Dodaj do ulubionych

Zabic BRDE

07.04.02, 08:43
Nieznani sprawcy coraz czesciej zatruwaja rzeke Brde.Sprawcy tego barbazynstwa
sa trudno wykrywalni - czy aby napewno ? Nie bardzo chce mi sie wierzyc,ze tak
trudno jest w koncu wykryc zrodlo i przyczyne tych zanieczyszczen.Czytalem
kiedys artykul,ze przed wojna Brda w Bydgoszczy byla bardzo czysta.
Bydgoszcz byla nazywana potocznie "BOMBONIERKA".O Brdzie pisano,ze w tych
czasach karpie byly przechowywane w specjalnych siatkowanych boksach w okresie
przedswiatecznym.Co by bylo dzisiaj,gdyby je tak przechowywano w Brdzie?
Nie musialbym juz uzywac do oleju do smazenia ? :)))
Potrawa nazywalyby sie ;"KARP a,la BRDA " ?

Co na to wojewoda oraz WYDZIAL OCHRONY SRODOWISKA ? Co na to bydgoska
prokuratura ?

radca

Obserwuj wątek
    • Gość: fin Re: Zabic BRDE IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.04.02, 09:10
      radca napisał(a):
      > Czytalem kiedys artykul,ze przed wojna Brda w Bydgoszczy byla bardzo czysta.

Nie jestem przekonany, czy to jest prawda. Układ kanalizacyjny sródmiescia (scieki prosto do Brdy)
      jest spadkiem po XIX i początku XX w. W Bydgoszczy mieszkało przed wojną 140 tys. ludzi,
      przemysł był dobrze rozwinięty. I jakos nie kojarzę, żeby wtedy Bydgoszcz miała oczyszczalnię
      scieków. Ja tam bym wtedy także wody z Brdy nie pił.
      Pozdr
      • Gość: serwal Re: Zabic BRDE IP: *.cps.pl 07.04.02, 19:05
        Gość portalu: fin napisał(a):

> Nie jestem przekonany, czy to jest prawda. Układ kanalizacyjny sródmiescia (sci
        > eki prosto do Brdy)
        > jest spadkiem po XIX i początku XX w. W Bydgoszczy mieszkało przed wojną 140 ty
        > s. ludzi,
        > przemysł był dobrze rozwinięty. I jakos nie kojarzę, żeby wtedy Bydgoszcz miała
        > oczyszczalnię
        > scieków. Ja tam bym wtedy także wody z Brdy nie pił.
        > Pozdr

Mówiono mi już dawno temu,że na Wyżynach(tam gdzie MPC) była przed wojną
        biologiczna oczyszczalnia ścieków z jakąś dopompownią.Czy ktoś wie o tym?
        • Gość: LiLSnake Re: Zabic BRDE IP: *.i4.auc.dk 07.04.02, 19:16
          Gość portalu: serwal napisał(a):

> Mówiono mi już dawno temu,że na Wyżynach(tam gdzie MPC) była przed wojną
          > biologiczna oczyszczalnia ścieków z jakąś dopompownią.Czy ktoś wie o tym?

Biologiczna chyba w tym sensie, ze byly to po prostu pola irygacyjne, ktore
          zreszta nadal sa uzywane przy EC na Kapusciskach (nie wiem, czy na Wyzynach tez
          cos takiego bylo). Ale chyba jednak scieki z centrum nie byly przepompowywane az
          tak daleko, pewnie jednak plynely prosto do Brdy.
    • radca Re: Zabic BRDE 07.04.02, 09:11
      W zeszlym roku,az pieciokrotnie Brda zostala zanieczyszczona.Mamy dopiero
      wiosne i juz znowu zanieczyszczenie.Ile jeszcze sie zdarzy do konca tego roku.

Czy chcemy,aby nasza rzeka Brda stala sie BAGNEM lub SZAMBEM - przez WANDALI ?

radca
      • Gość: fin Re: Zabic BRDE IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.04.02, 09:23
        radca napisał(a):
        > W zeszlym roku,az pieciokrotnie Brda zostala zanieczyszczona.Mamy dopiero
        > wiosne i juz znowu zanieczyszczenie.

Mówisz o tym wycieku w pobliżu mostów na Focha sprzed kilkunastu dni, czy jest cos nowego?
        Tamta sprawa cos chyba przycichła, nie słyszałem, żeby WIOŚ namierzył truciciela.
        Pozdr

• radca Re: Zabic BRDE 07.04.02, 09:28
          Tak,to mialem na mysli.

radca
          • Gość: fin Re: Zabic BRDE IP: *.atr.bydgoszcz.pl 07.04.02, 09:34
            Myslę, że póki nie zostaną zbudowane dwa wielkie kolektory, jeden po północnej a drugi po
            południowej stronie Brdy, które doprowadzą scieki z centrum do 2 oczyszczalni: Fordon i
            Kapusciska, to nie uda się w pełni opanować sytuacji podobnych wycieków. Choć oczywiscie
            WIOŚ powinien się o to starać.
            Pozdr
          • radca Re: Zabic BRDE 07.04.02, 09:37
            Taka rzeka plynaca przez srodek miasta -to prawdziwy SKARB.Ile miast na swiecie
            pragnie miec takie rzeki-niestety natura nie obdarzyla ich tym zaszczytem.
            Drzewo mozna wsadzic,mozna posadzic duzo zieleni i posiac traw.
            Lecz rzeki ? -tego nie mozna sobie wybudowac.To sama natura dala nam takie cudo.
            Lecz ludzie w swej bezmyslnosci i SAMOLUBSTWIE-niszcza i dewastuja wspolne
            dobro.Takie bogate miasto-takie miasto pelne ambicji.Taki bogaty REGION i co ?
            Tylu "madrych i wybitnych politykow" -tylu krzykaczy politycznych.Jakos nic nie
            bylo glosno slychac - by ktorys z nich byl mocno zaangazowany w OCHRONE
            SRODOWISKA.

radca
            • Gość: Baton Re: Zabic BRDE IP: *.psi-net.pl 07.04.02, 22:40
              Mimo wszystko trzeba zauwazyc, ze od pewnego czasu
              SA czynione jakies starania by Brdzie nadac jakis urok.
              W koncu nie mozna zapominac, ze przy jazie farnym odbywaly
              sie zawody (rangi mistrzostw Europy bodajze) w ......
              KAJAKARSTWIE GORSKIM!!!! Ile miast polozonych tak jak Bydzia
              moze sie takimi zawodami poszczycic???
              • Gość: LilSnake Re: Zabic BRDE IP: *.i4.auc.dk 07.04.02, 22:44
                No tak... Az dziwne, ze jeszcze nie organizuja bungy jumping z Mostu
                Staromiejskiego. To by byla atrakcja! :)
                • Gość: adek Re: Zabic BRDE IP: *.ic.net.pl 08.04.02, 08:43
                  Jakość wody w Brdzie w ostatnich latach i tak się poprawiła . Niestety głównie
                  dlatego , że upadło wiele zakładów przemysłowych . Ale przechodząc koło naszej
                  rzeki nie śmierdzi już tak jak śmierdziała jeszcze na początku lat 90-tych.
                  A ryby i tak wytrzymują. Pod mostem staromiejskim w maju można
                  zaobserwować "tarło" Leszcza (nie tego z forum :-)). Piękny widok.
                  • radca Re: Zabic BRDE 08.04.02, 17:32
                    Pamietam,jak kiedys poplynalem kajakiem z BRDYUJSCIA w strone Bydgoszczy
                    ( centrum).W pewnym momencie wstajac na nim,wypadlem za burte.KIedy wszedlem z
                    powrotem do kajaku-to ukazal mi sie straszny widok.Moje cialo bylo cale czarne.
                    Pokryty bylem caly jaks mazia-przypominajaca smole z olejem.Nie moge tego
                    widoku zapomniec do dzisiaj.Wygladalem jak te ptaki na oceanach i morzach-
                    po katastrofach TANKOWCOW.Nie moglem uwierzyc,ze w takich smarach i olejach -
                    jest jeszcze jakies ZYCIE.

radca
                    • Gość: LilSnake Re: Zabic BRDE IP: *.i4.auc.dk 08.04.02, 18:20
                      Przyroda cale szczescie dosc szybko sie regeneruje, jesli jest pozostawiona
                      samej sobie i te oleje i smary zostana "zjedzone" prez rozne bakterie.
                      Zobaczysz, gdy zatkane zostana wszystkie odplywy sciekow do Brdy, a
                      oczyszczalnie beda dzialac pelna para, to w pare lat stan wody kolosalnie sie
                      poprawi- tak samo stan zycia biologicznego w rzece. Juz teraz widac bardzo duza
                      poprawe. Mieszkam w Srodmiesciu w odleglosci 15 metrow od rzeki i dobrze
                      pamietam, jak jeszcze calkiem niedawno rzeka cuchnela, a nurtem pomykaly g...a.
                      Teraz trzeba naprawde wytezyc oczy i nos, zeby zobaczyc taki obrazek i poczuc
                      jakis zapaszek, chyba ze przy ktoryms z odplywow sciekow. Ja wierze, ze juz
                      wkrotce bedzie z Brda bedzie naprawde dobrze i miasto bedzie moglo zwrocic sie
                      w jej strone o wiele bardziej niz dotychczas (zreszta to przewiduje plan
                      zagospodarowania miasta).
                      • radca Re: Zabic BRDE 08.04.02, 18:34
                        To prawda,to juz nie jest ta szara brudna Bydgoszcz z cuchnaca Brda.
                        Teraz milo i przyjemnie sie patrzy na SPICHRZE.Wspaniale pretentuje sie POCZTA
                        GLOWNA.Brda w samym srodmiesciu rowniez prezentuje sie okazale.Przyjemnie
                        jest posiedziec nad brzegiem.Dobrze jeszcze by bylo,aby cos sie dzialo
                        ciekawego.Same obskurne barki z pijacymi piwo-to nie jest najlepszy widok.
                        Moim zdaniem mozna byloby prowadzic jakies festyny kolo TEATRU.
                        Ale to juz temat osobny temat.Glownie zalezy nam napewno wszystkim ;
                        "ABY BRDA BYLA BRDA "

radca
                        • Gość: Fore BRDA i inne IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 11:00
                          Hmmm- z tego co mnie uczono, pamiętam, że to, że w rzece pływają jeszcze jakieś
                          ryby nie oznacza, że toczy sie tam "czyste " życie"))0 Podawano przykład raków -
                          takiego wyznacznika "ekologicznego"- jako organizmu, który reaguje szybko na
                          zanieczyszcenie wody - czyli : w jeziorze jest rak- = jezioro jest czyste, w
                          jeziorze nie ma raków = jezioro jest zanieczyszczone. P kilku latach badań
                          okazało się, że raki przeszły jakąś tam zmiane ewolucyjna i po porstu
                          przystosowały sie do związków, które poprzednio im szkodziły.
                          Ale wracając do baranów - Brda w swoich początkach (np Przechlewo i dalej)
                          jeszcze kilka lat temu była piękną, czysta rzeką- zupełnie nie przypominającą
                          tej mazi w Bydgoszczy.
                          Płynęłam kajakiem i byłam bardzo urzeczona nie tylko czystością wody, ale i
                          samym kształtem rzeki - na poczatku bardziej przypomina górski potok.
                          Naprawdę przepiekne widoki - i brzegów i tego, co trochę dalej.
                          Ostatniego dnia (chyba dziesiątego) spływu, gdzieś na wysokości Czarnej Drogi
                          spływ został zakończony - właśnie ze wzgledu na to, że uroki sie skończyły i
                          nie ma sensu pobrudzić kajaka, siebie i przytruć się jakimis oparami.
                          Oprócz tych miłych wspominek zastanawia mnie jeszcze jedno - czy ktos wie, czy
                          Befana (bo to był chyba wyciek z Befany) zapłaciła jakąś karę a jeżeli tak, to
                          jak wysoką?
                          • Gość: Fore Re: BRDA i inne IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 11:02
                            I jeszcze jedno - wiem , ze to nie to samo, ale mój Tata pływał jako młode
                            dziecię w Kanale Bydgoskim i bardzo to sobie chwalił:))
                            Fore dygresyjna
                          • ochman Re: BRDA i inne 09.04.02, 11:07
                            Pamietam jak pare lat temu (jeszcze przed zmiana
                            pieniedzy w Polsce) Polam zostal ukarany kara pieniezna
                            za zanieczyszczenie srodowiska rtecia, ktora znajdowano
                            w okolicznej glebie, zwierzetach i ludziach. Bylo to:
                            13 (slownie: trzynascie) starych groszy.

Takze nie liczylbym na zbyt duzo...
                            • radca Re: BRDA i inne 09.04.02, 17:58
                              Jak sie dowiadujemy sprawca ZANIESZCZENIA BRDY -byla FABRYKA NARZEDZI " BEFANA".
                              Mialo to miejsce 28 marca br.Taki jest wynik kontroli WOJEWODZKIEGO
                              INSPEKTORA OCHRONY SRODOWISKA.

radca

ps, czy dowiemy sie PUBLICZNIE -jakie KONSEKWENCJE zostana wyciagniete ?
                              Czy zostanie zastosowane jakies ZADOSCUCZYNIENIE ? Czy moze o naszej wspolnej
                              rzece BRDZIE-beda tylko decydowac urzednicy ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka