Dodaj do ulubionych

Po co kasować miesięczne w MPK ?

19.12.10, 20:30
Mam takie pytanie... może ktoś mi to wyjaśni....
a więc...
Po co osoby które nie korzystają z żadnych skarbonek itp itd mają obowiązek kasowania biletów za każdym razem wchodząc do tramwaj czy autobusu ?!

To bez sensu ! Szczególnie w zimę kiedy trzeba się trochę nagimnastykować żeby sięgnąć po bilet :D

Pamiętam na początku MPK tłumaczyło to chęcią sprawdzenia ilości podróżujących osób w różnych godzinach dnia.. ale teraz gdy system liczy już kilka lat...
Po co to ?! :D
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.alfanet24.pl 19.12.10, 20:38
      Bo nadal obowiązuje regulamin przewozu, który nakazuje kasowanie e-katy, wszytskim, którzy jadą na jej podstawie pojazdem.
      Regulamin może zmienić Rada Miasta, czyli m.in. młoda i energiczna ekipa SLD, która rządzi miastem.

Powyzsza odpowiedz jasno, konkretnie i całościowo wyczerpuje Twoje pytanie.
      • Gość: -- Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.icis.pcz.pl 19.12.10, 20:42
        Młoda ?
        • Gość: pijozof Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 22:04
          komuchy młode nie są poza tym obszczymurkiem który kandydował na prezydenta bo to tylko lifting uskuteczniany od kilku lat, że niby zmiana pokoleń, itd. a wiadomo że baronowie pociągają za sznurki.
          Nie zmienia to faktu że okaże się czy teraz będzie lepiej czy tak samo gó...ano.
    • Gość: asa Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.realestate.net.pl 19.12.10, 20:42
      Dla mnie kasowanie elektronicznego biletu było i jest najbardziej upierdliwe.
      Kontrolerzy powinni miec tylko możliwośc sprawdzenia czy bilet jest doładowany, a nie ciągle sprawdzają czy jest skasowany. Przecież nawet jak ktoś nie skasuje, a doładował bilet to i tak zapłacił za wszystkie możliwe przejazdy z góry. Ale MPK musi przecież wiedziec kiedy jeździmy, i gdzie - szkoda, że jeszcze nie sprawdzają z kim.
      Bilet elektroniczny ma moim zdaniem same wady w porównaniu z miesięcznym biletem papierowym, które kiedyś były.
      • Gość: Anna Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.katowice.agora.pl 19.12.10, 21:51
        Regulamin może i nakazuje skasowanie e-karty ale jeśli ktoś tego nie uczyni to kontroler nie może wystawić za to mandatu więc takie troche błędne koło...
        • Gość: A Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.alfanet24.pl 19.12.10, 22:29
          Nie może wystawić? To jutro jedż tak do pracy.... Moj brat tak kiedyś pojechał i przypłacił wycieczke z nie skasowaną kartą (bilet opłacony) karą...za jade bez biletu!!!

Odwołania nic nie dały.
          • mistral75 Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? 20.12.10, 02:13
            Kasowanie czyt.potwierdzenie przejazdu istnieje nie trylko w Czestochowie ale i chyba w calej Europie.Pozwala ono kierowcy na sprawdzenie legalnosci przejazdu srodkiem transportu,a firmom transportowym na szereg operacji,miedzy innymi na prowadzenie statystyk i obliczen kosztow,liczby pasazerow.
            Bilet elektroniczny nigdzie nie zwalnia od obowiazku kasowania go,czyli zblizenia do czytnika.W kolejkach podziemnych czyli metrze, stosuje sie go, kasujac juz od wielu lat i nikt nie protestuje.
            Kasujac bilet mobilizujesz takze innych do kupowania biletu legalnosci przejazdu a wiaze sie to takze z obowiazkiem wsiadania przednimi drzwiami.
            • Gość: a-lfa Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.net.stream.pl 20.12.10, 06:11
              Owszem, ale w Niemczech autobusy jadą na pół puste. Pojęcie ścisku w autobusie jest tam pojęciem nieznanym. I tam funkcjonuje obsługa jak w PKS -ach, czyli najpierw otwiera się drzwi tylne, aby zainteresowani mogli opuścić pojazd dopiero potem przednie, aby inni zainteresowani mogli wejść przednimi drzwiami do pojazdu. Kasownik jest jeden. U nas w zasadzie nigdzie po za Cz-wa nie kasuje się biletu okresowego - to znaczy aktywuje się go najczęściej raz w miesiącu kalendarzowym i tyle. Wystarczy zapytać mających okazje używać biletu okresowego np. w Warszawie lub Krakowie.
              • Gość: jasiu... Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.10, 19:17
                A gdzie tak jest, jak a-lfa pisze?

Bo ja widziałem nie raz w Niemczech zatłoczone autobusy. Może wynika to z faktu, że dzieci chodzące do szkoły, jak również studenci są upoważnieni do bezpłatnych przejazdów. Oczywiście papierowy dokument, upoważniający do przejazdu muszą mieć, ale o kasowaniu mowy nie ma.

Podobnie bilety okresowe - miesięczne, czy na inny okres czasu. Najczęściej są to papierowe kartki, bez możliwości jakiegokolwiek ich kasowania. Możliwe, że któreś z niemieckich miast wymyśliło kasowanie biletów wieloprzejazdowych, ale ja się z tym nie spotkałem.
    • Gość: a-lfa Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.net.stream.pl 20.12.10, 06:03
      Bilet trzeba kasować system który obsługuje nadze e-bilety tego wymaga. Takie rozwiązanie.
      • Gość: ast Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.katowice.agora.pl 20.12.10, 18:21
        Skoro MPK prowadzi tak dokładne statystyki, obliczenia dotyczące osób podróżujących autobusami to ja się pytam grzecznie...
        DLACZEGO W GODZINACH SZCZYTU SĄ PUSZCZANE KRÓTKIE NISKOPODŁOGOWCE? ;)))

Statystyki chyba nie mówią, że od 15 do 16 autobusy świecą pustkami...

A tak btw jeśli chcesz podróżować za darmo, rozwiązanie jest jedno - musisz zacząć cuchnąć i najlepiej udawać pijanego. Do tych nie podchodzą ;) Przynajmniej osobiście nie spotkałam się z kontrolą biletów u takiej osoby :)
        • Gość: kex Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.2.141.104.tvksmp.pl 20.12.10, 18:40
          mogę się założyć że te czytniki nie mają nawet efektu pamięci do prowadzenia takich statystyk... a co do innych miast np warszawskiego metro- karty należy kasować aby wpuściły Cię na teren peronu metra to wydaje się zrozumiałe ale u nas w tramwajach czy autobusach takie kasowanie to czysty bezsens- po prostu nie wiedza już w jaki sposób zedrzeć kase z ludzi
          • Gość: Piotrek W Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.10, 19:29
            W warszawie przy wsiadaniu do autobusu, tranwaju nie trzeba kasowac karty miejskiej. Przy wchodzeniu do metra trzeba skasowac żeby Cie tripod wpuścił ale jak przeskoczysz nad i złapie Cie kontrol na dole to wystarczy pokazac bilet. Już widzę jak nasze kasowniki mają funkcję pamięci w Częstochowie :):):) Jak widze jak Moja MAtka za każdym razem wyjmuje te karte miejska to k.. mnie strzela co za debil to wymyslil z obowiazkiem kasowania. Od 4 lat mieszkam w Warszawie wiec wiem co pisze. Życzę Częstochowianom w tym Sobie władzy która ułatwia życie Mieszkańcom a nie utrudnia, myślę że Pan Matyjaszczyk może się wykazać, pożyjemy zobaczymy co będzie.
    • Gość: ja nowe tramwaje IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 19:57
      w końcu zmienią te rupiecie i będą nowe

skąd wiem a tutaj czytałem
      • Gość: ? Re: nowe tramwaje IP: *.net.stream.pl 20.12.10, 21:41
        Na przykład dlatego, że jeżeli autobus miałby -odpukać- wypadek, a Ty nie skasowałbyś biletu, to nie dostaniesz odszkodowania?:)
        • Gość: trust Re: nowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 21:57
          jakaś patologia z tym mpk, przyjechałem z Krakowa do Częstochowy i cofnąłem się w czasie.
          ja przeprowadzając się tam z pod klasztornej wsi byłem zaskoczony- w lecie klima w każdym busie, zimą ciepło nie musisz skrobać szyb, biletu miesięcznego nie kasujesz, automaty z biletami w autobusie, większość autobusów na przystanku "przechyla się" aby łatwiej byłą wsiąść nie wspominając już że 90 % to niskopodłogowce, przystanki oświetlone nie zdewastowane itd. a bilety tańsze A jak jest w Częstochowie każdy widzi , dzisiaj kolejny raz autobus Łęczycka - Dworzec Raków 7.23 "12" nie przyjechał.... kolejny raz....
          fakt ,nagły atak zimy 0 stopni było rano....
          • Gość: qqq Re: nowe tramwaje IP: *.2.141.104.tvksmp.pl 21.12.10, 10:08
            chyba żartujesz z tym odszkodowaniem.... no w to że te efektowne kasowniki mają jesczcze efekt pamięci numerów poszczególnych biletów to na pewno nie uwierzę :p
            • Gość: kml Re: nowe tramwaje IP: *.152.152.198.dsl.dynamic.eranet.pl 21.12.10, 13:02
              Totalny bezsens z kasowaniem biletu miesięcznego, rzekomo dla statystyk, z których to danych nie wynika nic dla mieszkańców. Tak samo jak z kupowaniem nowych autobusów bez klimatyzacji, nierespektowaniem rozkładów jazdy przez kierowców. Przydałaby się konkurencja dla MPK. A że można wprowadzić prywatnych przewoźników do miasta i świadczą usługi na wysokim poziomie najlepiej pokazuje Gdynia. Może doczekamy się jakichś działań w tej sferze ze strony rządzących.
              • Gość: trust Re: nowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 18:13
                Mieliśmy już prywatnego przewoźnika Bazan bus (czy coś takiego)- swego czasu chyba nawet gazeta opisywała tą firmę założoną przez kilku przedsiębiorczych bezrobotnych,cenowo podobnie do mpk, jeździli na trasie Gnaszyn - Zawodzie

Niestety wykończyli ich....
                • Gość: Ania Re: nowe tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.katowice.agora.pl 21.12.10, 18:55
                  Do A. ! Pewnego dnia jadąc autobusem nie przyłożyłam karty miejskiej do kasownika, w autobusie była kontrola i pani kanar chciała mnie spisać, a ja jej na to że jakim prawem chce mnie spisać i za co? Za to że co miesiąc płacę 44,50 za bilet miesięczny? A ona dalej swoje. Więc powiedziałam jej aby pokazała mi w regulaminie wiszącym w autobusie punkt, w którym jest napisane, że może mnie spisać za coś takiego. Panią kanar zatkało i odeszła bez słowa. Więc nie pisz głupot, że ma prawo za takie coś spisać. Widocznie Twój brat nie umiał się wykłócić o swoje i dlatego został spisany.
                • Gość: kex Re: nowe tramwaje IP: *.2.141.104.tvksmp.pl 21.12.10, 18:57
                  oni chyba nadal jeżdżą ale tylko na trasach podmiejskich... nie wiem czy byłoby możliwe stworzenie proporcjonalnie dużego konkurencyjnego przewoźnika czy ktokolwiek podjąłby się takiej inwestycji w częstochowie ale to co robi MPK teraz jeszcze z tymi biletami to totalna porażka...
                  • Gość: A Do Anny IP: *.alfanet24.pl 21.12.10, 21:06
                    REGULAMIN USŁUG PRZEWOZOWYCH
                    Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Częstochowie Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością

ROZDZIAŁ VI.
                    ZASADY POSŁUGIWANIA SIĘ "e-kartą"
                    § 14.
                    6. "E-karta" używana jako bilet okresowy upoważnia do przejazdu środkami dziennej miejskiej komunikacji zbiorowej realizowanej przez MPK w Częstochowie Sp. z o.o., po zarejestrowaniu przejazdu.

Zgodnie z wnioskowaniem prawniczym, jeżeli zarejestrowanie przejazdu upoważnia, to nie zarejestrowanie przejazdu nie upoważnia do jazdy.
                    Wniosek z tego, że kontroler miał prawo Cie "spisać" za jazde bez uprawnień, ale odstąpił od czynności służbowych bez obietywnego uzasadnienia. Nadal twierdzisz, że w regulaminie nic nie ma na ten temat?

Mam nadzieje, że ten chory zapis zostanie zlikwidowany przez Mikołaja Matyjaszczyka. Choć pożyjemy zobaczymy....
                    • Gość: ale jaja Re: Do Anny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 21:49
                      Proponuję dorzucić jeszcze przepis, mówiący o konieczności wykonania przysiadów przed wsiadaniem do miejskiego środka komunikacji zbiorowej. Można ten przepis rozbudować o ilość przysiadów w zależności od wieku i płci pasażera. Wykonanie nieprzepisowej ilości przysiadów nie uprawnia do przejazdu. ;-)
    • Gość: xenek Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: 195.205.171.* 21.12.10, 22:36
      Kasujesz kartę autobusową po to by było wiadomo gdzie jeździsz i kiedy. Telefon namierza cię gdzie dokładnie jesteś, karta bankomatowa pokazuje co kupujesz, a dzięki naszej klasie wiadomo z kim się zadajesz. Zmierzamy w stronę państwa totalitarno - policyjnego gdzie każdy twój krok jest kontrolowany i gdzie zawsze znajdą na ciebie haka. Wake up, Neo :)
      • Gość: olix Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.2.141.104.tvksmp.pl 22.12.10, 10:23
        a że tak spytam wpływ na zmiane tego chorego przepisu może mieć prezydent czy tylko i wyłącznie dyrekcja MPK ?
        • Gość: Mama Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 13:59
          Dyskutujecie i dyskutujecie a nie wiecie podstawowej rzeczy,że o takich sprawach decyduje urząd miasta a nie ktokolwiek w MPK. MPK poprostu realizuje to co ma zlecone jako przewoźnik od zleceniodawcy i tyle.. jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci ,którzy najmniej wiedzą w danej materii.. pozdrawiam :)
          • Gość: DamianW Re: Po co kasować miesięczne w MPK ? IP: *.2.141.104.tvksmp.pl 26.12.10, 21:14
            To w takim razie nowy pan prezydent powinien budząc energię Częstochowy zainteresować się bezmyślnością MPK... :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka