Dodaj do ulubionych

Spanie w ciąży na plecach

08.02.14, 12:12
Witam, Mam pytanie odnośnie spania w ciąży. Jestem w 22 tc. Staram się spać na lewym boku,ale jak nie mogę zasnąć to muszę przewrócić się na drugi bok. Często też budzę sięw nocy na plecach. Czytałam, że to grozi niedotlenieniem płodu. Czy to oznacza, że przez spanie na plecach możę okazać się że urodzę chore, niedotlenione dziecko np z porażeniem mózgowym ? Wcześniej nie zwracałam na to uwagi, dopiero teraz o tym przeczytałam. Czy gdyby dziecko miało się niedotlenić to czy ja najpierw miałabym tego oznaki np byłoby mi słabo? Bo nigdy nie czułam się źle w takich pozycjach dlatego tak spałam/leżałam. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gdynkaa Re: Spanie w ciąży na plecach 08.02.14, 15:09
      Od 24 tc musiałam leżeć ( ciąża wysokiego ryzyka ) 90 % czasu w dzień leżałam na lewem boku - a w nocy ile się dało spałam na plecach w pozycji z lekko podniesioną głową.
      Urodziłam w 39 tc zdrowe duże dziecko.
    • phere_nike Re: Spanie w ciąży na plecach 08.02.14, 22:18
      Nie dajmy sie zwariowac. Gdyby lezenie na którymś z boków skutkowało niedotlenieniem dziecka, nasze babki i prababki rodziłyby co najmniej 33% dzieci z niedotlenieniem :)
      Spij jak Ci wygodnie, tak zapewne jest najlepiej i dla dziecka.
    • katarzynaoles Re: Spanie w ciąży na plecach 08.02.14, 23:40
      Owszem, spanie na lewym boku sprzyja sprawnemu przepływowi krwi przez łożysko, zapobiega powstawaniu hemoroidów, żylaków i obrzęków, może usprawnić pracę nerek. wynika to z budowy układu krwionośnego - żyła główna dolna leży po prawej stronie kręgosłupa, więc łatwiej ją ucisnąć układając się na prawym boku lub na plecach. Jeśli więc w ciąży pojawiają się jakieś problemy - np. dziecko rośnie zbyt wolno, albo ma Pani żylaki itd. to warto starać się leżeć jak najwięcej na lewym boku. Ale - po pierwsze jest Pani dopiero w 22 tc, więc macica nie jest jeszcze bardzo duża, a po drugie nic nie wspomina Pani o jakiś dolegliwościach. Myślę, że spokojnie może Pani spać jak tylko Pani wygodnie, a prawdopodobnie jeśli przestanie Pani służyć jakaś pozycja to sama się Pani zorientuje, bo będzie się w niej Pani gorzej czuła albo maluch będzie niespokojny. Miłych snów, pozdrawiam :)
    • boo-boo Re: Spanie w ciąży na plecach 09.02.14, 18:58
      W ciąży dużo leżałam na plecach- tak mi było wygodnie.
      • marygirl Re: Spanie w ciąży na plecach 10.02.14, 14:17
        Ja od 24tc na plecach nie leże po tym jak podczas usg prawie nie zasłabłam :-D po prostu dzidzia mnie przydusza.za to w nocy śpie prawie na brzuchu,no tak mocno na boku,inaczej mnie bolą biodra,a mam już 28tc
        • kapsla Re: Spanie w ciąży na plecach 10.02.14, 18:34
          Ja też od ok 26 tyg ciąży nie mogłam leżeć na plecach, bo tracilam przytomność. Nawet siedząc nie mogłam się opierać...Wcześniej spałam tak jak było mi wygodnie.
    • manda1986 Re: Spanie w ciąży na plecach 16.02.14, 07:13
      jestem w 37 tyg ciazy i czesto w nocy budze sie na plecach, mimo ze nie przeszkadzam mi ta pozycja odrazu jak sie zorientuje przekrecam sie na lewy bok, takie moje zboczenie:)
      dziecko mi nie naciska na organy wewnetrzne, moze jest juz dosc nisko
      • corkaswejmamy Re: Spanie w ciąży na plecach 17.02.14, 12:14
        Myślę, że ciało samo podpowie czy powinnyśmy, czy może nie leżeć na plecach. Ja nie mogę. "Dusi mnie to" i robi mi się słabo.
    • rozalka81 Re: Spanie w ciąży na plecach 17.02.14, 21:29
      Ja spałam na plecach do OSTATNIEGO DNIA CIĄŻY. Tak mi było najwygodniej. Lekarka uznała więc, że skoro tak, to mam tak spać. Nie wyobrażałam sobie spania na lewym boku, mogę tak co najwyżej leżeć, ale do spania układam się niemal zawsze na plecach. Dziecko zdrowiutkie choć małe - 2,680 kg. W ciągu ostatnich tygodni ciąży usg wskazywało, że mały znacząco wyhamował jeśli chodzi o przyrost wagi. To już trochę zaniepokoiło lekarkę. Teraz się zastanawiam czy to spanie na plecach mogło mieć wpływ? hmmm...
    • black.joanna Re: Spanie w ciąży na plecach 22.02.14, 22:27
      Ja niestety należę do grona kobiet, które mdleją leżąc na plecach w ciąży. Oczywiście nie od samego początku. Najgorzej wspominam tę "dolegliwość" z cc. Jak mnie położyli na plecach zaczęłam odlatywać. Dopóki nie upuścili mi wód myślałam, że zejdę z tego świata. W pierwszej ciąży było lepiej, bo wody odeszły mi juz przed cc i problemu nie było.
    • malamal0 Do Pani Katarzyny Oleś 03.03.14, 12:30
      Witam, Ja jestem obecnie w 26 tyg. Lekarz powiedział mi,abym spała na prawym bądź lewym boku. Mi się niestety zdarza spać na plecach i to dość czesto. Wyczytałam w artykule w internecie ,że wg badań brytyjskich takie spanie na plecach powoduje zwiększone ryzyko urodzenia martwego dziecka. Teraz to sie przestraszyłam, bo na pewno będę teraz bardziej zwracać uwagę na spanie tylko i wyłącznie na boku, ale czy w takim razie takie spanie do tej pory mogło wpłynąć na dziecko w brzuszku i spowodować, żę urodzi się chore? Czy usg 4d wykryje taką wadę typu niedotlenienie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka