Dodaj do ulubionych

Zbudują pomosty, plaże i kaskadę

23.11.10, 22:19
Szlak kajakowy na Wiercicy? Komuś rozum odebrało? Na rzeczce szerokości kajaka? No ale cóż - pieniądze z Unii się wyrwie, śwagier zarobi, wujek też, drzewa się z rzeczki wyciągnie, krzaki wytnie i ,,glac plac" równo będzie.
Głupota do kwadratu :/
Obserwuj wątek
    • Gość: w Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: 99.199.189.* 24.11.10, 04:07
      Ja bym nie zrzędził na zapas, tylko poczekał na to co się z tego pomysłu wykluje.
      Sam projekt wygląda ciekawie i jeśli się uda, to sporo ludzi z tego skorzysta.
      Na marudzenie przyjdzie czas wtedy, kiedy będzie klapa.
      Narazie to warto się przyglądać i ...pilnować. Szczególnie zapowiedzi tych szlaków rowerowych.
      • Gość: Maniek Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.10, 08:11
        Od przyrowa wiercica jest już na tyle szeroka myślę że i głęboka i prawdopodobnie kajakiem się popłynie. Ale jeśli się ktoś weźmie za karczowanie roślinności pogłębianie rzeki to ja dziękuję za takie atrakcje. To co zrobili teraz na bugaju woła o pomstę do nieba, mówię o wycięciu wszystkich krzaków od tamy do żelaznych mostów (dalej nie bylem). Mam nadzieję że przyroda odpłaci się piękną powodzią. Człowiek niszcząc przyrodę niszczy siebie.
        Warta - kiedyś rybna rzeka zamieniła się w kanał z szybkim nurtem bez ostoi dla ryb. Jeśli ktoś wędkuje wie o czym mówię.
        Co do wiercicy która przepływa przez moją działkę to wieśniaków z janowa nie nauczy się czystości wcale. Do rzeki wywalają śmieci a nawet jakis sąsiad-debil z góry rzeki od kilku lat wywala odpady drobiowe. Jak obsadziłem brzegi tatarakiem i innymi bagiennymi roslinami. Przyszedł ejden taki że nurt się osłabił przez mój tatarak i śmieci nie spływają w dół rzeki. Poinformowałem go że ja te śmieci wyciągam i wyrzucam do śmietnika a nie przepycham w dół do sąsiada, na co on odpowiedział że on za wywóz śmieci placić nie będzie. Niebawem przyszło pismo z gminy z nakazem oczyszczenia z roslin koryta rzeki. Tak też uczyniłem bo z ,,wiatrakami" walka sensu nie ma. W tym roku nie zauważyłem ani jednej sztuki narybku czy to płoci czy okonia, kiedyś było innaczej.

Kiedyś w danym akwenie można było popływać i połowić, teraz coraz częściej albo jedno albo drugie.
    • Gość: Y Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.10, 07:56
      @ gregoson, jesteś kompletnym ignorantem. TAK, da się pływać kajakiem po tak wąskiej rzeczce, ba, to jest rewelacyjny pomysł, może ja nareszcie odczyszczą ze smieci. Pasowałoby jeszcze przenieść pstrągarnię gdzieś indziej, poza dolinę, bo tylko zapychają ludźmi i samochodami drogę że wytrzymać nie idzie, tam niech zostaną tylko turyści.
      • gregoson Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę 24.11.10, 11:05
        Nie, nie jestem ignorantem. Po prostu mam oczy i widzę jak ludzie , którzy chcą kroić kasę na unijnych funduszach postępują z rzekami. Wyrywają z rzeki co się da żeby udrożnić przepływ kajaków dla niedzielnych kajakowiczów, dewastując przy tym naturę, niszcząc tarliska i ostoje ryb. Wiercica to jedna z niewielu wód krainy pstrąga, w którą niemałe środki inwestuje dzierżawca tej rzeki - Polski Związek Wędkarski. Tworzone są na niej tarliska pstrągów potokowych, rzeka jest systematycznie zarybiana tym gatunkiem.
        Dla kilku łikendowych kajakowiczów i dla kasy zrobi się z Wiercicy kanał dla kajaków.

Jestem zdeklarowanym przeciwnikiem pseudoekologicznych pomysłów władz samorządowych - takich jak Małe Elektrowanie Wodne czy też trasy kajakowe. O pomstę do nieba wołam jak widzę wycinanie krzewów nad rzeką, czy też prostowanie rzek pod pretekstem usunięcia zagrożenia powodziowego. W jednym tylko znanym mi przypadku firma zajmująca się naprawą brzegów poniosła konsekwencje, w sytuacji kiedy niezgodnie z umową użyli ciężkiego sprzętu zamiast wykonać prace ręcznie. Po wykryciu tego procederu przez strazników rybackich musieli na własny koszt przywrócić rzekę i zniszczone tarliska do stanu przed ich kretyńską interwencją.
        Ścieżka rowerowa nad Wiercicą - to byłby fajny pomysł, a nie pływanie po tym siurku bandy kretynów wrzeszczących do siebie i śmiecących na potęgę, dla których trzeba usunąć z wody to co zmuszałoby ich do wysiłku innego niż przechylanie butelek z piwem i odpalanie kolejnego papierosa, którego pet za chwile znajdzie się w wodzie.
        Powtarzam - zorganizowane spływy kajakowe w grupach Wiercicą to idiotyzm i eko zbrodnia dla tej odradzającej się ichtiologicznie rzeczki. Na pewno nie zaszkodzi nikomu ktoś spływający pojedyńczym kajakiem - w ciszy i w uszanowaniu tego co go otacza. Ale nie możliwe jest to w grupie niedzielnych wycieczkowiczów chcących odetchnąć świeżym powietrzem w przerwach miedzy haustami papierosowego dymu.
        • Gość: FF Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.10, 12:38
          Święte słowa z tym szlakiem kajakowym - zniszczą naturalny charakter rzeki.
          Nadmierny ruch turystyczny to zresztą zawsze zabójstwo dla przyrody
          Ja pamiętam jak wyglądał 30 lat temu rezerwat Parkowe .... a jak teraz - zdewastowany i rozdeptany kawałek lasu
          Coś powinno zostać w miarę naturalne .... na takie pomysły nie powinno się dawać forsy - jest tyle innych potrzeb

Ścieżka rowerowa mi nie przeszkadza

• Gość: pike22 Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 15:31
          @gregoson - nic dodać nic ująć. Cieszy mnie to, że ktoś jeszcze widzi przyrodę inaczej niż przez pryzmat swojego wykoszonego przed domem trawnika.
          Nie mam nic przeciwko kajakarstwu. Sam mam bardzo miłe wspomnienia ze studenckich czasów - spływy mazurskimi rzekami i kanałami łączącymi jeziora. Tyle, że cała frajda polegała na tym, że płynęło się (a czasem wręcz przedzierało) przez dziwicze tereny z trzcinowiskami, drzewami powalonymi w poprzek rzeki itp. Oj, zaliczyło się wywrotkę, umazało błotem twarz, parzyłyręce od całodniowego wiosłowania...
          "Współczesny" kajakowy trend to "niedzielni turyści", paniusie w szpilkach, wizytowe koszule, piwo, wóda i akordeon. Takim nawet widok wierzb dziko rosnacych nad brzegami przeszkadza. :(
    • mirage75 Tylko w zgodzie z natura i przyroda. 24.11.10, 08:32
      Bardzo ciekawy pomysl ktory na pewno urozmaici oferte turystyczna tej czesci Jury.
      Problem tylko w tym aby nie przedobrzyc z tym zagospodarowaniem szczegolnie jezeli chodzi o naturalne cieki wodne czyli opisana Wiercice.
      Nie powinno byc problemu z plywaniem po Wiercicy kajakiem,no moze z wyjatkiem okresu bardzo niskiego stanu wody.Lecz zagospodarowanie to nie powinno oznaczac dokladnego wyczyszczenia dna z wszystkiego co jest na dnie a co nie oznacza smieci.Roslinnosc jest potrzebna poniewaz gwarantuje naturalne siedliska ryb,czyli nastepna atrakcje tego przedsiewziecia.
      Ktos wczesniej slusznie poruszyl sprawe zanieczyszczenia rzeki to jest skandal nie tylko na Wiercicy lecz takze na Bialce,Warcie,Liswarcie mniej znam Pilice,chociaz splyw po tej rzece jest interesujaca przygoda.
      Jestem ciekawy czy nastepca wojta Janowa bedzie trzymal kurs swojego poprzednika na rozwoj gminy w kierunku turystyki.
      Na pewno zmiany sa bardzo korzystne i oczekiwane,lecz teraz powinno sie postawic na jakosc i zachowanie przyrody w stanie jak najbardziej niezmienionym.
      A co na to nowe wladze Czestochowy?
      Czy uda sie rozwinac taka turystyke w obrebie naszego miasta?
      Czy nowe wladze zauwaza wreszcie ze rozwoj infrastruktury rowerowej i skomunikowanie miasta z najblizszymi gminami lezacymi w obrebie piercienia opasujacego nasze miasto moze sciagnac do Czestochowy inna grupe odwiedzajacych niz tylko patnicy i to tylko w obrebie kilku tygodni lata?
      Czy ktos wreszcie zauwazy w tym miescie ze bezpieczne polaczenie rowerowe z Olsztynem,Mstowem moze poprawnie wplynac na bezpieczenstwo naszych drog,osob z nich korzystajacych oraz zapewnic samo w sobie pozadana atrakcje turystyczna?
      Nowej wladzy trzeba patrzec na rece mobilizowac sie by wreszcie zaczela wykorzystywac fundusze europejskie ktore byc moze juz niedlugo moga sie skonczyc.
      • Gość: xx Re: Tylko w zgodzie z natura i przyroda. IP: *.icis.pcz.pl 24.11.10, 10:29
        Tam na szczescie sa zbyt male fundusze w tym projekcie zeby zbyt duzo pozmieniac w naturalnym srodowisku - do 3 mln zl.

Z tym ze w samy stawie Amerykan czyszczenie jest potzrebne i chyba tylko do tego miejsca ono sie ograniczy.
      • gregoson Re: Tylko w zgodzie z natura i przyroda. 24.11.10, 11:12
        Bezpieczne połaczenie rowerowe z Mstowem i Olsztynem - rewelacja ! To byłby wspaniały pomysł. Trasa rowerowa przełomem Warty - Czestochowa - Mstów - to byłaby perełka regionu.
        • Gość: cb Re: Tylko w zgodzie z natura i przyroda. IP: *.montecassino.trustnet.pl 24.11.10, 11:18
          tak, byłoby super. bo teraz wzdłóż Warty próbowałem jechać w wakacje (od Tesco) - masakra. A Dalej od Mstowa to już by się mogły gminy wykazywać - jak teraz janów z innymi.
        • mirage75 Re: Tylko w zgodzie z natura i przyroda. 25.11.10, 13:17
          Nie tylko do Mstowa.Wystarczyloby przeprowadzic taka droge dla rowerow korona walow preciwpowodziowych rzeki Warta(wymagana zgodnosc z przepisami) do Michaliny a dalej zaprojektowac i wykonac lacznik z wykonana juz droga(prawie autostrada)rowerowa biegnaca od granic miasta az do Olsztyna(Odrzykon).
          Mielibysmy naprawde bezpieczne polaczenie z Olsztynem.
          Takie polaczenie umozliwiloby w przyszlosci przeprowadzenie drogi rowerowej do Poczesnej,Poraja i dalej w dolinie Warty w kierunku Zawiercia i nawet Zaglebia.
          Potrzebna jest tylko inwencja politykow i inny sens spojrzenia na miasto niz poprzednie ekipy.
        • Gość: W Re: Tylko w zgodzie z natura i przyroda. IP: 99.199.189.* 26.11.10, 03:01
          Przeczytałem Twoje posty o śmietnikach chłopskich i byłaby na ti jedna i dość prosta rada.
          Wystarczyłoby, żeby te narzeczne gminy uchwalil, że każde gospodarstwo przylegające do rzeki MUSI być wyposażone w kontener na śmieci i opłacać jego opróżnianie.
          Może nie rozwiązałoby to wszystkich problemów, ale część napewno.
          Mogłoby się opłacać gminie zabierać te kontenery.
          I nie skreślałbym tak szybko tych kajakowiczów. Jak się wiekszości ludzi stworzy odpowiednie warunki, to zazwyczaj nie świnią.
    • Gość: wiercica Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 08:36
      Masz 1000 procent racji!
    • Gość: sternik Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 11:00
      A czy widziałeś kol. szlak kajakowy?
    • Gość: cb Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.montecassino.trustnet.pl 24.11.10, 11:15
      A wójt Janowa Adam Markowski nie został ponownie wójtem o włos ... szkoda ?
      • Gość: Ola Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.isd-hcz.com.pl 26.11.10, 06:29
        No właśnie szkoda że nie przegrał wasz wót - my mieszkańcy Częstochowy oddalibyśmy wam do zagospodarowania naszego prezydenta, wtedy byście dopiero poszli po rozum do głowy bo widzę mózgi wam się zlasowały. My mamy latem do dyspozycji Adriatyk gdzie można
        poleżeć na psich kupach. A tylko dlatego że władze nie potrafiły tego pięknego zakątka zagospodarować. U was ciągle coś się zmienia oprócz waszego egoizmu. Jestem pełna uznania dla inicjatywy chociażby czasem nie wypaliła, właśnie spływy są teraz najbardziej potrzebne bo wiele znajomych jeździ na nie setki kilometrów .
        Przestańcie krytykować i doceńcie zaangażowanie władz, krytykować będziecie później.
    • Gość: aaa Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: 195.242.91.* 25.11.10, 13:49
      Super pomysł nareszcie cos takiego bedzie w okolicach Czwy ;)
    • corepl Zbudują pomosty, plaże i kaskadę 27.11.10, 10:29
      Świetna sprawa - już nie mogę się doczekać tych ścieżek rowerowych, szkoda ze Olsztyn w tak niewielkim zakresie w tym uczestniczy. A Poczesna czy Poraj wogóle, bo przydało by się odpiaszczyc i zabezpieczyć chociaż cześć szlaków w lasach pomiędzy tymi miejscowościami.

Nie wiem jaka będzie nawierzchnia tych ścieżek, ale koniecznie trzeba je jakoś zabezpieczyć przed innym ruchem niż rowerowo-pieszym np. quadowcy czy okoliczni rolnicy w traktorach :P
      • Gość: Asia Re: Zbudują pomosty, plaże i kaskadę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.10, 19:25
        Nie ma co martwić się o traktorzystów,kontenery na śmieci itp. Traktory mają swoje drogi i nie bardzo wiem po co ktoś miałby jeździć takim sprzętem ścieżką rowerową , gospodarstwa mają podpisane umowy na wywóz śmieci i nikt nie wysypuje do rzeki , która jest wyjątkowo czystą rzeką.Bardzo się cieszę że powstają takie atrakcje turystyczne i liczę na turystów z kulturą którzy tej dziewiczej przyrody nie zdemolują.Brawo dla wójta Przyrowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka