sabba 23.03.04, 11:09 czy to tez migrena czy migrenowe bole glowy jesli dzialaja na nas zle obecnosc fal magnetycznych, czy innych? Lub inne promieniowanie wytwarzane przez elektryczne urzadzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lek.med.piotrp Re: czynniki tzw techniczne 23.03.04, 19:33 Generalnie urzadzenia domowe ktore moga wytwarzac jakies promieniowanie sa bezpieczne i to promieniowanie jest bardzo male.Okreslaja to normy ktorych producenci lamac nie moga.Wsrod migrenikow najwiekszy wplyw moga miec promieniowanie zwiazane z wyswietlaniem obrazu przez monitor komputera czy telewizor.Najlepszym wyjsciem jest monitor LCD gdzie nie ma promieniowania bo obraz wyswietlany jest na specjalnej szklistej matrycy. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: czynniki tzw techniczne 23.03.04, 19:39 temat mi sie nasunal bo niedawno w mojej okolicy postawili takie wiatraki magazynujace energie wietrzna. Nie mam pojecia na jakiej zasadzie ta energia jest tam akumulowana, ale wiele ludzi w okolicy skarzy sie na bezsennosc itp. i ze preawdopodobnie zrodlem tego sa wlasnmie te energetyczne wiatraki. Trzeba by sie tym bardziej zainteresowac. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czynniki tzw techniczne 23.03.04, 19:48 Na ten temat akurat nic nie wiem, ale byc moze, byc moze. Nie bez powodu tutaj rodzice dzieci w szkole kategorycznie protestuja przeciwko zbudowaniu wiezy do komorki. Jesli chodzi o monitor, to wiem ze szkodzi ten "blask". (swiatlo z monitora) Zalicza sie do bodzcow wzrokowych. tak samo jak ogladanie telewizji. V. Nie kazdy tak reaguje, rzecz jasna. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
lek.med.piotrp Re: czynniki tzw techniczne 23.03.04, 21:12 Wiatraki o ktorych mowisz dzialaja najprosciej mowiac na zasadzie dynama od roweru.Przetwarzaja energie mechaniczna na elektryczna i dodatkowo magazynuja ja w akumulatorach i nastepnie energia jest przesylana w miare potrzeb do osrodkow w ktorych wsytepuje zapotrzebowanie na nia.Nie sadze by mialo to jakikolwiek wplyw na samopoczucie czlowieka.Jest to bardzo bezpieczna i nowoczesna metoda pozyskiwania energii,ekologiczna.Wokol przewodow odprowadzajacych energie tworzy sie pole magnetyczne zwiazane z przeplywem pradu,ale tez dlatego umieszcza sie druty na sporej wysokosci zeby nie mialo to wplywu na czlowieka.Z wiatrakow kable energetyczne puszcza sie ziemia co wydaje sie najlepiej tlumi efekty zwiazane z polem magnetycznym. Odpowiedz Link Zgłoś