Dodaj do ulubionych

NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!!

09.04.04, 09:05
Kto widział dom na ulicy Radomskiej?? Jak sie jedzie na giełde kwiatową po
lewej stronie.
Moim zdaniem to najpiekniejszy dom w Częstochowie.
A moze ktoś widział inny piekny dom ??
Obserwuj wątek
    • tschenstochauer Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! 10.04.04, 02:14
      w qsietach jest kilka
      najciekawszy jest ten na gorce okolo numeru 25 widac go z bardzo duzej
      odleglosci
      dwa ciekawe to 351 i 353 bardzo zreszta podobne do siebie budowane technologia
      kanadyjska tzn szkielet drewniany welna mineralna w srodq itd
    • Gość: xx Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.icis.pcz.pl 10.04.04, 13:49
      Oczywiscie zalezy od tego co kto rozumie pod pojeciem piekna.

Ja oczywiscie na pierwszym miejscu stawiam stylowe stare domy.
      Gdy sie chodzi po Czestochowie, sporo mozna takich znalezc.

Mnie ostatnio zauroczyl taki przesliczny obrosniety bluszczem dom na Ogrodowej
      tuz przed Katedra - jak sie idzie od strony NMP.

Czestochowa kryje dla mnie wiele niespodzianek i caly czas je odkrywam.

• tschenstochauer Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! 11.04.04, 03:29
        z calym szacunkiem
        ale chyba jestes nowa(-y) w miescie
        skoro dopiero ostatnio Cie zauroczyl
        mnie rowniez sie podoba
        bardzo
        tak od szostego roku zycia
        mam 24

• Gość: xx Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.icis.pcz.pl 12.04.04, 12:59
          Jestem w miescie od 1982 juz - z pewnymi przerwami.

Ale wczesniej po prostu mniej chodzilem po miescie - mniej mnie ciagnelo.

Co ciekawe na piechote w tej okolicy bylem czesciowo po raz pierwszy w ogole, a
          czesciowo po raz pierwszy od 1982 roku - wtedy bylem na seansie w dzialajacym
          tam wtedy malym kinie - za nazwe kina juz nie recze.

Cala ta okolica mnie zauroczyla - jesli szczerze - no i w sumie zrobila duzo
          lepsze wrazenie niz wtedy w 1982 roku.

Pozdrawiam,
          • black_panther Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! 14.04.04, 15:24
            Gość portalu: xx napisał(a):

> Jestem w miescie od 1982 juz - z pewnymi przerwami.
            >
            > Ale wczesniej po prostu mniej chodzilem po miescie - mniej mnie ciagnelo.
            >
            > Co ciekawe na piechote w tej okolicy bylem czesciowo po raz pierwszy w ogole,
            a
            >
            > czesciowo po raz pierwszy od 1982 roku - wtedy bylem na seansie w dzialajacym
            > tam wtedy malym kinie - za nazwe kina juz nie recze.

To bylo kino Baltyk

> Cala ta okolica mnie zauroczyla - jesli szczerze - no i w sumie zrobila duzo
            > lepsze wrazenie niz wtedy w 1982 roku.
            >
            > Pozdrawiam,
            >
        • sojkas Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! 12.04.04, 23:57
          Hahahaha, a mnie jeszcze wczesniej (wiekowo) :)
          Ale tylko gdy jest zielony, bo potem przygnebia.
          • tschenstochauer Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! 14.04.04, 14:04
            slyszalem o tym kinie ale dopiero jak je zamkneli
            a wnetrze przeniesiono do lokalu o nazwie cinema tam gdzie teraz jest grota
            szkoda ze u nas na wsi sie raczej zamyka kina niz otwiera :(
            okolica zeczywiscie piekna a bedzie jeszcze ladniej jak okoliczni wlaciciele
            pozbeda sie menelstwa ze swoich lokali co nastapi chyba do 2010 bo przeciez to
            juz sie ciagnie odkad runal mur a leniwa nieprzystosowna spolecznie holota
            nadal tam smierdzi
            • Gość: ab Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 00:37
              ten obrośnięty bluszczem dom stoi przy ulicy Katedralnej, Ogrodowa jest do niej
              prostopadła. W domu tym, do chwili przeprowadzki na ulicę Jaskrowską, siedzibę
              miało Miejskie(później Wojewódzkie) Przedsiębiorstwo Wodociągów i
              Kanalizacji.Troszkę mnie Pan xx zawiódł, wydawało mi się, że lepiej Pan zna
              Częstochowę, ponieważ tak ciepło wyraża się Pan o niej, nie wstydzi się
              przyznać do niej i przekonał mnie Pan, że jest wielbicielem tego miasta(ja
              również). Pozdrawiam serdecznie!
              • Gość: xx Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.icis.pcz.pl 16.04.04, 12:00
                Dziekuje za informacje.

A co do zawodu w zwiazku z niedostateczna znajomoscia Czestochowy :))))

Ja sie tutaj na urodzilem chociaz moj rocznik to 1982.
                Tak naprawde po raz pierwszy na pol dnia przyjechalem do Czestochowy w 1980
                roku czyli w wieku 24 lat. Potem zadomowilem sie w Czestochowie od 1982 roku -
                zaraz po studiach. Nie tak latwo bylo sie przyzwyczaic - przyznam szczerze.
                Wychowalem sie na Slasku Opolskim i zwiazany bylem z Opolem. A Czestochowa jest
                inna - prawdziwa Polska.

Potem z powodu stazy naukowych nie bylo mnie w miescie w sumie okolo 6 lat.

Od 1992 roku jestem juz na stale. Wiec z tego punktu widzenia jestem stosunkowo
                mlodym Czestochowianinem i tak naprawde dopiero poznaje to miasto, odkrywam je
                dla siebie i naprawde coraz bardziej mi sie podoba. Ma swoja dusze i urode i
                zawsze z checia wracam do niego po wszelkich wyjazdach. Ostatnio dopiero tak
                naprawde odkrylem tez Jure i zobaczylem jaka jest piekna, a to przeciez rowniez
                czastka obrazu miasta - nie zawsze odpowiednio doceniana.

Utozsamiam sie z nim i wszedzie gdzie tylko jestem podkreslam ze stad pochodze.
                Dodam przy okazji ze ludzie generalnie dobrze reaguja na Czestochowe.

Moja znajomosc Czestochowy na pewno nie jest taka jaka byc powinna, ale jeszcze
                mam troche czasu przed soba :))

Pozdrawiam i obiecuje ze sie poprawie :)))))
              • redakcja_czestochowa Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! 16.04.04, 13:38
                Zainteresowanych historią domu przy ul. Ogrodowej 15 (taki jest adres omawianej
                kamienicy porośniętej winem), odsyłamy do tekstu, który ukazał się w Gazecie w
                grudniu 1999 roku, a obecnie jest dostępny w internecie na stronie:

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,2025140.html
                Pozdrawiamy
                • Gość: xx Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.icis.pcz.pl 16.04.04, 14:30
                  Dzieki za bardzo interesujacy i wyczerpujacy artykul.

Pozdrawiam,

• Gość: redakcja Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.czes.gazeta.pl 19.04.04, 19:38
                    Zawsze do usług
    • Gość: here_i_am Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 23:18
      Według mnie wiele piękniejszy jest budynek posadowiony przy skrzyzowaniu NMP i
      Wilsona. To prawda, ze jego kunszt architektoniczny znacznie zepsuty jest przez
      otoczenie, ale mimo wszystko sądzę ze obok "Domu Księcia" to jeden z
      ciekawszych budynkow w naszym miescie, a ponadto posiada swoja historię...
      Polecam tez odwiedzić latem stare kamienice (te w pełnej zabudowie oficynowej),
      w okolicy ulicy Przemysłowej (koło browaru), bardzo zaniedbane... ale coś w
      nich jest...
      • redakcja_czestochowa Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! 20.04.04, 10:28
        O Domu Frankego, jak zwykło się nazwyać kamienicę w Al. NMP 14 (róg Wilsona)
        również pisaliśmy tekst w Gazecie, gdy w 2003 r. skończył 100 lat. Oto on:

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,1421755.html
        Pozdrawiamy
        • Gość: Filip Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: 69.156.224.* 20.04.04, 13:55
          No tak ! - droga redakcjo...Gratuluje ciekawego tematu, no i co tu duzo mowic -
          "SZCZERYCH INTENCJI"

..no i tego patriotycznego nabytku z Opola co to myszkuje po Czestochowie i zna
          ja " czsem" lepiej niz rodowity Czestochowianin...a papiery napewno sie
          zachowaly..
        • Gość: here_i_am Re: NAJPIĘKNIEJSZY DOM W CZĘSTOCHOWIE!!!! IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 22:40
          Taaak?? Naprawdę? Niesamowite.... :)
          Pozdrawiam szanowną Redakcję z wzajemnością
          ... a tak abstrahując od piękna zgadnijcie kto wydał w naszym pięknym, świętym
          mieście pozwolenie na realizację baraku Billa (alias Elea), czy tez lokalizaję
          stacji paliw Aral (alias BP) na rogu Jana Pawła i Pułaskiego??
          Znacie jeszcze jakieś przekręty architektoniczne w naszym mieście - napiszcie o
          nich, ja podałem tylko przykład.
          ...hmmm ciekawe kto za to wziął łapówę ??? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka