Dodaj do ulubionych

Wizje grafików CIA

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 15:51
Witam
szukam w sieci, ale nie mogę nic znaleźć :-((((( jpg-ów z artystycznywi
wizjami sprzętu radzieckiego. Może ktoś coś takiego znalazł??? Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Cattaraugus Re: Wizje grafików CIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 16:07
      Dziś to już niełatwa sprawa. To już prawie grafika kolekcjonerska, tak samo,
      jak na rynku kolekcjonerskim handluje się oryginałami komunikatów prasowych
      Pentagonu po katastrofie w hiszpańskich wodach przybrzeżnych B-52G z bombami
      wodorowymi. Były w tych komunikatach takie brednie, że rychło je wycofano z
      obiegu, dlatego dziś są już jak "znaczek Mauritius" i to jeszcze z błędem.

Apogeum tego typu graficznej "radosnej twórczości" było w latch 70. i 80.
      Wystarczy tylko spojrzeć na prasę lotniczą z tamtych lat - Flight, Interavia,
      Flug Revue, Air International itp. Dziś można już tylko boki zrywać, jak
      amerykański "mały Kazio" wyobrażał sobie MiG-a-23, MiG-a-25, MiG-a-29, Su-25,
      Mi-28 itp.
      • Gość: kpt. Żbik Re: Wizje grafików CIA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 16:28
        no właśnie!
        mi nie chodzi o oryginały ale o fotki do ściągnięcia z net-u. A jak fajnie
        rysowali chłopaki silosy ICBM-ów, bazy okrtów podwodnych itp.
        pozdr
        • Gość: Cattaraugus Re: Wizje grafików CIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 16:42
          Cha! Z netem to gorzej - nigdy w nim takich rzeczy nie widziałem. Bez wątpienia
          mam takie rzeczy gdzieś w swoim archiwum gromadzonym bite 30 lat, ale po
          pierwsze znalezienie tego to istny koszmar, po drugie chwilowo straciłem
          kontakt z dobrym skanerem. Musielibyśmy wrócić do tematu za miesiąc, to może
          bym coś znalazł.

Pozdrawiam

C.
          • Gość: kpt. Żbik Re: Wizje grafików CIA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 10:09
            Witaj!
            Zazdroszcze takiego archiwum. Ja jedynie mam prawie wszystkie "Żbiki" :-)
            Jak byś coś znalazł i chciał podesłać jakś gif. czy jpeg. to byłoby bardzo
            miło :-) pisz na: jak9@gazeta.pl
            Pozdr
            PS ja znalazłem przypadkiem kilka takich grafik, ale nie na stronie im
            poświęconym tylko gdzieś zapodzianym w otchłani internetu.
            • Gość: Cattaraugus Re: Wizje grafików CIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 10:41
              Szukam tych grafik od wczoraj i oczywiście jak na złość niczego nie mogę
              znaleźć. Znalazłem wprawdzie 6-stronicowy artykuł pt. "The Guns of Glasnost"
              (Air Force Magazine, czerwiec 1987), w którym aż się prosi o te grafiki z
              gatunku "porysuj mi mamo", bo właśnie jest w tym artykule mowa m.in. o ICBM-
              ach, ale też jak na złość jest ten artykuł ilustrowany fotografiami - czołgu T-
              80, Tupolewa Bear-F i instalacji radarowej w Pechorze (zdjęcie satelitarne).

Będę szukać dalej, Twojego maila odnotowałem i będę się zgłaszać

Pozdrawiam

C.
              • god_save_the_queen Re: Wizje grafików CIA 03.01.04, 19:35
                W jakiejś gazecia amerykańskiej z lat 50 był artykół o radzieckim samolocie z
                napędem atomowym... Jak coś to dajcie znać a poszukam informacyji o tym, niestey
                oryginału ani kopii gazetki nie mam :(
    • Gość: gaduła Re: sam widziałem ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 16.12.03, 14:37
      były to wizje; tajnych baz okrętów podwodnych na Pacyfiku, pociągów z rakietami
      z pociskami nuklearnymi itp,
      szukaj tych na serwerze chyab CIA lub NSA !
      duzo tego było, miałem skopiowne, ale padł mi dysk i wszystko diabli wzięli,
      jak znajdziesz zostaw na liscie link
      pozdrowienia
    • Gość: kpt. Żbik Znalazłem!!!! :-)))))) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 15:42
      www.fas.org/irp/dia/ product/ssdp.htm

oraz ciekawszy i liczniejszy www.dia.mil/History/Art/index.html

Pozdr
      • Gość: Cattaraugus Gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 15:51
        Kapitanie!

Gratulacje. Ja o Tobie nie zapomniałem i szukam u siebie, bo wiem, że gdzieś to
        mam, ale nie NIE ZNALZłEM (jak dotąd).

Rzeczywiście znalazłeś fajne rzeczy, ale ja podczas naszej pierwszej dyskusji
        myślałem o jeszcze innych grafikach - czarno-białych i jeszcze bardziej
        wydumano-abstrakcyjnych. Te, które Ty znalazłeś, to już jest inna generacja,
        taka rzekłbym - mniej humorystyczna. Jak ja sobie przypominam pierwsze
        malowanki Su-25 to po prostu można się posikać ze śmiechu, gdy się już poznało
        oryginalny samolot.

Cały czas kombinuję, gdzie ja to mam...

Gratuluję internetowego sukcesu researcherskiego i pozdrawiam

C.
        • Gość: Kpt. Zbik Re: Gratulacje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 16:20
          Dzięki Cattaraugusie!

Ale tu też są niezłe smaczki:
          www.dia.mil/Graphics/History/heavy-lift.jpg
          Salwador Dali się chowa! Jakie kolory! Jaka kompozycja!

albo to: www.dia.mil/Graphics/History/burningbuildings.jpg - ciekawe
          ile zapałcili temu 'artyście' i jaką wartość poznawczą ma to dzieło (dla
          analitykoe, decydentów) i pospis:
          [Soviet Artillery Urban Training
          by John F. Hessenauer Jr., 1982
          The Red Army trained extensively for urban combat in Central Europe. The
          Soviet combined arms units stationed in East Germany conducted realistic live
          fire exercises at specially constructed urban training sites.] - jedym słowem
          bez rysunku ani rusz!! ;-)

i coś od Armii Radzieckiej dla US.Army
          www.dia.mil/Graphics/History/field_laser_9.jpg czyli polujemy na Bin-
          Ladena korzystając z najnowszych zdobyczy Karju Rad!
          [Soviet Mobile Laser in Afghanistan
          by Edward L. Cooper, 1985
          The Soviets continued a large, well-funded program to develop tactical laser
          weapons in the 1980s. There were reports that the USSR employed mobile laser
          platforms in Afghanistan against personnel, unprotected targets, and sensors.]

Pozdr ;-)

• Gość: A.L. Re: Znalazłem!!!! :-)))))) IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 09:24
        Fajna strona, ciekawy temat. Szczególnie podoba mi się: Soviet Mobile Laser in
        Afghanistan - chyba się amerykańscy chłopcy za bardzo rozpędzili w swoich
        wizjach.

Pzdr.
        • Gość: kpt. Żbik do Miszy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 10:09
          Soviet Mobile Laser in Afghanistan! Może przybliżysz nam trochę tej broni
          rodem ze Star Wars ;-))
          Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka