adam_al 06.09.07, 12:06 Pewnie niektórych to zaskoczy, ale już 100 sztuk F-22 dostarczono do jednostek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_101 Re: Setny Raptor dostarczony 06.09.07, 13:05 > Pewnie niektórych to zaskoczy, ale już 100 sztuk F-22 dostarczono do > jednostek. a tak apropos maszyn V generacji, to co się dzieje z PAK FA? może rusofile się wypowiedzą? Podobno jakieś przetargi na silniki były odwoływane... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Setny Raptor dostarczony 06.09.07, 15:06 marek_101 napisał: > a tak apropos maszyn V generacji, to co się dzieje z PAK FA? > może rusofile się wypowiedzą? Podobno jakieś przetargi na silniki > były odwoływane... Program rozwija sie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_zalogowany buahahahaha :))) 06.09.07, 15:22 misza_kazak napisał: > Program rozwija sie. JAAAASNE ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Link 06.09.07, 15:28 piotrek_zalogowany napisał: > misza_kazak napisał: > > Program rozwija sie. > > > JAAAASNE ;) www.aviaport.ru/digest/2007/05/30/121788.html Tlumaczyc nie bede. Kto zechce ten zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_zalogowany najlepiej dać link którego nikt nie rozumie... 06.09.07, 16:03 ...czyli "dowód" według Miszy. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Linki anglojezyczne 06.09.07, 16:09 www.hindu.com/2007/02/08/stories/2007020806230500.htm www.globalsecurity.org/military/world/russia/pak-fa.htm Polecam zwalszcza ten drugi - to najbnardziej szacowna isntytucja zajmujaca sie obronnoscia na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Linki anglojezyczne 06.09.07, 16:14 Matruś ta Według Ciebie "najbardziej szacowna instytucja" potrafi sadzić takie babole w swoich tekstach ,że...proszę siadać!:)Kiedyś podpierał się tym Zibi_mazurak a pro po Radzieckich/Rosyjskich okrętów podwodnych i wogóle całej Rosyjskiej floty! Tylu PROSTYCH błędów jakie popełnili autorzy tamtego tekstu to ja dawno nie widziałem! Deczko wyglądało to tak jak by pisał je...Zibi!:) Czyli antytalent w dziedzinie militarii ogólnie pojętych!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Linki anglojezyczne 06.09.07, 16:50 marek_boa napisał: > Matruś ta Według Ciebie "najbardziej szacowna instytucja" potrafi > sadzić takie babole w swoich tekstach ,że...proszę siadać!:)Kiedyś > podpierał się tym Zibi_mazurak a pro po Radzieckich/Rosyjskich > okrętów podwodnych i wogóle całej Rosyjskiej floty! Tylu PROSTYCH > błędów jakie popełnili autorzy tamtego tekstu to ja dawno nie > widziałem! Deczko wyglądało to tak jak by pisał je...Zibi!:) Czyli > antytalent w dziedzinie militarii ogólnie pojętych!:) > -Pozdrawiam! Nie wiem co pisal zibi, ani nawet czy zna angielski, ale to instytucja analityczna zwiazana z NATO Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak :))))))))) 07.09.07, 09:11 > Nie wiem co pisal zibi, ani nawet czy zna angielski, ale to instytucja > analityczna zwiazana z NATO A Tom Clancy jest czlowiekiem zwiazanym z US NAVy i US ARMY, ale to nie robi jego bajki bardziej wiarygodnymi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: :))))))))) 07.09.07, 09:20 misza_kazak napisał: > > Nie wiem co pisal zibi, ani nawet czy zna angielski, ale to instytucja > > analityczna zwiazana z NATO > > A Tom Clancy jest czlowiekiem zwiazanym z US NAVy i US ARMY, ale to nie robi je > go bajki bardziej wiarygodnymi :))) > Idiotów nie sieja. Zapytaj swojego Iwanowa, od czego zaczyna poranna prasowke. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: :))))))))) 07.09.07, 11:21 > Idiotów nie sieja. Was i tak za wiele zeby dodatkowo plodzic :) > Zapytaj swojego Iwanowa, od czego zaczyna poranna prasowke. Oczywiscie ze z czytania TOma Clancy i globalsecurity :))) Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Link 06.09.07, 16:04 > www.aviaport.ru/digest/2007/05/30/121788.html > Tlumaczyc nie bede. Kto zechce ten zrozumie. > > Mógłbyś przetłumaczyć chcociaż najważniejsze informacje....Ja np. zupełnie nie znam rosyjskiego i nawet nie domyślę się o co tam chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Link 06.09.07, 16:06 fulcrum1 napisał: > Mógłbyś przetłumaczyć chcociaż najważniejsze informacje.... Waznejsza informacja ze program sie rozwija i pierwsze prototypy musza juz latac w 2008 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Link 06.09.07, 16:10 jak dostaniecie wspoarcie informatyczne z Bangalore, to moze wypordukujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 06.09.07, 16:12 będą sie starac, aby egzemplarz doświadczalny poleciał w 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 06.09.07, 16:20 > będą sie starac, aby egzemplarz doświadczalny poleciał w 2008. Beda, bo to jest wg. Iwanowa (przyszlego prezydenta ROsji) najwaznejszy program militarny WWS ROsji Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 06.09.07, 16:48 misza_kazak napisał: > > będą sie starac, aby egzemplarz doświadczalny poleciał w 2008. > > Beda, bo to jest wg. Iwanowa (przyszlego prezydenta ROsji) najwaznejszy program > militarny WWS ROsji > Taki to kraj, ze juz na rok przed wyborami prezydenckimi, wiadomo kto bedzie nastpnym przezydentem... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 07.09.07, 08:49 > Taki to kraj, ze juz na rok przed wyborami prezydenckimi, wiadomo kto bedzie > nastpnym przezydentem... Wiadomo, bo wiekszosc ludzi wg. badan opinii publicznej zaglosowala bya labo za Putina albo za Iwanowa. Putin nie chce byc prezydentem, to bedzie Iwanow. Swoja droga w USA w ogole nie liczy sie opinia narodu. Wybieraja i tak tego kto "kupil" wiecej glosujacych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 07.09.07, 08:50 misza_kazak napisał: > > Taki to kraj, ze juz na rok przed wyborami prezydenckimi, wiadomo kto bed > zie > > nastpnym przezydentem... > > Wiadomo, bo wiekszosc ludzi wg. badan opinii publicznej zaglosowala bya labo za > Putina albo za Iwanowa. > Putin nie chce byc prezydentem, to bedzie Iwanow. > Swoja droga w USA w ogole nie liczy sie opinia narodu. Wybieraja i tak tego kto > "kupil" wiecej glosujacych :)) Siur ze tak. Jak zwykle masz we wszytskim racje. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 07.09.07, 08:58 > Siur ze tak. Jak zwykle masz we wszytskim racje. Zgadza sie. Lepiej przyjmoj do wiadomosci moje slowa i nie odpowiadaj glupimi postami - :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 W dziekiej Rosji jest taka sama demokracja jak w U 07.09.07, 14:54 Sława! ... w UE czy USA. Bo w USA i w UE można krytykować prezydenta. A w dzikiej i barbarzyńskiej Rasiji toze mozna krytykować prezydenta... Polski. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Link 06.09.07, 16:15 > Waznejsza informacja ze program sie rozwija i pierwsze prototypy musza juz lata > c w 2008 roku. 2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW. Prototyp pewnie wystartuje w 2009 albo 2010... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Link 06.09.07, 16:20 > 2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW. Prototyp > pewnie wystartuje w 2009 albo 2010... Jasne ze jesli pisze Butowski to Iwanowa sluchac nei warto :) Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Link 06.09.07, 16:25 > > 2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW. Prototyp > > pewnie wystartuje w 2009 albo 2010... > Jasne ze jesli pisze Butowski to Iwanowa sluchac nei warto :) Misza ja kibicuje rosyjskiemu programowi Vgen ale tak na zdrowy rozsądek - 2008 jest już za kilka miesięcy. Nie zdążycie.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Link 06.09.07, 16:30 Fulcrum i tu się Mylisz!:) Tradycyjnie prototypy w Rosji oblatuje się w...grudniu!:) Czyli ,że mają CAŁY rok z ogonkiem! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Link 07.09.07, 08:51 > Misza ja kibicuje rosyjskiemu programowi Vgen ale tak na zdrowy > rozsądek - 2008 jest już za kilka miesięcy. Nie zdążycie.... Kibicowac to mozna czemu zechce, ale ja mowie o faktach. Fakt #1 - CZlowiek odpowiedzialny za rozwoj technologii (nie tylko wojskowych) w Rosji a rowniez przyszly prezydent Rosji mowi ze pierwszy testowy egzemplarz PAKFA poleci w 2008. Fakt #2 - niejaki Butowski mowie ze PAKFA w 2008 nie poleci. Ty wierzysz F2, a ja F1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Link 07.09.07, 11:22 misza_kazak napisał: > > Misza ja kibicuje rosyjskiemu programowi Vgen ale tak na zdrowy > > rozsądek - 2008 jest już za kilka miesięcy. Nie zdążycie.... > > Kibicowac to mozna czemu zechce, ale ja mowie o faktach. > Fakt #1 - CZlowiek odpowiedzialny za rozwoj technologii (nie tylko wojskowych) > w Rosji a rowniez przyszly prezydent Rosji mowi ze pierwszy testowy egzemplarz > PAKFA poleci w 2008. > Fakt #2 - niejaki Butowski mowie ze PAKFA w 2008 nie poleci. > > Ty wierzysz F2, a ja F1 :) > Pożyjemy, zobaczymy. Wiem tylko, że w temacie techniki wojskowej to słowa Iwanowa nawet samej Rosji są traktowane sceptycznie. Zastanawia mnie tylko czemu jeszcze nic nie wyciekło tzn. nie dam sobie ręki uciąć ale przed oblotem F-22 pojawiły sie już jakieś zdjęcia z hal montażowych a o PAK-FA nic....a gdy chcecie rzeczywiście oblatać go w 2008 to już coś konkretnego powinno być gotowe chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 11:34 Nie obrażając nikogo ,Kłócicie się o coś co można będzie sprawdzić już za tuż-tuż!:) I po kiego?:) Tak samo Iwanow jak i Butowski czasami "grzeszą" nadmiernym optymizmem lub pesymizmem! Choć akurat od niedawna Butowski po prostu jest ostrożniejszy w przesądzaniu czy coś będzie i kiedy! Spażył się kilka razy to teraz wie ,że lepiej napisać "być może"/"ewętualnie"/"zobaczymy"! Toż samo z Iwanowem - zdażało się i jemu zmienić zdanie! - Pażyjom~uwidim! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 11:40 marek_boa napisał: > Nie obrażając nikogo ,Kłócicie się o coś co można będzie sprawdzić > już za tuż-tuż!:) I po kiego?:) Ja się z nikim nie kłócę. Akurat należę do tej mniejszości użytkowników tego forum, która nie jest skonfliktowana z Miszą choć trzeba przyznać, że czasem odnoszę wrazenie, że Misza dąży do konfrontacji za wszelką cenę ;) Ale może to tylko wrażenie..... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 12:22 Fulcrum Misza jest jaki jest i...tyli!:) Ponoć najpiękniejszą rzeczą na świecie jest...pięknie się różnić!:)Ja się tego trzymam i nie mam problemów!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 14:23 marek_boa napisał: > Fulcrum Misza jest jaki jest i...tyli!:) Ponoć najpiękniejszą rzeczą > na świecie jest...pięknie się różnić!:)Ja się tego trzymam i nie mam > problemów!:) Mam troche inne podejscie, ale nie bede zaprzeczal :) Pozdro Misza Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 13:05 > trzeba przyznać, że czasem odnoszę wrazenie, że Misza dąży do > konfrontacji za wszelką cenę ;) Ale może to tylko wrażenie..... Specjalnie z nikim nie konfliktuje, ale pamietam z toba tez mialem jakies klotnie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych zolnierzy z WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow... Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 13:15 > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych zolnierzy z > WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow... > Nigdy nic takiego nie napisałem. Moim zdaniem to byli biedni, przestraszeni ludzie chcący za wszelką cenę przeżyć, razem ze swoimi rodzinami......Nigdzie nie napisałem, że byli "głupi" i "zdemoralizowani". A tak w ogóle to mieliśmy juz tego nie ciągnąć bo i tak nie przekonamy się do racji drugiej strony ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 14:21 fulcrum1 napisał: > Nigdy nic takiego nie napisałem. Moim zdaniem to byli biedni, > przestraszeni ludzie Czyli zdemoralizowani tak? :) > chcący za wszelką cenę przeżyć, razem ze swoimi > rodzinami...... czyli glupie i niepatriotyczne? Bo tylko glupi czlowiek bedzie oddawac wlasne zycie nie bedac patryota :) > A tak w ogóle to mieliśmy juz tego nie ciągnąć > bo i tak nie przekonamy się do racji drugiej strony ;) Po porstu odpowiedzialem na zarzut ze nibt celowo szukam klotni :) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 A jak ich mam za bandytów i dzikusów 07.09.07, 15:00 misza_kazak napisał: > Specjalnie z nikim nie konfliktuje, ale pamietam z toba tez mialem jakies klotn > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych zolnierzy z > WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow... > > Sława! Za bandytów mordujaych i rabujacych cywili, za dzicz strzelajacą jeńcom w tył głowy. I to od Suworowa do Koniewa... I ten Wasz prezydent bandyta mordujacy dziennikarki, czy dzieci w Biesłanie i wysadzajacy domy w Moskwie aby sie dorwac do władzy. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Do Marka_boa 07.09.07, 12:56 > Nie obrażając nikogo ,Kłócicie się o coś co można będzie sprawdzić > już za tuż-tuż!:) I po kiego?:) My nie klocimy a bawimy sie :) Oczywiscie masz racje. Sprawdzimy juz niedlugo jak bedzie. Oby tylko prezydentem zostal Iwanow :) Pozdo Misza Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Do Marka_boa 07.09.07, 13:54 My nie klocimy a bawimy sie :) Oczywiscie masz racje. Sprawdzimy juz niedlugo j > ak bedzie. Oby tylko prezydentem zostal Iwanow :) > No właśnie Misza co tam u was się mowi o następcy Putina czy jednak ma być to Iwanow? bo swego czasu słyszałem, że niejakie Miediediew( nie wiem czy dobrze napisałem :)) ma spore szanse! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Do Marka_boa 07.09.07, 14:13 berkut1 napisał: > No właśnie Misza co tam u was się mowi o następcy Putina czy jednak > ma być to Iwanow? Wg. wszelkich badan na pierwszym miescu idzie Iwanow, potem Medwedew. Ale nie sadze ze ma jakies szansy. bo swego czasu słyszałem, że niejakie Miediediew( > nie wiem czy dobrze napisałem :)) ma spore szanse! Mysle ze nie, bo po pierwsze nie jest i nigdy nie byl silowym ministrem, a po drugie nie wyglada na lidera :) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 W Rosji tylko bandyta 07.09.07, 15:03 misza_kazak napisał: > > Mysle ze nie, bo po pierwsze nie jest i nigdy nie byl silowym ministrem, a po d > rugie nie wyglada na lidera :) > > Sława! z fsb i wspólnik Putina w wysadzaniu domów w Moskwie moze zostac prezydentem. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Link 07.09.07, 13:01 > Pożyjemy, zobaczymy. Racja > Wiem tylko, że w temacie techniki wojskowej to > słowa Iwanowa nawet samej Rosji są traktowane sceptycznie. :) Sceptycy zawsze sa sceptyczne :) > Zastanawia mnie tylko czemu jeszcze nic nie wyciekło Nie bylo forsy i nie bylo takiego zainteresowania programmem jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Link 06.09.07, 16:52 misza_kazak napisał: > > 2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW. Prototyp > > pewnie wystartuje w 2009 albo 2010... > > Jasne ze jesli pisze Butowski to Iwanowa sluchac nei warto :) jak przyszly prezydent cos powie, to nawet kamien poleci. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Link 06.09.07, 16:24 misza_kazak napisał: > Waznejsza informacja ze program sie rozwija i pierwsze prototypy musza juz latac w 2008 roku. Pewnie, że muszą. A jak nie polecą, to się prototypy rozstrzela albo ześle do łagru. Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: buahahahaha :))) 06.09.07, 16:02 piotrek_zalogowany napisał: > misza_kazak napisał: > > Program rozwija sie. > > > JAAAASNE ;) Jest troche o PAK FA w najnowszej NTW. Z programem nie jest tak źle jak niektorzy na tym forum sądzą a unieważnienie przetargu na silniki nastąpiło z przyczyn formalnych a nie ze względu na np. niespełnienie parametrów. I tak PAK-FA dostanie na początku tzw. przejściowe silniki (podrasowana technologia IV gen), dopiero pózniej będzie całkowicie nowy silnik.... Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: buahahahaha :))) 06.09.07, 22:22 Czyli najpewniej nie będzie to prototyp ale demonstrator technologii (płatowiec) z wieloma tymczasowymi systemami. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 00:17 Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie obchdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 11:12 wojciech6j napisał: > Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V > generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie > obchdzić. Nie zgadzam się. Rosja nie wprowdziła do uzbrojenia tego typu myśliwca tylko dlatego, że obcięto finanse i dopiero teraz próbuje się nadrobić kilkanaście lat opóźnień. Nie jest to kwestia zacofania technologicznego czy braku koncepcji.Tak naprawdę jest to czysto akademicka dyskusja - będziemy się spierać (albo i nie) gdy w tym 2008 roku(jak twierdzą Rosjanie) wzbije się prototyp w powietrze... Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 13:18 Może sie wzbić nawet dzisiaj cos co rosjanie nazwą mysliwcem V generacji z wygladu podobnego do F-22. Bebechy w 90% su-27. Zanim zostana opracowane docelowe podzespoły minie 10 lat. Zanim to wszystko zostanie przetestowane i zintegrowane następne 10 lat. Potem trzeba przygotować seryjna produkcję. Jakies 5 lat. No to jak w pysk 25 lat. Niestety rosyjski mysliwiec V generacji to maszyna wirtualna. Mogą myśleć o zrobieniu czegoś na kształt eurofightera w koperacji z indoiami albo chinami np to moze za 10 lat by to latało. Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 13:46 > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych zolnierzy z > WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow... > Myslę,że nie masz racji. Większość podzespołów jest gotowa: Materiały i poszycie + komora - testowane na Su-47 Berkut (zupełnie nowa jakość w por do Su-27 i Mig-29), silniki - tak jak pisalem - najpierw przejściówka ale niektóre rozwiązania są już dobrze przetestowane na Al-41 (który jednak nie wejdzie do prod. seryjnej) i modyfikacjach Al-31. Uzbrojenie - nowa wersja R77 (już bez kratownic z tyłu, o zwiększonym zasięgu) jest już gotowa, nie wiem jak sytuacja z R-74 ale R-73 z nową czulszą głowicą to dalej nowoczesna broń, nawet dla Vgen. Uzbrojenie p-z i dostoswanie go do wewnętrznych komór to akurat sprawa drugorzędna. PAK-FA będzie wsb tylko z nazwy. Będzie miał zadania głównie p-p. Lądem się zajmą Su- 34 które nie potrzebują żadnej eskorty bo same są wielozadaniowe i się obronią przed innym myśliwcem. Dalej - radar: Jest Żuk AESA i pewnie on będzie na prototypie choc nie wiem jak do końca jest z powiązaniami firm i nie wykluczone, że PAK-FA będzie musiał mieć radar NIIPa czyli pewnie na początku IRBIS PESA bo NIIP nad zupełnie nowym radarem jeszcze troche popracuje. Nie wiem czy ta koncepcja z jakimiś bocznymi radarami przejdzie - taka informacja pojawiła sie gdzieś tak z rok temu, że PAK-FA ma mieć kilka radarów pracujących w systemie.... Zobaczymy - ja jestem zdania, że Rosjanie zrobią jednak maszynę Vgen a nie IV+ - nie ma podstaw by na obecnym etapie twierdzić, że im się to nie uda Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:15 fulcrum1 napisał: > Myslę,że nie masz racji. :) Innej odpowiedzi nie oczekiwalem :) Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 :) 07.09.07, 14:25 fulcrum1 napisał: > > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych > zolnierzy z > > WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow... > > > > Myslę,że nie masz racji. Większość podzespołów jest gotowa: Odpisując Wojciechowi wkleiłem teskt od Miszy i chyba się zrobiło zamieszanie ;) Sorry....... > Materiały i poszycie + komora - testowane na Su-47 Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:39 Uzbrojenie - nowa wersja R77 (już bez kratownic z tyłu, o zwiększonym zasięgu) jest już gotowa, nie wiem jak sytuacja z R-74 ale R-73 z nową czulszą głowicą to dalej nowoczesna broń, nawet dla Vgen R 77M będzie gotowa do słuzby koło 2010 roku tak samo jej "energetyczna" wersja R 77M-PD. Jeśłi chodzi o pociski rakietowe krotkiego zasięgu to obecnie pracują nad K 30 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:00 Pewnie racja tylko jest małe ale Wojciechu!:) Nie pamiętam kto to się strasznie pluł na forum ,że przecie Ruscy to głąby i nawet za 20 lat nie zbudują radaru AESA - no i co?:) Nie minęło 2 lata a w produkcji są już w Rosji takie radary!Docelowe podzespoły do nowego myśliwca są opracowywane już od jakiegoś czasu i nie są to WOGÓLE "bebechy" od Su-27!:) To ,że na różnych wersjach Su-27 są testowane wogóle o niczym nie świadczy! To tak jak Byś napisał ,że skoro nowa głowica do pocisków rakietowych woda-woda jest testowana na latającym laboratorium IŁ-114LL to ta właśnie rakieta będzie miała kształt tego Iła!:) Według mnie jest coś na rzeczy a pro po zapewnień Rosjan,że prace przy konstruowaniu tego samolotu idą zgodnie z harmonogramem! Tak na prawdę to nikt ,kto przy tym samolocie pracuje "nie wyrywa" się z zapewnieniami o konkretnej dacie wejścia do służby!"Mogą myśleć" bo...Szanowny pan Wojciech wie lepiej?:)Bez obrazy ale znając co nie ,których piszących na tym forum (a i Ty się do nich Wojciechu zaliczasz!) z nadmiernym krytycyzmem o Rosji toć przecie gdyby się okazało,że PAK FM poleci w pierwszy lot do końca 2008 roku to i tak nie "Odszczekasz" tego co Napisałeś wyżej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:27 Docelowe podzespoły do nowego > myśliwca są opracowywane już od jakiegoś czasu i nie są to > WOGÓLE "bebechy" od Su-27!:) To ,że na różnych wersjach Su-27 są > testowane wogóle o niczym nie świadczy! Że Ci się Marek chce komentować takie bzdety :) powszechnie wiadomo, że na modyfikacjach Su 27 są już nowe bebechy, nie wspominając już o Su 35BM gdzie WSZYSTKO JEST NOWE z Su 27 pozostała tylko koncepcja płatowca do tego silniki nowe ale bazujące na starszej technologii, ale zarowno płatowiec jak i silniki rownież zostały nieco zmodernizowana co stawia Su 35BM w ścisłej czołowce :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:45 No czasami Mnie się chcę choć akurat odbijając piłeczkę to ja Ciebie podziwiam,że...Tobie się chce dyskutować z takim na przykład mitomanem i hipokrytą jak Ignorant!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:52 > No czasami Mnie się chcę choć akurat odbijając piłeczkę to ja Ciebie > podziwiam,że...Tobie się chce dyskutować z takim na przykład > mitomanem i hipokrytą jak Ignorant!:) No i tu mnie masz :) musze szczerze przyznać, że czasami się zapominam dlatego raczej staram sie omijać jego wypociny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:02 Widzisz Berkut różnica jest taka ,że Wojciech pomimo swojego krytycyzmu w nastawieniu do Rosji na temat militarów wiedzę posiada i pomimo tego ,że często-gęsto się z nim nie zgadzam to go szanuję! Właśnie za tą wiedzę! Nie zgadzać się to ludzka rzecz! Co do Ignoranta to.....Ty Wiesz i ja wiem ,że jeśli napisał bym prawdę co o nim myślę to raz ,że musiał bym się wstydzić,że to napisałem a dwa ,że...nie nadawało by się to do czytania i by mnie to zaraz moderator wyciął - czemu akurat bym się nawet nie żdziwił!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:00 >z nadmiernym > krytycyzmem o Rosji toć przecie gdyby się okazało,że PAK FM poleci >w pierwszy lot do końca 2008 roku to i tak nie "Odszczekasz" tego >co Może i poleci coś co będzie początkiem drogi do PAK FA - sami Rosjanie twierdzą, że z silnikami zejdzie im kilka lat. Wojciech ma jednak sporo racji - będzie opakowanie, będzie część podsystemów nowej generacji z dużym wkładem elementów z maszyn typu Su-35, nie tworząc przy tym całości czyli maszyny 5 generacji. Nawet gdyby w 2008 wystartował prototyp mocno zbliżony do oryginału to i tak 10 lat musi upłynąc zanim samolot stanie się "seryjny". Cudów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:12 będzie opakowanie, będzie część podsystemów > nowej generacji z dużym wkładem elementów z maszyn typu Su-35, To znaczy jakich elementów ?? Jedynie mowi sie, że pierwsze salomoty PAK FA nie będą jeszcze wyposażone w silniki nowej generacji. Reszta jest cały czas rozwijana i testowana jak Marek pisał na Su 30 itp. Już Su 35 BM będzie złożóny z WIĘKSZOŚCI NOWYCH ELEMENTÓW Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:39 > To znaczy jakich elementów ?? Jedynie mowi sie, że pierwsze > salomoty PAK FA nie będą jeszcze wyposażone w silniki nowej > generacji. Reszta > jest cały czas rozwijana i testowana jak Marek pisał na Su 30 itp. Oczywiście jakich elementów nie będzię/jakie będą - ani ja, ani nikt na tym forum raczej nie jest w stanie podać. Swoje watpliwości opieram na tym co można w powszechnie dostępnych informacjach o Rosji uzyskać - wg mnie wygląda to blado i wcale nie jest pewne czy powstanie seryjny, wielozadaniowy samolt V generacji. Popatrzcie np. jak przebiegają dostawy priorytetowego Su-34, ile było szumu z S-400 a jak wyglądało i wygląda to w praktyce itd.. O kiepskiej sytuacji świadczy ton wypowiedzi Michała B., któremu nie można odmówić zainteresowania tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
lancerb1 Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 02:34 Apropo. Dobiegły mnie słuchy, że do dziś modernizacja przekazanych do pułku Su-27SM nie została w całości spłacona przez wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:20 Adam oczywiste jest ,że cudów nie ma i historia powstania takiej maszyny jak North American P-51 Mustang już się raczej nie powtórzy ale....Weźmy za przykład powstanie Su-27! Samolot od podstaw(przecie była to nowość!) konstruowano 7 lat(1970-1977)! Pierwszy prototyp wzbił się w powietrze w 1977 roku a pierwsza seria informacyjna powstała w 1980 roku!W 1982 ruszyła produkcja seryjna - dwa lata trwały przepychanki przy modernizacji! Czyli można było z "niczego" w ciągu 12 lat doprowadzić do produkcji? Oczywiście ,że PAK będzie mnóstwo cytrynowa siła bardziej skomplikowany od Su-27 ale do jasnej- ciasnej kupę rzeczy do tego samolotu już jest,ewętualnie za chwilę będzie bo jest na końcowym etapie konstruowania! W tej chwili Rosjanie mają absolutnie potrzebne dwie rzeczy do tego by ten samolot powstał - pierwsza to wola i przekonanie ,że jest potrzebny a druga to...forsa!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 16:35 I indyjskich informatykow. Nie zapominaj ze to nie jest samolot rosyyjski, lecz rosyjsko-indyjski A czy mimo wszystko wystarczy im kasy, czas pokaze Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 17:01 Su-27 w taki kształcie w jakim wchodził do uzbrojenia był w zasadzie odpowiednikiem zachodniej 3 generacji... Tylko aerodynamicznie odpowiadał 4 generacji!!! Dopiero SU-27m ALBO SU-35 jak kto woli miał usunąc ograniczenia technologiczne, ale nie powstał przez rozpad cccp i miał być produktem docelowym i w zasadzie odpowiednikiem f-15. Czyli dodaj do tego w warincie najbardziej optymistycznym jakies 8-9 lat. Nie zapominaj że w tym czasie CCCP wysiłek zbrojeniowy równał sie około 30% PKB. Projekt V generacji jest jedym z najbardziej skomplikowanych przedsiewzięć organizacyjno technologiczno finansowych. Tylko jedno państwo na swiecie ma wystarczjacy potencjał w tych trzech dziedzinach. Patrz europa zabrakło technologii i powstał eurofighter kompromis miedzy checiami i mozliwościmi. Rosja nie ma niczego z tych 3 warunków nazwijmy je koniecznych. Oczywiscie oni moga wyprodukowac cos na kształt V generacji, albo cos co ja bedzie przypominać, ale to bedzie tylko cienka podróba. Taka militarna chinszczyzna dla ubogich. Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Setny Raptor dostarczony 09.09.07, 23:27 wojciech6j napisał: > Su-27 w taki kształcie w jakim wchodził do uzbrojenia był w zasadzie > odpowiednikiem zachodniej 3 generacji... Tylko aerodynamicznie > odpowiadał 4 generacji!!! Dopiero SU-27m ALBO SU-35 jak kto woli > miał usunąc ograniczenia technologiczne, ale nie powstał przez > rozpad cccp i miał być produktem docelowym i w zasadzie > odpowiednikiem f-15. Czyli dodaj do tego w warincie najbardziej > optymistycznym jakies 8-9 lat Bajki Waćpan opowiadasz :) Skąd wziąłeś ten tyleż nieprawdziwy co rewelacyjny wywód? Zaraz się dowiemy pewnie, że Flanker to była II gen. :) Masz pewnie na myśli to, że pierwotny projekt i prototyp Su- 27 nie został zaakceptowany i m.in dlatego cały program Su-27 miał całkiem znaczne opóźnienie. Su-27 miał być naturalnym etapem modernizacyjnym Su-27. Nikt nie odbiera np. F-16 miana samolotu IV gen tylko dlatego, że wersja A (Block 5,10,15) jest już na dzisiejszym polu walki zupelnie nieskuteczna i archaiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 09.09.07, 23:35 Fulcrum z tym znacznym opóźnieniem to deczko Przesadziłeś!:) Pierwszy prototyp wzbił się do lotu w 1977 roku a pierwsza seria informacyjna została wyprodukowana a bodaj w 1980! Dopiero między 80- tym a 82-gim nastąpiła "przerwa" modernizacyjna i to w 82-gim rozpczęła się produkcja docelowej i zaakceptowanej przez wojsko wersji pod tą samą nazwą! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 00:00 marek_boa napisał: > Fulcrum z tym znacznym opóźnieniem to deczko Przesadziłeś!:) > Pierwszy prototyp wzbił się do lotu w 1977 roku a pierwsza seria > informacyjna została wyprodukowana a bodaj w 1980! Dopiero między > 80-tym a 82-gim nastąpiła "przerwa" modernizacyjna i to w 82-gim > rozpczęła się produkcja docelowej i zaakceptowanej przez wojsko > wersji pod tą samą nazwą! Trochę dłużej to trwało. Su-27 ostatecznie wszedł do służby w 1984. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 00:21 Aso "wszedł do służby" ma się nijak do rozpoczęcia produkcji!:)Od 1982 roku był produkowany i do 1984 roku przechodził testy "zapoznawcze" w Lipiecku! To samo było na przykład z pociskami do systemu S-300W czyli 9M82! Zaczęto je produkować w 1981 roku,system został przyjęty na uzbrojenie w 1983 a do służby pierwszy dywizjon S-300W1 weszedł na przełomie 1985-86! W tym czasie pocisków 9M82/9M83 było już naprodukowane prawie po 1000 sztuk! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 20:28 marek_boa napisał: > Aso "wszedł do służby" ma się nijak do rozpoczęcia produkcji!:)Od > 1982 roku był produkowany i do 1984 roku przechodził > testy "zapoznawcze" w Lipiecku! Pisząc "wszedł do służby" chodziło mi właśnie o rozpoczęcie prawdziwej produkcji seryjnej, nie datę formalnego wprowadzenia na uzbrojenie. Sowieci pierwotnie chcieli uruchomić produkcję w 1982, ale okazało się, że z samolotem są dalej kłopoty więc ograniczyli się do kolejnej partii przedseryjnej. Jako datę rozpoczęcia pełnej produkcji seryjnej jedni podają 1984 a inni 1985. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 11.09.07, 10:34 Jeśli tak to sorry! Z tym może być trudniej bo raczej wątpliwa jest data 1985 roku! Jeśli ją przyjąć to tempo produkcji by było nawet na tamte czasy "Stachanowskie" - do czerwa 60 samolotów?Przez kolejne dwa miesiące następne 60?!:)Czyli wychodziło by ponad 100 samolotów rocznie? -Pozdrawiam! P.S. Według mojej wiedzy i źródełek to jednak produkcja rozpoczęła się w 1982 roku z tym ,że na pełną skalę rozkręcono ją od 1984-go! Fakt,że samoloty wyprodukowane między 1982 a 1984 w większości posłużyły do późniejszych testów modernizacyjnych! Nie licząc wcześniejszych prototypów i przebudowywanych po 84 roku to nadal w Rosji istnieje realnie PONAD 100 różnych wersji prototypowych i demonstratorów technologii a przecież nie były to samoloty przekazane do zakładów i instytutów przez armię tylko są nadal własnością zakładów - czyli przejęte przez armię nie zostały!:) Kiedyś do diaska wyproukowane być musiały!:) Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Setny Raptor dostarczony 11.09.07, 20:43 marek_boa napisał: > Jeśli tak to sorry! Z tym może być trudniej bo raczej wątpliwa > jest data 1985 roku! Jeśli ją przyjąć to tempo produkcji by było > nawet na tamte czasy "Stachanowskie" - do czerwa 60 samolotów? W czerwcu przekazali dopiero 20 samolotów. > Przez kolejne dwa miesiące następne 60?!:)Czyli wychodziło by > ponad 100 samolotów rocznie? W tamtych czasach to nie było nic specjalnego. > P.S. Według mojej wiedzy i źródełek to jednak produkcja rozpoczęła > się w 1982 roku z tym ,że na pełną skalę rozkręcono ją od 1984-go! Hasło "rozpoczęcie produkcji" jest dość wieloznaczne: - czy chodzi o tzw. low rate initial production czy produkcję na pełną skalę? - czy chodzi o dzień w którym przystąpiono do montażu pierwszego samolotu czy dzień w którym go ukończono? Z bardziej dokładnych źródeł rosyjskich wynika, że pierwszy seryjny ukończono albo na sam koniec 1984 albo na początku 1985. Wcześniej zbudowano parę prototypów i 2 serie zerowe (jedną Su-27 i jedną Su- 27S). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 12.09.07, 10:36 Myślę ,że kruszyć kopii nie ma o co!:)Różne źródła ,różnie podają! W moich pułk w Dżemdze został ukompletowany w czerwcu 1985 roku i było to 34 samoloty w linii i kilka zapasowych!Widzisz Aso kwestią jest sama nazwa "seryjny"!:) Rosjanie za taki uważają Su-27(T10-17) wyprodukowany 1 czerwca 1982 roku i przekazany do prób w Lipiecku! Pierwsza partia zerowa została wyprodukowana w latach 80-82 i było to 5 sztuk! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 00:49 Mam na myśli samolot docelowy, który przyjęto na uzbrojenie w 1985 niejako warunkowo, ponieważ nie spełniał wymagań dot. uzbrojenia, a w szczególności radaru. W zasadzie samolot został zaakceptowany przez wojsko dopiero w 1990 roku!!! Docelowym samolotem mał być su-27m (su-35), który nigdy do uzbrojenia w CCCP/Rosji nie wszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 09:13 Gdzieś Ty się takich bzdur Naczytał Wojciechu?:)Docelowym samolotem był Su-27,którego pierwszy samolot seryjny wystartował 1 czerwca 1982 roku (oznaczenie fabryczne T10-17))! Na uzbrojenie przyjęty został ...23 sierpnia 1990 roku - taka to już była specyfika przyjmowania nowego sprzętu w ZSRR! Pierwsze dwa pułki zostały przezbrojone na Su-27 w 1985 roku: - 22 czerwca 60. plm bazujący w Dżemdze pod Komsomolskiem nad Amurem - około 15 października 941.plm PWO bazujący w Kiłp Jawr na półwyspie Kola -Problemem nie było żadne nie spełnienie wymagań dotyczących uzbrojenia tylko potrzeba wprowadzenia poprawek oprogramowania systemu kierowania uzbrojeniem!Samolot w momencie oficjalnego przyjęcia do uzbrojenia był już w liczbie 500 sztuk w jednostkach bojowych!:)To nie była żadna "akceptacja przez wojsko" tylko ...uchwała rządu!:) - Wojciech wychodząc z Twojego toku rozumowania docelowym samolotem F-16 jest F-16 block 70?:)Mylisz modernizacje i warianty prototypowe z systemem przyjetym na uzbrojenie! Po za tym pierwszy Su-35 NIGDY nie był brany pod uwagę jako "następca" Su-27!!! Modernizacje samolotu Su-27 ROZPATRYWANE do wdrożenia ,do produkcji to: - Su-27SMK (1995 r) - Su-27 Nr 40-02 (1998 r - inna nazwa Su-30KI) - Su-30KN (1999 r) - Su-27SM (2002 r - przyjęta do produkcji od 2003 r) - Su-27SM2 ( rozpoczęcie prac 2003 r) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Obys miał racje:))) 07.09.07, 15:06 wojciech6j napisał: > Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V > generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie > obchdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Rosyjska V generacja to mrzonka 10.09.07, 03:21 ignorant11 napisał: > wojciech6j napisał: > > > Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V > > generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie > > obchdzić. > > F-22 to nie tylko doskolanly platowiec i Stealth, to przede wszystkim doskoanla Awionika. Nie pomoga Rosji nawet indyjscy informatycy z Bangalore, z ktorymi Rosjanie proboja zrobic ten samolot. Samologt V gerneracji wymaga przede wszystkim najbardziej zaawansowanj elektorniki, w jakiej Rosjanie nie dorownaja Amerykanom i za 30 lat. F-22 to samolot sieciowy, a sieciowosc amerykanie rozwijaja od 30 lat juz prawie (AEGIS), podczas gdy Rosjanie slyszeli o sieciowym uzbrojeniu zaledwie z zachodniej prasy. Integracja jakietgokolwiek sprzetu wojskowego w siec wymaga najabrdziej zaawansowanych technologii obliczeniowych, ktore sa w stanie poradzic sobie z szybko zmieniajaca sie sytuacja na polu walki, ultraszybkich magistrali komunikacyjnych zdolnych przesylac tak oglomna ilosc danych. Wystarczy wspomniec o amerykanskich problemach (przy amerykanskiej technologi komputerowej) z magistralą komunikacyjną 1553 w pocisku GBI (Ground Based Interceptor), ktora nie byla w stanie przeslac tak ogromnej ilosci informacji, aby uzmyslowic sobie, z jak wielkimi problemami musieliby zmierzyc sie Rosjanie, aby wyprodukowac seryjnie samoloty V generacji. Za pomoca jakich systememow komputerowych, Rosjanie chca zapewnic swojej "piatce" takie zaawansowanie technologiczne, aby mogla jak F-22 zarzadzac innyni samolotami w locie, w trakcie walki bojowej? Komputerowo przydzielac im cele i wyznaczac im najoptymalniejsze drogi podejscia do celu, itp, itd, jak robi to Raptor wobec towarzyszacych mu F-15 i F16? V generacja to nie aerodynamika, w ktorej Rosjanie nie ustepuja Amerykanom - i nie silniki, lecz piata generacja to najbardziej zaawansowane technologie komputerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 10.09.07, 09:33 Matruś przestań Czytać tylko "ulotki" reklamowe Amerykanów a Poczytaj czasami jeszcze coś innego!:)W 1980 roku na uzbrojenie ZSRR wesły pierwsze samoloty MiG-31 dysponujące systemem APD-518 szybkiej wymiany informacji w czasie rzeczywistym! System zapewnia łączność i przekazywanie danych do naziemnych stacji naprowadzania,samolotów dowodzenia i co najmniej trzech innych samolotów dowolnego typu a będących na uzbrojeniu ZSRR/Rosji!Przy działaniu zespołowym wystarczy,że pracuje stacja radiolokacyjna jednego MiGa-31 a pozostałe 3 samoloty wogóle nie muszą używać swoich radarów!:) - System ten jest rozwijany do dzisiejszego dnia i na przykład zmodernizowany MiG-31BM ma już możliwość działać jako "lider" dla 10 innych samolotów! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 07:01 marek_boa napisał: > Matruś przestań Czytać tylko "ulotki" reklamowe Amerykanów a > Poczytaj czasami jeszcze coś innego!:) Marek, skoncz z tymi ulotkami reklamowymi. Glowne co czytam, to rozne .org W 1980 roku na uzbrojenie ZSRR > wesły pierwsze samoloty MiG-31 dysponujące systemem APD-518 szybkiej > wymiany informacji w czasie rzeczywistym! Skoncz tez z tymi wykrzyknikami w co drugim zdaniu, bo nie wiem czy wiesz, ze wykrzyknik w zdaniach pisanych, a zwlaszcza w internecie oznacza ni mniej ni wiecej, tylko krzyk i agresje. Osobiscie zdazylem sie juz przyzwyczaic do takiego stylu budowania zdan przez Ciebie i kompletnie nie zwracac na nie uwagi, ale kieposko - oglnie mowiac - to wyglada. System zapewnia łączność i > przekazywanie danych do naziemnych stacji naprowadzania,samolotów > dowodzenia i co najmniej trzech innych samolotów dowolnego typu a > będących na uzbrojeniu ZSRR/Rosji!Przy działaniu zespołowym > wystarczy,że pracuje stacja radiolokacyjna jednego MiGa-31 a > pozostałe 3 samoloty wogóle nie muszą używać swoich radarów!:) Piszesz o przekazywaniu informacji - to jednak cos innego niz zarządzanie innymi samolotami w locie. Innaczej mowiac, wydawanie wiazacych polecen ich komputerom. > - System ten jest rozwijany do dzisiejszego dnia i na przykład > zmodernizowany MiG-31BM ma już możliwość działać jako "lider" dla 10 > innych samolotów! > -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 10:40 Skoro się już Przyzwyczaiłeś to nie...zrzędź!:) - System APD-518 to właśnie możliwość kierowania systemami naprowadzania i uzbrojenia innych samolotów!W tym czasie Amerykanie nie licząc Hawkeye i Sentry przecie nie mieli nic podobnego! -Podrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 20:56 marek_boa napisał: > Skoro się już Przyzwyczaiłeś to nie...zrzędź!:) > - System APD-518 to właśnie możliwość kierowania systemami > naprowadzania i uzbrojenia innych samolotów!W tym czasie Amerykanie > nie licząc Hawkeye i Sentry przecie nie mieli nic podobnego! > -Podrawiam! W takim razie, dlaczego nie ma tego systemu we wszystkich radz.-ros. samolotach od tamtego czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 12.09.07, 10:41 W tedy była to kwestia wielkości samolotu i gabarytów aparatury a teraz wszystkie modernizowane Su-27SM/SM2 taką opcją dysponują! Toż samo jest chyba z Indyjskimi Suchojami ale nie jestem pewny! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 21:40 marek_boa napisał: > Skoro się już Przyzwyczaiłeś to nie...zrzędź!:) > - System APD-518 to właśnie możliwość kierowania systemami > naprowadzania i uzbrojenia innych samolotów!W tym czasie > Amerykanie nie licząc Hawkeye i Sentry przecie nie mieli nic > podobnego! Mieli, Link-4C. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 12.09.07, 10:42 Fakt! Sorry - zapomniałem!:) -Pozrdawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 12.09.07, 19:38 Nie masz za co przepraszać - stosowany był tylko na F-14 i jedynie nieliczni pamiętają, że coś takiego było. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:18 aso62 napisał: > Nie masz za co przepraszać - stosowany był tylko na F-14 i jedynie > nieliczni pamiętają, że coś takiego było. kurcze, jesli system radziecki, odpowiada amerykaniskiemu systemowi z F-14, to wybaczcie - mowimy o zupelnie nieporownywalnych rzeczach. System integracji sieciowej zaimplementowany w F-22 dziela lata swietlne od systemu F-14, jesli zas system radziecki odpowiada temu z Tomcata... to mowimy praktycznie o zupelnie roznych rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:24 Matruś a Zwróciłeś uwagę na ...datę wejścia Radzieckiego systemu do służby?:) Toć w tamtym czasie "Raptor" mógł się tylko przyśnić...pijanemu jasnowidzowi!:) Nie Bądź uparty kłapouch i Weź pod uwagę te prawie 30 lat różnicy!:)Toć przeca prace nad rozwinięciem tego systemy nie zostały zawieszone...nigdy!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:39 marek_boa napisał: > Matruś a Zwróciłeś uwagę na ...datę wejścia Radzieckiego systemu do > służby?:) Toć w tamtym czasie "Raptor" mógł się tylko > przyśnić...pijanemu jasnowidzowi!:) Nie Bądź uparty kłapouch i Weź > pod uwagę te prawie 30 lat różnicy!:)Toć przeca prace nad > rozwinięciem tego systemy nie zostały zawieszone...nigdy!:) > -Pozdrawiam! Might be, jednak nikt - wybacz - nie przekona mnie ze czarne jest czarne, i ze Rosjanie dorownali w technologiach komputerowych Amerykanom. Dla mnie to po prostu aksjomat, ze jak cala europe wschodnia, dzieli technologiczna przepasc w tym zakresie w stosunku do USA. Gdy USAF skladalo w Lockheedzie pierwsze zamowienie na Raptory, LM nie zgodzil sie na pierwotna żądana przez Pentagon ilosc maszyn w okreslonym czasie, argumentujac ze dostawcy podzespolow nie sa w stanie dostarczyc Lockheedowi takiej ilosci elementow w tak krotkim czasie. Chodzilo o kilka rodzajow najbardziej zaawansowanych technologicznie elementow, w tym takze o uklady elektroniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:52 Matruś ,kłócić się nie będę bo i po co?!:)Zwróć jednak uwagę ,że postępy jakie zrobili Rosjanie w dziedzinie elektroniki od mniej więcej właśnie 80-tego roku(czyli wejścia do służby radaru "Zasłon"!) to nie jakiś kilometr tylko 100 milowy krok od tego co mieli wcześniej!Tym bardziej,że w żaden sposób się nie da w tym przypadku powiedzieć:"e tam ,ukradli Amerykanom i tyli" z tego powodu ,że takiego radaru po prostu Amerykanie w tedy nie posiadali! Toż samo było z radarem AESA!:)Nie pamiętam kto się tak strasznie "pluł",że i za 20 lat nie zrobią a tu Masz,pierwszy seryjny jest już w produkcji!Robisz ,jeden podstawowy błąd Matruś - nie Doceniasz przeciwnika!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:57 marek_boa napisał: > Matruś ,kłócić się nie będę bo i po co?!:)Zwróć jednak uwagę ,że > postępy jakie zrobili Rosjanie w dziedzinie elektroniki od mniej > więcej właśnie 80-tego roku(czyli wejścia do służby > radaru "Zasłon"!) to nie jakiś kilometr tylko 100 milowy krok od > tego co mieli wcześniej!Tym bardziej,że w żaden sposób się nie da w > tym przypadku powiedzieć:"e tam ,ukradli Amerykanom i tyli" z tego > powodu ,że takiego radaru po prostu Amerykanie w tedy nie posiadali! > Toż samo było z radarem AESA!:)Nie pamiętam kto się tak > strasznie "pluł",że i za 20 lat nie zrobią a tu Masz,pierwszy > seryjny jest już w produkcji!Robisz ,jeden podstawowy błąd Matruś - > nie Doceniasz przeciwnika!:) > -Pozdrawiam! Alez doceniam. Nawet nie wiesz jak podziwiam Rosjan, ze przy swojej miernoscie technologicznej sa w stanie robic bron o takich mozliwosciach. Pisze to bez zadnego sakazmu, ani kpiny. To spora sztuka dokonac czegos takiego, nie dysponujac najnowoczesniejszymi technologiami komputerowymi - dobrze to tylko swiadczy o radzieckich konstruktorach. Choc z drugiej strony, smieszy mnie to, ze panstwo ktore robi tak dobra bron, nie jest w stanie skonstruowac dobrego samochodu, ktory mialby szanse na konkurencje z konstrukcjami zachodnimi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:59 Matruś tu też Byś się Ździwił!:)Mają ładne i samochody!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 12:01 marek_boa napisał: > Matruś tu też Byś się Ździwił!:)Mają ładne i samochody!:) > -Pozdrawiam! Dobrze napisales - "ladne" :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 12:04 No teraz to już się...Czepiasz!:) To dodam od siebie - bardzo nie drogie w dodatku!:) -Pozdrawiam! P.S.Dajmy sobie spokój bo nas zaraz wywaląnaforum o motoryzacji!:) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 12:06 marek_boa napisał: > No teraz to już się...Czepiasz!:) To dodam od siebie - bardzo nie > drogie w dodatku!:) > -Pozdrawiam! > P.S.Dajmy sobie spokój bo nas zaraz wywaląnaforum o motoryzacji!:) Co gorsza, pod zarzutem kryptoreklamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 20:43 marek_boa napisał: > Toż samo było z radarem AESA!:)Nie pamiętam kto się tak > strasznie "pluł",że i za 20 lat nie zrobią a tu Masz,pierwszy > seryjny jest już w produkcji! Jeszcze nie jest w produkcji, dopiero prototyp wyklepali. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 09:26 Według ostatnich danych Aso prototyp już jest a w produkcji są ponoć pierwsze dwa seryjne - ale jeszcze nie ukończone! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 13:47 marek_boa napisał: > Według ostatnich danych Aso prototyp już jest a w produkcji są ponoć > pierwsze dwa seryjne - ale jeszcze nie ukończone! > -Pozdrawiam! Jest. I tak się prezentuje: www.defense-update.com/features/du-1-07/aesaradar_zhuk_AE.htm www.airpower.at/news07/0410_mig-35/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 20:54 marek_boa napisał: > Według ostatnich danych Aso prototyp już jest a w produkcji są > ponoć pierwsze dwa seryjne - ale jeszcze nie ukończone! A samoloty do tych radarów są? :) Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 21:04 Można odpowiedzieć pytaniem na pytanie. Po co amerykanie zaproponowali hindusom licencyjną produkcję swojego radaru AESA ? A samoloty są. Tejas, MiG-29 K, lub będą (MRCA 180-190 maszyn). Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 08:33 Hehe... Aso pewnie miał na myśli problemy Rosjan z ciężarem, jak również z chłodzeniem nowych radarów. Tak czy owak czeka ich jeszcze sporo pracy nim uzyskają funkcjonalne urządzenia. Wystarczy przypomnieć ile czasu trwało dopracowywanie radaru dla F22, czy kłopoty z upakowaniem podobnego w nosie F18F. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 09:09 Chyba jednak nie do końca Gregorxix!:) Problemy z ciężarem jak i z chłodzeniem zostały rozwiązane już na prototypie!:)Był na ten temat artykuł w NTW!:) -Pozdrawiam! P.S. Się mnie wydaje ,że nos MiGa-35 jest jednak "deczko" szerszy od F-18!:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 21:07 Radary PESA nie były wynalezione w CCCP. Paradooksalnie zastosowanie takiego radaru na myśliwcu wymusił brak odpowiednich procesorów o odpowiednio duzej mocy obliczeniowej. Rosjanie nie byli w stanie skonstruowac systemu analogicznego do tego na f-14 z anteną klasyczną który byłby w stanie naprowadzać kilka pocisków na różne cele własnie ze względu na brak odpowiednio silnych komputerów. Skanowanie fazowe ze względu na qusi ciagłe opromieniowanie celu sprawia że procesor nie musi ,mówiąc w dużym uproszczeniu wypracowywać danych celu a robi to niejako za niego sama antena nie spuszczając celu z "oczu". Jest to jakby rozwiązanie hardwearowe Można powiedzieć że w tym przypadku potrzeba była matka wynalazków. Oczywiście Mig-31 ze względu na swoje olbrzymie rozmiary mógł pomiescić w nosie takie monstrum jakim jest radar zasłon. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 09:29 Wojciechu nie napisałem,że to "wynalazek" rodem z ZSRR tylko ,że byli pierwsi w zastosowaniu radaru o takich parametrach na samolocie myśliwskim! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 21:37 Oczywiście Mig-31 ze względu na swoje olbrzymie rozmiary mógł > pomiescić w nosie takie monstrum jakim jest radar zasłon. W ktorym roku przetestowano radar Zaslon ile ważył i ile ważyły amerykańskie radar PESA :) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 21:38 >Rosjanie nie byli w stanie skonstruowac systemu analogicznego do t>ego na f-14 z anteną klasyczną który byłby w stanie naprowadzać >kilka pocisków na różne cele własnie ze względu na brak odpowiednio >silnych komputerów. I dlatego zrobili znacznie lepszy radiolokator Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 23:14 > to samolot sieciowy, a sieciowosc amerykanie rozwijaja od 30 lat >juz prawie >(AEGIS), podczas gdy Rosjanie slyszeli o sieciowym uzbrojeniu >zaledwie z >zachodniej prasy Tak zapewne dlatego systemy wymiany informacji były już stosowane w PWO w drugiej połowie lat 80 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 00:05 berkut1 napisał: > > to samolot sieciowy, a sieciowosc amerykanie rozwijaja od 30 lat > >juz prawie > >(AEGIS), podczas gdy Rosjanie slyszeli o sieciowym uzbrojeniu > >zaledwie z > >zachodniej prasy > > Tak zapewne dlatego systemy wymiany informacji były już stosowane w > PWO w drugiej połowie lat 80 Myli Ci sie jeszcze "scieciowosc" broni z siecia domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 11:03 > Myli Ci sie jeszcze "scieciowosc" broni z siecia domowa. To może mnie oświecisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 15:45 Tak naprawde, to nazywa sie to nie sieciowoscia, lecz sieciocentrycznoscia. To caly system walki oparty o siec, a nie jedynie przekazywanie danych. Jak moze czytales w tym watku, to nie tylko mozliwosc dzielenia sie informacjami pomiedzy elementami sieci, ale wrecz bezposredniego zarzadzania pomiedzy elelementami. W przypadku Aegis BMD np. oznacza to ze znajdujacy sie na - dajmy na to, na morzu środziemnym - okret dysponujacy radarem XBR, potrafi wystrzelic z innego okretu na Morzy Polnocnym pocisk Standard SM-3, bez jakiegokoleik udzielu tego ostatniego i za pomoca swojego radaru zarzadzac lotem tej rakiety. Caly udzial okretu z ktorego zostal wystrzelony SM-3 ogranicza sie jedynie obserwacji przez zaloge firewerkow przy starcie pocisku. Sieciocentrycznosc F-22 oznacza np., mozliwosc wystrzeliwania z F15 pociskow powietrze-powietrze, przez lecacy w poblizu F-22. To tylko przyklady wykorzystania sieciocentrycznosci, dla ukazania mozliwosci systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Piekny samolot 06.09.07, 15:57 Widzialem je na Florida Air Show w Fort Lauderdale. Dla laika, cacko. Odpowiedz Link Zgłoś
sagger Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 09:23 w jakich jednostkach i w jakiej ilości znajdują się obecnie F-22? Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 09:58 Jeżeli chodzi o jednostki to bazując na serwisie Lockheed Martin: "Raptors are currently assigned to five U.S. bases. Flight testing takes place at Edwards AFB, Calif. Operational tactics development is ongoing at Nellis AFB, Nev. Pilot and crew chief training takes place at Tyndall AFB, Fla. Operational Raptors are assigned to Langley AFB, Va. and at Elmendorf AFB, Alaska. Raptors will also be based at Holloman AFB, N.M., and Hickam AFB, Hawaii." Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 10:06 To dośc juz nieaktualne. Gdzies widzialem nowsza liste, ale nie chce mi sie szukac. jesli komus bardzo zalezy, zawsze mozna wpisac w Google "F-22 deployment" Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Hindusi itd.. 11.09.07, 22:13 matrek napisał: > I indyjskich informatykow. Nie zapominaj ze to nie jest samolot rosyyjski, lecz > rosyjsko-indyjski Informatycy hinduscy! To sie usmialem! Hindusi programuja na akord jakies programy do ksiegowosci. I to zle bardzo ale tanio. Czytalem w niemieckim czasopismie o tym co robia firmy amerykanskie ktore jakies programy potrzebuja. Jak szybko daja Amis do programowania, jak duzo, tanio i terminy nie napiete daja Hindusom a jak prawie niemozliwe ze wzgledu na trudnosci Rosjanom. Przeciez programowanie do smolotu zwiazane jest z jego kinematyka, areodynamika i tutaj najpierw sa potrzebne algorytmy oparte na fizyce i to o duzym stopniu trudnosci. A tego Hindusie nie maja. Do tego potrzebne jest know-how z dotychczasowych opracowan. Tego sie z rekawa nie wytrzepie. Jak Szwedzi/Anglicy projektowali Gippena do napisania programu do sterowania samolotem poszli do amerykanskiej firmy ktora takie pisze dla amerykanskich samolotow. Bo ma ogromne know-how. I tylko Rosjanie moga takie cos pisac. Nie matrek naprawde hobbista nie wiem jaki ciekawy nie rozumie zlozonosci techniki. I stad Hindusow szuka do PAKu. > > A czy mimo wszystko wystarczy im kasy, czas pokaze Nie kasa jest wazna a realny przemysl aby taki nowy samolot stworzyc. Tysiace projektantow, fizykow, aerodynamikow. Wszyscy musza byc wprzegniecie w ta prace. Ja mysle ze maja Rosjanie jeszcze sporo do opracowania. I jak chca przyszlosciowa i dobrze to ten samolot potrwa. Im pozniej tym bedzie lepszy. A narazie jakos sie opedza od wrogow. Maja czas nawet jak hobbysci na Militaria beda zawiedzeni. Ja nie. Wazny jest nowoczesny przemysl. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Blah, blah, blah 13.09.07, 10:49 jorl napisał: > matrek napisał: > > > I indyjskich informatykow. Nie zapominaj ze to nie jest samolot > rosyyjski, lecz > > rosyjsko-indyjski > > Informatycy hinduscy! To sie usmialem! Hindusi programuja na akord > jakies programy do ksiegowosci. To poczytaj troche wiecej o tym samolocie i o Bangalore. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:27 Matruś nie "bałdzo" Masz rację!:) Rosjanom do nowego samolotu potrzebna jest po prostu...większa kasa!:) Jeśli Hindusi zdecydują się na wpsółfinansowanie to i tak powstanie...dwie wersje tego samolotu!:)Jedna z Rosyjską awioniką a druga z Hinduską!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:30 marek_boa napisał: > Matruś nie "bałdzo" Masz rację!:) Rosjanom do nowego samolotu > potrzebna jest po prostu...większa kasa!:) Jeśli Hindusi zdecydują > się na wpsółfinansowanie to i tak powstanie...dwie wersje tego > samolotu!:)Jedna z Rosyjską awioniką a druga z Hinduską!:) > -Pozdrawiam! Byc moze, jednak w jednym z zachodnich artykulow poswieconych temu samolotowi, czytalem ze - przynajmniej aktualnie, moze kiedys bylo inaczej - to program rosyjsko-indyjski, w ktorym to banda transformersow z Bangalore odpowiedzialna jest z oprogramowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:43 Musiało to być jakieś "przekłamanie" lub "lekka" nie dokładność!:) Rosjanie zaproponowali Hindusom wspólne prowadzenie prac nad nowym samolotem (tak jak i Chińczykom!) z tym ,że z tego co wiem,żadnej decyzji Indie jeszcze nie podjęły! Pod tym względem może Cossack się odezwie?Temat Indii zawsze miał obcykany!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:59 No, ja juz po ukazaniu sie tego watku na forum, wpislem sobie nazwe tego samolotu w google, i wyrzucilo mi wyniki wskazujace na fakt, ze to program rosyjsko-indyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 12:01 Ktoś się po prostu...pospieszył!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Blah, blah, blah 14.09.07, 23:52 PAK FA nie jest wspolnym projektem FR i Indii. Wspolny projekt z Hindusami miał tworzyć MIG Odpowiedz Link Zgłoś