adamico9 25.07.10, 01:35 Tak wiele bzdur wypisaliście tu przeciwko wszystkim,którzy mogą kandydować na prezydenta miasta.A jakie powinien spełniać warunki,żeby takim kandydatem być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyszeklysin Np. umieć godzić zwaśnione strony 25.07.10, 10:09 Dobre pytanie! Moja odpowiedź: Na przykład umieć znajdywać wyjście kompromisowe. Wrona umiał znaleźć rozwiązanie akceptowalne przez 74 strony; to chyba jest jakieś konkretne osiągnięcie. "- Prezydent Wrona obiecał nam pomoc administracyjną przy przebudowie, ale zrobił coś bardzo istotnego: dał nam siłę i zmotywował do walki – mówi Waldemar Ziaja. – Problemów było dużo, a on pomagał nam przy uzyskiwaniu niezliczonych pozwoleń i w załatwianiu odstępstw. W otoczeniu „Ryneczku” funkcjonuje aż 73. sąsiadów, a do konfliktów między nimi a Stowarzyszeniem dochodziło wiele razy. Prezydent zwoływał więc spotkania stron, godził, przekonywał, tłumaczył potrzebę przebudowy. - Rozwiązywał te konflikty, często po wielokroć te same zatargi – wspomina prezes Ziaja. – Jego argumenty, jako mediatora, miały w łagodzeniu sporów podstawowe znaczenie. Potrzebowaliśmy też jego pomocy wtedy, kiedy załatwianie naszych pism przedłużało się w Urzędzie. Wystarczyło jego jedno słowo i wszystko nabierało tempa." Tu jest cały tekst: www.dlaczestochowy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=107:rynek&catid=1:gospodarka&Itemid=92 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.chello.pl 26.07.10, 08:40 Powinien być wykształcony gruntownie,znać przynajmniej jeden obcy język /perfekt/,mieć duże doświadczenie na stanowisku kierowniczym i dobrą prezencję.Odpowiedni wiek ok.40-45 lat,wzrost nie mniej jak 170 cm wzrostu.Najwazniejsze to, bezpartyjny,niezależny z ambicjami i wystarczająco bogaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq A po co w ogóle prezydent miasta? IP: *.apus-net.pl 26.07.10, 09:39 a po co prezydent miasta? jest tylu urzędasów, rad, komisji. po co jeszcze jeden? ile kosztuje taki prezydent miasto co miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramon Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.nmp.trustnet.pl 26.07.10, 10:03 Powinien umieć rozmawiać z każdym i na każdym poziomie: czy to na lokalnym poziomie administracji (wójtowie, burmistrzowie) czy to na opiniotwórczym forum województwa, ogólnopolskim związku miast a także na szczeblu administracji rządowej - z tymi wszystkimi gremiami umiał rozmawiać Tadeusz Wrona. Co więcej, pełnił w tych wszystkich gremiach kierownicze stanowiska co pośrednio i bezpośrednio, namacalnie (fundusze) i nie namacalnie (lobbowanie stosownych zapisów w ustawach) przekładało się na życie w naszym mieście. I najważniejsze - powinien być pracowity a tego Tedowi odmówić nie można..i tego chyba nikt nie zaneguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terl Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: 212.87.241.* 26.07.10, 23:05 Prezydent musi być osobą rozpoznawalną w polityce, posiadać doświadczenie samorządowe, kontakty na szczeblu rządowym, mając takiego Tadeusza byłoby głupotą zmarnować jego doświadczenie i zaangażowanie. W okresie 2003-2009 wartość majątku komunalnego wzrosła z 168 mln zł do 696 mln zł, o 528 mln zł. Przygotowano inwestycje i pozyskano europejskie środki pomocowe (2008-2009 - w sumie 443 mln .zł) głównie to: - Modernizacja całości Alei Najświętszej Maryi Panny, - Budowa wiaduktów na DK-1 (węzeł z al. Jana Pawła II i węzeł ul. Makuszyńskiego), - Budowa nowej linii tramwajowej, - Zakup 7 składów nowoczesnych tramwajów, - Budowa połączenia drogowego ul. Legionów z gminą Olsztyn, Poraj aż do Myszkowa, - Budowa subregionalnej sieci internetowej, - Budowa hali widowiskowo-sportowej na 7 tys miejsc, - Modernizacja Filharmonii, - Budowa 7 km wałów przeciwpowodziowych i wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Nie powinien przypominać Wrony IP: 109.243.61.* 27.07.10, 06:33 Nie jestem w stanie wymienić wszystkich cech,jakie powinien posiadać prezydent miasta, bo byłoby ich bardzo dużo, wiem natomiast,że nie powin ien byż na pewno takim arogantem, ignorantem i bezdusznym ,jakim był Wrona. Nie powinien swoją bezczelnością zniechęcać inwestorów, nie powinien zabierać studentom przywilejów,/ np. spędzanie wolnego czasu w takim miejscu jak np. Dekabrystów/, nie powinien kłamać, tak,jak Wrona przy wypieraniu się ,że nie wydał pewnych decyzji,kiedy mu udowodniono,że wydał.Nie powinien być samolubem dbającym tylko o interesy swoich kolesi: nominował trzech na wiceprezydentów ze swojej partii, nie dając możliwości współpracy z innymi partiami prawicowymi, wolał "współpracę" nieoficjalną z PO, wiemy,jaką.Nie powinien wchodzić nieproszony, bo to jest obraz człowieka,który idąc po trupach chce być prezydentem wszystkich, nie będąc lubianym, szanowanym, cenionym.Choćby nie wiem co chciał zrobić, nie potrafi przy tym być człowiekiem. Wybór listopadowy był słuszny.Mam nadzieję, że następny listopad będzie podobny, a może nawet lepszy,może więcej osób wskaże panu Wronie swoje miejsce,poza Częstochową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amik Re: Nie powinien przypominać Wrony IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.07.10, 07:06 Jeżeli jest ktoś mądry i dobry, a taki powinien być na odpowiedzialne stanowisko, to ludzie powinni walczyć o niego, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.T. Panie Janie! IP: *.wip.pcz.pl 27.07.10, 08:56 To co Pan piszesz to jeden wielki bełkot. Nie ma w tym ani jednej udowodnionej tezy. To taki język z przysłowiowego magla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małpa.pl Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:40 Nie uważam , żeby język Jana był z magla. On tylko podał przyczyny, dla których odwołany został Wrona. I na pewno się nie zmieni, nie łudźmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 21:44 To jaki ma by Prezydent Miasta,jaki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 21:52 Normalny! Albo Halina albo Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flaga111 Re: Panie Janie! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.07.10, 22:04 Chyba cię pogięło,ich czas przeminą "entropia",takie jest życie są za ciency i cwane lisy.Lecz zostali przejrzani na wylot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wariata Re: Panie Janie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 16:47 Halina to na emeryturę niech dalej się nie kompromituje a Sebuś przyda się do odśnieżania miasta zimą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawsze-rea-lista Re Taki jak ja IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.07.10, 21:53 Taki jak ja więc mnie szukajcie jak znajdziecie będę wasz. Tajemniczy Don Pedro was wybawi i ochroni od głupoty jaka jest wypisywana na całym tym forum Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Re: Re Taki jak ja IP: *.chello.pl 28.07.10, 22:53 Na pewno nie powinien być z Radomska jak Maryjaszczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no właśnie Re: Re Taki jak ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 23:31 Lepiej z Częstochowy jak Sebastian Rozpondek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małpa.pl Re: Re Taki jak ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 00:28 Powinien umieć zarządzać miastem,kierować urzędem i nie dać się manipulować partii,żadnej,A uważam,że Kurpios poddał się manipulacji partyjnej PO(Chatys) i PIS(Giżynski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do małpy Re: Re Taki jak ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.10, 01:07 Masz rację,ale mimo wszystko wolę Kurpiosa od Wrony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cccr Re: Re Taki jak ja IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.07.10, 08:36 A kim ten człowieczek Rozpondek jest,co on zrobił dla miasta,jaką klasę reprezentuje,chyba cię gościu pogięło,to wolę wcale nie iść na wybory jak by komuś zrodziły się w głowie popaprane myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 20:06 No i co z tego, że mamy taki majątek komunalny (głównie kamienice i muzea) ,jak nie ma go z czego utrzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: 188.33.41.* 31.07.10, 08:15 dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: 109.243.138.* 31.07.10, 08:22 Podobno, a raczej na pewno ,z PO ma wystartować Iza Leszczyna. Tym oto sposobem Kurpios idzie w odstawkę, co chyba nie martwi częstochowian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawsze-rea-lista Re: Jaki powinien być Prezydent Miasta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.07.10, 08:30 Leszczyna to bardzo dobra kandydatka na prezydenta,ta babka ma to coś czego inni nie mają,widać że bije od niej wielka siła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Powinien być osobowością! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.10, 08:58 I nie powinien cechować się małostkowością i parciem na obiektyw lokalnych fotoreporterów. Wmurowanie ostatniej kostki w remontowanej ulicy (ul. Joselewicza) było przykładem działania "z epoki wczesnego Gierka". A takich wstęg do przecięcia powinno być coraz mniej. I powinien umieć zmienić nawet zastarzałą tradycję, jeśli jest to tylko lokalna tradycja, w niczym nie związana z doświadczeniem innych miast. Powinien słuchać specjalistów i wyciągać wnioski. Powinien nie bać się choćby zadziałać na rzecz dróg rowerowych, by były wykonywane według zaleceń, jakie przecież w Polsce istnieją. Powinien zlikwidować "ciągi pieszo-rowerowe" - to tylko przykład, bo rower między pieszymi to poważne zagrożenie! Choćby ten dokument: www.parp.gov.pl/files/112/146/233/4314.pdf Wrona znał! Powinien zauważać wszystkich mieszkańców i reprezentować wszystkie opcje. Powinien szanując pielgrzymkowy charakter okolic Jasnej Góry, tworzyć inną politykę dla reszty miasta. Częstochowa nie może być "zabudowaną strefą tras pielgrzymkowych". Klasztor i miasto musi współistnieć w najlepszej zgodzie, ale współistnieć nie oznacza, że jeden podmiot zdominuje życie drugiego. Prezydent powinien umieć szybko wyciągać wnioski i jako głównego kryterium powierzania ludziom odpowiedzialnych zadań nie powinien przyjmować stażu w Oazie. Powinien poszukać, (na stanowiska naczelników wydziałów też) ludzi młodych, którzy zostaną sprawdzeni poprzez jasne procedury konkursowe na najważniejsze stanowiska. Powinien umieć przyznać się do błędów, w odpowiednim momencie wycofując powołanie na prestiżowe stanowisko wobec osób, które się nie sprawdzają. Właściwie, to powinien być jak Dyzma Mieć swoich ludzi, którzy by na niego pracowali, ale cały czas czuwać, by przez pracę podległych sobie ludzi, samemu nie skończyć poza nawiasem polityki. Nie musi się znać na rzeczy, ale musi mieć tego nosa, który w każdej sytuacji pozwoli mu znaleźć osoby, które najlepiej zrealizują tą pracę, jaka akurat jest do zrobienia. Powinien mieć prestiż, nie ważne, czy uzasadniony, a nie powinien konstruować układów, klik, choćby nie wiem jak pobłogosławionych. I rzeczywiście, minimum jeden język obcy w stopniu pozwalającym na konwersację, to minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
chrabina Re: Powinien być osobowością! 31.07.10, 09:36 Jasiu jeszcze mała podpowiedż gdzie takiego ideała znależć ?Hoho jak ci co startują, to jeden wart drugiego .Hoho , a jakie układy i powiązania mają .Hoho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Powinien być osobowością! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.10, 12:25 Ktoś powiedział: porządny człowiek nie chodzi do burdelu, nie pije wina z menelami w krzakach i nie zajmuje się polityką. Coś w tym jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 17:36 Powinien mieć podstawową wiedzę i umiejętności zarządzania dużym organizmem, być stanowczym i decyzyjnym i umieć współpracować z ludźmi. Wielka mi filozofia - tylko znaleźć takiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski Re: Powinien być osobowością! 31.07.10, 19:54 Bez karku, bez mózgu, bez głowy i bez jaj! Takim jakim był Działa na Warone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 20:04 Poziom myślenia twojego jest niższy niż u dziesięciolatka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.10, 23:20 Cieszę się, że 10-latkowie myślą mądrzej od Ciebie i takich ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 23:26 No dzięki,ze przyznałeś,że jesteś taki głupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 23:43 Prezydent powinien być mądry.I jest, ale mu przeszkadzają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:02 Powinien być niezależnym,od nikogo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:04 A znacie kogoś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:11 A znacie kogoś takiego kto by był przyzwoity i jeszcze nadawał by się na prezydenta? Dla mnie najprzyzwoitszą osobą jest pani prezydent Rozpondek - nie ma dla mnie lepszej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-t-o-s-6 Re: Powinien być osobowością! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.08.10, 00:19 Chyba ci mózg wyżarło tak zawistnej baby nie widziałam,myśli tylko jak wywindować synalków i robi to po trupach żeby tylko zdążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 00:34 Nieprawda,jest wspaniałą kobietą, a ilu ma tych synalków - stu,tysiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do małpy Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 11:36 a co rozpondkowa załatwiła ci małpo albo coś obiecała,podlejszego człowieka od niej nie ma , tu na forum już określono jej moralność ,zakłamanie i całkowity brak kompetencji ,czas na wyrugowanie tej "pani" Z POLITYKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powinien być osobowością! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 11:49 PREZYDENT POWINIEN BYĆ UCZCIWY to tyle i aż tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do@ Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 13:16 jakoś nikogo tu na forum w tym nie przekonałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 01:00 Podobno Stalin też był taki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD Re: Powinien być osobowością! IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 00:59 Jesteś zbyt wysokiego zdanie o sobie - tylko tyle. Czyli przyznałem, iż jesteś gorzej, niż osłem! Odpowiedz Link Zgłoś