Gość: zonc IP: *.awacom.pl 16.12.03, 23:47 ....hmmmmm.... co do inwestycji to... zero rewelacji, ale dziwi mnie czemu my remontujemy OSTROMECKO?? to chyba już inne miasto nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 02:31 Oj zonc! Nasluchales sie za duzo argumentow klotni obozow politycznych:) Uwazam, ze Palac w Ostromecku powinien byc remontowany z miejskiej kasy dlatego ze: - Cenny zabytek sie rujnuje w oczach, a Bydgoszcz zabytkami nie stoi, - Park przypalacowy jest rownie piekny a nawet piekniejszy niz Myslecinek, - nie wyobrazam sobie aby bidna gmina Dabrowa Chelminska mogla poniesc koszty remontu i utrzymania a wtedy: Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 08:27 drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i odejmowac ;))) popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficyt który zostanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze sie stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :)) Apropos pytania zonca remont palacu w Ostromecku zostal wrzucony do budżetu przez radnych SLD. Z tego powodu obcieto np. pieniadze dla ZDMiKP. spowodowalo to zwolnienie kilku kierowcow MZK, zawieszenie na pewnin czas lini 91 i drastyczne obnizenie liczby kursow w wiekszosci lini autobusowych w Bydzi. Nie wspomne o braku pieniedzy na remont dróg. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 18:14 ivica napisał: > drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i odejmowac ;)) > ) > > popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficyt który zo > stanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze sie > stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :)) > Nie manipuluj cyframi. Co roku splaca sie czesc zadluzenia, bo tego wymagaja umowy z bankami, wiec co najwyzej mozesz powiedziec o rotacji dlugu. Splata 15 mln starych dlugow przy zaciagnieciu 42 mln nowych jest wzrostem zadluzenia i de facto zadnym dzialaniem oddluzajacym miasto. Wiec jak Dombrowicz usprawiedliwial brak inwestycji duzym zadluzeniem miasta i dzialaniami oddluzeniowymi (Ze "splaca" - smiechu warte) po prostu klamal. Dziwne, ze teraz slyszymy ze zadluzenie siega tylko 40 paru procent wiec jestesmy na bezpiecznym poziomie!!! Jeszcze niedawno ktos krzyczal o bliskim bankructwie miasta. Dombrowicz okazuje sie byc takim samym szarlatanem jak SLDowcy:( Poza tym dziwie sie, ze przy tak bezpiecznym poziomie zadluzenia inwestujemy tylko 6% naszych wydatkow!!!! Torun np. planuje 17%, przy zadluzeniu bliskim 60%. Niech mi tez Dombrowicz przedstawi ile set, badz tysiecy, bydgoszczan skorzysta na 6,2 mln zlotych przeznaczonych na drogi osiedlowe. Czy z 11% pieniedzy przeznaczonych na inwestycji skorzysta chociaz 11% bydgoszczan (ok. 42 000)??? A gdzie jest pozycja Park Technologiczny na terenie Zachemu???? Na czacie obiecywal w przyszlym roku nowe firmy. Znowu klamal? A moze chce je przyciagnac nie ponoszac zadnych kosztow inwestycyjnych? Moze chce wymusic od firm produkcyjno-uslugowych granty na inwestycje niczym od hipermarketow? pozdrawiam p.s. Taryfa ulgowa dla Dombrowicza sie skonczyla w momencie zakonczenia czatu. Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 17.12.03, 23:54 I jeszcze jedno pytanie: Ile do tych 6,3 mln zlotych na lokalne drozki doloza sie sami zainteresowani - mieszkancy tych ulic? Dlaczego miasto moim kosztem faworyzuje nielicznych mieszkancow, mieszkajacych czesto w o wiele lewpszych warunkach i majacych zwykle wiecej kasy niz ci z osiedli wielkoplytowych czy Srodmiescia??? Rozumiem, ze Dombrowicz mieszkajac na osowej jako "doswiadczony" uwaza problem gruntowek za jeden z priorytetowych problemow miasta. Na pewno zyska tym troche glosow. Ale ja bym chcial rowniez wiedziec czy przy budowanych/remontowanych ulicach nie mieszkaja przypadkiem jego dobrzy znajomi, rodzina i nowa smietanka towarzyska i ich znajomi, ktora nastala po wyborach. W koncu w dzielnicach, w ktorych ten problem wystepuje, taka warstwa zamieszkuje. Ivica tez;) I nie czepialbym sie gdyby nie proporcje wydatkow w inwestycjach oraz ogolny ich udzial w wydatkach budzetu. Nie mieszkamy we wsi gdzie gruntowki sa priorytetem:( Dombrowicz=Soltys? Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 02:09 ispan napisał: > I jeszcze jedno pytanie: > > Ile do tych 6,3 mln zlotych na lokalne drozki doloza sie sami zainteresowani - > mieszkancy tych ulic? Dlaczego miasto moim kosztem faworyzuje nielicznych > mieszkancow, mieszkajacych czesto w o wiele lewpszych warunkach i majacych > zwykle wiecej kasy niz ci z osiedli wielkoplytowych czy Srodmiescia??? widac iz mieszkasz gdzies w Centrum. Syty głodnego nie zrozuie > > Rozumiem, ze Dombrowicz mieszkajac na osowej jako "doswiadczony" uwaza problem > gruntowek za jeden z priorytetowych problemow miasta. Na pewno zyska tym troche > > glosow. No tak jesli bedziemy patrzec na to przez ten pryzmat to juz nic nie mozna dla Bydgoszczy zrobic, bo moze to spowoduje iz ktos bedzie chcial na Prezydenta zaglosowac. Nie widzisz w swoich slowach hipokryzji?? Ale ja bym chcial rowniez wiedziec czy przy budowanych/remontowanych > ulicach nie mieszkaja przypadkiem jego dobrzy znajomi, rodzina i nowa smietanka > > towarzyska i ich znajomi, ktora nastala po wyborach. Z tego co wiem to piorytety do utwardzania dróg ZDMiKP przekazują Rady Osiedli, ale pewnie tam tez sami ludzie Dombrowicza co ispanie?? W koncu w dzielnicach, w > ktorych ten problem wystepuje, taka warstwa zamieszkuje. Ivica tez;) Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie gospodarczym. Ja sie pytam gdzie?? A co do mnie to nie muszisz sie martwic. Mam to szczescie mieszkac na wyasfaltowanej ulicy (i to od 10 lat - co byś nie myslal i z od roku ) :)) > > I nie czepialbym sie gdyby nie proporcje wydatkow w inwestycjach oraz ogolny > ich udzial w wydatkach budzetu. Nie mieszkamy we wsi gdzie gruntowki sa > priorytetem:( Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wiele lat byl odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dziwne ale np. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzonego gazu. Co powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc?? Łatwo ci mowic czlowieku z centrum. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 18:06 ivica napisal: > widac iz mieszkasz gdzies w Centrum. Syty głodnego nie zrozuie I co to ma do rzeczy? Propaganda stylem komuszkow:( Ponawiam pytanie: Ile doloza do tych "inwestycji" sami mieszkancy tych ulic??? >No tak jesli bedziemy patrzec na to przez ten pryzmat to juz nic nie mozna dla > Bydgoszczy zrobic, bo moze to spowoduje iz ktos bedzie chcial na Prezydenta zag > losowac. Nie widzisz w swoich slowach hipokryzji?? Hehe! Dobre! Kto skorzysta na drogach osiedlowych? Na pewno nie ja. I to nawet w najmnejszym stopniu. Od tego nie przybedzie nam ani miejsc pracy ani czystszego srodowiska. Poziom edukacji sie nie poprawi itp. itd. Jedyna korzyscia bedzie wygoda nielicznej grupy mieszkancow i troche glosow na Dombrowicza. Czysta prawda y czyste fakty, gdzie tu miejsce na hipokryzje:((( > Z tego co wiem to piorytety do utwardzania dróg ZDMiKP przekazują Rady Osiedli, > ale pewnie tam tez sami ludzie Dombrowicza co ispanie?? > Z tego co Ty wiesz i z tego co ja to tak jest. Ale ja postawilem pytanie retoryczne, ktore nie musi byc bez sensu. Prezydent mimo wszystko ma duza wladze nad podleglymi mu urzedami, ktore to i owo musza wybrac i zatwierdzic. > Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie gospodarczym. Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi. > Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wiele lat byl > odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dziwne ale n > p. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzonego gazu. C > o powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc?? Łatwo c > i mowic czlowieku z centrum. > I co ma jedno do drugiego. Zrozum, ze na gruntowkach nie skorzysta rozwoj miasta i nie skorzysta nawet polowa mieszkancow. Dlatego w dobie tak kiepskiej sytuacji ekonomicnzej miasta uwazam tak duzy odsetek wydatkow na gruntowki (de facto pseudoinwestycji) za bezcelowy. Jezeli Ty i Dombrowicz uwazacie moj tok myslenia za hipokryzje, to bardzo mi przykro za Was obu:((( Pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 29.12.03, 03:06 ispan napisał: > Hehe! Dobre! Kto skorzysta na drogach osiedlowych? Na pewno nie ja. Widac.... I to nawet > w najmnejszym stopniu. Od tego nie przybedzie nam ani miejsc pracy ani > czystszego srodowiska. Poziom edukacji sie nie poprawi itp. itd. > Jedyna korzyscia bedzie wygoda nielicznej grupy mieszkancow i troche glosow na > Dombrowicza. Albo pisales to jak byles pijany albo chory. Na Miedzyniu, Piaskach, Osówce, Prądach, Czyzkówku, Flisach, Smukale, Opławcu, Górzyskowie, Biedaszkowie, Fordonie mieszka wiekszosc Bydgoszczan a nie nieliczni. > Z tego co Ty wiesz i z tego co ja to tak jest. Ale ja postawilem pytanie > retoryczne, ktore nie musi byc bez sensu. Prezydent mimo wszystko ma duza > wladze nad podleglymi mu urzedami, ktore to i owo musza wybrac i zatwierdzic. > Rady Osiedla to nie urzedy. To jednostki wybierane przez mieszkanców i to wiekszosc dziala jeszcze z przed zeszlorocznych wyborow > > Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie > gospodarczym. > > Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi. > > Te twoje zlozeczenie klasie sredniej mieszkajacej na tych osiedlach jest conajmniej zadziwiajace > > > Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wiele la > t > byl > > odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dziwne a > le n > > p. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzonego ga > zu. > C > > o powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc?? Ła > two > c > > i mowic czlowieku z centrum. > > > I co ma jedno do drugiego. Zrozum, ze na gruntowkach nie skorzysta rozwoj > miasta i nie skorzysta nawet polowa mieszkancow. I tu sie mylisz. Lekcewazysz ten problem jak kazdy mieszkaniec Centrum Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 31.12.03, 23:16 ivica napisał: > ispan napisał: > > > > Hehe! Dobre! Kto skorzysta na drogach osiedlowych? Na pewno nie ja. > > > > Widac.... > > Rozumiem, ze Dombrowicza bronia tez sa urywki kontekstu szerszej wypowiedzi? Dyskusja na takiej bazie nie ma sensu. > > I to nawet > > w najmnejszym stopniu. Od tego nie przybedzie nam ani miejsc pracy ani > > czystszego srodowiska. Poziom edukacji sie nie poprawi itp. itd. > > Jedyna korzyscia bedzie wygoda nielicznej grupy mieszkancow i troche gloso > w na > > Dombrowicza. > > > Albo pisales to jak byles pijany albo chory. Na Miedzyniu, Piaskach, Osówce, Pr > ądach, Czyzkówku, Flisach, Smukale, Opławcu, Górzyskowie, Biedaszkowie, Fordoni > e mieszka wiekszosc Bydgoszczan a nie nieliczni. Widzisz i na tym polega roznica miedzy nami. Ja sie nigdy nie zgodze, ze w tych dzielnicach "mieszka wiekszosc bydgoszczan a nie nieliczni". Wez sobie jakis dobry alamac o Bydgoszczy do reki i policz ile mieskzancow mieszka w poszczegolnych dzielnicach. Nie trzeba byc tez superintelignetnym zeby oszacowac przewage mieszkancow z dzielnic blokowiskowych i centrum. > > > > > Z tego co Ty wiesz i z tego co ja to tak jest. Ale ja postawilem pytanie > > retoryczne, ktore nie musi byc bez sensu. Prezydent mimo wszystko ma duza > > wladze nad podleglymi mu urzedami, ktore to i owo musza wybrac i zatwierdz > ic. > > > > Rady Osiedla to nie urzedy. To jednostki wybierane przez mieszkanców i to wieks > zosc dziala jeszcze z przed zeszlorocznych wyborow Dobra, ale nie maja zadnej wladzy decyzyjnej:( Conajwyzej moga skladac wnioski i opiniowac projekty. Decyzja co sie zrobi i za jakie pieniadze nalezy do urzednikow. > > > > > Zabrac bogatym dac biednym. I ty cos mowiles o swoim liberalizmie > > gospodarczym. > > > > Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi. > > > > > > > Te twoje zlozeczenie klasie sredniej mieszkajacej na tych osiedlach jest conajm > niej zadziwiajace Zadziwiajacy jest Twoj bezsensowny upor w walce z niektorymi banalami, oraz uwzietosc we wpajaniu jakis dziwnych opinii na moj temat. Czy "zlorzeczenie klasie sredniej" jest jakims sensownym argumentem w tej dyskusji? Nie zlorzecze na klase srednia, bo sam do niej naleze. To co probuje robic to patrzec perspektywicznie i starac sie oceniac sytuacje w miare obiektywnie w kategoriach korzysci, strat i kosztu ekonomicznego. Semetr rozwoju regionalnego na uczelni ekonomicznej zrobil swoje. Dlatego uwazam, ze proponowana wzgledna i bezwgledna struktura wydatkow inwestycyjnych jest do d...y:( > > > > > > > > Nie po prostu w Bydgoszczy akurat ten problem jak gruntówki przez wie > le la > > t > > byl > > > odsuwany na plan dalszy i stad ten problem. Pewnie ci wie wyda to dzi > wne a > > le n > > > p. na Pradach wiekszosc mieszkancow nie ma kanalizacji i doprowadzone > go ga > > zu. > > C > > > o powiesz tym ludziom przez nastepne 20 lat XXI wieku maja sie meczyc > ?? Ła > > two > > c > > > i mowic czlowieku z centrum. > > > > > I co ma jedno do drugiego. Zrozum, ze na gruntowkach nie skorzysta rozwoj > > miasta i nie skorzysta nawet polowa mieszkancow. > > > > I tu sie mylisz. Lekcewazysz ten problem jak kazdy mieszkaniec Centrum Wiec napisz mi jakie ten problem ma skutki i jak go mozna zmierzyc? Jakie skutki ma ten problem np. w gonieniu czolowki miast polskich? Albo samego wzrostu perspektyw mieszkancow? Odpowiedz mi przy okazji jakie skutki ma brak uniwersytetu, jakie skutki ma brak polaczenia trasy W-Z, jakie skutki ma zaniedbane Stare Miasto i Srodmiescie, jakie skutki ma brak inwestycji miejskich "podinwestorskich" (typu greenfield) itp., itd. > > > > > Kolejny raz nie odpowiedziales na prawie zadne z moich pytan z poprzednich postow. Jezeli chcesz grac formujac puste opinie, to zegnam. Milego Roku Zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 08.01.04, 01:27 ispan napisał: Łolaboga. 31.12 23.19?? nie bylo co w sylwka robic?? :) > Widzisz i na tym polega roznica miedzy nami. Ja sie nigdy nie zgodze, ze w > tych dzielnicach "mieszka wiekszosc bydgoszczan a nie nieliczni". Wez sobie > jakis dobry alamac o Bydgoszczy do reki i policz ile mieskzancow mieszka w > poszczegolnych dzielnicach. Nie trzeba byc tez superintelignetnym zeby > oszacowac przewage mieszkancow z dzielnic blokowiskowych i centrum. > > > > własnie policz. Miedzyn plus Osoba to okolo 70 tys ludz. pokaz jakas dzilnice oprcz Fordonu ktora ma tylu mieszkancow?? Tak wiec nie wcoskaj mi kitu o nielicznych mieszkancach > > Dobra, ale nie maja zadnej wladzy decyzyjnej:( Conajwyzej moga skladac wnioski > i opiniowac projekty. Decyzja co sie zrobi i za jakie pieniadze nalezy do > urzednikow. > > Widac jestes nie poinformowany. Rady Osiedli maja swoje budżety. > > > Tej czesci to w ogole nie rozumiem. Oswiec mnie o co Ci chodzi. > > > poczytaj sobie swoje wczesniejsze stwierdzenia. > Zadziwiajacy jest Twoj bezsensowny upor w walce z niektorymi banalami, oraz > uwzietosc we wpajaniu jakis dziwnych opinii na moj temat. Czy "zlorzeczenie > klasie sredniej" jest jakims sensownym argumentem w tej dyskusji? > Nie zlorzecze na klase srednia, bo sam do niej naleze. To co probuje robic to > patrzec perspektywicznie i starac sie oceniac sytuacje w miare obiektywnie w > kategoriach korzysci, strat i kosztu ekonomicznego. Semetr rozwoju > regionalnego na uczelni ekonomicznej zrobil swoje. Dlatego uwazam, ze > proponowana wzgledna i bezwgledna struktura wydatkow inwestycyjnych jest do > d...y:( > > > no cóz moge powiedziec. Uwazam ze sie mylisz > Wiec napisz mi jakie ten problem ma skutki i jak go mozna zmierzyc? Jakie > skutki ma ten problem np. w gonieniu czolowki miast polskich? Albo samego > wzrostu perspektyw mieszkancow? A powiedz mi jak bedzie postrzegane miasto w którym jedna trzecia mieszkancow mieszka na gruntowych ulicach, nie ma kanalizacji, gazu, a nawet bierzacej wody (Fordon - dokladnie nie pamietam w ktorej czesci) > Odpowiedz mi przy okazji jakie skutki ma brak uniwersytetu, Powiem ci tak Uniwersytet jesli ma powstac to teraz. zadne inne wladznie nie walczyly tak o niego i otwarcie deklarowaly iz jest to jeden z piorytetow na najblizsze lata. To wlasnie KD postanowil zlikwodowac niektore szkoly, do których w okresue nizy demograficznego zaczelo uczeszczac niewiele osob, by przekazac budynki przyszlemu Uniwesytetowi (patrz Technikum Kolejowe). Albo przekazanie obiektów sportowych upadajacej Polonii jako bazy do AZS. jakie skutki ma > brak polaczenia trasy W-Z, jakie skutki ma zaniedbane Stare Miasto i > Srodmiescie, Tak dbajmy o środmiescie na na obrzezach niech sie martwia sami. Wkoncu tam nie mieszkam.... pomyslal mieszkaniec centrum smutne :( > > > Kolejny raz nie odpowiedziales na prawie zadne z moich pytan z poprzednich > postow. Jezeli chcesz grac formujac puste opinie, to zegnam. > przyganial kocial garnkowi > Milego Roku Zycze! thx i nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 02:18 ispan napisał: > ivica napisał: > > > drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i > odejmowac ;)) > > ) > > > > popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficyt któ > ry > zo > > stanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze > > sie > > stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :)) > > > Nie manipuluj cyframi. to nie manipulacje tylko zwykla matematyka Co roku splaca sie czesc zadluzenia, bo tego wymagaja > umowy z bankami, wiec co najwyzej mozesz powiedziec o rotacji dlugu. Splata 15 > mln starych dlugow przy zaciagnieciu 42 mln nowych jest wzrostem zadluzenia i > de facto zadnym dzialaniem oddluzajacym miasto. Prawde mowiac dalsze zadluzanie miasta wcale mnie nie cieszy. Wiec jak Dombrowicz > usprawiedliwial brak inwestycji duzym zadluzeniem miasta i dzialaniami > oddluzeniowymi (Ze "splaca" - smiechu warte) po prostu klamal. > Dziwne, ze teraz slyszymy ze zadluzenie siega tylko 40 paru procent wiec > jestesmy na bezpiecznym poziomie!!! Moze wlasnie poprzez oszczednosci a nie budowanie wszystkiego w ostatnim roku kadencji udalo nam sie wychamowac z tym dlugiem. Ale oczywiscie ispan na nie ...:)) Jeszcze niedawno ktos krzyczal o bliskim > bankructwie miasta. Dombrowicz okazuje sie byc takim samym szarlatanem jak > SLDowcy:( > > Poza tym dziwie sie, ze przy tak bezpiecznym poziomie zadluzenia inwestujemy > tylko 6% naszych wydatkow!!!! Torun np. planuje 17%, przy zadluzeniu bliskim > 60%. Co i Toruniowi nie wyjdzie na dobre. A o Bydgoszcz sie nie martw. Dzieki Portowi lotniczemu, Imprezom LA i innym lepiej sie wypromujemy nic piernikowo > Niech mi tez Dombrowicz przedstawi ile set, badz tysiecy, bydgoszczan skorzysta > > na 6,2 mln zlotych przeznaczonych na drogi osiedlowe. Czy z 11% pieniedzy > przeznaczonych na inwestycji skorzysta chociaz 11% bydgoszczan (ok. 42 000)??? > > A gdzie jest pozycja Park Technologiczny na terenie Zachemu???? Na czacie > obiecywal w przyszlym roku nowe firmy. Znowu klamal? A moze chce je przyciagnac > > nie ponoszac zadnych kosztow inwestycyjnych? Moze chce wymusic od firm > produkcyjno-uslugowych granty na inwestycje niczym od hipermarketow? > > pozdrawiam > > p.s. Taryfa ulgowa dla Dombrowicza sie skonczyla w momencie zakonczenia czatu. > > U ciebie nie bylo jej wogole :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 22.12.03, 18:27 ivica napisał: > ispan napisał: > > > ivica napisał: > > > > > drogi ispanie coś ty robił jak cie uczyli na matematyce dodawac i > > odejmowac ;)) > > > ) > > > > > > popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficy t który zostanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze sie stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :)) > > > to nie manipulacje tylko zwykla matematyka > Przeczytaj jeszcze raz to co napisales: "popatrz dług rośnie z 253 mln do 280 czyli o 27 mln. Natomiast deficyt który zostanie pokryty z kredystow to 42 mln zl. Stad wniosek iz ta roznica bierze sie stad iz 15 mln w zeslszym roku splaciliscy :))" Manipulujesz slowami i cyframi. Napisz: splacilismy 15 mln starego zadluzenia, zaciagnelismy 42 mln nowych dlugow. Wniosek taki, ze Dombrowicz zwieksza zadluzenie miasta, nie przeznaczajac wiekszych srodkow na inwestycje. I wszystko jasne, no nie? > > Wiec jak Dombrowicz > > usprawiedliwial brak inwestycji duzym zadluzeniem miasta i dzialaniami > > oddluzeniowymi (Ze "splaca" - smiechu warte) po prostu klamal. > > Dziwne, ze teraz slyszymy ze zadluzenie siega tylko 40 paru procent wiec > > jestesmy na bezpiecznym poziomie!!! > > > > Moze wlasnie poprzez oszczednosci a nie budowanie wszystkiego w ostatnim roku k > adencji udalo nam sie wychamowac z tym dlugiem. Ale oczywiscie ispan na nie ... O co Ci chodzi??? O jakie wyhamowane z dlugiem? Czy ty cos piles? Skoro dlug wzrasta o 42 mln to jest to wg Ciebie "wyhamowanie". Przed chwila powolywales sie na matematyke, a teraz takie herezje prawisz. Buu. > > > Jeszcze niedawno ktos krzyczal o bliskim > > bankructwie miasta. Dombrowicz okazuje sie byc takim samym szarlatanem jak > > > SLDowcy:( > > > > > > > Poza tym dziwie sie, ze przy tak bezpiecznym poziomie zadluzenia inwestuje > my > > tylko 6% naszych wydatkow!!!! Torun np. planuje 17%, przy zadluzeniu blisk > im > > 60%. > > Co i Toruniowi nie wyjdzie na dobre. A o Bydgoszcz sie nie martw. Dzieki Portow > i lotniczemu, Imprezom LA i innym lepiej sie wypromujemy nic piernikowo > Martwie sie o Bydgoszcz bo jest to moje miasto i tu place i placi moja rodzina podatki. Od tego jest forum aby wyrazac swoje opinie. Ja uwazam, ze struktura wydatkow przy rosnacym zadluzeniu jest bardzo zla. I myslisz, ze lotnisko i LA wystarcza? Wyperswaduj to Dombrowiczowi. Jasiak tez myslal, ze sam sport nas wypromuje. Efekty promocji przez sport sa slabo widoczne, bo wcale nie takie duze. I najgorsze jest to, ze taka "promocja" nie jest adresowana bezposrednio de waskiej grupy biznesmenow i inwestorow. W dodatku piszesz jakbys przyjmowal pozycje z zalozonymi rekoma: "po co sie martwic, przeciez lotnisko i LA zrobia swoje!" !!! Blad! Wielki blad! > > > Niech mi tez Dombrowicz przedstawi ile set, badz tysiecy, bydgoszczan skor > zysta > > > > na 6,2 mln zlotych przeznaczonych na drogi osiedlowe. Czy z 11% pieniedzy > > przeznaczonych na inwestycji skorzysta chociaz 11% bydgoszczan (ok. 42 000 > )??? > > > > A gdzie jest pozycja Park Technologiczny na terenie Zachemu???? Na czacie > > obiecywal w przyszlym roku nowe firmy. Znowu klamal? A moze chce je przyci > agnac > > > > nie ponoszac zadnych kosztow inwestycyjnych? Moze chce wymusic od firm > > produkcyjno-uslugowych granty na inwestycje niczym od hipermarketow? > > Pyt.: Skoro zarzucasz mi hipokryzje, czemu sam swojej nie zdlawisz odpowiadajac na powyzsze pytania? Rozumiem, ze co niewygodne, to lepiej przemilczec? :) > > pozdrawi > > > > p.s. Taryfa ulgowa dla Dombrowicza sie skonczyla w momencie zakonczenia cz am atu. > > > > > > > > U ciebie nie bylo jej wogole :)) > Byla. Ale dla Ciebie najwyrazniej nie ma roznicy miedzy wstrzemiezliwymi uwagami i oznakami niepokoju, a gleboka krytyka z niewygodnymi pytaniami retorycznymi i merytorycznymi. Teraz masz probke tego drugiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 29.12.03, 03:11 ispan napisał: Jasiak tez myslal, ze sam sport nas > wypromuje. Efekty promocji przez sport sa slabo widoczne, bo wcale nie takie > duze. I najgorsze jest to, ze taka "promocja" nie jest adresowana bezposrednio > de waskiej grupy biznesmenow i inwestorow. Tak sport ale inaczej rozumiany. To nie wykladanie pieniazkow na TG tylko org wielkich imprez LA itp W dodatku piszesz jakbys przyjmowal > pozycje z zalozonymi rekoma: "po co sie martwic, przeciez lotnisko i LA zrobia > swoje!" !!! Blad! Wielki blad! Same nie zrobia ale wydatnie pomoga PS: Jest taki utwór Kazika "Nie moge istnieć bez narzekania" zgadnij o kim mysle gdy go słucham ?? :)) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 19.12.03, 17:47 Kolejne pytanie: Pod jaka pozycja znajduja sie koszty przygotowania wnioskow o fundusze unijne? Pod inwestycjami? Czy pod administracja? Wg projektu budzetu 2004 jakie wnioski i na jaka kwote zamierza miasto przygotowac? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
chinka5 Re: Jest już projekt nowego budżetu Bydgoszczy 19.12.03, 22:41 Czy rosnące zadłużenie miasta zniejszy się gdy w Bydgoszczy zliwiduje się kilka placówek oświatowych (szkół, przedszkoli). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc ispanku... IP: *.awacom.pl 19.12.03, 22:58 ... tyś człowiek światwy to mi na coś odpowiedz ;-) Czy jedna gmina może być sponsorem drugiej?? Bo to troche dziwne.. w końcu gminne pieniądze idą na daną gminę?? Więc, czy legalny jest sponsoring gminy Bydgoszcz dla gimny Dąbrowa Chełmińska ?? ?? ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: zoncku... 20.12.03, 00:16 Gość portalu: zonc napisał(a): > ... tyś człowiek światwy to mi na coś odpowiedz ;-) > > Czy jedna gmina może być sponsorem drugiej?? Bo to troche dziwne.. w końcu > gminne pieniądze idą na daną gminę?? Więc, czy legalny jest sponsoring gminy > Bydgoszcz dla gimny Dąbrowa Chełmińska ?? ?? ?? To nie jest sponsoring innej gminy. Bydgoszcz moze korzystac z Ostromecka w wiekszym stopniu, tym bardziej ze jest ten obiekt wlasnoscia miasta Bydgoszczy. Nazwalbym to raczej inwestycja w swoja nieruchomosc, inwestycja kulturalno- rekreacyjna dla 380 000 ludzi. Gdyby palac znajdowal sie na terenie gminy to byloby ok, ale ze jest 2-3 km poza nia to juz nie? Funkcja jest funkcja niezaleznie od granicy administracyjnej. W obu przypadkach powinien sluzyc wszystkim mieszkancom calego miasta i przedmiesc. Watpie aby gmina Dabrowa Chelminska byla w stanie chocby utrzymac w stanie obecnym (tzn. nie niszczejacym) ten obiekt. I chocby ten powod jest wystarczajacy w kategoriach strategicznych i dlugofalowych, zarowno dla miasta Bydgoszcz jak i aglomeracji bydgosko-torunskiej. pozdrawiam p.s. Jeszcze przyjdzie czas kiedy to oscienne gminy beda wspierac Bydgoszcz. I to nie przeplywami gotowki. Tyle ze w znacznie szerszym ujeciu. Odpowiedz Link Zgłoś