Dodaj do ulubionych

Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy

IP: *.awacom.pl 16.12.03, 23:47
....hmmmmm.... co do inwestycji to... zero rewelacji, ale dziwi mnie czemu my
remontujemy OSTROMECKO?? to chyba już inne miasto nie?
Obserwuj wątek
    • ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 02:31
      Oj zonc! Nasluchales sie za duzo argumentow klotni obozow politycznych:)
      Uwazam, ze Palac w Ostromecku powinien byc remontowany z miejskiej kasy dlatego
      ze:
      - Cenny zabytek sie rujnuje w oczach, a Bydgoszcz zabytkami nie stoi,
      - Park przypalacowy jest rownie piekny a nawet piekniejszy niz Myslecinek,
      - nie wyobrazam sobie aby bidna gmina Dabrowa Chelminska mogla poniesc koszty
      remontu i utrzymania a wtedy:
      • ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 08:27
        drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i odejmowac ;)))

popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficyt który zostanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze sie stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :))

Apropos pytania zonca remont palacu w Ostromecku zostal wrzucony do budżetu przez radnych SLD. Z tego powodu obcieto np. pieniadze dla ZDMiKP. spowodowalo to zwolnienie kilku kierowcow MZK, zawieszenie na pewnin czas lini 91 i drastyczne obnizenie liczby kursow w wiekszosci lini autobusowych w Bydzi. Nie wspomne o braku pieniedzy na remont dróg.

pzdr.
        • ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 18:14
          ivica napisał:

> drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i
          odejmowac ;))
          > )
          >
          > popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficyt który
          zo
          > stanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze
          sie
          > stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :))
          >
          Nie manipuluj cyframi. Co roku splaca sie czesc zadluzenia, bo tego wymagaja
          umowy z bankami, wiec co najwyzej mozesz powiedziec o rotacji dlugu. Splata 15
          mln starych dlugow przy zaciagnieciu 42 mln nowych jest wzrostem zadluzenia i
          de facto zadnym dzialaniem oddluzajacym miasto. Wiec jak Dombrowicz
          usprawiedliwial brak inwestycji duzym zadluzeniem miasta i dzialaniami
          oddluzeniowymi (Ze "splaca" - smiechu warte) po prostu klamal.
          Dziwne, ze teraz slyszymy ze zadluzenie siega tylko 40 paru procent wiec
          jestesmy na bezpiecznym poziomie!!! Jeszcze niedawno ktos krzyczal o bliskim
          bankructwie miasta. Dombrowicz okazuje sie byc takim samym szarlatanem jak
          SLDowcy:(

Poza tym dziwie sie, ze przy tak bezpiecznym poziomie zadluzenia inwestujemy
          tylko 6% naszych wydatkow!!!! Torun np. planuje 17%, przy zadluzeniu bliskim
          60%.
          Niech mi tez Dombrowicz przedstawi ile set, badz tysiecy, bydgoszczan skorzysta
          na 6,2 mln zlotych przeznaczonych na drogi osiedlowe. Czy z 11% pieniedzy
          przeznaczonych na inwestycji skorzysta chociaz 11% bydgoszczan (ok. 42 000)???

A gdzie jest pozycja Park Technologiczny na terenie Zachemu???? Na czacie
          obiecywal w przyszlym roku nowe firmy. Znowu klamal? A moze chce je przyciagnac
          nie ponoszac zadnych kosztow inwestycyjnych? Moze chce wymusic od firm
          produkcyjno-uslugowych granty na inwestycje niczym od hipermarketow?

pozdrawiam

p.s. Taryfa ulgowa dla Dombrowicza sie skonczyla w momencie zakonczenia czatu.

• ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 23:54
            I jeszcze jedno pytanie:

Ile do tych 6,3 mln zlotych na lokalne drozki doloza sie sami zainteresowani -
            mieszkancy tych ulic? Dlaczego miasto moim kosztem faworyzuje nielicznych
            mieszkancow, mieszkajacych czesto w o wiele lewpszych warunkach i majacych
            zwykle wiecej kasy niz ci z osiedli wielkoplytowych czy Srodmiescia???

Rozumiem, ze Dombrowicz mieszkajac na osowej jako "doswiadczony" uwaza problem
            gruntowek za jeden z priorytetowych problemow miasta. Na pewno zyska tym troche
            glosow. Ale ja bym chcial rowniez wiedziec czy przy budowanych/remontowanych
            ulicach nie mieszkaja przypadkiem jego dobrzy znajomi, rodzina i nowa smietanka
            towarzyska i ich znajomi, ktora nastala po wyborach. W koncu w dzielnicach, w
            ktorych ten problem wystepuje, taka warstwa zamieszkuje. Ivica tez;)

I nie czepialbym sie gdyby nie proporcje wydatkow w inwestycjach oraz ogolny
            ich udzial w wydatkach budzetu. Nie mieszkamy we wsi gdzie gruntowki sa
            priorytetem:(
            Dombrowicz=Soltys?
            • ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 02:09
              ispan napisał:

> I jeszcze jedno pytanie:
              >
              > Ile do tych 6,3 mln zlotych na lokalne drozki doloza sie sami zainteresowani -
              > mieszkancy tych ulic? Dlaczego miasto moim kosztem faworyzuje nielicznych
              > mieszkancow, mieszkajacych czesto w o wiele lewpszych warunkach i majacych
              > zwykle wiecej kasy niz ci z osiedli wielkoplytowych czy Srodmiescia???

widac iz mieszkasz gdzies w Centrum. Syty głodnego nie zrozuie

>
              > Rozumiem, ze Dombrowicz mieszkajac na osowej jako "doswiadczony" uwaza problem
              > gruntowek za jeden z priorytetowych problemow miasta. Na pewno zyska tym troche
              >
              > glosow.

No tak jesli bedziemy patrzec na to przez ten pryzmat to juz nic nie mozna dla Bydgoszczy zrobic, bo moze to spowoduje iz ktos bedzie chcial na Prezydenta zaglosowac. Nie widzisz w swoich slowach hipokryzji??

Ale ja bym chcial rowniez wiedziec czy przy budowanych/remontowanych
              > ulicach nie mieszkaja przypadkiem jego dobrzy znajomi, rodzina i nowa smietanka
              >
              > towarzyska i ich znajomi, ktora nastala po wyborach.

Z tego co wiem to piorytety do utwardzania dróg ZDMiKP przekazują Rady Osiedli, ale pewnie tam tez sami ludzie Dombrowicza co ispanie??

W koncu w dzielnicach, w
              > ktorych ten problem wystepuje, taka warstwa zamieszkuje. Ivica tez;)

Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie gospodarczym. Ja sie pytam gdzie?? A co do mnie to nie muszisz sie martwic. Mam to szczescie mieszkac na wyasfaltowanej ulicy (i to od 10 lat - co byś nie myslal i z od roku ) :))

>
              > I nie czepialbym sie gdyby nie proporcje wydatkow w inwestycjach oraz ogolny
              > ich udzial w wydatkach budzetu. Nie mieszkamy we wsi gdzie gruntowki sa
              > priorytetem:(

Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wiele lat byl odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dziwne ale np. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzonego gazu. Co powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc?? Łatwo ci mowic czlowieku z centrum.

pzdr.
              • ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 18:06
                ivica napisal:

> widac iz mieszkasz gdzies w Centrum. Syty głodnego nie zrozuie

I co to ma do rzeczy? Propaganda stylem komuszkow:(
                Ponawiam pytanie: Ile doloza do tych "inwestycji" sami mieszkancy tych ulic???

>No tak jesli bedziemy patrzec na to przez ten pryzmat to juz nic nie mozna dla
                > Bydgoszczy zrobic, bo moze to spowoduje iz ktos bedzie chcial na Prezydenta
                zag
                > losowac. Nie widzisz w swoich slowach hipokryzji??

Hehe! Dobre! Kto skorzysta na drogach osiedlowych? Na pewno nie ja. I to nawet
                w najmnejszym stopniu. Od tego nie przybedzie nam ani miejsc pracy ani
                czystszego srodowiska. Poziom edukacji sie nie poprawi itp. itd.
                Jedyna korzyscia bedzie wygoda nielicznej grupy mieszkancow i troche glosow na
                Dombrowicza. Czysta prawda y czyste fakty, gdzie tu miejsce na hipokryzje:(((

> Z tego co wiem to piorytety do utwardzania dróg ZDMiKP przekazują Rady
                Osiedli,
                > ale pewnie tam tez sami ludzie Dombrowicza co ispanie??
                >
                Z tego co Ty wiesz i z tego co ja to tak jest. Ale ja postawilem pytanie
                retoryczne, ktore nie musi byc bez sensu. Prezydent mimo wszystko ma duza
                wladze nad podleglymi mu urzedami, ktore to i owo musza wybrac i zatwierdzic.

> Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie
                gospodarczym.

Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi.

> Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wiele lat
                byl
                > odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dziwne ale n
                > p. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzonego gazu.
                C
                > o powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc?? Łatwo
                c
                > i mowic czlowieku z centrum.
                >
                I co ma jedno do drugiego. Zrozum, ze na gruntowkach nie skorzysta rozwoj
                miasta i nie skorzysta nawet polowa mieszkancow. Dlatego w dobie tak kiepskiej
                sytuacji ekonomicnzej miasta uwazam tak duzy odsetek wydatkow na gruntowki (de
                facto pseudoinwestycji) za bezcelowy. Jezeli Ty i Dombrowicz uwazacie moj tok
                myslenia za hipokryzje, to bardzo mi przykro za Was obu:(((

Pozdraiwam
                • ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 29.12.03, 03:06
                  ispan napisał:

> Hehe! Dobre! Kto skorzysta na drogach osiedlowych? Na pewno nie ja.

Widac....

I to nawet
                  > w najmnejszym stopniu. Od tego nie przybedzie nam ani miejsc pracy ani
                  > czystszego srodowiska. Poziom edukacji sie nie poprawi itp. itd.
                  > Jedyna korzyscia bedzie wygoda nielicznej grupy mieszkancow i troche glosow na
                  > Dombrowicza.

Albo pisales to jak byles pijany albo chory. Na Miedzyniu, Piaskach, Osówce, Prądach, Czyzkówku, Flisach, Smukale, Opławcu, Górzyskowie, Biedaszkowie, Fordonie mieszka wiekszosc Bydgoszczan a nie nieliczni.

> Z tego co Ty wiesz i z tego co ja to tak jest. Ale ja postawilem pytanie
                  > retoryczne, ktore nie musi byc bez sensu. Prezydent mimo wszystko ma duza
                  > wladze nad podleglymi mu urzedami, ktore to i owo musza wybrac i zatwierdzic.
                  >

Rady Osiedla to nie urzedy. To jednostki wybierane przez mieszkanców i to wiekszosc dziala jeszcze z przed zeszlorocznych wyborow

> > Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie
                  > gospodarczym.
                  >
                  > Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi.
                  >
                  >

Te twoje zlozeczenie klasie sredniej mieszkajacej na tych osiedlach jest conajmniej zadziwiajace

>
                  > > Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wiele la
                  > t
                  > byl
                  > > odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dziwne a
                  > le n
                  > > p. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzonego ga
                  > zu.
                  > C
                  > > o powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc?? Ła
                  > two
                  > c
                  > > i mowic czlowieku z centrum.
                  > >
                  > I co ma jedno do drugiego. Zrozum, ze na gruntowkach nie skorzysta rozwoj
                  > miasta i nie skorzysta nawet polowa mieszkancow.

I tu sie mylisz. Lekcewazysz ten problem jak kazdy mieszkaniec Centrum
                  • ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 31.12.03, 23:16
                    ivica napisał:

> ispan napisał:
                    >
                    >
                    > > Hehe! Dobre! Kto skorzysta na drogach osiedlowych? Na pewno nie ja.
                    >
                    >
                    >
                    > Widac....
                    >
                    >
                    Rozumiem, ze Dombrowicza bronia tez sa urywki kontekstu szerszej wypowiedzi?
                    Dyskusja na takiej bazie nie ma sensu.
                    >
                    > I to nawet
                    > > w najmnejszym stopniu. Od tego nie przybedzie nam ani miejsc pracy ani
                    > > czystszego srodowiska. Poziom edukacji sie nie poprawi itp. itd.
                    > > Jedyna korzyscia bedzie wygoda nielicznej grupy mieszkancow i troche gloso
                    > w na
                    > > Dombrowicza.
                    >
                    >
                    > Albo pisales to jak byles pijany albo chory. Na Miedzyniu, Piaskach, Osówce,
                    Pr
                    > ądach, Czyzkówku, Flisach, Smukale, Opławcu, Górzyskowie, Biedaszkowie,
                    Fordoni
                    > e mieszka wiekszosc Bydgoszczan a nie nieliczni.

Widzisz i na tym polega roznica miedzy nami. Ja sie nigdy nie zgodze, ze w
                    tych dzielnicach "mieszka wiekszosc bydgoszczan a nie nieliczni". Wez sobie
                    jakis dobry alamac o Bydgoszczy do reki i policz ile mieskzancow mieszka w
                    poszczegolnych dzielnicach. Nie trzeba byc tez superintelignetnym zeby
                    oszacowac przewage mieszkancow z dzielnic blokowiskowych i centrum.
                    >
                    >
                    >
                    > > Z tego co Ty wiesz i z tego co ja to tak jest. Ale ja postawilem pytanie
                    > > retoryczne, ktore nie musi byc bez sensu. Prezydent mimo wszystko ma duza
                    > > wladze nad podleglymi mu urzedami, ktore to i owo musza wybrac i zatwierdz
                    > ic.
                    > >
                    >
                    > Rady Osiedla to nie urzedy. To jednostki wybierane przez mieszkanców i to
                    wieks
                    > zosc dziala jeszcze z przed zeszlorocznych wyborow

Dobra, ale nie maja zadnej wladzy decyzyjnej:( Conajwyzej moga skladac wnioski
                    i opiniowac projekty. Decyzja co sie zrobi i za jakie pieniadze nalezy do
                    urzednikow.
                    >
                    >
                    > > > Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie
                    > > gospodarczym.
                    > >
                    > > Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi.
                    > >
                    > >
                    >
                    >
                    > Te twoje zlozeczenie klasie sredniej mieszkajacej na tych osiedlach jest
                    conajm
                    > niej zadziwiajace

Zadziwiajacy jest Twoj bezsensowny upor w walce z niektorymi banalami, oraz
                    uwzietosc we wpajaniu jakis dziwnych opinii na moj temat. Czy "zlorzeczenie
                    klasie sredniej" jest jakims sensownym argumentem w tej dyskusji?
                    Nie zlorzecze na klase srednia, bo sam do niej naleze. To co probuje robic to
                    patrzec perspektywicznie i starac sie oceniac sytuacje w miare obiektywnie w
                    kategoriach korzysci, strat i kosztu ekonomicznego. Semetr rozwoju
                    regionalnego na uczelni ekonomicznej zrobil swoje. Dlatego uwazam, ze
                    proponowana wzgledna i bezwgledna struktura wydatkow inwestycyjnych jest do
                    d...y:(

>
                    >
                    >
                    > >
                    > > > Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wie
                    > le la
                    > > t
                    > > byl
                    > > > odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dzi
                    > wne a
                    > > le n
                    > > > p. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzone
                    > go ga
                    > > zu.
                    > > C
                    > > > o powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc
                    > ?? Ła
                    > > two
                    > > c
                    > > > i mowic czlowieku z centrum.
                    > > >
                    > > I co ma jedno do drugiego. Zrozum, ze na gruntowkach nie skorzysta rozwoj
                    > > miasta i nie skorzysta nawet polowa mieszkancow.
                    >
                    >
                    >
                    > I tu sie mylisz. Lekcewazysz ten problem jak kazdy mieszkaniec Centrum

Wiec napisz mi jakie ten problem ma skutki i jak go mozna zmierzyc? Jakie
                    skutki ma ten problem np. w gonieniu czolowki miast polskich? Albo samego
                    wzrostu perspektyw mieszkancow?
                    Odpowiedz mi przy okazji jakie skutki ma brak uniwersytetu, jakie skutki ma
                    brak polaczenia trasy W-Z, jakie skutki ma zaniedbane Stare Miasto i
                    Srodmiescie, jakie skutki ma brak inwestycji miejskich "podinwestorskich"
                    (typu greenfield) itp., itd.
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    Kolejny raz nie odpowiedziales na prawie zadne z moich pytan z poprzednich
                    postow. Jezeli chcesz grac formujac puste opinie, to zegnam.

Milego Roku Zycze!
                    • ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 08.01.04, 01:27
                      ispan napisał:

Łolaboga. 31.12 23.19?? nie bylo co w sylwka robic??

:)

> Widzisz i na tym polega roznica miedzy nami. Ja sie nigdy nie zgodze, ze w
                      > tych dzielnicach "mieszka wiekszosc bydgoszczan a nie nieliczni". Wez sobie
                      > jakis dobry alamac o Bydgoszczy do reki i policz ile mieskzancow mieszka w
                      > poszczegolnych dzielnicach. Nie trzeba byc tez superintelignetnym zeby
                      > oszacowac przewage mieszkancow z dzielnic blokowiskowych i centrum.
                      > >
                      > >

własnie policz. Miedzyn plus Osoba to okolo 70 tys ludz. pokaz jakas dzilnice oprcz Fordonu ktora ma tylu mieszkancow?? Tak wiec nie wcoskaj mi kitu o nielicznych mieszkancach

>
                      > Dobra, ale nie maja zadnej wladzy decyzyjnej:( Conajwyzej moga skladac wnioski
                      > i opiniowac projekty. Decyzja co sie zrobi i za jakie pieniadze nalezy do
                      > urzednikow.
                      > >

Widac jestes nie poinformowany. Rady Osiedli maja swoje budżety.

> > > Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi.
                      > > >

poczytaj sobie swoje wczesniejsze stwierdzenia.

> Zadziwiajacy jest Twoj bezsensowny upor w walce z niektorymi banalami, oraz
                      > uwzietosc we wpajaniu jakis dziwnych opinii na moj temat. Czy "zlorzeczenie
                      > klasie sredniej" jest jakims sensownym argumentem w tej dyskusji?
                      > Nie zlorzecze na klase srednia, bo sam do niej naleze. To co probuje robic to
                      > patrzec perspektywicznie i starac sie oceniac sytuacje w miare obiektywnie w
                      > kategoriach korzysci, strat i kosztu ekonomicznego. Semetr rozwoju
                      > regionalnego na uczelni ekonomicznej zrobil swoje. Dlatego uwazam, ze
                      > proponowana wzgledna i bezwgledna struktura wydatkow inwestycyjnych jest do
                      > d...y:(
                      >
                      > >

no cóz moge powiedziec. Uwazam ze sie mylisz

> Wiec napisz mi jakie ten problem ma skutki i jak go mozna zmierzyc? Jakie
                      > skutki ma ten problem np. w gonieniu czolowki miast polskich? Albo samego
                      > wzrostu perspektyw mieszkancow?

A powiedz mi jak bedzie postrzegane miasto w którym jedna trzecia mieszkancow mieszka na gruntowych ulicach, nie ma kanalizacji, gazu, a nawet bierzacej wody (Fordon - dokladnie nie pamietam w ktorej czesci)

> Odpowiedz mi przy okazji jakie skutki ma brak uniwersytetu,

Powiem ci tak Uniwersytet jesli ma powstac to teraz. zadne inne wladznie nie walczyly tak o niego i otwarcie deklarowaly iz jest to jeden z piorytetow na najblizsze lata. To wlasnie KD postanowil zlikwodowac niektore szkoly, do których w okresue nizy demograficznego zaczelo uczeszczac niewiele osob, by przekazac budynki przyszlemu Uniwesytetowi (patrz Technikum Kolejowe). Albo przekazanie obiektów sportowych upadajacej Polonii jako bazy do AZS.

jakie skutki ma
                      > brak polaczenia trasy W-Z, jakie skutki ma zaniedbane Stare Miasto i
                      > Srodmiescie,

Tak dbajmy o środmiescie na na obrzezach niech sie martwia sami. Wkoncu tam nie mieszkam.... pomyslal mieszkaniec centrum

smutne :(

> >
                      > Kolejny raz nie odpowiedziales na prawie zadne z moich pytan z poprzednich
                      > postow. Jezeli chcesz grac formujac puste opinie, to zegnam.
                      >

przyganial kocial garnkowi

> Milego Roku Zycze!

thx i nawzajem
          • ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 02:18
            ispan napisał:

> ivica napisał:
            >
            > > drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i
            > odejmowac ;))
            > > )
            > >
            > > popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficyt któ
            > ry
            > zo
            > > stanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze
            >
            > sie
            > > stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :))
            > >
            > Nie manipuluj cyframi.

to nie manipulacje tylko zwykla matematyka

Co roku splaca sie czesc zadluzenia, bo tego wymagaja
            > umowy z bankami, wiec co najwyzej mozesz powiedziec o rotacji dlugu. Splata 15
            > mln starych dlugow przy zaciagnieciu 42 mln nowych jest wzrostem zadluzenia i
            > de facto zadnym dzialaniem oddluzajacym miasto.

Prawde mowiac dalsze zadluzanie miasta wcale mnie nie cieszy.

Wiec jak Dombrowicz
            > usprawiedliwial brak inwestycji duzym zadluzeniem miasta i dzialaniami
            > oddluzeniowymi (Ze "splaca" - smiechu warte) po prostu klamal.
            > Dziwne, ze teraz slyszymy ze zadluzenie siega tylko 40 paru procent wiec
            > jestesmy na bezpiecznym poziomie!!!

Moze wlasnie poprzez oszczednosci a nie budowanie wszystkiego w ostatnim roku kadencji udalo nam sie wychamowac z tym dlugiem. Ale oczywiscie ispan na nie ...:))

Jeszcze niedawno ktos krzyczal o bliskim
            > bankructwie miasta. Dombrowicz okazuje sie byc takim samym szarlatanem jak
            > SLDowcy:(

>
            > Poza tym dziwie sie, ze przy tak bezpiecznym poziomie zadluzenia inwestujemy
            > tylko 6% naszych wydatkow!!!! Torun np. planuje 17%, przy zadluzeniu bliskim
            > 60%.

Co i Toruniowi nie wyjdzie na dobre. A o Bydgoszcz sie nie martw. Dzieki Portowi lotniczemu, Imprezom LA i innym lepiej sie wypromujemy nic piernikowo

> Niech mi tez Dombrowicz przedstawi ile set, badz tysiecy, bydgoszczan skorzysta
            >
            > na 6,2 mln zlotych przeznaczonych na drogi osiedlowe. Czy z 11% pieniedzy
            > przeznaczonych na inwestycji skorzysta chociaz 11% bydgoszczan (ok. 42 000)???
            >
            > A gdzie jest pozycja Park Technologiczny na terenie Zachemu???? Na czacie
            > obiecywal w przyszlym roku nowe firmy. Znowu klamal? A moze chce je przyciagnac
            >
            > nie ponoszac zadnych kosztow inwestycyjnych? Moze chce wymusic od firm
            > produkcyjno-uslugowych granty na inwestycje niczym od hipermarketow?
            >
            > pozdrawiam
            >
            > p.s. Taryfa ulgowa dla Dombrowicza sie skonczyla w momencie zakonczenia czatu.
            >
            >

U ciebie nie bylo jej wogole :))
            • ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 18:27
              ivica napisał:

> ispan napisał:
              >
              > > ivica napisał:
              > >
              > > > drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i
              > > odejmowac ;))
              > > > )
              > > >
              > > > popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficy
              t który zostanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica
              bierze
              sie stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :))

>
              >
              > to nie manipulacje tylko zwykla matematyka
              >
              Przeczytaj jeszcze raz to co napisales: "popatrz dług rośnie z 253 mln do 280
              czyli o 27 mln. Natomiast deficyt który zostanie pokryty z kredystow to 42 mln
              zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze sie stad iz 15 mln w zeslszym roku
              splaciliscy :))"
              Manipulujesz slowami i cyframi. Napisz: splacilismy 15 mln starego zadluzenia,
              zaciagnelismy 42 mln nowych dlugow. Wniosek taki, ze Dombrowicz zwieksza
              zadluzenie miasta, nie przeznaczajac wiekszych srodkow na inwestycje.
              I wszystko jasne, no nie?

>
              > Wiec jak Dombrowicz
              > > usprawiedliwial brak inwestycji duzym zadluzeniem miasta i dzialaniami
              > > oddluzeniowymi (Ze "splaca" - smiechu warte) po prostu klamal.
              > > Dziwne, ze teraz slyszymy ze zadluzenie siega tylko 40 paru procent wiec
              > > jestesmy na bezpiecznym poziomie!!!
              >
              >
              >
              > Moze wlasnie poprzez oszczednosci a nie budowanie wszystkiego w ostatnim roku
              k
              > adencji udalo nam sie wychamowac z tym dlugiem. Ale oczywiscie ispan na
              nie ...

O co Ci chodzi??? O jakie wyhamowane z dlugiem? Czy ty cos piles? Skoro dlug
              wzrasta o 42 mln to jest to wg Ciebie "wyhamowanie". Przed chwila powolywales
              sie na matematyke, a teraz takie herezje prawisz. Buu.

>
              >
              > Jeszcze niedawno ktos krzyczal o bliskim
              > > bankructwie miasta. Dombrowicz okazuje sie byc takim samym szarlatanem jak
              >
              > > SLDowcy:(
              >
              >
              >
              > >
              > > Poza tym dziwie sie, ze przy tak bezpiecznym poziomie zadluzenia inwestuje
              > my
              > > tylko 6% naszych wydatkow!!!! Torun np. planuje 17%, przy zadluzeniu blisk
              > im
              > > 60%.
              >
              > Co i Toruniowi nie wyjdzie na dobre. A o Bydgoszcz sie nie martw. Dzieki
              Portow
              > i lotniczemu, Imprezom LA i innym lepiej sie wypromujemy nic piernikowo
              >
              Martwie sie o Bydgoszcz bo jest to moje miasto i tu place i placi moja rodzina
              podatki. Od tego jest forum aby wyrazac swoje opinie. Ja uwazam, ze struktura
              wydatkow przy rosnacym zadluzeniu jest bardzo zla. I myslisz, ze lotnisko i LA
              wystarcza? Wyperswaduj to Dombrowiczowi. Jasiak tez myslal, ze sam sport nas
              wypromuje. Efekty promocji przez sport sa slabo widoczne, bo wcale nie takie
              duze. I najgorsze jest to, ze taka "promocja" nie jest adresowana bezposrednio
              de waskiej grupy biznesmenow i inwestorow. W dodatku piszesz jakbys przyjmowal
              pozycje z zalozonymi rekoma: "po co sie martwic, przeciez lotnisko i LA zrobia
              swoje!" !!! Blad! Wielki blad!
              >
              > > Niech mi tez Dombrowicz przedstawi ile set, badz tysiecy, bydgoszczan skor
              > zysta
              > >
              > > na 6,2 mln zlotych przeznaczonych na drogi osiedlowe. Czy z 11% pieniedzy
              > > przeznaczonych na inwestycji skorzysta chociaz 11% bydgoszczan (ok. 42 000
              > )???
              > >
              > > A gdzie jest pozycja Park Technologiczny na terenie Zachemu???? Na czacie
              > > obiecywal w przyszlym roku nowe firmy. Znowu klamal? A moze chce je przyci
              > agnac
              > >
              > > nie ponoszac zadnych kosztow inwestycyjnych? Moze chce wymusic od firm
              > > produkcyjno-uslugowych granty na inwestycje niczym od hipermarketow?
              > >
              Pyt.: Skoro zarzucasz mi hipokryzje, czemu sam swojej nie zdlawisz odpowiadajac
              na powyzsze pytania? Rozumiem, ze co niewygodne, to lepiej przemilczec?
              :)

> > pozdrawi
              > >
              > > p.s. Taryfa ulgowa dla Dombrowicza sie skonczyla w momencie zakonczenia cz
              am atu.
              > >
              > >
              >
              >
              >
              > U ciebie nie bylo jej wogole :))
              >
              Byla. Ale dla Ciebie najwyrazniej nie ma roznicy miedzy wstrzemiezliwymi
              uwagami i oznakami niepokoju, a gleboka krytyka z niewygodnymi pytaniami
              retorycznymi i merytorycznymi. Teraz masz probke tego drugiego.

Pozdrawiam
              • ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 29.12.03, 03:11
                ispan napisał:

Jasiak tez myslal, ze sam sport nas
                > wypromuje. Efekty promocji przez sport sa slabo widoczne, bo wcale nie takie
                > duze. I najgorsze jest to, ze taka "promocja" nie jest adresowana bezposrednio
                > de waskiej grupy biznesmenow i inwestorow.

Tak sport ale inaczej rozumiany. To nie wykladanie pieniazkow na TG tylko org wielkich imprez LA itp

W dodatku piszesz jakbys przyjmowal
                > pozycje z zalozonymi rekoma: "po co sie martwic, przeciez lotnisko i LA zrobia
                > swoje!" !!! Blad! Wielki blad!

Same nie zrobia ale wydatnie pomoga

PS: Jest taki utwór Kazika "Nie moge istnieć bez narzekania" zgadnij o kim mysle gdy go słucham ??

:))

pzdr.
                • ivica ispanowi co by zauwazyl :)) ntxt 30.12.03, 20:20

• ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 19.12.03, 17:47
      Kolejne pytanie:
      Pod jaka pozycja znajduja sie koszty przygotowania wnioskow o fundusze unijne?
      Pod inwestycjami? Czy pod administracja? Wg projektu budzetu 2004 jakie wnioski
      i na jaka kwote zamierza miasto przygotowac?

Pozdr
    • chinka5 Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 19.12.03, 22:41
      Czy rosnące zadłużenie miasta zniejszy się gdy w Bydgoszczy zliwiduje się kilka
      placówek oświatowych (szkół, przedszkoli). Pozdrawiam
      • Gość: zonc ispanku... IP: *.awacom.pl 19.12.03, 22:58
        ... tyś człowiek światwy to mi na coś odpowiedz ;-)

Czy jedna gmina może być sponsorem drugiej?? Bo to troche dziwne.. w końcu
        gminne pieniądze idą na daną gminę?? Więc, czy legalny jest sponsoring gminy
        Bydgoszcz dla gimny Dąbrowa Chełmińska ?? ?? ??
        • ispan Re: zoncku... 20.12.03, 00:16
          Gość portalu: zonc napisał(a):

> ... tyś człowiek światwy to mi na coś odpowiedz ;-)
          >
          > Czy jedna gmina może być sponsorem drugiej?? Bo to troche dziwne.. w końcu
          > gminne pieniądze idą na daną gminę?? Więc, czy legalny jest sponsoring gminy
          > Bydgoszcz dla gimny Dąbrowa Chełmińska ?? ?? ??

To nie jest sponsoring innej gminy. Bydgoszcz moze korzystac z Ostromecka w
          wiekszym stopniu, tym bardziej ze jest ten obiekt wlasnoscia miasta Bydgoszczy.
          Nazwalbym to raczej inwestycja w swoja nieruchomosc, inwestycja kulturalno-
          rekreacyjna dla 380 000 ludzi. Gdyby palac znajdowal sie na terenie gminy to
          byloby ok, ale ze jest 2-3 km poza nia to juz nie? Funkcja jest funkcja
          niezaleznie od granicy administracyjnej. W obu przypadkach powinien sluzyc
          wszystkim mieszkancom calego miasta i przedmiesc.
          Watpie aby gmina Dabrowa Chelminska byla w stanie chocby utrzymac w stanie
          obecnym (tzn. nie niszczejacym) ten obiekt. I chocby ten powod jest
          wystarczajacy w kategoriach strategicznych i dlugofalowych, zarowno dla miasta
          Bydgoszcz jak i aglomeracji bydgosko-torunskiej.

pozdrawiam

p.s. Jeszcze przyjdzie czas kiedy to oscienne gminy beda wspierac Bydgoszcz. I
          to nie przeplywami gotowki. Tyle ze w znacznie szerszym ujeciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka