kstmrv 06.12.08, 15:20 oraz kolejne opóźnienia: www.altair.com.pl/start-2152 Producent niby zaprzecza, ale w praktyce pewnie się okaze że będzie nawet jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: Kolejny wzrost kosztów programu F35 06.12.08, 17:32 kstmrv napisał: > oraz kolejne opóźnienia: > www.altair.com.pl/start-2152 > Producent niby zaprzecza, ale w praktyce pewnie się okaze że będzie > nawet jeszcze gorzej. A Ty wowczas bedziesz klaskał rękoma z uciechy. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Kolejny wzrost kosztów programu F35 07.12.08, 02:57 bmc3i napisał: > kstmrv napisał: > > > oraz kolejne opóźnienia: > > www.altair.com.pl/start-2152 > > Producent niby zaprzecza, ale w praktyce pewnie się okaze że będzie > > nawet jeszcze gorzej. > > > > A Ty wowczas bedziesz klaskał rękoma z uciechy. > Znasz moje zdanie na ten temat. Wasi producenci broni doją waszych podatników ostro (czym w zasadzie nie różnią sie od innych potentatów jak właściciele banków i firm samochodowych). Jak nie mogą wydębić odpowiednio wysokiej ceny za samolot to podnoszą zyski wyciągając większą forsę na fazę R&D. BTW ostatno wyszło że ten ten "rewelacyjnie tani" kontrakt na norweskie F35 wcale nie jest taki tani, a wręcz odwrotnie. A do 2014 roku (choć pewnie jeszcze bardziej opóźnią sie dostawy) to cena zapewni jeszcze bardziej wzrośnie: www.altair.com.pl/start-2189 Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: Kolejny wzrost kosztów programu F35 07.12.08, 10:57 Nie powołuj się na stronę Altairu bo nic tam sensownego nie znajdziesz, a te "rosnące ceny" są dziełem "specjalistów" którzy przeliczyli wartość kontraktu podaną w norweskich koronach wedle innego przelicznika walutowego (błędnego dodajmy). Porównanie cen i kosztów użytkowania obu samolotów (a więc F35 i Gripena NG) przeprowadzono wedle przewidywanego w okresie dostawy kursu NOK do USD i SEK (ustalonego przez norweskie MF). A nie wedle przeliczników walutowych z konkretnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: Kolejny wzrost kosztów programu F35 07.12.08, 22:45 kstmrv napisał: > bmc3i napisał: > > > kstmrv napisał: > > > > > oraz kolejne opóźnienia: > > > www.altair.com.pl/start-2152 > > > Producent niby zaprzecza, ale w praktyce pewnie się okaze że > będzie > > > nawet jeszcze gorzej. > > > > > > > > A Ty wowczas bedziesz klaskał rękoma z uciechy. > > > > > Znasz moje zdanie na ten temat. Wasi producenci broni doją waszych > podatników ostro (czym w zasadzie nie różnią sie od innych > potentatów jak właściciele banków i firm samochodowych). Jak nie > mogą wydębić odpowiednio wysokiej ceny za samolot to podnoszą zyski > wyciągając większą forsę na fazę R&D. > BTW ostatno wyszło że ten ten "rewelacyjnie tani" kontrakt na > norweskie F35 wcale nie jest taki tani, a wręcz odwrotnie. A do 2014 > roku (choć pewnie jeszcze bardziej opóźnią sie dostawy) to cena > zapewni jeszcze bardziej wzrośnie: To porownaj jego cene, samolotu V genracji- jakakolwiek realnie by nie była, z cena samolotów IV generacji, czy tam "4,5".... Ef2000, Rafale, czy nawet IVG - Gripen... O przyszlej cenie jednostkowej PAK-FA (jesli powstanie) nawet nie wspominamy. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg A tak przy okazji..... 08.12.08, 17:57 ..... ktoś wie jakie są koszty PAK-FA? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: Kolejny wzrost kosztów programu F35 09.12.08, 21:11 > Znasz moje zdanie na ten temat. Wasi producenci broni doją waszych > podatników ostro (czym w zasadzie nie różnią sie od innych > potentatów jak właściciele banków i firm samochodowych). Jak nie > mogą wydębić odpowiednio wysokiej ceny za samolot to podnoszą Broni nie kupuje, ale jak kiedys bede mieszkal znowu w polsce to chcialbym miec takie ceny samochodow i uslug bankowych jekie zdzieraja ze mnie ci okropni potentanci w stanach... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Kolejny wzrost kosztów programu F35 09.12.08, 21:56 marek_ogarek napisał: > > Znasz moje zdanie na ten temat. Wasi producenci broni doją waszych > > podatników ostro (czym w zasadzie nie różnią sie od innych > > potentatów jak właściciele banków i firm samochodowych). Jak nie > > mogą wydębić odpowiednio wysokiej ceny za samolot to podnoszą > > Broni nie kupuje, ale jak kiedys bede mieszkal znowu w polsce to > chcialbym miec takie ceny samochodow i uslug bankowych jekie > zdzieraja ze mnie ci okropni potentanci w stanach... Ty się módl zeby ceny paliwa nie były w Polsce wyzsze o wiecej niz 200% niz w Stanach, a nie o ceny samochodów :)) Odpowiedz Link Zgłoś