Dodaj do ulubionych

Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie.

17.12.10, 18:15
Jestem na etapie szukania lokum-szeregówki,blizniaki.Powyżej 500 tys stan devel.-czytaj złodziejski.W mieście,gdzie średnio przeciętny człek zarabia 1000 zł.Stoją już nawet 2 lata,a cena ani drgnie.Czy to się zmieni,czy pazerność developera nigdy nie zmaleje.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.alfanet24.pl 17.12.10, 18:24
      To samo z nowymi mieszkaniami, jak na zarobki Czestochowy są bardzo drogie na śląsku gdzie płace są większe nowe mieszkania kosztują 500-1000 zł na metrze taniej .
      Jakie są tego przyczyny ? może mała konkurencja , brak terenów pod budowe
      • Gość: frogman Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: 87.204.35.* 17.12.10, 21:09
        Jak zarabiasz 1000 zł to po co Ci szeregówka ??
        Wybuduj sam, zobaczysz ile kosztuje
        • Gość: dokladnie Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.netcominternet.pl 17.12.10, 21:18
          Wybuduj sam, zostanie Ci polowa kasy w kieszeni. Tyle, ze nie w Czestochowie bo tu nieuzbrojony grunt kosztuje tyle co dzialka zlotonosna wiec oszczedzisz gora 30%. Lepiej tuz pod miastem. Latwiej skompletujesz dokumentacje i masz sporo wieksze szanse na kupno dzialki z mediami na dzialce lub w granicy.
        • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 18.12.10, 08:27
          :-)Jesli zarabiałabym 1000 zł,to niestety myslałabym o namiocie chyba.Na szczęście należę do tych co nie powinni płakać.Tylko czy warto dać developerowi taką kasę!?Połowa to jego zarobek jak nie więcej.Nie wyobrażam sobie jak można byłoby mysleć o nieruchomości mając tysiaka m-cznie.:)
          • Gość: xx Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.icis.pcz.pl 18.12.10, 15:03
            Jak sie chce kupic szeregowke, tzreba miec kase. Nie ma co marudzic.

Zdecydowanie tanszy wariant, to zbudowac samemu.
    • Gość: tolka Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.152.159.128.dsl.dynamic.eranet.pl 17.12.10, 22:59
      To prawda ceny nieruchomości w Cz-wie są kosmiczne, zarówno stan developerski jak i z rynku wtórnego, straciłam mnóstwo czasu na poszukiwaniu wymarzonego domku z ogródkiem, mój efekt na chwilę obecną, kupiona działka w Cz-wie 1100m2 (nieuzbrojona),obecnie stoi na niej dom w stanie surowym zamkniętym 180m2+ podłączone media +ogrodzenie + wszystkie papiery+elektryka z alarmem+ najdrobniejsze pierdułki = 260 tyś. Budowa też nie wychodzi tanio, ale minim. 100 tyś zostaje w kieszeni mojej , a nie developera.
      • Gość: frogman Wieczna maruda IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 02:24
        I dostałeś odpowiedź.
        Jak widać w naszym mieście ludzi mozna podzielić na;
        1.Bogatych. Liczna grupa. Jeśli cen nieruchomości utrzymują się na takim poziomie jak są. Mają w du...ie ceny i kupują pod prestiż. No i mamy złote dzielnice w błocie :-) (np parkitka)
        2. Zaradnych. Spora grupa. Mają w du...ie prestiż , kupują działkę, niekoniecznie bajecznie drogą na prestiżowym osiedlu. Budują sposobem gospdarczym i są 100 - 200 tys zł do przodu.
        3. Wiecznych marud baaaardzo duża grupa Częstochowska. Mają poprzewracane w du..ie. Zarabiając 3000 zł netto czują się królami świata, cheliby wszystko za darmo, a najlepiej by wszyscy dla nich pracowali za 1000 zł netto . I zrobiliby wszystko by zamieszkać w pobliżu parkitki :-)
        4) Ludzie 1000 zł netto . Jest ich sporo . Niestety jeszcze. Mają wszystko w du..ie a już najbardziej tych wiecznych marud , nie chcą dla nich pracowac za tałzena.

I stąd te ceny w Częstochowie
        Co się dziwisz kolego :-)
        • Gość: gość Re: Wieczna maruda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 08:10
          Najwięcej tych,którzy wolą mieszkać w ruderach/starych kamienicach nieremontowanych/nie płacić czynszu i tylko narzekać i czekać jak państwo im coś lepszego da.Nie wiedzą,że już nikt nikomu nic nie da,trzeba sobie kupić.A najwięcej narzeka tych,którym się nie chce pracować.Wystarczy poznać kilkanaście rodzin mieszkających w "domu księcia".Nie pracują a jakoś żyja.Ciekawe przypadki.
        • Gość: azaleya Re: Wieczna maruda IP: *.xdsl.centertel.pl 18.12.10, 08:31
          :-)frogman-jestem kobietą.Ciekawe gdzie ja napisałam,że zarabiam 1000 zł.Porównałam średnie dochody większości.Ech...to czytanie ze zrozumieniem:-)
        • Gość: a Re: Wieczna maruda IP: 195.242.91.* 18.12.10, 08:31
          Ej co ty z tą parkitką, hello?
          • Gość: pzdr Re: Wieczna maruda IP: *.multimo.pl 18.12.10, 14:40
            Na Lisiniec ich nie stać.
          • Gość: abc Re: Wieczna maruda IP: *.netcominternet.pl 19.12.10, 11:36
            Z Parkitka jest jedno ale stare osiedle, na ktorym mieszkalem 12 lat ujdzie ale pola .....
            Kiedy 4 lata temu kupowalem dzialke 5 km na polnoc od Parkitki za 40 zl/m2 ceny na Parkitce byly 180-200 zl/m2. Tyle, ze .... ja mam w ulicy asfaltowej prad, wode, gaz, a teraz buduja kanalizacje. Do szkoly (SP, G) 800 m, do przedszkola 1500 m. Przystanek PKS (50 kursow) 400 m.
            Pole na parkitce nie mialo w tej cenie dojazdu (zwykla polna droga, nawet EHZ nie wysypany), a media trzeba bylo dopiero dociagnac kilkadziesiat/kilkaset metrow. Komunikacji miejskiej w polach brak, szkoly nawet podstawowej, nie mowiac o przedszkolu tez. Wiec ja sie zastanawiam nad sensem kupna dzialki na Parkitce skoro wystarczy kawalek dalej poszukac i z samej dzialki 15 ar zostalo mi 180 tys. zl w kieszeni? Moze teraz jest inaczej, ale kilka dzialek miedzy Bialska, a Łodzką oglądałem i nie warte były swej ceny. Mnie sie kalkulacje sprawdzily.

Lepsze bloto za 220 tys zl, czy normalna dzialka za 60 tys zl. tyle, ze juz SKL? Mnie nie stac na honor (ze niby jeszcze SC, a granica z SKL dopiero za 1km) za 180 tys. Wole oszczedzic, na podatku gruntowym i od nieruchmosci.
    • Gość: Walt Lubomirski Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.net.stream.pl 18.12.10, 14:48
      Mam coś dla Ciebie. www.debowa-przystan.pl
    • Gość: jasiu... Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.10, 15:04
      Ceny brylantów również nie są prostym wynikiem sumy wszystkich kosztów, jakie są ponoszone przy ich wydobyciu i przygotowaniu do sprzedaży. Podobnie cena złota - jak już masz złotonośne miejsce, to jego eksploatacja i uzyskanie kilograma złota jest tańsze, niż cena tegoż kilograma w handlu.

Wiesz czemu - bo jak jest czegoś mało, to ludzie chcą na tym po prostu zarobić. Ot cena złota, czy brylantów jest po prostu ceną spekulacyjną.

Mieszkania o których piszesz również mają cenę spekulacyjną. Oczywiście, że koszt ich wybudowania nie wyniósł tyle, ile za to mieszkanie chce deweloper. Tenże człowiek chce na wybudowanym mieszkaniu zarobić dużo, a skoro nie chcą ich sprzedać taniej, to traktują je jako lokatę kapitału.

Oczywiście takie postępowanie - wyznaczanie dowolnej marży dla siebie i ustanawianie dowolnie oczekiwanej wielkości zysku - jest jak najbardziej zgodne z prawem. Może tobie się to nie podobać, ale niestety, każdy ma prawo do wystawienia takiej ceny za swój towar, jaką sobie wymyślił. I nie ma do tego nic faktyczna wartość towaru. Nic tu nie zmienisz, niestety.
      • Gość: sprzedawca domow Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: 188.33.11.* 19.12.10, 16:18
        W Kusiętach i Sobuczynie jest znacznie taniej a to jest też już Częstochowa. Tani dom znajdzież w Kawodrzy,Dżbowie,Kierkowie,Sabinowie,Rudnikach,Bór Wypalanki tak ,że jest w czym wybierać.
        • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 19.12.10, 19:30
          W Sosnowcu ceny niższe za nawet bardzo ladne budyneczki.
    • Gość: ktoss Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.ntlworld.ie 19.12.10, 23:36
      za 500 tys to kupisz szeregowke w okolicach krakowa lub wroclawia a nie w czestochowie, w ktorej nic nie ma ( zero pracy, rozrywki) a glowna i jedyna atrakcja jest klasztor jasnogorski...
      • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 20.12.10, 18:35
        Pewnie masz racje,500 jeszcze powyżej niestety.Cenią się w naszym mieście.Ale i puste stoją.
        • Gość: Piotr a może dom w okolicach Częstochowy IP: 46.112.151.* 20.12.10, 21:26
          Do sprzedania dom w stanie surowym, zamkniętym. Wybudowany austriacką metodą z pustaka Porotherm 44P+W Si - Grubość ściany wynosi 44 cm.
          Rok rozpoczęcia budowy - 2008.Powierzchnia całkowita podłóg (parter + poddasze) - 247 m2
          Woda w drodze, kanalizacja doprowadzona na plac (projekt przyłącza wodno-kanalizacyjnego do budynku), wykonano docelowe przyłącze elektryczne. Rozprowadzona instalacja elektryczna w garażu.
          \Duża, ładna działka o powierzchni 2008 m2 w kształcie trójkąta o szerokości 90m. Ogrodzona, zagospodarowana, wydzielona część ogrodu wraz z sadem.
          Łatwy dojazd, znajduje się w Grodzisku w połowie głównej drogi pomiędzy Kłobuckiem a Wręczycą niedaleko Częstochowy - 11km, 10 min do Reala.
          Kontakt pod nr. tel 603940809 CENA: 300 000zł.
          • Gość: abc Re: a może dom w okolicach Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.10, 22:49
            czyli na wykonczenie jeszcze jakies 350 tys. zl i mozna mieszkac. Czy to jest dom na zakrecie na gorce?
            • Gość: Piotr Re: a może dom w okolicach Częstochowy IP: 46.113.247.* 21.12.10, 19:58
              Nie. Wjeżdżając od Kłobucka jest to trzecia posesja po lewej stronie. Na bramie wjazdowej jest info "do sprzedania".
    • Gość: bajaderka Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:19
      jeśli zarabiasz 1000 PLN a szukasz domeczku za 500000 PLN to znaczy że na spłatę kredytu przeznaczasz 200 PLN czyli 2500 miesięcy.... ludzie tyle nie żyją....
      • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 21:12
        Kobieto,czytaj ze zrozumieniem co?Jak masz chęć się wypowiadać.Domeczku szukam,ale gdzie ja napisałam,że JA zarabiam 1000 zł?NAPISAŁAM,ŻE ŚREDNIO MIESZKAŃCY TYLE MAJĄ!Czytanie nie boli!Następna,ktora przeczyta między wierszami i kalkulacje robi!!!Ludzie!Pomyślunku!
        • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 21:15
          Piotrze dziękuję,ale może ktoś inny kupi.Ja szukam w Cz-wie.Niestety w Kłobucku nie kupiłabym nawet za 100tys.:)
          • Gość: Romper Stomper Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 09:14
            Gość portalu: azaleya napisał(a):

> Piotrze dziękuję,ale może ktoś inny kupi.Ja szukam w Cz-wie.Niestety w Kłobucku
            > nie kupiłabym nawet za 100tys.:)

A jest jakiś szczególny powód czy tak po prostu bo nie?
        • Gość: bajaderka Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 21:47
          azaleya napisał(a):

> Kobieto,czytaj ze zrozumieniem co?Jak masz chęć się wypowiadać.Domeczku szukam,
          > ale gdzie ja napisałam,że JA zarabiam 1000 zł?NAPISAŁAM,ŻE ŚREDNIO MIESZKAŃCY T
          > YLE MAJĄ!Czytanie nie boli!Następna,ktora przeczyta między wierszami i kalkulac
          > je robi!!!Ludzie!Pomyślunku!

A skąd ty wzięłaś takie dochody częstochowian? Średnia wynagrodzenia dla województwa śląskiego za III kwartał 2010 wynosi 3700 brutto... i widocznie developerzy o tym wiedza skoro nie wyprzedają szeregówek za czapkę gruszek...
          • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 21:51
            Dobre sobie:)jesli doda się dochody tzw"biznesmenów"i tym podobnych to tyle wyniesie.Dowiedz się ile zarabia przeciętny częstochowianin. I zejdz z obłoków.
          • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 21:53
            No faktycznie 540 tys. średnio 120 m stan devel.to faktyczna...czapka gruszek,nie ma co!Jak na nasze miasto.
            • Gość: bajaderka Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:03
              Jakby nie było chętnych to by ceny spadły, skoro nie spadają....
              • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 22:14
                Nie ma też tak chętnych.Budynki z 2008 roku nawet.Kilka wariantow jest,ale jak ktoś wcześniej pisał pod krakiem,wrockiem tyle też kosztują.Na śląsku też taniej.Będą stać a nie zaniżą ceny.Kiedyś mądry developerek rzekł,że jak nie zarobi 100% to nie kiwnie palcem.Zobaczymy,jak sprzeda budynek już do remontu.Chytry 2x traci.
                • Gość: bajaderka Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:35
                  Pytanie: developer to przedsiębiorca czy idiota-krwiopijca?
                  • Gość: Romper Stomper Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 09:43
                    Gość portalu: bajaderka napisał(a):

> Pytanie: developer to przedsiębiorca czy idiota-krwiopijca?

Na pewno nie idiota-krwiopijca, a czy przedsiębiorca? Hmm, taki prawdziwy z krwi i kości chyba też nie. Skoro nie schodzą z ceny znaczy, że ich na to stać. A, że kogoś nie stać na ich mieszkania/apartamenty/szeregówki to już nie ich problem.

Dla jednych marzeniem jest dom na grabówce , a dla innych marzeniem jest sprzedanie domu na grabówce i wyniesienie się raz na zawsze z tej dzielnicy i tego miasta.

Mnie raczej dziwi to , że developerzy budują dalej "luksusowe" przystanie, osiedla skoro te co są stoją puste. Co więcej Częstochowa to nie jest miasto gdzie odsprzedasz taki apartament (od 400-500k w górę) z zyskiem. Btw. we Wrocławiu też jedno z "luksusowych' osiedli stoi prawie puste i tam też developer cierpliwie czeka i nie schodzi z ceny. Tylko gdzie Wrocław, a gdzie Częstochowa.

Pozdrawiam
                    • Gość: azaleya Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 22.12.10, 21:48
                      To nie chodzi tylko o to czy stać czy nie stać,a jak nawet stać to czy trzeba przepłacać i zbijać kieszeń panu wielkiemu?Po co pytam???Dasz za coś co tyle nie jest warte,bo że tylko masz?
                      • Gość: Romper Stomper Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 09:20
                        Gość portalu: azaleya napisał(a):

> To nie chodzi tylko o to czy stać czy nie stać,a jak nawet stać to czy trzeba p
                        > rzepłacać i zbijać kieszeń panu wielkiemu?Po co pytam???Dasz za coś co tyle nie
                        > jest warte,bo że tylko masz?

Jeśli mam i potrzebuję to oczywiście, że tak. Chyba każdy kto nie musiałby się liczyć z wydawanymi pieniędzmi by tak zrobił.
                    • Gość: frogman Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 23:16
                      W Częstochowie nie ma problemu pustych drogich osiedli. Po prostu ich nie ma. Są może mniej lub bardziej "prestiżowe" lokalizacje gdzie m2 mieszknai kosztuje jakieś 4500 zł - 5000 zł. Ale chyba nie ma problemów ze sprzedażą.
                      Sprzedała się Jasnogórska, sprzedaje się Prestige, sprzeda się i Dębowa Przystajń.
                      A "wieczne marudy" jak gadają tak będą gadać :-)
                      Jak uważasz że deweloper ma za dużą marżę nie kupuj, po co dywagacje na forum ile kto zarabia ??
                      Jego sprawa, proste
                      Jak nie sprzeda nie zarobi :-)
                      • Gość: awe Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.xdsl.centertel.pl 23.12.10, 08:45
                        Ciekawe na ile stac tych co to tak pisuja:-)o wiecznych marudach.I czy oni zawsze wyaloza tyla ile ktos zaspiewa-frogman:-)
                        • Gość: bajaderka Re: Kosmiczne ceny nowych nieruchomości w Cz-wie. IP: *.gre.pl 24.12.10, 05:12
                          awe komuna się skończyła 21 lat temu, jakbys nie zauważyła, wyłożysz dokładnie tyle ile zażąda od ciebie developer, a on zażąda takiej ceny jaka kupujący są w stanie zapłacić, tak to działa, to się nazywa wolny rynek i zarobki pisujących na forum nie maja z tym nic wspólnego, a przynajmniej nie bezposrednio. Kogo stać - kupuje, kogo nie - mieszka w wynajętym albo w TBS.
                          • Gość: micho Re: Kosmiczne ceny średnie zarobki. IP: *.net.stream.pl 24.12.10, 10:12
                            Z tymi średnimi zarobkami to nie przesadzajcie. Można policzyć teoretycznie 10 osób z których jedna np radny zarobi 12 tysięcy, druga 7, dwie kolejne po 3, następne 2 po 1500zł i w końcu 4 po 1000 zł średnia wyjdzie 3200 zł jak to się ma do 1000 zł czy do 12000 ? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka