Dodaj do ulubionych

Polski MiG 29

12.07.07, 13:19
Polska nie moze kupowac od Rosji czesci zamiennych do znajdujacych sie na
wyposazeniu lotnictwa migow 29, trudnosci sa tez w tym wzgledzie z zakupami na
Ukrainie, stad kanibalizuje czesc posiadanych przez siebie maszyn tego typu.
Czy chociaz kupujemy z Ukrainy uzbrojenie do tych maszyn?

Obawiam sie ze nie, wiec posiadanie ich na stanie jest bez sensu, nie uwazacie?
Obserwuj wątek
    • foxbat1 Re: Polski MiG 29 12.07.07, 13:28
      Polska kupuje czesci zamienne do Migow 29 w FR, w 2006 zakupila czesci za
      blisko 15 mln USD wiec nie pieprz ( po raz kolejny ) glupot

• matrek Re: Polski MiG 29 12.07.07, 13:33
        foxbat1 napisał:

> Polska kupuje czesci zamienne do Migow 29 w FR, w 2006 zakupila czesci za
        > blisko 15 mln USD wiec nie pieprz ( po raz kolejny ) glupot
        >

www.hudi.republika.pl/kontra.htm
    • wojciech6j Re: Polski MiG 29 12.07.07, 14:17
      Mig-29 to samolot schyłkowy w PSP. Służy głównie do podtrzymania nawyków i air
      policing w ramach NATO.
      • fulcrum1 Re: Polski MiG 29 12.07.07, 14:39
        wojciech6j napisał:

> Mig-29 to samolot schyłkowy w PSP. Służy głównie do podtrzymania nawyków i
        air
        > policing w ramach NATO.

Jak na razie te kilakanaście (koło 20?) sprawnych Migów 29 jest jedynymi
        maszynami broniącymi polskiego nieba. Oficjalnie na razie F-16 nie byłyby w
        stanie zestrzelić nawet Antka 2 ;) Nie bagatelizowałbym więc roli Migów 29 w
        naszych siłach powietrznych.......
        • gregorxix Re: Polski MiG 29 13.07.07, 09:18
          Antka by zestrzelił. Działko ma, amunicja też jest.
    • fulcrum1 Re: Polski MiG 29 12.07.07, 14:32
      > Polska nie moze kupowac od Rosji czesci zamiennych do znajdujacych sie na
      > wyposazeniu lotnictwa migow 29, trudnosci sa tez w tym wzgledzie z zakupami na
      > Ukrainie, stad kanibalizuje czesc posiadanych przez siebie maszyn tego typu.
      > Czy chociaz kupujemy z Ukrainy uzbrojenie do tych maszyn?
      >
      > Obawiam sie ze nie, wiec posiadanie ich na stanie jest bez sensu, nie
      uwazacie?
      >

Nie tak dawno podpisaliśmy jakąś umowę o regularnym zakupie części zamiennych.
      Nie wiem jak jest z uzbrojeniem ale troche tego z RFN chyba dostaliśmy
      • foxbat1 Re: Polski MiG 29 12.07.07, 14:42
        Uzbrojenia nie kupujemy bo nie ma takiej potrzeby ( wersja oficjalna ) - wersja
        nieoficjalna ze nie mamy kasy po prostu

Kupujemy czesci zamienne, glownie silniki i osprzet do nich
        • billy.the.kid Re: Polski MiG 29 12.07.07, 20:52
          wystarczyło by z ruskimi NORMALNIE rozmawiać. a tu trza dac zarabiać usa za
          ten ich złom.
          • matrek Re: Polski MiG 29 12.07.07, 21:19
            Normalnie, czyli jak? Moze troche jasniej?
            • billy.the.kid Re: Polski MiG 29 12.07.07, 21:50
              kto chce zrozumieć-zrozumie.

a kto chce jasniej- żeby się zes..ł[kupe zrobił]-nie zrozumie.
              • matrek Re: Polski MiG 29 12.07.07, 22:19
                Caly wlasnie problem polega na tym, ze to co jest normalne w rozmowie z cala
                reszta swiata, nie zawsze jest wystarczajace w rozmowie z przywodcami rosyjskimi.

Stad moje pytanie, co rozumiesz przez "normalna rozmowe".
          • wojciech6j Re: Polski MiG 29 12.07.07, 22:10
            Do legend przechodzą skądinąd prawdziwe historie o tym jak to szmaty włożone
            przez polskich mechaników wracały z silnikiem po remoncie, albo jak to
            sprzedawano nam "nowe" czesci wg cennika w rzeczywistości po regeneracji.
            Jedynie licencja ma sens. Tak jak robią to hindusi. W przeciwnym wypadku
            obowiazuje jedno prawo. PRAWO DŻUNGLI.
            • matrek Re: Polski MiG 29 12.07.07, 22:22
              Najsensowniej, robia amerykanie - nie kupia zadnego samolotu, i ile nie bedzie
              wyprodukowany w USA. Tak, jak bylo np. z brytjskimi Harrierami.

No, ale na co moze pozwolc sobie USA, przy ich duzych zamowieniach, na to nie
              moze sobie pozwolic Polska.
            • axx611 Re: Polski MiG 29 12.07.07, 22:31
              Rosja produkuje pierwszorzedne czesci i sprzedaje je tym ktorym sa potrzebne.
              Polacy sa odpowiedzialni za planowanie i utrzymywanie sprzetu i to nie tylko
              samolotow ale i samochodow,ciagnikow i innych. Wszystko sie planuje prosze
              panow i umieszcza sie to w planach na ktore jak zauwazyl moj poprzednik trzeba
              miec pokrycie. Amerykanie tez nie sprzedaja od razu a wymagaja planowania .
              Dodam ze firmy amerykanskie nie maja magazynow. Czesci sie zamawia w oparciu o
              posiadane informacje. To wszystko kosztuje. Za komuny kanibalizacja
              wszystkiego byla powszechna. Dotyczyla wszystkiego nawet samochodow
              produkowanych w...Polsce a o sovieckich nie wspominajac. Mysle ze obecnie nie
              ma wiekszego problemu z nabyciem czesci do powiedzmy samochodu. Nie ma chyba
              zapisow na akumulatory czy opony. No i na samochody a chyba i samolot mozna
              kupic. Podobnie jest chyba w Rosji.
              Zatem upatrywanie w sovietach niecheci jest tylko kamuflazem dla wlasnej
              nieudolnosci w tym temacie podobnie jak z budowa autostrad. Ruskich juz dawno
              nie ma a takze i autostrad. Winni sa oczywiscie polacy.
              • wojciech6j Re: Polski MiG 29 12.07.07, 22:40
                Wtajemniczeni twierdzą również, że w Lage nie było jednorazowo sprawnych więcej
                niz 1/3 maszyn. Pewnie przez złosliwość...No i ten niemiecki burdel...
                • marek_boa Re: Polski MiG 29 12.07.07, 23:28
                  Oczywiście "wtajemniczeni" robili za ...tapczan głównego mechanika z
                  Laage,ktory takie rzeczy wygadywał przez sen?:)Oczywiście "wtajemniczeni" są
                  też w stanie wytłumaczyć autentyczne rozpatrywanie przez Niemcy swego czasu
                  zakupu kolejnych 50 samolotów MiG-29 w nowszej wersji?:)
                  -Pozdrawiam!
                  • adam_al Re: Polski MiG 29 12.07.07, 23:32
                    > wytłumaczyć autentyczne rozpatrywanie przez Niemcy swego czasu
                    > zakupu kolejnych 50 samolotów MiG-29 w nowszej wersji?:)

Byłby to argument gdyby kupili. Okazało się jednak, że sensu brak.
                  • wojciech6j Re: Polski MiG 29 12.07.07, 23:36
                    Science fiction.
                    Tak lubili, że migi oddali, a 40-letnie phantomy zostawili. Pewnie rusofoby...
                    • marek_boa Re: Polski MiG 29 12.07.07, 23:57
                      Znaczy się plany i zapytania zakupowe to dla Ciebie Wojciechu S-F?:) Ciekawa
                      teoria!:)Dziwnym trafem dość duża część "spuścizny" po NRD dość szybko znalazła
                      kupców - a to Indonezja,a to Grecja,tudzież Szwajcaria,Węgry,Polska - dużo
                      chętnych na te Phantomy po eksploatacji w RFN-nie jest?Bo jakoś nie udało mnie
                      się o tym przeczytać nigdzie?:)
                      -Pozdrawiam!
                      • gregorxix Re: Polski MiG 29 13.07.07, 09:23
                        A ile to Niemcy na tej spuściźnie zarobili? Część rozdali za darmo, resztę
                        sprzedali za grosze. Przypomnij mi ile my zapłaciliśmy za 18 Mi24 i 22 MiGi 29?
                        40 euro?
                        • marek_boa Re: Polski MiG 29 13.07.07, 21:45
                          Gregorxix akurat na nas i na Węgrach nie zarobili! Jeśli chodzi o okręty byłej
                          Volksmarine ,które "poszły" do Indonezji,zestawy przeciwlotnicze "Osa" do
                          Grecji i BWP-1 do Szwajcarii to ZAROBILI!:)
                          -Pozdrawiam!
                          • wiarusik Re: Polski MiG 29 13.07.07, 21:52
                            Chyba Szwecji,Grecji i Finlandii te BWP?
                            • marek_boa Re: Polski MiG 29 13.07.07, 23:36
                              Możliwe!:) Nie chce mnie się sprawdzać!:)Choć kojaży mnie się ,że akurat
                              Finlandia to swoje zakupiła w ZSRR!
                              -Pozdrawiam!
                              • wiarusik Re: Polski MiG 29 13.07.07, 23:58
                                Wątpię.Raczej z Niemiec mają.Chyba,że w Niemczech tylko dokupili.
                                • marek_boa Re: Polski MiG 29 14.07.07, 00:01
                                  Wiarusik wątpić Możesz ale o ile mnie pamięć nie myli to BWP-1 w Finlandii
                                  pojawiły się razem z czołgami T-72M1!
                                  -Pozdrawiam!
                                  • wiarusik Re: Polski MiG 29 14.07.07, 00:07
                                    T-72M1 chyba też po byłym NRD.
                                    • marek_boa Re: Polski MiG 29 14.07.07, 00:13
                                      Wiarusik w czasach kiedy Finlandia zakupiła T-72M1 i BWP-1 NIKOMU się nie śniła
                                      likwidacja NRD i połączenie obu krajów!:)Po zjednoczeniu Niemiec jedynym
                                      czołgiem zakupionym przez Finlandię był Leopard A2!
                                      -Pozdrawiam!
                                      • wiarusik Re: Polski MiG 29 14.07.07, 00:18
                                        Niemcy szybko się tego złomu pozbyli.
                                        Jednak się uprę i zostanę przy swoim,a sprawdzę później.
                                        • marek_boa Re: Polski MiG 29 14.07.07, 00:42
                                          Wiarusik toć Upierać się możesz ile Chcesz!:)Jak mnie się znajdzie troszki
                                          czasu to pogrzebię w "źródełkach"!:)
                                          -Pozdrawiam!
                                          • marek_boa Re:Uzbrojenie zakupione przez Finlandię w ZSRR! 15.07.07, 01:07
                                            Oczywiście chodzi mnie w tym momencie o posiadane na stanie w 2003 roku!:)
                                            - 33 T-54
                                            - 74 T-55M
                                            - 161 T-72M1
                                            - 164 BMP-1PS(mała modernizacja wersji podstawowej!)
                                            - 110 BMP-2
                                            - 112 BTR-60PB
                                            - 73 BTR-50PK
                                            - 261 MTL-BV
                                            - 510 haubic 122 mm D-30
                                            - 127 haubic 130 mm M-46
                                            - 234 haubice 152mm D-20/ML-20
                                            - 90 2S1 Goździk
                                            - 18 2S5 Hiacynt
                                            - 60 BM-21 Grad/RM-70
                                            - ppk Fagot/ppk Konkurs
                                            - 1100 ZU-23-2 -23mm
                                            - 47 S-60 -57mm
                                            - 12 ZSU-57x2
                                            - PZR Igła/Igła-1
                                            - 18 Buk-M1
                                            - 7 śmigłowców Mi-8
                                            - pociski p-p R-60
                                            -Pozdrawiam!
                                            • matrek Re:Uzbrojenie zakupione przez Finlandię w ZSRR! 15.07.07, 03:24
                                              U mnie jeszcze wczesna pora, a Ty to kurcze na bezsennosc cierpisz ? ;)
                                              • marek_boa Re:Uzbrojenie zakupione przez Finlandię w ZSRR! 15.07.07, 09:14
                                                Na nic nie cierpię tylko mam jeden komputer a "dużo" chętnych w domu do
                                                korzystania z niego!:)
                                                -Pozdrawiam!
                                            • wiarusik Re:Uzbrojenie zakupione przez Finlandię w ZSRR! 15.07.07, 17:12
                                              Bardzo ładnie,ale wydaje mi się że dokupili trochę sprzętu z NRD,tym bardziej
                                              że tania cena.Na pewno coś dokupili,a źródeł szukam;)
            • marek_boa Re: Polski MiG 29 12.07.07, 23:24
              Wojciechu były i inne "legendy" na temat ...wysyłanego zboża do ZSRR z kufajką
              zostawioną w wagonie i to zboże z tą kufajką wracało jako pomoc ZSRR dla
              Polski! Tylko jakimś dziwnym trafem zawsze przy takiej "legendzie" na moje
              pytanie jak to możliwe skoro w ZSRR są szersze tory,opowiadający "legendę" nie
              wiedział jak to wytłumaczyć?:)
              -Pozdrawiam!
              • matrek A znasz taka legende? 13.07.07, 00:13
                Jak to marynarza w Gdynie pyta dziennikarz:
                - Gdzie plyniecie?
                - Do Angli - odpowiada marynarz
                - Co wieziecie?
                - Zboze
                - Z czym wrocicie?
                - Z telewizorami

Innego pyta:
                - A wy gdzie plyniecie?
                - Do Nowego Yorku
                - Co wieziecie?
                - Siarke
                - Z czym wrocicie?
                - Z radiami

Pyta trzeciego:
                - Gdzie plyniecie?
                - Do Leningradu
                - Co wieziecie?
                - rude zelaza
                - z czym wrocicie?
                - Wrocimy pociagiem
              • jopekpl Re: Polski MiG 29 13.07.07, 00:14
                marek_boa napisał:

> Wojciechu były i inne "legendy" na temat ...wysyłanego zboża do ZSRR z
                kufajką
                > zostawioną w wagonie i to zboże z tą kufajką wracało jako pomoc ZSRR dla
                > Polski! Tylko jakimś dziwnym trafem zawsze przy takiej "legendzie" na moje
                > pytanie jak to możliwe skoro w ZSRR są szersze tory,opowiadający "legendę"
                nie
                > wiedział jak to wytłumaczyć?:)
                > -Pozdrawiam!

Bo to głąby marek były ,nie wiem ile w tych historyjkach jest prawdy, ale ja
                bym ci odpowiedział że to zboże było ładowane do wagonów o rosyjskim rostawie
                osi po polskiej stronie granicy.O ilę się nie mylę to taki tor biegnie aż
                gdzieś do połowy naszego kraju.Obecnie przeż rosję tymi torami bedziemy
                sprowadzać towary z chin.
                • marek_boa Re: Polski MiG 29 13.07.07, 00:27
                  Nie bardzo!:) Zboże było na stacjach granicznych(np.Medyka!) przesypywane
                  elewatorami do Radzieckich wagonów!:) Szerszymi torami w Polsce to mało kiedy
                  jeździło zboże!Po za tym zazwyczaj takie "legendy" były "trendy" w małych
                  miejscowościach gdzie WOGÓLE żadnych torów nie było!:)Znam jeden przypadek
                  takiego "mitotwórstwa" przez niestety Polaków!:( Z pociągu,którym wracałem w
                  1984 roku z Czechosłowacji "VB" jeszcze po ich stronie "wydłubało" jednego z
                  Polskich pracowników elektrowni "Chomutow",który rozpowiadał jak to widział
                  naocznie jak Czesi po eksplozji w Czarnobylu orają pola z truskawkami,bo te nie
                  nadają się do jedzenia!Panowie grzecznie się wylegitymowali i płynną
                  Polszczyzną poprosili gościa o wskazanie tego pola bo chcieli by przeprowadzić
                  kontrolę!Dodawać nie muszę ,że gość od tego dnia przekroczyć granicy Polsko
                  Czechosłowackiej już nie mógł!
                  -Pozdrawiam!
                  • jopekpl Re: Polski MiG 29 13.07.07, 00:32
                    Ja nie piszę jak było bo i pewnie masz racje co do opowiadanych bajek,a pisze
                    jak bym ci odpowiedział;-)
                    a tu info o tych pociagach z chin:
                    wiadomosci.onet.pl/1570848,10,1,0,120,686,item.html
                    • axx611 Re: Polski MiG 29 13.07.07, 00:48
                      Z torami sovieckimi w Polsce jest zupelnie inna historia. Zapewnie istnieja
                      one ...do dzisiaj. Najwieksza inwestycja za czasow Gierka byla budowa tzw.
                      linii siarkowej tj. magistrali o sovieckim przeswicie 1510 mm z Rosji
                      do ..Katowic. Dalej miala byc przedluzona do Drezna. Z tego co wiadomo to do
                      Katowic ja wybudowano i chyba ma sie dobrze. Istnialo i zapewnie istnieja
                      takze do dzisiaj krotsze odcinki torow do cementowni pod Lublinem i gdzies na
                      Mazurach dokladnie juz nie pamietam. Celem budowy bylo wlasnie zlikwidowanie
                      rozladunku i powtornego zaladunku rudy zelaza w Medyce.
                      Czytalem tez ze ten projekt przedluzenia ozyl za sprawa kapitalu. Chodzilo o
                      przedluzenie do zachodniej Europy tej trasy ktora by mozna przewozic towary z
                      Japonii do Europy. Nie dogadano sie bo wiadomo przeciez ze ruskich nie
                      lubimy,pieniedzmi gardzimy i tory te chyba trzeba zdemontowac. Hute chyba
                      sprzedano jakiemus hindusowi a ten chyba zarobil troche. Ale chyba lepiej
                      hindusowi niz rosjaninowi czy powiedzmy...zydowi. To sie w glowie nie miesci.
                      Na kolana i do modlitwy.
                      • funnypunch Re: Polski MiG 29 13.07.07, 03:06
                        Niewiem czy do katowic zdążyli rozbudować, wiem, że mają w planach ze sląska do
                        rosji materiały jakieś nią przesyłać za 2-3 lata. Więc, albo jest koło katowic,
                        albo za niedługo będzie.
                      • matrek Re: Polski MiG 29 13.07.07, 03:19
                        axx611 napisał:

> Mazurach dokladnie juz nie pamietam. Celem budowy bylo wlasnie zlikwidowanie
                        > rozladunku i powtornego zaladunku rudy zelaza w Medyce.

Zapomniales o polskim uranie z Kowar
                    • braat1 Re: Polski MiG 29 13.07.07, 08:12
                      Ale przeciez sa wagony o zmiennym rozstawie kół. Jechalem takim do Lwowa, bez
                      zadnych przesiadek tylko zmienia sie rozstaw kół.
                      • marek_boa Re: Polski MiG 29 13.07.07, 21:46
                        Pasażerskie a i owszem!:)O towarowych przyznaję bez bicia ,że nie słyszałem!
                        -Pozdrawiam!
                        • axx611 Re: Polski MiG 29 13.07.07, 22:29
                          Tylko pasazerskie a wiem o tym bo jechalem przez Rosje no moze nie cala ale
                          z Bulgarii przez ...Lwow a w nim oczywiscie rosyjskie tory. Obstawa byla jak
                          nalezy. Pod kalasznikowem zaprowadzila mnie do bufetu urocza rosjanka security
                          guard i uwaznie mnie pilnowala abym przypadkiem chyba nie przekazal tych
                          mikrofilmow co opowiadali jej na szkoleniu. Kupilem tylko nadziewanego
                          pieroga ,nawet mi smakowal ale niestety piwka tam nie bylo a myslalem ze
                          bedzie.Nie bylo w ogole zadnych napojow poza woda z kranu w ubikacji. Rosjanka
                          byla ladnie i czysto ubrana ,miala ladny biust ktory doskonale uwypuklal jej
                          wdzieki lekko przynisniety mundurem KGB niczym gorset. Na nogach miala sexy
                          buty po prostu skorzane walonki ktore rowniez podkreslaly jej urode. Naprawde
                          nie byla brzydka wrecz piekna i mozna by chyba bylo zrobic z nia numer bez
                          problemow ,niestety pociag mial ograniczony czas wlasnie z uwagi na te
                          manipulacje torowa. No coz co sie odwlecze to nie uciecze. Do sprawy rosjanek
                          powrocilem w USa ale bez kalasznikowa przy glowie.
                          • billy.the.kid Re: Polski MiG 29 14.07.07, 09:02
                            matreczku. z ruskimi CAŁY ŚWIAT potrafi rozmawiać. no z jednym wyjątkiem-międzu
                            bugiem i odrą. no ale polaczkowie -to nie cały świat.
                        • braat1 Re: Polski MiG 29 16.07.07, 08:47
                          > Pasażerskie a i owszem!:)O towarowych przyznaję bez bicia ,że nie słyszałem!
                          > -Pozdrawiam!

Ja to moze jakis dziwny jestem, ale majac technologie "zmiany rozstawu kol" w
                          zyciu bym nie wpadl, zeby jedne wagony to mialy (pasazerskie), a inne nie.
                          Przeladunek calego skladu to marnotrawstwo czasu jak cholera....
                          • marek_boa Re: Polski MiG 29 16.07.07, 12:03
                            Się mnie wydaje ,że technologia,technologią ale wagon pasażerski posiada jakieś
                            tam normy wytrzymałościowe NA PEWNO dużo mniejsze niż np.wagon towarowy
                            załadowany 40-60 tonami ładunku!Istnieją pewnie też jakieś względy bezpiecznego
                            użytkowania by np. w czasie jazdy takiego towarowego składu koła mu się
                            nie "rozjechały"! No ale ja się na tym kompletnie nie znam!:(
                            -Pozdrawiam!
                            • braat1 Re: Polski MiG 29 16.07.07, 12:40
                              MAsz racje o tym nie pomyslalem. W koncu 60 ton moze wymagac duzo
                              wytrzymalszego podwozia.
                              • marek_boa Re: Polski MiG 29 16.07.07, 12:44
                                Tak jak zaznaczyłem jest to tylko moje gdybanie bo ni chu-chu się na tym nie
                                znam!:)
                                -Pozdrawiam!
                            • czaja1 Re: Polski MiG 29 16.07.07, 13:33
                              marek_boa napisał:
                              >
                              > tam normy wytrzymałościowe NA PEWNO dużo mniejsze niż np.wagon towarowy
                              > załadowany 40-60 tonami ładunku!Istnieją pewnie też jakieś względy bezpiecznego

Marku 62-65 ton to waży betoniarka z 9 m3 betonu - tutaj sądzę, że są to
                              wartości koło 100 ton i więcej (jeden wagon tramwajowy to 23 - 25 ton).

Pzdr
                              • jopekpl Re: Polski MiG 29 16.07.07, 15:24
                                czaja1 napisał:

> marek_boa napisał:
                                > >
                                > > tam normy wytrzymałościowe NA PEWNO dużo mniejsze niż np.wagon towarowy
                                > > załadowany 40-60 tonami ładunku!Istnieją pewnie też jakieś względy bezpie
                                > cznego
                                >
                                > Marku 62-65 ton to waży betoniarka z 9 m3 betonu - tutaj sądzę, że są to
                                > wartości koło 100 ton i więcej (jeden wagon tramwajowy to 23 - 25 ton).
                                >
                                > Pzdr
                                To zależy czaja jaki wagon,akurat z racji wykonywanego zawodu mam doczynienia z
                                ważeniem węglarek dostarczających węgiel do mojego zakładu pracy, pusta
                                węglarka waży od 23 do 25t + ok 50 ton ładunku (węgiel) a takie wagony jak
                                mniemam najczęściej woziły towary do ZSRR i z ZSRR
                            • braat1 Re: Polski MiG 29 16.07.07, 17:42
                              Zadalem pytanie a forum o kolejach :) Pisza ze w przypadku wagonow towarowych
                              stosuje sie wymiane wozkow z kolami, ale nie zawsze bo jest to malo
                              oplacalne...

usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205.html?group=pl.misc.kolej&tid=1334081&pid=&strona=0
                              • axx611 Re: Polski MiG 29 16.07.07, 23:34
                                Soviecki wagon towarowy zabiera i przewozi wiecej niz polski. Wynika to z
                                rozstawu kol. 1510 mm a polski 1435 mm ruski wiadomo ze jest o kutasa wiekszy.
                                Dodam ze przez Polske w 1945 roku byla przeprowadzona linia do Berlina wlasnie
                                o rozstawie rosyjskim (przez Poznan) Umozliwila ona sprawne przewozenie
                                zakladow kompletnych w calosci do Rosji.
                                Nie mozna zmieniac podwozia w wagonach towarowych poniewaz maja zupelnie inna
                                konstrukcje. Natomiast osobowe to po prostu pudelka ktore mozna swobodnie
                                podnosic i nakldac na inne podwozie. Druga historia jest ze wagony powiedzmy z
                                ruda zelaza oproznia sie na specialnym urzedzeniu przez obrot i po prostu
                                wszystko sie wysypuje. Ludzie tutaj nic nie robia. podobny proces jest
                                stosowany w elektrowniach czy elektrocieplowniach w Polsce. Wagony sie odwraca.
                                A pasazerskiego raczej nie mozna chyba ze byloby to w jakims parku rozrywki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka