Dodaj do ulubionych

Najciekawsze samoloty na Air Show 2003

IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 31.08.03, 18:21
PZL P-11
Jednomiejscowy samolot myśliwski, zwany popularnie "jedenastką"
lub "puławszczakiem", został zaprojektowany przez inżyniera Zygmunta
Puławskiego. Pierwszy prototyp oblatano w 1931 r. Samolot wszedł do służby w
1936 r. i od tej pory był podstawowym myśliwcem polskiego lotnictwa. W
najbardziej popularnej wersji P-1c wyprodukowano 175 sztuk. Wyposażona w
cztery karabiny maszynowe "jedenastka" zasłynęła we wrześniu 1939 r. Choć
przestarzała i zdecydowanie ustępująca niemieckim samolotom pod względem
prędkości, to polscy piloci, wykorzystując znakomitą zwrotność P-11
zestrzelili co najmniej 150 samolotów wroga.

150? Ktoś coś słyszał na ten temat?

Obserwuj wątek
    • Gość: pierce Re: Najciekawsze samoloty na Air Show 2003 IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 31.08.03, 21:26
      Izraelskie F-15 /wspaniałe akobacje !/, do tego jeszcze ciekawa wystawa
      wyposażenia CSAR-u.
      Wiecie coś może o nowej lotniczej głowicy elektrooptycznej PCO /pokazywali jej
      makietę/ ?
      A nie jest to liczone razem z altylerią plot ?
      pzdr.
    • Gość: A.L Re: Najciekawsze samoloty na Air Show 2003 IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 09:10
    • Gość: A.L Re: Najciekawsze samoloty ... jeszcze raz IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 09:14
      Najciekawsza maszynka - F-15 z Izraela
      Najciekawszy pokaz w locie:
      - Rosjanie na Migu-29 (w niedzielę pokazali dzwon i kobrę)
      - Izraelczycy na F-15 (nieźle kręcili jak na tak ciężki samolot)
      - nieśmiertelny Red Arrows
    • Gość: Lupac Re: Najciekawsze samoloty na Air Show 2003 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 10:52
      Pokazy grupowe - Red Arrows
      Pokazy solo - G-222 (C-27) , F-15 i Mig-29M2
      • Gość: jabol Re: do znawców tematu - PZLP _ - 11 IP: *.acn.waw.pl 01.09.03, 16:35
        Na air show, na tablicy z danymi technicznymi dotyczącymi PZL-11 wymieniono iż
        pułap max tego samolotu wynosi aż 9000 m. Może jestem i ignorantem ale coś
        wierzyc mi się w to nie chce.
        Czy to nie pomyłka?
        Czy samolot ten był wyposażony w aparature tlenową i instalacje
        antyoblodzeniową? Chyba bez tych urządzeń (szczególnie tlenu) lot na tych
        wysokościach nie jest możliwy.
        .
        • sator_arepo Najciekawsze samoloty Air Show 01.09.03, 16:51
          Moglem byc tylko w sobote. Omineli mnie Red Arrows (szczescie, ze przylatujac w
          soboto okazali kurtuazje wobec widzow i pokrecili pare manewrow przed
          przyziemieniem), ominal mnie tez pokaz F-15 w locie. (Ale samo ''otarcie'' sie
          o F-15 na wystawie bylo tez przezyciem; dotąd ni widzialem go na zywo -
          zaliczonego mam tylko F/A-18 w Bydgoszczy przed szesciu laty).

Ale i sobota była znakomita:
          - akrobatyczne pokazy Patrouille de France (swietnie komentowane) były - jak
          wiecie - porywające.
          - indywidualny pokaz fabrycznych pilotow na MiG-29 przewyzszał wszystko co
          mogli pokazac wojskowi piloci F-16, niezaleznie od kraju pochodzenia;
          - zauwazyliscie jak dziarsko pożegnał się w Radomiu ze służbą poczciwy MiG-
          21 ??? Ze wruszeniem skreciłem małego mpeg-a z przelotu staruszka na pełnym
          ciągu i minimalnym pułapie... Jednak kawał historii i wielki sentyment...
          - ufam też, że nie uszedł waszej uwadze fenomenlany pokaz mozliwości
          transportowca G-222 Spera. Pokazane przez Włocha przeloty na jednym silniku,
          przechyły do 150 stopni, czy pokaz szybkiego dobiegu - mnie zupełnie rozłożyły.
          Chciałbym żeby się okazały, że Casy jakie kupilismy mają podobne właściwości
          lotne...

• dreaded88 150 01.09.03, 17:00
      E tam, to mitologia. Kursującą normalnie liczbą jest 126 do spółki z P-7, Cynk
      ostatnio zszedł do ok. stu, Niemcy twierdzą, że tak naprawdę to tych zestrzeleń
      było 50-60 - i bądź tu mądry (pewnie się taki jeden odezwie, że tak naprawdę
      to 250 plus drugie tyle zarąbanych przez kawalerzystów na pegazach plus trzecie
      zniszczonych przez aeromobilne 7TP, a w ogóle to nazi-komunistyczny spisek,
      żeby nas zniszczyć przez obrabowanie z zestrzeleń, ale to nie należy do
      tematu :-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka