Gość: Forrest IP: *.poczta.lublin.pl 23.12.02, 15:04 And the winner is.. Gripen Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreaded88 Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 15:11 Wynika z tego tylko tyle, że komisja będzie mogła z czystym sumieniem odwalić Mirage'a. Na F-16 w tym konkursie nie ma mocnych ze względów politycznych, jedynym konkurentem mógłby być samolot niemiecki czyli Typhoon. W KTO nie angażował się osobiście Bush. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 15:40 dreaded88 napisał: > Wynika z tego tylko tyle, że komisja będzie mogła z czystym sumieniem odwalić > Mirage'a. A Gripen może odpadaść pewnie oficjalnie ze względu na offset. Już jakis czas temu coś podobnego chlapnął jeden z członków komisji, mówiąc o słabych propozycjach Szwedów. W sensowność wypowiedzi wygłoszonej zaraz po otwarciu kopert nie wnikam, ale możliwy powód już jest;). > Na F-16 w tym konkursie nie ma mocnych ze względów politycznych, Trudno się z tym nie zgodzić. A oficjale wyniki juz niedługo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 15:54 Nie znam dokładnych kryteriów oceny ale cena nie decyduje w 100%. Nie wiem skąd też koledzy maja takie silne przekonanie o mocnym poparciu politycznym dla F16. Może poczekajmy Odpowiedz Link Zgłoś
woytas Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 17:45 no a ja jakos wierze w mirage... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 18:00 Cóż wrużką nie jestem ale wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią mi że za te pare godzin cytat będzie brzmiał : " And the winner is .... Lockheed-Martin F- 16 !". Skąd to przypuszczenie ? Po 1 - Amerykańce mieli pełne portki jak rok temu i Węgrzy i Czesi wybrali Gripena i że muszą postawić wszystko na jedną karte aby wygrać w Polsce Po 2 - poparcie rządu USA jest bezwarunkowe co może oznaczać możliwe ustępstwa , wkońcu otwarcie kolejnego rynku zbytu to bardzo dobra wiadomość nawet dla USA Po 3 - Niższa cena Gripena być może niweluje przewagę F-16 jaką ten posiada dzięki temu że już brał udział w walce Po 4 - jeśli się nie myle to ważny jest tu również offset a tu podobno Amerykanie biją Gripena na głowe Odpowiedz Link Zgłoś
woytas Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ 23.12.02, 19:04 przed chwila slyszalemw polsacie "...nieoficjalnie wiadomo, ze przetarg wygral f-16" hmmm mirage przegral ale szestnastka nie jest zla-mam nadzieje tylko, ze za pol roku nie okaze sie ktos wziol w lape pare baksow... a pozatym wszystkim wesolych swiat i oby w nowym roku forum reprezentowalo taki wysoki poziom kultury jak do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Już trochę późno, ale może mała sonda IP: gw:* / 192.168.115.* 23.12.02, 19:45 www.coolquiz.com/connect/mycoolpoll/default.asp?pollnum=163839 Ja oddałem głos nna F-16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 20:28 A więc wszystko jasne , ostatni przeciek też okazał się prawdziwy więc : The winner is F-16 !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bci.net.pl 23.12.02, 21:04 Przecierz wiadomo że Towarzysz Bush zmusi Polską na zakup F-16, to przecierz widać, za klika lat będziemy goszko żałować zakupu F-16... A z Ameykańskim offstem to będzie tak że Nas w chuja zrobią amerykanie. Pozdrawiam Życzę Wszystkim Wesołych Świąt Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 11:07 No nie wiem drogi Bartku czy będziemy tego zakupu żałować , ale jeśli tak uważasz i masz jakieś teorie dlaczego to chętnie ich wysłucham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forrest Poprzednik Gripena - Viggen był lepszy od F-16 i. IP: *.poczta.lublin.pl 24.12.02, 12:31 gdyby nie to że Stany zaoferowały państwom NATO najniższą mozliwą cenę i montaż na miejscu F-16 u przyszłych odbiorców to byśmy dziś mieli JA-37 VIGGEN jako podstawowy mysliwiec NATO w Europie. Szwedzi zawsze robili doskonałej jakości sprzet wojskowy. Hoi ! Odpowiedz Link Zgłoś
woytas Re: Poprzednik Gripena - Viggen był lepszy od F-1 24.12.02, 12:34 a nam chyba zalezy na zakupie taniego sprzetu - nieprawdaz?? - f-16 nie jest najgorszym typem wiec jesli nawet wygra (a nie jestem do konca zwolennikiem tej konstrukcji) to i tak jest to znaczny wrecz olbrzymi przeskok w tym co mamy i co bedziemy mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forrest Poprzednik Gripena-Viggen był lepszy od F-16 IP: *.poczta.lublin.pl 24.12.02, 12:46 Wojtas co ty pieprzysz, jak możemy kupić lepszy tańszy(Gripen) to oczym dyskusja Odpowiedz Link Zgłoś
woytas Re: Poprzednik Gripena-Viggen był lepszy od F-16 24.12.02, 15:11 wiesz jest dzisiaj wigilia i nie odpowiem ci na twoj post... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bci.net.pl 25.12.02, 13:26 Gość portalu: Szef napisał(a): > No nie wiem drogi Bartku czy będziemy tego zakupu żałować , ale jeśli tak > uważasz i masz jakieś teorie dlaczego to chętnie ich wysłucham. Zakup F-16 to jak przesiadka z Mig-29 na Mig-29 tylko z lepszą awioniką. Można by używane przez Nas Mig-29 zmodernizować do stanu równości z F-16. Należało by tylko wymienić większość awioniki. Ale to inna sprawa. Dobrze jak by wygrał Gryf, bo liczą się też koszty eksplotacji, a on ma je najtańsze, F-16 to bądzie afera za kilka lat, jestem tego pewien, aresztowania i inne nieciekawe sprawy, a Amerykanie śmiać się będą bo oni zarobią i podtrzyamją linię produkcjną starego i nieperspektywicznego towaru jeszcze na kilka lat. Smutne... Pozdrawiam Fanów Ameryki, liczcie ludzie co NAM się opłaca a nie im. Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.12.02, 13:51 To nie wiedziałem że Migi-29 są aż tak dobre. Za te 3,5 mld $ otrzymujemy sprawdzony w boju , ekspolatowany na świecie samolot i do tego jeszcze spełniający wszystkie możliwe standarty NATO. Co do Gripena to jeśli nasi oficjele chcą być poważni powinni WYKLUCZYĆ Gripena z przetargu z powodu oferowania nam czysto wirtualnej wersji. A jak pokazyje przeszłość to C-27 został wykluczony z przetargu tylko dlatego że nie posiadał certyfikatu chociaż w tym czasie czyniono o ten certyfikat starania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bci.net.pl 25.12.02, 16:43 Gość portalu: Szef napisał(a): > To nie wiedziałem że Migi-29 są aż tak dobre. Wiesz, F-16 powstawał w czasach Mig-29, a gruntownie zmodernizowana 29 nie była by zła. Wiesz ile kosztowała by modernizacja wszystkich SU-22 i Mig-29??? Pewnie dużo mniej niż zakup i można by dociągnąć do 2015-2020 i kupić już nie za kredyt np.F-35 lub Gripena w najnowszej wersji. > Za te 3,5 mld $ otrzymujemy sprawdzony w boju , ekspolatowany na świecie > samolot Który zostanie z 10-15 lat wycofany. Kraje Europejskie już myślą o następcy, a USA jest F-35. i do tego jeszcze spełniający wszystkie możliwe standarty NATO. jakie konkrtnie nie spełnia Gripen. > Co do Gripena to jeśli nasi oficjele chcą być poważni powinni WYKLUCZYĆ Gripena > > z przetargu z powodu oferowania nam czysto wirtualnej wersji. A jak pokazyje > przeszłość to C-27 został wykluczony z przetargu tylko dlatego że nie posiadał > certyfikatu chociaż w tym czasie czyniono o ten certyfikat starania. Wersja F-16 proponowana też miała elementy wirtualne. Dlaczego piszesz o wirtulanej wersji Gripena, proszę o szczegóły. Wiesz ile kosztuje eksplotacja F-16??? Pozdrawiam:) Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piosza F-16 IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 24.12.02, 16:25 Chyba jednak F-16 któryś z kolegów napisał iż jest to rozsądna propozycja będziemy mieli nowe samoloty !!! może i są nieco starszawe ale jak dotychczasowe wojny wykazują niezłe i dobrze sobie radzą jeśli odrzucić skrajne poglądy iż mamy nie mieć samolotów to fajnie że będą F-16 z całą pewnością to lepiej niż jechać dalej tylko na MIGACH i SUKHOJACH jesteśmy w bloku zachodnim i stopniowo cała broń będzie zachodnia poza zapewne kałachami bo te są de best !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szef Re: F-16 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 17:55 Może i są starszawe , ale jakoś niektórzy z Was co to wypominają F-16 , zapominali w przypadku Piranhii. Jednak w obu przypadkach mamy tak naprawdę doczynienia z nową jakością , a o starości świadczą tylko nazwy obu produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.12.02, 10:28 Jeśli się nie myle to F-16 Block 52 są już produkowane i pierwsze egzemplarze są dostarczane Grecji.A jeśli chodzi o Gripena to wątpie aby mogł przenosić bomby inteligentne JDAM i naprowadzane laserowo GBU-12 , -10 czy -16. Nie wiem ile kosztuje eksploatacja F-16 . Jeśli zaś chodzi o modernizację Migów i Su to koszta szacuje się na ok 1,5 mld $.I uważam że po przejęciu Migów od Luftwaffe powinniśmy je zmodernizować w WZL w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.starnet.katowice.pl / 172.16.33.* 26.12.02, 15:59 Dlaczego nie brano pod uwagę Rafala?Przecież to tak naprawdę jedyny samolot 4 generacji!Gripen to tylko 3,5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szef Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.12.02, 16:21 To jeszcze dorzuć Typhoona i Super Horneta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forrest Bravo Bartek, Szef i Hans, może zróbmy jak Czesi IP: *.poczta.lublin.pl 27.12.02, 08:52 Kupmy nowoczesny samolot jak poprawimy sytuację gospodarki i finanse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Gripen 3,15mldE, F-16 3,5mld$, Mirage 3,8mld$ IP: *.intranet.opi / 192.2.1.* 27.12.02, 12:15 Gość portalu: Forrest napisał(a): > And the winner is.. F-16 C/D Odpowiedz Link Zgłoś