Dodaj do ulubionych

ZUS buszuje w naszych zwolnieniach

02.03.10, 06:16
Nie jestem na zwolnieniu ale jestem poważnie chory.Dzisiaj,po przeczytaniu
tego artykułu,pójdę chyba do zusowskiego lekarza skoro mają dar "cudownego"
uzdrawiania chorych.
Obserwuj wątek
    • muczacza7 ZUS buszuje w naszych zwolnieniach 02.03.10, 06:23
      "Załóżmy, że miała leżeć przez 30 dni; czasem orzecznik po zbadaniu jej albo
      przeanalizowaniu dokumentacji ustala, że już po dwóch tygodniach ta osoba może
      wrócić do pracy".
      "Kiedy ZUS trafi na taką osobę, uznaje, że jej zwolnienie traci ważność od
      dnia, który wskazał orzecznik."

To moze nie chodzmy leczyc sie do przychodni i szpitali, tylko od razu do
      orzecznika? Skoro to taki guru i ma taką moc decydowac o czyims zdrowiu nie
      widzac nawet pacjeta i przegladajac sama dokumentacje? Moze bede dzwonil do
      niego i pytal sie co mi jest?
      • Gość: p Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: 78.133.205.* 02.03.10, 07:51
        czy wiecie moze gdzie trzeba zadzwonic jesli ma sie podejrzenie ze osoba
        zatrudniona nielegalnie wyludza pieniadze ze skarbu panstwa przebywajac na
        chorobowym - mimo tego ze nie jest chora.
      • Gość: hmm... Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.chello.pl 02.03.10, 23:29
        skoro mają takie dobre wyniki i podważają słuszność L4 to czy nie powinni zostać
        ukarani ci, którzy te właśnie L4 wystawili?
        przecież to nie pacjent decyduje o długości leczenia i nie on naciąga ZUS tylko
        lekarz, który wystawia za długie L4!
    • Gość: TIS Po złamaniu nogi w 2007 roku lekarz orzecznik IP: 85.219.229.* 02.03.10, 08:03
      stwierdził, że już jestem zdrowy i zasiłek mi się nie należy. Po około 30-40
      dniach doznałem poważnej kontuzji mojej nogi (w tym samym, co leczone poprzednio
      miejsce). Muszę dodać, że miało to miejsce na prostej drodze. Nie mogłem
      normalnie chodzić przez około 4-5 tygodni. Tym razem (na szczęście) nie było to
      złamanie. W czasie tym przebywałem za granicą, więc "uzdrawiacz" z ZUS ma
      szczęście, gdyż gdybym w tamtym okresie był w kraju - chętnie skierowałbym
      sprawę do sądu i sprawdził kompetencje owego orzecznika.
      • Gość: ciekawa Re: Po złamaniu nogi w 2007 roku lekarz orzecznik IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 02.03.10, 08:23
        Najbardziej oburzaja sie Ci ktorzy za zwolnienie zaplacili lekarzowi. Ja sie nie
        zgadzam aby moje pieniadze trafialy do nierobów. Sama bylam 2 razy kontrolowana
        i nigdy mi zwolnienia nie skrocili. Stres zwiazany z kontrola i zachowanie
        urzednikow zus to jedno a wyludzanie kasy to drugie.
        • Gość: komuch Re: Po złamaniu nogi w 2007 roku lekarz orzecznik IP: *.prenet.pl 02.03.10, 20:50
          Lewe,czy też wyłudzone zasiłki chorobowe to jedna sprawa,a kiedy
          stosowne służby ZUSu wezmną się za gangi przyznające renty z tytułu
          niezdolności lub ograniczenia prawa do pracy dla całej sfory
          udawaczy.Jak staje na komisji to umierający,a po decyzji to za konia
          robi.
    • angrusz1 To świadczy o 02.03.10, 09:00
      mieszkańcach ale i o lekarzach .

Nie najlepiej świadczy - po prostu oszuści .
    • angrusz1 Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach 02.03.10, 09:03
      Do czejana : szydzenie nic nie da .
      Wyłudzanie nienaleznych świadczeń jest , jest widoczne gołym okiem i
      dobrze, że ZUS z tym walczy .

A takie komentarze to zwykła głupota .

• Gość: autor Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.net.stream.pl 02.03.10, 09:19
        Angrusz1 idź Ty lepiej na chorobowe, to się na pewno odbije pozytywnie na
        zdrowiu dzieci które uczysz.
        • Gość: gość Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.ibd.gtsenergis.pl 02.03.10, 10:27
          No i mamy zagadke-który orzecznik uznał chorobe znajomego który jest na
          zwolnieniu i idzie na komisje PO DYTYGODNIOWYM pijaństwie bo nawet dla człowieka
          nie mającego pojęcia o medycynie to widac gołym okiem.Normalnie to by było
          tak-chlasz jesteś zdrowy ale trzeba mieć plecy i wspolne zainteresowania z
          orzecznikiem i jest ok i tak to wyglada.
      • Gość: czejan Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.10, 18:34
        Wykorzystywanie pracowników jest,jest widoczne "nagim" okiem i trzeba z tym
        walczyć.Musicie to zrozumieć a nie tylko popierać wyścig "szczurów" po lepsze
        życie???.
    • Gość: ... Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.multimo.pl 02.03.10, 10:57
      A może zus sie zainteresuje bardziej biznesmenami którzy zatrudniają ludzi i nie
      odprowadzają składek na zus oni zdecydowanie są bardziej kosztowni.Człowiek
      pracuje u takiego barana idzie na l4 a zus na to że jakie zwolnienie jak nie był
      ubezpieczony.
      • Gość: Qlawy Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.10, 11:07
        Zgadzam się całkowicie powinno się takich pracodawców tępić, ale w porównaniu z
        pracownikami którzy zwyczajnie okradają "załatwiając" sobie chorobowe jest to
        ilość znikoma.
        • Gość: ... Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.multimo.pl 02.03.10, 11:44
          Gość portalu: Qlawy napisał(a):

> Zgadzam się całkowicie powinno się takich pracodawców tępić, ale w porównaniu
          > z
          > pracownikami którzy zwyczajnie okradają "załatwiając" sobie chorobowe jest to
          > ilość znikoma.

Zdziwiłbyś się jak jest to duża ilość kombinatorów
          • Gość: Qlawy Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.10, 11:52
            Dziwić się nie będę bo coś o tym wiem , natomiast tak jak napisałem w porównaniu
            z kombinującymi pracownikami to przysłowiowa pestka.
            • Gość: ... Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.multimo.pl 02.03.10, 18:58
              > Dziwić się nie będę bo coś o tym wiem , natomiast tak jak napisałem w porównani
              > u
              > z kombinującymi pracownikami to przysłowiowa pestka.

To teraz zobacz z drugiej strony.Pracodawca ma prawo kontrolować zwolnienie
              pracownika,może poskarżyć się do zusu.Jak zatrudnia na umowę na czas określony
              może wywalić pracownika nie podając absolutnie żadnego powodu,a pracownik jakie
              ma prawa?.PIP w Częstochowie to fikcja towarzystwo kolesi, każdy kto próbował
              coś z nimi załatwić wie o czym piszę.Gdyby za pracownikami tak stały instytucje
              jak za pracodawcami to by nie kombinowali.Niech Zus i Pip pochwalą się efektami
              i wysokością kar nałożonych na łamiących prawo pracodawców.Jak się mówi każdy
              medal ma dwie strony
              • Gość: Qlawy Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 19:44
                Jak już napisałem porównywanie przekrętów jeżeli chodzi o ZUS pracodawców i
                pracowników jest bez sensu bo pracownicy w tej "dyscyplinie" biją pracodawców na
                głowę , co oczywiście nie znaczy ,że usprawiedliwiam tych drugich bo absolutnie
                nie , uważam że to takie samo złodziejstwo.
                Porównywanie PIPu i ZUSu to też trochę dziwne ,bo co to znaczy załatwić coś z
                nimi, na pracowników PIPu też możesz się poskarżyć jeżeli masz z tym problem , a
                o tym co robi ZUS z pracodawcami to wie nawet małe dziecko i było w tym temacie
                nie tylko na tym forum ale na każdym innym w tym kraju, więc chyba coś w tym
                prawdy jest.
                • Gość: ... Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.multimo.pl 02.03.10, 20:32
                  > nimi, na pracowników PIPu też możesz się poskarżyć jeżeli masz z tym problem

Próbowałeś?Bo ja tak i uwierz nie przyniosło to żadnego efektu.Jeszcze
                  usłyszałem że jak będę miał takie podejscie do pracodawcy to nie znajde pracy w
                  tym miescie
                  • Gość: Qlawy Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 20:56
                    Nie próbowałem bo akurat nie miałem takiej potrzeby , ale znam takich co
                    próbowali i przyniosło to efekty , różnie to pewnie jest.
      • Gość: wyimaginowany Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: 195.205.202.* 02.03.10, 11:09
        Wąska specjalizacja naszego kochanego ZUSu. Nareszcie w czyms jest dobry. Ja
        pamietam "swojego" orzecznika. Taki łysy szaman Motyka,Matyka cos w podobie.
        Wchodze na wezwanie i jeszcze drzwi nie domkłem a on juz mowi,ze widzi ze jestem
        zdrowy :-)Przez koszule,przez garnitur,przez kurtke -zobaczył - taki pierun
        specjalista. Tylko pogratulowac kadry :-)))
        • lan-cet Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach 02.03.10, 22:59
          i bardzo dobrze jednego oszusta na chorobowym mniej :)

ps. co to znaczy:

"cos w podobie", " domkłem "

litości chłopie, pisz chociaż na poziomie podstawówki
          • Gość: wyimaginowany Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: 195.205.202.* 03.03.10, 01:10
            wiesz co to forma ironiczna ? wiesz,ze wiesz bardzo wiele, bo sobie gadasz przy
            goleniu,ze jestes super :) to samo starasz sie zapamietac w windzie :-)) jak
            ten szaman z zusu :-))
    • Gość: bluegrazyna SkaNdaLLL!!!! IP: 91.198.227.* 02.03.10, 11:59
      Mnie w ZUsie nie chcieli dać zwolnienia na kłykciowate zapalenie odbytu!!!! Co
      na to rzecznik Zusu?
    • almach16 ZUS buszuje w naszych zwolnieniach 02.03.10, 20:13
      a czy ZUS ma może dane o pracownikach chorych którzy pracują bo boją się iść
      na zwolnienie lekarskie.
    • lan-cet ZUS buszuje w naszych zwolnieniach 02.03.10, 22:56
      Najwięcej oszczędności - prawie 1,5 mln zł - przyniosły zmiany w
      zasiłkach chorobowych dla osób, które straciły pracę. Teraz nalicza
      się je nie od kwoty, którą zarabiali, ale od średniej płacy krajowej.

i to jest najfajniejsze zdanie z całego artykułu.... te
      wielomiesięczne chorobowe dla odchodzacych prezesów, dyrektorów,
      polityków....

a politykę wydawania pieniędzy na chorobowe warto uszczelnic...
      tylko z głową, nie wylewając dziecka z kąpielą...
      • Gość: Qlawy Re: ZUS buszuje w naszych zwolnieniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.10, 07:36
        Brawo , zgadzam się w zupełności!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka