Dodaj do ulubionych

Setny Raptor dostarczony

06.09.07, 12:06
Pewnie niektórych to zaskoczy, ale już 100 sztuk F-22 dostarczono do
jednostek.
Obserwuj wątek
    • marek_101 Re: Setny Raptor dostarczony 06.09.07, 13:05
      > Pewnie niektórych to zaskoczy, ale już 100 sztuk F-22 dostarczono
      do
      > jednostek.

a tak apropos maszyn V generacji, to co się dzieje z PAK FA?
      może rusofile się wypowiedzą? Podobno jakieś przetargi na silniki
      były odwoływane...
      • misza_kazak Re: Setny Raptor dostarczony 06.09.07, 15:06
        marek_101 napisał:

> a tak apropos maszyn V generacji, to co się dzieje z PAK FA?
        > może rusofile się wypowiedzą? Podobno jakieś przetargi na silniki
        > były odwoływane...

Program rozwija sie.
        • piotrek_zalogowany buahahahaha :))) 06.09.07, 15:22
          misza_kazak napisał:
          > Program rozwija sie.

JAAAASNE ;)
          • misza_kazak Link 06.09.07, 15:28
            piotrek_zalogowany napisał:

> misza_kazak napisał:
            > > Program rozwija sie.
            >
            >
            > JAAAASNE ;)

www.aviaport.ru/digest/2007/05/30/121788.html
            Tlumaczyc nie bede. Kto zechce ten zrozumie.
            • piotrek_zalogowany najlepiej dać link którego nikt nie rozumie... 06.09.07, 16:03
              ...czyli "dowód" według Miszy.

Gratulacje!

• matrek Linki anglojezyczne 06.09.07, 16:09
                www.hindu.com/2007/02/08/stories/2007020806230500.htm
                www.globalsecurity.org/military/world/russia/pak-fa.htm
                Polecam zwalszcza ten drugi - to najbnardziej szacowna isntytucja zajmujaca sie
                obronnoscia na swiecie.
                • marek_boa Re: Linki anglojezyczne 06.09.07, 16:14
                  Matruś ta Według Ciebie "najbardziej szacowna instytucja" potrafi
                  sadzić takie babole w swoich tekstach ,że...proszę siadać!:)Kiedyś
                  podpierał się tym Zibi_mazurak a pro po Radzieckich/Rosyjskich
                  okrętów podwodnych i wogóle całej Rosyjskiej floty! Tylu PROSTYCH
                  błędów jakie popełnili autorzy tamtego tekstu to ja dawno nie
                  widziałem! Deczko wyglądało to tak jak by pisał je...Zibi!:) Czyli
                  antytalent w dziedzinie militarii ogólnie pojętych!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • matrek Re: Linki anglojezyczne 06.09.07, 16:50
                    marek_boa napisał:

> Matruś ta Według Ciebie "najbardziej szacowna instytucja" potrafi
                    > sadzić takie babole w swoich tekstach ,że...proszę siadać!:)Kiedyś
                    > podpierał się tym Zibi_mazurak a pro po Radzieckich/Rosyjskich
                    > okrętów podwodnych i wogóle całej Rosyjskiej floty! Tylu PROSTYCH
                    > błędów jakie popełnili autorzy tamtego tekstu to ja dawno nie
                    > widziałem! Deczko wyglądało to tak jak by pisał je...Zibi!:) Czyli
                    > antytalent w dziedzinie militarii ogólnie pojętych!:)
                    > -Pozdrawiam!

Nie wiem co pisal zibi, ani nawet czy zna angielski, ale to instytucja
                    analityczna zwiazana z NATO
                    • misza_kazak :))))))))) 07.09.07, 09:11
                      > Nie wiem co pisal zibi, ani nawet czy zna angielski, ale to instytucja
                      > analityczna zwiazana z NATO

A Tom Clancy jest czlowiekiem zwiazanym z US NAVy i US ARMY, ale to nie robi jego bajki bardziej wiarygodnymi :)))
                      • matrek Re: :))))))))) 07.09.07, 09:20
                        misza_kazak napisał:

> > Nie wiem co pisal zibi, ani nawet czy zna angielski, ale to instytucja
                        > > analityczna zwiazana z NATO
                        >
                        > A Tom Clancy jest czlowiekiem zwiazanym z US NAVy i US ARMY, ale to nie robi je
                        > go bajki bardziej wiarygodnymi :)))
                        >

Idiotów nie sieja.
                        Zapytaj swojego Iwanowa, od czego zaczyna poranna prasowke.
                        • misza_kazak Re: :))))))))) 07.09.07, 11:21
                          > Idiotów nie sieja.

Was i tak za wiele zeby dodatkowo plodzic :)

> Zapytaj swojego Iwanowa, od czego zaczyna poranna prasowke.

Oczywiscie ze z czytania TOma Clancy i globalsecurity :)))
            • fulcrum1 Re: Link 06.09.07, 16:04
              > www.aviaport.ru/digest/2007/05/30/121788.html
              > Tlumaczyc nie bede. Kto zechce ten zrozumie.
              >
              >

Mógłbyś przetłumaczyć chcociaż najważniejsze informacje....Ja np.
              zupełnie nie znam rosyjskiego i nawet nie domyślę się o co tam
              chodzi ;)
              • misza_kazak Re: Link 06.09.07, 16:06
                fulcrum1 napisał:

> Mógłbyś przetłumaczyć chcociaż najważniejsze informacje....

Waznejsza informacja ze program sie rozwija i pierwsze prototypy musza juz latac w 2008 roku.
                • matrek Re: Link 06.09.07, 16:10
                  jak dostaniecie wspoarcie informatyczne z Bangalore, to moze wypordukujecie.
                • 1410_tenrok miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 06.09.07, 16:12
                  będą sie starac, aby egzemplarz doświadczalny poleciał w 2008.
                  • misza_kazak Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 06.09.07, 16:20
                    > będą sie starac, aby egzemplarz doświadczalny poleciał w 2008.

Beda, bo to jest wg. Iwanowa (przyszlego prezydenta ROsji) najwaznejszy program militarny WWS ROsji
                    • matrek Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 06.09.07, 16:48
                      misza_kazak napisał:

> > będą sie starac, aby egzemplarz doświadczalny poleciał w 2008.
                      >
                      > Beda, bo to jest wg. Iwanowa (przyszlego prezydenta ROsji) najwaznejszy program
                      > militarny WWS ROsji
                      >

Taki to kraj, ze juz na rok przed wyborami prezydenckimi, wiadomo kto bedzie
                      nastpnym przezydentem...
                      • misza_kazak Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 07.09.07, 08:49
                        > Taki to kraj, ze juz na rok przed wyborami prezydenckimi, wiadomo kto bedzie
                        > nastpnym przezydentem...

Wiadomo, bo wiekszosc ludzi wg. badan opinii publicznej zaglosowala bya labo za Putina albo za Iwanowa.
                        Putin nie chce byc prezydentem, to bedzie Iwanow.
                        Swoja droga w USA w ogole nie liczy sie opinia narodu. Wybieraja i tak tego kto "kupil" wiecej glosujacych :))
                        • matrek Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 07.09.07, 08:50
                          misza_kazak napisał:

> > Taki to kraj, ze juz na rok przed wyborami prezydenckimi, wiadomo kto bed
                          > zie
                          > > nastpnym przezydentem...
                          >
                          > Wiadomo, bo wiekszosc ludzi wg. badan opinii publicznej zaglosowala bya labo za
                          > Putina albo za Iwanowa.
                          > Putin nie chce byc prezydentem, to bedzie Iwanow.
                          > Swoja droga w USA w ogole nie liczy sie opinia narodu. Wybieraja i tak tego kto
                          > "kupil" wiecej glosujacych :))

Siur ze tak. Jak zwykle masz we wszytskim racje.
                          • misza_kazak Re: miszak tłumacz albo nie tłumacz, ale prawde 07.09.07, 08:58
                            > Siur ze tak. Jak zwykle masz we wszytskim racje.

Zgadza sie. Lepiej przyjmoj do wiadomosci moje slowa i nie odpowiadaj glupimi postami - :))
                            • ignorant11 W dziekiej Rosji jest taka sama demokracja jak w U 07.09.07, 14:54
                              Sława!

... w UE czy USA.

Bo w USA i w UE można krytykować prezydenta.

A w dzikiej i barbarzyńskiej Rasiji toze mozna krytykować prezydenta... Polski.

Forum Słowiańskie
                              gg 1728585
                • fulcrum1 Re: Link 06.09.07, 16:15
                  > Waznejsza informacja ze program sie rozwija i pierwsze prototypy
                  musza juz lata
                  > c w 2008 roku.

2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW. Prototyp
                  pewnie wystartuje w 2009 albo 2010...
                  • misza_kazak Re: Link 06.09.07, 16:20
                    > 2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW. Prototyp
                    > pewnie wystartuje w 2009 albo 2010...

Jasne ze jesli pisze Butowski to Iwanowa sluchac nei warto :)
                    • fulcrum1 Re: Link 06.09.07, 16:25
                      > > 2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW.
                      Prototyp
                      > > pewnie wystartuje w 2009 albo 2010...
                      > Jasne ze jesli pisze Butowski to Iwanowa sluchac nei warto :)

Misza ja kibicuje rosyjskiemu programowi Vgen ale tak na zdrowy
                      rozsądek - 2008 jest już za kilka miesięcy. Nie zdążycie....
                      • marek_boa Re: Link 06.09.07, 16:30
                        Fulcrum i tu się Mylisz!:) Tradycyjnie prototypy w Rosji oblatuje
                        się w...grudniu!:) Czyli ,że mają CAŁY rok z ogonkiem!
                        -Pozdrawiam!
                      • misza_kazak Re: Link 07.09.07, 08:51
                        > Misza ja kibicuje rosyjskiemu programowi Vgen ale tak na zdrowy
                        > rozsądek - 2008 jest już za kilka miesięcy. Nie zdążycie....

Kibicowac to mozna czemu zechce, ale ja mowie o faktach.
                        Fakt #1 - CZlowiek odpowiedzialny za rozwoj technologii (nie tylko wojskowych) w Rosji a rowniez przyszly prezydent Rosji mowi ze pierwszy testowy egzemplarz PAKFA poleci w 2008.
                        Fakt #2 - niejaki Butowski mowie ze PAKFA w 2008 nie poleci.

Ty wierzysz F2, a ja F1 :)
                        • fulcrum1 Re: Link 07.09.07, 11:22
                          misza_kazak napisał:

> > Misza ja kibicuje rosyjskiemu programowi Vgen ale tak na zdrowy
                          > > rozsądek - 2008 jest już za kilka miesięcy. Nie zdążycie....
                          >
                          > Kibicowac to mozna czemu zechce, ale ja mowie o faktach.
                          > Fakt #1 - CZlowiek odpowiedzialny za rozwoj technologii (nie tylko
                          wojskowych)
                          > w Rosji a rowniez przyszly prezydent Rosji mowi ze pierwszy
                          testowy egzemplarz
                          > PAKFA poleci w 2008.
                          > Fakt #2 - niejaki Butowski mowie ze PAKFA w 2008 nie poleci.
                          >
                          > Ty wierzysz F2, a ja F1 :)
                          >

Pożyjemy, zobaczymy. Wiem tylko, że w temacie techniki wojskowej to
                          słowa Iwanowa nawet samej Rosji są traktowane sceptycznie.

Zastanawia mnie tylko czemu jeszcze nic nie wyciekło tzn. nie dam
                          sobie ręki uciąć ale przed oblotem F-22 pojawiły sie już jakieś
                          zdjęcia z hal montażowych a o PAK-FA nic....a gdy chcecie
                          rzeczywiście oblatać go w 2008 to już coś konkretnego powinno być
                          gotowe chyba.
                          • marek_boa Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 11:34
                            Nie obrażając nikogo ,Kłócicie się o coś co można będzie sprawdzić
                            już za tuż-tuż!:) I po kiego?:) Tak samo Iwanow jak i Butowski
                            czasami "grzeszą" nadmiernym optymizmem lub pesymizmem! Choć akurat
                            od niedawna Butowski po prostu jest ostrożniejszy w przesądzaniu czy
                            coś będzie i kiedy! Spażył się kilka razy to teraz wie ,że lepiej
                            napisać "być może"/"ewętualnie"/"zobaczymy"! Toż samo z Iwanowem -
                            zdażało się i jemu zmienić zdanie! - Pażyjom~uwidim!
                            -Pozdrawiam!
                            • fulcrum1 Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 11:40
                              marek_boa napisał:

> Nie obrażając nikogo ,Kłócicie się o coś co można będzie sprawdzić
                              > już za tuż-tuż!:) I po kiego?:)

Ja się z nikim nie kłócę. Akurat należę do tej mniejszości
                              użytkowników tego forum, która nie jest skonfliktowana z Miszą choć
                              trzeba przyznać, że czasem odnoszę wrazenie, że Misza dąży do
                              konfrontacji za wszelką cenę ;) Ale może to tylko wrażenie.....
                              • marek_boa Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 12:22
                                Fulcrum Misza jest jaki jest i...tyli!:) Ponoć najpiękniejszą rzeczą
                                na świecie jest...pięknie się różnić!:)Ja się tego trzymam i nie mam
                                problemów!:)
                                -Pozdrawiam!
                                • misza_kazak Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 14:23
                                  marek_boa napisał:

> Fulcrum Misza jest jaki jest i...tyli!:) Ponoć najpiękniejszą rzeczą
                                  > na świecie jest...pięknie się różnić!:)Ja się tego trzymam i nie mam
                                  > problemów!:)

Mam troche inne podejscie, ale nie bede zaprzeczal :)
                                  Pozdro
                                  Misza
                              • misza_kazak Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 13:05
                                > trzeba przyznać, że czasem odnoszę wrazenie, że Misza dąży do
                                > konfrontacji za wszelką cenę ;) Ale może to tylko wrażenie.....

Specjalnie z nikim nie konfliktuje, ale pamietam z toba tez mialem jakies klotnie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych zolnierzy z WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow...
                                • fulcrum1 Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 13:15
                                  > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych
                                  zolnierzy z
                                  > WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow...
                                  >

Nigdy nic takiego nie napisałem. Moim zdaniem to byli biedni,
                                  przestraszeni ludzie chcący za wszelką cenę przeżyć, razem ze swoimi
                                  rodzinami......Nigdzie nie napisałem, że byli "głupi"
                                  i "zdemoralizowani". A tak w ogóle to mieliśmy juz tego nie ciągnąć
                                  bo i tak nie przekonamy się do racji drugiej strony ;) Pozdrawiam
                                  • misza_kazak Re:Do Fulcrumai do Miszy!:) 07.09.07, 14:21
                                    fulcrum1 napisał:

> Nigdy nic takiego nie napisałem. Moim zdaniem to byli biedni,
                                    > przestraszeni ludzie

Czyli zdemoralizowani tak? :)

> chcący za wszelką cenę przeżyć, razem ze swoimi
                                    > rodzinami......

czyli glupie i niepatriotyczne? Bo tylko glupi czlowiek bedzie oddawac wlasne zycie nie bedac patryota :)

> A tak w ogóle to mieliśmy juz tego nie ciągnąć
                                    > bo i tak nie przekonamy się do racji drugiej strony ;)

Po porstu odpowiedzialem na zarzut ze nibt celowo szukam klotni :)
                                    Pozdro
                                • ignorant11 A jak ich mam za bandytów i dzikusów 07.09.07, 15:00
                                  misza_kazak napisał:

> Specjalnie z nikim nie konfliktuje, ale pamietam z toba tez mialem jakies klotn
                                  > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych zolnierzy z
                                  >
                                  >

Sława!

Za bandytów mordujaych i rabujacych cywili, za dzicz strzelajacą jeńcom w tył głowy.

I to od Suworowa do Koniewa...

I ten Wasz prezydent bandyta mordujacy dziennikarki, czy dzieci w Biesłanie i
                                  wysadzajacy domy w Moskwie aby sie dorwac do władzy.

Forum Słowiańskie
                                  gg 1728585
                            • misza_kazak Do Marka_boa 07.09.07, 12:56
                              > Nie obrażając nikogo ,Kłócicie się o coś co można będzie sprawdzić
                              > już za tuż-tuż!:) I po kiego?:)

My nie klocimy a bawimy sie :) Oczywiscie masz racje. Sprawdzimy juz niedlugo jak bedzie. Oby tylko prezydentem zostal Iwanow :)

Pozdo
                              Misza
                              • berkut1 Re: Do Marka_boa 07.09.07, 13:54
                                My nie klocimy a bawimy sie :) Oczywiscie masz racje. Sprawdzimy juz
                                niedlugo j
                                > ak bedzie. Oby tylko prezydentem zostal Iwanow :)
                                >

No właśnie Misza co tam u was się mowi o następcy Putina czy jednak
                                ma być to Iwanow? bo swego czasu słyszałem, że niejakie Miediediew(
                                nie wiem czy dobrze napisałem :)) ma spore szanse!
                                • misza_kazak Re: Do Marka_boa 07.09.07, 14:13
                                  berkut1 napisał:

> No właśnie Misza co tam u was się mowi o następcy Putina czy jednak
                                  > ma być to Iwanow?

Wg. wszelkich badan na pierwszym miescu idzie Iwanow, potem Medwedew. Ale nie sadze ze ma jakies szansy.

bo swego czasu słyszałem, że niejakie Miediediew(
                                  > nie wiem czy dobrze napisałem :)) ma spore szanse!

Mysle ze nie, bo po pierwsze nie jest i nigdy nie byl silowym ministrem, a po drugie nie wyglada na lidera :)
                                  • ignorant11 W Rosji tylko bandyta 07.09.07, 15:03
                                    misza_kazak napisał:

>
                                    > Mysle ze nie, bo po pierwsze nie jest i nigdy nie byl silowym ministrem, a po d
                                    > rugie nie wyglada na lidera :)
                                    >
                                    >
                                    Sława!

z fsb i wspólnik Putina w wysadzaniu domów w Moskwie moze zostac prezydentem.

Forum Słowiańskie
                                    gg 1728585
                          • misza_kazak Re: Link 07.09.07, 13:01
                            > Pożyjemy, zobaczymy.

Racja

> Wiem tylko, że w temacie techniki wojskowej to
                            > słowa Iwanowa nawet samej Rosji są traktowane sceptycznie.

:) Sceptycy zawsze sa sceptyczne :)

> Zastanawia mnie tylko czemu jeszcze nic nie wyciekło

Nie bylo forsy i nie bylo takiego zainteresowania programmem jak teraz.
                    • matrek Re: Link 06.09.07, 16:52
                      misza_kazak napisał:

> > 2008 rok jest nierealny i pisze to nawet Butowski w NTW. Prototyp
                      > > pewnie wystartuje w 2009 albo 2010...
                      >
                      > Jasne ze jesli pisze Butowski to Iwanowa sluchac nei warto :)

jak przyszly prezydent cos powie, to nawet kamien poleci.
                • wujcio44 Re: Link 06.09.07, 16:24
                  misza_kazak napisał:

> Waznejsza informacja ze program sie rozwija i pierwsze prototypy musza juz
                  latac w 2008 roku.

Pewnie, że muszą. A jak nie polecą, to się prototypy rozstrzela albo ześle do
                  łagru.
          • fulcrum1 Re: buahahahaha :))) 06.09.07, 16:02
            piotrek_zalogowany napisał:

> misza_kazak napisał:
            > > Program rozwija sie.
            >
            >
            > JAAAASNE ;)

Jest troche o PAK FA w najnowszej NTW. Z programem nie jest tak źle
            jak niektorzy na tym forum sądzą a unieważnienie przetargu na
            silniki nastąpiło z przyczyn formalnych a nie ze względu na np.
            niespełnienie parametrów. I tak PAK-FA dostanie na początku tzw.
            przejściowe silniki (podrasowana technologia IV gen), dopiero
            pózniej będzie całkowicie nowy silnik....
            • gregorxix Re: buahahahaha :))) 06.09.07, 22:22
              Czyli najpewniej nie będzie to prototyp ale demonstrator technologii (płatowiec)
              z wieloma tymczasowymi systemami.
      • wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 00:17
        Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V
        generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie
        obchdzić.
        • fulcrum1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 11:12
          wojciech6j napisał:

> Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V
          > generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie
          > obchdzić.

Nie zgadzam się. Rosja nie wprowdziła do uzbrojenia tego typu
          myśliwca tylko dlatego, że obcięto finanse i dopiero teraz próbuje
          się nadrobić kilkanaście lat opóźnień. Nie jest to kwestia zacofania
          technologicznego czy braku koncepcji.Tak naprawdę jest to czysto
          akademicka dyskusja - będziemy się spierać (albo i nie) gdy w tym
          2008 roku(jak twierdzą Rosjanie) wzbije się prototyp w powietrze...
          • wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 13:18
            Może sie wzbić nawet dzisiaj cos co rosjanie nazwą mysliwcem V
            generacji z wygladu podobnego do F-22. Bebechy w 90% su-27. Zanim
            zostana opracowane docelowe podzespoły minie 10 lat. Zanim to
            wszystko zostanie przetestowane i zintegrowane następne 10 lat.
            Potem trzeba przygotować seryjna produkcję. Jakies 5 lat. No to jak
            w pysk 25 lat.
            Niestety rosyjski mysliwiec V generacji to maszyna wirtualna. Mogą
            myśleć o zrobieniu czegoś na kształt eurofightera w koperacji z
            indoiami albo chinami np to moze za 10 lat by to latało.
            • fulcrum1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 13:46
              > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales naszych
              zolnierzy z
              >

Myslę,że nie masz racji. Większość podzespołów jest gotowa:
              Materiały i poszycie + komora - testowane na Su-47 Berkut (zupełnie
              nowa jakość w por do Su-27 i Mig-29), silniki - tak jak pisalem -
              najpierw przejściówka ale niektóre rozwiązania są już dobrze
              przetestowane na Al-41 (który jednak nie wejdzie do prod. seryjnej)
              i modyfikacjach Al-31. Uzbrojenie - nowa wersja R77 (już bez
              kratownic z tyłu, o zwiększonym zasięgu) jest już gotowa, nie wiem
              jak sytuacja z R-74 ale R-73 z nową czulszą głowicą to dalej
              nowoczesna broń, nawet dla Vgen. Uzbrojenie p-z i dostoswanie go do
              wewnętrznych komór to akurat sprawa drugorzędna. PAK-FA będzie wsb
              tylko z nazwy. Będzie miał zadania głównie p-p. Lądem się zajmą Su-
              34 które nie potrzebują żadnej eskorty bo same są wielozadaniowe i
              się obronią przed innym myśliwcem. Dalej - radar: Jest Żuk AESA i
              pewnie on będzie na prototypie choc nie wiem jak do końca jest z
              powiązaniami firm i nie wykluczone, że PAK-FA będzie musiał mieć
              radar NIIPa czyli pewnie na początku IRBIS PESA bo NIIP nad zupełnie
              nowym radarem jeszcze troche popracuje. Nie wiem czy ta koncepcja z
              jakimiś bocznymi radarami przejdzie - taka informacja pojawiła sie
              gdzieś tak z rok temu, że PAK-FA ma mieć kilka radarów pracujących w
              systemie....

Zobaczymy - ja jestem zdania, że Rosjanie zrobią jednak maszynę Vgen
              a nie IV+ - nie ma podstaw by na obecnym etapie twierdzić, że im się
              to nie uda
              • misza_kazak Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:15
                fulcrum1 napisał:

> Myslę,że nie masz racji.

:)
                Innej odpowiedzi nie oczekiwalem :)
              • fulcrum1 :) 07.09.07, 14:25
                fulcrum1 napisał:

> > ie, ale nie pamietam z czego... aaa... juz wiem - uwazales
                naszych
                > zolnierzy z
                > > WW2 za zdemoralizowanych i glupich chlopow...
                > >
                >
                > Myslę,że nie masz racji. Większość podzespołów jest gotowa:

Odpisując Wojciechowi wkleiłem teskt od Miszy i chyba się zrobiło
                zamieszanie ;) Sorry.......
                > Materiały i poszycie + komora - testowane na Su-47

• berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:39
                Uzbrojenie - nowa wersja R77 (już bez
                kratownic z tyłu, o zwiększonym zasięgu) jest już gotowa, nie wiem
                jak sytuacja z R-74 ale R-73 z nową czulszą głowicą to dalej
                nowoczesna broń, nawet dla Vgen

R 77M będzie gotowa do słuzby koło 2010 roku tak samo
                jej "energetyczna" wersja R 77M-PD. Jeśłi chodzi o pociski rakietowe
                krotkiego zasięgu to obecnie pracują nad K 30
            • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:00
              Pewnie racja tylko jest małe ale Wojciechu!:) Nie pamiętam kto to
              się strasznie pluł na forum ,że przecie Ruscy to głąby i nawet za 20
              lat nie zbudują radaru AESA - no i co?:) Nie minęło 2 lata a w
              produkcji są już w Rosji takie radary!Docelowe podzespoły do nowego
              myśliwca są opracowywane już od jakiegoś czasu i nie są to
              WOGÓLE "bebechy" od Su-27!:) To ,że na różnych wersjach Su-27 są
              testowane wogóle o niczym nie świadczy! To tak jak Byś napisał ,że
              skoro nowa głowica do pocisków rakietowych woda-woda jest testowana
              na latającym laboratorium IŁ-114LL to ta właśnie rakieta będzie
              miała kształt tego Iła!:) Według mnie jest coś na rzeczy a pro po
              zapewnień Rosjan,że prace przy konstruowaniu tego samolotu idą
              zgodnie z harmonogramem! Tak na prawdę to nikt ,kto przy tym
              samolocie pracuje "nie wyrywa" się z zapewnieniami o konkretnej
              dacie wejścia do służby!"Mogą myśleć" bo...Szanowny pan Wojciech wie
              lepiej?:)Bez obrazy ale znając co nie ,których piszących na tym
              forum (a i Ty się do nich Wojciechu zaliczasz!) z nadmiernym
              krytycyzmem o Rosji toć przecie gdyby się okazało,że PAK FM poleci w
              pierwszy lot do końca 2008 roku to i tak nie "Odszczekasz" tego co
              Napisałeś wyżej!
              -Pozdrawiam!
              • berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:27
                Docelowe podzespoły do nowego
                > myśliwca są opracowywane już od jakiegoś czasu i nie są to
                > WOGÓLE "bebechy" od Su-27!:) To ,że na różnych wersjach Su-27 są
                > testowane wogóle o niczym nie świadczy!

Że Ci się Marek chce komentować takie bzdety :) powszechnie wiadomo,
                że na modyfikacjach Su 27 są już nowe bebechy, nie wspominając już o
                Su 35BM gdzie WSZYSTKO JEST NOWE z Su 27 pozostała tylko koncepcja
                płatowca do tego silniki nowe ale bazujące na starszej technologii,
                ale zarowno płatowiec jak i silniki rownież zostały nieco
                zmodernizowana co stawia Su 35BM w ścisłej czołowce :)
                • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:45
                  No czasami Mnie się chcę choć akurat odbijając piłeczkę to ja Ciebie
                  podziwiam,że...Tobie się chce dyskutować z takim na przykład
                  mitomanem i hipokrytą jak Ignorant!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 14:52
                    > No czasami Mnie się chcę choć akurat odbijając piłeczkę to ja
                    Ciebie
                    > podziwiam,że...Tobie się chce dyskutować z takim na przykład
                    > mitomanem i hipokrytą jak Ignorant!:)

No i tu mnie masz :) musze szczerze przyznać, że czasami się
                    zapominam dlatego raczej staram sie omijać jego wypociny. :)
                    • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:02
                      Widzisz Berkut różnica jest taka ,że Wojciech pomimo swojego
                      krytycyzmu w nastawieniu do Rosji na temat militarów wiedzę posiada
                      i pomimo tego ,że często-gęsto się z nim nie zgadzam to go szanuję!
                      Właśnie za tą wiedzę! Nie zgadzać się to ludzka rzecz! Co do
                      Ignoranta to.....Ty Wiesz i ja wiem ,że jeśli napisał bym prawdę co
                      o nim myślę to raz ,że musiał bym się wstydzić,że to napisałem a
                      dwa ,że...nie nadawało by się to do czytania i by mnie to zaraz
                      moderator wyciął - czemu akurat bym się nawet nie żdziwił!:)
                      -Pozdrawiam!
              • adam_al Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:00
                >z nadmiernym
                > krytycyzmem o Rosji toć przecie gdyby się okazało,że PAK FM poleci
                >w pierwszy lot do końca 2008 roku to i tak nie "Odszczekasz" tego
                >co

Może i poleci coś co będzie początkiem drogi do PAK FA - sami
                Rosjanie twierdzą, że z silnikami zejdzie im kilka lat. Wojciech ma
                jednak sporo racji - będzie opakowanie, będzie część podsystemów
                nowej generacji z dużym wkładem elementów z maszyn typu Su-35, nie
                tworząc przy tym całości czyli maszyny 5 generacji. Nawet gdyby w
                2008 wystartował prototyp mocno zbliżony do oryginału to i tak 10
                lat musi upłynąc zanim samolot stanie się "seryjny". Cudów nie ma.
                • berkut1 Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:12
                  będzie opakowanie, będzie część podsystemów
                  > nowej generacji z dużym wkładem elementów z maszyn typu Su-35,

To znaczy jakich elementów ?? Jedynie mowi sie, że pierwsze salomoty
                  PAK FA nie będą jeszcze wyposażone w silniki nowej generacji. Reszta
                  jest cały czas rozwijana i testowana jak Marek pisał na Su 30 itp.
                  Już Su 35 BM będzie złożóny z WIĘKSZOŚCI NOWYCH ELEMENTÓW
                  • adam_al Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:39
                    > To znaczy jakich elementów ?? Jedynie mowi sie, że pierwsze
                    > salomoty PAK FA nie będą jeszcze wyposażone w silniki nowej
                    > generacji. Reszta
                    > jest cały czas rozwijana i testowana jak Marek pisał na Su 30 itp.

Oczywiście jakich elementów nie będzię/jakie będą - ani ja, ani nikt
                    na tym forum raczej nie jest w stanie podać. Swoje watpliwości
                    opieram na tym co można w powszechnie dostępnych informacjach o
                    Rosji uzyskać - wg mnie wygląda to blado i wcale nie jest pewne czy
                    powstanie seryjny, wielozadaniowy samolt V generacji. Popatrzcie np.
                    jak przebiegają dostawy priorytetowego Su-34, ile było szumu z S-400
                    a jak wyglądało i wygląda to w praktyce itd..
                    O kiepskiej sytuacji świadczy ton wypowiedzi Michała B., któremu nie
                    można odmówić zainteresowania tematem.
                    • lancerb1 Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 02:34
                      Apropo. Dobiegły mnie słuchy, że do dziś modernizacja przekazanych do pułku
                      Su-27SM nie została w całości spłacona przez wojsko.
                • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 15:20
                  Adam oczywiste jest ,że cudów nie ma i historia powstania takiej
                  maszyny jak North American P-51 Mustang już się raczej nie powtórzy
                  ale....Weźmy za przykład powstanie Su-27! Samolot od podstaw(przecie
                  była to nowość!) konstruowano 7 lat(1970-1977)! Pierwszy prototyp
                  wzbił się w powietrze w 1977 roku a pierwsza seria informacyjna
                  powstała w 1980 roku!W 1982 ruszyła produkcja seryjna - dwa lata
                  trwały przepychanki przy modernizacji! Czyli można było z "niczego"
                  w ciągu 12 lat doprowadzić do produkcji? Oczywiście ,że PAK będzie
                  mnóstwo cytrynowa siła bardziej skomplikowany od Su-27 ale do jasnej-
                  ciasnej kupę rzeczy do tego samolotu już jest,ewętualnie za chwilę
                  będzie bo jest na końcowym etapie konstruowania! W tej chwili
                  Rosjanie mają absolutnie potrzebne dwie rzeczy do tego by ten
                  samolot powstał - pierwsza to wola i przekonanie ,że jest potrzebny
                  a druga to...forsa!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • matrek Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 16:35
                    I indyjskich informatykow. Nie zapominaj ze to nie jest samolot rosyyjski, lecz
                    rosyjsko-indyjski

A czy mimo wszystko wystarczy im kasy, czas pokaze
                  • wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 17:01
                    Su-27 w taki kształcie w jakim wchodził do uzbrojenia był w zasadzie
                    odpowiednikiem zachodniej 3 generacji... Tylko aerodynamicznie
                    odpowiadał 4 generacji!!! Dopiero SU-27m ALBO SU-35 jak kto woli
                    miał usunąc ograniczenia technologiczne, ale nie powstał przez
                    rozpad cccp i miał być produktem docelowym i w zasadzie
                    odpowiednikiem f-15. Czyli dodaj do tego w warincie najbardziej
                    optymistycznym jakies 8-9 lat. Nie zapominaj że w tym czasie CCCP
                    wysiłek zbrojeniowy równał sie około 30% PKB.
                    Projekt V generacji jest jedym z najbardziej skomplikowanych
                    przedsiewzięć organizacyjno technologiczno finansowych. Tylko jedno
                    państwo na swiecie ma wystarczjacy potencjał w tych trzech
                    dziedzinach. Patrz europa zabrakło technologii i powstał eurofighter
                    kompromis miedzy checiami i mozliwościmi. Rosja nie ma niczego z
                    tych 3 warunków nazwijmy je koniecznych.
                    Oczywiscie oni moga wyprodukowac cos na kształt V generacji, albo
                    cos co ja bedzie przypominać, ale to bedzie tylko cienka podróba.
                    Taka militarna chinszczyzna dla ubogich.
                    • fulcrum1 Re: Setny Raptor dostarczony 09.09.07, 23:27
                      wojciech6j napisał:

> Su-27 w taki kształcie w jakim wchodził do uzbrojenia był w
                      zasadzie
                      > odpowiednikiem zachodniej 3 generacji... Tylko aerodynamicznie
                      > odpowiadał 4 generacji!!! Dopiero SU-27m ALBO SU-35 jak kto woli
                      > miał usunąc ograniczenia technologiczne, ale nie powstał przez
                      > rozpad cccp i miał być produktem docelowym i w zasadzie
                      > odpowiednikiem f-15. Czyli dodaj do tego w warincie najbardziej
                      > optymistycznym jakies 8-9 lat

Bajki Waćpan opowiadasz :) Skąd wziąłeś ten tyleż nieprawdziwy co
                      rewelacyjny wywód? Zaraz się dowiemy pewnie, że Flanker to była II
                      gen. :) Masz pewnie na myśli to, że pierwotny projekt i prototyp Su-
                      27 nie został zaakceptowany i m.in dlatego cały program Su-27 miał
                      całkiem znaczne opóźnienie. Su-27 miał być naturalnym etapem
                      modernizacyjnym Su-27. Nikt nie odbiera np. F-16 miana samolotu IV
                      gen tylko dlatego, że wersja A (Block 5,10,15) jest już na
                      dzisiejszym polu walki zupelnie nieskuteczna i archaiczna...
                      • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 09.09.07, 23:35
                        Fulcrum z tym znacznym opóźnieniem to deczko Przesadziłeś!:)
                        Pierwszy prototyp wzbił się do lotu w 1977 roku a pierwsza seria
                        informacyjna została wyprodukowana a bodaj w 1980! Dopiero między 80-
                        tym a 82-gim nastąpiła "przerwa" modernizacyjna i to w 82-gim
                        rozpczęła się produkcja docelowej i zaakceptowanej przez wojsko
                        wersji pod tą samą nazwą!
                        -Pozdrawiam!
                        • aso62 Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 00:00
                          marek_boa napisał:

> Fulcrum z tym znacznym opóźnieniem to deczko Przesadziłeś!:)
                          > Pierwszy prototyp wzbił się do lotu w 1977 roku a pierwsza seria
                          > informacyjna została wyprodukowana a bodaj w 1980! Dopiero między
                          > 80-tym a 82-gim nastąpiła "przerwa" modernizacyjna i to w 82-gim
                          > rozpczęła się produkcja docelowej i zaakceptowanej przez wojsko
                          > wersji pod tą samą nazwą!

Trochę dłużej to trwało. Su-27 ostatecznie wszedł do służby w 1984.
                          • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 00:21
                            Aso "wszedł do służby" ma się nijak do rozpoczęcia produkcji!:)Od
                            1982 roku był produkowany i do 1984 roku przechodził
                            testy "zapoznawcze" w Lipiecku! To samo było na przykład z pociskami
                            do systemu S-300W czyli 9M82! Zaczęto je produkować w 1981
                            roku,system został przyjęty na uzbrojenie w 1983 a do służby
                            pierwszy dywizjon S-300W1 weszedł na przełomie 1985-86! W tym czasie
                            pocisków 9M82/9M83 było już naprodukowane prawie po 1000 sztuk!
                            -Pozdrawiam!
                            • aso62 Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 20:28
                              marek_boa napisał:

> Aso "wszedł do służby" ma się nijak do rozpoczęcia produkcji!:)Od
                              > 1982 roku był produkowany i do 1984 roku przechodził
                              > testy "zapoznawcze" w Lipiecku!

Pisząc "wszedł do służby" chodziło mi właśnie o rozpoczęcie
                              prawdziwej produkcji seryjnej, nie datę formalnego wprowadzenia na
                              uzbrojenie. Sowieci pierwotnie chcieli uruchomić produkcję w 1982,
                              ale okazało się, że z samolotem są dalej kłopoty więc ograniczyli
                              się do kolejnej partii przedseryjnej. Jako datę rozpoczęcia pełnej
                              produkcji seryjnej jedni podają 1984 a inni 1985.
                              • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 11.09.07, 10:34
                                Jeśli tak to sorry! Z tym może być trudniej bo raczej wątpliwa jest
                                data 1985 roku! Jeśli ją przyjąć to tempo produkcji by było nawet na
                                tamte czasy "Stachanowskie" - do czerwa 60 samolotów?Przez kolejne
                                dwa miesiące następne 60?!:)Czyli wychodziło by ponad 100 samolotów
                                rocznie?
                                -Pozdrawiam!
                                P.S. Według mojej wiedzy i źródełek to jednak produkcja rozpoczęła
                                się w 1982 roku z tym ,że na pełną skalę rozkręcono ją od 1984-go!
                                Fakt,że samoloty wyprodukowane między 1982 a 1984 w większości
                                posłużyły do późniejszych testów modernizacyjnych! Nie licząc
                                wcześniejszych prototypów i przebudowywanych po 84 roku to nadal w
                                Rosji istnieje realnie PONAD 100 różnych wersji prototypowych i
                                demonstratorów technologii a przecież nie były to samoloty
                                przekazane do zakładów i instytutów przez armię tylko są nadal
                                własnością zakładów - czyli przejęte przez armię nie zostały!:)
                                Kiedyś do diaska wyproukowane być musiały!:)
                                • aso62 Re: Setny Raptor dostarczony 11.09.07, 20:43
                                  marek_boa napisał:

> Jeśli tak to sorry! Z tym może być trudniej bo raczej wątpliwa
                                  > jest data 1985 roku! Jeśli ją przyjąć to tempo produkcji by było
                                  > nawet na tamte czasy "Stachanowskie" - do czerwa 60 samolotów?

W czerwcu przekazali dopiero 20 samolotów.

> Przez kolejne dwa miesiące następne 60?!:)Czyli wychodziło by
                                  > ponad 100 samolotów rocznie?

W tamtych czasach to nie było nic specjalnego.

> P.S. Według mojej wiedzy i źródełek to jednak produkcja rozpoczęła
                                  > się w 1982 roku z tym ,że na pełną skalę rozkręcono ją od 1984-go!

Hasło "rozpoczęcie produkcji" jest dość wieloznaczne:

- czy chodzi o tzw. low rate initial production czy produkcję na
                                  pełną skalę?
                                  - czy chodzi o dzień w którym przystąpiono do montażu pierwszego
                                  samolotu czy dzień w którym go ukończono?

Z bardziej dokładnych źródeł rosyjskich wynika, że pierwszy seryjny
                                  ukończono albo na sam koniec 1984 albo na początku 1985. Wcześniej
                                  zbudowano parę prototypów i 2 serie zerowe (jedną Su-27 i jedną Su-
                                  27S).
                                  • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 12.09.07, 10:36
                                    Myślę ,że kruszyć kopii nie ma o co!:)Różne źródła ,różnie podają! W
                                    moich pułk w Dżemdze został ukompletowany w czerwcu 1985 roku i było
                                    to 34 samoloty w linii i kilka zapasowych!Widzisz Aso kwestią jest
                                    sama nazwa "seryjny"!:) Rosjanie za taki uważają Su-27(T10-17)
                                    wyprodukowany 1 czerwca 1982 roku i przekazany do prób w Lipiecku!
                                    Pierwsza partia zerowa została wyprodukowana w latach 80-82 i było
                                    to 5 sztuk!
                                    -Pozdrawiam!
                      • wojciech6j Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 00:49
                        Mam na myśli samolot docelowy, który przyjęto na uzbrojenie w 1985
                        niejako warunkowo, ponieważ nie spełniał wymagań dot. uzbrojenia, a
                        w szczególności radaru. W zasadzie samolot został zaakceptowany
                        przez wojsko dopiero w 1990 roku!!!
                        Docelowym samolotem mał być su-27m (su-35), który nigdy do
                        uzbrojenia w CCCP/Rosji nie wszedł.
                        • marek_boa Re: Setny Raptor dostarczony 10.09.07, 09:13
                          Gdzieś Ty się takich bzdur Naczytał Wojciechu?:)Docelowym samolotem
                          był Su-27,którego pierwszy samolot seryjny wystartował 1 czerwca
                          1982 roku (oznaczenie fabryczne T10-17))! Na uzbrojenie przyjęty
                          został ...23 sierpnia 1990 roku - taka to już była specyfika
                          przyjmowania nowego sprzętu w ZSRR! Pierwsze dwa pułki zostały
                          przezbrojone na Su-27 w 1985 roku:
                          - 22 czerwca 60. plm bazujący w Dżemdze pod Komsomolskiem nad Amurem
                          - około 15 października 941.plm PWO bazujący w Kiłp Jawr na
                          półwyspie Kola
                          -Problemem nie było żadne nie spełnienie wymagań dotyczących
                          uzbrojenia tylko potrzeba wprowadzenia poprawek oprogramowania
                          systemu kierowania uzbrojeniem!Samolot w momencie oficjalnego
                          przyjęcia do uzbrojenia był już w liczbie 500 sztuk w jednostkach
                          bojowych!:)To nie była żadna "akceptacja przez wojsko"
                          tylko ...uchwała rządu!:)
                          - Wojciech wychodząc z Twojego toku rozumowania docelowym samolotem
                          F-16 jest F-16 block 70?:)Mylisz modernizacje i warianty prototypowe
                          z systemem przyjetym na uzbrojenie! Po za tym pierwszy Su-35 NIGDY
                          nie był brany pod uwagę jako "następca" Su-27!!! Modernizacje
                          samolotu Su-27 ROZPATRYWANE do wdrożenia ,do produkcji to:
                          - Su-27SMK (1995 r)
                          - Su-27 Nr 40-02 (1998 r - inna nazwa Su-30KI)
                          - Su-30KN (1999 r)
                          - Su-27SM (2002 r - przyjęta do produkcji od 2003 r)
                          - Su-27SM2 ( rozpoczęcie prac 2003 r)
                          -Pozdrawiam!
        • ignorant11 Obys miał racje:))) 07.09.07, 15:06
          wojciech6j napisał:

> Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V
          > generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie
          > obchdzić.
          • matrek Rosyjska V generacja to mrzonka 10.09.07, 03:21
            ignorant11 napisał:

> wojciech6j napisał:
            >
            > > Rosja nie jest w stanie wyprodukować coś takiego jak maszyna V
            > > generacji. Chyba że za 20-30 lat. Ale kogo to wówczas będzie
            > > obchdzić.
            >
            >

F-22 to nie tylko doskolanly platowiec i Stealth, to przede wszystkim doskoanla
            Awionika. Nie pomoga Rosji nawet indyjscy informatycy z Bangalore, z ktorymi
            Rosjanie proboja zrobic ten samolot. Samologt V gerneracji wymaga przede
            wszystkim najbardziej zaawansowanj elektorniki, w jakiej Rosjanie nie dorownaja
            Amerykanom i za 30 lat.

F-22 to samolot sieciowy, a sieciowosc amerykanie rozwijaja od 30 lat juz prawie
            (AEGIS), podczas gdy Rosjanie slyszeli o sieciowym uzbrojeniu zaledwie z
            zachodniej prasy. Integracja jakietgokolwiek sprzetu wojskowego w siec wymaga
            najabrdziej zaawansowanych technologii obliczeniowych, ktore sa w stanie
            poradzic sobie z szybko zmieniajaca sie sytuacja na polu walki, ultraszybkich
            magistrali komunikacyjnych zdolnych przesylac tak oglomna ilosc danych.
            Wystarczy wspomniec o amerykanskich problemach (przy amerykanskiej technologi
            komputerowej) z magistralą komunikacyjną 1553 w pocisku GBI (Ground Based
            Interceptor), ktora nie byla w stanie przeslac tak ogromnej ilosci informacji,
            aby uzmyslowic sobie, z jak wielkimi problemami musieliby zmierzyc sie Rosjanie,
            aby wyprodukowac seryjnie samoloty V generacji.

Za pomoca jakich systememow komputerowych, Rosjanie chca zapewnic swojej
            "piatce" takie zaawansowanie technologiczne, aby mogla jak F-22 zarzadzac
            innyni samolotami w locie, w trakcie walki bojowej? Komputerowo przydzielac im
            cele i wyznaczac im najoptymalniejsze drogi podejscia do celu, itp, itd, jak
            robi to Raptor wobec towarzyszacych mu F-15 i F16?

V generacja to nie aerodynamika, w ktorej Rosjanie nie ustepuja Amerykanom - i
            nie silniki, lecz piata generacja to najbardziej zaawansowane technologie
            komputerowe.
            • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 10.09.07, 09:33
              Matruś przestań Czytać tylko "ulotki" reklamowe Amerykanów a
              Poczytaj czasami jeszcze coś innego!:)W 1980 roku na uzbrojenie ZSRR
              wesły pierwsze samoloty MiG-31 dysponujące systemem APD-518 szybkiej
              wymiany informacji w czasie rzeczywistym! System zapewnia łączność i
              przekazywanie danych do naziemnych stacji naprowadzania,samolotów
              dowodzenia i co najmniej trzech innych samolotów dowolnego typu a
              będących na uzbrojeniu ZSRR/Rosji!Przy działaniu zespołowym
              wystarczy,że pracuje stacja radiolokacyjna jednego MiGa-31 a
              pozostałe 3 samoloty wogóle nie muszą używać swoich radarów!:)
              - System ten jest rozwijany do dzisiejszego dnia i na przykład
              zmodernizowany MiG-31BM ma już możliwość działać jako "lider" dla 10
              innych samolotów!
              -Pozdrawiam!
              • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 07:01
                marek_boa napisał:

> Matruś przestań Czytać tylko "ulotki" reklamowe Amerykanów a
                > Poczytaj czasami jeszcze coś innego!:)

Marek, skoncz z tymi ulotkami reklamowymi. Glowne co czytam, to rozne .org

W 1980 roku na uzbrojenie ZSRR
                > wesły pierwsze samoloty MiG-31 dysponujące systemem APD-518 szybkiej
                > wymiany informacji w czasie rzeczywistym!

Skoncz tez z tymi wykrzyknikami w co drugim zdaniu, bo nie wiem czy wiesz, ze
                wykrzyknik w zdaniach pisanych, a zwlaszcza w internecie oznacza ni mniej ni
                wiecej, tylko krzyk i agresje. Osobiscie zdazylem sie juz przyzwyczaic do
                takiego stylu budowania zdan przez Ciebie i kompletnie nie zwracac na nie uwagi,
                ale kieposko - oglnie mowiac - to wyglada.

System zapewnia łączność i
                > przekazywanie danych do naziemnych stacji naprowadzania,samolotów
                > dowodzenia i co najmniej trzech innych samolotów dowolnego typu a
                > będących na uzbrojeniu ZSRR/Rosji!Przy działaniu zespołowym
                > wystarczy,że pracuje stacja radiolokacyjna jednego MiGa-31 a
                > pozostałe 3 samoloty wogóle nie muszą używać swoich radarów!:)

Piszesz o przekazywaniu informacji - to jednak cos innego niz zarządzanie innymi
                samolotami w locie. Innaczej mowiac, wydawanie wiazacych polecen ich komputerom.

> - System ten jest rozwijany do dzisiejszego dnia i na przykład
                > zmodernizowany MiG-31BM ma już możliwość działać jako "lider" dla 10
                > innych samolotów!
                > -Pozdrawiam!
                • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 10:40
                  Skoro się już Przyzwyczaiłeś to nie...zrzędź!:)
                  - System APD-518 to właśnie możliwość kierowania systemami
                  naprowadzania i uzbrojenia innych samolotów!W tym czasie Amerykanie
                  nie licząc Hawkeye i Sentry przecie nie mieli nic podobnego!
                  -Podrawiam!
                  • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 20:56
                    marek_boa napisał:

> Skoro się już Przyzwyczaiłeś to nie...zrzędź!:)
                    > - System APD-518 to właśnie możliwość kierowania systemami
                    > naprowadzania i uzbrojenia innych samolotów!W tym czasie Amerykanie
                    > nie licząc Hawkeye i Sentry przecie nie mieli nic podobnego!
                    > -Podrawiam!

W takim razie, dlaczego nie ma tego systemu we wszystkich radz.-ros. samolotach
                    od tamtego czasu?
                    • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 12.09.07, 10:41
                      W tedy była to kwestia wielkości samolotu i gabarytów aparatury a
                      teraz wszystkie modernizowane Su-27SM/SM2 taką opcją dysponują! Toż
                      samo jest chyba z Indyjskimi Suchojami ale nie jestem pewny!
                      -Pozdrawiam!
                  • aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 11.09.07, 21:40
                    marek_boa napisał:

> Skoro się już Przyzwyczaiłeś to nie...zrzędź!:)
                    > - System APD-518 to właśnie możliwość kierowania systemami
                    > naprowadzania i uzbrojenia innych samolotów!W tym czasie
                    > Amerykanie nie licząc Hawkeye i Sentry przecie nie mieli nic
                    > podobnego!

Mieli, Link-4C.
                    • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 12.09.07, 10:42
                      Fakt! Sorry - zapomniałem!:)
                      -Pozrdawiam!
                      • aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 12.09.07, 19:38
                        Nie masz za co przepraszać - stosowany był tylko na F-14 i jedynie
                        nieliczni pamiętają, że coś takiego było.
                        • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:18
                          aso62 napisał:

> Nie masz za co przepraszać - stosowany był tylko na F-14 i jedynie
                          > nieliczni pamiętają, że coś takiego było.

kurcze, jesli system radziecki, odpowiada amerykaniskiemu systemowi z F-14, to
                          wybaczcie - mowimy o zupelnie nieporownywalnych rzeczach. System integracji
                          sieciowej zaimplementowany w F-22 dziela lata swietlne od systemu F-14, jesli
                          zas system radziecki odpowiada temu z Tomcata... to mowimy praktycznie o
                          zupelnie roznych rzeczach.
                          • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:24
                            Matruś a Zwróciłeś uwagę na ...datę wejścia Radzieckiego systemu do
                            służby?:) Toć w tamtym czasie "Raptor" mógł się tylko
                            przyśnić...pijanemu jasnowidzowi!:) Nie Bądź uparty kłapouch i Weź
                            pod uwagę te prawie 30 lat różnicy!:)Toć przeca prace nad
                            rozwinięciem tego systemy nie zostały zawieszone...nigdy!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:39
                              marek_boa napisał:

> Matruś a Zwróciłeś uwagę na ...datę wejścia Radzieckiego systemu do
                              > służby?:) Toć w tamtym czasie "Raptor" mógł się tylko
                              > przyśnić...pijanemu jasnowidzowi!:) Nie Bądź uparty kłapouch i Weź
                              > pod uwagę te prawie 30 lat różnicy!:)Toć przeca prace nad
                              > rozwinięciem tego systemy nie zostały zawieszone...nigdy!:)
                              > -Pozdrawiam!

Might be, jednak nikt - wybacz - nie przekona mnie ze czarne jest czarne, i ze
                              Rosjanie dorownali w technologiach komputerowych Amerykanom. Dla mnie to po
                              prostu aksjomat, ze jak cala europe wschodnia, dzieli technologiczna przepasc w
                              tym zakresie w stosunku do USA.

Gdy USAF skladalo w Lockheedzie pierwsze zamowienie na Raptory, LM nie zgodzil
                              sie na pierwotna żądana przez Pentagon ilosc maszyn w okreslonym czasie,
                              argumentujac ze dostawcy podzespolow nie sa w stanie dostarczyc Lockheedowi
                              takiej ilosci elementow w tak krotkim czasie. Chodzilo o kilka rodzajow
                              najbardziej zaawansowanych technologicznie elementow, w tym takze o uklady
                              elektroniczne.
                              • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:52
                                Matruś ,kłócić się nie będę bo i po co?!:)Zwróć jednak uwagę ,że
                                postępy jakie zrobili Rosjanie w dziedzinie elektroniki od mniej
                                więcej właśnie 80-tego roku(czyli wejścia do służby
                                radaru "Zasłon"!) to nie jakiś kilometr tylko 100 milowy krok od
                                tego co mieli wcześniej!Tym bardziej,że w żaden sposób się nie da w
                                tym przypadku powiedzieć:"e tam ,ukradli Amerykanom i tyli" z tego
                                powodu ,że takiego radaru po prostu Amerykanie w tedy nie posiadali!
                                Toż samo było z radarem AESA!:)Nie pamiętam kto się tak
                                strasznie "pluł",że i za 20 lat nie zrobią a tu Masz,pierwszy
                                seryjny jest już w produkcji!Robisz ,jeden podstawowy błąd Matruś -
                                nie Doceniasz przeciwnika!:)
                                -Pozdrawiam!
                                • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:57
                                  marek_boa napisał:

> Matruś ,kłócić się nie będę bo i po co?!:)Zwróć jednak uwagę ,że
                                  > postępy jakie zrobili Rosjanie w dziedzinie elektroniki od mniej
                                  > więcej właśnie 80-tego roku(czyli wejścia do służby
                                  > radaru "Zasłon"!) to nie jakiś kilometr tylko 100 milowy krok od
                                  > tego co mieli wcześniej!Tym bardziej,że w żaden sposób się nie da w
                                  > tym przypadku powiedzieć:"e tam ,ukradli Amerykanom i tyli" z tego
                                  > powodu ,że takiego radaru po prostu Amerykanie w tedy nie posiadali!
                                  > Toż samo było z radarem AESA!:)Nie pamiętam kto się tak
                                  > strasznie "pluł",że i za 20 lat nie zrobią a tu Masz,pierwszy
                                  > seryjny jest już w produkcji!Robisz ,jeden podstawowy błąd Matruś -
                                  > nie Doceniasz przeciwnika!:)
                                  > -Pozdrawiam!

Alez doceniam. Nawet nie wiesz jak podziwiam Rosjan, ze przy swojej miernoscie
                                  technologicznej sa w stanie robic bron o takich mozliwosciach. Pisze to bez
                                  zadnego sakazmu, ani kpiny. To spora sztuka dokonac czegos takiego, nie
                                  dysponujac najnowoczesniejszymi technologiami komputerowymi - dobrze to tylko
                                  swiadczy o radzieckich konstruktorach.

Choc z drugiej strony, smieszy mnie to, ze panstwo ktore robi tak dobra bron,
                                  nie jest w stanie skonstruowac dobrego samochodu, ktory mialby szanse na
                                  konkurencje z konstrukcjami zachodnimi.
                                  • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 11:59
                                    Matruś tu też Byś się Ździwił!:)Mają ładne i samochody!:)
                                    -Pozdrawiam!
                                    • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 12:01
                                      marek_boa napisał:

> Matruś tu też Byś się Ździwił!:)Mają ładne i samochody!:)
                                      > -Pozdrawiam!

Dobrze napisales - "ladne" :)
                                      • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 12:04
                                        No teraz to już się...Czepiasz!:) To dodam od siebie - bardzo nie
                                        drogie w dodatku!:)
                                        -Pozdrawiam!
                                        P.S.Dajmy sobie spokój bo nas zaraz wywaląnaforum o motoryzacji!:)
                                        • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 12:06
                                          marek_boa napisał:

> No teraz to już się...Czepiasz!:) To dodam od siebie - bardzo nie
                                          > drogie w dodatku!:)
                                          > -Pozdrawiam!
                                          > P.S.Dajmy sobie spokój bo nas zaraz wywaląnaforum o motoryzacji!:)

Co gorsza, pod zarzutem kryptoreklamy :)
                                • aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 20:43
                                  marek_boa napisał:

> Toż samo było z radarem AESA!:)Nie pamiętam kto się tak
                                  > strasznie "pluł",że i za 20 lat nie zrobią a tu Masz,pierwszy
                                  > seryjny jest już w produkcji!

Jeszcze nie jest w produkcji, dopiero prototyp wyklepali.
                                  • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 09:26
                                    Według ostatnich danych Aso prototyp już jest a w produkcji są ponoć
                                    pierwsze dwa seryjne - ale jeszcze nie ukończone!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • cossack Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 13:47
                                      marek_boa napisał:

> Według ostatnich danych Aso prototyp już jest a w produkcji są ponoć
                                      > pierwsze dwa seryjne - ale jeszcze nie ukończone!
                                      > -Pozdrawiam!
                                      Jest. I tak się prezentuje:
                                      www.defense-update.com/features/du-1-07/aesaradar_zhuk_AE.htm
                                      www.airpower.at/news07/0410_mig-35/index.html
                                    • aso62 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 20:54
                                      marek_boa napisał:

> Według ostatnich danych Aso prototyp już jest a w produkcji są
                                      > ponoć pierwsze dwa seryjne - ale jeszcze nie ukończone!

A samoloty do tych radarów są? :)
                                      • cossack Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 21:04
                                        Można odpowiedzieć pytaniem na pytanie. Po co amerykanie zaproponowali hindusom
                                        licencyjną produkcję swojego radaru AESA ?
                                        A samoloty są. Tejas, MiG-29 K, lub będą (MRCA 180-190 maszyn).
                                        • gregorxix Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 08:33
                                          Hehe... Aso pewnie miał na myśli problemy Rosjan z ciężarem, jak również z
                                          chłodzeniem nowych radarów. Tak czy owak czeka ich jeszcze sporo pracy nim
                                          uzyskają funkcjonalne urządzenia. Wystarczy przypomnieć ile czasu trwało
                                          dopracowywanie radaru dla F22, czy kłopoty z upakowaniem podobnego w nosie F18F.
                                          • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 09:09
                                            Chyba jednak nie do końca Gregorxix!:) Problemy z ciężarem jak i z
                                            chłodzeniem zostały rozwiązane już na prototypie!:)Był na ten temat
                                            artykuł w NTW!:)
                                            -Pozdrawiam!
                                            P.S. Się mnie wydaje ,że nos MiGa-35 jest jednak "deczko" szerszy od
                                            F-18!:)
                                • wojciech6j Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 13.09.07, 21:07
                                  Radary PESA nie były wynalezione w CCCP.
                                  Paradooksalnie zastosowanie takiego radaru na myśliwcu wymusił brak
                                  odpowiednich procesorów o odpowiednio duzej mocy obliczeniowej.
                                  Rosjanie nie byli w stanie skonstruowac systemu analogicznego do
                                  tego na f-14 z anteną klasyczną który byłby w stanie naprowadzać
                                  kilka pocisków na różne cele własnie ze względu na brak odpowiednio
                                  silnych komputerów.
                                  Skanowanie fazowe ze względu na qusi ciagłe opromieniowanie celu
                                  sprawia że procesor nie musi ,mówiąc w dużym uproszczeniu
                                  wypracowywać danych celu a robi to niejako za niego sama antena nie
                                  spuszczając celu z "oczu".
                                  Jest to jakby rozwiązanie hardwearowe
                                  Można powiedzieć że w tym przypadku potrzeba była matka wynalazków.
                                  Oczywiście Mig-31 ze względu na swoje olbrzymie rozmiary mógł
                                  pomiescić w nosie takie monstrum jakim jest radar zasłon.
                                  • marek_boa Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 09:29
                                    Wojciechu nie napisałem,że to "wynalazek" rodem z ZSRR tylko ,że
                                    byli pierwsi w zastosowaniu radaru o takich parametrach na samolocie
                                    myśliwskim!
                                    -Pozdrawiam!
                                  • berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 21:37
                                    Oczywiście Mig-31 ze względu na swoje olbrzymie rozmiary mógł
                                    > pomiescić w nosie takie monstrum jakim jest radar zasłon.

W ktorym roku przetestowano radar Zaslon ile ważył i ile ważyły
                                    amerykańskie radar PESA :)
                                  • berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 21:38
                                    >Rosjanie nie byli w stanie skonstruowac systemu analogicznego do
                                    t>ego na f-14 z anteną klasyczną który byłby w stanie naprowadzać
                                    >kilka pocisków na różne cele własnie ze względu na brak odpowiednio
                                    >silnych komputerów.

I dlatego zrobili znacznie lepszy radiolokator
            • berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 14.09.07, 23:14
              > to samolot sieciowy, a sieciowosc amerykanie rozwijaja od 30 lat
              >juz prawie
              >(AEGIS), podczas gdy Rosjanie slyszeli o sieciowym uzbrojeniu
              >zaledwie z
              >zachodniej prasy

Tak zapewne dlatego systemy wymiany informacji były już stosowane w
              PWO w drugiej połowie lat 80
              • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 00:05
                berkut1 napisał:

> > to samolot sieciowy, a sieciowosc amerykanie rozwijaja od 30 lat
                > >juz prawie
                > >(AEGIS), podczas gdy Rosjanie slyszeli o sieciowym uzbrojeniu
                > >zaledwie z
                > >zachodniej prasy
                >
                > Tak zapewne dlatego systemy wymiany informacji były już stosowane w
                > PWO w drugiej połowie lat 80

Myli Ci sie jeszcze "scieciowosc" broni z siecia domowa.
                • berkut1 Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 11:03
                  > Myli Ci sie jeszcze "scieciowosc" broni z siecia domowa.

To może mnie oświecisz ?
                  • matrek Re: Rosyjska V generacja to mrzonka 15.09.07, 15:45
                    Tak naprawde, to nazywa sie to nie sieciowoscia, lecz sieciocentrycznoscia. To
                    caly system walki oparty o siec, a nie jedynie przekazywanie danych. Jak moze
                    czytales w tym watku, to nie tylko mozliwosc dzielenia sie informacjami pomiedzy
                    elementami sieci, ale wrecz bezposredniego zarzadzania pomiedzy elelementami. W
                    przypadku Aegis BMD np. oznacza to ze znajdujacy sie na - dajmy na to, na morzu
                    środziemnym - okret dysponujacy radarem XBR, potrafi wystrzelic z innego okretu
                    na Morzy Polnocnym pocisk Standard SM-3, bez jakiegokoleik udzielu tego
                    ostatniego i za pomoca swojego radaru zarzadzac lotem tej rakiety. Caly udzial
                    okretu z ktorego zostal wystrzelony SM-3 ogranicza sie jedynie obserwacji przez
                    zaloge firewerkow przy starcie pocisku. Sieciocentrycznosc F-22 oznacza np.,
                    mozliwosc wystrzeliwania z F15 pociskow powietrze-powietrze, przez lecacy w
                    poblizu F-22.

To tylko przyklady wykorzystania sieciocentrycznosci, dla ukazania mozliwosci
                    systemu.
    • matrek Piekny samolot 06.09.07, 15:57
      Widzialem je na Florida Air Show w Fort Lauderdale. Dla laika, cacko.
    • sagger Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 09:23
      w jakich jednostkach i w jakiej ilości znajdują się obecnie F-22?
      • adam_al Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 09:58
        Jeżeli chodzi o jednostki to bazując na serwisie Lockheed Martin:

"Raptors are currently assigned to five U.S. bases. Flight testing
        takes place at Edwards AFB, Calif. Operational tactics development
        is ongoing at Nellis AFB, Nev. Pilot and crew chief training takes
        place at Tyndall AFB, Fla. Operational Raptors are assigned to
        Langley AFB, Va. and at Elmendorf AFB, Alaska. Raptors will also be
        based at Holloman AFB, N.M., and Hickam AFB, Hawaii."
        • zarat.hustra Re: Setny Raptor dostarczony 07.09.07, 10:06
          To dośc juz nieaktualne. Gdzies widzialem nowsza liste, ale nie chce mi sie
          szukac. jesli komus bardzo zalezy, zawsze mozna wpisac w Google "F-22 deployment"
    • jorl Hindusi itd.. 11.09.07, 22:13
      matrek napisał:

> I indyjskich informatykow. Nie zapominaj ze to nie jest samolot
      rosyyjski, lecz
      > rosyjsko-indyjski

Informatycy hinduscy! To sie usmialem! Hindusi programuja na akord
      jakies programy do ksiegowosci. I to zle bardzo ale tanio.
      Czytalem w niemieckim czasopismie o tym co robia firmy amerykanskie
      ktore jakies programy potrzebuja. Jak szybko daja Amis do
      programowania, jak duzo, tanio i terminy nie napiete daja Hindusom a
      jak prawie niemozliwe ze wzgledu na trudnosci Rosjanom.
      Przeciez programowanie do smolotu zwiazane jest z jego kinematyka,
      areodynamika i tutaj najpierw sa potrzebne algorytmy oparte na
      fizyce i to o duzym stopniu trudnosci. A tego Hindusie nie maja. Do
      tego potrzebne jest know-how z dotychczasowych opracowan. Tego sie z
      rekawa nie wytrzepie.
      Jak Szwedzi/Anglicy projektowali Gippena do napisania programu do
      sterowania samolotem poszli do amerykanskiej firmy ktora takie pisze
      dla amerykanskich samolotow. Bo ma ogromne know-how.
      I tylko Rosjanie moga takie cos pisac.
      Nie matrek naprawde hobbista nie wiem jaki ciekawy nie rozumie
      zlozonosci techniki. I stad Hindusow szuka do PAKu.

>
      > A czy mimo wszystko wystarczy im kasy, czas pokaze

Nie kasa jest wazna a realny przemysl aby taki nowy samolot
      stworzyc. Tysiace projektantow, fizykow, aerodynamikow. Wszyscy
      musza byc wprzegniecie w ta prace.
      Ja mysle ze maja Rosjanie jeszcze sporo do opracowania. I jak chca
      przyszlosciowa i dobrze to ten samolot potrwa. Im pozniej tym bedzie
      lepszy. A narazie jakos sie opedza od wrogow. Maja czas nawet jak
      hobbysci na Militaria beda zawiedzeni.
      Ja nie. Wazny jest nowoczesny przemysl.

Pozdrowienia
      • matrek Blah, blah, blah 13.09.07, 10:49
        jorl napisał:

> matrek napisał:
        >
        > > I indyjskich informatykow. Nie zapominaj ze to nie jest samolot
        > rosyyjski, lecz
        > > rosyjsko-indyjski
        >
        > Informatycy hinduscy! To sie usmialem! Hindusi programuja na akord
        > jakies programy do ksiegowosci.

To poczytaj troche wiecej o tym samolocie i o Bangalore.
        • marek_boa Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:27
          Matruś nie "bałdzo" Masz rację!:) Rosjanom do nowego samolotu
          potrzebna jest po prostu...większa kasa!:) Jeśli Hindusi zdecydują
          się na wpsółfinansowanie to i tak powstanie...dwie wersje tego
          samolotu!:)Jedna z Rosyjską awioniką a druga z Hinduską!:)
          -Pozdrawiam!
          • matrek Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:30
            marek_boa napisał:

> Matruś nie "bałdzo" Masz rację!:) Rosjanom do nowego samolotu
            > potrzebna jest po prostu...większa kasa!:) Jeśli Hindusi zdecydują
            > się na wpsółfinansowanie to i tak powstanie...dwie wersje tego
            > samolotu!:)Jedna z Rosyjską awioniką a druga z Hinduską!:)
            > -Pozdrawiam!

Byc moze, jednak w jednym z zachodnich artykulow poswieconych temu samolotowi,
            czytalem ze - przynajmniej aktualnie, moze kiedys bylo inaczej - to program
            rosyjsko-indyjski, w ktorym to banda transformersow z Bangalore odpowiedzialna
            jest z oprogramowanie.
            • marek_boa Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:43
              Musiało to być jakieś "przekłamanie" lub "lekka" nie dokładność!:)
              Rosjanie zaproponowali Hindusom wspólne prowadzenie prac nad nowym
              samolotem (tak jak i Chińczykom!) z tym ,że z tego co wiem,żadnej
              decyzji Indie jeszcze nie podjęły! Pod tym względem może Cossack się
              odezwie?Temat Indii zawsze miał obcykany!:)
              -Pozdrawiam!
              • matrek Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 11:59
                No, ja juz po ukazaniu sie tego watku na forum, wpislem sobie nazwe tego
                samolotu w google, i wyrzucilo mi wyniki wskazujace na fakt, ze to program
                rosyjsko-indyjski.
                • marek_boa Re: Blah, blah, blah 13.09.07, 12:01
                  Ktoś się po prostu...pospieszył!:)
                  -Pozdrawiam!
        • berkut1 Re: Blah, blah, blah 14.09.07, 23:52
          PAK FA nie jest wspolnym projektem FR i Indii. Wspolny projekt z
          Hindusami miał tworzyć MIG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka