam jednak,że Iran też
            wystrzeli kilkanaście rakiet,choćby dla efektu propagandowego.
            Arrow oczywiście nie ma szans z tyloma katiuszami ale Liban i Syria muszą się
            liczyć się z druzgocącym odwetem Izraela - więc może jakoś powstrzymają
            Hezbollah?
            • marek_boa Re: Żydzi nie będą oglądac się na USA 17.03.06, 17:38
              Co do Libanu zgoda!Ale Syryjczycy tak latwo się nie poddadzą!No chyba ,że
              Izrael zastosuje taktykę spalonej ziemi! A wredy najprawdopodobniej powtórzy
              się sytuacja z przed kilkudziesięciu lat i przeciwko sobie będą mieli znów
              wszystkich arabów! A co do Arrowów to śmiem wątpic czy będą w stanie zestrzelic
              jakikolwiek pocisk wystrzelony przez Hezbollach! 99,9 procenta pocisków jakimi
              dysponują to poprzerabiane pociski 122mm od BM-21 Grad! Może ja się nie znam
              ale tor lotu tych pocisków nie jest za płaski by system Arrow je wychwycił i
              zniszczył? Bo mnie się wydaje ,że w tym wypadku raczej nie zda egzaminu!
              -Pozdrawiam!
              • foxbat1 Re: Żydzi nie będą oglądac się na USA 17.03.06, 17:46
                Oczywiscie ze Arrow nie da rady ugryzc katiuszy - to nie ta polka celow ze sie
                tak wyraze
                dlatego dalem ":-)"
    • rpg_7 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 23:13
      Witam,
      Pytanie brzmi:
      dlaczego Iran chece pozyskać broń atomową?
      może czuje się zagrożony?
      czy Iran jest/ będzie w stanie zagrozić militarnie Izraelowi? odp. brzmi nie
      czy Iran musiał odpierać inwazje na swoje terytorium obcych wojsk wspieranych przez supermocarstwo? odp. brzmi tak
      czy Iran groził komukolwiek i kiedykolwiek ze swoich sąsiadów, że jeśli nie przejdzie na szyizm, to uderzy na niego prewencyjnie, aby ten sąsiad wcześniej na niego nie uderzył? odp. brzmi nie
      czy Iran wysłał swoich siepaczy na akcję terrorystyczną na terytorium Stanów Zjednoczonych? odp. brzmi nie, ale i tak zostali zaliczeni do najwiekszych wrogów, którzy mogą być celem ataku prewencyjnego, Arabia Sudyjska i Pakistan nie są takimi wrogami, choć są to społeczności najbardziej ortodoksyjne wśród sunnitów, niechętnych irańskim szyitom..
      Moim zdaniem to ze Stanami jest coś nie tak i faktycznie, jeśli ogłoszą pełną mobilizację, to powinniśmy szykować się na najgorsze, bo irańczycy im tego nie wybaczą.. czekają nas ciekawe czasy
      pzdr
      • mamlas_1 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 17.03.06, 23:21
        Żenada,sam zadajesz pytania a potem nie potrafisz na nie odpowiedzieć.
        A kto mówił o wymazaniu Izraela z mapy,o tym że jego zniszczenie jest celem
        istnienia Iranu,o przeniesieniu go na Alaskę,o tym że Holokaustu nie było,hmm?
        No kto?
        To odnośnie pytań czy Iran zagraża militarnie Izraelowi i czy komukolwiek
        kiedyś groził.
        A terrorystów Al-Kaidy,w tym tych z 11 września oprócz Al-Kaidy wspiera nie kto
        inny,jak Strażnicy Rewolucji a to przecież Iran!!!
        Do dziś nie mogę pojąć dlaczego ten półgłówek Bush zaatakował Irak a nie Iran.

Zastanów się następnym razem zanim wpędzisz się w ślepą uliczkę udowadniania
        czegoś co jest nie do udowodnienia.
        • rpg_7 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 18.03.06, 00:35
          witam,
          jeśli ktoś jest kretynem, to nie znaczy że go trzeba słuchać (chodzi o prezydenta Iranu).
          ja nie neguje holokastu, wręcz przeciwnie, wkur..ia mnie to, jeśli ktoś temu zaprzecza bo i Polacy i Romowie i Żydzi byli poddani eksterminacji.. przygłupi koleś może się zastanawiać jak to możliwe, że w Aushwitz (mogłem źle napisać, przepraszam) zgładzono 3,9 mln Żydów. z jednej strony ma rację, ale na terenie Polski (czy raczej Generalnego Gubernatorstwa) było kilka takich obozów zagłady, to w sumie mogło być tylu ludzi zgładzonych lub więcej..jakoś nie słyszałem aby ktoś z przedstawicieli polskich wladz starał się temu przeciwstawić, wyjaśnić to..
          a po drugie- pomyśl trochę, a nie przyjmuj na wiarę, sięgnij do opracowań, badań i zastanów się, jeśli chcesz powielać czyjeś tezy to szkoda czasu na polemikę..
          jeśli mam na myśli militarnie to znaczy fizycznie/ zbrojnie, nie są w stanie zagrozić Izraelowi. Żydzi to nie kretyni, ktorzy czekają na ciosy.
          Nie wiem skąd masz informacje dot. wspierania Al Kaidy przez Strażników Rewolucji, ale myślę że powinieneś zmienić źródło informacji, szkodzi to twoim myślom..
          pzdr
          • mamlas_1 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 18.03.06, 00:44
            Każdy wybiera takie źródło informacji jakie dla niego wydaje się prawdziwe.
            Prezydent Iranu na dłuuugo zanim został prezydentem wygłaszał już swoje śmiałe
            tezy więc społeczeństwo mogło go odrzucić. Nie odrzuciło tylko wybrało - a to
            już o czymś świadczy.
            Poza tym kogo mam słuchać jak nie PREZYDENTA,który jest także głównodowodzącym
            sił zbrojnych a jak Iran zdobędzie broń jądrową to palec na guziku będzie
            trzymał właśnie ON.
            Nie są godni zauwafania ludzie,którzy od samej rewolucji grożą zagładą "małemu
            i wielkiemu szatanowi" i fanatycznie wierzą w koran,który wszyscy wiemy jakim
            jest źródłem "inspiracji" dla islamskich morderców.
            Nie wiem,czy rozróżniasz dwie kwestie - mianowicie że Iran nie jest zagrożenie
            militarnym dla Izraela tak dlugo,jak długo nie ma broni jądrowej. Potem ta
            sytuacja ZMIENI SIĘ O 180 STOPNI.
            Dlatego sądzę,że Żydzi do tego nie dopuszczą - od czasu Holocaustu oni nie
            uznają kompromisów w kwestii swojego bezpieczeństwa,a w tym przypadku wręcz
            PRZETRWANIA.

Pozdrawiam
            • wolf34 Re: Chamenei:program atomowy Iranu -nieodwracalny 19.03.06, 23:22
              Armia, MSW i służby specjalne w Iranie nie podlegają prezydentowi lecz
              Ajatollahowi Chamenei-następcy Chomeiniego.Palec na guziku będzie trzymał
              on.Prezydent w Iranie ma niewielką REALNĄ władzę.Chamenei to pragmatyk-dobry
              szachista.Buńczuczne oświadczenia Ahmadineżada niewiele REALNIE znaczą -nie on
              kontroluje wojsko i MSW i nie on ma największą władzę w panstwie tak jak
              niewiele znaczyły ugodowe wystapienia poprzedniego prezydenta-Chatamiego
              świadczą natomiast o dużej pewności siebie obecnych władz Iranu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka