Gość: kpt. Żbik IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 15:51 Witam szukam w sieci, ale nie mogę nic znaleźć :-((((( jpg-ów z artystycznywi wizjami sprzętu radzieckiego. Może ktoś coś takiego znalazł??? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cattaraugus Re: Wizje grafików CIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 16:07 Dziś to już niełatwa sprawa. To już prawie grafika kolekcjonerska, tak samo, jak na rynku kolekcjonerskim handluje się oryginałami komunikatów prasowych Pentagonu po katastrofie w hiszpańskich wodach przybrzeżnych B-52G z bombami wodorowymi. Były w tych komunikatach takie brednie, że rychło je wycofano z obiegu, dlatego dziś są już jak "znaczek Mauritius" i to jeszcze z błędem. Apogeum tego typu graficznej "radosnej twórczości" było w latch 70. i 80. Wystarczy tylko spojrzeć na prasę lotniczą z tamtych lat - Flight, Interavia, Flug Revue, Air International itp. Dziś można już tylko boki zrywać, jak amerykański "mały Kazio" wyobrażał sobie MiG-a-23, MiG-a-25, MiG-a-29, Su-25, Mi-28 itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpt. Żbik Re: Wizje grafików CIA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 16:28 no właśnie! mi nie chodzi o oryginały ale o fotki do ściągnięcia z net-u. A jak fajnie rysowali chłopaki silosy ICBM-ów, bazy okrtów podwodnych itp. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cattaraugus Re: Wizje grafików CIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 16:42 Cha! Z netem to gorzej - nigdy w nim takich rzeczy nie widziałem. Bez wątpienia mam takie rzeczy gdzieś w swoim archiwum gromadzonym bite 30 lat, ale po pierwsze znalezienie tego to istny koszmar, po drugie chwilowo straciłem kontakt z dobrym skanerem. Musielibyśmy wrócić do tematu za miesiąc, to może bym coś znalazł. Pozdrawiam C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpt. Żbik Re: Wizje grafików CIA IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 10:09 Witaj! Zazdroszcze takiego archiwum. Ja jedynie mam prawie wszystkie "Żbiki" :-) Jak byś coś znalazł i chciał podesłać jakś gif. czy jpeg. to byłoby bardzo miło :-) pisz na: jak9@gazeta.pl Pozdr PS ja znalazłem przypadkiem kilka takich grafik, ale nie na stronie im poświęconym tylko gdzieś zapodzianym w otchłani internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cattaraugus Re: Wizje grafików CIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 10:41 Szukam tych grafik od wczoraj i oczywiście jak na złość niczego nie mogę znaleźć. Znalazłem wprawdzie 6-stronicowy artykuł pt. "The Guns of Glasnost" (Air Force Magazine, czerwiec 1987), w którym aż się prosi o te grafiki z gatunku "porysuj mi mamo", bo właśnie jest w tym artykule mowa m.in. o ICBM- ach, ale też jak na złość jest ten artykuł ilustrowany fotografiami - czołgu T- 80, Tupolewa Bear-F i instalacji radarowej w Pechorze (zdjęcie satelitarne). Będę szukać dalej, Twojego maila odnotowałem i będę się zgłaszać Pozdrawiam C. Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Wizje grafików CIA 03.01.04, 19:35 W jakiejś gazecia amerykańskiej z lat 50 był artykół o radzieckim samolocie z napędem atomowym... Jak coś to dajcie znać a poszukam informacyji o tym, niestey oryginału ani kopii gazetki nie mam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Re: sam widziałem ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 16.12.03, 14:37 były to wizje; tajnych baz okrętów podwodnych na Pacyfiku, pociągów z rakietami z pociskami nuklearnymi itp, szukaj tych na serwerze chyab CIA lub NSA ! duzo tego było, miałem skopiowne, ale padł mi dysk i wszystko diabli wzięli, jak znajdziesz zostaw na liscie link pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpt. Żbik Znalazłem!!!! :-)))))) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 15:42 www.fas.org/irp/dia/ product/ssdp.htm oraz ciekawszy i liczniejszy www.dia.mil/History/Art/index.html Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cattaraugus Gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.04, 15:51 Kapitanie! Gratulacje. Ja o Tobie nie zapomniałem i szukam u siebie, bo wiem, że gdzieś to mam, ale nie NIE ZNALZłEM (jak dotąd). Rzeczywiście znalazłeś fajne rzeczy, ale ja podczas naszej pierwszej dyskusji myślałem o jeszcze innych grafikach - czarno-białych i jeszcze bardziej wydumano-abstrakcyjnych. Te, które Ty znalazłeś, to już jest inna generacja, taka rzekłbym - mniej humorystyczna. Jak ja sobie przypominam pierwsze malowanki Su-25 to po prostu można się posikać ze śmiechu, gdy się już poznało oryginalny samolot. Cały czas kombinuję, gdzie ja to mam... Gratuluję internetowego sukcesu researcherskiego i pozdrawiam C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kpt. Zbik Re: Gratulacje IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 16:20 Dzięki Cattaraugusie! Ale tu też są niezłe smaczki: www.dia.mil/Graphics/History/heavy-lift.jpg Salwador Dali się chowa! Jakie kolory! Jaka kompozycja! albo to: www.dia.mil/Graphics/History/burningbuildings.jpg - ciekawe ile zapałcili temu 'artyście' i jaką wartość poznawczą ma to dzieło (dla analitykoe, decydentów) i pospis: [Soviet Artillery Urban Training by John F. Hessenauer Jr., 1982 The Red Army trained extensively for urban combat in Central Europe. The Soviet combined arms units stationed in East Germany conducted realistic live fire exercises at specially constructed urban training sites.] - jedym słowem bez rysunku ani rusz!! ;-) i coś od Armii Radzieckiej dla US.Army www.dia.mil/Graphics/History/field_laser_9.jpg czyli polujemy na Bin- Ladena korzystając z najnowszych zdobyczy Karju Rad! [Soviet Mobile Laser in Afghanistan by Edward L. Cooper, 1985 The Soviets continued a large, well-funded program to develop tactical laser weapons in the 1980s. There were reports that the USSR employed mobile laser platforms in Afghanistan against personnel, unprotected targets, and sensors.] Pozdr ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Znalazłem!!!! :-)))))) IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 09:24 Fajna strona, ciekawy temat. Szczególnie podoba mi się: Soviet Mobile Laser in Afghanistan - chyba się amerykańscy chłopcy za bardzo rozpędzili w swoich wizjach. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpt. Żbik do Miszy! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 10:09 Soviet Mobile Laser in Afghanistan! Może przybliżysz nam trochę tej broni rodem ze Star Wars ;-)) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś