Dodaj do ulubionych

Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim

26.07.03, 16:33
Czy ktoś dysponuje w miarę kompletnymi danymi dotyczącymi niemieckich strat w
sprzęcie pancernym w czasie Powstania?
Lista zdobyczy jest w miarę dobrze znana (2 lub 3 Panthery, 1 Tiger, być może
1 PzKpfw IV, 1 Hetzer, 1 postwłoski M14/41 plus 1 BA 202(r) czyli FAI, 1 BA-
20M i 2 Sd.Kfz.251).
Obserwuj wątek
    • Gość: Speedy Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: *.3w.pl 26.07.03, 18:06
      W jakims starym WPH (Wojsk.Przegląd Historyczny)z pocz.l.90-tych byl o tym
      artykul, nie pamietam teraz dokladnie ale autorom wyszlo tam strasznie duze
      straty Niemców, ponad 200 liczac pojazdy uszkodzone i Goliaty ktore no z
      definicji byly poniekąd jednorazowego uzytku. Zaraz ide do rodziców to przy
      okazji poszukam, moze tata ma jeszcze ten WPH
    • dz Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim 26.07.03, 22:20
      dreaded88 napisał:

> Czy ktoś dysponuje w miarę kompletnymi danymi dotyczącymi niemieckich strat w
      > sprzęcie pancernym w czasie Powstania?
      > Lista zdobyczy jest w miarę dobrze znana (2 lub 3 Panthery, 1 Tiger, być może
      > 1 PzKpfw IV, 1 Hetzer, 1 postwłoski M14/41 plus 1 BA 202(r) czyli FAI, 1 BA-
      > 20M i 2 Sd.Kfz.251).

Polecam tę stronę:

wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/
      chyba najlepsza, jaką o Powstaniu oglądałem, powinieneś tam znaleźć...zresztą
      nie tylko o Powstaniu tam mowa......
    • Gość: Speedy Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: *.3w.pl 27.07.03, 01:03
      No i znalazlem: H.Kuczmierowska, M.Piekarski "Niemieckie czołgi w Powstaniu
      Warszawskim" WPH nr 2(128) z 1989 s.48-69. Wg autorów powstancy wyeliminowali
      141 wozów bojowych z czego 6 zdobyto, a 74 zniszczono calkowicie (cokolwiek by
      to znaczylo). Wiele "zniszczonych" pojazdow w rzeczywistości moglo byc
      naprawionych przez Niemców i dalej uzywanych. Autorzy sa zdania ze w
      swiadomosci świadków wszystkie pojazdy gąsienicowe uwazane byly za czołgi, tak
      wiec w tej liczbie sa takze np. transportery opancerzone itp. Analizujac
      relacje, autorzy starali sie odsiać takie rzeczy jak czolgi-miny Goliath i
      B.IV. Proste zsumowanie powstanczych relacji i meldunków daje bowiem
      calkowicie niewiarygodną liczbe 293 zniszczonych wozów bojowych, a tylu Niemcy
      w Warszawie w ogóle nie mieli
    • Gość: thrawn001 Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: *.local.pl / 192.168.1.* 27.07.03, 01:47
      hello,
      zastrzeliłeś mnie przyznam tym "tygrysem" w pow. ww-wa - mozesz cos wiecej
      napisac?? a myślałem, że wiem coś o tym .....
      z góry ew. dizękuję,
      pzdr

• Gość: thrawn001 Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: *.local.pl / 192.168.1.* 27.07.03, 01:59
      choć bioąc pod uwagę, że kolega ("speedy"-pozdrowionka przy okazji)nie
      zaprotestował co do "Tigera" - to wychodzę na ignoranta jakiegoś ;) sorka z
      góry :)))) ale prosiłbym o info jakieś ;)
      • Gość: pierce Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 27.07.03, 08:20
        Z tym tygrysem o tyle dziwna rzecz, że w Warszawie tych czołgow nie było.
        Zastosowano tylko bodaj dwa /jeden?/ samobieżne moździerze 300 mm na podwoziu
        Tygrysa.
        Prototypy, jak podaje z niemiecki meldunek jeden był wykonany z żeliwa !
        pzdr
      • Gość: Speedy Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: *.3w.pl 27.07.03, 11:51
        Hej

Gość portalu: thrawn001 napisał(a):

> choć bioąc pod uwagę, że kolega ("speedy"-pozdrowionka przy okazji)nie
        > zaprotestował co do "Tigera" - to wychodzę na ignoranta jakiegoś ;) sorka z
        > góry :)))) ale prosiłbym o info jakieś ;)

A bo nie zuwazylem...:) nie bylo zadnego, zdobytego przez powstancow, Tigra.
        Nie jest pewne czy w ogole Niemcy uzyli ich w Warszawie, tzn. ogólnie wiadomo
        ze nie uzyli :) jednakże w walkach po ich stronie braly udzial także rozne
        jednostki ktore niejako przypadkiem znalazly sie w Warszawie w trakcie
        przemarszu. W niektorych z nich mogly byc ciezkie czołgi. Nalezy pamietac ze
        dla tzw. zwyklych ludzi kazdy czolg to byl Tygrys z pewnością :)
        • thrawn01 Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim 27.07.03, 16:51
          Hi, witam
          - no mógł teoretycznie być z HG bo 19 pancerna nie miała "własnego"
          pododziału "Tigre" - a chyba tylko te 2 dyw. wchodzą w gre, ale nie
          słyszałem ......
          Co do tych 380-tek na podwoziu Tygrysa (chyba to było 380 nie 300 o ile się nie
          mylę:)) to zgoda ale to by była taka sensacja że raczej bym nie przeoczył.
          Chyba przyjdzie nam poczekać na wyjaśnienie autora wątku. :)
          pzdr
          • Gość: pierce Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 27.07.03, 18:57
            Racja to była 380. Dywizja HG miała Tygrysy ? Wiesz może w jakiej formacji ?
            pzdr
            • thrawn01 Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim 28.07.03, 00:38
              Hejka-
              rozpisałem się wcześniej a mi chyba nie przeszło do foruma - :)
              "samodzielne kompanie czołgów ciężkich" polecam książkę Sawickiego - struktura
              organizacyjna 06/44 - do 05/45 na froncie wschodnim - HG napewno miała taki
              pododdział (za dużo opisów walk aby się pomylić) choć wiem, że walczono w
              zasadzie tylko z Tygrysami i Ferdynaddami .....hihi - ale to prawie
              wszędzie .......
              - LAH, das reich, totekomf, 5 APanc SS od Ardenów - dywizje miały takie
              pododdziały ...... są "Tigery" nie ma w pobliżu bat. cz. ciężk. - ale
              oficjalnie w strukturze organizacyjnej nie występują - niestety tylko tyle
              pzdr
              • Gość: drwal Re: Broń pancerna w Powstaniu Warszawskim IP: 80.51.17.* 28.07.03, 08:45
                dywizje pancerne mialy na poczatku w swoim skladzie tygrysy pozniej w wyniku
                strat i brakow w uzupelnienich wlaczano do nich bataliony tigerow ktore byly
                korpusne
                ale co do tigerow w hg to musze sprawdzic rozumiem ze goering dbal jak mogl
                ale ?i pozatym hg walczylo pod warszawa z ruskimi i jezeli juz to tigery by tam
                byly nie marnowali by ich w warschau
    • dreaded88 Tiger 28.07.03, 17:19
      Dzięki Speedy za wyszukanie informacji, dz za link.
      Tygrysa sam nie wymyśliłem, wziąłem go od George'a Parady.

www.achtungpanzer.com/polot_2.htm
      Ponieważ trudno wątpić w realność pozostałych pojazdów, Tygrysa przyjąłem z
      dobrodziejstwem inwentarza nie szukając potwierdzenia gdzie indziej.
      Rzeczywiście, w spisach sprzętu używanego w czasie tłumienia Powstania trudno
      znaleźć te czołgi, ale chyba obecność chociaż jakichś zabłąkanych pojedynczych
      egzemplarzy np. w warsztatach nie jest wykluczona. We wspomnieniach powstańców
      Tygrysy pojawiają się często - ale faktycznie, Pz IV były dość podobne.
      • Gość: Bodzio Re: Tiger IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 12:03
        Mi się wydaje że ten Tygrys mógł pochodzić z dwywizji SS Viking i zastac po
        prostu błednie zaklasyfikowany jako strata w Powstaniu, a nie w walkach z
        Rosjanami. Co do czołgów zniszczonych to małą część należy zapisać na konto
        radzieckiej artylerii p-panc, walącej z Pragi(piszą o nie Niemcy w raportach z
        walk na Strym Mieście).Co do H-G to chyba nie dysponowała Tygrysami,ale mogła
        mieć przydzielone z 506 BCC.To tyle ile wyczytałem, ale moje źródła mogą byc
        omylne.
        • dreaded88 Re: Tiger 02.08.03, 14:42
          Bardzo niewykluczone. Temat jest stosunkowo ciekawy, może spróbuję zapytać
          mailowo Paradę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka