Dodaj do ulubionych

Jaki powinien być Prezydent Miasta

25.07.10, 01:35
Tak wiele bzdur wypisaliście tu przeciwko wszystkim,którzy mogą kandydować na
prezydenta miasta.A jakie powinien spełniać warunki,żeby takim kandydatem być?
Obserwuj wątek
    • zbyszeklysin Np. umieć godzić zwaśnione strony 25.07.10, 10:09
      Dobre pytanie!
      Moja odpowiedź: Na przykład umieć znajdywać wyjście kompromisowe.
      Wrona umiał znaleźć rozwiązanie akceptowalne przez 74 strony; to chyba jest
      jakieś konkretne osiągnięcie.

"- Prezydent Wrona obiecał nam pomoc administracyjną przy przebudowie, ale
      zrobił coś bardzo istotnego: dał nam siłę i zmotywował do walki – mówi Waldemar
      Ziaja. – Problemów było dużo, a on pomagał nam przy uzyskiwaniu niezliczonych
      pozwoleń i w załatwianiu odstępstw. W otoczeniu „Ryneczku” funkcjonuje aż 73.
      sąsiadów, a do konfliktów między nimi a Stowarzyszeniem dochodziło wiele razy.
      Prezydent zwoływał więc spotkania stron, godził, przekonywał, tłumaczył potrzebę
      przebudowy.

- Rozwiązywał te konflikty, często po wielokroć te same zatargi – wspomina
      prezes Ziaja. – Jego argumenty, jako mediatora, miały w łagodzeniu sporów
      podstawowe znaczenie. Potrzebowaliśmy też jego pomocy wtedy, kiedy załatwianie
      naszych pism przedłużało się w Urzędzie. Wystarczyło jego jedno słowo i wszystko
      nabierało tempa."
      Tu jest cały tekst:
      www.dlaczestochowy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=107:rynek&catid=1:gospodarka&Itemid=92
    • Gość: janka Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.chello.pl 26.07.10, 08:40
      Powinien być wykształcony gruntownie,znać przynajmniej jeden obcy język /perfekt/,mieć duże doświadczenie na stanowisku kierowniczym i dobrą prezencję.Odpowiedni wiek ok.40-45 lat,wzrost nie mniej jak 170 cm wzrostu.Najwazniejsze to, bezpartyjny,niezależny z ambicjami i wystarczająco bogaty.
    • Gość: aq A po co w ogóle prezydent miasta? IP: *.apus-net.pl 26.07.10, 09:39
      a po co prezydent miasta? jest tylu urzędasów, rad, komisji. po co
      jeszcze jeden?
      ile kosztuje taki prezydent miasto co miesiąc?
    • Gość: ramon Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.nmp.trustnet.pl 26.07.10, 10:03
      Powinien umieć rozmawiać z każdym i na każdym poziomie: czy to na lokalnym
      poziomie administracji (wójtowie, burmistrzowie) czy to na opiniotwórczym forum
      województwa, ogólnopolskim związku miast a także na szczeblu administracji
      rządowej - z tymi wszystkimi gremiami umiał rozmawiać Tadeusz Wrona. Co więcej,
      pełnił w tych wszystkich gremiach kierownicze stanowiska co pośrednio i
      bezpośrednio, namacalnie (fundusze) i nie namacalnie (lobbowanie stosownych
      zapisów w ustawach) przekładało się na życie w naszym mieście.
      I najważniejsze - powinien być pracowity a tego Tedowi odmówić nie można..i tego
      chyba nikt nie zaneguje.
      • Gość: Terl Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: 212.87.241.* 26.07.10, 23:05
        Prezydent musi być osobą rozpoznawalną w polityce, posiadać doświadczenie samorządowe, kontakty na szczeblu rządowym, mając takiego Tadeusza byłoby głupotą zmarnować jego doświadczenie i zaangażowanie.
        W okresie 2003-2009 wartość majątku komunalnego wzrosła z 168 mln zł do 696 mln zł, o 528 mln zł.
        Przygotowano inwestycje i pozyskano europejskie środki pomocowe (2008-2009 - w sumie 443 mln .zł) głównie to:
        - Modernizacja całości Alei Najświętszej Maryi Panny,
        - Budowa wiaduktów na DK-1 (węzeł z al. Jana Pawła II i węzeł ul. Makuszyńskiego),
        - Budowa nowej linii tramwajowej,
        - Zakup 7 składów nowoczesnych tramwajów,
        - Budowa połączenia drogowego ul. Legionów z gminą Olsztyn, Poraj aż do Myszkowa,
        - Budowa subregionalnej sieci internetowej,
        - Budowa hali widowiskowo-sportowej na 7 tys miejsc,
        - Modernizacja Filharmonii,
        - Budowa 7 km wałów przeciwpowodziowych

i wiele, wiele innych

• Gość: jan Nie powinien przypominać Wrony IP: 109.243.61.* 27.07.10, 06:33
          Nie jestem w stanie wymienić wszystkich cech,jakie powinien posiadać prezydent
          miasta, bo byłoby ich bardzo dużo, wiem natomiast,że nie powin ien byż na pewno
          takim arogantem, ignorantem i bezdusznym ,jakim był Wrona. Nie powinien swoją
          bezczelnością zniechęcać inwestorów, nie powinien zabierać studentom
          przywilejów,/ np. spędzanie wolnego czasu w takim miejscu jak np. Dekabrystów/,
          nie powinien kłamać, tak,jak Wrona przy wypieraniu się ,że nie wydał pewnych
          decyzji,kiedy mu udowodniono,że wydał.Nie powinien być samolubem dbającym tylko
          o interesy swoich kolesi: nominował trzech na wiceprezydentów ze swojej partii,
          nie dając możliwości współpracy z innymi partiami prawicowymi, wolał
          "współpracę" nieoficjalną z PO, wiemy,jaką.Nie powinien wchodzić nieproszony, bo
          to jest obraz człowieka,który idąc po trupach chce być prezydentem wszystkich,
          nie będąc lubianym, szanowanym, cenionym.Choćby nie wiem co chciał zrobić, nie
          potrafi przy tym być człowiekiem. Wybór listopadowy był słuszny.Mam nadzieję, że
          następny listopad będzie podobny, a może nawet lepszy,może więcej osób wskaże
          panu Wronie swoje miejsce,poza Częstochową.
          • Gość: amik Re: Nie powinien przypominać Wrony IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.07.10, 07:06
            Jeżeli jest ktoś mądry i dobry, a taki powinien być na odpowiedzialne
            stanowisko, to ludzie powinni walczyć o niego, a nie odwrotnie.
          • Gość: J.T. Panie Janie! IP: *.wip.pcz.pl 27.07.10, 08:56
            To co Pan piszesz to jeden wielki bełkot.
            Nie ma w tym ani jednej udowodnionej tezy.
            To taki język z przysłowiowego magla.
            • Gość: małpa.pl Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:40
              Nie uważam , żeby język Jana był z magla. On tylko podał przyczyny, dla których
              odwołany został Wrona. I na pewno się nie zmieni, nie łudźmy się.
              • Gość: no Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 21:44
                To jaki ma by Prezydent Miasta,jaki???
                • Gość: ja Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 21:52
                  Normalny! Albo Halina albo Sebastian
                  • Gość: flaga111 Re: Panie Janie! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.07.10, 22:04
                    Chyba cię pogięło,ich czas przeminą "entropia",takie jest życie są za ciency i
                    cwane lisy.Lecz zostali przejrzani na wylot.
                  • Gość: do wariata Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 16:47
                    Halina to na emeryturę niech dalej się nie kompromituje a Sebuś przyda się do
                    odśnieżania miasta zimą
                • Gość: zawsze-rea-lista Re Taki jak ja IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.07.10, 21:53
                  Taki jak ja więc mnie szukajcie jak znajdziecie będę wasz. Tajemniczy Don Pedro
                  was wybawi i ochroni od głupoty jaka jest wypisywana na całym tym forum Gazety
                  Wyborczej.
                  • Gość: Prawda Re: Re Taki jak ja IP: *.chello.pl 28.07.10, 22:53
                    Na pewno nie powinien być z Radomska jak Maryjaszczyk.
                    • Gość: no właśnie Re: Re Taki jak ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 23:31
                      Lepiej z Częstochowy jak Sebastian Rozpondek
                      • Gość: małpa.pl Re: Re Taki jak ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 00:28
                        Powinien umieć zarządzać miastem,kierować urzędem i nie dać się manipulować
                        partii,żadnej,A uważam,że Kurpios poddał się manipulacji partyjnej PO(Chatys) i
                        PIS(Giżynski)
                        • Gość: do małpy Re: Re Taki jak ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 01:07
                          Masz rację,ale mimo wszystko wolę Kurpiosa od Wrony
                      • Gość: cccr Re: Re Taki jak ja IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.07.10, 08:36
                        A kim ten człowieczek Rozpondek jest,co on zrobił dla miasta,jaką klasę
                        reprezentuje,chyba cię gościu pogięło,to wolę wcale nie iść na wybory jak by
                        komuś zrodziły się w głowie popaprane myśli.
        • Gość: paul Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 20:06
          No i co z tego, że mamy taki majątek komunalny (głównie kamienice i muzea) ,jak
          nie ma go z czego utrzymać!
    • Gość: my Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: 188.33.41.* 31.07.10, 08:15
      dobry
      • Gość: obserwator Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: 109.243.138.* 31.07.10, 08:22
        Podobno, a raczej na pewno ,z PO ma wystartować Iza Leszczyna. Tym oto
        sposobem Kurpios idzie w odstawkę, co chyba nie martwi częstochowian.
        • Gość: zawsze-rea-lista Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.07.10, 08:30
          Leszczyna to bardzo dobra kandydatka na prezydenta,ta babka ma to coś czego inni
          nie mają,widać że bije od niej wielka siła.
    • Gość: jasiu... Powinien być osobowością! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.10, 08:58
      I nie powinien cechować się małostkowością i parciem na obiektyw lokalnych
      fotoreporterów. Wmurowanie ostatniej kostki w remontowanej ulicy (ul.
      Joselewicza) było przykładem działania "z epoki wczesnego Gierka". A takich
      wstęg do przecięcia powinno być coraz mniej.

I powinien umieć zmienić nawet zastarzałą tradycję, jeśli jest to tylko lokalna
      tradycja, w niczym nie związana z doświadczeniem innych miast. Powinien słuchać
      specjalistów i wyciągać wnioski. Powinien nie bać się choćby zadziałać na rzecz
      dróg rowerowych, by były wykonywane według zaleceń, jakie przecież w Polsce
      istnieją. Powinien zlikwidować "ciągi pieszo-rowerowe" - to tylko przykład, bo
      rower między pieszymi to poważne zagrożenie! Choćby ten dokument:
      www.parp.gov.pl/files/112/146/233/4314.pdf Wrona znał!

Powinien zauważać wszystkich mieszkańców i reprezentować wszystkie opcje.
      Powinien szanując pielgrzymkowy charakter okolic Jasnej Góry, tworzyć inną
      politykę dla reszty miasta. Częstochowa nie może być "zabudowaną strefą tras
      pielgrzymkowych". Klasztor i miasto musi współistnieć w najlepszej zgodzie, ale
      współistnieć nie oznacza, że jeden podmiot zdominuje życie drugiego.

Prezydent powinien umieć szybko wyciągać wnioski i jako głównego kryterium
      powierzania ludziom odpowiedzialnych zadań nie powinien przyjmować stażu w
      Oazie. Powinien poszukać, (na stanowiska naczelników wydziałów też) ludzi
      młodych, którzy zostaną sprawdzeni poprzez jasne procedury konkursowe na
      najważniejsze stanowiska. Powinien umieć przyznać się do błędów, w odpowiednim
      momencie wycofując powołanie na prestiżowe stanowisko wobec osób, które się nie
      sprawdzają.

Właściwie, to powinien być jak Dyzma

Mieć swoich ludzi, którzy by na niego pracowali, ale cały czas czuwać, by przez
      pracę podległych sobie ludzi, samemu nie skończyć poza nawiasem polityki. Nie
      musi się znać na rzeczy, ale musi mieć tego nosa, który w każdej sytuacji
      pozwoli mu znaleźć osoby, które najlepiej zrealizują tą pracę, jaka akurat jest
      do zrobienia. Powinien mieć prestiż, nie ważne, czy uzasadniony, a nie powinien
      konstruować układów, klik, choćby nie wiem jak pobłogosławionych.

I rzeczywiście, minimum jeden język obcy w stopniu pozwalającym na konwersację,
      to minimum.
      • chrabina Re: Powinien być osobowością! 31.07.10, 09:36
        Jasiu jeszcze mała podpowiedż gdzie takiego ideała znależć ?Hoho jak
        ci co startują, to jeden wart drugiego .Hoho , a jakie układy i
        powiązania mają .Hoho
        • Gość: jasiu... Re: Powinien być osobowością! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.10, 12:25
          Ktoś powiedział: porządny człowiek nie chodzi do burdelu, nie pije wina z
          menelami w krzakach i nie zajmuje się polityką. Coś w tym jest!
          • Gość: @ Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 17:36
            Powinien mieć podstawową wiedzę i umiejętności zarządzania dużym organizmem, być
            stanowczym i decyzyjnym i umieć współpracować z ludźmi. Wielka mi filozofia -
            tylko znaleźć takiego !
            • wdmuchowski Re: Powinien być osobowością! 31.07.10, 19:54
              Bez karku, bez mózgu, bez głowy i bez jaj! Takim jakim był Działa na Warone!
              • Gość: pop Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 20:04
                Poziom myślenia twojego jest niższy niż u dziesięciolatka
                • Gość: WD Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.10, 23:20
                  Cieszę się, że 10-latkowie myślą mądrzej od Ciebie i takich ptaków.
                  • Gość: ooo Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 23:26
                    No dzięki,ze przyznałeś,że jesteś taki głupi
                    • Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 23:43

Prezydent powinien być mądry.I jest, ale mu przeszkadzają
                      • Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:02
                        Powinien być niezależnym,od nikogo!
                        • Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:04
                          A znacie kogoś takiego
                          • Gość: @ Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:11
                            A znacie kogoś takiego kto by był przyzwoity i jeszcze nadawał by się na
                            prezydenta? Dla mnie najprzyzwoitszą osobą jest pani prezydent Rozpondek - nie
                            ma dla mnie lepszej
                            • Gość: k-t-o-s-6 Re: Powinien być osobowością! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.08.10, 00:19
                              Chyba ci mózg wyżarło tak zawistnej baby nie widziałam,myśli tylko jak
                              wywindować synalków i robi to po trupach żeby tylko zdążyć.
                              • Gość: @ Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:34
                                Nieprawda,jest wspaniałą kobietą, a ilu ma tych synalków - stu,tysiąc?
                                • Gość: do małpy Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 11:36
                                  a co rozpondkowa załatwiła ci małpo albo coś obiecała,podlejszego człowieka od
                                  niej nie ma , tu na forum już określono jej moralność ,zakłamanie i całkowity
                                  brak kompetencji ,czas na wyrugowanie tej "pani" Z POLITYKI
                                • Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 11:49
                                  PREZYDENT POWINIEN BYĆ UCZCIWY to tyle i aż tyle
                                • Gość: do@ Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 13:16
                                  jakoś nikogo tu na forum w tym nie przekonałeś
                      • Gość: WD Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 01:00
                        Podobno Stalin też był taki.
                    • Gość: WD Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 00:59
                      Jesteś zbyt wysokiego zdanie o sobie - tylko tyle. Czyli przyznałem, iż jesteś
                      gorzej, niż osłem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka