Dodaj do ulubionych

Petylicki o polskiej armii !

26.08.03, 21:52
www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,3447,1636851.html?as=2&ias=2
nie znam sie zbyt dobrze na armii
i ciekaw jestem waszego zdania ma chłop racje czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maks Brednie frustrata. IP: *.acn.pl 26.08.03, 22:17
      Też sobie znaleźli eksperta. Pewnie GW chce koniecznie potwierdzić czymś
      artykuł o Patrii. Cały ten wywiad to pomieszanie powszechnie znanych faktów i
      bzdur sfrustrowanego faceta który koniecznie chce zaistnieć w mediach.
      • michalgajzler Kolejne bzdury...;-) 26.08.03, 22:38
        "Być może warto się było zastanowić, czy w ramach offsetu
        na samolot F-16 nie warto było wziąć amerykańskich
        transporterów Bradley M-113."

To zdanie może kandydować do bzdury tygodnia;-). Ciekawe
        co to ma być "Bradley M-113";-)))). 2w1?
        Niech w końcu zatrudnią kogoś kto odróżni jedno od
        drugiego, bo to przestaje byc nawet śmieszne.
        • Gość: Paul Re: Kolejne bzdury...;-) IP: *.lodz.mm.pl 26.08.03, 22:53
          michalgajzler napisał:

> "Być może warto się było zastanowić, czy w ramach offsetu
          > na samolot F-16 nie warto było wziąć amerykańskich
          > transporterów Bradley M-113."
          >
          > To zdanie może kandydować do bzdury tygodnia;-). Ciekawe
          > co to ma być "Bradley M-113";-)))). 2w1?
          > Niech w końcu zatrudnią kogoś kto odróżni jedno od
          > drugiego, bo to przestaje byc nawet śmieszne.
          To akurat nie ma nic do rzeczy. Bradley nie jest w "ofercie" i nie mogl byc.
          To bzdura. Uszanowanie,
          Paul
          • michalgajzler Re: Kolejne bzdury...;-) 26.08.03, 23:03
            Gość portalu: Paul napisał(a):

> To akurat nie ma nic do rzeczy. Bradley nie jest w
            "ofercie" i nie mogl byc.

Nawet gdyby był, to i tak nikt nie zamierzał w MON
            kupować sprzętu tej klasy.

> To bzdura.

A że bzdura to owszem. Ostatnio sporo bzdur w tekstach
            "GW" dotyczących broni można znaleźć.
            Pozdr.
        • mako75 Re: Kolejne bzdury...;-) 26.08.03, 23:51
          michalgajzler napisał:

> "Być może warto się było zastanowić, czy w ramach offsetu
          > na samolot F-16 nie warto było wziąć amerykańskich
          > transporterów Bradley M-113."
          >
          > To zdanie może kandydować do bzdury tygodnia;-). Ciekawe
          > co to ma być "Bradley M-113";-)))). 2w1?
          > Niech w końcu zatrudnią kogoś kto odróżni jedno od
          > drugiego, bo to przestaje byc nawet śmieszne.

He he he...k....wa (i tu sobie zaklne) oni juz w tej gazecie chyba wszyscy
          poch...li (i tu znów zaklnę):)))
          Ten artykuł został zasponsorowany przez GW i HSW to czuc na taka odległość że
          nawet u mnie kilkaset km od Warszawy śmierdzi:))))

Co to ma być???
          Już nawet nie chodzi o te bzdurę: Bradley M-113
          Ciekawy pojazd swoją droga....jest już jakis prototyp czy to kolejny kot w
          worku???
          Ale te pytania mnie rozbijają....

Najlepsze moim zdaniem to to:

"Gdyby Pan dowodził GROM, wsadziłby Pan swoich żołnierzy do zakupionego przez
          MON transportera Patria?"

Takiej propagandy to ja od Urabana w TV nie widziałem:))))
          A co do odróżniania jednego od drugiego....

P.S.
          To jest wypowiedż wybitnego (podobno) wojskowego z doświadczeniem z USA...i on
          mówi o wozie Bradley M113....to moze lepiej że go wywalili:))))
          • michalgajzler Re: Kolejne bzdury...;-) 27.08.03, 08:04
            mako75 napisał:

> Ale te pytania mnie rozbijają....
            >
            > Najlepsze moim zdaniem to to:
            >
            > "Gdyby Pan dowodził GROM, wsadziłby Pan swoich
            żołnierzy do zakupionego przez
            > MON transportera Patria?"

O taaak, niezłe niezłe;-)...chyba faktycznie niektórzy
            zaczynaja trenować przed wprowadzeniem w życie projektu
            "bulwarówki";))))))

>
            >
            > P.S.
            > To jest wypowiedż wybitnego (podobno) wojskowego z
            doświadczeniem z USA...i on
            > mówi o wozie Bradley M113....to moze lepiej że go
            wywalili:))))

Khe,khe...;)).
            P.S.
            Czekam już z niecierpliwością na kolejne
            rewelacje...ciekawe co tym razem stworzą;).
            • mako75 Re: Kolejne bzdury...;-) 27.08.03, 08:11
              michalgajzler napisał:

> Czekam już z niecierpliwością na kolejne
              > rewelacje...ciekawe co tym razem stworzą;).

Ja stawiam na wywiad z dowódcą WLiOP i pytanie:
              Panie generale czy wolałby pan swoich pilotów wsadzić do F-16 czy do Patrii???

Ewentualnie z dowódcą MW i pytanie:
              Czy to że Patria pływa tak wolno a w dodatku czasami tonie bedzie oznaczać że
              nie nadaje sie jako korweta i bedzie trzeba jej używać jako okręt podwodny???

Zobaczymy propagandy ciąg dalszy nastąpi pewnie niedługo
              :))))
            • azm Re: Kolejne bzdury...;-) 27.08.03, 15:23
              Nie zapominajcie, że wywiad był nagrywany. Czyli Petelicki mówił, a magnetofon
              nagrywał (może nawet TEN słynny magnetofon, który nagrywał Rywina?). Potem ktoś
              (Smoleński? może jakiś anonimowy redaktor/anonimowa redaktorka) usiadł/usiadła
              i spisał/spisała z taśmy. Ktoś (najpewniej Smoleński?) przeczytał, podpisał i
              pchnął dalej.

Na moje oko, ktoś w tym wszystkim (najpewniej Smoleński) nie zauważył, że
              między Bradleyem a M113 powinien być PRZECINEK - to jeszcze zależy, jaką
              Petelicki ma dykcję. A w redakcji pewnie wszyscy pracowali na wczoraj, jak to w
              gazetach.
              • Gość: Słoju Re: Kolejne bzdury...;-) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 15:38
                Wiesz jest taka insytucja w prasie jak autoryzacja, czyli redaktor powinien
                zaznaczyć, iż wywiad nie był autoryzowany. Jak rozumiem nie zrobił tego, czyli
                Petelicki powiedział zasadniczo to co jest napisane.
                pzdr
              • michalgajzler Re: Kolejne bzdury...;-) 27.08.03, 17:06
                azm napisał:

> Nie zapominajcie, że wywiad był nagrywany. Czyli
                Petelicki mówił, a magnetofon
                > nagrywał (może nawet TEN słynny magnetofon, który
                nagrywał Rywina?). Potem ktoś
                >
                > (Smoleński? może jakiś anonimowy redaktor/anonimowa
                redaktorka) usiadł/usiadła
                > i spisał/spisała z taśmy. Ktoś (najpewniej Smoleński?)
                przeczytał, podpisał i
                > pchnął dalej.
                >
                > Na moje oko, ktoś w tym wszystkim (najpewniej
                Smoleński) nie zauważył, że
                > między Bradleyem a M113 powinien być PRZECINEK - to
                jeszcze zależy, jaką
                > Petelicki ma dykcję. A w redakcji pewnie wszyscy
                pracowali na wczoraj, jak to w
                >
                > gazetach.
                Ja właśnie do redakcji GW mam pretensje...(od jakiegos
                już czasu puszczają takie kwiatki). Inna sprawa że sam
                pomysł brania w offsecie(?!) czy to M-113, czy Bradleya
                jest nierealny i raczej bezsensowny.
                W samym tekście jest jeszcze kilka kwiatków.
                Co do generała (tak jak już ktoś tu pisał):
                + za GROM
                - za to, że dał się wciągnąć w awanturę z Patrią
                • azm panowie, spoko..... 27.08.03, 19:33
                  ja bym powiedział tak: wybaczam im, albowiem nie wiedzą, co mówią. tylko
                  dlaczego za gadanie i pisanie bzdur biorą pieniądze?
                  I może ktoś z forumowiczów bardziej lotnych ode mnie spakowałby treść tego
                  wątku i pchnął mejlem do Smoleńskiego z prośbą o odpowiedź, jak było naprawdę z
                  tym Bradlejem M113?
                  • azm Re: panowie, spoko..... 27.08.03, 19:38
                    i jeszcze jedno uwaga, tym razem do uczestników (nie wszystkich): jak już
                    czepiacie się PETELICKIEGO, to przynajmniej nie piszcie jego nazwiska z błędem
                    (Petylicki).
                    Pomyślnych łowów!
    • Gość: Spiga Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: 216.127.82.* 26.08.03, 23:37
      Mysle ze jako wojskowy jest fachowcem i to duzej klasy,bral udzial w misjach
      stworzyl elitarna jednostke liczaca sie w swiecie z ktorej WP moze byc dumne i
      nie tylko,ponadto nie jest tchorzem co nie raz udowodnil, powiedzial wiele
      prawdy ze fachowcy nie sa doceniani bardziej licza sie uklady i zgadze sie z
      tym co powiedzial ze w WP duzo jest ludzi ktorzy byc tam nie powinni,ze dla
      wielu zolnierzy WP to po prostu przechowalnia . Generalnie zgadzam sie z tym
      co powiedzial,jesli chodzi o przetargi zastrzegl ze sie na nich nie zna i nie
      musi takze nie wiem dlaczego nazywacie go frustratem, poza tym jego slow i tak
      nikt do serca sobie nie wezmie.Pozdrawiam
      • Gość: Maks Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: *.acn.pl 27.08.03, 15:09
        Gość portalu: Spiga napisał(a):

> Mysle ze jako wojskowy jest fachowcem i to duzej klasy,

Facet z dnia na dzień ze szpiega przeistoczył się w żołnierza i to tylko
        dlatego że jednostka jaką miał utworzyć miała być wojskiem. Gdyby była to
        jednostka np policyjna byłby takim samym "wysokiej klasy fachowcem" policyjnym.

> nie tylko,ponadto nie jest tchorzem co nie raz udowodnil, powiedzial wiele
        > prawdy ze fachowcy nie sa doceniani bardziej licza sie uklady i zgadze sie z
        > tym co powiedzial ze w WP duzo jest ludzi ktorzy byc tam nie powinni,ze dla
        > wielu zolnierzy WP to po prostu przechowalnia .

To żadne odkrycie. Wszyscy którzy mają jakieś pojęcie o naszym wojsku doskonale
        o tym wiedzą.

> co powiedzial,jesli chodzi o przetargi zastrzegl ze sie na nich nie zna i nie
        > musi takze nie wiem dlaczego nazywacie go frustratem,

Dlatego że miał duże ambicje polityczne ale poległ w wojnie ze "sweterkiem".
        Jak widać ciągle próbuje odzyskać utracone pole.
        • Gość: Słoju Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 17:17
          > Dlatego że miał duże ambicje polityczne ale poległ w wojnie ze "sweterkiem".
          > Jak widać ciągle próbuje odzyskać utracone pole.
          Dodam, iż wcześniej poległ na wojnie z Rydlewskim nie dostał biurka i sztabu
          ludzi do walki z japońska jakuzą, potem zbudował na tym karierę w AWS jako
          prześladowany przez czerwonych!
          ps. coś kolega rzadko odwiedza to forum, alę ciesze się z tego powrotu
          • Gość: Maks Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: *.acn.pl 28.08.03, 16:08
            Gość portalu: Słoju napisał(a):

> ps. coś kolega rzadko odwiedza to forum, alę ciesze się z tego powrotu

Niestety, przed wakacjami totalny brak czasu, a później przebywałem poza
            zasięgiem komputera:-)
            Jednak ostatnio przeglądałem archiwum grupy i wydaje mi się że nie straciłem
            zbyt wiele. Kolega też nie przejawia dawnej aktywności,czemu się nie dziwię :-).
            Pozdrawiam.
        • Gość: spiga Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: 216.40.249.* 02.09.03, 14:21
          Gość portalu: Maks napisał(a):

> Dlatego że miał duże ambicje polityczne ale poległ w wojnie ze "sweterkiem".
          > Jak widać ciągle próbuje odzyskać utracone pole.

Chyba nie jest tak jak napisales ze polegl w wojnie ze sweterkiem poniewaz
          sweterek oficjalnie go przeprosil Zycie nr.265 13-14 listopada 1999
    • Gość: jarek4 Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: 195.205.254.* 26.08.03, 23:52
      generał dowodzący siłami wielkości batalionu????? to troszke przesada;-))jestem
      ciekawy czy ów wielki gromowiec skonczyl chociaz AON>>? tylko nie mowcie mi ze
      dowodzenie GROMEM to jakby dowodzenie dywizją;-))
      • Gość: Paul Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: *.lodz.mm.pl 27.08.03, 00:00
        W Polsce tak. Uszanowanie,
        Paul
      • Gość: Marcin Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: *.sympatico.ca 27.08.03, 00:13
        Gość portalu: jarek4 napisał(a):

> generał dowodzący siłami wielkości batalionu????? to troszke przesada;-))
        GROM jest specyficzna jednostka w ktorej wielu operatorow jest wyzszymi
        oficerami(major.pplk),nie wiem kiedy zostal awansowany do stopnia generala
        ale o ile mi wiadomo wiekszosc czasu gdy byl dowodca GROM byl pulkownikiem

>jestem ciekawy czy ów wielki gromowiec skonczyl chociaz AON>>?
        nie wiem skad u Ciebie ten szyderczy ton (wielki gromowiec) o ile wiem
        AON nie skonczyl,jest prawnikiem po Uniwersytecie Warszawskim i bylym
        oficerem wywiadu

>tylko nie mowcie mi ze dowodzenie GROMEM to jakby dowodzenie dywizją;-))

jak juz wyzej wspomnialem jest to jednostka specyficzna i nie da sie jej
        porownac do regularnej jednostki ,ma zupelnie inna strukture i przeznaczona
        jest do innych celow,niemniej jednak uwazam ze trzeba miec charakter
        (nie tylko) zeby chociazby zostac zaakceptowanym przez tych ktorzy tam
        sluza,dowodca dywizji mozesz zostac bedac tzw.BMW biernym ,miernym ale
        wiernym tyle ze z ukladami
        • Gość: jarek4 Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: 195.205.254.* 27.08.03, 08:53
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Gość portalu: jarek4 napisał(a):
          >
          > > generał dowodzący siłami wielkości batalionu????? to troszke przesada;-))
          > GROM jest specyficzna jednostka w ktorej wielu operatorow jest wyzszymi
          > oficerami(major.pplk),nie wiem kiedy zostal awansowany do stopnia generala
          > ale o ile mi wiadomo wiekszosc czasu gdy byl dowodca GROM byl pulkownikiem

i powinien zostac pułkownikiem, wiely zolnierzy oprocz lizania dupy oficjelom
          naprawdę cos zrobila zeby dostac nominacje generalską a nie lamała deszczółki;-)
          zreszta najprawdopodobniej jego awans to rzut na kase zeby miec wyzsza
          emeryture;-) tak mi sie wydaje;-) buzkki mu zalatwily;-)

>
          > >jestem ciekawy czy ów wielki gromowiec skonczyl chociaz AON>>?
          > nie wiem skad u Ciebie ten szyderczy ton (wielki gromowiec) o ile wiem
          > AON nie skonczyl,jest prawnikiem po Uniwersytecie Warszawskim i bylym
          > oficerem wywiadu
          >
          hmmmmm prawnik?? hmm i do tego "ucho", i do tego generał?

> >tylko nie mowcie mi ze dowodzenie GROMEM to jakby dowodzenie dywizją;-))
          >
          > jak juz wyzej wspomnialem jest to jednostka specyficzna i nie da sie jej
          > porownac do regularnej jednostki ,ma zupelnie inna strukture i przeznaczona
          > jest do innych celow,niemniej jednak uwazam ze trzeba miec charakter
          > (nie tylko) zeby chociazby zostac zaakceptowanym przez tych ktorzy tam
          > sluza,dowodca dywizji mozesz zostac bedac tzw.BMW biernym ,miernym ale
          > wiernym tyle ze z ukladami

wiesz ja to mysle ze wiecej teorii sie doklada do teo calego gromu niz jest to
          warte, wiem ze byli tam sierzanci zarabiajacy tyle co pulkownik faktem jest ze
          lepiej sie bijacy, rzucajacy nozem, strzelajacy, ale jakby intelekt maja
          troszkie inny, co do akceptacji to nie przedszkole a zolnierz nie wybiera sobie
          dowodcow, wiadomo ze jak zabrali im troszke pieniazkow to i ich podejscie do
          sluzby sie zmienilo, masz racje ze wsrod dow. dywizji znajda sie idioci ale nie
          uwazam i nie zauwazam zadnego geniuszu Petelickiego>>? bo coz on takiego
          zrobil? mowicie ze stworzyl GROM, a prawda jest taka ze jakby nie on to kto
          inny by sie tym zajał;-) teraz dowodca GROMU jest Polko , mlody i zdolny oficer
          i co zmienilo sie cos? sa wyszkoleni, maja nowoczesny sprzet, dbaja o nich jak
          o zlote jajo, strzelaja ile chca, skacza i bog wie jeszcze co robią;-)

wracajac do artykułu to ów Petelicki krytykuje wszystko co robi sie w armii, on
          jakby byl szefem to pewnie zafundowalby nam jakies 150 tys gromowcow, tylko za
          jakie pieniadze.? Nasz madry general w stanie spoczynku zauwaza ze koszty sa
          niewazne przy zakupie sprzetu ale jednoczesnie nie widzi ze te pieniazki z
          nieba to nie leca, z zalozenia zaklada ze wyszkolenie wojsk ktore pojechaly do
          Iraqu jest niewystarczajace? a skad u niego takie przemyslenia? dowodzil kiedys
          normalna kompanią? ba moze i nawet plutonem? powtorze slowo "normalnym"!! zna
          sie na taktyce wojsk zmechanzowanych? jesli sie zna to oki ale jesli jedyne co
          opanowal to odbijanie zakladnikow to po co sie wypowiada o wyszkoleniu zwyklych
          zolnierzy;-)

• Gość: Marcin Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: *.sympatico.ca 02.09.03, 16:54
            Gość portalu: jarek4 napisał(a):

> Gość portalu: jarek4 napisał(a):

> i powinien zostac pułkownikiem, wiely zolnierzy oprocz lizania dupy
            >oficjelom naprawdę cos zrobila zeby dostac nominacje generalską a nie lamała
            >deszczółki;-zreszta najprawdopodobniej jego awans to rzut na kase zeby miec
            >wyzsza emeryture;-) tak mi sie wydaje;-) buzkki mu zalatwily;-)

Petelicki nie byl pierwszym z GROM-u ktory awansowal na generala wczesniej od
            niego szlify generalskie zdobyl gen.Marian Sowinski (1997)gen.Petelicki (1998)
    • Gość: Lukasz z USA Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: 206.198.5.* 27.08.03, 00:05
      no tak, czlowiek zrobil cos pozytecznego dla kraju, stworzyl cos (nowa elitarna
      jednostka ktora jako jedyna nie przynosi wstydu na swiecie, vide reszta bandy
      errr armi polskiej w iraku) no to go trzeba zgnoic!
      Kupa mosci panowie, jak w kolchozie!
      Nie bedzie sie tu smiec wychylal bo ciezko pracowal i mu sie cos udalo!
      Zgnoic go.

I tak trzymac daleko zajdziecie...
      • mako75 Re: Petylicki o polskiej armii ! 27.08.03, 08:16
        Gość portalu: Lukasz z USA napisał(a):

> no tak, czlowiek zrobil cos pozytecznego dla kraju, stworzyl cos (nowa
        elitarna
        >
        > jednostka ktora jako jedyna nie przynosi wstydu na swiecie, vide reszta bandy
        > errr armi polskiej w iraku) no to go trzeba zgnoic!
        > Kupa mosci panowie, jak w kolchozie!
        > Nie bedzie sie tu smiec wychylal bo ciezko pracowal i mu sie cos udalo!
        > Zgnoic go.
        >
        > I tak trzymac daleko zajdziecie...

Hm...nie sądze aby reszta armii miała nam przynosić wstyd...owszem zdarzają
        sie "czarne owce"...ale gdzie ich nie ma???
        Co do Petelickiego.
        Mam do niego szacunek za powołanie i zorganizowanie GROMu, ale dał sie jak
        dziecko wciągnąć GW w jej propagandową grę o przetarg na KTO, i wypadl przy
        tym nienajlepiej (delikatnie mówiąc).
      • Gość: Cykloop poziom dwupaka.... IP: *.kennisnet.nl 27.08.03, 16:37
        Gość portalu: Lukasz z USA napisał(a):

no tak, czlowiek zrobil cos pozytecznego dla kraju, stworzyl cos (nowa
        elitarna jednostka ktora jako jedyna nie przynosi wstydu na swiecie, vide
        reszta bandy errr armi polskiej w iraku).....

Jezeli juz sam fakt przebywania dowolnego wojska w Iraku jest podstawa do
        obdarzania go okresleniem "banda",to uwazaj zebys sobie sam na ogon nie
        nadepnal, jankesie od siedmiu bolesci....
    • Gość: fran Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: 217.8.190.* 27.08.03, 08:30
      Panowie Petelicki musi zarabiać na życie , krytykujecie go bo nie znacie naszej
      armii . Wierze w to co napisał o cyrku dla polityków , przecież wszyscy
      wiedząże większość dobrych oficerów odchodzi , przypuszczam że byli Gromowcy w
      Impelu w Iraku dostaną więcej jak ich koledzy na misji z WP , i pewnie sprzęt i
      ubezpieczenie będzie lepsze
    • Gość: grogreg Re: Petylicki o polskiej armii ! IP: 212.160.165.* 27.08.03, 09:58
      No, smutne to.
      Wniosek wydaje sie prosty. Trza swirzej krwi. Mysle ze bedzie sluszniej dac
      wysokim oficerom ogromne emerytury i poslac na trawke aby dopusciec "mlodziez"
    • wielki_czarownik Powiem wam smutną prawdę. 27.08.03, 18:40
      Przetargi w wojsku... dużo można o tym mówić. Ale raczej ciężko stwierdzić, że są uczciwe. Np. co do F16 to jeszcze na długo przed rozstrzygnięciem przetargu jedną podpoznańską bazę lotniczą przebudowywano tak, aby jak najlepiej pasowała do... F16. Prawda to? W wojsku mówią, że tak.
      • Gość: pierce Re: Powiem wam smutną prawdę. IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 27.08.03, 20:47
        Numer polega na tym że w fatalnie przeprowadzonym przetargu wygrał
        najnowocześniejszy /i chyba najlepszy dla WP/ transporter, który krytykują
        specjaliści od broni pancernej z GW i NIE razem z starym pancerniakiem
        Petelickim.
        pzdr
        • mako75 Re: Powiem wam smutną prawdę. 28.08.03, 08:03
          Gość portalu: pierce napisał(a):

> Numer polega na tym że w fatalnie przeprowadzonym przetargu wygrał
          > najnowocześniejszy /i chyba najlepszy dla WP/ transporter, który krytykują
          > specjaliści od broni pancernej z GW i NIE razem z starym pancerniakiem
          > Petelickim.
          > pzdr

Mnie się ostatnio podoba ten model krytykowania:
          a) F-16 krytykujemy za to że jest stary i wogóle konstrukcja nie ma przyszłości
          b) Patrie krytykujemy za to że to konstrukcja nowa i nie sprawdzona więc nie
          wiadomo jaką ma przyszłość

Bo to Polska właśnie...
      • Gość: grogreg Re: Powiem wam smutną prawdę. IP: 212.160.165.* 28.08.03, 09:10
        A jak to powinno byc przebudowane lotnisko, aby pasowalo do F-16 a do innych
        samolotow nie?
        • wielki_czarownik Re: Powiem wam smutną prawdę. 28.08.03, 19:12
          Lotnisko pasuje do różnych myśliwców, ale zostało zoptymalizowane pod F16 (rozmiary hangarów, ustawienie urządzeń, rozmiary stanowisk itp. są tak dobrane, by jak najlepiej nadawały się do obsługi właśnie Falconów)
          • Gość: Maks A co w tym dziwnego? IP: *.acn.pl 28.08.03, 19:19
            Jeśli macie na myśli Powidz, to ma tam stacjonować eskadra F16 przebazowana z
            Niemiec.
            • Gość: Maks Re: A co w tym dziwnego? IP: *.acn.pl 28.08.03, 19:23
              Gość portalu: Maks napisał(a):

> Jeśli macie na myśli Powidz, to ma tam stacjonować eskadra F16 przebazowana z
              > Niemiec.
              Sorry, miałem na myśli Krzesiny
    • anlukas Re: Petylicki o polskiej armii ! 27.08.03, 20:16
      Według mnie Petelicki to pajac,zapamiętałem jego występ w mundurze wz.1937
      • Gość: and O Petelickim IP: 192.9.200.* 01.09.03, 11:07
        Nazywanie go pajacem raczej mnie nie dziwi, ale nie uważam tego za słuszne.
        Mundur w/g wzoru sprzed wojny to nic złego, może trochę śmieszy, daje do
        zrozumienia, że inni generałowie to chlam, a ja prawdziwy Polak. Poza tym: są
        chyba jakieś przepisy ubiorcze, które obowiązują nawet generałów, i nawet w
        jednostkach specjalnych, a więc ktoś to musiał zaaprobować (Szef SG? MON?).

Problem tkwi w/g mnie w sposobie dowodzenia GROMem. Petelicki świetnie zajmuje
        się autoreklamą, ale czy to najlepszy sposób funkcjonowania kogoś z tajnej
        jednostki? O takich oddziałach im mniej się mówi, tym lepiej. Generał P. sporo
        osiągnął, ale ile w tym rzeczywistych jego zasług, a ile blagi - nigdy się nie
        dowiemy. I dobrze.

Pozdrawiam
        • Gość: spiga Re: O Petelickim IP: 216.40.249.* 02.09.03, 14:13
          Gość portalu: and napisał(a):

> Nazywanie go pajacem raczej mnie nie dziwi, ale nie uważam tego za słuszne.
          > Mundur w/g wzoru sprzed wojny to nic złego, może trochę śmieszy, daje do
          > zrozumienia, że inni generałowie to chlam, a ja prawdziwy Polak. Poza tym:

> chyba jakieś przepisy ubiorcze, które obowiązują nawet generałów, i nawet w
          > jednostkach specjalnych, a więc ktoś to musiał zaaprobować (Szef SG? MON?).
          >
          > Problem tkwi w/g mnie w sposobie dowodzenia GROMem. Petelicki świetnie
          zajmuje
          > się autoreklamą, ale czy to najlepszy sposób funkcjonowania kogoś z tajnej
          > jednostki? O takich oddziałach im mniej się mówi, tym lepiej. Generał P.
          sporo
          > osiągnął, ale ile w tym rzeczywistych jego zasług, a ile blagi - nigdy się
          nie
          > dowiemy. I dobrze.
          >
          > Pozdrawiam

Przeczytalem Twoje i inne wypowiedzi i wydaje mi sie ze czepianie sie gen.
          Petelickiego o mundur generalski jest smieszne o ile dobrze zrozumialem autora
          watku chodzi o odmiane wieczorowa ,ile razy on ubral ten mundur pewnie mozna
          by policzyc na palcach jednej reki,ostatnie lata swojej sluzby zakladal
          jedynie mundur polowy i w takim najczesciej wystepowal na cwiczeniach i w akcji
          • Gość: and Re: O Petelickim IP: 192.9.200.* 02.09.03, 14:34
            Gość portalu: spiga napisał(a):

> Przeczytalem Twoje i inne wypowiedzi i wydaje mi sie ze czepianie sie gen.
            > Petelickiego o mundur generalski jest smieszne o ile dobrze zrozumialem
            autora
            > watku chodzi o odmiane wieczorowa ,ile razy on ubral ten mundur pewnie mozna
            > by policzyc na palcach jednej reki,ostatnie lata swojej sluzby zakladal
            > jedynie mundur polowy i w takim najczesciej wystepowal na cwiczeniach i w
            akcji

Czepiam się? No dobrze, ale nie Petelickiego, tylko tego kto zatwierdził
            mundur. Jeżeli to był pomysł Generała, to nie podoba mi się, że dowódca
            jednostki specjalnej zajmuje się projektowaniem mundurów.

Nie chodzi poza tym o mundur wieczorowy, tylko galowy.

W poprzednim poscie wskazałem na istotę (w mojej opinii) problemu gen.
            Petelickiego i szerzej - dorobku GROMu i jego przyszłości no i "medialnej"
            strony całej sprawy.

Pozdrawiam
            • wielki_czarownik Petelicki to cwany gość. 02.09.03, 17:22
              Narobił wokół siebie szumu. I stał się znany. Teraz pracuje w jakiejś firmie doradczej i trzepie straszliwe kokosy. A co do tego munduru. Ładny to on jest, ale dziwnie to by wyglądało jeśli każdy generał nosiłby inny wzór munduru. Trzymajmy się tego, co jest i nie starajmy się za wszelką cenę wyróżnić.
              • Gość: Ros Petelicki IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 03.09.03, 12:31
                Dorzuce tez swoje trzy grosze. O Petelickim i jego fachowosci swiadcza m.in.
                zdjecia z ksiazki o GROM-ie gdzie kolo dowodcy Delty z zakryta twarza stoi i
                szczerzy sie do aparatu pokazujac wszystkim jak wyglada dowodca GROM-u...
                • Gość: and Re: Petelicki IP: 192.9.200.* 03.09.03, 13:44
                  W tej branży zaistnienie pod własnym nazwiskiem (a właściwie z własną twarzą)
                  to jakby śmierć cywilna. Od tego momentu albo siedzisz cicho, albo robisz w
                  innym biznesie. Petelicki wybral to drugie - z sukcesem osobistym. Jako stary
                  oficer wywiadu wie, że teraz jego "zadanie" to dezinformacja pod przykrywką
                  fachowca.

Swoją drogą gdyby naszą armię reformować w/g recept generała P. to
                  przypominałaby raczej ekskluzywny klub (aero-automoto-płetwonurko-dandysów) i
                  liczyła wszystkiego 1000 żołnierzy, każdy z doktoratem, pięcioma językami
                  obcymi i własnym służącym, jak to dżentelmeni. Służący mieliby stopnie
                  kapitanów, a członkowie klubu - od ppłk wzwyż. Petelicki jako dożywotni prezes.

Uff, trochę mnie poniosło. Generał to być może fajny gość, ale nie wiem, czy
                  spędził kiedyś wieczór w koszarach z żołnierzami z poboru. Może w SOR??

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka