Dodaj do ulubionych

Jasna Góra

10.01.11, 23:24
Jakie wy tu bzdury piszecie! Częstochowa jest znanym miastem tylko dzięki pielgrzymkom. I tym powinna się chlubić. Nigdy jej rozwój by nie następował bez tego przywileju-nam akurat danego.
Pamiętajcie jednak o tym, że Jasna Góra była odcięta od świata przez 40 lat, a musiała się jakoś rozwijać. I postawiła na swoim korzystając ze wszelkich przepisów prawnych naszego państwa.
Jej niechęć , wobec państwa, niestety nie zniknęła po transformacji, ponieważ chciał nią zawłaszczyć niejaki ważny prezydent – patrz Spotkanie młodzieży w 1990roku. I to JG pokazała, że nie może być współpracy, bo chociaż prezydent dość spolegliwy, to jednak z dziwnymi wymaganiami. Ale nie z wymaganiami wobec miasta ,tylko podporządkowania sobie JG.. A na to władze Jasnej Góry nie mogły się zgodzić. I chociaż próbowano później to nadrobić =wide R –to już było pozamiatane. Propozycja zmian w godzinach odprawiania mszy św. nie o 11 , a o 18, tak, aby pielgrzymi mogli zostać w mieście (tak jak w Lourdes )niestety nie spotkała się z aprobatą- i to przesądziło, że pielgrzymi będą w Częstochowie tylko na Jasnej Górze, a nie w mieście. Na tym skończyła się wspólna działalność miasta i klasztoru .I choć mamy wspólny cel- to został on sprowadzony tylko do dyspozycji miasta wobec klasztoru.
Obserwuj wątek
    • Gość: ppp Re: Jasna Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 23:45
      Analiza niesamowita!
      • Gość: ja wiem Re: Jasna Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 00:05
        Czy niesamowita? prawdziwa!
    • mistral75 Re: Jasna Góra 11.01.11, 00:12
      To jest jakis czeski tekst.
      Mam wrazenie ze adamico chcial cos przekazac ale chyba nie wiedzial co i byl za czyms a nawet przeciw.
      Ale wezel.Najbardziej zakrecony tekst w tym roku.Brawo,chociaz na pewno nie bedziesz wiedzial za co.Ja tez nie....
    • Gość: mamzdanie Re: Jasna Góra IP: *.xdsl.centertel.pl 11.01.11, 00:21
      Tak może było w latach 90-tych, ale mamy 2011 rok.
      Tu nie chodzi o to, że ktoś ma coś do Jasnej Góry, to święte miejsce, które jest jednak wykorzystywane do rozgrywek politycznych i niegodnie reprezentowane przez niektórych z przedstawicieli samej Jasnej Góry. Ktoś powie, że to nie jest problem tylko tego miejsca, ale temat jest o tym, nie o innym. Wiesz ile inwestycji w Częstochowie zostało zablokowanych przez sprzeciw Jasnej Góry i Tadeusza Wrony? A to wszystko co znajdowało się w jej pobliżu, był szpital (porodówka) i inne, kto to wszystko wykupił i za co? Za pieniądze ludzi. A kto chciał stworzyć mały Watykan i pobierać opłaty? A teraz burzą się o 4zł, od pielgrzymów.
      Nie ma ludzi idealnych, jesteśmy słabymi ludźmi ale to są osoby które powinni dawać przykład, a nie sprawiać, że społeczeństwo odwraca się od kościoła. W PRL-u kościół był prześladowany, ludzie którzy do niego chodzili często tracili pracę, byli prześladowani itd, a i tak kto chciał to chodził, teraz w czasach kiedy można, chodzi ludzi coraz mniej, czy to nie daje do myślenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka