matrek 22.09.07, 14:35 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4509809.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosze_zblisko_daleka Czesc ich Meczenskiej Pamieci... 22.09.07, 18:04 To okropne po prostu nie do wierzenia. Ile jeszcze jest rodzin co nie maja wiadomości o swoich co nie wrócili z wojny... Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Dzisiaj rano... 22.09.07, 18:43 byłem na filmie Katyń. Film przejmujący, przeraźliwie smutny i realistyczny. Ukazuje los narodu przez pryzmat męczeńskiej śmierci generała dywizji(świetny Englert), rotmistrza (takiż Żebrowski), porucznika (A.Chyra-równie dobry) porucznik-pilot (P. Małaszyński)i wielu wielu innych... Dla mnie najbardziej przejmująca była postawa żon i sióstr tych polskich oficerów z Katynia. Dzielnych kobiet, które nawet wtedy, kiedy dostały dowody, że ich najbliżsi zostali w lesie katyńskim, to czekały na nich i może (jeżeli żyją)czekają do dzisiaj... Kolegom w kraju - idźcie na ten film, a kolegom za granicą, poczekajcie, aż będzie dostępny na necie. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Dzisiaj rano... 22.09.07, 20:14 odyn06 napisał: > Kolegom w kraju - idźcie na ten film, a kolegom za granicą, poczekajcie, aż > będzie dostępny na necie. Warto. W USA na pewno ukaze sie na DVD Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Prosba... 22.09.07, 20:45 Jak będzie juz na DVD, to proszę zawiadomić. Jóź mam kilku filmów polskich n.p. "Potop", Pan Wołodyjowski" i inne... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Prosba... 22.09.07, 21:01 A coś świeższego?;) Te tytuły waniają naftaliną;PPP Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Prosba... 23.09.07, 00:50 wiarusik napisał: > A coś świeższego?;) > Te tytuły waniają naftaliną;PPP > przeciez widzisz, ze mosze kolekcjonuje filmy narodowo-patriotyczne Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Prosba... 13.09.13, 14:11 mosze_zblisko_daleka napisał: > Jak będzie juz na DVD, to proszę zawiadomić. > Już mam kilku filmów polskich n.p. "Potop", Pan Wołodyjowski" i inne... dzsiaj w niekodowanej satelitarnej TVP Kultura o godz. 20:20 czasu polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Dzisiaj rano... 13.09.13, 14:16 odyn06 napisał: > byłem na filmie Katyń. Film przejmujący, przeraźliwie smutny i realistyczny. > Ukazuje los narodu przez pryzmat męczeńskiej śmierci generała dywizji(świetny > Englert), rotmistrza (takiż Żebrowski), porucznika (A.Chyra-równie dobry) > porucznik-pilot (P. Małaszyński)i wielu wielu innych... Dla mnie najbardziej > przejmująca była postawa żon i sióstr tych polskich oficerów z Katynia. > Dzielnych kobiet, które nawet wtedy, kiedy dostały dowody, że ich najbliżsi > zostali w lesie katyńskim, to czekały na nich i może (jeżeli żyją)czekają do > dzisiaj... > Kolegom w kraju - idźcie na ten film, a kolegom za granicą, poczekajcie, aż > będzie dostępny na necie. Warto. No proszę cię, to był gniot. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Re: Dzisiaj rano... 13.09.13, 14:20 o333 napisał: No proszę cię, to był gniot. -------------------------------------- Celowo przez Wajde rozwodniony, bez istotnych pytan i odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dzisiaj rano... 13.09.13, 14:35 > No proszę cię, to był gniot. Wcale nie, tylko jako typowy film Wajdy Katyń był tylko tłem, a nie główną fabułą. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Czesc ich Meczenskiej Pamieci... 22.09.07, 19:05 Za czasem sie zapomni. Kto jeszcze pamieta o rzezi Pragi? Odpowiedz Link Zgłoś
red_grim_reaper Re: Czesc ich Meczenskiej Pamieci... 22.09.07, 20:38 Grogreg, nie wszyscy mają tak krótką pamięć. Suworow okazał się dobry również w takie "klocki" (niestety) Pozdr. reaper Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Odpowiedz w rosyjskich archiwach. 23.09.07, 00:11 Dokumenty dotyczace Katynia znajduja sie rowniez w USA w Instytucie Hoovera. Pochodza ze Smolenska z siedziby NKVD. Oczywiscie Rosja ich nie przekazala a zostaly zdobyte przez niemcow i wywiezione do Rzeszy a tam znalezli je amerykanie i trzymaja do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Odpowiedz w rosyjskich archiwach. 23.09.07, 01:03 "n April 1940, nearly twenty-two thousand Polish prisoners were rounded up, transported to Katyn and various other sites, and executed. They included army officers, civil servants, landowners, policemen, ordinary soldiers, and prison officers. They were lined up, made to dig their own mass graves, and shot in the back of the neck. The victims were never tried or presented with any charges. The executions were ordered personally by Stalin in a memorandum dated March 5, 1940, to Lavrenti Beria, the head of the NKVD (predecessor of the KGB). Per Stalin's instructions, the prisoners were to receive the "supreme measure of punishment—shooting." Pozwole sobie tego nie tlumaczyc. To pochodzi z Instytutu Hoovera wlasnie www.hoover.org/publications/digest/3486292.html Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Odpowiedz w rosyjskich archiwach. 23.09.07, 07:59 Ciekawy jestem, czy dożyjemy takiego czasu, że te rosyjskie archiwa otworzą się dla badaczy i historyków. W pieprzenie o tym, że wszystko zostało zniszczone nie wierzy nikt, łącznie z Rosjanami. Przypuszczam, że zawartość tych archiwów jest tak przerażająca w odniesieniu do narodu rosyjskiego, że zastosowano wobec tego przedziału archiwalnego starą angielską zasadę: "Nie otwierać nigdy". Przecież gdyby kaźń polskich oficerów pomnożyć przez, powiedzmy tysiąc, orzełki zamienić na czerwone gwiazdki i kubiczki, to taki film powinien powstać w dzisiejszej Rosji. Powstanie? Na pewno nie. A dlaczego? Bo w dzisiejszej Rosji jej katów wybiela się z ich strasznego dzieła. W podręcznikach historii (wczorajszy Dziennik) następcy pionierów i komsomolców znowu będą się uczyć o dobrym gruzińskim wujaszku, który wygrał wojnę. Stworzył mocarstwo, którego bał się cały świat i Rosjanie byli szcześliwi. Teraz, po okresie Jelcynowskiej smuty znowu nastał putinowski czas, aby Rosjanie byli "szcześliwsi". Świat dzisiejszy nie powinien się ich bać, ale patrzeć im na łapy, bo doświadczenie leżące w zamkniętych archiwach jest jak Lenin. Wiecznie żywe..:-( Odpowiedz Link Zgłoś
mechanior Re: Odpowiedz w rosyjskich archiwach. 23.09.07, 08:54 Osobiście czekam na podobny film o tytule "Borne Sulinowo". Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Odpowiedz w rosyjskich archiwach. 23.09.07, 09:22 Mechanior. O co może chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
mechanior Re: Odpowiedz w rosyjskich archiwach. 23.09.07, 09:28 O masowe groby zamordowanych oficerów i żołnierzy AK, po 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 odyny 23.09.07, 09:31 Są dziesiatki filmów dokumentalnych i fabularnych o czystkach stalinowskich, komuniźmie wojennym kolektywizacji itd. szkoda że ich nie znasz, dlatego nie pisz że nie ma takich filmów . Do tego większość zostałą odtajniona ponad miesiąc temu . Archiwum NKVD znajduje się w USA niemcy zdobyli go razem ze Smoleńskiem . Poproście Wilekiego Brata o odtajnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyny 23.09.07, 09:43 Czy to znaczy, że polscy badacze mogą już jechać do Moskwy i bez przeszkód zapoznawać się z dokumentami z lat 1939-1957 i je dostaną? Wspomniane przez Ciebie archiwum ze Smoleńska nie jest tajne. Jego kwerenda, przeprowadzona przez Amerykanów i Niemców nic istotnego do zbadania sprawy nie wniosła.Problem w tym, że nie zawiera informacji istotnych. Otriku. Tu nie chodzi o razdrapywanie starych ran. Ta nie jest jeszcze zabliźniona. Ona będzie boleć w naszych stosunkach jak cierń w tyłku. Chodzi o to, aby sprawę zbadać w Moskwie i wyjaśnić do końca. Chodzi o rzecz strasznie prostą. O prawdę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: odyny 23.09.07, 09:50 Odyn a Wziąłeś pod uwagę ,że prawda może być dla każdego inna? Mamy pretensje do Rosjan ,że nie udostępniają swoich zasobów archiwalnych Polskim historykom a jakoś nikt nie ma pretensji do byłej pani premier Zjednoczonego Królewca,że utajniła Brytyjskie archiwa do 2320 roku(!!!) jeśli chodzi o dokumenty w sprawie tragicznej śmierci generała Sikorskiego a toć przecie Wielka Brytania to nasz sojusznik?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyny 23.09.07, 09:56 Żelazna Dama postąpiła zgodnie z królewskim dekretem z XVII (chyba!) wieku, który nakazuje "informacje najważniejsze dla Korony w jedwabne worki pakować, pieczęcią królewską opatrzyć i na drewnianej tabliczce napisać-NIE OTWIERAĆ NIGDY" Marku, ale co to ma wspólnego z Katyniem? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: odyny 23.09.07, 10:04 Teoretycznie nic,jeno poznanie jak to Sam Nazwałeś prawdy! Znaczy się według mnie kwestią naczelną w tym temacie jest dziwny obyczaj domagania się otwarcia archiwum od kraju ,który "Elyty" uważają za wrogi a od sojusznika nie bo ...powiedział ,że nie odtajni i już! Dostrzegasz Odyn w tym jakąś logikę?Tym bardziej ,że jak się wyrażę od Rosji domagamy się "szczegółów technicznych" tego co już wiemy a oo WB ...niczego się nie domagamy choć praktycznie NIC nie wiemy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: odyny 23.09.07, 10:36 Archiwa są udostępnione do 1953 czy tam 56 ( nie pamiętam ale ten wątek już był) gwoli przypomnienia jest dostępny dla historyków i pokrzywdzonych oraz rodzin pokrzywdzonych. Po za tym tak naprawdę Katyń to raczej polski problem nie Rosyjski. Oficjalne stanowisko jest takie że wszystko zostało już powiedziano i raczej nigdy się do tego już nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: odyny 23.09.07, 10:50 o333 napisał: > Archiwa są udostępnione do 1953 czy tam 56 ( nie pamiętam ale ten wątek już był Tylko teoretycznie. tylko teoretycznie. Gdy Norman Davies zbieral materialy do swojej ksiazki o Powstaniu Warszawskim, Rosjanie udostepniali mu je - jak to opisywal - "po uważaniu". Raz jakis dokument dostal, raz nie dostal, a w ogole to niewiele dostal. > ) gwoli przypomnienia jest dostępny dla historyków i pokrzywdzonych oraz rodzin > pokrzywdzonych. Po za tym tak naprawdę Katyń to raczej polski problem nie Rosy > jski. Oficjalne stanowisko jest takie że wszystko zostało już powiedziano i rac > zej nigdy się do tego już nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: odyny 23.09.07, 10:59 Norman Davies pisał to wcześniej, bo chyba nie w 1,5 misiąca. Od sierpnia 2007 dopiero są dostępne Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: odyny 23.09.07, 13:25 jezu! matriały archiwum obejmuję okres stalinowski, dostępne są od 1,5 miesiąca co tu kur... jest niezrozumiałe?? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Brytyjskie archiwa ciagle zamkniete...... 23.09.07, 10:42 ..... a ty chcesz dozyc otwarcia rosyjskich? Bardzo Ci tego zycze. I sobie tez. Byleby tylko zdrowie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl odyn 23.09.07, 12:00 odyn06 napisał: > Żelazna Dama postąpiła zgodnie z królewskim dekretem z XVII (chyba!) wieku, > który nakazuje "informacje najważniejsze dla Korony w jedwabne worki pakować, > pieczęcią królewską opatrzyć i na drewnianej tabliczce napisać-NIE OTWIERAĆ NIG > DY" > Marku, ale co to ma wspólnego z Katyniem? No tak, odyn. U Ciebie stare polskie zawolanie "sad sadem ale racja MUSI byc po nas6zej stronie". Wlasciwie to jako zes wojak uwazam za sluszne ze masz niesymetryczne spojrzenie na Swiat. Bo Twoim zadaniem jest wykonywac rozkazy i wierzyc w nie. Ja mam podejscie "polityka". To znaczy uwazam ze jest potrzebne pranie mozgu zolnierzom aby moja machina wojskowa byla jak najsprawniejsza tez pod katem dzialania moich zolnierzy. I tez ja jako "polityk" ktory powinien opracowywac i wdrazac strategie na lata naturalnie usiluje nie trzymajace sie kupy zaleznosci wmawiac ludziom jak to u Ciebie "krolowa nie kazala wiec OK" ale "Ruskie do tego prawa nie maja". Tez dobrze ale tylko pod jednym warunkiem. Ze moja strategia ta zaklamana tez w efekcie dla mojego kraju jest optymalna w danych warunkach. Nie tylko na dzisiaj ale za 20 lat. Bo dobry polityk musi przewidywac co bedzie za lat 20 a nie jutro. I robie to swiadomie. Ale ja uwazam ze ta strategia dla Polski jest nieoptymalny. Tak np. jak 1938r kiedy mozna bylo Hitlera trzymac w granicach Niemiec do konca Swiata jakby Czechoslowacji nie oddano. A trzymac bylo mozna TYLKO wtedy jakby Rosjanom pozwolono na transport wojska do Czech jak ten kraj to chcial. To tylko przyklad i majacy zobrazowac zaleznosci "rania mozgo" strategii itd. I nie chodzi tu o Katyn a ogolnie. A z kolei ja jako "forumowicz" jestem zainteresowany widziec Swiat jaki naprawde jest a nie jaki mi sie sprzedaje. Takie hobby. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: odyn 23.09.07, 12:45 Wracajac do Instytutu Hoovera w USA sprawa Katynia niestety jest nie do wgladu dla badaczy polskich i nie tylko. Pisze tutaj o tym co amerykanie wywiezli z Rosji konkretnie o archiwum NKVD Smolensk. Polecam wywiad jakiego udzielil Pan Maciej Siekierski kurator zbiorow sekcji polskiej w tymze instytucie. Mowi On tylko o kilkunastu tysiacach relacji wiezniow obozowych,drukach zwolnien z gulagow itp. Niestety nie mowi nic na temat Katynia a zajmuje sie jako kurator sprawami polskimi.A archiwum NKVD istnieje i ma sie dobrze. To ze zbiory nie sa udostepniane polskim badaczom to oczywiscie nie przypadek. Amerykanie tez ponosza czesc odpowiedzialnosci razem z anglikami za rozprawe norymberska gdzie jakos tak lagodnie na skutek niedostarczenia jednego dokumentu sprawie Katynia ukrecono glowe. Zatem dobrze zrobila krolowa angielska,rownie dobrze zrobily USA a najlepiej zrobila ...Rosja. Polska soldateska nie moze tego zrozumiec a sprawe te traktuje jako podpore do swoich nieudolnych rzadow. www.wirtualnapolonia.com "Polskie archiwum u Hoovera" Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: odyn 23.09.07, 13:24 kurcze, to sobie mogli Rojanie pojechac przez Slowacje! Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: odyn 23.09.07, 13:45 matrek napisał: > kurcze, to sobie mogli Rojanie pojechac przez Slowacje! Fakt, do Czechoslowacji Rosjanie mogli pojechac tez przez Rumunie. Nie tylko przez Polske. Ale i Rumunia Ruskich nie chciala. No i zostala szybko sprzymierzencem Niemiec. Ale jechanie przez Slowacje to za malo. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: odyn 23.09.07, 14:27 jorl napisał: > matrek napisał: > > > kurcze, to sobie mogli Rojanie pojechac przez Slowacje! > > Fakt, do Czechoslowacji Rosjanie mogli pojechac tez przez Rumunie. > Nie tylko przez Polske. > Ale i Rumunia Ruskich nie chciala. No i zostala szybko > sprzymierzencem Niemiec. > Ale jechanie przez Slowacje to za malo. > Pozdrowienia Co za waska na radzieckie wagony? Na dodatek tradycyjny sojusznik Sojuza. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Koledzy 23.09.07, 17:05 Według Jorla-jako żołnierz z wypranym mózgiem jestem za głupi chyba, aby zrozumieć złożoność tematu pod tytułem "polityka":-)) Bez zacietrzewienia przyjmuję wszystkie argumenty z Otrikowymi włącznie. Wszyscy macie racje, ale mi chodzi o jedno. Mi chodzi o to, aby na podstawie dostępnych w Moskwie dokumentów można było śmierć ponad 20 tysięcy moich Starszych Towarzyszy Broni potraktować jako ZBRODNIĘ WOJENNĄ, a nie represję stalinowską. Archiwum smoleńskie nic do sprawy nie wnosi. Wiecie dlaczego tyle piszę? Bo oni też nosili gwiazdki. Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: Koledzy 23.09.07, 17:56 Z obecnej tu "partii rosyjskiej" chyba tylko Otrik jest w stanie zrozumieć o co Ci chodzi... Szkoda, chociaż dobre i to. Ja się przyłączam. Też miałem gwiazdki, tylko ja bym leżał w Miednoje... Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Koledzy 23.09.07, 18:39 Zmiana nic nie zmienia. U mnie już się "palisz na zielono".Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: Koledzy 23.09.07, 19:04 Miło mi. Jest to z wzajemnością. A zmiana nicka? Pomyślałem, że lepiej mieć nick wyglądający bardziej po polsku. Chociaż tamten też miał przaśne, słowiańskie korzenie, tylko że mógł się obco kojarzyć. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Koledzy 23.09.07, 23:32 niec-nota napisał: > Miło mi. Jest to z wzajemnością. > > A zmiana nicka? Pomyślałem, że lepiej mieć nick wyglądający bardziej > po polsku. Chociaż tamten też miał przaśne, słowiańskie korzenie, > tylko że mógł się obco kojarzyć. > :) > Pozdrawiam A wg mnie zmana na gorsze. Wczesniej miales nick niebanalny, teraz - wybacz - taki... pospolity :) Odpowiedz Link Zgłoś
red_grim_reaper Re: odyn 23.09.07, 23:16 Drogi Jorlu, Jak na "polityka" (cudzysłów Twój) jesteś zadziwiająco naiwny. Robotniczo-Chłopska Czerwona Armia grzecznie przejechałaby zaplombowanymi wagonami przez Polskę do Czech, tam wykonałaby swój obowiązek, broniąc braci-Słowian, Czechów, przed złym kanclerzem Hitlerem, herr Hitler podpisałby jakieś kwity po czym dzielna RKKA, składająca się z żołnierzy - aniołów powróciłaby w glorii chwały do ZSRR. I wszyscy żyliby długo i szczęśliwie. Z historii pamiętam dwa przypadki, kiedy Ruscy cofnęli się z już zajętych pozycji: Kuba w 1962 r., kiedy Kennedy nie dał się "złamać" i 1989 r., kiedy na skutek kollapsu gospodarczego i "jesieni ludów" zmuszeni zostali do wycofania wojsk z Afganistanu i "bliskiej zagranicy". Polska nie mogła w 1939 r. postąpić inaczej, niż postapiła. Kacapski buldog kiedy juz coś chwyci, to nie wypuści i polskie władze doskonale zdawały sobie z tego sprawę. To działo się dopiero 19 lat po Radzyminie i Polacy wiedzieli, co oznacza wpuszczenie na swoje terytorium bolszewickiej armii. Czesi, choć nie doświadczeni czerwonym najazdem też nie palili się do przyjęcia "braterskiej pomocy". To, co sugerujesz w swoim poście oznaczałoby przyspieszenie wasalizacji Polski o sześć lat i to na własne życzenie. Oczywiście Czechy i Słowacja podzieliłyby ten sam los. Stalin w ten sposób uzyskałby: a) granicę lądową z Rzeszą (czytaj: możliwość ataku na Niemcy bez zawierania żadnych paktów z Ribbentropem; b) znalezienie się o rzut beretem od rumuńskich pól naftowych - jedynego (obok symbolicznych dostaw z ZSRR oczywiście) - żródła tego surowca dla gospodarki i armii Niemiec. Stalin nie musiałby "przechodzić nad trupem białej Polski" do Berlina, Paryża, Amsterdamu, Brukseli, może nawet do Londynu, by zatknąc tam czrwony sztandar. "Biała Polska", zezwalając na "tranzyt" RKKA przez swoje terytorium sama strzeliłaby sobie w skroń, z przyłożenia. Tak więc Twoje tezy są zupełnie "kosmiczne" - o takim rozwiązaniu nikt rozsądny nie mógł nawet wówczas myśleć. Myślę, że się ze mna zgodzisz. Pozdrawiam, Reaper Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Ciesze sie 23.09.07, 23:35 ze ktos to jasno wylozyl, bo ja juz nie mam sily rozmawiac na ten temat z Jorlem. Odpowiedz Link Zgłoś
red_grim_reaper Re: Ciesze sie 24.09.07, 00:12 A co, Jorl klika z ambasady Federacji Rosyjskiej :)) ? Pzdr Reaper Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ciesze sie 24.09.07, 00:21 red_grim_reaper napisał: > A co, Jorl klika z ambasady Federacji Rosyjskiej :)) ? > > Pzdr > > Reaper Nie z Niemiec, ale lata wspolpracy z SB (nie twierdze ze jako TW) zrobily swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl odyn 23.09.07, 18:34 Dobra odyn a co bys powiedzial jakby polscy historycy pojechali do archiwow w Moskwie i by znalezli cos co zaprzecza oficjalnej polskiej wersji? Co wtedy? Film o Katyniu zmienic? A jak czytam tutaj archiwa od 1,5 miesiaca otwarte. Staraja sie tam pojechac polscy historycy? Cos nie slysze! Widzisz odyn ja pamietam jak to przed 10laty w TV na wszystkich kanalach pokazywano serbski koncentracyjny oboz w BH. Byl drut kolczasty, za nim stal taki "oswiecimski" chudzielec. Dzieki temu BBC reportazowi osiagnieto w ONZ zezwolenie na bombardowania Serbow. Za pare lat, po cichu w prasie niemieckiej czytam ze fotograf BBC zebral paru ludzi przy kawalku plotu z drutu kolczastego, oni wynalezli wlasnie takiego chudzielca zapewne narkomana i reportaz poszedl w Swiat. I swoja role spelnil. Ja potem ta prawde przeczytalem ale 90% ma w pamieci ze Serbowie jak hitlerowcy. Obozy zaglady dla muzulmanow/Chorwatow. Wiec i nie wierze. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: odyn 23.09.07, 19:08 jorl napisał: > Dobra odyn a co bys powiedzial jakby polscy historycy pojechali do > archiwow w Moskwie i by znalezli cos co zaprzecza oficjalnej > polskiej wersji? Zaprzeczenie polskiej, oficjalnej wersji byłoby na rękę przede wszystkim Rosji. Rosja jest właścicielką tych archiwów od zawsze. Czy Rosjanie ujawnili coś, co by świadczyło, że to nie NKWD dokonało zbrodni? Dziwne, że nie chcą bronić swojego dobrego imienia... Widocznie nie ma czego bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: odyn 23.09.07, 19:12 Wlasnie jest tutaj mowa ze archiwa od 1,5 miesiaca sa otwarte. Wiec sie pytam czy oddzialy polskich historykow np. z IPNu staraja sie tam dostac? Podania o wizy, zezwolenia? Slyszysz o tym? Bo ja nie. Ale moze nie wiem wszystkiego? To moze oswiec mnie? Nie zwalaj robote na Ruskich! A moze lepiej nie badac???? Nie jechac??? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: odyn 23.09.07, 19:25 Ajajaj! Od 1,5 miesiąca otwarte, a jeszcze nic nie słychać! Czy Ty masz pojęcie na czym polega praca historyka i jak się ją prowadzi? Jak się bada archiwa? A dlaczego mianowicie wyjazd polskich historyków miałby być wydarzeniem ogłaszanym na pierwszych stronach gazet? Codziennie historycy nad czymś pracują, czy dziennikarze piszą o tym cokolwiek? Poczekajmy na wyniki ich prac, a te na pewno będą opublikowane. Powtarzam, że gdyby Rosja dysponowała dokumentami podważającymi polską, oficjalną wersję, to sama opublikowała by je jeszcze przed otwarciem archiwów. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: odyn 23.09.07, 20:13 "Powtarzam, że gdyby Rosja dysponowała dokumentami podważającymi polską, oficjalną wersję, to sama opublikowała by je jeszcze przed otwarciem archiwów." Nie masz racji :) informacja jest potęgą, rosyjskie służby potrafią je genialnie wykorzystywać i uwierz mi, tam nikomu nie zależy na poprawie stosunków z Polską bo i po co . Osobiście nie wierzę by nie była to zbrodnia ZSRR ale tak naprawdę to fakt jest faktem że nie udowodniono tego jednoznacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: odyn 23.09.07, 20:37 Ja nie mówię, że teraz Moskwie zależy na poprawie stosunków z Polską. Nie chodzi mi o dzień dzisiejszy. Mówię o tym, że przez poprzednie 50 lat Moskwie na tym zależało. I gdyby istniały dokumenty, które wskazywałyby winę Niemców, to wtedy zostałyby ujawnione. Cóż by to był za wspaniały dowód matactwa polskiego rządu w Londynie i na szerzenie nienawiści przeciwko "odwiecznej przyjaźni polsko- radzieckiej". Takich dokumentów jednak nie pokazano. Po 1990 roku pokazano natomiast inne, które jednoznacznie wskazują winę ówczesnego rządu ZSRS. Świadczy o tym też głupawe oświadczenie Stalina z 1941 roku, że "polskich oficerów nie ma na terenie Związku Sowieckiego" i że pewnie "uciekli do Mandżurii". Dlatego wybacz mi Otriku, ale wina tamtego rządu Związku Sowieckiego jest udowodniona ponad wszelką wątpliwość. I nie jest to kwestia wiary, ale faktów. Każdy sąd wydałby w tej sprawie taki sam wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyn 23.09.07, 20:49 Otrik. Jesteś przyzwoity człowiek i Cię szanuję. Ja też wolałbym, aby naszym oficerom w zatyłok strzelali...Neandertalczycy, ale fakty temu przeczą. Wykonawcy tej zbrodni są znani z imienia i nazwiska. Znane są dokumenty decydentów, ale nie ma teczek personalnych rozstrzelanych. Podobno zostały zniszczone, ale nie chcą udostępnić protokołów zniszczenia. Nie chcą udostepnić raportu Szeliepina i załączników do niego. Nie chcą udostępnić raportów dziennych, tygodniowych i miesięcznych terenowych organów NKWD z Tweru, Kalinina, i Smoleńska. A co do "otwarcia" archiwów- dokumenty będą udostępniane tylko rodzinom obywateli Rosji-potomkom kaźnionnych. Abyś mnie dobrze zrozumiał. Ja pisałem o filmie i tylko o tym. Jest w nim również piękny fragment o bohaterskiej postawie radzieckiego kapitana wojsk pancernych, który tuż przed wysłaniem na front fiński uratował życie żonie polskiego rotmistrza i jego córce. Schował je przed siepaczami w błękitnych czapkach. To jeden z jaśniejszych epizodów tego filmu. Pisze to po to, abyś wiedział, że w filmie ukazano różnicę między sowieckim systemem, a dzielnym Rosjaninem- też oficerem. Priviet. P.S. Jorlowi nie odpisuję, bo nie wiem, co mu odpisać. Wynikać to może z nabytej indoktrynacji i ograniczeń intelektualnych wyniesionych już z przedszkola chyba:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: odyn 23.09.07, 23:44 Jorl to po prostu cynik z pogladami - nie lubie takich tez, ale w jego przypadku jest chyba prawdziwa, bo sam nie raz o tym pisal - uksztaltowanymi przez kontakty z SB. Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Jeszcze raz. Są oryginały! 24.09.07, 10:04 o333 napisał: > Osobiście nie wierzę by nie była to zbrodnia ZSRR ale tak napra > wdę to fakt jest faktem że nie udowodniono tego jednoznacznie. Okazuje się, że zachowały się oryginalne dokumenty najwyższych władz ZSRS potwierdzających ich winę w sprawie Katynia. Rosyjskie gazety kłamały twierdząc, że pozostały tylko kserokopie. Aleksiej Pamiatnych dostarczył Gazecie Wyborczej kolorowe fotografie dokumentów, na których widać widać wyraźnie, że są oryginałami. www.tvn24.pl/-1,1522382,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: odyn 23.09.07, 23:37 jorl napisał: > Widzisz odyn ja pamietam jak to przed 10laty w TV na wszystkich > kanalach pokazywano serbski koncentracyjny oboz w BH. Byl drut > kolczasty, za nim stal taki "oswiecimski" chudzielec. > Dzieki temu BBC reportazowi osiagnieto w ONZ zezwolenie na > bombardowania Serbow. Za pare lat, po cichu w prasie niemieckiej > czytam ze fotograf BBC zebral paru ludzi przy kawalku plotu z drutu > kolczastego, oni wynalezli wlasnie takiego chudzielca zapewne > narkomana i reportaz poszedl w Swiat. I swoja role spelnil. > Ja potem ta prawde przeczytalem ale 90% ma w pamieci ze Serbowie jak > hitlerowcy. Obozy zaglady dla muzulmanow/Chorwatow. > Wiec i nie wierze. > Pozdrowienia > Twoj cynizm przekracza wszelkie granice Jorl. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: odyn 23.09.07, 23:44 Oczywista jest rzecza ze byla to propaganda na zamowienie. Gdyby wydarzenia jugoslawianskie byly po 11 SEP to dzisiaj Miloszewicz bylby bohaterem nie tylko jugoslawianskim ale i USA. To byla dobra robota towarzyszu Miloszewicz. Dzisiaj o to samo musza walczyc chlopcy z US Army. A sprawa albanska zostala umiejetnie wyciszona. Bo i albanczycy okazali sie niezlymi w zabijaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: odyn 23.09.07, 23:46 axx611 napisał: > Oczywista jest rzecza ze byla to propaganda na zamowienie. Gdyby > wydarzenia jugoslawianskie byly po 11 SEP to dzisiaj Miloszewicz > bylby bohaterem nie tylko jugoslawianskim ale i USA. > To byla dobra robota towarzyszu Miloszewicz. Dzisiaj o to samo > musza walczyc chlopcy z US Army. A sprawa albanska zostala > umiejetnie wyciszona. Bo i albanczycy okazali sie niezlymi w > zabijaniu. Zaraz rzucisz newsem, ze wszystkie doly rozsiane po calych balkanach, to na zamowienie Rumfeslda i BBC Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: odyn 24.09.07, 00:01 Nic podobnego. To rzad jugoslawianski bronil rozpadu uzywajac wojska do tego celu. Taka sama sytuacja moze powiedzmy powtorzyc sie i w ...Polsce jak dojrzeje pojecie tzw. narodu slaskiego. Rzad polski a w to nie watpie rowniez bedzie sie staral to rozwiazac miedzy innymi przy pomocy wojska. Wracajac do Rumsfelda to osobiscie go nawet lubie,naprawde.Zdecydowany pragmatyk,konkretny w wycenie wojny i znajacy sie na rzeczy jak zastosowac podtapianie za nogi do wyciagniecia zeznac w oparciu o konwencje genewska. No i swietny finansista. Podobno zgromadzil niezla fortune siegajaca okolo o.5 mld $. Zatem niezly. I dlatego go lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Rumsfeld 24.09.07, 00:24 Na pewno doskonaly polityk. To sztuka dwukrotnie byc Sekretarzem Obrony, w tym po raz pierwszy jako bardzo mlody czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Rumsfeld 24.09.07, 00:35 No i sam widzisz ze jestem obiektywny w ocenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Ukraina - Bykownia, Białoruś - Kuropaty 24.09.07, 15:24 hasło Bykownia pojawiło się jakieś parę lat temu jak znaleziono coś metalowego z polskiego munduru wojskowego kilka tygodni temu oglądałem program dokumentalny ukraiński badacz mówił, że polskie czaszki miały inne plomby niż radzieckie ostatnie informacje dotyczą identyfikacji personalnej !!! to, że w tych grobach leżą oprócz obywataeli radzieckich także obywatele polscy - nie jest nowością na Białorusi odkryto masowe groby ofiar NKWD w Kuropatach ponoć aż 300 tys. ! ofiar ale to było na początku lat 90-ych potem ( Łukaszenka ??? ) jakoś ucichło Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Ukraina - Bykownia, Białoruś - Kuropaty 24.09.07, 15:29 PS. w Kuropatach znaleziono łotewskie kalosze jak sprawdzili badacze z Łotwą wtedy kaloszami nie handlowano... Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Re: Iles jeszcze masowych grobow znajada na wscho 13.09.13, 14:18 Tak dlugo jak bedziemy slabi, glupi i bierni. Odpowiedz Link Zgłoś