herr_uberszturmfuhrer 16.12.06, 14:42 +40 w opcji za niecałe 2 mld dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karrhe Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 16.12.06, 15:24 herr_uberszturmfuhrer napisał: > +40 w opcji za niecałe 2 mld dolarów. > No to jest interes Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 16.12.06, 18:48 Ale nasze sa lepsze bo...amerykanskie a wszystko co amerykanskie jest super dlatego sovieckie sa tansze bo komusze i zabili naszych w Katyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 18.12.06, 12:52 axx611 napisał: > Ale nasze sa lepsze bo...amerykanskie a wszystko co amerykanskie jest super > dlatego sovieckie sa tansze bo komusze i zabili naszych w Katyniu. Nie wszystko złoto co sie swieci Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 18.12.06, 14:34 herr_uberszturmfuhrer napisał: > +40 w opcji za niecałe 2 mld dolarów. Pięć dych za MiG-a 29? Nie wiem, czy to znowu taki dobry deal. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 18.12.06, 15:56 > Pięć dych za MiG-a 29? Nie wiem, czy to znowu taki dobry deal. Aha, trzeba bylo kupic ze 150 TOrnado, bo przeciez kazdemu POlaku wiadomo ze Tornado bije na glowe Miga 29 :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 18.12.06, 15:57 misza_kazak napisał: > > Pięć dych za MiG-a 29? Nie wiem, czy to znowu taki dobry deal. > > Aha, trzeba bylo kupic ze 150 TOrnado, bo przeciez kazdemu POlaku wiadomo ze To > rnado bije na glowe Miga 29 :)))) Jakiego Tornado? Co ma w ogóle wspólnego Tornado z MiG-iem 29? Może od razu B-52? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 18.12.06, 18:08 wujcio44 napisał: > > Jakiego Tornado? Co ma w ogóle wspólnego Tornado z MiG-iem 29? Może od razu B- 5 > 2? Właśnie ze ma wujcio, Niemcy gdy dostali po NRD-owskie Mig 29 gruntownie je przetestowali i praktycznie porównali z maszynami które sami użytkują ,między innymi z tornado w wersji uderzeniowej gdzie w symulowanej walce powietrznej lepszy okazał się właśnie TORNADO.Był o tym kiedyś artykuł w NTW niestety nie pamiętam w którym a nie chce mi się szukać,na ile wiarygodne to były badania też mi nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 19.12.06, 18:39 a ja czytałem artykuł w którym p-51 wygrał w symulowanej walce z f 16. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 19.12.06, 18:49 karrhe napisał: > a ja czytałem artykuł w którym p-51 wygrał w symulowanej walce z f 16. > Pewnie sam go napisałeś Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus sprawa z tornado byla glosna 22.12.06, 20:27 jak ktos jak karhae sie nie zna to sugeruje najpierw zasiegnac odpowiedniej wiedzy a pozniej sie wydurniac Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: sprawa z tornado byla glosna 22.12.06, 21:32 marcus_crassus napisał: > jak ktos jak karhae sie nie zna to sugeruje najpierw zasiegnac odpowiedniej > wiedzy a pozniej sie wydurniac Znalazł sie znawca techniki lotniczej z czego pamiętam prawnik z wykształcenia a w prasie można przeczytać wszystko co sie tylko chce ale wcale nie oznacza to ze to jest prawda Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Re: sprawa z tornado byla glosna 22.12.06, 22:37 > Znalazł sie znawca techniki lotniczej jak sadze mam zaszczyt co najmniej z generalem Gotowałą > a w prasie można przeczytać wszystko co sie tylko chce ale wcale nie oznacza to > ze to jest prawda ja za twoje braki edukacyjne nie odpowiadam. ale jesli nie znam sie na kulturze doliny kongo to nie udaje ze jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: sprawa z tornado byla glosna 23.12.06, 16:34 > ja za twoje braki edukacyjne nie odpowiadam. ale jesli nie znam sie na kulturze > > doliny kongo to nie udaje ze jest inaczej A czy gdzie ja napisałem że sie znam????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: sprawa z tornado byla glosna 23.12.06, 16:38 A czy ja napisałem że się znam????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak A takie cos czytales? 20.12.06, 07:47 > lepszy okazał się właśnie TORNADO.Był o tym kiedyś artykuł w NTW niestety nie > pamiętam w którym a nie chce mi się szukać,na ile wiarygodne to były badania > też mi nie wiadomo. Tutaj jest artykul MiG-29 Easy Tartar. J Lindberg Copyright © 1997 Fighter Tactics Academy www.warfare.ru/?linkid=1600&catid=255&topics=true&id=5 Cytat: "After the 1994 Farnborough Air Show there was one such description of how the MiG-29 was performing in the new Germany. Belyakov and Waldenberg gave Luftwaffe MiG-29's credit for winning "BVR duels" against USAF F-15's and F-16's despite their use of ECM. They praised the MiG-29's well maintained radar, powerful transmitter, and "long range target detection capability" with a very small radar cross section, high ECCM hardening, and more capable BVR missiles. They did admit, however, that the MiG-29 reaches a 9G capability only after the fuel volume is internal. It was also assumed, by them in their calculations, that the Sparrow missile did not get a radar semi-active midcourse update against a maneuvering target, which is wrong. In reality, the German Air Force MiG-29 experience against other NATO aircraft has been only allowed in deliberately controlled training situations, more to educate pilots then to assess superiority. The Luftwaffe feels caught between intense political pressure by the Russians to validate the MiG-29 in a NATO environment, as well as the natural desire by the NATO pilots to "fight" the Fulcrum flown by better trained pilots. Initially the newly assimilated East German MiG-29 Wing (JG.3 changed later to JG.73), at Preschen still manned by its original cadre, proved unsatisfactory according to NATO standards, in both airmanship and tactical know-how. Only after existing Luftwaffe F-4, Tornado, and F-15 exchange pilots re-built the squadron, did a more realistic use of the MiG-29 occur. To say that the communist trained East Germans were innovatively hampered by their own dielectric approach to training and operationally shackled by Russian authority as to "when" and "how much" to fly, would be a gross understatement. NATO pilots were quite amazed and confused over the fact that most of these East German "elite" pilots appeared not "care" about flying and had little interest in doing anything innovative with their training once they did get a chance to fly." Jesli znajdziesz infe o cwiczeniach z Tornadem i ich wynikami prosze podeslac linka, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: A takie cos czytales? 20.12.06, 12:35 misza_kazak napisał: > Jesli znajdziesz infe o cwiczeniach z Tornadem i ich wynikami prosze podeslac l > inka, ok? Chyba raczej się nie doczekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: A takie cos czytales? 21.12.06, 13:05 Wujciu proponuję Abyś w googlał się na google.pl i przeczytał artykuł pod hasłem "MiG-29" zatytułowany "Technika Wojskowa - MiG-29 bez podniety" napisany przez Boba Fetta!:)Znajdziesz tam opis odpowiadający wszelkim wyobrażeniom wszystkich tych,którzy uważają ,że w ZSRR nic nigdy nie było nowoczesne za to zawsze kiepsko wykonane! Czego oczekiwać od kogoś ,kto zaczyna od tego ,że MiG- 29 już w fazie PROJEKTOWANIA był przestarzały bo...Amerykanie wprowadzili embargo na nowoczesną elektronikę i wychwalający Irackich pilotów za wręcz DOSKONAŁE wyszkolenie a przegrali I Wojnę Iracką bo...mieli kiepskie samoloty!:):):) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: A takie cos czytales? 22.12.06, 15:58 Marku na migach-29 z maszynami nato przegrywali zarowno irakijczycy jak i jugoslowianie. To ze mig jest i byl slabszy od zachodnich maszyn to fakt. Przestarzala elektronika, slaba zywotnosc silnikow, nieskuteczne rakiety sredniego zasiegu i mala ich ilosc itp... Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: A takie cos czytales? 22.12.06, 17:21 Marku na migach-29 z maszynami nato przegrywali zarowno irakijczycy jak i > jugoslowianie Wojna w Iraku i Jugosławi to świetny przykład aby ukazać słabośc rosyjkich konstrukcji :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: A takie cos czytales? 23.12.06, 16:22 Co do przegrywania to się zgadzam! Co do "super-hiper-duper wyszkolenia" pilotów Irackich to pic na wodę fotomontaż!:) Dodajmy do tego jeszcze tylko to ,że większość tych najlepiej wyszkolonych czyli weteranów wojny z Iranem przeleciała najwartościowszymi maszynami właśnie do Iranu aby uchronić je od zniszczenia! Jeśli chodzi o pociski p-p to jakoś po jednym konflijkcie Uważasz je za nieskuteczne??? Do odpaleń bojowych pocisków R-27 doszło a bodaj jedynie w Etiopii i to walki prowadzili ze sobą Rosjanie kontra Ukraińcy latający ba samolotach zakupinych przez Etiopczyków! Może nie chcieli za bardzo do siebie strzelać?:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: A takie cos czytales? 23.12.06, 18:21 Do odpalenia R-27 doszło w czasie I wojny irackiej kiedy to para irackich migów- 29 zaatakowała parę amerykańskich F-15 swiecie przekonanych, ze to co na radarze to para F-18 majaca patrolowac w tym samym rejonie. Wynik 2:0 dla F-15. Zero AWACSow. Czysta walka 2 na 2. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: A takie cos czytales? 23.12.06, 18:38 Czego zero???:) Według WSZELKICH doniesień i zapewnień historyków i dziejopisów Amerykańskich samoloty koalicji antyirackiej w czasie obu wojen z tym krajem nie działały NIGDY bez "parasola" AWACS!:) Po za tym wynik tego pojedynku akurat nigdy nie stał się przyczynkiem do spekulacji na temat "zawodności" pocisków R-27 tylko wykazał niezbicie słabe wyszkolenie Irackich pilotów! Patrząc w "ten sposób" można by wykazać ,że jedynymi wyszkolonymi pilotami Irackimi i jedyną skuteczną bronią p-p byli piloci MiGów-25 i pociski R-40!:) Wynik "nieczystego" pojedynku między pojedynczym MiGiem-25 NIE WSPOMAGANYM żadnym AWACSem a kilkoma samolotami Amerykańskimi z całym zapleczem radiotechnicznym 1:1!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: A takie cos czytales? 23.12.06, 21:02 To jest chyba jedyny znany przypadek kiedy irakijczykom udalo sie uzyskac przewage taktyczna na skutek popmylki amerykanow. Piloci USAF wykorzystali ulomnosci Miga jesli chodzi o avionike. 1. Mig w momencie przechwycenia celu traci mozliwosc skanowania przestrzeni. 2. Mig traci kontakt z celem gdy ten ustawi sie prostopadle do jego toru lotu. Nie ma pilotow na swiecie ktorzy mieli by jakiekolwiek szanse tym starciu. Wesolych swiat Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: A takie cos czytales? 24.12.06, 12:26 Wojciechu proponuję zerknąć na filmik,który wkleił jeden z kolegów na forum ze szkolnego pojedynku Niemieckiego MiGa-29G ze Szwajcarskim F-18C!:) Według mnie Szwajcar robił wszystko by zwiać z celownika Niemca ale i tak szybciej dostał "pinga" niż sam później "safiksował" Niemca!:) Jakoś nie bardzo chce mnie się wierzyć by było to ukartowane!:) -Na Wzajem!:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: A takie cos czytales? 24.12.06, 13:50 To jest typowy dogfight bardziej hlywoodzkie sf niz reality. Co do tamtego starcia to była walka na kursie spotkaniowym a więc typowa dla dszisiejszych starc p-p. Pierwsi strzelali Irkijczycy za pomocą R-27 dopiero wówczas amerykanie zdali sobie sprawe z pomyłki. F-15 były w ciasnej formacji. Poniwaz radar Mig-29 ma słabą rozdzielczość Irakijczycy nie wiedzieli ile samolotów faktycznie atakują. Na radarze mieli jeden punkt. Wystrzelili R-27. Amerykanie w tym momencie się rozdzielili. Samolot w którego kierunku rakiety podażały ustawił się prostopadle do kursu miga, stosując równiez pasywne środki obrony. W miedzyczasie drugi F-15 wykorzystujac fakt ze Mig-29 przestaje skanować przestrzeń w momencie naprowadzanie pocisku na cel, zaatakował jednego z Migów za pomocą AIM-7. Nieswiadomy zagrozenia pilot miga został trafiony. R-27 zgubiły cel ponieważ radar miga ma kłopoty z utrzymanie śledzenia gdy cel porusza się prostopadle do jego toru lotu. W międzyczasie ocalały Mig złapał kontakt wzrokowy z F-15, ale w pojedynkę nie mial szans. Zostal wziety w kleszcze i Rozbił się próbując uniknąć trafienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: A takie cos czytales? 24.12.06, 20:56 wojciech6j napisał: > To jest typowy dogfight bardziej hlywoodzkie sf niz reality. > Co do tamtego starcia to była walka na kursie spotkaniowym a więc typowa dla > dszisiejszych starc p-p. Wynik tej walki świadczy tylko o marnym poziomie wyszkolenia irakijskich pilotów (o przeświadczeniu jednego z nich, że Mig-29 jest tak niesamowicie manewrowy, że......zarył nim w ziemie). Druga sprawa to fakt, że irackie Migi posiadały radar w znacznie zubożonej konfiguracji nawet w por do naszych 9.12 a co dopiero do rosyjskich 9.12 (o 9.13 nie wspominając). "Okrojony" radar i tragiczne wyszkolenie zadecydowały o porażce Migów. Dobrze wyszkolony pilot Miga 29 9.12 z pełnosprawnym radarem miałby dużą szansę wygrać walkę (nawet BVR - zle oceny R-27 z konfliktu Etiopia-Erytrea wynikały z ogółnego złego stanu technicznego tamtych samolotów - w tym radarów) z F-15 A czy F-16 A. Milion razy powtarzałem, że wojny w Iraku i Jugosławii nie są miarodajnymi przykładami na zacofanie techniczne rosyjskiego (radzieckiego) sprzętu ale wy amerykanofile chyba nie macie innych argumentów bo do znudzenia się powtarzacie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: A takie cos czytales? 25.12.06, 09:01 Wszystkie Migi takze te Polskie, rosyjskie i niemieckie byly obarczone tymi samymi wadami. W koncu to testy niemieckich migow pokazaly ich wady, ktore pozwolily amerykonom na zabawe w kotka i myszke. Nie ma pilotow na swiecie ktorzy byliby w stanie w tych okolicznosciach te walke wygrac. nalezy chylic czola przed irakijczykami ze w takich okolicznosciach wystartowali i podjeli walke wogole. To byl akt olbrzymiej odwagi. A propos radarow to 9.13 ma ten sam radar co 9.12. Jedyna roanica to na stale wbudowana stacja Gardenia i mozliwosc przenodzenia zbiornikow pod skrzydlami. Wicej paliwa w kadlubie. Co wiecej 9.13 nie mogl zabierac r-27 w konfiguracji ze zb. dodatkowymi. Radar ten sam co w 9.12. Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: A takie cos czytales? 25.12.06, 15:57 W koncu to testy niemieckich migow pokazaly ich wady, ktore > pozwolily amerykonom na zabawe w kotka i myszke. Nie wiem czy w okresie od jesieni 1990 do wiosny 1991 Amerykanie testowali już niemieckie 29ki. Wątpię. Mig 29 posiada swoja specyfikę (inni nazwą to wadami) bo miał byc wykorzystany w ramach systemu obrony ZSRR (w połączonym systemie obrony powietrznej, w specyficznych warunkach, w ramach tzw lotnictwa frontowego). Rosjanom nie przejmowali się w jaki sposób okrojona wersja tego samolotu (bo wariant 9.12B dla państw spoza UW był znacznie uboższy) bedzie użyta (i z jakim efektem) przez niedoszkolonych pilotów irackich. To byl akt olbrzymiej > odwagi. Hoho....:) Piszesz jakby Irak się postawił samym bestiom z piekieł. Piloci iraccy wykonywali tylko swoją pracę i obowiązek i chcieli wykorzystać swoję (niedostateczne jak się okazało) umiejętności. Przyjmując twój język to pilot Miga-25 popełnił gigantyczna profanację gdy ośmielił się zestrzelić amerykański mysliwiec :) > A propos radarow to 9.13 ma ten sam radar co 9.12 Zapomniałem dopisać jednej literki. Chodziło mi o wersję 9.13S, która posiadała zmodyfikowany radar i mozliwość użycia R-77. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: A takie cos czytales? 25.12.06, 16:34 > > A propos radarow to 9.13 ma ten sam radar co 9.12 > > Zapomniałem dopisać jednej literki. Chodziło mi o wersję 9.13S, która posiadała > > zmodyfikowany radar i mozliwość użycia R-77. Pozdrawiam Uwazasz ze Rosjyjskie myskiwce w 1990 roku byly uzbrojone w R-77. Zwaz ze w Iraku amerykanie nie mięli jeszcze AIM 120!!! To bardzo smaila teza. Myslę że na tym możemy ten mini wątek zakończyć! Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: A takie cos czytales? 25.12.06, 20:08 > Uwazasz ze Rosjyjskie myskiwce w 1990 roku byly uzbrojone w R-77. Zwaz ze w > Iraku amerykanie nie mięli jeszcze AIM 120!!! To bardzo smaila teza. Myslę że > na tym możemy ten mini wątek zakończyć! W 1991 roku Mig-29 9.13S posiadał mozliwość użycia rakiety R-77, która wtedy rozpoczynała testy w radzieckiej armii (to, że testy prez brak kasy trwały coś koło 10 lat to inna sprawa). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: A takie cos czytales? 30.12.06, 01:05 A ile powstało tych Migów? Cuś mi się wydaje ze ok 20. R77 przyjęto na uzbrojenie w 96[?] Tyle że na papierze bo w jednostkach liniowych nie było maszyn zdolnych do użycia tych rakiet, zmieniło się to całkiem niedawno wraz z modernizacją 24 Su27 do standartu SM. To pierwszy pułk którego samoloty mogą przenosić R77 a nie tylko R27 Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: A takie cos czytales? 30.12.06, 02:07 gregorxix napisał: > A ile powstało tych Migów? Cuś mi się wydaje ze ok 20. R77 przyjęto na > uzbrojenie w 96[?] Wersji 9.13 wyprodukowano w ZSRR (Rosji) coś około 60 sztuk.Ile w wersji S nie wiem. Tyle że na papierze bo w jednostkach liniowych nie było > maszyn zdolnych do użycia tych rakiet, zmieniło się to całkiem niedawno wraz z > modernizacją 24 Su27 do standartu SM. Zasadniczo tak ale do czasu wejścia modernizacji SM do Flankerów ,R-77 w wersji eksportowej (taka też była odpalana na niewielu samolotach, które były do tego zdolne) w lotnictwie Rosjii mogły odpalać Su-30 oraz Mig-29 9.13 S (plus do tego kilkanaście sztuk nieseryjnych Su-35, Su-37 i Mig-29 M). Seryjna "rosyjska" R-77 osiągnęła gotowość bojową rzeczywiście stosunkowo niedawno w związku z pojawieniem się Su-27 SM i Su-34. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: A takie cos czytales? 30.12.06, 02:35 > Wersji 9.13 wyprodukowano w ZSRR (Rosji) coś około 60 sztuk.Ile w wersji S nie > wiem. Poniżej link do opisu wer. 9-13S z militarium.net (tekstem źródłowym jest monografia Mioga-29 Gruszczyńskiego i Rybaka z Lotnictwa). Wersji S rzeczywiście było około 20 sztuk. www.militarium.net/lotnictwo/mig_29_1.php Podsumowując ten temat można powiedzieć, że w 1991 roku była seryjna, nowoczesna wersja Miga-29 mogąca być godnym przeciwnikiem dla ówczesnych amerykańskich F-15 i F-16 (bo wersja 9.12 przynajmniej w BVR a konkretnie w mozliwościach radaru miała mniejsze szanse). Mig-29 i jego rozwój, pomimo opinii panujących na tym forum (że od wersji 9.12 z połowy lat 80 do wersji SMT z roku 2000 panowała w programie Miga-29 kompletna pustka i luka) przebiegał dobrze. Pokazuje to właśnie wersja 9.13S. Pozorna porażka (zastopowanie programu rozwoju na jakiś czas) czyli Mig-29 M (9.15) - doświadczenia z eksploatacji prototypów - zaowocowały wersjami SMT i SMT2 oraz wersją Mig-35 z radarem AESA (juz niedługo). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 20.12.06, 12:33 jopekpl napisał: Niemcy gdy dostali po NRD-owskie Mig 29 gruntownie je > przetestowali i praktycznie porównali z maszynami które sami użytkują ,między > innymi z tornado w wersji uderzeniowej gdzie w symulowanej walce powietrznej > lepszy okazał się właśnie TORNADO. Jasne, a F-111 okazał się lepszy od F-16. Tornado ma ograniczone zdolności manewrowe, a w dodatku jego uderzeniowa wersja przenosi tylko pociski p-p bliakiego zasięgu. Tak naprawdę to testowali 29 w walce z niemieckimi Phantomami i wszystkimi typami myśliwców USA. Akurat z uderzeniowymi Tornado testów nie bylo, bo nie miałoby to żadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 21.12.06, 15:58 wujcio44 napisał: > > Jasne, a F-111 okazał się lepszy od F-16. Tornado ma ograniczone zdolności > manewrowe, a w dodatku jego uderzeniowa wersja przenosi tylko pociski p-p > bliakiego zasięgu. Tak naprawdę to testowali 29 w walce z niemieckimi Phantomam > i > i wszystkimi typami myśliwców USA. Akurat z uderzeniowymi Tornado testów nie > bylo, bo nie miałoby to żadnego sensu. Nie wiem jak to jest z F-111 do F-16 ,ale właśnie pamiętam ten artykuł(niestety mimo moich najszczerszych chęci obecnie nie jestę w stanie odnaleść tego numeru NTW gdzie to było ,sporo z nich do mnie nie wróciło od osób którym je użyczałem) bo uwcześnie (początek lat 90-tych)równiez byłem przekonany o doskonałości Migów 29 a tu ktoś wylewa kubeł wody na zozgrzaną głuwkę. Dlaczego uważasz ze testy Tornada IDS z Mig 29 nie maja sensu???Przeciez w razie globalnego konfliktu (ale i nie tylko) to właśnie radzieckie myślifce były by głuwnym przeciwnikiem niemieckich maszyn w powietrzu , i to w przewadze ilościowej.A jakie pociski p-p przenosiły tamte wersje Migów ??? Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus o sprawie z tornado bylo juz tutaj kiedys mowione 22.12.06, 20:28 wlasnie jako przyklad paradoksalnych wynikow testow Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: 40 MiG-29SMT dla Egiptu 29.12.06, 18:12 bardzo dobre samoloty za mala cene Odpowiedz Link Zgłoś