Gość: Bartek IP: 81.21.197.* 19.08.03, 15:53 Hej!!! Macie info (albo foty)o wersji specjalistycznych BWP-1 w WP. Pozdrawiam:) Bartek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joseph.007 Re: Wersje specjalistyczne BWP-1 w Polsce 19.08.03, 16:12 Wg stanu na 29 stycznia br. w WP było 1321 BWP-1 w wersji podstawowej i 38 w wersji rozpoznawczej BWR. O innych osobliwych wersjach w Polsce nie słyszałem (za to Czesi-Słowacy mieli takowych mnóstwo). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Wersje specjalistyczne BWP-1 w Polsce IP: *.lodz.mm.pl 19.08.03, 22:42 joseph.007 napisał: > Wg stanu na 29 stycznia br. w WP było 1321 BWP-1 w wersji podstawowej i 38 w > wersji rozpoznawczej BWR. O innych osobliwych wersjach w Polsce nie słyszałem > (za to Czesi-Słowacy mieli takowych mnóstwo). > Pzdr I "DDR". Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Wersje specjalistyczne BWP-1 w Polsce IP: 81.21.197.* 19.08.03, 23:26 joseph.007 napisał: > Wg stanu na 29 stycznia br. w WP było 1321 BWP-1 w wersji podstawowej i 38 w > wersji rozpoznawczej BWR. O innych osobliwych wersjach w Polsce nie słyszałem > (za to Czesi-Słowacy mieli takowych mnóstwo). > Pzdr To akurat wiem, chodzi mi o wozy dowodzenia. Pozdrawiam:) Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Wersje specjalistyczne BWP-1 w Polsce IP: *.lodz.mm.pl 20.08.03, 00:04 Gość portalu: Bartek napisał(a): > joseph.007 napisał: > > > Wg stanu na 29 stycznia br. w WP było 1321 BWP-1 w wersji podstawowej i 38 > w > > wersji rozpoznawczej BWR. O innych osobliwych wersjach w Polsce nie słysza > łem > > (za to Czesi-Słowacy mieli takowych mnóstwo). > > Pzdr > > To akurat wiem, chodzi mi o wozy dowodzenia. > > Pozdrawiam:) > > Bartek Przepraszam, nie mam na stanie informacji o BWP1 w WP w stanie ilosciowym/wersje. Moge sluzyc ci w miare wiarodajana informacja na temat wozu w "DDR". Ale od "DDR" jak mniemam mamy juz experta. Pisze to bez ironii, przyznalem mu racje...kiedys, nie tak dawno;-}. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Wersje specjalistyczne BWP-1 w Polsce IP: 81.21.197.* 20.08.03, 00:18 Gość portalu: Paul napisał(a): > Gość portalu: Bartek napisał(a): > > > joseph.007 napisał: > > > > > Wg stanu na 29 stycznia br. w WP było 1321 BWP-1 w wersji podstawowej > i 38 > > w > > > wersji rozpoznawczej BWR. O innych osobliwych wersjach w Polsce nie s > łysza > > łem > > > (za to Czesi-Słowacy mieli takowych mnóstwo). > > > Pzdr > > > > To akurat wiem, chodzi mi o wozy dowodzenia. > > > > Pozdrawiam:) > > > > Bartek > Przepraszam, nie mam na stanie informacji o BWP1 w WP w stanie > ilosciowym/wersje. Moge sluzyc ci w miare wiarodajana informacja na temat wozu > w "DDR". Ale od "DDR" jak mniemam mamy juz experta. Pisze to bez ironii, > przyznalem mu racje...kiedys, nie tak dawno;-}. Uszanowanie, > Paul Chodzi mi o wozy WP, bo na pewno sa używane wersje dowodzenia tylko nie wiem ile, zdjeć niestety tez nie widziałem. Pozdrawiam:) Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flieger Dowcipas IP: 212.6.124.* 20.08.03, 07:36 Gość portalu: Paul napisał(a): > w "DDR". Ale od "DDR" jak mniemam mamy juz experta. Pisze to bez ironii, > przyznalem mu racje...kiedys, nie tak dawno;-}. Uszanowanie, > Paul Jaja sobie raczysz robic. Czyzbym kiedykolwiek utrzymywal, ze w ex-DDR zylem lub w tamtejszej armii sluzylem? Pomyliles brzegi Laby. Ja siedze na zachodnim :-) POzdr. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Dowcipasek;-} IP: *.lodz.mm.pl 20.08.03, 21:49 Gość portalu: Flieger napisał(a): > Gość portalu: Paul napisał(a): > > > w "DDR". Ale od "DDR" jak mniemam mamy juz experta. Pisze to bez ironii, > > > przyznalem mu racje...kiedys, nie tak dawno;-}. Uszanowanie, > > Paul > > Jaja sobie raczysz robic. > > Czyzbym kiedykolwiek utrzymywal, ze w ex-DDR zylem lub w tamtejszej armii > sluzylem? > > Pomyliles brzegi Laby. Ja siedze na zachodnim :-) > > > POzdr. > > F. A nie przejmowales sprzetu ex DDR? Dziwne. Ktore to byly dla ciebie lata? Pewnie nie te. Myslalem, bez zadnych aluzji, ze wiesz o co chodzi. To wszystko. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flieger Re: Dowcipasek;-} IP: 212.6.124.* 21.08.03, 08:14 Gość portalu: Paul napisał(a): > A nie przejmowales sprzetu ex DDR? Dziwne. Ktore to byly dla ciebie lata? > Pewnie nie te. Myslalem, bez zadnych aluzji, ze wiesz o co chodzi. To > wszystko. Sluzylem w latach 89-90. Jak zaczynalem sluzbe, za Laba staly gotowe do skoku oddzialy Paktu i z dobrowolnym przejmowaniem byly by problemy :-) A jak konczylem, zaczynaly sie dopiero rozmowy o sposobach przylaczenia. NO i AFIK nie bylo przypadku, aby jakas zachodnia jednostka przejela wschodni sprzet. Niektore z tych wschodnich, co zostaly w calosci przejete, przez pewien czas mialy dotychczasowy sprzet. > Uszanowanie, > Paul Pozdr. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Dowcipasek;-} IP: *.lodz.mm.pl 21.08.03, 11:16 Gość portalu: Flieger napisał(a): > Gość portalu: Paul napisał(a): > > > A nie przejmowales sprzetu ex DDR? Dziwne. Ktore to byly dla ciebie lata > ? > > Pewnie nie te. Myslalem, bez zadnych aluzji, ze wiesz o co chodzi. To > > wszystko. > > Sluzylem w latach 89-90. Jak zaczynalem sluzbe, za Laba staly gotowe do skoku > oddzialy Paktu i z dobrowolnym przejmowaniem byly by problemy :-) > > A jak konczylem, zaczynaly sie dopiero rozmowy o sposobach przylaczenia. > > NO i AFIK nie bylo przypadku, aby jakas zachodnia jednostka przejela wschodni > sprzet. Niektore z tych wschodnich, co zostaly w calosci przejete, przez pewien > > czas mialy dotychczasowy sprzet. > > > Uszanowanie, > > Paul > > Pozdr. > > F. 6 lat najpeierw w USN, potem.......roznie to bywalo;-}. Zaczalem w 92. Klaniam sie, uszanowanie, Paul PS Ja tylko robilem mikrofilmy;-}. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Wersje specjalistyczne BWP-1 w Polsce IP: 212.160.165.* 20.08.03, 07:59 Na pewno mamy kilka/kilkanascie sztuk BWR (wo rozpoznawczy na bazie BMP-1). O innych nie slyszalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. BWR-1S lub inaczej Bojove pruzkumne vozidlo IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 09:35 lub potocznie Svatawa. 16 sztuk takich cudeniek zakupiliśmy od Czechów na początku lat 90-tych. Jest to wariant rozpoznawczy (radar obserwacji pola walki, dzienno-nocny przyrząd obserwacyjny itd). Szkoda tylko, że dalej nie modernizowany :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: BWR-1S lub inaczej Bojove pruzkumne vozidlo IP: 212.160.165.* 20.08.03, 09:52 Czy ten woz zachowal orginalne uzbrojenie? Czy radar ma roskladany maszt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: BWR-1S lub inaczej Bojove pruzkumne vozidlo IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 10:06 Gość portalu: grogreg napisał(a): > Czy ten woz zachowal orginalne uzbrojenie? > Czy radar ma roskladany maszt? Uzbrojenie takie samo jak w pojeździe bazowym. Radar PSNR-5K nie posiada masztu, ale za jest "wynośny" i montowany na trójnogu. Pojazd był prezentowany na salonie MSPO'1999 i 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: BWR-1S lub inaczej Bojove pruzkumne vozidlo IP: 81.21.197.* 20.08.03, 11:10 Gość portalu: A.L. napisał(a): > Gość portalu: grogreg napisał(a): > > > Czy ten woz zachowal orginalne uzbrojenie? > > Czy radar ma roskladany maszt? > > Uzbrojenie takie samo jak w pojeździe bazowym. > Radar PSNR-5K nie posiada masztu, ale za jest "wynośny" i montowany na > trójnogu. > Pojazd był prezentowany na salonie MSPO'1999 i 2000 A cos o BWP-1D, MP-31 lub BWP-1DSZ wiesz???? Pozdrawiam:) Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. BWR-1D IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 21:41 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Gość portalu: A.L. napisał(a): > > > Gość portalu: grogreg napisał(a): > > > > > Czy ten woz zachowal orginalne uzbrojenie? > > > Czy radar ma roskladany maszt? > > > > Uzbrojenie takie samo jak w pojeździe bazowym. > > Radar PSNR-5K nie posiada masztu, ale za jest "wynośny" i montowany na > > trójnogu. > > Pojazd był prezentowany na salonie MSPO'1999 i 2000 > > A cos o BWP-1D, MP-31 lub BWP-1DSZ wiesz???? > > Pozdrawiam:) > > Bartek BWR-1D (rozpoznawczy dowódczy) to polskie oznaczenie ruskiego BRM-1K o którym pisze w innym poście Speedy. Kupiliśmy od wielkiego brata 22 sztuki w drugiej połowie lat 80-tych. Ma radar pola walki PSNR-5K (opuszczany i chowany w wieży) i trochę innych gadżetów (urządzenie rozpoznania środków radiol., indukcyjny wykrywacz min itd). Zmieniona wieża (bez "malutkiej"), mniejszy zapas amunicji i ładowanie wyłącznie ręcznie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: BWR-1D IP: 81.21.197.* 20.08.03, 23:21 Gość portalu: A.L. napisał(a): > Gość portalu: Bartek napisał(a): > > > Gość portalu: A.L. napisał(a): > > > > > Gość portalu: grogreg napisał(a): > > > > > > > Czy ten woz zachowal orginalne uzbrojenie? > > > > Czy radar ma roskladany maszt? > > > > > > Uzbrojenie takie samo jak w pojeździe bazowym. > > > Radar PSNR-5K nie posiada masztu, ale za jest "wynośny" i montowany n > a > > > trójnogu. > > > Pojazd był prezentowany na salonie MSPO'1999 i 2000 > > > > A cos o BWP-1D, MP-31 lub BWP-1DSZ wiesz???? > > > > Pozdrawiam:) > > > > Bartek > > BWR-1D (rozpoznawczy dowódczy) to polskie oznaczenie ruskiego BRM-1K o którym > pisze w innym poście Speedy. > Kupiliśmy od wielkiego brata 22 sztuki w drugiej połowie lat 80-tych. > Ma radar pola walki PSNR-5K (opuszczany i chowany w wieży) i trochę innych > gadżetów (urządzenie rozpoznania środków radiol., indukcyjny wykrywacz min > itd). Zmieniona wieża (bez "malutkiej"), mniejszy zapas amunicji i ładowanie > wyłącznie ręcznie. > > pzdr Tylko BWP-1D to nie to samo co BWR-1D (BRM-1K), szukami informacji i zdjeć wozów dowodzenia: BWP_1D, BWP-1DSZ i MP-31. Pozdrawiam:) Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: BWR-1S lub inaczej Bojove pruzkumne vozidlo IP: *.3w.pl 20.08.03, 11:32 Czy to są takie same pojazdy jak rosyjskie BMR-1 czy tez "własna" wersja opracowana w Czechach? Rosyjski BMR-1 roznił sie dosc powaznie od BMP-1. Miał większą, 2-osobową wieże przesuniętą bardziej ku tyłowi i krotszy w związku z tym przedzial desantowy. Uzbrojony był podobnie, nie posiadał tylko wyrzutni PPK i mniej bylo otworów strzelniczych w burtach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierce Re: BWR-1S lub inaczej Bojove pruzkumne vozidlo IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 20.08.03, 22:31 To są zwykłe BWP-1 z standartową wieżą, "klatką" z urządzeniami optoelektronicznymi i radarem pola walki. Wyposażenie specjalne jest podobne do BWP-1 D. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś