Dodaj do ulubionych

COMPACT - OCTAVIA

IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.02, 23:14
Qrde własnie dzis przeczytałem w Auto Swiecie, że OCTAVIA jest autem malym
bardziej pasującym wielkością do compaktu. Mialem zamiar kupic ten samochod ale
teraz nie wiem. PROSZE o opinie użytkowników
Obserwuj wątek
    • Gość: ktos Re: COMPACT - OCTAVIA IP: 217.96.86.* 27.04.02, 23:21
      bo to w sumie compact jak golf, tylko że z większym bagażnikiem.....
    • Gość: Sławek Re: COMPACT - OCTAVIA IP: *.aries.com.pl / 192.168.3.* 28.04.02, 12:38
      Nie rozśmieszaj mnie stary,że jesteś zdziwiony? "Profesjonalizm" AŚ nie zmienia
      faktu,że Oktawia to compakt.W dobie dzisiejszych compaktów: 307,Stilo,Civic za
      wyjątkiem bagażnika Octawia jest daleko w tyle.

pozdrawiam
    • michal.ch Re: COMPACT - OCTAVIA 28.04.02, 12:45
      Oczywiście, że Octavia to kompakt. Jest Czeskim odpowiednikiem Golfa, ale ma o
      wiele większy bagażnik. Widać tu też duży wpływ stylistyki i złudzeń
      optycznych - samochód wygląda masywnie i zdaje się należeć do wyższej klasy.
      Ten zabieg już od dawna stosują projektanci, żeby samochód wyglądał na
      przestronniejszy niż jest w rzeczywistości. Wiadomo, że kupuje się go przede
      wszystkim oczami.
      • Gość: pool Re: COMPACT - OCTAVIA IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 00:42
        To fajny samochód. Jeżeli jeździsz z przodu, to jest to idealne auto,a przede
        wszystkim prawie bezawaryjne. Naprawa mojej poza przeglądami wyniosła 1200 PLN
        na 135000 km od nowości.To, że ma mały rozstaw osi na klasę średnią ma
        znaczenie drugorzędne. Ja przy ]zakupie rozważałem Vectre i Peugeota 406 i
        wygrała Octavia.
        • Gość: atomski Re: COMPACT - OCTAVIA IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 01:00
          pool ma rację .w dodatku dziś (wczoraj ) polazłem na targi motoryzacyjne (to
          szumna nazwa ) i jakos przewagi Stilo ,Almery na tylnym siedzeniu nie widać.
          w porównaniu z np nową Primera -różnica już jest wyraźna na niekorzyśc Octavii.
          Tak więc wszystko zalezy od tego ile masz wzrostu i czy Twoje dzieci też po
          200 cm :))))

A tak w ogóle to wziąłem cennik Focusa . Jak 2,5 roku temu kupowałem Octavię
          to Focus za 53 tys miał tylko kierownicę.Nie był więc atrakcyjną alternatywą.
          Teraz (normalnie pisza ,ze obniżyli o 10000 pln)jest juz za tą cenę dostępny
          np.w wersji kombi (Comfort X),ma cztery poduchy ,ABS ,elektrykę ,klimatyzację
          czy komputer .
          Jest więc chyba na chwilę obecną najciekawszą propozycją wśród kompaktów ?
          • michal.ch Re: COMPACT - OCTAVIA 29.04.02, 18:10
            Ależ ja wcale nie krytykuję Octavii. To fajny wózek. Najładniejsze są kombi
            (zarówno Octavia jak i Fabia). Jeżeli chodzi o stylistykę, to Czesi w
            kombiakach są mistrzami.
            • Gość: MarekG Re: COMPACT - OCTAVIA IP: *.acn.waw.pl 29.04.02, 20:27
              cale szczescie, ze czesi niezrobili combi 105 lub 120, bo to by bagaznik byl
              zprzodou :-)))
              co do octavii - jezdze od ponad 3 lat, 1,8 125 koni - to by bylo ok, natomiast
              przegrzewaja sie i deformuje przednie tarcze hamulcowe i juz zminialem pare
              razy. komplet=700 pln. ale to dla tego ze jezdze jak jezdze i w ogole jest to
              podobno problem koncernu vw/audi. oprocz tego zmieniale tez lamda sonde i jakis
              czujnik powietrza do silnika - raptem sie zrobilo 200 PLN, ale jak mi
              powiedzial mechanik - lamda to blad serwisu a to drugie tez, bo jak sie nie
              zmieni filtr to ten czujnik sie psuje. no i kilka szyb pasazerksich z radiem,
              ale to juz niezaleznie od samochodu.
              nie jestem pewien czy sie jeszcze w przyszlosci zdecyduje na zakup octavii, ale
              co za nia napewno przemawia to jest bagaznik. z tylu jest miejsca tak sobie -
              zadna rewelacja, jak sie jedzie z rodzina i dzieciakami - niem problemu, jak z
              tesciami lub kumplami - jak sie niepodoba, to prosze autobusem lub pociagiem.
              • Gość: atomski Re: COMPACT - OCTAVIA IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 23:50
                Bedzie ciekawa sytuacja .Za rok ,dwa pojawi sie nowa płyta Golfa .Pewnie z 5
                cm dłuższa niż obecnie między osiami.Pewnie pierwsza będzie Octavia .
                To bedzie zabawa . Kazda gazeta znowu bedzie inaczej klasyfikowała
                Octavię ,stawiając innych przeciwników .Ubaw po pachy :)))
                • michal.ch Re: COMPACT - OCTAVIA 30.04.02, 12:48
                  SuperB przesuną do luksusowych, a Octavie do klasy wyższej. :)))
              • Gość: Niknejm Re: COMPACT - OCTAVIA IP: 5.1R2D* / *.pg.com 30.04.02, 14:07
                Gość portalu: MarekG napisał(a):

> przegrzewaja sie i deformuje przednie tarcze hamulcowe i juz zminialem pare
                > razy. komplet=700 pln. ale to dla tego ze jezdze jak jezdze i w ogole jest to
                > podobno problem koncernu vw/audi.

Załóż sobie tarcze np. firmy Brembo, jeśli znajdziesz pasujące rozmiarem do
                Twojego modelu (a raczej powinieneś takie znaleźć, bo Brembo robi większość
                rozmiarów).
                Nie zapłacisz więcej niż za tarcze 'firmowe' a będziesz miał dużo wyższą jakość.
                To samo dotyczy klocków hamulcowych, możesz założyć np. Ferodo lub Lucasa.

Pozdrawiam,
                Niknejm
                • Gość: MarekG Re: COMPACT - OCTAVIA IP: *.acn.waw.pl 30.04.02, 14:49
                  zalozylem jakies niemieckie, tylko zapomnialem jak sie nazywaja
                  • Gość: POOL Re: COMPACT - OCTAVIA IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.02, 21:42
                    U mnie tarcze są OK. Ale może ja spokojnie się poruszam. Poszedł za to czujnik
                    za 1000 PLN i coś w zawieszeniu za 200 PLN. Mam ją 3,5 roku i przejechałem
                    135kkm. Z resztą za takie pieniądze lepszego auta na rynku nie było i nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka