dreaded88 18.11.06, 21:13 Nasza ukochana Wybiórcza donosi coś możliwości zakupów u nas nawet za 2,5 mld $. Podsumujmy: systemy plot., Skytrucki/Bryzy, jakieś jednostki pływające... Na ile faktycznie mogą być szanse? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gregorxix Re: Rynek indonezyjski 18.11.06, 21:33 na tyle, na ile udzielimy im kredytu ;) a powaznie to wartosc zakontraktowanego uzbrojenia i wyposazenia dla armii i innych sluzb mundurowych indonezji chyba do 200 mln $ dobija.. do 2,5 mld bardzo daleko i nie mam pojecie co musielibysmy im sprzedac zeby taka kwote nabic.. Odpowiedz Link Zgłoś
ubersztumperumper Re: Rynek indonezyjski 18.11.06, 22:06 Ponoć interesowali się bronią pancerną. PT-91,licencyjne Rosomaki ale nawet gdyby to były naprawdę duże ilości to i tak wyjdzie góra miliard,no w porywach półtorej. Nie wyobrażam sobie co mieliby kupić za kolejny miliard? Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: Rynek indonezyjski 18.11.06, 23:52 indonezja? a nie malezja przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 19.11.06, 08:46 Co do wyliczanki - podobno jest możliwość sprzedania śmigłowców tyle że są tu konkurenci. Co tam jeszcze? Radary? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rynek indonezyjski 19.11.06, 12:42 Może do tych 2,5 miliarda wliczyli też te 5 okrętów patrolowych typu NS-935 budowanych w Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni dla Narodowej Policji Indonezji? To by "trochę" ceny nabiło! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
james_bond_007 To żenujące 19.11.06, 13:01 Ktoś chce u nas zainwestować w broń 2,5 mld. dol. a my nie mamy mu czego zaoferować. Jesteśmy prawdziwym karłem branży zbrojeniowej. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Iiii tam... 19.11.06, 14:13 Zaoferować to my możemy mimo wszystko sporo rzeczy. Pytanie zasadnicze to: "czym faktycznie są zainteresowani Indonezyjczycy". Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 19.11.06, 14:11 Nie sądzę. Pierwszy oficjalnie został już w końcu odebrany, a kontrakt zawarto już dość dawno. Inna sprawa to to, że wymienianych jest jeszcze kilka państw które mogą wziąść udział w podziale tortu;). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rynek indonezyjski 19.11.06, 18:20 Odebrany tak ale dostarczone mają być wszystkie naraz pod koniec tego roku! A co do "tortu" to ponoć jeszcze tylko nie wiadomo tak do końca tylko w sprawie op! Południowo Koreańskie Daewoo proponuje 6 jednostek licencyjnych typu 209/1200,Rosjanie 2 typu Projekt Amur 1650(nowe),2 typu Projekt 877(używane) i 2 typu Projekt 636(nowe),Niemiecki Thyssen-Krupp Marine System dostał (dostanie?) zamówienie na 2 nowe op co zapowiedział ichni minister obrony! Trzy patrolowce dostarczy Japonia! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 19.11.06, 19:04 Możesz dorzucić jeszcze holenderskie korwety, bo tu sprawa z tego co się orientuje jest również przyklepana (przynajmniej w Holandii jest zgoda na transakcję ze strony polityków i przeszkód raczej nie ma). Co do tych patrolowców - nie wiem czy dobrze pamiętam ale od strony finansowej to chyba było wszystko ustalone. Że nie popłynęły jeszcze do odbiorcy? Wiem - MSIO czytałem;), ale do końca roku powinny tam już trafić. Swoją drogą - Indonezja patrolowych jednostek raczej będzie potrzebowała więcej - poenerdowskie trałowce czy inny złom którego tam jeszcze sporo pływa wieczny nie jest. To, że w gronie potencjalnych dostawców wymieniono Australię mogłoby chyba świadczyć o zamiarze zakupu np. takich jednostek (tak wiem, to już są moje projekcje, mocno naciągane;))). Indie - może Dhruv? Albo Brahmosy?;) Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Rynek indonezyjski 19.11.06, 18:56 Gdyby np. zainteresowali się klikunastoma Loarami, suma mogłby być dość znacząca... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rynek indonezyjski 20.11.06, 05:10 To zależy czym chcieli by zapłacić za te Loary! Bo jak kurczakami to...dziękujemy,a jak olejem palmowym to mogło by im...palm zabraknąć!:) A tak serio to myślę,że porędzej coś mniejszego(np.Poprady)bo Loary chyba by były za drogie dla nich! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 20.11.06, 20:30 marek_boa napisał: > To zależy czym chcieli by zapłacić za te Loary! Bo jak kurczakami > to...dziękujemy,a jak olejem palmowym to mogło by im...palm zabraknąć!:) Prędzej ryżem. Gdzieś się taki temat plątał przy okazji ichnich transakcji zbrojeniowych, ale głowy za to nie dam. >A tak > serio to myślę,że porędzej coś mniejszego(np.Poprady)bo Loary chyba by były za > drogie dla nich! Kobry/Poprady to oni już kupują. Można by przyjąc, że np. zwiększą zamówienie. Ja osobiście obstawiałby kolejne patrolowce. No ale w te ponad 2 mln nie wierzę;). Kilkaset mln $ i tak byłoby niezłym sukcesem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rynek indonezyjski 21.11.06, 05:08 Napiszę ino tak Michał!:) Obyś miał rację!:)Choć z drugiej strony ni słychu ni widu przy okazji odbierania pierwszego patrolowca o opcji na następne! Jednostki budowane w Polsce wielkością odpowiadają (prawie) tym ,które zakontraktowali w Japonii,więc równie dobrze dalsze mogą kupić tam! Jeśli mieli by kupić następne jednak u nas to myślę,że nie wcześniej jak za rok-dwa ! Wypróbują te ,które teraz są wykańczane,porównają z Japończykami i może wtedy? Ale to czysta gdybologia! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 21.11.06, 09:09 Trochę więcej napisała dziś Rzepa - w grę wchodzą podobno jak narazie radary, systemy plot, Sokoły i... modernizacja okrętów. Cytat z Rzepy: "(...)Bumar przymierza się do kolejnych dostaw, tym razem dla wojska, głównie radarów i systemów obrony przeciwlotniczej - mówi Leszek Pawłowski, prezes Radwaru. Zamówienia negocjuje gdyńska Stocznia MW - dotyczyłyby jednak modernizacji okrętów - mówił " Rz" dyrektor stoczni Klemens Pyszka. Indonezja jest zainteresowana śmigłowcami Sokół. - Prowadzimy rozmowy marketingowe - potwierdza " Rz" prezes PZL Świdnik Mieczysław Majewski.(...)" www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061121/ekonomia/ekonomia_a_15.html Co do Sokołów - wczoraj pojawiły się jeszcze w wypowiedzi wiceministra gospodarki wizje możliwej transakcji z ChRL. Jednakowoż biorąc pod uwagę liczby którymi rzucił minister to wygląda to cokolwiek jak SF. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rynek indonezyjski 22.11.06, 04:23 Michał Bądź tak miły i podziel się tymi "liczbami" bo w nawale roboty nie słyszałam nic na ten temat? -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 22.11.06, 10:47 "(...)Wiceminister poinformował ponadto, że Polska finalizuje właśnie umowę na dostawę do Chin 15 samolotów Dromader oraz prowadzi rozmowy w sprawie kontraktu na dostawę 150 śmigłowców Sokół. Chce też promować m.in. eksport polskich maszyn i urządzeń rolniczych, a także umacniać polskie marki w Chinach.(...)" Link: www.wnp.pl/praca/17141_1_0_0.html Acz jak już poinformowano na NFOW - negocjacje jakieś owszem są prowadzone, ale to bardzo wczesna faza, a całość jest póki co mocno mglista. Jak dla mnie (co czasu pojawienia się podpisów - wtedy chętnie odszczekam) SF;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rynek indonezyjski 23.11.06, 05:21 Dzięki! Znaczy teoretycznie to znając Chińskie możliwości zakupowe jest to możliwe! Dromader sprawdził się na całym świecie praktycznie i to nie tylko jako samolot rolniczy ale też i przeciwpożarowy,a co do Sokołów to o ile mnie pamięć nie myli pierwszym certyfikatem na ten śmigłowiec był certyfikat...Radziecki!Nawet testy Syberyjskie Sokół przeszedł śpiewająco! Fakt ,że ilość może szokować,ale toć Chińczycy tak na dobrą sprawę Sokołem będą zastępować chyba bezlicencyjne...Mi-4!:) Tak sobie myślę,że to chyba nawet i tak nie była by docelowa liczba śmigołowców jakiej potrzebują! A niech się ziści!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 23.11.06, 11:16 Możliwe to może i jest, ale droga do tego daaaaleka;). Przykład - o Dromaderach mówiono od ponad roku. Najpierw mówiono o równie dużym zamówieniu. Teraz mowa o finalizacji kontraktu na 15 sztuk;). Przy Sokole dochodzi niejasna sytuacja z produkcją PZL-10W. Odpowiedz Link Zgłoś
ubersztumperumper Ta kasa Panowie nie idzie tylko na nas! 23.11.06, 15:27 Conajmniej miliard idzie do Rosji (kilka SU-30,śmigłowce,okręty) www.mosnews.com/money/2006/11/17/indonesiamilitary.shtml Spory kawałek tortu urwą także Czesi (24 L-159) www.cbw.cz/phprs/2006112101.html Pozostała suma w sam raz pasuje do ilości i rodzaju sprzętu,jaki możemy zaoferować (czołgi podstawowe,KTO,radary) Wszystko gra i buczy. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Ta kasa Panowie nie idzie tylko na nas! 23.11.06, 15:44 Co do tego 1 mld Rosjan - to to jest inny placek;). Rozważania dotyczą tych 2,5 mld, a że do podziału tortu jest więcej chętnych to wiadomo. Wspominano też i o Australii i Indiach. Co do Czechów - tu trzeba jeszcze trochę zaczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
ubersztumperumper Re: Rynek indonezyjski 23.11.06, 15:35 michalgajzler napisał: > "(...)Wiceminister poinformował ponadto, że Polska finalizuje właśnie umowę na > dostawę do Chin 15 samolotów Dromader oraz prowadzi rozmowy w sprawie kontraktu > na dostawę 150 śmigłowców Sokół. Chce też promować m.in. eksport polskich maszy > n > i urządzeń rolniczych, a także umacniać polskie marki w Chinach.(...)" > Link: > www.wnp.pl/praca/17141_1_0_0.html > Acz jak już poinformowano na NFOW - negocjacje jakieś owszem są prowadzone, ale > to bardzo wczesna faza, a całość jest póki co mocno mglista. > Jak dla mnie (co czasu pojawienia się podpisów - wtedy chętnie odszczekam) SF;) Coś na rzeczy może być,Chińczycy intensywnie modernizują flotę śmigłowców cywilnych, zdaje się że kupili ostatnio (tudzież kończą negocjacje) kilkaset MI- 26 (mówi się o liczbach rzędu 400-600) więc może szukają lżejszego uzupełnienia. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rynek indonezyjski 23.11.06, 16:35 Chca kupic KILKASET Mi 26 ?? Przeciez do tej pory powstalo chyba kilkadziesiat. Jak te zaklady dalyby rade tyle wyprodukowac (chyba ze na licencji w Chinach). A i jeszcze jedno pytanko. W tekscie z "RZ" bylo cos o 11 odebranych Mi 2. To one sa jeszcze w produkcji? Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: Rynek indonezyjski 23.11.06, 17:29 pewnie chodzilo o 11 KAŃ odebranych przez indonezyjska policje, a kania to nic innego jak zmodernizowany mi2 z nowymi silnikami allisona.. zreszta polska straz graniczna tez z nich korzysta, mi2 wiecznie zywy : ) Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 23.11.06, 21:30 To były jednak Mi-2 Plus a nie Kanie;). To zdjęcia z produkcji tych śmigłowców: lotnictwo.net/foto.php?id=112243 lotnictwo.net/foto.php?id=112242 Produkcję mieli chyba zakończyć definitywnie po tym zamówieniu, ale czy tak się stało? Może be-HIND-eyes będzie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Rynek indonezyjski 24.11.06, 10:49 Narazie "zainteresowanie" i "intensywna kampania marketingowa" - narazie tyle. Różne cokolwiek fantastyczne liczby padły jakiś czas temu chyba jako szacunki całkowitego zapotrzebowania na takie maszyny w jednym z artykułów. Osobiście cokolwiek w nie wątpię;) Odpowiedz Link Zgłoś