Dodaj do ulubionych

"Nowa Częstochowa"

25.09.10, 12:22
Zbliżają się kolejne wybory samorządowe. Mieszkańcy Częstochowy wybiorą nowe władze, a wśród nich członków Rady Miasta oraz Prezydenta. Jakie są oczekiwania wyborców? Jaka Częstochowa marzy się jej mieszkańcom? Na pewno inna od tej aktualnej, ale jaka? Spróbujmy się nad tym zastanowić, podzielić się swoimi refleksjami, poważnie podyskutować, podjąć odpowiedzialne decyzje związane nie tylko z wyborami, zacznijmy realnie działać.
Obserwuj wątek
    • Gość: eryk Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 13:07
      Jeśli wygra PO, to będzie coraz gorzej....
      • Gość: qwerty83 ano taka: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.10, 13:30
        - równe drogi, bez dziur
        - nakłady na sport i promocje miasta
        - działania wspierające potencjalnych inwestorów - większe możliwości pracy

Czy to tak dużo ??
        • Gość: : Re: ano taka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 15:51
          Cóż to za posłowie PO z Czestochowy (partii rządzącej), którzy nie załatwią darmowej obwodnicy autostrady?

Prezydent z PO też nie da rady!
          • Gość: jasiu... Re: ano taka: IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.10, 16:17
            Jeżeli wszyscy Polacy są tacy, to co to za dziwny naród - powiedział kiedyś Napoleon do Pani Walewskiej.

Zamiast pomyśleć o tym, że tysiące osób nie potrafi dostać się do właściwego lekarza, że tysiące osób nie radzi sobie w obecnej trudnej rzeczywistości, nie umieją znaleźć pracy, wegetują zamiast żyć, temu chce się autostrady!

A ja ci życzę, by zamiast płacić hiszpańskim firmom za budowę dróg nie dla ciebie, te pieniądze wydano na skrócenie kolejek do lekarzy, czy do zabiegów medycznych. W końcu ważniejsze jest zdrowie i życie, niż perspektywa, że twoją trumnę na cmentarz przewiozą super autostradą. No ale niektórym wygodniej tłumaczyć, że w niektórych rodzinach dzieci nie mają ciasteczek. A że chleba też nie mają, a o tym się już nie mówi. Ot taka nowa dekada propagandy sukcesu. Gierek się uśmiecha do was z grobu, panowie!
            • Gość: : Re: ano taka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 16:58
              Sprawa kolejek do lekarza to sprawa rządowa (obecnie od 3 lat sprawa Tuska) i NFZ, a nie prezydenta Częstochowy!

Co prezydent Czestochowy może?

• Gość: qwerty83 Re: ano taka: IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.09.10, 18:29
              A co mnie obchodzi że sobie ludzie w życiu poradzić nie umieją?
              Co mnie i co państwo polskie to obchodzi? Co to Państwo opiekuńcze? Państwo czy też miasto ma znajdywać ludziom pracę?
              Trzeba wziąć się w garść, przekwalifikować, próbować robić coś innego.
              Mopsy polikwidować, zasiłki dla bezrobotnych też bardzo ograniczyć!! Generalnie ograniczyć pomoc socjalną Państwa/Miasta !

Co to ludziom się należy za to że żyją??!! Do roboty a nie !!!! A praca jest..... nie jest jej mnóstwo ale jest.... tylko czasem się opłaca na zasiłku dupę grzać a nie robić !!

Wyplenić tą zarazę, która się szerzy... zarazę nieróbstwa, lenistwa i narzekania !!!
              • Gość: Maniek Re: ano taka: IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 18:42
                Gość portalu: qwerty83 napisał(a):

> A co mnie obchodzi że sobie ludzie w życiu poradzić nie umieją?
                > Co mnie i co państwo polskie to obchodzi? Co to Państwo opiekuńcze? Państwo czy
                > też miasto ma znajdywać ludziom pracę?
                > Trzeba wziąć się w garść, przekwalifikować, próbować robić coś innego.
                > Mopsy polikwidować, zasiłki dla bezrobotnych też bardzo ograniczyć!! Generalnie
                > ograniczyć pomoc socjalną Państwa/Miasta !
                >
                > Co to ludziom się należy za to że żyją??!! Do roboty a nie !!!! A praca jest...
                > .. nie jest jej mnóstwo ale jest.... tylko czasem się opłaca na zasiłku dupę gr
                > zać a nie robić !!
                >
                > Wyplenić tą zarazę, która się szerzy... zarazę nieróbstwa, lenistwa i narzekani
                > a !!!

jedyna sensowna wypowiedź. Takie jest życie że nieudacznicy giną śmiercią naturalna. Zmienić przepisy. Znieść zasiłki!!! Jeśli ktoś chce mieć dziecko niech wpierw udowodni żę go na nie stać. A nie potem głodujące dzieci bite i maltretowane przez patologicznych rodziców bez kasy przy dupie.
                • Gość: jasiu... Re: ano taka: IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.10, 19:43
                  Problem w tym, że taki "nieudacznik", by się stać udacznikiem zakłada firmę. Nigdzie jej oczywiście nie rejestruje, ale pracuje uczciwie na swój zarobek. Jeden ma specjalizację: ściąganie trakcji kolejowej, inny zbieranie pokryw od studzienek kanalizacyjnych. Żyje im się w miarę normalnie, z tego co na złomie uda im się uczciwie za "zebrany" towar otrzymać.

Innym wystarczy po prostu prowadzenie punktu sprzedaży używanych części samochodowych. Zgubiłeś lusterko na parkingu, czy koła - kupisz je na Allegro. Jak masz szczęście, to własne lusterko możesz nawet kupić

Ot przedsiębiorczość po polsku.
                • Gość: bodzio maniek jestes zaje facet IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 21:49
                  Wszystko ci się układa .Stworzył byś idealną z qwerty83 co za nik .Pod innym już nie udało się zalogować .Dzieci by może nie było .Ale do pupu byście nie wali biznes by się kręcił .Życzę dobrego humoru tylko dlaczego tak kościół cię wkurza?
              • Gość: TYM do qwerty83 IP: *.chello.pl 02.10.10, 16:46
                w pelni sie z Toba zgadzam ale tez dodam cos od siebie podneisc podatki do 45% i za takie podatki pomagac firma w sposob taki zeby ciagle sie rozwijala a jeszcze jedno pozamykac uczelnie bo tam tez chodza tacy co wyciagaja lape na socjalne znaczy studenci a kiedy tobie zabrakie pomyslu na swa firme bo niebedziesz konkurencyjny no to chyba ?????
            • andrzejdziaba Re: ano taka: 26.09.10, 11:16
              Podobnie wyrazil się szwedzki generał lub marszałek w "Potopie" mówiąc ".. jaki to dziwny naród ..?" Naród ogromnych możliwości i słabości. Ale tylko od nas zależy, aby przezwyciężyć słabości i wykorzystać możliwości.
        • andrzejdziaba Re: ano taka: 25.09.10, 22:20
          Niewiele, ale i z tym niektórzy nie mogą sobie poradzić.
      • andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 25.09.10, 22:19
        A kto powinien wygrać, żeby było lepiej?
        • Gość: : Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 22:52
          Najlepiej bezpartyjny, by partia nim nie rządziła.

• andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 25.09.10, 23:15
            To prawda. Partie polityczne funkcjonujące w Polsce nazwałem kiedyś mniej lub bardziej klarownymi pokomunistycznymi popłuczynami. Ale nie o ich rodowód chodzi, tylko o poziom identyfikacji z problemami społecznymi. One się wyobcowały, funkcjonują jakby obok społeczeństwa, żyją własnym życiem mającym niewiele wspólnego z losem zwykłych ludzi. To jest bardzo niepokojące i groźne w skutkach dla przyszłości.
            • mateusz572 Re: "Nowa Częstochowa" 26.09.10, 11:22
              Co więc proponujesz Andrzeju ?
              • Gość: bodzio Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 13:19
                Jędrzej nic nie proponuje tylko rzuca tekst .
                • andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 26.09.10, 13:44
                  Nie doceniłeś mnie. Tym razem nie tylko zainicjowałem dyskusję jak w przypadku wątku "Solidarność", ale zasugerowałem podjęcie działań.
              • andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 26.09.10, 13:42
                Proponuję, abyśmy zorganizowali, powołali i zarejestrowali Komitet Wyborczy Wyborców nie związany z żadnymi partiami politycznymi oraz innymi układami reprezentującymi funkcjonujące już lkalne grupy interesów. Niech ta inicjatywa będzie całkowice "Nowa .... ." dosłownie i w przenośni.
      • andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 26.09.10, 19:24
        Dlatego środowisko przedsiębiorców w Częstochowie nie poprze lokalnego kandydata PO.
        • Gość: papadance Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 17:54
          Masz rację:
          Były szef lokalnych struktur PO , ten od platformy zleceń niedawno usłyszał dokładnie od ludzi pracy- budowlańców , że czestochowska PO nie ma co liczyć na poparcie przedsiębiorców, gdyż za rządów wronoplatformy wygrywały głównie firmy zewnwętrzne ( lepsza firma z Koziej Wólki jak z Częstochowy).
          • andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 28.09.10, 14:11
            Też o tym slyszałem, ale nie znałem szczegółów.
          • Gość: ja Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 11:42
            Gość portalu: papadance napisał(a):

> Masz rację:
            > Były szef lokalnych struktur PO , ten od platformy zleceń niedawno usłyszał dok
            > ładnie od ludzi pracy- budowlańców , że czestochowska PO nie ma co liczyć na po
            > parcie przedsiębiorców, gdyż za rządów wronoplatformy wygrywały głównie firmy z
            > ewnwętrzne ( lepsza firma z Koziej Wólki jak z Częstochowy).

Sugerujecie ze przetargi powinny być ustawiane tak zeby wygrywały firmy z Czestochowy?
    • mirage75 Re: "Nowa Częstochowa" 28.09.10, 14:24
      Absolutnie zaden z kandydatow nie reprezentuje swiezego myslenia tak bardzo potrzebnego temu miastu.
      Chlopcy i dziewczynki obojetnie z jakiej istniejacej opcji polytycznej juz sie slinia i dziela synekturki pomiedzy siebie i swoich znajomych.
      Potrzebny jest swiezy niezalezny kandydat ktory przedstawi nowa wizje dla miasta,inaczej bedziemy miec ciagle powtarzane historie o tym jak ja kocham to miasto.....
      Zostalismy pariasami zmian w naszym kraju,wystarczy tylko pojezdzic po Polsce.
      Zaden Wrona(Bron panie Boze,zaden Matyjaszczyk,nie daj Bog ta co chce czyli Leszczyna nie zapewniom nam jakosciowej zmiany.Taka sama sytuacja wyniknie z rada miasta obsadzana ciagle przez samych swoich i znajomych krolika.
      Byc moze potrzebna nam jest rewolucja w mysleniu o naszych zepsutych elytach,watlych i nieskutecznych w dzialaniu,podleglych KK a nie pracujacych dla mieszkancow.
      Oddam glos na takiego wlasnie kandydata na prezydenta i kandytatow na radnych.

• andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 28.09.10, 21:34
        Mam nadzieję, że taki kandydat na Prezdenta Częstochowy się pojawi, a w ślad za nim odpowiedni kandydaci na radnych.
      • andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 29.09.10, 21:24
        Potrzeba zupełnie czegoś nowego. Dobrze to ująłeś, a my to zrobimy. "Nowa Częstochowa".
        • Gość: realista Re: "Nowa Częstochowa" IP: 195.242.90.* 30.09.10, 11:30
          Andrzeju - inicjatywa może i słuszna ale czasowo zupełnie niezgrana. Na mniej niż dwa miesiące przed wyborami to możesz co najwyżej stworzyć kółko dyskusyjne a nie lokalny komitet wyborczy. Takie struktury buduje się co najmniej przez rok albo i dłużej i wtedy można startować mając nikłe szanse na osiągnięcie obranego celu.
          W tym momencie inicjatywa jest niestety skazana na porażkę bo nie ma ani ludzi którzy mogą się w to zaangażować (a potrzebujesz idealistów a nie pragmatyków) ani środków finansowych potrzebnych do jej promocji i nie tylko - Nie zapominaj że praca społeczna jest wciąż w społeczeństwie polskim postrzegana pejoratywnie a tzw. "społecznicy" budzą podejrzenia że ich praca wiąże się z ukrytym celem.
          I na koniec. Nie dałbym sobie też wmówić że wśród startujących kandydatów na prezydenta naszego grodu, są osoby nie związane z żadną partią. Trzeba sobie powiedzieć to raz na zawsze Wspólnota Samorządowa T.W. jest partią tylko jej zasięg jest lokalny. Ma bowiem i hierarchiczne, sztywne, struktury i opracowany system finansowania i "wodza".
          Pozdrawiam,
          • andrzejdziaba Re: "Nowa Częstochowa" 30.09.10, 17:23
            Damy radę, a jeśli nam pomożesz, tym bardziej. Można mieć w zasięgu działania wszystkie elementy do osiągnięcia celu i go nie zrealizować. Można ich wszystkich nie mieć i cel osiągnąć. Są trzy istotne pytnia w ekonomii, na które trzeba odpowiedzieć, przystępując do dzialania: co, jak i za ile? Ten schemat jest również aktualny dla innych działan, nie tylko stricte biznesowych. Również pozdrawiam.
          • andrzejdziaba Do Realisty 23.10.10, 20:58
            Daliśmy radę!
    • andrzejdziaba KWW "Nowa Częstochowa" 02.10.10, 14:31
      Dzisiaj zarejestrowaliśmy Komitet Wyborczy Wyborców "Nowa Częstochowa". Naszym kandydatem na Prezydenta Częstochowy jest Pan Grzegorz Więciorkowskim.
      • Gość: luron40 Re: KWW "Nowa Częstochowa" IP: 188.33.30.* 02.10.10, 17:24
        jakie przedsęwziecia infrastrukturalne i jakie idee społeczne są w programie państwa organizacj?
        • andrzejdziaba Re: KWW "Nowa Częstochowa" 02.10.10, 19:19
          Podzielę nasze działania na trzy grupy: polityka, gospodarka, sprawy społeczne. W polityce chcemy zaproponować inny sposób jej uprawiania liczący się z opinią społeczną, wsłuchujący w potrzeby społeczne, konsultujący się z różnymi środowiskami, realizujący w sposób sprawny przyjęte ustalenia. W gospodarce chcemy pobudzić szeroko pojętą przedsiębiorczość przyciągając inwestorów z zewnątrz oraz aktywizując rodzimych przdsiębiorców. W sferze społecznej chcemy skoncentrować się na pomocy osobom i środowiskom wykluczonym społecznie, docierając do przyczyn tych zjawisk, aby ograniczyć do minimum bolesne skutki. Szeszej w naszym programie wyborczym.
          • Gość: luron40 Re: KWW "Nowa Częstochowa" IP: 188.33.30.* 02.10.10, 19:55
            proszę przedstawic jakiś realny , czyli do zrealizowania projekt .czyli co jak i za ile,oraz plan reformy jakiegokolwiek działu w urzędzie.po prostu coś konkretnego.
            • andrzejdziaba Re: KWW "Nowa Częstochowa" 02.10.10, 20:32
              Przedstawiłem założenia strategiczne. Szczegóły, o które jestem proszony, należą do działań posługując się terminologią wojskową operacyjnych. Muszą być poprzedzone gruntowną i rzetelną analizą dotyczącą zagadnień prawnych, organizacyjnych i finansowych. Każda zmiana jakkolwiek uzasadniona nie może być celem, a jedynie środkiem do jego osiągnięcia. W Polsce bardzo często przeprowadzano gruntowne reformy, których założenia bardziej stanowiły względy polityczne, a nie ekonomiczne i społeczne. To kosztowne operacje. Forum nie jest miejscem do prezentowania szczegółów.
              • Gość: Halina Dąbrowska Re: KWW "Nowa Częstochowa" IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 02.10.10, 20:42
                Powyższa wypowiedź Pana jest wyłącznie DYPLOMATYCZNYM wybiegiem od udzielenia konkretnej i rzetelnej odpowiedzi.

Kota w worku ludzie nie kupią, powinien Pan to zrozumieć, i udzielić właściwej wypowiedzi.
                Pan wie, o co mi chodzi. Jest Pan inteligentną osobą.

A może sam WASZ kandydat na Prezydenta Częstochowy wypowie się na forum?... sądzę, że na tym nie straci.
                • andrzejdziaba Re: KWW "Nowa Częstochowa" 02.10.10, 21:25
                  Dziękuję za komplementy. Zgadzam się w kwestii wypowiedzi. Mieliśmy dzisiaj z Grzegorzem bardzo ciężki dzień. Jeśli nie odpowie teraz, proszę mu wybaczyć. Mnie usiłowano dzisiaj uniemożliwić rejestracje komitetu. Miało to związek ze sprawą i artykułem p.t. "Bezprawie i niesprawiedliwość". Przeszkody nie dotyczyły samej rejestracji, lecz próby pozbawienia mnie wolności. Grzegorz mi bardzo pomógł. Nie chcę teraz pisać o szczegółach i wykorzystywać forum w swoich prywatnych sprawach. Robilm to wcześniej. Ważniejsze są teraz sprawy publiczne i chcę skoncentrowć się na kampanii wyborczej naszego komitetu z Grzegorzem jako kandydatem na Prezydenta Częstochowy.
                  • Gość: Halina Dąbrowska Re: KWW "Nowa Częstochowa" IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 02.10.10, 21:44
                    Rozumiem. Czekam na szczegóły.
                    Pozdrawiam.
      • Gość: !!! Re: KWW "Nowa Częstochowa" - nowa jakość IP: *.net.stream.pl 02.10.10, 23:13
        I właśnie w tym momencie pojawił się nowy problem ...

Oczywiście nie dla wyborców, lecz dla starych partyjnych wyjadaczy; różnej maści partyjnych "klakierów"; "d...lizów" i benificjentów starej władzy. To pojawiające się na horyzoncie "zagrożenie" nie dotyczy nawet osoby, znanej z prawości i odważnego wykrywania wszelkich "afer" - to zagrożenie dotyczy przyszłego tropienia i rozliczania lokalnych "przekrętów" oraz ujawnienia mechanizmów sprawowania "władzy" w Częstochowie, gdzie np. "układ" potrafił pf Prezydenta "postawić do kąta" oraz nakazać absolutny serwilizm i milczenie (przyzwoity pan pf nawet nie pisnął; nie mówiąc o sprzeciwie). Robienie z porządnych ludzi marionetek, świrów, pieniaczy lub wykluczanie przyzwoitych obywateli - to prawie norma i codzienność ...

To właśnie przekroczony poziom "nieprzyzwoitości" wzbudza w mieszkańcach tęsknoty do uczciwości i sprawiedliwości przyszłego Prezydenta (vide: "Życie Częstochowskie" z dnia 20-21 września 2010r.; str 2; pod wynikami sondażu). Na pytanie: "Jakie cechy powinien mieć dobry prezydent miasta?" napisane jest stwierdzenie: "Spośród wielu cech dobrego prezydenta najczęściej wymieniane to sprawiedliwość i uczciwość."
        W Polsce w ostatnim dwudziestoleciu, po zachłyśnięciu się demokracją (czytaj: pseudo demokracją lub demokracją ale tylko dla elit) politykierzy doprowadzili do zgubnego poziomu "deficytu przyzwoitości i sprawiedliwości" - obywatele zostali zapędzeni w "kozi róg" a ponadczasowe wartości (prawda, honor, przyzwoitość, uczciwość itp.) zostały wdeptane w poziom bruku.
        Ostał fredrowski "jeno sznur" ... bo "złoty róg" nam skradziono !

Mnie osobiście przeraża uniżoność wobec tzw. "doświadczonych" przedstawicieli partii - ponieważ to oni nas traktowali jako króliki doświadczalne i na nas zdobywali owo doświadczenie, budując osobiste imperia finansowe ( a jakie efekty ? wystarczy porównać stopień zamożności); bo właściwie najlepiej "zreformowano" nasze portfele ...
        Liberałowie już jawnie pokazują gdzie tak naprawdę mają obywateli a jedynym remedium może być autentyczny ruch obywatelski (sprzeciw wobec dotychczasowych rządów "elyt") - wyrażony w wyborach.
        Jeżeli po raz kolejny, znowu udzielimy kredyt zaufania "pięknym i wyszczekanym" cwaniakom - to przed następnymi wyborami obudzimy się "z ręką w nocniku" o jeszcze bardziej gęstej, kolorowej i cuchnącej zawartości !

Przy WYBORACH mamy dokonywać najlepszych wyborów - rozgonić karierowiczów, poprawiać jakość zarządzania, nauczyć szacunku do obywateli a nie utrwalać "układy". Amen.
        • mirage75 Re: KWW "Nowa Częstochowa" - nowa jakość 02.10.10, 23:35
          Zgadzam sie,popieram,jestem za.
          Starzy wyjadacze,karierowicze,zmuszani przez los i wlasna wole...., odjazd z Czestochowy.
          Pociag zwany ,,pozadaniem wladzy'' czeka na Was na stacji Czestochowa.
          T.Wronie,K.Matyjaszczykowi,I.Leszczynie i R.Majerowi juz dziekujemy.
          Czestochowa i czestochowianie potrzebuja swiezego oddechu i zmiany jakosciowej.
          Mamy dosc starych czyli ciagle inaczej przez Was nazywanych ukladow i ukladzikow.
          Wybierzmy ludzi normalnych, nie umoczonych w czestochowskich zaleznosciach od KK i polytyczno partyjnych gierek.
          Czekamy wreszcie na powazne zmiany.
          Glosujmy uczciwie!
          Glosujmy dla nas,nie dla nich!

• andrzejdziaba Re: KWW "Nowa Częstochowa" - nowa jakość 03.10.10, 07:50
            Dziękuję za poparcie. Do tego tekstu nawiązuje moja wcześniejsza odpowiedź.
          • Gość: ??? Re: KWW "Nowa Częstochowa" - nowa jakość IP: *.net.stream.pl 04.10.10, 21:20

Szanowny forumowiczu "mirage75" !

Gdyby takie wywody jak ten Twój odnosiły jakikolwiek skutek to zapewne przed następnymi wyborami - nie musielibyśmy aż tak totalnie krytykować władzy samorządowej.
            Wiadomo, że każdy jest omylny i popełnia jakieś błędy - natomiast umiejętność funkcjonowania (życia) polega na ciągłym myśleniu i próbie unikania poważnych błędów ale także na pokornym przyznawaniu się do nich i ewentualnym eliminowaniu skutków (rekompensata lub zadośćuczynienie). Im więcej błędów wyeliminujemy lub naprawimy tym bardziej uzyskujemy szacunek innych oraz przede wszystkim dla siebie samych.
            Przyzwoitość w życiu a tym bardziej w zaszczytnej służbie służenia lokalnemu społeczeństwu (społeczny mandat zaufania) polega m. in. na umiejetnym rozróżnianiu cienkiej granicy pomiędzy sprytem życiowym a "cwaniactwem" i "kombinatorstwem". Celowo nie wspominam o "prowokacjach", "manipulacjach", "przekrętach", "aferach" itp. ponieważ nie powinno być dla nich miejsca w przestrzeni publicznej, którą ponoć społeczeństwo ma możliwość "kontrolować" (boje się nawet wspomnieć czym kończą się takie kontrole - zazwyczaj "opluciem", zgnojeniem i wykluczeniem "niepokornych"). Takie są właśnie "trendy" - stosowane przez "naszych?" cool politykierów i łże-elity; pod względem prawomyślności i przyzwoitości nie wyrośli nawet z "napełnionych" pieluch ...
            Kością niezgody są (jak zwykle i zawsze) MONEY, MONEY, MONEY ..., gdyż upadliśmy tak nisko, że "wartość człowieka" mierzy się wielkością konta bankowego.
            A "olśnionych" blaskiem monet - ci u nas dostatek, więc trudno uwierzyć w rozsądek wyborców; tym bardziej po "rewelacjach" p. Palikota, który uchylił rąbka tajemnicy strzeżonej przez tych "u koryta" (ale przecież wybranych przez NAS).
            Wprawdzie świadomi częstochowianie (zmęczeni aferałami) już raz obudzili się przy referendum - tylko czy ta świadomość wystarczy aby zaryzykować dla inaczej (w miarę rzetelnie, uczciwie i przyzwoicie) zarządzanej "Nowej Częstochowy" ???
        • andrzejdziaba Re: KWW "Nowa Częstochowa" - nowa jakość 03.10.10, 07:48
          Starzy, partyni wyjadacze mają rzeczywiście poważny problem, ze sobą przede wszystkim. Sami nie potrafią odejść, a ustrój, który nam zafundowali na początku tzw. transformacji ustrojowej, utrwalił ich wpływy i pozycję. Ale my nie będziemy się nimi zajmować. Chcemy poświęcić czas tym, którzy chcą zmienić ten stan dla dobra publicznego. Również za pośrednictwem tego forum występujemy z apelem, aby osoby, które czują się kompetentne i powołane do reprezentowania i służby na rzecz obywateli, zgłaszały się do nas. Poszukujemy kandydatów do Rady Miasta, do pracy w komisjach wyborczych, do pomocy w trakcie kampanii wyborczej.
          • Gość: to jak Re: KWW "Nowa Częstochowa" - nowa jakość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 06:57
            i gdzie można do was przyjść?
            • Gość: gosc Czy pan Grześ jest u Palikota? IP: 109.243.50.* 05.10.10, 07:39
              Panie Dziąba, czy to prawda,że pan Więciorkowski bardzo czynnie udziela się już u Palikota? Wszyscy w mieście już o tym tak mówią.
              • Gość: Więciorkowski G. Re: Czy pan Grześ jest u Palikota? IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.10, 01:37
                Szanowni Państwo, odpowiadam : nie jestem u Pana posła Janusza Palikota.
                Pana posła Palikota nie znam,za wyjątkiem TVP, lecz dobrze i Państwu i Panu posłowi życzę, gdyż zależy mi na dobru Polski i Polaków.
                Pozdrawiam Grzegorz Więciorkowski.
            • andrzejdziaba Re: KWW "Nowa Częstochowa" - nowa jakość 05.10.10, 09:50
              Podaję oficjalny adres Komitetu Wyborczego Wyborców "NOWA CZĘSTOCHOWA" : 42 - 200 Częstochowa ul. Pużaka 15/34 tel./fax 34 362 26 47, e-mail; biuro@ideaconsulting.pl
    • Gość: br Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.146.117.50.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.10.10, 14:42
      no comment
    • Gość: qaz [...] IP: 212.87.241.* 08.10.10, 12:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • andrzejdziaba Prymitywna prowokacja 08.10.10, 16:52
        To oczywiście nie nasza strona. Takie prowokacyjne działania jedynie potwierdzają, że nasi adwersarze czują do nas respekt. Interesuje nas tylko merytoryczna debata.
        • nowa_czestochowa Oświadczenie Stowarzyszenia "Nowa Częstoch 10.10.10, 20:55
          Oświadczenie zarządu Stowarzyszenia "Nowa Częstochowa" z
          dnia 10.10.2010 r.

Zarząd Stowarzyszenia "Nowa Częstochowa" kategorycznie
          oświadcza, iż nie ma nic wspólnego z zarejestrowanym w ostatnich dniach
          w Państwowej Komisji Wyborczej w Częstochowie, Komitetem Wyborczym
          Wyborców "Nowa Częstochowa", którego kandydatem na stanowisko
          Prezydenta Częstochowy jest Pan Grzegorz Więciorkowski.

Stowarzyszenie "Nowa Częstochowa" powstało 21 czerwca 2010
          roku. W dniu 22 lipca br. w celu jego rejestracji, w częstochowskim
          sądzie złożone zostały niezbędne dokumenty (Sygn. akt CZ.XVII Ns-Rej.
          KRS 555/10/466).

Od tego czasu trwa procedura rejestracyjna stowarzyszenia, które pomimo
          faktu oczekiwania na formalną rejestrację, może prowadzić i prowadzi
          swoją statutową działalność.

Stowarzyszenie "Nowa Częstochowa" powstało po to, by promować
          przedsięwzięcia artystyczne i wydarzenia kulturalne w Częstochowie.
          Stowarzyszenie jest apolityczną organizacją, która nie angażuje się w
          żadne inicjatywy polityczne. Użycie takiej samej nazwy przez lokalny
          komitet wyborczy to jednocześnie upolitycznienie nazwy stowarzyszenia w
          świadomości odbiorców jak i ewidentne spalenie nazwy naszej organizacji.

W konsekwencji, ze sponsoringu przygotowywanego przez stowarzyszenie
          projektu, wycofał się już nasz partner i sponsor. Utrata zaufania, to
          dla nas najdotkliwsza konsekwencja działań komitetu, który do swoich
          doraźnych celów politycznych powielił naszą nazwę.

W chwili obecnej trwają konsultacje z prawnikiem. W przyszłym tygodniu
          zapadnie decyzja co do podjęcia przez stowarzyszenie ewentualnych kroków
          prawnych.

Zarząd Stowarzyszenia "Nowa Częstochowa"

• andrzejdziaba Re: Oświadczenie Stowarzyszenia "Nowa Częstoch 11.10.10, 00:27
            Pomysł Komitetu Wyborczego Wyborców "NOWA CZĘSTOCHOWA" powstał jeszcze przed poprzednimi wyborami samorządowymi, ale nie zaistniały warunki, żeby go powołać. Kilka miesięcy temu, na pewno wczesniej niz 21 czerwca 2010 r. założyłem prywatne forum dyskusyjne o tej samej nazwie, które nie rozpoczęło jednak działalności. 25 września 2010 r. założyłem wątek na tutejszym forum, również o tej samej nazwie. Nikt wtedy nie protestowal, ani nie utrudniał nam funkcjonowania, gdyż o zamiarze powolania Komitetu Wyborczego Wyborców "NOWA CZĘSTOCHOWA" wiedział tylko Grzegorz Więciorkowski i ja. Jakiś komentator domyslił się, że zamierzamy powołać Komitet Wyborczy, ale uszło to uwagi innych uczestników forum oraz rodzimych i obcych agentów. Dopiero, kiedy poinformowalem w tym wątku oraz "Kandydat Grzegorz Więciorkowski" o powołaniu Komitetu Wyborczego i kandydowaniu Grzegorza Więciorkowskiego, zaczęły dziać się dziwne rzeczy z podpięciem strony pornograficznej włącznie.
            Komitet został powołany zgodnie z prawem i funkcjonuje prawidłowo. To wokół nas dzieją się rzeczy, które z prawem nie mają nic wspólnego. W najbliższym czasie zdecydujemy, jakie działania podjąć w celu obrony naszego dobrego imienia i ochrony naszych interesów. Pełnomocnik KWW "NOWA CZĘSTOCHOWA". Andrzej Dziąba.
            • nowa_czestochowa Re: Oświadczenie Stowarzyszenia "Nowa Częstoch 11.10.10, 09:08
              Panie Więciorkowski! Sprawdziliśmy. Domena, o której mowa jest zarejestrowana od 17 grudnia 2009 roku. Zresztą może Pan sobie sam to sprawdzić w internetowej bazie pod adresem whois.pl wpisując nazwę domeny w okienku. Jest tam podana nawet dokładna godzina rejestracji domeny - 09.54 z dnia 2009.12.17. Dlaczego Pan pisze nieprawdę?

Pewnie i tak nie przekona to Pana Dmuchowskiego, który być może znów stwierdzi, cyt. „Cze w Polsce da się zarejestrować coś dniem wczorajszym lub powołać i skombinować dokunety niby złożone wcześniej??...” (pisownia oryginalna). No, ale to już problem tego, co siedzi w jego głowie. Nas polityka nie interesuje. Nie interesują nas także przeróżne fobie i obsesje prezentowane przez przedstawicieli lokalnego świata polityki. Problem jedynie stanowi dla nas to, że zarejestrowaliście Panowie taką samą nazwę dla swojego komitetu wyborczego, co nazwa naszego stowarzyszenia. I jakoś z tego trzeba wybrnąć. Dla nas nazwa jest już i tak spalona, bowiem w żaden sposób nie chcemy być z Panami utożsamiani. W konsekwencji trzeba będzie zapewne zmienić nazwę naszego stowarzyszenia. Problem leży w tym, że dodatkowo wydłuży to procedurę rejestracyjną, co może negatywnie wpłynąć na pozyskiwanie środków na nasze projekty, o które zamierzamy aplikować.

Tomasz Brożyński
              • Gość: Częstochowianka Re: Oświadczenie Stowarzyszenia "Nowa Częstoch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.10, 20:18
                Witam serdecznie,

przede wszystkim pragnę zwrócić uwagę na fakt istnienia stowarzeszenia w myśl polskiego prawa. Jesli uważają Państwo iż mają w pełni powołane i zarejestrowane w KRS-ie stowarzyszenie - prosiłabym bardzo o podanie jego numeru? Równocześnie chciałabym przystąpić do Państwa stowarzyszenia, gdzie mogę znaleźć w sieci jego statut i i program? Jest strona internetowa stowarzyszenia czy działa może w "podziemiu"?
                Proszę nie wciągać w to sprawy domen gdyż każdy z nas ma możliwość jej wykupienia za "przysłowiową złotówkę i nie jesteśmy automatycznie właścicielami praw do nazwy własnej.

Zbulwersowana już teraz Częstochowianka:)
                Cytuję: "Stowarzyszenie jest dobrowolnym zrzeszeniem osób, które musi zostać zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym. Jako organizacja społeczna może wnosić o nadanie jej statusu organizacji pożytku publicznego. Może również prowadzić działalność gospodarczą (oprócz stowarzyszeń zwykłych) i zostać wpisane do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego".
    • nowa_czestochowa Re: "Nowa Częstochowa" 10.10.10, 21:10
      Oświadczenie zarządu Stowarzyszenia "Nowa Częstochowa" z
      dnia 10.10.2010 r.

Zarząd Stowarzyszenia "Nowa Częstochowa" kategorycznie
      oświadcza, iż nie ma nic wspólnego z zarejestrowanym w ostatnich dniach
      w Państwowej Komisji Wyborczej w Częstochowie, Komitetem Wyborczym
      Wyborców "Nowa Częstochowa", którego kandydatem na stanowisko
      Prezydenta Częstochowy jest Pan Grzegorz Więciorkowski.

Stowarzyszenie "Nowa Częstochowa" powstało 21 czerwca 2010
      roku. W dniu 22 lipca br. w celu jego rejestracji, w częstochowskim
      sądzie złożone zostały niezbędne dokumenty (Sygn. akt CZ.XVII Ns-Rej.
      KRS 555/10/466).

Od tego czasu trwa procedura rejestracyjna stowarzyszenia, które pomimo
      faktu oczekiwania na formalną rejestrację, może prowadzić i prowadzi
      swoją statutową działalność.

Stowarzyszenie "Nowa Częstochowa" powstało po to, by promować
      przedsięwzięcia artystyczne i wydarzenia kulturalne w Częstochowie.
      Stowarzyszenie jest apolityczną organizacją, która nie angażuje się w
      żadne inicjatywy polityczne. Użycie takiej samej nazwy przez lokalny
      komitet wyborczy to jednocześnie upolitycznienie nazwy stowarzyszenia w
      świadomości odbiorców jak i ewidentne spalenie nazwy naszej organizacji.

W konsekwencji, ze sponsoringu przygotowywanego przez stowarzyszenie
      projektu, wycofał się już nasz partner i sponsor. Utrata zaufania, to
      dla nas najdotkliwsza konsekwencja działań komitetu, który do swoich
      doraźnych celów politycznych powielił naszą nazwę.

W chwili obecnej trwają konsultacje z prawnikiem. W przyszłym tygodniu
      zapadnie decyzja co do podjęcia przez stowarzyszenie ewentualnych kroków
      prawnych.

Zarząd Stowarzyszenia "Nowa Częstochowa"

• Gość: a to ciekawe Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.10, 00:24
        Nie udało się załatwić stroną porno to załatwiają metodą " na palikota"
        • nowa_czestochowa Re: "Nowa Częstochowa" 11.10.10, 09:11
          Panie Więciorkowski! Sprawdziliśmy. Domena, o której mowa jest zarejestrowana od 17 grudnia 2009 roku. Zresztą może Pan sobie sam to sprawdzić w internetowej bazie pod adresem whois.pl wpisując nazwę domeny w okienku. Jest tam podana nawet dokładna godzina rejestracji domeny - 09.54 z dnia 2009.12.17. Dlaczego Pan pisze nieprawdę?

Pewnie i tak nie przekona to Pana Dmuchowskiego, który być może znów stwierdzi, cyt. „Cze w Polsce da się zarejestrować coś dniem wczorajszym lub powołać i skombinować dokunety niby złożone wcześniej??...” (pisownia oryginalna). No, ale to już problem tego, co siedzi w jego głowie. Nas polityka nie interesuje. Nie interesują nas także przeróżne fobie i obsesje prezentowane przez przedstawicieli lokalnego świata polityki. Problem jedynie stanowi dla nas to, że zarejestrowaliście Panowie taką samą nazwę dla swojego komitetu wyborczego, co nazwa naszego stowarzyszenia. I jakoś z tego trzeba wybrnąć. Dla nas nazwa jest już i tak spalona, bowiem w żaden sposób nie chcemy być z Panami utożsamiani. W konsekwencji trzeba będzie zapewne zmienić nazwę naszego stowarzyszenia. Problem leży w tym, że dodatkowo wydłuży to procedurę rejestracyjną, co może negatywnie wpłynąć na pozyskiwanie środków na nasze projekty, o które zamierzamy aplikować.

Tomasz Brożyński
          • Gość: Więciorkowski G. Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.10, 15:58
            Konkretne pytanie Panie Tomaszu Brożyński : czy wyraziliście zgodę ażeby na Waszej stronie internetowej była zawieszona w dniu 08 i 09 października 2010 roku witryna z treściami pornograficznymi?. Czekam na stanowisko . Proszę też o kontakt do Pana, gdyż nie wiem tak do końca, czy prowadzę z autentycznym Panem Brożyńskim czy z MATRIX.
    • Gość: Częstochowianka Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.10, 20:02
      Witam serdecznie,
      6 lat temu podjęłam decyzję wyprowadzenia się z Częstochowy, miasta w którym się urodziłam i wychowałam. Wiele razy zastanawiałam się nad powrotem, wiele razy także stawałam w dyskusjach w jego obronie. I przyszedł w końcu taki czas kiedy zdałam sobie sprawę jak umiera to miasto, nie rozwija się, nie dba o swoich mieszkańców, ich potrzeby, jak brakuje mu energii do życia, jak zaniedbuje ludzi w pewnych grupach wiekowych i jak bardzo brak mu perspektyw, rowoju, odważnych decydentów!!! To smutne, a wręcz sobie myślę często żałosne. Marzy mi się INNA NOWA Częstochowa! Odmieniona, tętniąca życiem, kreatywna, rozwijająca się! Marzy mi się miasto, w którym najważniejsi są obywatele a przede wszystkim ludzie młodzi, marzy mi się miasto pełne inicjatyw kulturalnych, z szeroką ofertą edukacyjną, nastawione na inwestycje, będące magnesem dla inwestorów zagranicznych, mądrze czerpiąca korzyści z turystyki. Marzy mi się miasto pełne terenów zielonych, z miejskim dostępem do Internetu, rozbudowaną infrastrukturą komunikacyjną, ścieżkami rowerowymi, szerokim kalendarzem wydarzeń kulturalnych, inicjatywami oddolnymi, pełne ludzi pasji i wolności dla przemyślanych działań. Miasto stawiające na przyszłość, współpracę uczelni i biznesu, transferu wiedzy i technologii. Jeśli taka będzie NOWA Częstochowa - WRÓCĘ! Jeśli dostrzegę w niej potencjał, realne możliwości zmian - BĘDĘ jej aktywną częścią!
      Zasmucona mieszkanka Częstochowy bacznie obserwująca jej powolną śmierć.
      • Gość: krzyś Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 20:11
        Napiszę twierdzenie: "Jeżeli Warzocha wygra w pierwszej turze- to Częstochowa rozkwitnie na nowo i nasze dzieci wrócą z tułaczki po świecie "za chlebem". W innych rozwiązaniach jest obowiązek uciekać z Częstochowy -tak , -jak uciekły córki Wrony.
        • Gość: Częstochowianka Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.10, 20:21
          A ja trzymam kciuki za Pana GRZEGORZA WIĘCIORKOWSKIEGO!!! Jeśli będzie miasto pełne kultury, sztuki i nauki - także wrócę z 'tułaczki" jak i tysiące młodych ludzi, którzy musieli opuścić to miasto w poszukiwaniu perspektyw na życie.
          Częstochowianka
          • Gość: krzyś Re: "Nowa Częstochowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 20:35
            Proszę przywieź ze sobą bardzo, bardzo, bardzo dużo pieniędzy i oddać je Panu WIĘCIORKOWSKIEMU- on nam za to zapewni "jawność głosowań"!!!, która i tak jest jawna. Ciekawy jestem- ile Pani ma tej kasy do oddania?
          • Gość: Halina Dąbrowska Re: Częstochowianka IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 31.10.10, 21:39
            Cytat: "... także wrócę z "tułaczki" jak i tysiące młodych ludzi, którzy musieli opuścić to miasto w poszukiwaniu perspektyw na życie."

Szanowna Pani,
            młodzi ludzie nie wrócą! Nie mają po co. Chleba,... kultury,... tutaj nie znajdą.

TO JESZCZE NIE CZAS NA POWRÓT.

Pozdrawiam.
            • Gość: Częstochowianka Re: Częstochowianka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.10, 09:06
              Każdy czas jest dobry na powrót pod warunkiem, że są perspektywy na lepsze życie.
              Jeśli właśnie zbliżające wybory samorządowe mają to zmienić - to jak najbardziej warto będzie wrócić. Nie mówmy, że "tu nic się nie zmieni" - walczmy o miasto i zmieniajmy je! Choćby podejmując decyzję pójścia na wybory, oddania swojego wartościowego głosu na dobrego kandydata.

@Krzyś Nie rozumiem do końca wątku pieniędzy, nie mieszkam za granicą i nie zarabiam w $ : a Jawność głosowań powinna być zawsze jednym z priorytetów, wykluczmy jakąkolwiek korupcję w naszym kraju.
              • Gość: krzyś Re: Częstochowianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 19:45
                Ależ ta jawność głosowań jest- to tylko niedouczony Więciorkowski twierdzi ,że jej nie ma.
                • Gość: do krzyś krzyś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 22:19
                  Tak sobie czytam Twoje monotematyczne wpisy i sądząc po stylu i błędach to akurat Ty nie powinieneś pisać o nikim "niedouczony".
      • Gość: Halina Dąbrowska Re: Częstochowianka IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 31.10.10, 21:33
        Witam Panią !

Proponuję przejrzeć wpisy w wątku:
        "Czy Częstochowa to umieralnia ?" - forum.gazeta.pl/forum/w,55,115247058,115247058,Czy_Czestochowa_to_umieralnia_.html

Znajdzie Pani w tym wątku odpowiedź na trapiące Panią wątpliwości.
        Pozdrawiam.
        • Gość: cxc Re: Częstochowianka IP: *.146.216.8.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.11.10, 21:52
          Witam. Lubie czytać od dziecka i dlatego poświęciłem swój czas na lekturę programu KWW Nowa Częstochowa. Powiem szczerze... zresztą zapraszam do lektury.

1. Mieszkańcy miasta będą mieli swobodny dostęp do Statutu w Internecie i innych do tego rodzaju przeznaczonych pismach urzędowych. Statut będzie zawierał wszystkie prawa i obowiązki poszczególnych organów i jednostek miasta, jak również relacje między nimi. Statut Miasta będzie więc dokładnie regulował pracę Prezydenta i Rady Miasta poprzez przyjętyRegulamin Rady Miasta Częstochowy. Pracę Urzędu Miasta, który jest podporządkowany Prezydentowi będzie regulował ”Regulamin Organizacyjny” w formie zarządzenia Prezydenta. Statut Miasta będzie określał zadania dla powoływanych stałych Komisji Rady, a także zasady i tryb działania Komisji Rewizyjnej, będzie w szczególności regulował tryb załatwiania skarg i wniosków mieszkańców na działalność Rady i Prezydenta. Projekt Statutu będzie uzgodniony z Prezesem Urzędu Rady Ministrów. Powołany przeze mnie zespół prawników przygotuje i przedłoży opinii publicznej w ciągu miesiąca projekt Statutu. Będzie on fundamentem funkcjonowania nowej Rady Miasta. Dla naprawy Częstochowy jest to warunek sine qua non czyli konieczny

Pomysł bardzo szczytny tylko jego realizacja zajmie hmmm masę czasu, papieru i pieczątek i szczerz nie widzę jakiś super korzyści dla miasta z tego tytułu. Ale ok tylko moje pytanie brzmi co dalej jeśli to był punkt 1 - no i czytam dalej
          Jako Prezydent Miasta będę oczekiwał, że każdy z kandydatów na radnych z wszystkich partii politycznych i z komitetów bezpartyjnych podpisze publiczne oświadczenie, że będzie popierał projekt Statutu Miasta zaproponowany przez NOWĄ CZĘSTOCHOWĘ i zadeklaruje, że na najbliższej sesji nowej rady miasta zagłosuje za jego przyjęciem. Komitet Wyborczy Wyborców „NOWA CZĘSTOCHOWA” przedstawi do publicznego wglądu listę kandydatów do Rady Miasta, którzy podpisali publiczne oświadczenie, że pierwsze co zrobią w Radzie Miasta, to uchwalą Nowy Statut Miasta. Już nie będę się kłócił jak Pan zmusi kogoś do podpisania ww. dokumentu ( mniejsza z tym ) zastanawia mnie natomiast sytuacja którą sobie cały czas wizualizuje - jest pożar domu Pan jest strażakiem i pierwsza rzecz jaką Pan robi to według tego punktu zmienia status domu - to zajmie kilka lat min 2 lata w tym czasie już nie będzie połowy domu. Nie kupuje tego
          Jako przyszły prezydent będę żądał i apelował do przyszłych radnych, aby kolejną z uchwał, jakie podejmie, było stworzenie instrumentów prawnych pod wnoszenie uchwał przez mieszkańców Częstochowy i przez Rady Dzielnic pod obrady sesji Rady . (500 podpisów mieszkańców , lub wniosek z rady dzielnicy przyjęty uchwałą rady dzielnicy) Zawdzięczając tym zmianom zapoczątkuję rozwój Częstochowy, która będzie sumą rozwoju dzielnic Częstochowy.Bardzo fajny pomysł - podpowiem jak to szybciej zrobić bez wojny z radnymi i apeli - wystarczy iniciatywa obywateli i 10 tys podpisów takie prawo działą już w wielu miastach projekt : podłącz demokracje - szkoda że nie ma tu orginalności
          Wynikiem tych zmian każda dzielnica będzie posiadać swoje kulturalno-oświatowe centra /Domy Kultury/, ośrodki rekreacyjne i usługowo-handlowe. W ten sposób Rady Dzielnic staną się faktyczną samorządową komórką, która najlepiej znając potrzeby dzielnic, będzie miała formalny nacisk na Radę Miasta w postaci projektów uchwał.Ja tego nie rozumiem po co ? dlaczego ? - na odległość śmierdzi to setką nowych etatów, ogromnymi kosztami i w sumie .... niczym innym
          Bardzo ważną i pryncypialną zasadą w Nowej Radzie Miasta będzie zapis prawny, wskazujący na konieczność umieszczania w protokołach z posiedzeń Rady nie tylko wyniku głosowania, ale także wykazu z imienia i nazwiska - kto i jak głosował na posiedzeniach Rady Miasta lub komisji Rady ( głosowanie imienne). Taka forma zapisu w protokole spowoduje większą dbałość radnych o przebieg głosowań i uniemożliwi zasłanianie się niepamięcią /anonimowość powoduje patologię, zaś jawność przyczynia się do czytelności działań prezydenta i rady/. Protokół z wynikami głosowań będzie umieszczony na stronie internetowej Miasta zgodnie z BIP.OK w sumie do załatwienia w 1 miesiąc - nikomu to nie zaszkodzi
          Będąc Prezydentem Miasta stworzę warunki sprzyjające pełnej otwartości urzędników miejskich na petentów. Prezydent jest pracodawcą dla wszystkich zatrudnionych urzędników i bierze odpowiedzialność za sprawne funkcjonowanie urzędu. Ja od owej odpowiedzialności się nie uchylę.I tutaj ręce mi opadły - to jest punkt programu??? Każdy prezydent bierze odpowiedzialność za swoich urzędników czy mu sie podoba czy nie
          Uważam, iż Urząd Miasta powinien funkcjonować sprawniej dzięki efektywności pracy urzędników, przy czym wcale nie musi być tak, iż efektywność się osiąga dużymi finansowymi nakładami. Kultura, odpowiedzialność i sprawność, zwłaszcza przy wydawaniu wszelkiego rodzaju decyzji administracyjnych, pracowników urzędu są priorytetami niekwestionowanymi! Po objęciu stanowiska Prezydenta Miasta Częstochowy, w ciągu miesiąca przeprowadzę analizę i zaproponuję najlepsze i rozsądne rozwiązania, nad którymi już pracuję od kilku lat. Mądre i słuszne - zapraszam do lektury ojca chrzestnego biurokracji Pana Webbera - najgorzej będzie z oporem samych urzędników. Szkoda że ten punkt nie jest rozwinięty dokładniej
          Częstochowa powinna mieć opinię dobrego, wygodnego miejsca do studiowania. Uważam, iż należy wesprzeć wszystkie wyższe instytucje edukacyjne i otworzyć im nowe perspektywy. Wzmocnienie Politechniki i Akademii Jana Długosza traktuję, jako swój obowiązek. Będę sprzyjał dążeniom do powołania Uniwersytetu Częstochowskiego .To Senaty Uczelni będą decydowały o możliwości jego powołania!
          No i już było dobrze a tu znowu - łup farmazon. Jaki uniwersystet powołany z czego z jaką kadrą ????? To sa odgrzewane kotlety a Pan nie jest w stanie ich nawet zjeść bo to nie Pana kompetencje jako prezydenta. Pan wybaczy ale to jest sf
          Za niezbędny czynnik życia akademickiego w naszym mieście uważam rozwój ruchów studenckim i całego środowiska akademickiego. Te środowiska mają swe problemy, w których Miasto i Prezydent mogą im pomóc. Warto tworzyć nową infrastrukturę tych środowisk. Zapoczątkuję rozwój i budowanie stabilnego i nowoczesnego zaplecza akademickiego. Powinniśmy sprowadzać do Częstochowy najlepszych profesorów.Też nie Pana kompetencje to uczelnia może zaprosić profesora na wykłady i ZAPŁACIĆ za takie a nie Prezydent miasta. Smieszne wydaje mi się według Pana programu miejskich pubów dla studentów to będzie ewenement na skalę światową ;)
          Aktywizuję obszary należące do spółki Skarbu Państwa Operator, która posiada olbrzymie i niewykorzystane gospodarczo tereny wokół huty. Jest to baza, którą Częstochowa musi wykorzystać.
          OK pełna zgoda - wszyscy to obiecują
          Obejmę pełny nadzór nad Spółkami Miasta, a szczególnie nad MPK i CzPK /patologiczny przykład sądzenia się prezesa za setki tysięcy złotych z kasy spółki z pracownikami - to zgroza!/.sprawy sądzenia nie znam ale wiem jedno że jeśli tak jest to pewnie takie jest prawo i nie zalezy ono od widzimisie prezydenta a dwa nie może Pan objąć nadzoru pełnego bo to wbrew ustawie o łaczeniu funkcji - lepiej napisać że szwagier ktróremu ufam będzie tam prezesem a on zrobi co mu każe. Bzdur
          [i]Rozwiążę bardzo niekorzystną umowę, zawartą przez CzPK w 2005 roku z firmą, która przejęła wybudowaną za pieniądze Miasta i gotową do eksploatacji instalację biogazu (Biogaz Sobuczyna). Od 2005 roku nie wpływały z tej umowy do kasy spółki żadne pieniądze. Spółka komunalna miasta Częstochowy czyli Częstochowskie Przedsiębiorstwo Komunalne mogło zarobić w tym czasie, samodzielnie eksploatując ujęcie biogazu w Sobuczynie, kilkadziesiąt milionów złotych oraz w postaci dywidendy przekazać te pieniądze do skarbu Miasta Czę
          • Gość: xcx Re: Częstochowianka IP: *.146.255.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.11.10, 22:03
            no i dalej
            * Z tych oszczędności , które szybko są możliwe do pozyskania możemy sfinansować:
            * program wspierania rodzin wielodzietnych i samotnych matek;ciekawe
            * program „Darmowy Bilet dla Bezrobotnego” w poszukiwaniu pracy ważny przez jeden-dwa miesiące;dobre 5+
            * poprawę infrastruktury sportowej w szkołach i klubach sportowych;ok
            * program dofinansowania dla seniorów miasta zakupu leków oraz refundacja zabiegów rehabilitacyjnych;NIE MOŻE PAN brak przepisów prawnych
            * „Bilet Seniora” – specjalny, zniżkowy dla osób od 60 roku życia;straci MPK, demagogia
            * budowę w kilku wskazanych osiedlach ( tam gdzie są największe potrzeby) przedszkoli i ośrodków dla dzieci najbardziej uzdolnionych. Przedszkola będą budowane pod „ małego jeszcze człowieka”: niski parterowy budynek, okna tak zabudowane, ażeby każde małe dziecko mogło z nich widzieć piękną otaczającą roślinność , piękne drzewa, krzewy i zieleń. W tym celu przedszkola powinny być lokalizowane w okolicy terenów zielonych, ponieważ w spokoju i otoczeniu piękna dzieci mogą normalnie się rozwijać i uwrażliwiać.Wykorzystam w pełni program dofinansowania ze środków UE w celu zorganizowania niewielkiej firmy przewozowej (TAXI dla dzieci), którą będą prowadziły tylko kobiety. Małe w tym samym pastelowym kolorze taksówki będą pomocne tym rodzicom, którzy nie będą w stanie sami dowieźć i odebrać dzieci.Lepszym pomysłem była by budowa STACJI KOSMICZNEJ - to są pomysły sf - ja jestem z wyżu demograficznego i na osiedlach typu połnoc straszą stare budynki po przedszkolach a co jak sie niz skonczy ???

#Będę tworzył społecznościowe programy dla Seniorów/zwłaszcza skazanych na samotność/, w celu wyciągnięcia ich z domów. Stworzę i zachęcę grupę animatorów do ożywienia już istniejących kafejek i punków gastronomiczne /przykład są ciekawe rozwiązania, istniejące we Włoszech i Niemczech/.Bardzo dobry pomysł - dla Pana informacji juz jest w miescie kilka stowarzyszen i organizacji które się tym zajmują Nie wiem czy miasto stac na swoją organizację czy nie lepiej wesprzeć istniejące
            # W celu zwiększenia odpowiedzialności i podniesienia poziomu obsługi przyszłym inwestorom będzie przypisana tylko jedna osoba, znająca języki i realia gospodarki nie tylko od strony urzędu, ale także od strony biznesu. Na obecną chwilę inwestorem zajmują się cztery magistrackie wydziały, a często zostaje zostawiony samemu sobie..Postulat z serii - żeby ludziom żyło się lepiej - wystarczy poprawić to co jest nie trzeba odrazu zmieniać aha i fajnie jakby ktoś znał język
            Każdy budynek należący do Gminy Częstochowa będzie podlegał wyrywkowym kontrolom w zakresie oszczędzania energii cieplnej i elektrycznej. W tym zakresie rezerwy są bardzo duże, należy jedynie zlikwidować koszty ponoszone na ogrzewanie, które się marnuje /otwarte okna, ogrzewanie budynków w dni wolne od pracy/. Tylko te społeczeństwa, które oszczędzają energię są bogate!OK Mądre i słuszne
            Internet za mojej kadencji zostanie wykorzystany w Urzędzie Miasta w pełni. Wszystkie dokumenty będzie można pobrać drogą elektroniczną. Większość spraw również będzie można w ten sposób załatwić. Strona internetowa Miasta będzie zawierała wszystkie protokoły i uchwały z posiedzenia Rady Miasta , dane ekonomiczne, dane statystyczne i potrzebne informacje mieszkańcom. Nie będzie tam promocji na głównej stronie żadnego nazwiska, a tym bardziej przyszłego Prezydenta Częstochowy.
            Internet będzie służył także do przeprowadzania przetargów,
            które tą drogą wyłonią uczciwie dostawców usług dla miasta
            Częstochowy. Bezpłatny dostęp do Internetu będzie
            podstawą mojego programu wyborczego. W ciągu mojej
            kadencji nie powinno być w Częstochowie miejsca, gdzie nie
            będzie Internetu.
            Już tak jest jesli chodzi o dokumenty niestety brak dobrej woli urzedników. To z brakiem nazwisk to trochę głupie bo np lubię wiedzieć kto jest prezydentem np: łodzi czemu nie częstochowy. Niestety cały postulat konczy sie jak zwykle bez sensu - nie ma w częstochowie miejsca bez internetu - jest w cały miescie - chyba chodzi o dostepność ale co tam ....;)
            Siła Częstochowy drzemie w Spółkach komunalnych , które
            do nas mieszkańców należą i to my mamy prawo pełnej i
            czytelnej kontroli przez swoich przedstawicieli /przypadek
            MPK nie wpuszczenia przewodniczącego Rady Nadzorczej do
            spółki kompromituje nas w skali kraju i świata.
            To jest postulat w stylu większości Pana postulatów - żeby ludziom żyło się lepiej bez konkretów bez szczegółów bez przyszłości
            Istnienie miasta poza kulturą, uważam za niemożliwe! Zapoczątkuję reorganizację instytucji kultury, w celu bardziej zorganizowanej i twórczej pracy. Położę kres wszelkiego rodzaju rozrzutności i „kulturalnej korupcji”. Będę wspierał intensywną promocję naszej kultury oraz miasta poza granicami kraju. Dołożę wszelkich starań, aby dowartościować finansowo ciężką pracę twórców i ludzi kultury i sztuki, którzy dziesiątkami lat kształcą się i doskonalą swe umiejętności, bezinteresownie służąc naszemu społeczeństwu i państwu.I tu poraz kolejny ja nie wiem czy Pan stwierdza fakty czy nie zna swoich obowiązków jako przyszły prezydent.
            PODSUMOWANIE PONIŻEJ
            • Gość: xcx Re: Częstochowianka IP: *.146.255.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.11.10, 22:14
              Podsumowując Pana program wyborczy nasuwa się kilka pytań i wniosków.

Wiem Pan jak idę na rozmowę o pracę to staram się poznać zakres obowiązków np: kasjerka, inżynier produkcji itp. W Pana wypadku Pan nawet nie wiem co można czego nie można prezydentowi miasta - nie mówię już o tym jaki ma zakres. Ja bym Pana z rozmowy o prace wyrzucił bo nawet nie wiem Pan o jakie stanowisko się stara. Mniejsza z tym bo to dotyczy większości kandydatów na radnych lub wójtów i burmistrzów.
              Nazwa zobowiązuje i wydaje mi się ze Nowa Częstochowa - ma nowe pomysły ( z usmiechem przyjmuje tłumaczenie o kradzierzy pomysłów przez innych ) a nie stare odgrzewane kotlety które wałkowane sa od 10 lat lub więcej. Jeśli przyjmiemy zasadę że trzeba zbudować wszystko od nowa tak jak Pan proponuje to po 1 Pana kadencji nie tylko mieszkańcy wyjadą ale izba rozrachunkowa zamknie ten interes i tyle.
              Nie przedstawia Pan wizji miasta ( chyba że mówimy o dzielnicowych domach kultury - kumulacja etatów ) nie ma Pan pomysłu na miasto. Kilka racjonalnych punktów które Pan przedstawił działają w innych miastach od lat ale nie są nowe.
              Panie Grzegorzu - na pewno ma Pan swoje racje i szanuje Pana poglądy mam tylko jedno ale nie lubie ludzi którzy jeśli coś robią to nie podchodzą do tego poważnie. Brak profesjonalizmu w pańskim wydaniu jest okropny ( dla pocieszenia powiem że reszta konkurentów nie jest lepsza ).
              Musicie Państwo Kandydaci zrozumieć że nie można Nas obrażać. Naszej inteligencji , naszej pracy , naszych podatków - My tu mieszkamy, chodzimy po tych dziurawych chodnikach, jeździmy po tych dziurawych drogach i wydajemy masę pieniędzy na WAS i skoro już nie jesteście w stanie nic zrobić to przynajmniej Nas nie obrażajcie. To się tyczy zarówno Tadka, Izy, Krzysia, Grzesia i innych.
              Pamiętajcie to jest ostatni raz kiedy wam to może ujść na sucho.
              Pozdrawiam
              • Gość: Wiktor Dmuchowski Re: Częstochowianka IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.10, 00:25
                a propos KULTURY Pan Grzegorz Więciorkowski wie, co ma na myśli, bo do tego ja u niego jestem. Ty zaś - daleko nie masz pojęcia, a ja nie zamierzam Ci zdradzać, co tu w tej kwestii będę robił. Z pewnością to, co uważam za słuszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka