Dodaj do ulubionych

Polskie cele geopolityczne

17.07.07, 13:21
Sława!

Oczywistym jest,że Europa szczególnie ESW jest dzisiaj lepsza niz 20 lat temu....

No ale jeszcze nie jest idealna i napewno nie jest wymarzona Europa.

Co nazy jeszcze poprawic aby Polska i ESW były rzeczywiscie bezpieczne i aby
ESW niekwestionowane mozliwosci rozwoju, bepieczeństwa i pomyslnosci.

1. Obalic Łukaszenke
2. Przyjac do NATO Wolna Białorus i Ukraine oraz Gruzje.
3. zbudowac niezalezne od Rosji linie przesyłowe dla weglodorów.
a. w temacie ropy jestesmy bezpieczni, ale rozbudowa nowych linni ograniczy
lub nawet zniesie sie mozliwosc rosyjskiego szantazu. Rura Brody-Gdańsk pomoze
nie tylko Polsce( bo zawsze lepiej miec rezerwy) ale głownie Ukrainie,
Słowacji oraz Bialorusi i Litwie
b. a sprawch gazu dzieje sie bardzo duzo: podstawa bedzie gazoport oraz rury z
norwegii jak rowniez wspołpraca z krajami osciennymi; wzrost wydobycia
lokalnego, rozbudowa magazynów gazu dla ktorych Polska ma znakomite warunki
c nie rezygnowac z wegla wdrozyc nowe technologie, równiez inne nosniki
energii jak nulearna, geotermalna, inne odnawialne...
C zawrzec pakt energetyczny z sasiadami.

4 w rejonie ESW nie czekac na unijne dyrektywy i integracje europejska ale
scislej wspołpracowac ekonomicznie, w sprach transportu na glownych kierunkach
A-B i B-C. Z portów polskich uczynic zaplecze dla krajów srodladowych jak
Białorus czy Czechy
5. z Rosja mozna i nawet nalezy wspołpracowac, ale wnikliwie nalezy patrzyc
jej na rece
6. Wzmocnic sojusz z USA- "Polska lądowa Brytanią".
7 Wspolna polityka wojskowa w ESW

Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Sprawa Królewca 17.07.07, 13:33
      Sława!

Nie wydaje sie aby Królewiec stal sie jakims bardzo znaczacym regionem.

jednak w obliczu agresywnej Rosji może powodować pewne problemy.

W przypadku Rosji otwartej i przyjaznej moze byc dosc istotnym terenem i
      łacznikiem wspołpracy.

Najlepszym rozwiazaniem byłaby trwała demilitaryzacja tego regionu i
      rozluźnienie jego zwiazków z FR.

Moim zdaniem mozliwe byłoby jego przyjecie do UE lub EOG podobnie jak dzielone
      terytoria innych krajów: Danii i inych.

Królewiec musialby stac sie europejska enklawa Rosji taka mała europejska i
      cywilizowana Rosja.

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • mason10 Re: Sprawa Królewca 17.07.07, 14:20
        mie wydaje mi sie zeby sprawa teksasu i ariozny byla jakims duzym problemem za
        15 lat kiedy meksykanie beda wiekszoscia ale w ypadku agresywnego gad blesju
        usa kiedy zecha sila zatrzymac te tereny reszta swiata powinna ich zmombardowac
        a potem dac ich niepodleglosc tak jak sie stalo w serbii a dom buszmena spalic
        tak jak w przypadku serbskich domow i kosciolow a ignoranta poslac na pierwsza
        linie
    • mason10 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 14:18
      glownym polskim celem geopolitycznym jest wlazenie w d.. buszmenowi udaje sie
      nam to znakomicie , drugim celem jest poklcenie sie z sasiadami to rowiniez nam
      sie udaje , przypominam ignorant ze zadnego celu ktory wymieniles nie udalo sie
      wykonac i sie nie uda buehehehehheehhee
      • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 14:31
        mason10 napisał:

> glownym polskim celem geopolitycznym jest wlazenie w d.. buszmenowi udaje sie
        > nam to znakomicie , drugim celem jest poklcenie sie z sasiadami to rowiniez nam
        >
        > sie udaje , przypominam ignorant ze zadnego celu ktory wymieniles nie udalo sie
        >
        > wykonac i sie nie uda buehehehehheehhee

Sława!

Przeciwnie! Widac,że nie czytasz gazet nie ledzisz co sie na swiecie dzieje i
        zyjesz swoimi przesadami.

Polska ma ze wszystkimi sasiadami najlepsze stosunki w historii...

Nawet było- nie było z Rosja.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • funnypunch Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 14:37
          Ignorant - pieprzysz.

Widzę, że słuchasz propagandy naszego jedynie słusznego rządu. I skoro on
          twierdzi, ze wszyscy nas lubią, to znaczy, że tak jest. Nawet gdyby ci wszyscy
          mieli nieco inne zdanie. Tak się składa, że przez kaczorów i ich rząd, ocena
          Polski zagranicą mocno się pogorszyła. Wiem, bo byłem parę razy za granicą i
          teraz jak spotykam dawnych znajomych, to wszyscy się śmieją jaki w polsce jest
          chory rząd.

Przestań żyć urojeniami, bo to Polsce nie pomoże. Choć zaczyna mi wyglądać na
          to, że ty sobie po prostu jaja robisz i tylko udajesz, że ten kraj cię
          obchodzi, specjalnie pisząc jeszcze w ordynarny sposób, żeby nasz kraj
          ośmieszyć. Bo jeśli ktoś temu krajowi szkodzi, to twój kochany rząd, ty i wam
          podobni. A nie tacy jak misza.
          • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 14:52
            funnypunch napisał:

> Ignorant - pieprzysz.
            >
            > Widzę, że słuchasz propagandy naszego jedynie słusznego rządu. I skoro on
            > twierdzi, ze wszyscy nas lubią, to znaczy, że tak jest. Nawet gdyby ci wszyscy
            > mieli nieco inne zdanie. Tak się składa, że przez kaczorów i ich rząd, ocena
            > Polski zagranicą mocno się pogorszyła. Wiem, bo byłem parę razy za granicą i
            > teraz jak spotykam dawnych znajomych, to wszyscy się śmieją jaki w polsce jest
            > chory rząd.

+++TO zmień swoich powierników. Glupio zachowuje sie wiele rzadów, nasz wcale
            nie bije rekordów. Smiesznosci tez wiele u innych...
            Sporo dowcipow nt chocby fryzzury merkel...

Ale to nic nie znaczy. Satyra jest dobra rzecza. W USa na codzien parodiuje sie
            Prezydenta i jego otoczenie i nikt sie tym nie przejmuje. A marwto raczej brak
            satyry niz jej obecnosc.

Zmiast zyc iluzjami i tesknic za powrotem komuny zobacz jak dobre sa stosunki z
            kazdym z saisadów jak sie rozwija wymianna handlowa, która jest najlepszym
            barometrem stosunków.

Jak sie rozwija wspołpraca transgraniczna jak zwieksza ruch obywateli i kapitału
            przez granice.

Ile nowych strategicznych porozumien jest zawieranych z kazdym zsasiadów.

Natomiast nic nie znaczace atawistyczne odruchy tej malpy z brzytwa na kremlu
            najwyraxniej nie moga nam zaszkodzic, a przeciwnie jeszcze wzmacniaja i
            osłabiaja nawet pozytywne wpływy Rosji, która coraz bardziej popada w izolacje.

>
            > Przestań żyć urojeniami, bo to Polsce nie pomoże. Choć zaczyna mi wyglądać na
            > to, że ty sobie po prostu jaja robisz i tylko udajesz, że ten kraj cię
            > obchodzi, specjalnie pisząc jeszcze w ordynarny sposób, żeby nasz kraj
            > ośmieszyć. Bo jeśli ktoś temu krajowi szkodzi, to twój kochany rząd, ty i wam
            > podobni. A nie tacy jak misza.

+++Nie sadze aby moje asertywne wypowiedzi mogly zaszkodzic. A misza jest za
            cienki nawet razem z rasPutinem aby w jakikolwiek sposób zahamowac bieg
            historii, której karta najwyraxniej odwróciła sie od Moskwy.

Ale ja nie przekreslam Rosji i wcale nie deklaruje wobec niej wrogosci.

natomiast ciagle powtaram,że jedyna szansa Rosji jest wspołpraca ze swiatem
            cywilizowanym, gdy tacy niegrozni glupcy jak misza cigale starsza nowa wojna lub
            nowym Gulagiem czy Katyniem.

Nie ja nigdy nie pisałem , nie nawołuje aby niszczyc Rosje, nawet czesciej
            powtarzam,że czas rasPutina sie kończy i moze siły zwycieża w Rosji, która wtedy
            bedzie miała szanse podniesc sie z izolacji i postepujacego upadku ku pozytkowi
            wszystkich jej sasiadów.

NB Kanada nie dlatego ma znaczenie wieksze niz Rosja,że ma rakiety, bo bez nich
            doskonale znajduje poel do wspołpracy z calym swiatem.

Podobni9e Japonia, a przeciez Rosja nie jest w stanie dorónac ani japonii ani
            Kanadzie przez najblizsze dzieisatki.

Tak wiele ma zaleglosci wiec lepuiej dla niej bedzie gdy poszuka tematów do
            wspólpracy niz do konforntacji.

Swiat potrzebuje Rosji pokojowej i wspołpracujacej ani nie jeszcze jednego kraju
            hultajskiego który prowadzi polityke małpy z brzytwa i tylko szuka co zrobic
            złosliwego Cwylizowanemu Swiatu, który od dawna juz Rosjia za mocarstwo nie uwaza.

Po prostu w dzisiejszym swiecie decyduje nie potencjał nukelarny, którego nie ma
            jak uzyc, ale wielkosc PKB, technologie, otwartosc na swiat i pola wspołracy.
            • funnypunch Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:22
              Gdybyś był jeszcze tak miły i wskazał mi, gdzie napisałem że tęksnie za
              komunizmem. Mam poglądy prawicowe i dlatego nie lubię tego rządu, bo jest
              bezjajeczny, a w sprawach gospodarczych lewicowy jak cholera. Co do satyry
              wporządku. Ale ty chyba nie widzisz, że zwykli ludzie coraz częściej wyśmiewają
              nasz rząd, który bije rekordy głupoty w cywilizowanym świecie. Myślisz, że nie
              wiem, że inne rządy też głupie rzeczy robią? Ale już od czasów SLD pod tym
              względem pieliśmy się w górę, a teraz jesteśmy na 1 miejscu w UE. Wybacz,
              czytam także zagraniczne gazety i widzę, że to co się u nas dzieje w porównaniu
              z tym co dzieje sie w innych częściach UE, to jest mniejwięcej jak wybór
              ministra w Kongu na podstawie zdjęcia w porównaniu do naszego rządu.

P.S.

Znaszli ty taki pub jak AWARIA w Krakowie?
              • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:58
                funnypunch napisał:

> Gdybyś był jeszcze tak miły i wskazał mi, gdzie napisałem że tęksnie za
                > komunizmem. Mam poglądy prawicowe i dlatego nie lubię tego rządu, bo jest
                > bezjajeczny, a w sprawach gospodarczych lewicowy jak cholera. Co do satyry
                > wporządku. Ale ty chyba nie widzisz, że zwykli ludzie coraz częściej wyśmiewają
                >
                > nasz rząd, który bije rekordy głupoty w cywilizowanym świecie. Myślisz, że nie
                > wiem, że inne rządy też głupie rzeczy robią? Ale już od czasów SLD pod tym
                > względem pieliśmy się w górę, a teraz jesteśmy na 1 miejscu w UE. Wybacz,
                > czytam także zagraniczne gazety i widzę, że to co się u nas dzieje w porównaniu
                >
                > z tym co dzieje sie w innych częściach UE, to jest mniejwięcej jak wybór
                > ministra w Kongu na podstawie zdjęcia w porównaniu do naszego rządu.
                >
                > P.S.

+++Ja jako zatwardzialy reaganista-tatcherysta tez nie jestem fanem tego rzadu
                pod wzgledem gospodarczym. Ale moze to dobrze,ze nic nie robi w tym zakresie niz
                miałby majstrowac?

NB nie nadziei ze jakikolwiek inny rzad byłby lepszy pod tym wzgeledem.

Natomiast bardzo mi sie podoba polityka obcinania wpływów sowiecko-rosysjkich i
                komunistycznych rowiazanie WSI

Asertywna polityka w UE i pre innych fajnych rzeczy.

Zyje troche na tym swiecie i nieco go poznalem w sam raz aby pozbyc sie
                naiwnosci,że od rzadu wszystko zalezy albo ze jakikolwiek rzad ma swobode ruchów
                w wszelkiej materii, bo nawet gdyby nikt nie robił kontry to i tak pozostaje
                opór i bezwładnosc samego tworzywa...

Pod wieloma wzgledami to najlepszy rzad od wielu lat.

>
                > Znaszli ty taki pub jak AWARIA w Krakowie?

Mieszkam we WRocławiu. A Krakowie bywam raz na pare lat...
        • mason10 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 14:42
          no to co sie dzieje na swiecie buszmeni mysla jak zwiac z iraku, afganistan
          coraz bardziej plonie, araby coraz bardziej dysza ninawiscia do gad blesju,
          izrael ulegl hesbollachowi, poparcie dla buszmena 15 % w spoleczenstwie,
          wzmacniajace sie chiny i rosja, coraz bardziej nieprzyjazna buszmenowi ameryka
          poludniowa
          • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 14:54
            mason10 napisał:

> no to co sie dzieje na swiecie buszmeni mysla jak zwiac z iraku, afganistan
            > coraz bardziej plonie, araby coraz bardziej dysza ninawiscia do gad blesju,
            > izrael ulegl hesbollachowi, poparcie dla buszmena 15 % w spoleczenstwie,
            > wzmacniajace sie chiny i rosja, coraz bardziej nieprzyjazna buszmenowi ameryka
            > poludniowa

+++Chłopie zobacz,że Chiny sa na Zachodzie. Jeszcze nie politycznie, ale
            ekonomicznie napewno i sa właściwie czescia gospodarki Zachodu/USA...
    • grogreg Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:21
      > 1. Obalic Łukaszenke

Oj koledze cos sie panstwa pomylily. To czy Lukaszenko bedzie sprawowal wladze,
      czy nie zalezy od Bialorusinow.

> 2. Przyjac do NATO Wolna Białorus i Ukraine oraz Gruzje.

Po pierwsze nie my decydujemy kogo NATO przyjmnie, a kogo nie. Po drugie to
      chyba moga byc cele tych panstw nie nasze.

> 3. zbudowac niezalezne od Rosji linie przesyłowe dla weglodorów.
      > a. w temacie ropy jestesmy bezpieczni, ale rozbudowa nowych linni ograniczy
      > lub nawet zniesie sie mozliwosc rosyjskiego szantazu. Rura Brody-Gdańsk pomoze
      > nie tylko Polsce( bo zawsze lepiej miec rezerwy) ale głownie Ukrainie,
      > Słowacji oraz Bialorusi i Litwie

Jesli o mnie chodzi to wolalbym droge mozliwie dalekiego odejscia od paliw
      kopalnych. Przynajmniej w przemysle i gospodarstwach domowych. Tak mam na mysli
      elektrownie nuklearne. Tak ze dwie.

> 4 w rejonie ESW nie czekac na unijne dyrektywy i integracje europejska ale
      > scislej wspołpracowac ekonomicznie, w sprach transportu na glownych kierunkach
      > A-B i B-C. Z portów polskich uczynic zaplecze dla krajów srodladowych jak
      > Białorus czy Czechy
      > 5. z Rosja mozna i nawet nalezy wspołpracowac, ale wnikliwie nalezy patrzyc
      > jej na rece

Z Rosja mozna wspolpracowac....ale nie ufac. Masz racje.

> 6. Wzmocnic sojusz z USA- "Polska lądowa Brytanią".

Mzonki. Po pierwsze Brytania juz jedna jest. Po drugie USA jest jednak daleko i
      moze stracic zainteresowanie tym regionem. Jesli juz wazac sie militarnie to z
      sasiadami.

> 7 Wspolna polityka wojskowa w ESW

Fajne. Szkoda, ze nierealne.
      • funnypunch Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:33
        Dodam coś od siebie

> > 1. Obalic Łukaszenke
        >
        > Oj koledze cos sie panstwa pomylily. To czy Lukaszenko bedzie sprawowal
        wladze,
        > czy nie zalezy od Bialorusinow.

Może i od nich zależeć. Jeśli protesty ostro się rozkręcą, to tylko trzeba
        uważać, żeby Rosja z bratnią pomocą nie weszła.

> > 2. Przyjac do NATO Wolna Białorus i Ukraine oraz Gruzje.
        >
        > Po pierwsze nie my decydujemy kogo NATO przyjmnie, a kogo nie. Po drugie to
        > chyba moga byc cele tych panstw nie nasze.

Nasze też. Problem z tymi państwami, tak jak i z nami polega na tym, że same są
        za słabe. Potrzebują dużego sojusznika. Tutaj to albo USA, albo Rosja. A dla
        nas lepiej by było, żeby były z nami.

> > 3. zbudowac niezalezne od Rosji linie przesyłowe dla weglodorów.
        > > a. w temacie ropy jestesmy bezpieczni, ale rozbudowa nowych linni ogranic
        > zy
        > > lub nawet zniesie sie mozliwosc rosyjskiego szantazu. Rura Brody-Gdańsk p
        > omoze
        > > nie tylko Polsce( bo zawsze lepiej miec rezerwy) ale głownie Ukrainie,
        > > Słowacji oraz Bialorusi i Litwie
        >
        > Jesli o mnie chodzi to wolalbym droge mozliwie dalekiego odejscia od paliw
        > kopalnych. Przynajmniej w przemysle i gospodarstwach domowych. Tak mam na
        mysli
        > elektrownie nuklearne. Tak ze dwie.

2 to za mało. Jeśli już myśleć o tym na poważnie, to o mniej niż 10 niewarto
        nawet wspominać. Co ci dadzą 2 elekrownie jądrowe? A jeśli znacznie teraz
        ulepszymy naszą technologię spalania koksu itp. to na paliwach
        kopalnychbędziemy mogli jeszcze długo. Pozatym powinniśmy rozwijać energetykę
        alternatywną (słoneczna, wodna, wiatrowa - nie jestem jakimś eko-wariatem, ale
        zanieczyszczanie tego kraju nie jest dla niego dobre), dopuścić do prywatnej
        produkcji paliw na własne potrzeby (rolnicy zwykle tak robią) i na wszelki
        wypadek udoskonalić technologię przerabiania węgla w paliwa. Dla Leopardów 2
        jak znalazł. Zresztą one pojadą na wszystkim. Jako ciekawostkę wspomnę, że
        słyszałem ostatnio o tym, że był prototym silnika scramjet na...... koks. :D

> > 4 w rejonie ESW nie czekac na unijne dyrektywy i integracje europejska al
        > e
        > > scislej wspołpracowac ekonomicznie, w sprach transportu na glownych kieru
        > nkach
        > > A-B i B-C. Z portów polskich uczynic zaplecze dla krajów srodladowych jak
        > > Białorus czy Czechy
        > > 5. z Rosja mozna i nawet nalezy wspołpracowac, ale wnikliwie nalezy patrz
        > yc
        > > jej na rece
        >
        > Z Rosja mozna wspolpracowac....ale nie ufac. Masz racje.

Ufać to wogólę mało którem krajowi można. A co do naszej roli jako portu dla
        krajów bez dostępu do morza - no cóż, potrzebna jest sieć autostrad.

> > 6. Wzmocnic sojusz z USA- "Polska lądowa Brytanią".
        >
        > Mzonki. Po pierwsze Brytania juz jedna jest. Po drugie USA jest jednak daleko
        i
        > moze stracic zainteresowanie tym regionem. Jesli juz wazac sie militarnie to z
        > sasiadami.

Obawiam się, że muszę się z grogregiem zgodzić.

> > 7 Wspolna polityka wojskowa w ESW
        >
        > Fajne. Szkoda, ze nierealne.

Przynajmniej narazie.
        • misza_kazak Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:50
          funnypunch napisał:

> Może i od nich zależeć. Jeśli protesty ostro się rozkręcą, to tylko trzeba
          > uważać, żeby Rosja z bratnią pomocą nie weszła.

1) Rosja znajduje sie w sojuszu z Bialorusia i ma na jej terrytorium wlasne wojska.
          2) Jesli na Bialorusi zaczna sie zamieszki wsparte i fanansowane przez Zachod, to w przypadku jesli armia i MSW Bialorusi bedzie potrzebowalo, to ROsja okaze bratnia pomoc w zwalczaniu bandytow.

> > Po pierwsze nie my decydujemy kogo NATO przyjmnie, a kogo nie. Po drugie
          > to
          > > chyba moga byc cele tych panstw nie nasze.

I po trzecie wiekszosc Ukrainczykow jest przeciwna NATO :)

> za słabe. Potrzebują dużego sojusznika. Tutaj to albo USA, albo Rosja. A dla
          > nas lepiej by było, żeby były z nami.

Dla Ukrainy, BIalorusi, KAzachstanu, Kirgizii, Tadzykustanu i Armenii ROsja zawsze bedzie glownym sojusznikiem, niezaleznie od tego jak bedzie staralo CIA i MI6 robiac przewroty i ustawiajac marionetkowych loderow.

> Ufać to wogólę mało którem krajowi można.

Zlote slowa. Ufac mozna tylko sobie.:)
          • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 16:24
            misza_kazak napisał:

> funnypunch napisał:
            >
            > > Może i od nich zależeć. Jeśli protesty ostro się rozkręcą, to tylko trzeb
            > a
            > > uważać, żeby Rosja z bratnią pomocą nie weszła.
            >
            > 1) Rosja znajduje sie w sojuszu z Bialorusia i ma na jej terrytorium wlasne woj
            > ska.
            > 2) Jesli na Bialorusi zaczna sie zamieszki wsparte i fanansowane przez Zachod,
            > to w przypadku jesli armia i MSW Bialorusi bedzie potrzebowalo, to ROsja okaze
            > bratnia pomoc w zwalczaniu bandytow.

+++Misza marzy o nowych Kuropatach....
            jednak my zrobimy wszystko aby Bratni Naród Białoruski pozbył sie rosysjkich
            bandytów, i okupantów.

>
            > > > Po pierwsze nie my decydujemy kogo NATO przyjmnie, a kogo nie. Po d
            > rugie
            > > to
            > > > chyba moga byc cele tych panstw nie nasze.
            >
            > I po trzecie wiekszosc Ukrainczykow jest przeciwna NATO :)

+++ Za 5lat wybory wygra partia pronatwoska i nie bedzie problemu.

>
            > > za słabe. Potrzebują dużego sojusznika. Tutaj to albo USA, albo Rosja. A
            > dla
            > > nas lepiej by było, żeby były z nami.
            >
            > Dla Ukrainy, BIalorusi, KAzachstanu, Kirgizii, Tadzykustanu i Armenii ROsja zaw
            > sze bedzie glownym sojusznikiem, niezaleznie od tego jak bedzie staralo CIA i M
            > I6 robiac przewroty i ustawiajac marionetkowych loderow.
            >
            > > Ufać to wogólę mało którem krajowi można.
            >
            > Zlote slowa. Ufac mozna tylko sobie.:)
            >
          • matrek Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 16:33
            misza_kazak napisał:

> funnypunch napisał:
            >
            > > Może i od nich zależeć. Jeśli protesty ostro się rozkręcą, to tylko trzeb
            > a
            > > uważać, żeby Rosja z bratnią pomocą nie weszła.
            >
            > 1) Rosja znajduje sie w sojuszu z Bialorusia i ma na jej terrytorium wlasne woj
            > ska.
            > 2) Jesli na Bialorusi zaczna sie zamieszki wsparte i fanansowane przez Zachod,
            > to w przypadku jesli armia i MSW Bialorusi bedzie potrzebowalo, to ROsja okaze
            > bratnia pomoc w zwalczaniu bandytow.
            >
            > > > Po pierwsze nie my decydujemy kogo NATO przyjmnie, a kogo nie. Po d
            > rugie
            > > to
            > > > chyba moga byc cele tych panstw nie nasze.
            >
            > I po trzecie wiekszosc Ukrainczykow jest przeciwna NATO :)
            >
            > > za słabe. Potrzebują dużego sojusznika. Tutaj to albo USA, albo Rosja. A
            > dla
            > > nas lepiej by było, żeby były z nami.
            >
            > Dla Ukrainy, BIalorusi, KAzachstanu, Kirgizii, Tadzykustanu i Armenii ROsja zaw
            > sze bedzie glownym sojusznikiem, niezaleznie od tego jak bedzie staralo CIA i M
            > I6 robiac przewroty i ustawiajac marionetkowych loderow.
            >

>
            > Zlote slowa. Ufac mozna tylko sobie.:)
            >

Nie czesto sie z Toba zgadzam, ale tym razem tak.
            I wlasnie dlatego Polska potrzebuje wlasnych systemow obronnych, a nie liczyc na
            USA, czy tym bardziej Francje.
            • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 16:42
              matrek napisał:

>
              > Nie czesto sie z Toba zgadzam, ale tym razem tak.
              > I wlasnie dlatego Polska potrzebuje wlasnych systemow obronnych, a nie liczyc n
              > a
              > USA, czy tym bardziej Francje.
              >
              >

Sława!

Na calkowicie własne stac tylko USA, ale i oni wspołpracuja z sojusznikami na
              calym swiecie- z UK, NATO, Japonia...

NAwet tak wielka potega jak UK wiekszosc systemów kupuje od USA lub wspolnie
              nimi zarzdza.

Bez przesady musimy sprawne i znaczace wojsko, ale nie mamy aspiracji
              supermocarstwowych i lotniskowców ani włąsnego GPSa budowac nie musimy...

Forum Słowiańskie
              gg 1728585
              • matrek Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 18:54
                ignorant11 napisał:

> matrek napisał:
                >
                >
                > >
                > > Nie czesto sie z Toba zgadzam, ale tym razem tak.
                > > I wlasnie dlatego Polska potrzebuje wlasnych systemow obronnych, a nie li
                > czyc n
                > > a
                > > USA, czy tym bardziej Francje.
                > >
                > >
                >
                >
                >
                > Sława!
                >
                > Na calkowicie własne stac tylko USA, ale i oni wspołpracuja z sojusznikami na
                > calym swiecie- z UK, NATO, Japonia...
                >
                > NAwet tak wielka potega jak UK wiekszosc systemów kupuje od USA lub wspolnie
                > nimi zarzdza.
                >
                > Bez przesady musimy sprawne i znaczace wojsko, ale nie mamy aspiracji
                > supermocarstwowych i lotniskowców ani włąsnego GPSa budowac nie musimy...
                >
                >

Nie chodzi mi o samodzielne konstruowanie systemow obronnych, lecz o samodzielne
                posiadanie i wladanie nimi. Takze tymi kupionymi.
        • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 16:21
          funnypunch napisał:

> Dodam coś od siebie
          >
          > > > 1. Obalic Łukaszenke

> > czy nie zalezy od Bialorusinow.
          >
          > Może i od nich zależeć. Jeśli protesty ostro się rozkręcą, to tylko trzeba
          > uważać, żeby Rosja z bratnią pomocą nie weszła.

+++ Raczje nie odwazy sie zbrojnie najechac na Bialorus.
          Agentów moze wysyłac, poslugiwac sie skrytobójstwem, komus dosypac polonu itp,
          ale na najazd nie odwazy sie.

>
          > > > 2. Przyjac do NATO Wolna Białorus i Ukraine oraz Gruzje.
          > >

>
          > Nasze też. Problem z tymi państwami, tak jak i z nami polega na tym, że same są
          >
          > za słabe. Potrzebują dużego sojusznika. Tutaj to albo USA, albo Rosja. A dla
          > nas lepiej by było, żeby były z nami.

+++ Z Rosja to oni maja podbne a nawet ostnio ciezsze doswiadczenia niz my. A
          USA bez NATO? To przeciez NATO jest płaszczyzna wspołpracy USA z Europa...

>
          > > > 3. zbudowac niezalezne od Rosji linie przesyłowe dla weglodorów.
          > > > a. w temacie ropy jestesmy bezpieczni, ale rozbudowa nowych linni o
          > granic
          >
          > > > nie tylko Polsce( bo zawsze lepiej miec rezerwy) ale głownie Ukrain
          > ie,
          > > > Słowacji oraz Bialorusi i Litwie
          > >
          > > Jesli o mnie chodzi to wolalbym droge mozliwie dalekiego odejscia od pali
          > w
          > > kopalnych. Przynajmniej w przemysle i gospodarstwach domowych. Tak mam na
          >
          > mysli
          > > elektrownie nuklearne. Tak ze dwie.
          >
          > 2 to za mało. Jeśli już myśleć o tym na poważnie, to o mniej niż 10 niewarto
          > nawet wspominać. Co ci dadzą 2 elekrownie jądrowe? A jeśli znacznie teraz
          > ulepszymy naszą technologię spalania koksu itp. to na paliwach
          > kopalnychbędziemy mogli jeszcze długo. Pozatym powinniśmy rozwijać energetykę
          > alternatywną (słoneczna, wodna, wiatrowa - nie jestem jakimś eko-wariatem, ale
          > zanieczyszczanie tego kraju nie jest dla niego dobre), dopuścić do prywatnej
          > produkcji paliw na własne potrzeby (rolnicy zwykle tak robią) i na wszelki
          > wypadek udoskonalić technologię przerabiania węgla w paliwa. Dla Leopardów 2
          > jak znalazł. Zresztą one pojadą na wszystkim. Jako ciekawostkę wspomnę, że
          > słyszałem ostatnio o tym, że był prototym silnika scramjet na...... koks. :D

+++A tam zaraz 10...

Trzeba zbudowac tyle ile potrzeba pradu. My tu jestesmy calkowicie niezalezni od
          Rosji w paliwach energetycznych.

>
          > > > 4 w rejonie ESW nie czekac na unijne dyrektywy i integracje europej
          > ska al
          > > e
          > > > scislej wspołpracowac ekonomicznie, w sprach transportu na glownych
          > kieru
          > > nkach
          > > > A-B i B-C. Z portów polskich uczynic zaplecze dla krajów srodladowy
          > ch jak
          > > > Białorus czy Czechy
          > > > 5. z Rosja mozna i nawet nalezy wspołpracowac, ale wnikliwie nalezy
          > patrz
          > > yc
          > > > jej na rece
          > >
          > > Z Rosja mozna wspolpracowac....ale nie ufac. Masz racje.
          >
          > Ufać to wogólę mało którem krajowi można. A co do naszej roli jako portu dla
          > krajów bez dostępu do morza - no cóż, potrzebna jest sieć autostrad.

+++I kolei i dróg sródladowych. W wielu krajach zegluga srodladowa to do 30%
          przewozów.

>
          > > > 6. Wzmocnic sojusz z USA- "Polska lądowa Brytanią".
          > >
          > > Mzonki. Po pierwsze Brytania juz jedna jest. Po drugie USA jest jednak da
          > leko
          > i
          > > moze stracic zainteresowanie tym regionem. Jesli juz wazac sie militarnie
          > to z
          > > sasiadami.
          >
          > Obawiam się, że muszę się z grogregiem zgodzić.
          >
          > > > 7 Wspolna polityka wojskowa w ESW
          > >
          > > Fajne. Szkoda, ze nierealne.
          >
          > Przynajmniej narazie.
      • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 16:07
        grogreg napisał:

> > 1. Obalic Łukaszenke
        >
        > Oj koledze cos sie panstwa pomylily. To czy Lukaszenko bedzie sprawowal wladze,
        > czy nie zalezy od Bialorusinow.

+++Jestem przekonany,że i Białorusini nie kochaja Saszy i w wolnych wyborach
        przy swodbodzie działan opopzycji przpadnie w najblizszych wolnych wyborach.

>
        > > 2. Przyjac do NATO Wolna Białorus i Ukraine oraz Gruzje.
        >
        > Po pierwsze nie my decydujemy kogo NATO przyjmnie, a kogo nie. Po drugie to
        > chyba moga byc cele tych panstw nie nasze.

+++A własnie ze w pewnej mierze decydujemy. Ukraina i Białorus sa zagrozone
        przez Rosje a NATO jest naturalnym dla nich miejscem.

Proatlantycki kierunek wczesniej czy poźniej tam zwyciezy.

>
        > > 3. zbudowac niezalezne od Rosji linie przesyłowe dla weglodorów.
        > > a. w temacie ropy jestesmy bezpieczni, ale rozbudowa nowych linni ogranic
        > zy
        > > lub nawet zniesie sie mozliwosc rosyjskiego szantazu. Rura Brody-Gdańsk p
        > omoze
        > > nie tylko Polsce( bo zawsze lepiej miec rezerwy) ale głownie Ukrainie,
        > > Słowacji oraz Bialorusi i Litwie
        >
        > Jesli o mnie chodzi to wolalbym droge mozliwie dalekiego odejscia od paliw
        > kopalnych. Przynajmniej w przemysle i gospodarstwach domowych. Tak mam na mysli
        > elektrownie nuklearne. Tak ze dwie.

+++Jedna juz sie buduje w Ingalinie...
        :)))

NAstpne maja powstawac.

natomiast dla nas lekomyslnoscia byłoby odejscie od wegli, których mamy w bród.

>
        > > 4 w rejonie ESW nie czekac na unijne dyrektywy i integracje europejska al
        > e
        > > scislej wspołpracowac ekonomicznie, w sprach transportu na glownych kieru
        > nkach
        > > A-B i B-C. Z portów polskich uczynic zaplecze dla krajów srodladowych jak
        > > Białorus czy Czechy
        > > 5. z Rosja mozna i nawet nalezy wspołpracowac, ale wnikliwie nalezy patrz
        > yc
        > > jej na rece
        >
        > Z Rosja mozna wspolpracowac....ale nie ufac. Masz racje.

+++Ujałes to nawet lepiej, zgrabniej...
        :))
        >
        > > 6. Wzmocnic sojusz z USA- "Polska lądowa Brytanią".
        >
        > Mzonki. Po pierwsze Brytania juz jedna jest. Po drugie USA jest jednak daleko i
        > moze stracic zainteresowanie tym regionem. Jesli juz wazac sie militarnie to z
        > sasiadami.

+++Wcale nie zycze xle wspaniałemu UK, niech bedzie nadal.

Ale USA nie maja znaczego sojusznika w jednak strategicznym regionie ESW. Polska
        jako najwiekszy kraj jest naturalnym liderem ESW. Ja cały czas opowiadam sie za
        zaciesnianiem wspołpracy regionalnej. Chocby i z tego powodu,że najłatweij
        wspołpracowac z sasiadami. Bo tylko USA jest globalnym graczej ale tez
        najscislej wspołracuje ze swoimi sasiadami...

>
        > > 7 Wspolna polityka wojskowa w ESW
        >
        > Fajne. Szkoda, ze nierealne.

+++???????? Jak to nierealne??????
        jest platforma NATO I sa scislejsze powiazania niz np z Hiszpania.

Jak najbardziej relane i to sie dzieje wspołpraca w ESW zaciesnia sie z Litwa,
        Czechami, Ukraina- dywizja słowiańska w Iraku chocby, a przykładów masz znacznie
        wiecej...

>
        >
        >
    • jopekpl Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:24
      ignorant11 napisał:

> Sława!
      >
      > Oczywistym jest,że Europa szczególnie ESW jest dzisiaj lepsza niz 20 lat
      temu..
      > ..
      >
      >
      > No ale jeszcze nie jest idealna i napewno nie jest wymarzona Europa.
      >
      > Co nazy jeszcze poprawic aby Polska i ESW były rzeczywiscie bezpieczne i aby
      > ESW niekwestionowane mozliwosci rozwoju, bepieczeństwa i pomyslnosci.
      >
      > 1. Obalic Łukaszenke
      > 2. Przyjac do NATO Wolna Białorus

Ignorant a ty aby spytałeś się białorusinów czy oni chcą aby obalać tego
      łukaszenkę,i wstepować do NATO???Czy też sam zadecydowałeś za nich że maja
      być "wyzwoleni" i to akurat przez polaków. Białorusini jak bedą chcieli to sami
      wywalczą sobie wolność jak narazie nie widac jakoś ogulno narodowego ciagu do
      tego.
      • billy.the.kid Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:51
        ignorancikowi białorusini wisza. polaczkowie chetnie kupia jaki lotniskowiec od
        usa-moze być złom. zwodują na bugu. a co sie bedą op...ć niech ta łukaszenka
        widzi na co nas,q..a ,stac.

biedni głupi sojusznicy usa.
      • ignorant11 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 16:39
        jopekpl napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > > Sława!
        > >
        > > Oczywistym jest,że Europa szczególnie ESW jest dzisiaj lepsza niz 20 lat
        > temu..
        > > ..
        > >
        > >
        > > No ale jeszcze nie jest idealna i napewno nie jest wymarzona Europa.
        > >
        > > Co nazy jeszcze poprawic aby Polska i ESW były rzeczywiscie bezpieczne i
        > aby
        > > ESW niekwestionowane mozliwosci rozwoju, bepieczeństwa i pomyslnosci.
        > >
        > > 1. Obalic Łukaszenke
        > > 2. Przyjac do NATO Wolna Białorus
        >
        > Ignorant a ty aby spytałeś się białorusinów czy oni chcą aby obalać tego
        > łukaszenkę,i wstepować do NATO???Czy też sam zadecydowałeś za nich że maja
        > być "wyzwoleni" i to akurat przez polaków. Białorusini jak bedą chcieli to sami
        >
        > wywalczą sobie wolność jak narazie nie widac jakoś ogulno narodowego ciagu do
        > tego.

Sława!

Tednencje sa wyraźne. Mocno watpie aby Białorusini kochali Łukaszenke i
        uwielbiali zyc w niewoli.
        Mysle,że ono podbnie jak Polacy wola zyc w wolnosci i dobrobycie. I raczej
        Europa i Zachód sa ich aspiracja niz bycie sowiecka republka.

Za Gierka w Polsce tendencje tez nie byly tak wyraźne.

Zatem jestem optymista.

To tylko kwestia czasu, który nam sprzyja...

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
    • mason10 Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 15:53
      1 obalic lukaszenke moze to i dobry pomysl jak rosja zechce to se go obali,
      wiekszosc spoleczenstwa uwaza sie za rosjan wiec to sa brednie]
      2 wprowadzic ukraine do nato buahahaha 50% mieszkancow ukrainy tej bogatszej
      przemyslowej czesci to rosjanie caly donbas charkow krym odessa reszta popiera
      faszystow z oun upa bueheheheheh
      3 polska jako wasl nie ma nic do gadania w nato oni wiedza ze jestesmy
      marinonetka buszmena
      4 chiny sie bogaca na eksporcie do usa i abrdzo dobrze jednoczesnie rosna w
      sile co niepokoi buszmenow o czym pisza corocznie w oficjalnych raportach
      • matrek Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 16:36
        mason10 napisał:

> 1 obalic lukaszenke moze to i dobry pomysl jak rosja zechce to se go obali,
        > wiekszosc spoleczenstwa uwaza sie za rosjan wiec to sa brednie]
        > 2 wprowadzic ukraine do nato buahahaha 50% mieszkancow ukrainy tej bogatszej
        > przemyslowej czesci

Tak ta, tej przemyslowej, "najbogatszej" - surowka i kopalnie :)
        • billy.the.kid Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 17:37
          a znasz bogatszą??
          • matrek Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 18:52
            Zdaje sie ze na wschodzie Ukrainy znajduje sie glownie przemysl ciezki i
            wydobywczy, przemysl lekki, czyli wytwarzajacy produkty przetworzone, jest w
            mniejszosci. Odwrotnie jest w zachodniej czesci Ukrainy.
            • billy.the.kid Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 19:00
              w zachodniej jest tyllko bohaterstwo. a nawet gdyby był ten"BARDZIEJ
              ROZWINIĘTY" surowiec dostanie zewschodniej. a tamci górnicy ju8ż coś tam pare
              razy dobrze postraszyli juszczenków.

tak wogóle bogatszy jest w rękach tej z warkoczem pieknej lulki. i paru innych
              takich więcej złodziejowatych.
              • matrek Re: Polskie cele geopolityczne 17.07.07, 19:04
                Z punktu widzenia panstwa, nie wazne z w prywatnej zlodziejskiej rtece. Wazne ze
                istnieje i wlasnej rece, a nie obcego panstwa, ktore najchetniej anektowaloby
                Ukraine.
    • herr7 znowu nie zarzyłeś lekarstw? 17.07.07, 19:07
      Ignorancie stan Twój się pogarsza. Jedynym pewnym skutkiem polskiej polityki
      jest coraz większe uzależnienie od Ameryki. Ale nie ma tu uzależnienia Ameryki
      od Polski. Relacja jest raczej jednostronna, taka jaka między panem i sługą.
      Bycie sługusem Ameryki nie jest powodem do dumy dla większości Polaków, którzy
      się orientują na Unię.
      • billy.the.kid Re: znowu nie zarzyłeś lekarstw? 17.07.07, 19:52
        matereczku-polska chyba za słaba do anektowania tej ukrainy. a hameryka chyba
        za daleko. chociaz zaanektowali jeszcze dalszy irak i teraz afganistan. chociaz
        wspólnymi siłami polska i busio chyba dadzą radę.
        • ignorant11 Re: znowu nie zarzyłeś lekarstw? 17.07.07, 21:29
          billy.the.kid napisał:

> matereczku-polska chyba za słaba do anektowania tej ukrainy. a hameryka chyba
          > za daleko. chociaz zaanektowali jeszcze dalszy irak i teraz afganistan. chociaz
          >
          > wspólnymi siłami polska i busio chyba dadzą radę.

Sława!

Obaj her i bill jestescie durnie i kretyni, z którymi nie da sie dyskutowac.
          Lepiej idźcie na forum swiat albo aktualnosci tam macie wiecej równych sobie.

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
    • funnypunch Re: Polskie cele geopolityczne 18.07.07, 04:07
      Muszę tylko zauważyć, że sprawa poparcia dla łukaszenki jest dość
      skopmlikowana. Upraszczając: popiera go wieś, nie lubi miasto. W miastach facet
      by przegrał, ale w połączeniu z wsią (ok. 80% poparcia) to już tak różowo nie
      jest. Wielu analityków zgadza się, że ostatnich wyborów nawet by nie musiał
      fałszować, gdyby miał mocne nerwy i mu nie przeszkadzało, że poparcie ok. 50%
      to nie jest zbyt ładny wynik propagandowy.
      • axx611 Re: Polskie cele geopolityczne 18.07.07, 05:00
        Polska nie posiada tak naprawde takich celow. Natomiast jest celem sama w
        sobie.Mocarstwowe ambicje w stylu Polskiej Ligi Morskiej i Kolonialnej nie
        znajduja pokrycia gospodarczego. Niedosyc tego to soldateska polska finansuje
        te wyprawy ...doplacajac amerykanom ktorzy maja wszystko. Zatem cel jest jeden.
        Im wiecej zabitych polakow tym lepiej dla sprawy. Wtedy moze i rzad przejrzy
        na oczy bo do tej pory ma lekko zamglone.
        • billy.the.kid Re: Polskie cele geopolityczne 18.07.07, 08:23
          nawet nie "zabitych polaków". tak zdziebko bardziej amerykanskich przydupasów
          polskojęzycznych.
          • ignorant11 Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:03
            billy.the.kid napisał:

> nawet nie "zabitych polaków". tak zdziebko bardziej amerykanskich przydupasów
            > polskojęzycznych.

Sława!

Aby Polska wspólnie z Rosja okupowała np Białorus lub Czechy...

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • billy.the.kid Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:09
              do 39 roczku polska sama BEZ RUSKICH okupowała kawał białorusi i czeskie
              zaolzie. taka była mocna.teraz potrzebuje pomocy w tym zbożnym dziele.bo
              białorusiny na solo zjedliby poolaczków na drugie sniadanie.
              • mason10 Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:16
                zaolzie to okupowali pepiki kiedy bolszewicy nas najechali to postepne mendy
                zbrojnie zajeli slask cieszynski bo nie mielismy tam wojska zabili przy tym
                kilkuset rannych i jencow potem odebralismy swoja wlasnosc i to nie czechom
                krorych juz nie bylo tylko niemcow do ktorych czesi sie pokojowo przylaczyli
                jako protektorat czech i moraw tak to wyglada formalnie

bialorus nigdy nie byla niepodleglum panstwem prze 1939 wiec jak moglimy ich
                okupowac nie przesadzaj
            • mason10 Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:13
              ignorant jestes nieuleczalnie chory psychicznie kazdemu komu przeszkadza
              zwasalizowanie polski zarzucasz ze jest komuchem i agentem rosyjskim , lecz sie
              • billy.the.kid Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:18
                masonku-nie zwracaj uwagi-tow.ign. jest taki rozkoszny. sama radość czytac jego
                liściki. on ocala swiat przed komunistycznym zagrożeniem. mój kompjutr raczej
                mam ku rozweseleniu. a mało kto sprawia mi tyle radości co tw.ign.
                • billy.the.kid Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:21
                  co do tych okupacji-chciałem zdziebko radości sprawić tow.ignorantowi-więc nie
                  zwracaj na to uwagi.
              • ignorant11 Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:32
                mason10 napisał:

> ignorant jestes nieuleczalnie chory psychicznie kazdemu komu przeszkadza
                > zwasalizowanie polski zarzucasz ze jest komuchem i agentem rosyjskim , lecz sie
                >

Sława!

Bo jestescie komuchami i albo agentami rosyjskimi albo pozytecznymi idiotami,
                albo zwykłymi idiotami.

A;bo te renegatami, których ciesza wszelkie polskie niepowodzenia, co by
                tlumaczyło dlaczego Wasze posty sa identyczne z miszowymi tego frustrata
                nienawidzacego Wolnego Swiata i marzacego o nowym imperium zła...

Tylko sojusz z USA moze zapewnic Polsce bezpieceństwo.

I nie ma zadnego zwasalizowania.

Natomiast rozwija sie coraz bardziej wspołpraca na wielu płaszczyznach.

Wy komuchy i pozyteczni idioci wolelibyscie rosyjskie/sowieckie wojska u nas i
                calkowite uzaleznienie od Rosji, sola Wam w oku kazda próba uniezaleznienia sie
                od rosyjskiego gazu, uodpornienia na rosyjski szantaz energetyczny.

Jestescie frustratami i marzycie o zniszczeniu wolnego swiata. moze nawet nie
                jestescie Polakami, ale podobnie jak misza Rosjanami lub innymi agentami, którzy
                marza o ponownej hegemonii rosyjskiej.

Ale nic z tego Rosja jest pase i pase jest wszelki socjalizm/komunizm.

Teraz jest epoka wolnosci, prywatnej wąłsnosci, wolnego rynku, wolnosci prasy.

Natomiast bandycki rezym Putina wkrótce upadnie i upadnie rosyjska hegemonia nad
                Białorusia, która wraz z Ukraina dołaczy do Wolnego i Cywilizowanego Świata.

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • mason10 Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:37
                  gosc jest nieuleczalny widze nie ma sensu rozmowy
                  • ignorant11 Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:44
                    mason10 napisał:

> gosc jest nieuleczalny widze nie ma sensu rozmowy

Sława!

Bede zobiowiazany gdy nie bedziecie juz nieproszonymi i niezbyt tolerowanymi
                    "goścmi" w moich watkach.

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
                    • billy.the.kid Re: Towarzysze woleliby... 18.07.07, 11:46
                      tak jakbym czytał lenina.

swoje watki pisz se na swojem własnem forumie. tam ci nikt nie wlezie.

ale fajnie piszesz. iluż to smutnym i niedopitym sprawiasz radości.
    • mason10 Re: Polskie cele geopolityczne 18.07.07, 11:46
      komuchu cenzura zostala zniesiona chyba ze wzorujesz ise na gad blesju
      patriotic act

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka