Dodaj do ulubionych

Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$

IP: *.poczta.lublin.pl 23.12.02, 15:04
And the winner is.. Gripen
Obserwuj wątek
    • dreaded88 Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 15:11
      Wynika z tego tylko tyle, że komisja będzie mogła z czystym sumieniem odwalić
      Mirage'a.
      Na F-16 w tym konkursie nie ma mocnych ze względów politycznych, jedynym
      konkurentem mógłby być samolot niemiecki czyli Typhoon.
      W KTO nie angażował się osobiście Bush.
      • michalgajzler Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 15:40
        dreaded88 napisał:

> Wynika z tego tylko tyle, że komisja będzie mogła z
        czystym sumieniem odwalić
        > Mirage'a.

A Gripen może odpadaść pewnie oficjalnie ze względu na
        offset. Już jakis czas temu coś podobnego chlapnął jeden
        z członków komisji, mówiąc o słabych propozycjach
        Szwedów. W sensowność wypowiedzi wygłoszonej zaraz po
        otwarciu kopert nie wnikam, ale możliwy powód już jest;).

> Na F-16 w tym konkursie nie ma mocnych ze względów
        politycznych,

Trudno się z tym nie zgodzić. A oficjale wyniki juz niedługo.
        Pozdr.
    • Gość: Słoju Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 15:54
      Nie znam dokładnych kryteriów oceny ale cena nie decyduje w 100%. Nie wiem skąd
      też koledzy maja takie silne przekonanie o mocnym poparciu politycznym dla F16.
      Może poczekajmy
      • woytas Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 17:45
        no a ja jakos wierze w mirage...
    • Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 18:00
      Cóż wrużką nie jestem ale wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią mi że za te
      pare godzin cytat będzie brzmiał : " And the winner is .... Lockheed-Martin F-
      16 !".
      Skąd to przypuszczenie ?
      Po 1 - Amerykańce mieli pełne portki jak rok temu i Węgrzy i Czesi wybrali
      Gripena i że muszą postawić wszystko na jedną karte aby wygrać w Polsce
      Po 2 - poparcie rządu USA jest bezwarunkowe co może oznaczać możliwe
      ustępstwa , wkońcu otwarcie kolejnego rynku zbytu to bardzo dobra wiadomość
      nawet dla USA
      Po 3 - Niższa cena Gripena być może niweluje przewagę F-16 jaką ten posiada
      dzięki temu że już brał udział w walce
      Po 4 - jeśli się nie myle to ważny jest tu również offset a tu podobno
      Amerykanie biją Gripena na głowe
      • woytas Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 19:04
        przed chwila slyszalemw polsacie "...nieoficjalnie wiadomo, ze przetarg wygral
        f-16"
        hmmm mirage przegral ale szestnastka nie jest zla-mam nadzieje tylko, ze za pol
        roku nie okaze sie ktos wziol w lape pare baksow...
        a pozatym wszystkim wesolych swiat i oby w nowym roku forum reprezentowalo taki
        wysoki poziom kultury jak do tej pory
    • Gość: Ed Już trochę późno, ale może mała sonda IP: gw:* / 192.168.115.* 23.12.02, 19:45
      www.coolquiz.com/connect/mycoolpoll/default.asp?pollnum=163839
      Ja oddałem głos nna F-16.
    • Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 20:28
      A więc wszystko jasne , ostatni przeciek też okazał się prawdziwy więc :
      The winner is F-16 !!
      • Gość: Bartek Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bci.net.pl 23.12.02, 21:04
        Przecierz wiadomo że Towarzysz Bush zmusi Polską na zakup F-16, to przecierz
        widać, za klika lat będziemy goszko żałować zakupu F-16...
        A z Ameykańskim offstem to będzie tak że Nas w chuja zrobią amerykanie.

Pozdrawiam

Życzę Wszystkim Wesołych Świąt

Bartek
        • Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 11:07
          No nie wiem drogi Bartku czy będziemy tego zakupu żałować , ale jeśli tak
          uważasz i masz jakieś teorie dlaczego to chętnie ich wysłucham.
          • Gość: Forrest Poprzednik Gripena - Viggen był lepszy od F-16 i. IP: *.poczta.lublin.pl 24.12.02, 12:31
            gdyby nie to że Stany zaoferowały państwom NATO najniższą mozliwą cenę i montaż
            na miejscu F-16 u przyszłych odbiorców to byśmy dziś mieli JA-37 VIGGEN jako
            podstawowy mysliwiec NATO w Europie. Szwedzi zawsze robili doskonałej jakości
            sprzet wojskowy. Hoi !
            • woytas Re: Poprzednik Gripena - Viggen był lepszy od F-1 24.12.02, 12:34
              a nam chyba zalezy na zakupie taniego sprzetu - nieprawdaz?? - f-16 nie jest
              najgorszym typem wiec jesli nawet wygra (a nie jestem do konca zwolennikiem tej
              konstrukcji) to i tak jest to znaczny wrecz olbrzymi przeskok w tym co mamy i
              co bedziemy mieli.
              • Gość: Forrest Poprzednik Gripena-Viggen był lepszy od F-16 IP: *.poczta.lublin.pl 24.12.02, 12:46
                Wojtas co ty pieprzysz, jak możemy kupić lepszy tańszy(Gripen) to oczym dyskusja
                • woytas Re: Poprzednik Gripena-Viggen był lepszy od F-16 24.12.02, 15:11
                  wiesz jest dzisiaj wigilia i nie odpowiem ci na twoj post...
          • Gość: Bartek Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bci.net.pl 25.12.02, 13:26
            Gość portalu: Szef napisał(a):

> No nie wiem drogi Bartku czy będziemy tego zakupu żałować , ale jeśli tak
            > uważasz i masz jakieś teorie dlaczego to chętnie ich wysłucham.

Zakup F-16 to jak przesiadka z Mig-29 na Mig-29 tylko z lepszą awioniką.
            Można by używane przez Nas Mig-29 zmodernizować do stanu równości z F-16.
            Należało by tylko wymienić większość awioniki. Ale to inna sprawa.

Dobrze jak by wygrał Gryf, bo liczą się też koszty eksplotacji, a on ma je
            najtańsze, F-16 to bądzie afera za kilka lat, jestem tego pewien, aresztowania
            i inne nieciekawe sprawy, a Amerykanie śmiać się będą bo oni zarobią i
            podtrzyamją linię produkcjną starego i nieperspektywicznego towaru jeszcze na
            kilka lat. Smutne...

Pozdrawiam Fanów Ameryki, liczcie ludzie co NAM się opłaca a nie im.

Bartek
            • Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.12.02, 13:51
              To nie wiedziałem że Migi-29 są aż tak dobre.
              Za te 3,5 mld $ otrzymujemy sprawdzony w boju , ekspolatowany na świecie
              samolot i do tego jeszcze spełniający wszystkie możliwe standarty NATO.
              Co do Gripena to jeśli nasi oficjele chcą być poważni powinni WYKLUCZYĆ Gripena
              z przetargu z powodu oferowania nam czysto wirtualnej wersji. A jak pokazyje
              przeszłość to C-27 został wykluczony z przetargu tylko dlatego że nie posiadał
              certyfikatu chociaż w tym czasie czyniono o ten certyfikat starania.
              • Gość: Bartek Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bci.net.pl 25.12.02, 16:43
                Gość portalu: Szef napisał(a):

> To nie wiedziałem że Migi-29 są aż tak dobre.

Wiesz, F-16 powstawał w czasach Mig-29, a gruntownie zmodernizowana 29 nie była
                by zła. Wiesz ile kosztowała by modernizacja wszystkich SU-22 i Mig-29???
                Pewnie dużo mniej niż zakup i można by dociągnąć do 2015-2020 i kupić już nie
                za kredyt np.F-35 lub Gripena w najnowszej wersji.

> Za te 3,5 mld $ otrzymujemy sprawdzony w boju , ekspolatowany na świecie
                > samolot

Który zostanie z 10-15 lat wycofany. Kraje Europejskie już myślą o następcy, a
                USA jest F-35.

i do tego jeszcze spełniający wszystkie możliwe standarty NATO.

jakie konkrtnie nie spełnia Gripen.

> Co do Gripena to jeśli nasi oficjele chcą być poważni powinni WYKLUCZYĆ
                Gripena
                >
                > z przetargu z powodu oferowania nam czysto wirtualnej wersji. A jak pokazyje
                > przeszłość to C-27 został wykluczony z przetargu tylko dlatego że nie
                posiadał
                > certyfikatu chociaż w tym czasie czyniono o ten certyfikat starania.

Wersja F-16 proponowana też miała elementy wirtualne.
                Dlaczego piszesz o wirtulanej wersji Gripena, proszę o szczegóły.
                Wiesz ile kosztuje eksplotacja F-16???

Pozdrawiam:)

Bartek
    • Gość: piosza F-16 IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 24.12.02, 16:25
      Chyba jednak F-16 któryś z kolegów napisał iż jest to rozsądna propozycja
      będziemy mieli nowe samoloty !!! może i są nieco starszawe ale jak
      dotychczasowe wojny wykazują niezłe i dobrze sobie radzą
      jeśli odrzucić skrajne poglądy iż mamy nie mieć samolotów to fajnie że będą F-16
      z całą pewnością to lepiej niż jechać dalej tylko na MIGACH i SUKHOJACH
      jesteśmy w bloku zachodnim i stopniowo cała broń będzie zachodnia poza zapewne
      kałachami bo te są de best !!!!!
      • Gość: Szef Re: F-16 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 17:55
        Może i są starszawe , ale jakoś niektórzy z Was co to wypominają F-16 ,
        zapominali w przypadku Piranhii.
        Jednak w obu przypadkach mamy tak naprawdę doczynienia z nową jakością , a o
        starości świadczą tylko nazwy obu produktów.
    • Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.12.02, 10:28
      Jeśli się nie myle to F-16 Block 52 są już produkowane i pierwsze egzemplarze
      są dostarczane Grecji.A jeśli chodzi o Gripena to wątpie aby mogł przenosić
      bomby inteligentne JDAM i naprowadzane laserowo GBU-12 , -10 czy -16.
      Nie wiem ile kosztuje eksploatacja F-16 . Jeśli zaś chodzi o modernizację Migów
      i Su to koszta szacuje się na ok 1,5 mld $.I uważam że po przejęciu Migów od
      Luftwaffe powinniśmy je zmodernizować w WZL w Bydgoszczy.
      • Gość: hans Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.starnet.katowice.pl / 172.16.33.* 26.12.02, 15:59
        Dlaczego nie brano pod uwagę Rafala?Przecież to tak naprawdę jedyny samolot 4
        generacji!Gripen to tylko 3,5.
        • Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.12.02, 16:21
          To jeszcze dorzuć Typhoona i Super Horneta.
    • Gość: Forrest Bravo Bartek, Szef i Hans, może zróbmy jak Czesi IP: *.poczta.lublin.pl 27.12.02, 08:52
      Kupmy nowoczesny samolot jak poprawimy sytuację gospodarki i finanse
    • Gość: . Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.intranet.opi / 192.2.1.* 27.12.02, 12:15
      Gość portalu: Forrest napisał(a):

> And the winner is.. F-16 C/D

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka