patmate 28.05.07, 23:04 Właśnie wyczytałem że system ryglowania zamka w MG42 (dwie ruchome rolki ze stali hartowanej) zostal skopiowany z konstrukcji Polaka Edwarda Stacke, której prototyp w 1939 wpadł w ręce Niemców. Ktoś dorzuci coś więcej?? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ak_2107 Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 00:35 Das Gerücht, der Rollenverschluß stamme von dem polnischen Ingenieur Edward Steick, ist mittlerweile widerlegt worden, denn bereits 1937 legte Großfuß sein erstes MG-Modell mit Rollenverschluß vor. "Przypuszczenia, iz system ryglowania rolkowego pochodzi od polskiego inzyniera Edwarda Steick zostaly w miedzyczasie zweryfikowane, poniewaz Grßfuß przedstawil swoj pierwszy model MG z ryglowaniem rolkowym juz w 1937 roku. www.waffeninfo.net/waff_mg42.php Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.siudalski Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 07:15 tak, tylko skoro przyznano patent Steickiemu to znaczy, że jemu nalezy sie pierwszeństwo, a podobieństwo rozwiązania z MG42 do tego co jest w patencie Polaka jest wystarczające aby uznać, że według jego patentu a nie jakiegoś tam gdzieś pokazywanego modelu bo tak każdy może napisać. Liczy sie dzień zgłoszenia patentu a nie pokaz u babci. Mam gdzieś kopie patentu jak będę miał czas to może umieszczę w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
ak_2107 Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 19:51 W 1937 roku rozpoczeto prace rozwojowe nad nastepca MG 34, ktory byl zbyt drogi i pracochlonny w produkcji. Prace prowadzono w trzech firmach m.in. Rheinmetall i malo znanej Großfuß AG z Döbeln w Saksonii. W kwietniu 1938 roku testy wygral karabin maszynowy ze Saksoni skonstruowany w zespole kierowanym przez Dr. Grunera, skierowany do dalszego rozwoju. Dr. Gruner byl specjalista od produkcji seryjnej wyrobow z blachy i nawet zrodla niemieckie poddaja w watpliwosc, iz byl on osobiscie pomyslodawca systemu nowego ryglowania zamka. Niezaleznie od tego zaliczylbym raczej do legend teze o MG 42 jako kopii na podstawie zdobytych w kampanii wrzesniowej egzemplarzy broni opracowanej przez Steickiego badz ich dokumentacji. Niewykluczone, ze polska idea w jakis sposob wplynela na projekt. Ale jak ????.Nie wiemy. I to wszystko co wiemy. A patenty??? w przemysle zbrojeniowym ?????. Nie mam zamiaru sie na ten temat spierac. Jesli komus poprawi sie samopoczucie w zwiazku z "polskim" MG 42 to prosze bardzo. Wydaje mi sie, ze jednak tu trzeba troche uwazac zeby nie wpasc w role towarzysza Trybowa czyli wynalazcy trybow - jak to ponizej ktos trafnie zauwazyl. Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 20:11 Podobna dyskusja toczy się co jakiś czas na temat rzekomego skopiowania Sturmgewehra przez tow. Kałasznikowa; dźwigara z Łosia zastosowanego w Tu 2 itp. Mógłbym jeszcze wskazać, że samoloty dwupłatowe stanowią kopię "The Flyera" braci Wright, a jednopłatowe chyba "Etrich-Taube" konstruktora o takim nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.siudalski Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 22:04 > Niezaleznie od tego zaliczylbym raczej do legend teze o MG 42 jako kopii > na podstawie zdobytych w kampanii wrzesniowej egzemplarzy broni opracowanej > przez Steickiego badz ich dokumentacji. o ile wiem był tylko patent i jesto obejrzenia w Warszawie w Urzedzie Patentowym, mam jego ksero > Niewykluczone, ze polska idea > w jakis sposob wplynela na projekt. Ale jak ????.Nie wiemy. I to wszystko co Za kilka dni wrzucę na www rysunek z tego patentu > wiemy. > A patenty??? w przemysle zbrojeniowym ?????. poświęciłem kilkanaście godzin na wertowanie patentów i tych z międzywojnia i tych z PRLu i tych przedwojennych było dużo więcej mimo że czas krótki był Patenty w przemyśle zbrojeniowym? tak Odpowiedz Link Zgłoś
ak_2107 Re: MG 42 a sprawa polska 30.05.07, 02:04 paymate w tytulowym poscie pisze wyraznie i czarno na bialym o zamku MG 42, jako konstrukcji skopiowanej z polskiego prototypu wpadlego w rece Wehrmachtu w czasie kampanii wrzesniowej. I to wydaje mi sie byc mitem, legenda. Ku pokrzepieniu serc. Polskich. stefan. siudalski pisze : > o ile wiem był tylko patent i jesto obejrzenia w Warszawie w Urzedzie > Patentowym, mam jego ksero Czyli Niemcy nie zdobyli i nie skopiowali zadnego prototypu. Niemcy - "waffeninfo" - podwazaja teze o polskiej konstrukcji zamka. Tez zapewne ku pokrzepieniu serc. I konstruktorow. Niemieckich. Wyglada na to, ze - w 1937 roku o ile patent juz byl zgloszony (????), po prostu z niego "skorzystali". Najprawdopodobniej o korzystaniu wlasciciela patentu nie informujac. ( I tyle sa warte patenty(?) w przemysle zbrojeniowym.....) wlasciwe "zgloszenie" nastapilo w Afryce Pn. w 1942 roku. Amerykanie zreszta tez naruszeniem patentow sie nie przejmowali podejmujac probe (nieudana zreszta) skonstruowania 1:1 kopii MG 42 na naboj 30.06 Sprigfield ( okazalo sie,ze za dlugi dla broni skonstruowanej pod 8x57IS). Rezultat - "Maschine Gun Cal. .30 T 24" jest do podziwiania w Museum Springfield Armoury w jedynym egzemplarzu. Na kompletne przekonstruowanie broni - 30.06 jest dluzszy od 7,92x57 (8x57IS) o 6 mm - braklo checi. Zastanawiajacych jest pare szczegolow z "zyciorysu" MG 42 - np. dlugi okres do wprowadzenia do produkcji seryjnej i fakt,iz bron ta zostala opracowana we firmie na glebokim zadupiu, kojarzona raczej z produkcja garow niz karabinow maszynowych.I to na dodatek konkurujacej z czolowka niemieckich firm zbrojeniowych. Ale moze najpierw pospekulujmy na temat tego, jak (i kiedy) polska mysl techniczna na owo saksonskie zadupie, gdzies miedzy Lipskiem i Dreznem trafila..... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 11:34 ak_2107 napisał: > "Przypuszczenia, iz system ryglowania rolkowego pochodzi od polskiego inzyniera > > Edwarda Steick zostaly w miedzyczasie zweryfikowane, poniewaz Grßfuß przedstawi > l > swoj pierwszy model MG z ryglowaniem rolkowym juz w 1937 roku. W ten sam sposób w ZSRR udowadniano pierwszeństwo w prawie wszystkich wynalazkach technicznych. Pamiętam artykuł, że ojcem szybownictwa nie był wcale Otto Lilienthal, ale jakiś mużyk który skakał z wieży cerkiewnej. Chyba wszyscy pamiętają dowcip, że tryby wynalazł radziecki uczony Trybow. Ale nie wszyscy wiedzą, że sopranem koloraturowym, jako pierwszy człowiek na świecie też zaśpiewał Trybow... ...jak mu się jądra w tryby wkręciły. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sturmgewehr44 Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 13:14 ruscy to są mistrzowie kłamstwa i kopiowania.... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 13:15 sturmgewehr44 napisał: > ruscy to są mistrzowie kłamstwa i kopiowania.... Nie gorsi od POlakow :) > Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 13:32 misza_kazak napisał: > sturmgewehr44 napisał: > > > ruscy to są mistrzowie kłamstwa i kopiowania.... > > Nie gorsi od POlakow :) > > Z całą pewnością są dużo lepsi :-) Misza nie unoś się. Oczywiste jest, że Sturmgewehr chciał dokuczyć i nie ma co zwracać uwagi na takie zaczepki. Szkoda zdrowia. Ale też prawdą jest, że w dawnych spcjalistycznych czasach, w popularnonaukowej prasie bardzo często pojawiały się opowieści, że odkryto w archiwach zapisy jak to rosyjski chłop wynalazł coś znacznie wcześniej niż dokonano tego w krajach zachodnich. To dotyczyło przeróznych wynalazków: od maszyny parowej, do żarówki. Wszystkie te opowieści miały też wspólny finał. Że to carscy gnębiciele nie pozwalali rozwinąć się tym samorodnym talentom robotniczo- chłopskim. Co innego gdyby urodzili się za władzy radzieckiej... Opowieści ewidentnie były wyssane z palca i niemożliwe do zweryfikowania. Nie powoływano się na żadne miarodajne źródła. Zazwyczaj zaznaczano, że były to przedruki, ale z jakichś bardzo mało znanych, niedostępnych w Polsce czasopism radzieckich - jakichś "Kurierów Ałma-Aty" albo podobnych :-) Były tak nachalne, że jak każda nachalna propaganda, wywołały falę dowcipów o przeciwnym znaczeniu. Dowcip o Trybowie był jednym z nich. Tak ludzie odreagowywali. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 14:06 mac.card napisał: > to rosyjski chłop wynalazł coś znacznie wcześniej niż dokonano tego w krajach > zachodnich. To dotyczyło przeróznych wynalazków: od maszyny parowej, do > żarówki. Wszystkie te opowieści miały też wspólny finał. Że to carscy > gnębiciele nie pozwalali rozwinąć się tym samorodnym talentom robotniczo- > chłopskim. Co innego gdyby urodzili się za władzy radzieckiej... Zgadza sie. To nie Mendeleew wynalazl tabele, tylko POlak, a komunisci robili propagande :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 14:20 misza_kazak napisał: > To nie Mendeleew wynalazl tabele, tylko POlak, a komunisci robili > propagande :)) > Nieprawda, że Polak. Każde dziecko w Polsce wiedziało, że największym odkrywcą był akademik Łysenko. Mendelejew z Łomonosowem to mogli mu buty czyścić. :-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
sturmgewehr44 Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 21:40 tylko że jak Kopernik odkrył że ziemia jest okrągła i kręci sie wokookoło słońca to Ruscy mieszkali w lepiankach i jedli surowe ziemniaki..... pytanie Kazak?? co takiego ruscy mwumyślili że dało początek nowej erze??? nic ,,, ich inteligencja skończyłą się po uapdku Cara - cała inteligencja albo została wymordowana albo zbiegła na zachód.... gdbyby nie gaz i ropa - naturalne pokłady energii to rosja byłą by niczym... Odpowiedz Link Zgłoś
sturmgewehr44 Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 21:43 żarówka , elektryczność , telefon , telewizja , internet , silnik parowy , spalinowy , wszystko to zostało wymyslone pzrez kraje po zachodniej stronei rosjii Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Lista wynalazkow ros. i sow. naukowcow w XX wieku 29.05.07, 14:20 astro.websib.ru/sprav/otkr/Xrono_rus_20.htm Jak ktos moze zweryfikowac, prosze bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Lista wynalazkow ros. i sow. naukowcow w XX w 29.05.07, 19:52 Ale dlaczego na liście jest samolot Po-2 ????? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: Lista wynalazkow ros. i sow. naukowcow w XX w 29.05.07, 20:11 patmate napisał: > Ale dlaczego na liście jest samolot Po-2 ????? Bo to był wspaniały wynalazek. Taki samolot w 1926 roku... Cud techniki :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: Lista wynalazkow ros. i sow. naukowcow w XX w 29.05.07, 20:17 Właśnie o takich przypadkach pisałem. Cały śiat twierdzi, że lampę kineskopową wynalazł niejaki Thomas Alva Edison w 1891 roku. Ale gdzie tam! Świat się myli. Jak widać na liście, kineskop został wynaleziony przez towarzysza B. K. Zworykina w latach 1923 - 24. Aż dziwne, że nazywał się Zworykin, a nie Kineskopow... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm a co to za sukces? hmmmm 29.05.07, 21:55 1988 Первый полет советского космического корабля многоразового использования "Буран". ========================= Nie dość że kopia (niebardzo nieudana) amerykańskiej kocepcji. To jeszcze nie zrealizowana do końca. Czym tu się chwalić? Utopieniem morza kasy zupełnie bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Czy Tu-144 odbył kiedykolwiek lot komercyjny? 29.05.07, 22:00 Czy był eksploatowany przez jakiekolwiek linie lotnicze? Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: Czy Tu-144 odbył kiedykolwiek lot komercyjny? 30.05.07, 08:27 hiperrealizm napisał: > Czy był eksploatowany przez jakiekolwiek linie lotnicze? Latał na liniach wewnętrznych, ale nie wiem, czy jego eksploatacja była opłacalna ekonomicznie, czy miała wydźwięk raczej propagandowy. W przedsiębiorstwach radzieckich zysk nie był najważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Czy Tu-144 odbył kiedykolwiek lot komercyjny? 30.05.07, 09:13 Latał między Moskwą, a Ałma-Atą. Był skurczybyk strasznie paliwożerny i nieekonomiczny. Po cichu go wycofano. Odpowiedz Link Zgłoś
sturmgewehr44 Re: Lista wynalazkow ros. i sow. naukowcow w XX w 31.05.07, 00:42 misza kazak - tą stronkę to sobie można napisać nawet na papierze toaletowym a potem nim wiesz,,, Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Lista wynalazkow ros. i sow. naukowcow w XX w 31.05.07, 02:09 misza_kazak napisał: > astro.websib.ru/sprav/otkr/Xrono_rus_20.htm > Jak ktos moze zweryfikowac, prosze bardzo > Sława! 1. Zarówke wymyslił Zarówkow 2. Fortepian- Fortepianow 3. Wielki radziecki pianista to Fiedia Zopin 4. Kopernik naprawde była kołchoznica spod Woroneza. 5. Król Poslki i Wielki Xiaze Litewski- Jagiello był synem traktorzystki spod Tweru 6. Samoloty Boeinga wymyslił Boeingow 7. Kolo wymyślił chłop spod Gorkiego - KOłow... Tylko po ciemu ruskaja tiochnika jest synonimem zacofania? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: Lista wynalazkow ros. i sow. naukowcow w XX w 31.05.07, 08:32 Był jeszcze filozof: Pietia Goras. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Staropolskie przysłowie: "łże jak Moskal";)))/nt 31.05.07, 01:59 sturmgewehr44 napisał: > ruscy to są mistrzowie kłamstwa i kopiowania.... > Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 14:42 Nie ma to, jak wspomnienia osobiste. Jako małoletnie chłopię, mieszkajace na terenach b. Wału Pomorskiego znalazłem w na wpół zruinowanej chałupinie MG-42 na stałej konserwacji z wymienna lufą do kompletu. 2 dni czyściłem go z towotu i bandaży. Potem z dumą zaprezentowałem to błyszczące cudo Ojcu. Jak te rolki pięknie trzaskały przy spuszczaniu spustu. Ten dźwięk towarzyszy mi do dzisiaj.. Mój stary przypomniał mi wszystkie poprzednie ostrzeżenia, abym tych karabinów do domu nie przynosił (ten był czwarty!) następnie wsparł wywody pedagogiczne użyciem narzędzia prostego podtrzymującego spodnie na co dzień i tak stłumił zapędy bardzo młodego poszukiwacza. Wiele lat potem spytałem Go, co zrobił z "moim" MG. Przyznał sie, że utopił go na środku jeziora. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: MG 42 a sprawa polska 29.05.07, 15:42 Pewnie ze szkoda w takim stanie z podstawą kosztowałby teraz z 5000 zeta za sama podstawę widziałem ze ktos liczył sobie 1,5 tysiaka Odpowiedz Link Zgłoś