grogreg 11.12.08, 17:47 militarium.net/viewnews.php?id=379 Swoją drogą sporo podobieństw do Mi-24.....funkcjonalnych nie technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 18:01 grogreg napisał: > militarium.net/viewnews.php?id=379 > Swoją drogą sporo podobieństw do Mi-24.....funkcjonalnych nie technicznych. > > > Gdy amerykanie na calego wchodza w MH-60, UH-60 sprzedadza kazdemu, w dowolnej konfiguracji. Nawet jako cyrk objazdowy. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 18:55 W sumie maszynka fajna,dla nas moglaby byc w sam raz,oczywiscie nie jako maszyna szturmowa,ale uzupelniajace ewentualny przyszly helikopter szturmowy.Takie wyposazenie np. 25 bkp,zarowno transpotowiec jak i zapewniejacy wsparcie ogniowe.na pewno bylby w tej roli lepszy od Gluszca(chociaz zeby nawet Gluszce lataly to tez by zle nie bylo:) A czym poza pewnie elektronika,moze napedem i jakims wzmocnionym wirnikiem(plus moze kompozyty) i data rozpoczecia produkcji rozni sie MH-60 od UH-60 ? No i czy mozna powiedziec ze na calego wchodza w MH-60 jesli to wlasciwie glownie maszyna dla sil specjalnych i chyba marynarki? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 19:48 browiec1 napisał: > W sumie maszynka fajna,dla nas moglaby byc w sam raz,oczywiscie nie > jako maszyna szturmowa,ale uzupelniajace ewentualny przyszly > helikopter szturmowy.Takie wyposazenie np. 25 bkp,zarowno > transpotowiec jak i zapewniejacy wsparcie ogniowe.na pewno bylby w > tej roli lepszy od Gluszca(chociaz zeby nawet Gluszce lataly to tez > by zle nie bylo:) A czym poza pewnie elektronika,moze napedem i > jakims wzmocnionym wirnikiem(plus moze kompozyty) i data rozpoczecia > produkcji rozni sie MH-60 od UH-60 ? No i czy mozna powiedziec ze na > calego wchodza w MH-60 jesli to wlasciwie glownie maszyna dla sil > specjalnych i chyba marynarki? Nic w MH-60R/S nie jest takie samo jak w UH/SH-60. Marynarka postanowila zbudowac nowy uniwersalny helikopter, ale z uwagi na to ze UH dobrze sie sprawdzaja, zbudowala MH na bazie tego pierwszego. Tylko ze dotyczy to tak naprawde jedynie budy. Cale bebechy to nowe konstrukcje. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_stulecia Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 21:27 > Gdy amerykanie na calego wchodza w MH-60, UH-60 sprzedadza kazdemu, > w dowolnej konfiguracji. Możesz jaśniej? MH wypiera UH? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 21:49 premier_stulecia napisał: > > Gdy amerykanie na calego wchodza w MH-60, UH-60 sprzedadza kazdemu, > > w > dowolnej konfiguracji. > > Możesz jaśniej? MH wypiera UH? Niezupelnie. MH-60R/S wypierają wszystkie inne z marynarki jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_stulecia Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 21:58 Coś mieszasz, a pierwszy post jest trochę bez sensu (przynajmniej ja go nie rozumiem). UH-60 nie jest/był używany przez marynarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 22:10 premier_stulecia napisał: > Coś mieszasz, a pierwszy post jest trochę bez sensu (przynajmniej ja go nie > rozumiem). UH-60 nie jest/był używany przez marynarkę. przeciez nie napisalem ze jest/był. MH to maszyna zupelnie innej generacji. MH-60R/S bazuje na UH-60L i SH-60B Seahawk, ale to z rubsza biorąc odpowiednik generacyjny NH90, zupelnie "inne technologie" niz SH i UH. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 22:20 W pelni sie zgadzam ze cos tu jest namieszane:) Jesli tylko marynarka robi zmiany(i zdaje sie sily specjalne) to nie ma co pisac ze Stany wchodza na calego w MH,a UH to badziew ktory wepchna kazdemu,skoro reszta sil na nich nadal smiga i smigac dlugo jeszcze bedzie.Jesli juz to mozna ewentualnie napisac ze UH bedzie szerzej dostepny dla innych bo opracowano maszyne nowej generacji(to moze troche na wyrost),ale nie znaczy to ze dostepny jest cyrk objazdowy,chyba ze wieksza czesc sil amerykanskich walczy za pomoca cyrkow objazdowych:)) Jak podobne maszyny wprowadza wszedzie mona bedzie pisac ze Stany wymienily swoj park helikopterowy na zupelnie nowa konstrukcje,idac w pelni w MH:) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 22:24 browiec1 napisał: > W pelni sie zgadzam ze cos tu jest namieszane:) Jesli tylko > marynarka robi zmiany(i zdaje sie sily specjalne) to nie ma co pisac > ze Stany wchodza na calego w MH,a UH to badziew ktory wepchna > kazdemu,skoro reszta sil na nich nadal smiga i smigac dlugo jeszcze > bedzie.Jesli juz to mozna ewentualnie napisac ze UH bedzie szerzej > dostepny dla innych bo opracowano maszyne nowej generacji(to moze > troche na wyrost),ale nie znaczy to ze dostepny jest cyrk > objazdowy,chyba ze wieksza czesc sil amerykanskich walczy za pomoca > cyrkow objazdowych:)) Jak podobne maszyny wprowadza wszedzie mona > bedzie pisac ze Stany wymienily swoj park helikopterowy na zupelnie > nowa konstrukcje,idac w pelni w MH:) W USA kazdy rodzaj sil zbrojnych ma swoj wlasny budzet, i sama planuje za wlasne pieniadze wymiany i modernizacje sprzetu. Jeden i ten sam model jakiejs maszyny moze byc juz dawno wycofany w jednym rodzaju sil zbrojnych, w drugim moze sluzyc jeszcze lata. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Szturmowy UH-60 11.12.08, 23:08 Ja to wiem dokladnie tak samo jak Ty,ale to nie ja pisze tak niejasno: "Gdy amerykanie na calego wchodza w MH-60, UH-60 sprzedadza kazdemu, w dowolnej konfiguracji. Nawet jako cyrk objazdowy.":))) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 11:37 browiec1 napisał: > Ja to wiem dokladnie tak samo jak Ty,ale to nie ja pisze tak > niejasno: > "Gdy amerykanie na calego wchodza w MH-60, UH-60 sprzedadza kazdemu, > w dowolnej konfiguracji. Nawet jako cyrk objazdowy.":))) > Pozdro A co zle napisalem? Taka jest prawda. MH-60R i MH-60S to dwa helikoptery ktore sa bardzo szybko wprowadzane do Marynarki, zastepujac UH-3H, CH-46D, HH-60H, HH-1N, SH-60B oraz SH-60F - czyli wszystko co lata w US Navy. prawda jest tez taka, ze przy tych dwoch maszynach, UH-60 i SH-60 trącą przestarzałością, i raczej predzej niz pozniej, doprowadzi to do podobnych programow jak Marynarki, takze w wojskach ladowych. O ile nie zmodyfikuja po prostu MH-60 do wlasnych wymagan. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 12:35 Czy siły zbrojne USA składają się tylko z marynarki? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 12:50 grogreg napisał: > Czy siły zbrojne USA składają się tylko z marynarki? De facto, najważniejszymi ich czesciami są marynarka i lotnictwo. Siły ladowe przy nich, sa bardzo szczupłe. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 13:26 > De facto, najważniejszymi ich czesciami są marynarka i lotnictwo. Siły ladowe > przy nich, sa bardzo szczupłe. De facto: US Army 1,082,000 ludzi. US Air Forces 328,600 Ludzi. US Navy 332,000 ludzi US Marine Corps 194,000 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 13:51 grogreg napisał: > > De facto, najważniejszymi ich czesciami są marynarka i lotnictwo. Siły la > dowe > > przy nich, sa bardzo szczupłe. > > De facto: > US Army 1,082,000 ludzi. > US Air Forces 328,600 Ludzi. > US Navy 332,000 ludzi > US Marine Corps 194,000 Odejmij od tego miliona ludzi ktorzy zostali zaciagnieci wylacznie w zwiazku z operacjami w iraku i Afganistanie, a nastepnie przyloz roznice do liczb w marynarce i lotnictwie, pi czym porownaj - o to tu chodzi - z analogicznym stosunkime liczebnosci armii z lotnictwem i marynarkami innych krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 14:11 A niby dlaczego mam ich odejmować? Są częścią czynnej armii. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 14:59 grogreg napisał: > A niby dlaczego mam ich odejmować? Są częścią czynnej armii. > > Dlatego ze sa zaciagnieci w ramach sytuacji szczegolnej. To nie jest normalny stan etatowy US Army Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 15:05 Co nie zmienia faktu, że w "chwili obecnej" trwającej już parę dobry lat stan rzeczy wygląda tak, a nie inaczej. I raczej nic nie wskazuje, że "chwila obecna" miałaby się w najbliższym czasie skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 13:38 Juz Grogreg napisal ze Amerykanie( w domysle armia Stanow Zjednoczonych) to nie tylko US NAVY,inni dalej lataja UH-60 i zdaje sie wciaz zamawiaja nowe dla pokrywania strat.Wiec nie wiem dlaczego nagle program MH-60 mialby czynic jakies rewolucje na rynku smiglowcowym i dostepnoscia UH-60(z ktora to dostepnoscia raczej zaden kraj,nie bedacy na amerykanskiej czarnej liscie,nie mial problemow).Jak pisalem wszcesniej - gdy wszedzie wprowadza odpowiedniki MH-60,to mozna powiedziec ze w calosci ida w tym kierunku,maja nowoczasna maszyne,wiec jej starsze wersje beda sprzedawac gdzie popadnie(choc osobiscie watpie bo wtedy zaklady beda zajete produkcja nowego smiglowca dla USA,a nie starego dla np. Egiptu).Jedynie taka mozliwosc jest moim zdaniem gdyby naprawde zaczeli ui nas montowac International blackhawka to moze wtedy... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 13:51 Myślisz, że US Army będzie tak łatwo pozbywać się stareńkich UH-60A, mając jeszcze 150 całkiem sprawnych UH-1H? :) Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Szturmowy UH-60 12.12.08, 19:43 Hej grogreg napisał: > militarium.net/viewnews.php?id=379 > Swoją drogą sporo podobieństw do Mi-24.....funkcjonalnych nie technicznych. Jeśli już miałbym szukać takich porównań to chyba raczej z Mi-8...? Kadłub transportowca pozostał wszak niezmieniony, skrzydła z podwieszeniami oferowane są jako opcja od początku programu UH-60, właściwie jako nowość dodano tylko wieżyczkę z działkiem i oczywiście odpowiednie wyposażenie nawigacyjno-celownicze. Mi-8 w wersji szturmowej także miał jako jedną z opcji ruchome stanowisko strzeleckie pod dziobem (1 km A-12,7) oczywiście belki do podwieszania i przyrządy celownicze także. Odpowiedz Link Zgłoś