Dodaj do ulubionych

Zrób coś, gdy potkniesz się o macewę

29.10.10, 09:48
Ta tematyka staje sie coraz bardzoej powszechna, powoli zmienia sie podejscie do pozydowskich pozostalosciach, coraz wiecej ludzi zwraca uwage na to, z czego zrobione sa chodniki, po ktorych chodza lub inne uzytkowe rzeczy... Dla zainteresowanych tematem wklejam link do bardzo ciekawej strony o poslich cmentarzach zydowskich - www.kirkuty.xip.pl/fotogalerie.htm Ogromny zbior informacji i fotografii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Goj Re: Zrób coś, gdy potkniesz się o macewę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 09:52
      Jakim śmieciem trzeba być, by pisać o Polsce jako całości zbudowanej na macewach. Wiem jedno. Za karę wyjmę macewę cadyka z Nowego Miasta którą posiadam i roztrzaskam na proch.
    • Gość: Foka Re: Zrób coś, gdy potkniesz się o macewę IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.10.10, 08:55
      "Polska wybrukowana jest macewami" Takie stwierdzenie, to najdelikatniej mowiac, przegiecie na calej linii. W mojej okolicy wrocily na miejsce, na cmentarz. I co z tego, ze wrocily. Czesc lezy w bezladzie, czesc juz pochlonela ziemia. Po prostu znikaja. I nie wciskajcie mi, ze ktos je powrtornie ukradl lub cos podobnego. Czasmi odwiedzam, widze co dzieje sie. Gmina Zydowska nie interesuje sie nimi.
    • Gość: gosc Re: Zrób coś, gdy potkniesz się o macewę IP: *.jmdi.pl 30.10.10, 21:31
      duzo informacji na temat zydowskich cmentarzy na www.sztetl.org.pl
    • Gość: gosc Re: Zrób coś, gdy potkniesz się o macewę IP: *.jmdi.pl 30.10.10, 21:40
      Smutne, ale w Sobieniach Jeziorach od 2-3 lat leżą macewy przewiozione z parafii na cmentarz zydowski i nikt sie nimi nie interesuje zwalone w lesie sa rozkradanie, niszczone. Zadna instytucja ani Gmina Zydowska w Warszawie, Fundacja Ochrony Dziedzictwa, Konserwator Zabytkow, wladze Sobieni nikt nie poczuwa sie aby w tej sprawie cokolwiek zrobic, to smutne. Mam nadzieje, ze moze jednak cos sie wydarzy i znajdzie sie grupa ludzi, ktorzy zbuduja z tych macew lapidarium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka