Dodaj do ulubionych

Czy Częstochowa jeszcze może

20.09.10, 08:21
korzystać z pieniędzy unijnych ?

Wszak dług gminy nie może przekraczać 60 % budżetu miasta .

Czy więc Częstochowa jest w stanie wysupłać tzw wkład własny , aby skorzystać z pieniędzy unijnych ?

Służby ekonomiczne miasta zapewne już pracują nad przyszłorocznym budżetem i coś wiedzą o tym .
A co ?

Ja nie wiem .
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 08:28
      zanim zaczynasz się wymądrzać sprawdź, ile % zadłużenia ma Czestochowa
      • Gość: angrusz1 Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 09:22
        Może jestem , źle poinformowany , może ktoś fałszywe dane podał, ale obiło mi się o uszy , że to zadłużenie zbliża się do 60 % , zadłużenie plus zobowiązania z tytułu poręczenia .

A ty "ja " masz inne dane podziel się i podaj źródło
        • Gość: vip Znowu IP: *.wip.pcz.pl 20.09.10, 09:30
          ktoś z PIS-u zaczyna tworzyć historię.
          Tym razem sprawa dotyczy długu.
          Może ktoś uwierzy.
          • Gość: angrusz1 Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 10:22
            VIPie sugerujesz , że zadłużenie Częstochowy nie jest wysokie ?

To może jakiś konkret - kwota zadłużenia kwota do spłaty w tym roku a może i kwota i zobowiązań ?

Znasz ?

Wszak media nieśmiało dają znać, że długi samorządów mogą im uniemożliwić skorzystanie z pieniędzy unijnych a ich sumaryczny dług sięga kwoty ... no właśnie ja usłyszałem 50 mld zł
            • Gość: vip Konkrety IP: *.wip.pcz.pl 20.09.10, 10:33
              Konkrety, Angruszu konkrety. Ty oskarżasz Ty podaj konkrety !!!
              Wolisz plotki w stylu - "Słyszałem", "wszak media nieśmiało"................... i tak dalej wg. doktryny PIS-u.
              Gdzie jest jasno powiedziane, że sprawa dotyczy Częstochowy?
              Gdzie?
              Nie wiem jakie jest zadłużenie Częstochowy, ale brzydzę się plotką.
              • Gość: angrusz1 tak funkcjonuje świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 21:27
                że najpierw słyszy się coś ogólnego , coś niedokładnego i dopiero potem , człowiek sprawdza, dowiaduje się , drąży , jeśli to konieczne lub ważne .
                Jeśli te " rewelacje " mówią plotkarze , od dawna znani jako plotkarze, to można zlekceważyć taką plotkę , ale o zadłużeniu samorządów mówią fachowcy , a jakieś ratingi są robione raz na jakiś czas .
                Sytuacja jest dynamiczna .
                Podobnie jest przecież z długiem publicznym .

Więc zrozum moje zaniepokojenie .
              • rowan_bean Re: Konkrety 20.09.10, 21:37
                angrusz małpuje metody ipn, czyli oskarża (właściwie opluwa). Obroną muszą się martwić oskarżeni i to oni muszą udowodnić, że nie są wielbłądem!
        • Gość: doang Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.iplus.com.pl 20.09.10, 17:47
          Planowany stan zadłużenia miasta na koniec 2010 roku wyniesie 379 mln 316 tys. zł, co stanowić będzie 48,4 % prognozowanych dochodów. Planowany wskaźnik obsługi długu wyniesie 7,97 %.Rating oraz jego perspektywa

• Gość: angrusz1 Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 08:54
            Do doang :

48 % to i tak duże zadłużenie , może to akurat z powodu wykorzystywania przez gminę środków unijnych , które są dostępne teraz a później już nie będą .

Oczywiście z tego wynika , że do granicznych 60 % jeszcze trochę jest , więc można dalej się zadłużać - korzystając ze środków unijnych .

Ale to dość drogie , jako słabo obeznany chciałbym wiedzieć co to oznacza ten wskaźnik obsługi długu i jak rozumieć słowa " rating oraz jego perspektywa " .
    • Gość: ;-) Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: 193.138.241.* 20.09.10, 09:30
      > Czy Częstochowa jeszcze może?
      No pewnie!
      • Gość: Roman_W Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: 212.59.230.* 20.09.10, 15:05
        > Czy Częstochowa jeszcze może?
        > No pewnie!<
        Niech zgadnę. Smoleń. "Z tyły sklepu." ;))))
        • Gość: ja Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 09:13
          48% to wcale nie jest takie duże zadłużenie - 58% to byłoby duże.
          • Gość: angrusz1 Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 20:20
            Do ja : to kwestia ocenna .

Dla mnie 58 % to jak nóż na gardle .

48 % to bardzo duże i mocno ciążące na budżecie .
            • Gość: angrusz1 I co teraz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 21:02
              biznes.onet.pl/rostowski-deficyt-sektora-finansow-publicznych-prz,18490,3699166,1,news-detal
              • Gość: Niewodniczański Nic IP: *.apus-net.pl 22.09.10, 22:21
                ........po prostu nic.
                Twoja radość na wszystkich wątkach jest pusta.
                • storima Co z ta polska interpunkcja??????????????????????? 22.09.10, 22:44
                  Angrusz, do jasnej i ciasnej!!!

Nic i Nic.

Taki z Ciebie Młot???????????????????????????????????????????????????????????????????

Zacznij wreszcie szanować j. polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z interpunkcji jak zwykle celujesz na lufę.

I jaki z Ciebie nauczyciel jakiegokolwiek języka?
                  • Gość: angrusz1 Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 22:51
                    storima za odświeżenie wątku .

A jak tam z nazwiskiem ?
                    • storima Re: Dzięki 24.09.10, 20:23
                      Gość portalu: angrusz1 napisał(a):
                      > storima
                      > A jak tam z nazwiskiem ?

Ostatnio zmieniłam na panieńskie.
                  • aspirata Re: Co z ta polska interpunkcja?????????????????? 25.09.10, 22:10
                    Ktos kto podaje sie za nauczyciela i wali w szambo polska interpunkcje popisujac sie
                    spuszczonym niegramatycznym go..w..n..em na forum publicznym jest tym samym co publicznie przy drzwiach otwartych od WC spuszcza durnie czyli jest durniem.
    • Gość: angrusz1 Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 10:55
      Wydaje mi się, że chmury się zbierają .

Oto wywiad z prof. Gomułką na temat finansów Polski .

biznes.interia.pl/news/gomulka-mamy-czas-aby-uniknac-katastrofy,1533425,0,4,1#comments
      czekają nas ciężkie czasy zaciskania pasa , ciężkie i długie .

Nie ma co okłamywać się .

Niech tego nie robią i politycy PO ale i PiS i SLD
      • storima CzĘsToChOwA: Czy jeszcze może 24.09.10, 20:39
        Może, może, jak i w górach
        Tak i nad morzem.
        ----
        gość portalu: angrusz1 napisał(a):
        > Wydaje mi się, że chmury się zbierają .

----
        Mnie zie widzi, że się
        RoZbierają.
        A mimo tego
        Dawać,
        Nie dają.
        Ale jaja
        Znoszą.

______

Pooglądaj, sobie jaja Bułhakowa w czytance lektur.
      • aspirata Czy Częstochowa jeszcze może: Angrusz z listy PiSu 14.10.10, 21:36
        Gość portalu: angrusz1 napisał(a):

> Wydaje mi się, że chmury się zbierają .

Z tobą złotko będzie zawsze czyste niebo.
        forum.gazeta.pl/forum/f,1186,Kto_nami_rzadzi_.html
    • Gość: Halina Dąbrowska Re: Czy Częstochowa jeszcze może IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 24.09.10, 21:12
      Dług samorządów wynosi ok. 5-6 proc. zadłużenia państwa -
      finanse.wnp.pl/wzrastajace-zadluzenie-samorzadow-nie-jest-grozne,113874_1_0_0.html

O rankingu miast pod względem wielkości zadłużenia oraz pod względem wielkości zadłużenia na głowę mieszkańca na stronie: samorzady.pb.pl/2121553,54276,wroclawianie-maja-najwiekszy-dlug?ref=s

ZADŁUŻENIE MIAST NA PRAWACH POWIATU w I kwartale 2010 r. (w zł) -
      samorzady.pb.pl/atta/1577-zadluzenie-miast-na-prawach-powiatu.pdf
      W zestawieniu miast pod względem wielkości zadłużenia - największe: Warszawa, Kraków
      i Wrocław. Po I kwartale tego roku dług Warszawy wyniósł ponad 4
      ,2 mld zł, Krakowa - ponad 1,9 mld zł, a Wrocławia - prawie 1,8 mld zł.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka