krzyc0f 11.01.11, 08:24 Kiedy w końcu zdelegalizuje się związki zawodowe w tym kraju - co to XIX wiek? Jak się nie podoba praca to proponuję złożyć wymówienie i poszukać innej. Wszyscy w tym kraju czegoś chcą, ale robić to się nikomu nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blee Przeciez MOPS ma układ zbiorowy pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 08:27 czego jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Przecież tam jest przerost zatrudnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 08:48 Już ktoś pisał, że tam pracuje około 700 osób. Najwyższy cza to ograniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyc0f Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 11.01.11, 08:47 A wiecie ile tam osób pracuje? Jak zobaczyłem w BIPie to spadłem z krzesła. Proponuję zwolnić połowę, a drugiej połowie podnieść pensję o 50%. Przecież i tak pewnie połowa z nich, jak w każdej jednostce państwowej, odpowiedzialna jest za parzenie kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
lew222ach Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 11.01.11, 09:20 niech ci biedni pracownicy powiedzą ile zarabiają tym co przychodzą do nich po pomoc.Mogą przecież stanąć po drugiej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzony Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.net.stream.pl 11.01.11, 09:28 ZWOLNIĆ ICH WSZYSTKICH,BO I TAK ZA DUŻO ZARABIAJĄ.MAJĄ CZELNOŚĆ UPOMINAĆ SIĘ O PODWYŻKI-PIERDZĄ W STOŁKI I BEZ PRZERWY ŻŁOPIĄ KAWĘ!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 09:36 Zwolnić te pociotki i tak nic nie robią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mardziarz Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.116.81.28.tvksmp.pl 26.01.11, 16:44 Zwolnić połowę no cóż zawsze można , oszczędności są wskazane tylko kosztem kogo? Na pewno zwolnieniom nie powinni podlegać pracownicy socjalni pracujący w terenie.Uważam natomiast że nowo urzędujący Pan Prezydent powinien się przyjrzeć rozbieżności w zarobkach pracowników socjalnych sięgających nawet kilkuset złotych a najgorsze jest w tym że ustalając się wysokość wynagrodzenia nie bierze się pod uwagę faktycznych zasług ani osiągnięć w pracy tylko ......................no cóż może ktoś odpowie na to pytanie przecież każdy wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.2.10.75.tvksmp.pl 11.01.11, 10:01 Ja pracuje w firmie prywatnej gdzie nie ma związków zawodowych,podwyżki miałem 5lat temu i nie zarabiam zapewne tyle co w MOPSIE ,jeśli w MOPSIE tak się źle zarabia to ja chętnie się zamienię . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariel Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.rev.masterkom.pl 11.01.11, 23:47 Byłeś głupi, jesteś głupi i niestety głupi umrzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smuga 600 pracowników w MOPS-ie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 09:48 Rozpisać przetarg na outsorcing usług mopsowskich, i z tych 600 pracowników zostałoby 200 , którzy faktycznie umieliby i chcieli pracować za 2 krotnie wyższą pensje ! Przy okazji skorzystaliby potrzebujący pomocy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninna Re: 600 pracowników w MOPS-ie ! IP: *.2.141.104.tvksmp.pl 11.01.11, 10:00 bardzo dobrze na prowokacje niema co odpowiadać- nie dajcie sie sprowokować i brońcie swoich praw ! strajk to jedyne wyjście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek Re: 600 pracowników w MOPS-ie ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.01.11, 14:16 czytałem,że chcą 350 zł podwyżki,a zasiłki najbiedniejszym po 100 zł,ale jazda! Widziałem w TV orion wypowiedzi zwiazków i dyrekcji,śmieszne! Pani związek cała szczęśliwa,że na wizji a pani dyrekcja ...Ludzie jak wam nie jest głupio?Związki już przerabialiśmy a tak sie składa,że panów z centralnych związków znam i wiem ,że dla nich takie "zabawy" to wyższy przychód, prawda?Bawcie się ,bawcie przecież karnawał trwa..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faith Re: 600 pracowników w MOPS-ie ! IP: *.116.125.177.tvksmp.pl 11.01.11, 18:32 Tylko te 100 zł baranie bez szkoły nie daje MOPS. MOPS tylko wykonuje zapisy ustawy uchwalonej przez naszych posłów nakładające na gminę obowiązek prowadzenia postępowań z zakresu pomocy społecznej i wypłaty świadczeń w kwotach określonych ustawą. Tłumacząc łopatologicznie - jakby sejm i prezydent klepnął ustawę, która zmieniałaby kwoty jakichś tam zasiłków ze 100 zł na 1000 zł to MOPS ma obowiązek to wypłacić. Dodam dla niewiedzących że MOPS nie wypłaca zasiłków w takich kwotach na jakie go stać tylko w takich na jakie według naszego rządu i naszych posłów stać nasze państwo. I nie ma to nic wspólnego z zarobkami pracowników - nawet jakby każdy z nich dostał podwyżkę o 1000 zł na rękę to zasiłki pozostaną bez zmian podobnie ma się to do sytuacji gdyby połowę załogi poszła na bruk. Tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaa Re: 600 pracowników w MOPS-ie ! IP: 109.95.31.* 25.01.12, 20:37 widać że nie znasz ustawy o pomocy społecznej, tylko część świadczeń ma określone wysokości, ale już zasiłki celowe nie. ich wysokość jest uzależniona od środków jakie na ten cel da gmina, a jak nie ma to nie da. A układ jest do bani i myślący pracownicy się z nim nie zgadzają, zresztą w znaczącej części zrobiony jest pod DPS. To tyle w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: 600 pracowników w MOPS-ie !? IP: 212.87.246.* 11.01.11, 14:27 Ilu ? Sześciuset tam pracuje?! Nie, no, ku... mać, spadłem z krzesła... D O R O B O T Y ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faith Re: 600 pracowników w MOPS-ie ! IP: *.116.125.177.tvksmp.pl 11.01.11, 19:00 Musiałbyś zebrać wystarczającą liczbę podpisów (chyba 100 tyś) i wystąpić z inicjatywą ustawodawczą ponieważ lwia część "usług" jak to nazywasz świadczonych przez MOPS odbywa się na zasadzie wykonywania zapisów ustawy o pomocy społecznej i kilku innych. Niektóre usługi, które świadczy MOPS (np transport osób niepełnosprawnych, usługi opiekuńcze) faktycznie może lepiej by działały jeżeli zajmowałby się nimi wyłoniona w przetargu prywatna, zewnętrzna firma. Jednak niemożliwym jest żeby prywatna firma mogła zastąpić pracowników socjalnych czy asystentów rodziny. A już w ogóle totalną mrzonką jest zastąpienie masy urzędniczej pracownikami prywatnej firmy (awykonalne w obecnych strukturach aparatu państwowego). Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Wywalić związkowców na pysk! 11.01.11, 16:38 Wrona za swoich czasów wśród pracowników budżetówki słynął z jednego: Art.52 Kodeksu Pracy. Jest okazja, aby zmniejszyć zatrudnienie w tym molochu. 600 osób, to za dużo, jeśli patrzeć na efekty pracy tych państwa. Jeśli będą strajkować, to znaleźć stosowny paragraf i usunąć z szeregów pracowników, a powstałe wakaty zlikwidować. Pracuję w firmie, gdzie są dwa związki zawodowe, na czele obu stoi ktoś z kierownictwa. I wszyscy są zadowoleni, związki owszem - działają, ale pokojowo, nie agresywnie. Jeśli coś da się dla pracowników załatwić, to się da; nie da się - trudno, grunt, że się starały. Ale to wykonaniu tych związków z MPK, czy MOPS zasługuje na lincz - prawdziwy - z pochodniami. Pozdrawiam Prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-ONA hahaha! IP: *.54.168.225.tvksmp.pl 11.01.11, 19:31 na czele związku stoi ktos z kierownictwa? no to muszą one byc bardzo bezstronne i walczące o sprawy pracowników .... hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: hahaha! 12.01.11, 10:33 I tak ma być! W zakładzie jest spokój, pracownicy znają swoje miejsce i strajków nie ma. Polecam takie rozwiązanie kierownikom pozostałych jednostek gminy. A związki faktycznie walczą, tylko dyplomatycznie. Ale jak Polak nie usłyszy kilku kur***, nie obrzuci epitetami wszystkich wokół, nie odpali świec dymnych i nie poszpanuje syreną ręczną, to dla niego walki nie ma. Typowe buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowiec Re: hahaha! IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.11, 20:53 Daruj "dominiku", ale większego buraka od ciebie nie wyhodowano jeszcze w Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jaaca40 Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 11.01.11, 18:15 ZWOLNIĆ POŁOWĘ TYCH DARMOZJADÓW I POCIOTKÓW,A PÓŹNIEJ PRACOWNIKOM KTÓRZY BĘDĄ SIĘ WYKAZYWAĆ UCZCIWOŚCIĄ I LOJALNOŚCIĄ WOBEC OSÓB KTÓRE POTRZEBUJĄ NAPRAWDĘ POMOCY OD STRONY TEJ INSTYTUCJI WYNAGRODZIĆ.a TE WSZYSTKIE STARE KWOKI CO TAM ZALEGAJĄ PRZY BIURKACH I ZIEJĄ NIENAWIŚCIĄ DO PETENTA...ZWOLNIĆ OD RAZU!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
31anna Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 11.01.11, 18:26 hm zwolnić? zamienić się?// a prosze bardzo: uzerac sie z pijusami, menelami, zawszonymi degeneratami, przestępcami, którzy czesto grożą pozbawieniem zyci, gdzie na porzadku dziennym jest AIDS, gruźlica i inne choroby zakaźne i to wszystko bez szczepień ochronnych, często w godzinach wieczorowych interwencje, w weekendy... no faktycznie super [raca, nic tylko pozazdrościć... narażanie zycia za 1500zł faktycznie - godne pozazdroszczenia... zastanówcie sie, bo obrażacie większośc ludzi, którzy są zatrudnieni w MOPS, a może by sie tak czepic kogos w U.M. czestochowy??? ale przecież naród Polski wychowany na rydzyku i radiu maryja - taki tolerancyjny i kościelny, ze szok. szkoda.. słów.. zawsze na kogos trzeba pluc i kogos obrazac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Walczcie-należy sie Wam!!!! IP: *.alfanet24.pl 11.01.11, 19:22 Walczcie-należy sie Wam!!!!....za tą ciezką prace którą wykonujecie.............chyba sobie sprawy ludzie nie zdajecie ile pracy ma pracownik socjalny!!!!!!!!!!!!! ile ma srodowisk i ile musi chodzic... nalezy sie podwyzka!!!!!! walczcie.popieram Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 12.01.11, 10:38 Aniu, z całym szacunkiem biurwo jedna: opisujesz dokładnie to, z czym na co dzień borykają się Strażnicy wyręczający Policję. Tylko, że oni nie wysłuchują gróźb, a faktycznie walczą, często biorą udział w sytuacjach, gdzie w użyciu są noże, pałki i inne wymyślna narzędzia, a o podwyżkach nikt u nich nie słyszał od lat. I nie histeryzują, jak Wy. Ale podejrzewam, że jesteś jednym z tych solidaruchów, którzy uważają, że przedstawiają wolę większości. A wiem, że nie wszyscy chcą protestu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: 83.238.29.* 12.01.11, 12:59 Strażnicy walczą? No zaraz spadnę z krzesła :) Kilka razy widziałem jak przechodzili obojętnie obok grupy pijaków pod sklepem, którzy jeszcze ich wyzywali od najgorszych, a ci tylko strach w oczach mieli, zacisnęli zęby i poszli dalej. Jak kilka razy wzywałem straż do interwencji to przyjeżdżali po 2 godzinach, i jeszcze mieli pretensję że nie zadzwoniłem jak po godzinie od mojego telefonu impreza na górze się skończyła. A poza tym to wymagasz, żeby jakaś skromnej postury słaba fizycznie urzędniczka walczyła na norze z jakimiś patologiami z melin? Prędzej właśnie zlikwidowałbym straż miejską niż pozwalniał urzędników w MOPS-ie a pieniądze przeznaczył na podwyżki. Weź się chłopie ogarnij bo te twoje pomysły są tak genialne jak pomysł z tramwajem na Parkitkę przez Aleje NMP o którym można przeczytać na stronie w Twoim podpisie... Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 12.01.11, 13:33 1. A jakie wykroczenie popełniali owi pijaczkowie? 1a. Czy zastanowiłaś się choć przez chwilę, dlaczego po dwóch godzinach? 2. Nie chcesz walczyć z patologią - zwolnij się. Na Twoje miejsce czekają inni, zrobią to za mniejszą gażę. 3. Pomysł jest stowarzyszenia i ma szerokie poparcie 4. Zastanów się chwilę - kto ma większe przebicie u Prezydenta? Ja (osoba publiczna z zapleczem społecznym, politycznym i medialnym), czy Ty, szeregowy pracownik, na którym z chęcią wyżyje się każdy obywatel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 23:28 1. A takie że puszczali łubu dubu przez całą noc na cały regulator aż szyby w mieszkaniu się trzęsły, darli się jak jacyś upośledzeni, potem dzwonili domofonem po ludziach i do tego na koniec zarzygali klatkę schodową. Na szczęście już tam nie mieszkają bo lokatorzy sami wzięli sprawy w swoje ręce, nie prosząc się o łaskę policji czy straży miejskiej i ich stamtąd wywalili. 2. Zapewne dlatego, ze mają braki kadrowe albo nie mieli wolnego radiowozu :)) Albo po prostu nie chciało się ruszyć d..ska w zimową noc. Nie wiem, ale może mnie oświecisz? Zresztą pal licho imprezę, ale co by było jakby kogoś katowali na ulicy? Po 2 godzinach mógłby się wykrwawić... 3. A gdzie ja napisałem że pracuję w MOPS-ie? Nie pracuję tam i nie zamierzam, bynajmniej nie za takie pieniądze jak tam się zarabia. 4. No ale jest jednak trochę poroniony żeby alejami puszczać tramwaj... 5. Nie znam Cię, nie wiem kim jesteś mimo że mieszkam w tym mieście od urodzenia (więc chyba medialne poparcie masz słabe, bo gazety czytam na bieżąco, telewizję oglądam i staram się interesować tym co się dzieje w moim mieście:) Polityką mało się interesuję bo mnie brzydzi. Tak samo ty nie znasz mnie, i dziwi mnie że w ten sposób piszesz. Czemu ma niby służyć to porównanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 22:57 Ja też jestem jednym z tych solidaruchów a ty spadaj bo jesteś pociotkiem dyrektorki, która nie chce strajku bo boi się o stołek na którym nic nie robi tylko przechowuje swoich przydupasów takich jak ty i były wiceprezydent M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaca41 Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 15:37 Jaaca40 -Kacie weź pochodnie i podpal ...ulży ci :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOFIA Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 19:30 Nie nie!!! Jeszcze im mało. Jeśli mają małe pensje, to można część ludzi zwolnić, po co ich tam tyle. Jedna pracuje, a reszta rozmawia o tym co ugotuje na obiad. Zresztą jeśli im mało, niech sie zamienią z tymi, do których chodzą. A opiekunki niech pracują po 8 godzin, a nie po 5 - sama korzystałam kiedyś z opieki MOPS. Po prostu potrzeba prostej reorganizacji i okaże się że w ramach tych samych pieniędzy na wynagrodzenia może pracować o połowę mniej pracownikow - a pensje wtedy można nawet podwoić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: 46.112.111.* 11.01.11, 20:32 Przykre jest to ze najbardziej "przyjazni" dla pracownikow Mopsu są ich podopieczni, ludzie ktorym "te nieroby" na codzien niosą pomoc. Niejednokrotnie zostają przy nich juz tylko pracownicy socjalni, kiedy rodzina i przyjaciele dawno sie odwrocili. Nie rozumiem jak mozna uzywac argumentu w stylu " jesli maja za malo to niech sie zamienia ze swoimi podopiecznymi". Przeciez my wykonujemy swoja prace, czy naprawde tak bardzo was boli ze chcemy miec za to godne wynagrodzenie? Tak samo jak lekarze, nauczyciele, prawnicy, przedsiebiorcy...pracownik socjalny to przeciez zawod. Odpowiedz Link Zgłoś
jaaca40 Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 11.01.11, 20:49 Gość portalu: Pracownik napisał(a): > Przykre jest to ze najbardziej "przyjazni" dla pracownikow Mopsu są ich podopie > czni, ludzie ktorym "te nieroby" na codzien niosą pomoc. Niejednokrotnie zostaj > ą przy nich juz tylko pracownicy socjalni, kiedy rodzina i przyjaciele dawno si > e odwrocili. > Nie rozumiem jak mozna uzywac argumentu w stylu " jesli maja za malo to niech s > ie zamienia ze swoimi podopiecznymi". Przeciez my wykonujemy swoja prace, czy n > aprawde tak bardzo was boli ze chcemy miec za to godne wynagrodzenie? Tak samo > jak lekarze, nauczyciele, prawnicy, przedsiebiorcy...pracownik socjalny to prze > ciez zawod. Chej koleś byłeś kiedyś obsługiwany przez takiego "grzeczniaczka" jak ty w tym syfie MOPS? to nie gadaj że jesteście uprzejmi i mili i pozostajecie jako ostatni u boku potrzebującego(chyba że już nad jego grobem).Życzę ci aby ciebie potraktowano tak bezdusznie jak wy mopsiarze traktujecie ludzi którzy naprawdę potrzebują pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: 46.113.51.* 11.01.11, 20:39 No cóż też jestem jedną z tych "darmozjadów", ale podobnie jak przeważająca część załogi jestem przeciwna temu protestowi, dlatego też proszę nie brać wszystkich pod jedną kreskę. Każda osoba myśląca, interesująca się sytuacją finansową miasta oraz widząca nadchodzące cięcia wydatków wie, że to nie jest czas i miejsce na stawianie takich postulatów. Jak można żądać podwyżki wynagrodzenia, patrząc koleżance/koledze w oczy i wiedząc że kosztem tych kilku złoty ktoś straci pracę (a pracy nam nie brakuje)? Jak można krzyczeć o dodatkowe pieniądze wiedząc, iż budżet na zasiłki pewnie zostanie zmniejszony, a rodziny będą otrzymywać mizerną pomoc - przynajmniej celową? Przez mącicieli i krzykaczy pozostałe osoby pracujące uczciwie i z sercem nie mogą spojrzeć swoim podopiecznym w twarz. Przecież argument, że na niskich zarobkach cierpi prestiż pracownika socjalnego to żaden argument, jak zawartością portfela można mierzyć i budować prestiż, przecież zależy on tylko od jakości pracy i zaangażowania. Każdy chciałby zarabiać dużo, ale trzeba też patrzeć realnie. Oczywiste jest, że największych oszczędności szuka się tam gdzie są największe wydatki i z dala od "centrali", więc aktualnie zapłacą za to m.in pracownicy MOPS, ale i podopieczni. Przykre jest to, że kilku "pieniaczy", którzy znaleźli sobie taki sposób na zaistnienie psuje wizerunek innych ciężko pracujących, angażujących się we wszystkie działania wykraczające poza ustawę i zawszę chętnych pomóc innym. Poza tym my szara masa zastanawiamy się co mają oznaczać dzisiejsze informacje protestujących cyt. (zapisałam sobie:)) "Z wiarygodnych źródeł UM Cz-wa wynika, że redukcja etatów w MOPS nie będzie dotyczyła członków Solidarności". Czy ma to oznaczać, że nie ważne co robisz, jak robisz, ale że składkę płacisz to jesteś "nienaruszalny"? Czyli są równi i równiejsi, zresztą członkowie zarządu są i skwapliwie to wykorzystują. Gdzie tu sens i logika, jak można tak jątrzyć i dzielić pracowników na lepszych i gorszych. Ocenę pozostawiam innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.netcominternet.pl 11.01.11, 22:05 A wysłać te święte krowy z urzędów do obozów pracy w częstochowie. Niech staną na linii za 9 zeta brutto i zapierniczają miesiąc i wezmą marne groszę to dopiero docenią swoją pracę, tempo, to że ludzie nie mają czasu na to aby damulki "załatwiały" jedną osobę z 20 minut wydając papirki. Dopiero niech strajkują jak docenią przeciętnego robola - i komu tutaj źle Wam szanowne damy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedna emerytka Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 11:40 M.O.P.S. i straż miejska są potrzebni jak wrzody na dupie!!!Już dawno radni powinni obie te instytucje rozwiązać.To są prywatne folwarki pociotków.Dość utrzymywania ich z naszych podatków!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mas Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 13:07 Zlikwidować wszystkie instytucje które za darmo rozdają nasze pieniądze. Nieroby do roboty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopsik Mops górą!!!! IP: *.146.127.217.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.01.11, 20:15 Biedna emerytka ? Jaka praca tak emerytura.........? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyssany przez ZUS Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.146.127.217.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.01.11, 20:23 Emerytko twoja emerytura i twoje podatki są z Naszych dochodów i bierz świadczenie i zmykaj .... Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 12.01.11, 13:35 Dlatego właśnie pracowniku polecam wcześniej przeze mnie opisany model funkcjonowania ZZ. Ale wszystko zależy od Was - szeregowych pracowników. Jeśli pozwolicie - nadal będą Wam psuć wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: 46.112.146.* 12.01.11, 15:07 To forum to nic innego jak przejaw ludzkiej zawisci, haslo sam nie mam to inni tez nie dostana. Apeluje niech kazdy zajme sie sobą, niech nauczyciele walcza o podwyzki dla nauczycieli, lekarze dla lekarzy, pielęgniarki dla pielęgniarek, etc, etc. Bo kazdy kto pracuje powinien otrzymywac za to godziwe wynagrodzenie, tak samo jak pracownicy MOPS, czy przedstawiciele handlowi i inni pracownicy prywatnych firm. W prywatnej firmie zarabiasz przykladowo 2000 brutto, ten dochod w przeliczeniu na 4 osobowa rodzine kwalifikuje Cie do pobierania świadczeń rodzinnych w MOPS. Jednak to co masz na umowie nie jest adekwatne do tego co faktycznie otrzymujesz - plus min 50% tyle premii pod stolem. Ale w takich instytucjach jak MOPS to nie jest mozliwe. My majac na umowie 2000 brutto tyle wlasnie dostajemy! Caly ten watek dotyczy obiecanej podwyzki 200 zl...ale nie na reke, tylko brutto!!! wydaje sie wam ze to tak duzo?? Pracownik wypowiadajacy sie wczesniej zapewne zarabia powyzej 2000 tys na reke, ( bo oczywiscie ze w Mopsie tez sa takie etaty, tak jak w kazdej instytucji ), ale zdecydowana wiekszosc pracownikow w Mopsie zarabia 1200-1400 zl netto. a są tacy ktorzy pracuja za 1000zl! I mowie tutaj o ludziach z kilkuletnim stazem pracy, po studiach, o ludziach ktorzy pracuja po godzinach, ktorzy nie maja czasami czasu zeby napic sie kawy w pracy. Pewnie teraz zostane zmieszany z blotem, bo przeciez urzednicy to " nieroby ktorzy nic nie robia, siedza i pierdza w stolek" , ale taka jest wlasnie prawda o pracy w tej instytucji. Pracownik pisze ze trzeba realnie patrzec, ze jak mozna domagac sie podwyzki w chwili gdy sytuacja finansowa miasta jest tak zla, ze nie ma pieniedzy na nic. My co roku slyszymy to samo, zastanawiam sie tylko czy ten pracownik zdaje sobie sprawe ze w Urzedzie Miasta co roku sa podwyzki ktore nas omijaja, i w tym roku zapewne tez beda, czy ten pracownik wie jak wygladaja nasze pensje w porownaniu z urzednikami magistratu na tych samych stanowiskach?? Niedawno byl artykul o nagrodach dla pracownikow Urzedu Miasta na koniec roku po 1250zl brutto. Skad zatem wziely sie te pieniadze? przeciez sytuacja finansowa miasta jest tragiczna i na podwyzki dla Mopsu pieniedzy nie ma! Prosze o troszeczke wiecej zrozumienia na forum, o nie patrzenie tylko z jednej strony medalu, o mniej nienawisci ktora do niczego nie prowadzi i o nie przypinanie wszystkich pracownikom Mops etykietki nierobow i bezdusznych urzedasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.netcominternet.pl 12.01.11, 19:28 Bardzo śmieszne Wy nie macie czasu napić się kawy? Ale w 3 panie do przysłowiowego kibla na peta to ma kto iść??? Aż capi z metra jak się rozmawia. I na to jest 20 minut, a niech jełopy stoją pod pokojem z nadzieją aż im numerek wskoczy - ja muszę na dymka. Idź magistrze do TRW czy Brembo w tedy staniemy oboje z trzech literowym skrótem przed nazwiskiem i zmierzymy się za 1200 który lepszy na linji. I co Ty na to? Następnie zamienimy się stołkami i wyłyczę wiadro kawy z dzień pracy - wątrobę mam idealną ;-) Pod stołem mi nikt nie daje, a tymbardziej w firmie której tyram jak osioł - i co o rodzinnych groszach zapomnij bo przekroczyłeś 10 groszy? Czemu jak Ci źle za 1200 czy ile tam ci na koto wpada (bez pod stołem) źle idź gdzie indziej do pracy, przecie jesteś magistrem? Szerokie spectrum... Rolnicza 2 firma, Dekabrystów 2, Legionów 3, Jagiellońska 4. Zamienimy się???????? moge trzymać siedzenie na krześle i zbywać petentów, wychlać wiadro kawy i wypalić pake fajek w klopie. Ja niestety na to wszystko nie mogę sobie pozwolić. By mnie tam dawno nie było. Pozdrawiam magistra MOPS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik mops Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.01.11, 21:33 wiesz kolego nie masz pojęcia czym piszesz... przemawia przez ciebie głupota chyba, bo nie wiem jak to inaczej nazwac... zamiast kogoś "opluwać" skoro ci tak źle w twojej pracy przy taśmie w TRW to sam posłuchaj swojej rady i poszukaj sobie innej pracy!!! przeciez tez masz mgr!!! złóż podanie do MOPSu i moze bedzie "ci dane to szczęscie" dostaniesz sie do pracy i będziesz mógł się przekonać jak wygląda praca tam tak naprawde... byli tacy oj byli... i to ku uciesze pracowników dostali sie własni ci petenci ktorzy najglośniej krzyczeli kiedyś na korytarzu ze urzędasy tylko pierdzą w stołek... i wiesz co?! te panie wytrzymały w tej jakze lajtowej pracy tylko kilka dni i do konca swoich umów "przebywały na L4"... tylko że teraz już nie krzyczą jak przychodzą składać wnioski... grzecznie stoją w kolejce, bo wiedzą jak wygląda ta wyśmiewana praca z drugiej strony... siedzenie po godzinach bo przeciez trzeba wydac te decyzje zeby petent dostał pieniadze a wyobraz sobie sa do darmowe nadgodziny za ktore nikt pracownikom nie zaplaci... i ktorych nigdy nawet nie odbiorą bo przeciez oficjalnie nikt nie wie ze ktos tam zostawal po godzinach ma byc zrobione i "góry" nie obchodzi "jak".... ty może i stoisz przy tasmie 8 h ale potem zabierasz dupsko i idziesz d domu... składaj podanie i wiesz co z całego serca życzę ci zebyś sie dostał do pracy w MOPSie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: 188.33.243.* 12.01.11, 22:17 Oj mg poziom Twojego intelektu mnie rozwala;) swoja droga z ta paka fajek w kiblu to niezle pojechales, biorac pod uwage fakt ze jest ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych. Pracujac w TRW czy Brembo na linii produkcyjnej za 1200 nie jestes pracownikiem etatowym tej firmy, zatrudnia Cie bowiem worker magistrze. Wiesz co nas rozni? Ja zycze Ci abys dostal etat w TRW i wtedy zaczal zarabiac normalnie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mas Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 12:19 Gość portalu: Ja napisał(a): > Oj mg poziom Twojego intelektu mnie rozwala;) swoja droga z ta paka fajek w kib > lu to niezle pojechales, biorac pod uwage fakt ze jest ustawa o zakazie palenia > w miejscach publicznych. > Pracujac w TRW czy Brembo na linii produkcyjnej za 1200 nie jestes pracownikiem > etatowym tej firmy, zatrudnia Cie bowiem worker magistrze. Wiesz co nas rozni? > Ja zycze Ci abys dostal etat w TRW i wtedy zaczal zarabiac normalnie. Pozdro Typowy obraz polaka!! Przecież jeden z drugim sam sobie torowałeś drogę w życiu. Zdobywałeś wiedzę, umiejętności, znajomości. To czemu narzekasz?? Czemu chcesz żeby ktoś bardziej inteligentny (czy ktokolwiek inny) miał gorzej nież ty?? Nie tędy droga żeby ktoś był gorszy, tylko żebyś ty był lepszy!!! Polaków się nie zmieni!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.prenet.pl 13.01.11, 21:31 SKANDAL !!!! MOLOCH !!!!!! i zupełny brak kompetencji!!!!!!!!! PREZYDENCIE - RACJA - CIĄĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
31anna Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 13.01.11, 21:59 Gość portalu: cz napisał(a): > SKANDAL !!!! MOLOCH !!!!!! i zupełny brak kompetencji!!!!!!!!! > PREZYDENCIE - RACJA - CIĄĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! moloch??? a niby gdzie??? brak kompetencji??? a niby w czym??? pracownicy socjalni stale się edukują, często na własny koszt, uzupełniają wiedzę - z jednej strony dla poprawy własnego warsztatu pracy a z drugiej strony z korzyścią dla Klienta.. a że chcą podwyżek? to chyba normalne, kiedy wszyscy dookoła z budżetówki dostają podwyżki, a pracownicy MOPS stale są przy tym pomijani. Pracownicy U.M. - podwyżki, premie, nagrody, pensja zawsze o czasie. Natomiast wynagrodzeniami pracowników MOPS łatane sa wszystkie dziury - środki na świadczenia rodzinne np. Pracujący w tym urzędzie osoby nigdy nie wiedzą, kiedy będą mieli pensje: 30, 31 każdego miesiąca, a może 1 lub 2 następnego miesiąca. Stykają się ze wszystkimi patologiami: alkoholizm, narkomania, przestępczość, przemoc domowa, wykorzystywanie seksualne, prostytucja, choroby psychiczne, choroby zakaźne. W sytuacjach zagrożenia do obrony własnej mają tylko swoja posturę lub słowo. Nie wolno im nosić gazu, pałki lub innej broni. Często narażają życie, żeby pomóc innym ludziom... Odpowiedzialność za życie, decyzje i wybory korzystających z pomocy MOPS ludzi spada na pracownika socjalnego - słynne zdanie kończące wypowiedź redaktora Wrony: "a gdzie był pracownik socjalny". Z tym stykają się w pracy, gdzie mają prawo napić się kawy czy herbaty, zjeść kanapkę - bo każdy pracujący człowiek ma zagwarantowaną przerwę śniadaniową. moze warto zastanowić się czasem drodzy forumowicze nad treścią swoich wypowiedzi, nad ich sensem, tonem itd. Gombrowicz byłby z was dumny, naprawdę... Nie wszyscy pracownicy MOPS - "siedzą, pierdzą w stołek, żlopią kawę, palą papierowy w toaletach, itd..". Większość wkłada serce, pasję, wiedzę, umiejętności, często czas poza godzinami ramowymi pracy w to co robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makaron Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 23:06 Pracowniku podaj jak się nazywasz bo coś mi sie wydaje że to Ty pani R dyrektorka za taką kasę jaką zarabiasz i twoja rodzinka to sie nie dziwie że ci dobrze a może napiszesz gdzie załatwiłaś pracę swojej siostrze bliżniaczce która w pracy przez 8 godzin słucha radia M i kto ją zalatwił...... może były wiceprazydent M który od niedawna jest pracownikiem MOPS a siostrunia pracuje na izbie wytrzewnień która podlega pod miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prac.Socjal Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.prenet.pl 14.01.11, 05:28 MOPSOWSKI NEPOPTYZM - to byłoby niesłychane żeby i były wiceprezydent tu znalazł azyl. Redaktor Kułakowski chyba też tam pracuje ale w jakim charakterze - rodzina ciotki siostry ect. a pracownik socjalny jak walczy o swoje to niedobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do prac soc. Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 15:50 Pracowniku obyś tylko walczył o swoje ......... nie, ty raczej walczysz o byt zarządu głównego nad waszym związkiem czyli o resortowego ..oni żyją z twoich składek nie zapominaj, że oni mają większy niż ty interes .......I to jest smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 21:17 co Ty za bzdety opowidasz i za ile i kto Ci za te durne wpisy płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.net.stream.pl 22.01.11, 15:19 A co Ci zrobiły te opiekunki, że się tak ich uczepiłaś . Etat = 8 godzin pracy .Skąd masz takie sensacyjne wiadomości, że pracują 5 godzin. Ma być mniej opiekunek a te co zostaną to "zarobią grubą kasę". Kobieto czy znasz specyfikę pracy tych Pań. Moja ciocia również korzysta z takiej pomocy . Pani opiekunka od autobusu dochodzi do niej 20 min ( na peryferiach też są starzy ludzie) teraz zimą brnęła przez zaspy po kolana. Umoczona, przemarznięta nigdy się nie żaliła. Odbyła dyżur 2 godz z zegarkiem w ręku i poszła tą samą zaśnieżoną drogą na autobus by nieść pomoc innym podopiecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 09:59 Kułakowski podobno prakcuje jako rzecznik prasowy tylko po co rzecznik pracowy czy nie lepiej zatrudnić pracownika socjalnego który będzie pomagał ludziom potrzebującym pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 14.01.11, 10:25 Byłem tam wczoraj w imieniu Eugeniusza Chrostowskiego i nie zauważyłem żadnych oznak strajku. Czysto, ciepło, spokojnie. Sam bym chciał w takich warunkach pracować i dostawać za to wynagrodzenie. Na rzecz w/w pracuję społecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 15:43 A co tam robi vice-prezydent ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 21:15 robi kasę na podatnikach a mieszkańców częstochowy ma w nosie on robi kasę. To my frajerzy i naiwniacy że ktoś o nas myśli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do-andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 15:44 andrzejdziaba - no to ładnie czyli pracujesz społecznie jak znakomita ogromna grupa ludzi z MOPS którzy dodatkowo i po pracy też często robią to samo ....i za darmola .....ale kto to widzi z was ? Najlepiej opluć a wśród nas strajkujących najgłośniej ryczą ci co nic z siebie już dać nie umieją ponad to że puszczą bluzgi .. To w końcu łatwiejsze niż się wykazać aktywnością zawodową. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 14.01.11, 21:47 Gość portalu: Do-andrzejdziaba napisał(a): > andrzejdziaba - no to ładnie czyli pracujesz społecznie jak znakomita ogromna g > rupa ludzi z MOPS którzy dodatkowo i po pracy też często robią to samo ....i z > a darmola .....ale kto to widzi z was ? Najlepiej opluć a wśród nas strajkujący > ch najgłośniej ryczą ci co nic z siebie już dać nie umieją ponad to że puszczą > bluzgi .. To w końcu łatwiejsze niż się wykazać aktywnością zawodową. Nikogo nie oplułem. Ale masz rację, że nie należy uogólniać. W wątku "Co dalej z Tobą Polsko?" doszliśmy w gronie dyskutantów do wniosku, że chory jest system, jakim jest III RP. Strajkowanie jakkolwiek może być uzasadnione, nic nie da. Trzeba zmienić system, który sprawia, że pozytywne zachowania są karane, a negatywne nagradzane. ZŁo jest w fundamencie, jakim jest ustrój III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 14.01.11, 21:48 Gość portalu: Do-andrzejdziaba napisał(a): Nikogo nie oplułem. Ale masz rację, że nie należy uogólniać. W wątku "Co dalej z Tobą Polsko?" doszliśmy w gronie dyskutantów do wniosku, że chory jest system, jakim jest III RP. Strajkowanie jakkolwiek może być uzasadnione, nic nie da. Trzeba zmienić system, który sprawia, że pozytywne zachowania są karane, a negatywne nagradzane. ZŁo jest w fundamencie, jakim jest ustrój III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 21:12 kim jest eugeniusz chrostowski? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 14.01.11, 21:50 Gość portalu: gość napisał(a): > kim jest eugeniusz chrostowski? Jest beneficjentem MOPS. Jest ciężko chory. W wątku "Pomóc Eugeniuszowi" opisałem jego historię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 23:48 facet to co ty tu robisz ten Twój wątek to cyba nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 15.01.11, 03:50 Gość portalu: gość napisał(a): > facet to co ty tu robisz ten Twój wątek to cyba nie na temat Na temat facet. To Ty komentujesz bez ładu i składu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fretka Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 16:25 no i co ztym budżetem naszego Urzędu Miasta, cos dla pracowników socjalnych wychaczono na te podwyżki czy tez Solidarnośc musi przejśc do ataku? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamama1974 Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 20.01.11, 19:57 Ludzie,ja pracuje tam 17 lat,jestem opiekunką.Nawet nie wyobrażacie sobie jaki to jest ciężki kawałek chleba.Czasami smród,bród,zimno.Czasam obelgi,krzyki,pampersy,noszenie węgla.Rece opadają z bezsilności,ale cenie swoją prace.I napewno nie zamieniłabym się z tymi ludźmi,którzy stoją przed kasą MOPSu. Ale trafia mnie kiedy widze jak ich dzieci jadą na wakacje,a moje nie jedzie,bo mnie nie stać. Jak dostają węgiel,a potem sprzedają go na wiaderka swoim sąsiadom.Jak dostają zasiłki i tracą je na przelew.Jesteście niesprawiedliwi,osądzając nas,pracowników. Niektórym z Was nie opłaca sie iść do pracy za marne 1200zł,jak mówicie,a nam zabraniacie walczyć o swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 22.01.11, 15:47 mamamama1974 napisała: > Ludzie,ja pracuje tam 17 lat,jestem opiekunką.Nawet nie wyobrażacie sobie jaki > to jest ciężki kawałek chleba.Czasami smród,bród,zimno.Czasam obelgi,krzyki,pam > persy,noszenie węgla.Rece opadają z bezsilności,ale cenie swoją prace.I napewno > nie zamieniłabym się z tymi ludźmi,którzy stoją przed kasą MOPSu. Ale trafia m > nie kiedy widze jak ich dzieci jadą na wakacje,a moje nie jedzie,bo mnie nie st > ać. Jak dostają węgiel,a potem sprzedają go na wiaderka swoim sąsiadom.Jak dost > ają zasiłki i tracą je na przelew.Jesteście niesprawiedliwi,osądzając nas,praco > wników. Niektórym z Was nie opłaca sie iść do pracy za marne 1200zł,jak mówicie > ,a nam zabraniacie walczyć o swoje? Zgadzam się z Panią i potwierdzam, że praca opiekunki jest bardzo ciężka i niewdzięczna. Widziałem to ostatnio przy okazji zajmowania się kolegą, który niedawno zmarł. Wyraziłem się co prawda krytycznie o instytucji, ale to ma związek z wadliwie funkcjonującym państwem. System jest zły i dlatego dochodzi do różnych deformacji oraz patologii przekraczających zakres, który można by ocenić za normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamama1974 Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 22.01.11, 21:29 System jest zły,instytucje w nim nieporadne,ale Ludzie pracujący mają prawo walczyć.Tak samo jak pielęgniarki,które domagały się swojego,nauczyciele,a ostatnio wojsko.Jak się nie odezwiesz,nie zawalczysz-koniec,zapomną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.prenet.pl 23.01.11, 12:41 Słusznie.Walczymy o nasze prawa !!!!!!!!!!! Solidarność nam pomoże, bez nich bylibyśmy bezsilni!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.play-internet.pl 23.01.11, 14:17 www.tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=7409 To prawda ze jedynym walczacym o prawa pracownikow zwiazkiem w Mopsie jest Solidarnosc. Ktos powie ze jak mozna organizowac strajk skoro jest jeszcze niezatwierdzony budzet na ten rok...niestety...jesli budzet zostanie juz zatwierdzony bedzie juz za pozno na jakiekolwiek zmiany. Bardzo dobrze jesli zostanie przyjety w planowanej formie, gwarantujacej nam podwyzki, jednak mysle ze trzeba zrobic wszystko aby zwrocic oczy opinii publicznej na to co dzieje sie w Mopsie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 23.01.11, 14:29 mamamama1974 napisała: > System jest zły,instytucje w nim nieporadne,ale Ludzie pracujący mają prawo wal > czyć.Tak samo jak pielęgniarki,które domagały się swojego,nauczyciele,a ostatni > o wojsko.Jak się nie odezwiesz,nie zawalczysz-koniec,zapomną. Oczywiście zgadzam się, że prawem jest walka o należne prawa, również pracownicze. Ja od kilkunastu lat walczę o należne mi prawa jako obywatela, których nie respektują instytucje publiczne takie jak sądy, prokuratura itp. Posługując się kłamstwem, oszustwem oraz innymi niecnymi sposobami przedstawiciele szeroko pojetej wladzy, również sądowniczej popełniają przestęstwa. Stają się przestępcami w majestacie prawa. Piszę o tym również w wątku zamieszczonym przez Wiktora Dmuchowskiego p.t. "Byłem w sądzie na sprawie kolegi - żenada". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dratewka Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.realestate.net.pl 23.01.11, 14:42 Brawo MOPS !!!!! BRAWO SOLIDARNOŚĆ !!!!! Czas na inne instytucje miejskie - walczmy o podwyżki głodowych pensji !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moby Pozakaładowy układ zbiorowy IP: *.play-internet.pl 23.01.11, 15:21 Prosze o wyjaśnienie. Czy dobrze zrozumialem? Podpisany niedawno pozazakładowy układ zbiorowy gwarantuje nam coroczne podwyzki pensji min o wskaznik inflacji? czy do dotyczy rowniez i tego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazu Re: Pozakaładowy układ zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 17:18 nie dopiero 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mopsik Re: Pozakaładowy układ zbiorowy IP: *.prenet.pl 23.01.11, 18:37 Trzeba zniwelować w MOPS kominy płacowe - kierownicy sami nie wiedzą ile zarabiają nie mówiąc o dyrektorach a szary pracownik 1.200 i ma cicho siedzieć bo jak nie to straszą zwolnieniem. Solidarność w was nadzieja!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamamama1974 Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 24.01.11, 20:10 Witam.Chyba już tu nie będe zaglądała,bo potem spać nie moge.Czytałeś XYZ?Przeczytaj prosze.Tacy PROSTACY powinni bawić sie Commodore.Wiesz,ja jakoś trzymam się z daleka od sądów,skarbówki i ZUSu.Te instytucje napawają mnie i strachem i wstrętem.Tobie współczuje i życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: 77.253.226.* 24.01.11, 08:34 Mopsik popieram !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ..rejony..a po co?Stworzyć jeden MOPS jak kiedyś IP: *.alfanet24.pl 24.01.11, 09:23 ..Mops jest podzielony na rejony..pytam po co?....po to ze jest wiecej kierownikow i dyrektorow i zastepcow i innych ludzi w biurze?...wziąść MOPS połączyc w jedno!!!-będzie na podwyzki dla zwyklych pracownikow!!!..panie Prezydencie prosze to sprawdzic!!!......po co tyle ludzi pracuje w projekcie?....prosze sprawdzic mają po 15-18 środowisk....a tymczasem zwykły pracownik socjalny ma 60-80!!!...to o czymś swiadczy!!!Pracownicy walczcie bo wykonujecie kawał dobrej roboty a nikt Wam nawet za to nie dziękuje!!...i panie prezydencie....przydałaby sie ciepła woda w kranach w Mopsie!!!..wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fretka Re: ..rejony..a po co?Stworzyć jeden MOPS jak kie IP: 81.219.221.* 24.01.11, 16:34 no i jak tam po pikiecie??/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fretka strajk w Mops Częstochowa IP: 81.219.221.* 24.01.11, 18:04 www.tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=7414BRAWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRETKA Re: strajk w Mops Częstochowa IP: 81.219.221.* 24.01.11, 18:04 www.tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=7414 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.play-internet.pl 24.01.11, 18:25 Jak wam mało kasy i tak narzekacie na prace to idźcie na bezrobocie jak wam głód do dupy zajrzy to wrócicie z pocałowanie ręki i nic się nie będziecie odzywać. Nie ma kto się za was wziąć, siedzicie i tylko co potraficie to pić kawę i strajkować. Nie podoba się to do prywaciarza za 1217 BRUTTO albo na zasiłek. To by Was nauczyło szacunku do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.11, 18:32 Znam niektórych z tych strajkujacych dziś pod mops,jestem zdziwiony bo akurat starszy pan w worku kiedyś ze mną pracował w włókiennictwie i nie cieszył się tam dobrą opinia a teraz w orionie jest gwiazdą .Wiem też od znajomych ,że jak był kierownikiem w mops to nie protestował i nie bronił swoich ludzi, ciekawe czy żona też nadal zatrudniona w mops, ale ten pan i orędownik sprawiedliwości to dośc zadziwiające..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnoAno Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 21:59 Do mieszkaniec - Ten sam Pan który dziś jest taki pseudo medialny dostał szansę w tej pracy od Pani którą błagał o tę szansę ale że pamięć bywa ulotna, dziś kąsa tę Panią i mydli innym oczy. Gorzej, że nigdy jakoś nie postawił na jakość swojej pracy. Fakt, to trudniejsze od jątrzenia które go tak charakteryzuje ....... No ale z pustego i Salomon nie naleje...Taki był widocznie zawsze....To smutne i żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziarz Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.116.81.28.tvksmp.pl 26.01.11, 17:09 Może właśnie podobnym temu Panu powinien przyrzec się Częstochowski magistrat ,bo on zarabia uwierzcie dużo więcej od przeciętnego pracownika socjalnego w terenie który jest zagoniony zastraszony i gnojony z każdej strony,jak nie ma pleców to nie ma odpowiedniego uposażenia i nie ma kilkunastu środowisk tylko ma środowisk dużo dużo więcej ......dziesiąt i ma wiele dylematów jak widzi środowisko w dużej potrzebie i chce im szybko udzielić wsparcia to niestety musi zarywać noce czy ktoś doceni w końcu ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYX Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.rev.inds.pl 24.01.11, 18:33 XYZ- Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 24.01.11, 20:35 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Jak wam mało kasy i tak narzekacie na prace to idźcie na bezrobocie jak wam głó > d do dupy zajrzy to wrócicie z pocałowanie ręki i nic się nie będziecie odzywać > . Nie ma kto się za was wziąć, siedzicie i tylko co potraficie to pić kawę i st > rajkować. Nie podoba się to do prywaciarza za 1217 BRUTTO albo na zasiłek. To b > y Was nauczyło szacunku do pracy. Nie reaguj tak nerwowo. Prawo do niezadowolenia, również do strajku im się należy. Kiedyś strajkowała cała Polska i nie reagowano tak nerwowo. Spójrz na ich protest nie tylko pod kątem ich roszczeń płacowych, ale nieco szerzej Może to jest początek wyrażenia niezadowolenia z funkcjonowania całej instytucji i dojrzewania do obywatelskiego podejścia do szeroko pojętych problemów społecznych? Zauważ, że w trakcie tzw. transformacji ustrojowej zniszczono wiele środowisk potrafiących upomnieć się o swoje prawa, opiniotworcze. Może odradza się duch obywatelskiego myślenia i działania? Oby tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emenems Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.play-internet.pl 24.01.11, 22:37 Brawo! Wreszcie ktos cos robi a nie tylko mowi ze cos robi! Szkoda tylko ze wciaz nie potrafimy sie zjednoczyc walczac o swoje prawa. Niektorzy nie tylko biernie obserwuja to co sie dzieje w Mopsie ale takze czasami mam wrazenie ze wcale nie zycza nam wywalczenia tej podwyzki. A pozniej sobie beda przypisywac zaslugi mowiac ze Solidarnosc jest bee i nic dobrego dla Mopsu nie robi. Tak to juz jest kiedy kierownicy zostaja przewodniczacymi zwiazków zawodowych... Odpowiedz Link Zgłoś
kulturalna_bakteria Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie 24.01.11, 22:35 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Jak wam mało kasy i tak narzekacie na prace to idźcie na bezrobocie jak wam głó > d do dupy zajrzy to wrócicie z pocałowanie ręki i nic się nie będziecie odzywać XYZ, naprawdę uważasz, że 1200 zł na rękę to taka fantastyczna pensja? Przelicz sobie ile teraz kosztuje życie. Odlicz z takiej kwoty kasę na opłaty i bilet miesięczny, a następnie kup rosnącym dzieciom ubrania, buty oraz potrzebne rzeczy do szkoły (oczywiście państwowej), która jest worem bez dna, bo wciąż trzeba za coś płacić. Poza tym dzieci niestety tak mają, że często chorują, więc dolicz jeszcze leki. A teraz zastanów się, czy w ogóle zostanie ci coś na jedzenie. > . Nie ma kto się za was wziąć, siedzicie i tylko co potraficie to pić kawę i st > rajkować. Ja w ogóle nie rozumiem, skąd masz to przekonanie, pajacu jeden, że pracownicy MOPS-u nic nie robią, tylko siedzą i kawę piją. Tak samo mają prawo napić się kawy, czy herbaty oraz zjeść posiłek, jak ty w swojej równie cudownej pracy u prywaciarza. Niestety często tak bywa, że nie mają kiedy zjeść posiłku, bo takie są kolejki petentów z których spora część, to roszczeniowi krętacze i wyłudzacze zasiłków, nie posiadający za grosz kultury, wiecznie narzekający na brak środków do życia, utrzymujący się rzekomo tylko z pomocy społecznej. A gdy takiemu zaproponujesz, żeby się postarał o pracę w MOPS-ie w ramach robót publicznych, to usłyszysz, że za takie grosze to się nie opłaca pracować. Praw więc swoje frazesy o szacunku do pracy tym obibokom, którzy zamiast zarabiać, wolą wyciągać łapy po państwową kasę, a nam daj prawo do walki o własną godność. My za darmo nic nie chcemy - pracujemy i należy nam się za to godziwa zapłata, a nie jałmużna, z którą śmiało sami możemy zostać klientami pomocy społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moby re kulturalna_bakteria IP: *.play-internet.pl 24.01.11, 22:48 Nie ma sensu odpowiadac na jawne prowokacje i w ogole zawracac sobie glowy takimi kretynami wypisujacymi bzdury na forum po to zeby cokolwiek napisac. My walczymy o swoje prawa, o godne wynagrodzenie czy komus sie to podoba czy nie. Nie rozumiem skad w ludziach taka nienawisc i wrogosc do urzednikow a w szczegolnosci do pracownikow MOPS! Gdy pielegniarki odchodzily od lozek domagajac sie 700 zl netto podwyzki to bylo wszystko w porzadku bo im sie nalezy, lekarze - 1000 zl ale oni musza zarabiac duzo, nauczyciele, itd itd. Nasze podwyzki w porownaniu z innymi grupami zawodowymi sa smieszne, przypominam ze caly czas mowimy o 200 zl brutto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keret Re: re kulturalna_bakteria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 22:21 Moby masz racje. Idea jest słuszna ale środki i sposoby realizacji tej idei oraz ci którzy reprezentują ten protest to totalna porażka. Bo na czele stoi kto?: Paniusia co cale życie za biureczkiem wyfiokowana siedziała i nie wie co to praca w środowisku, pan który pracował w włókiennictwie i nie wie co to prawdziwa praca socjalna bo to co robi teraz, trwa raptem 5 minut w jego życiu zawodowym, pan który reprezentuje związki centralne i dba raczej o stan składek i pozostali, którzy pracują od niedawna...Jak się walczy o słuszną ideę to należy być autentycznym i mieć niepodważalne doświadczenie w pracy zwłaszcza środowiskowej. Posługiwać się faktami a nie kłamstwem i nienawiścią - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-ONA Re: re kulturalna_bakteria IP: *.54.168.225.tvksmp.pl 26.01.11, 18:58 a co zrobiły pozostałe związki w kwestii podniesienia płac? Przez wiele lat siedziały cicho i nie podjęły walki o wyzsze zarobki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moby Re: re kulturalna_bakteria IP: *.play-internet.pl 26.01.11, 23:26 Keret mnie nie interesuje to co bylo kiedys, ale licza sie aktualne fakty, fakty które sa istotne dla sprawy podwyzek dla Mopsu a fakty sa takie ze drugi zwiazek nie robi generalnie nic oby cos zmienic, swoje "zaangazowanie" w walce o podwyzki naszych pensji ogranicza do jednej wizyty u prezydenta w listopadzie, kiedy to niby zapewniono ich zet e podwyzki beda. Niestety od tamtej pory sporo sie zmienilo, ze zarzadowi zwiazku najwidoczniej to umknelo. Co rok te same tlumaczenia, co rok oni robia wszystko co mozna a nawet wiecej:), smieszne zebrania na ktorych celem jest chyba tylko spotaknie towarzyskie ( przy okazji mozna zjesc ciasteczka i napic sie soczku ) ale to wszystko. Dla mnie to jest pseudo zwiazek, i mimo iz Solidarnosc nie jest doskonala nie ma innej alternatywy to widac ze tym ludziom naprawde zalezy na doprowadzeniu do zwrostu wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawczyni Re: re kulturalna_bakteria IP: *.gre.pl 29.01.11, 23:41 łatwo jest oceniać, jak się samemu nie chce zaangażować i spróbować coś zmienić. krytykować może każdy, ale zabrać się do roboty to nie ma komu. ja pracuje już w mopsie kilkanaście lat, widziałam kilka zmian władzy, dyrekcji itp - i nauczyłam się, że wszystko sprawniej działa, jak nikt tego nie próbuje rozwalić od wewnątrz, jak jest odpowiedni klimat do pracy. a co mamy teraz? wśród pracowników mopsu znalazła się grupa ludzi która na barkach szarych pracowników próbuje ugrać swoje polityczne zyski. bo jak inaczej nazwać takich cwaniaków, którzy pod preteksetem walki o podwyżki jako związkowcy nie do ruszenia (bo są w zarządzie) tylko budują swoją "markę"? popierają ich pracownicy, którzy myślą że naprawde ich celem jest zwiększanie wynagrodzeń. ludzie, posłuchajcie ich wypowiedzi, nauczyli ich frazesów i klepią je jak zdrowaśki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: re kulturalna_bakteria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 21:46 kulturalna_bakteria co To za bzdety wypisujesz ale jak będzie podwyżka to pierwsza po kasę polepisz aż Ci sie obcasy zapalą ale i tak tych co walczą o kasę będziesz krytykować. No i co kasa nie śmierdzi. Hipokrytka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-ONA Re: re kulturalna_bakteria IP: *.54.168.225.tvksmp.pl 05.02.11, 19:07 Skoro uważasz że Twoja pensja Ci odpowiada zwyczajnie nie podpisuj nowego angażu. Przeciez nie musisz zgadzac sie na podwyzkę. To bardzo proste. A jęśli podpiszesz aneks to pamietaj że to że zarabiasz wiecej zawdzieczasz tylko ludziom z Solidarnosci i zarzadowi który teraz opluwasz! Odpowiedz Link Zgłoś
kulturalna_bakteria Do maro 06.02.11, 14:00 Gość portalu: maro napisał(a): > kulturalna_bakteria co To za bzdety wypisujesz ale jak będzie podwyżka to pierw > sza po kasę polepisz aż Ci sie obcasy zapalą ale i tak tych co walczą o kasę bę > dziesz krytykować. No i co kasa nie śmierdzi. Hipokrytka Drogi(a) maro, zanim zaczniesz kogoś obrażać, to upewnij się najpierw 3 razy kto jest autorem postu, na który odpowiadasz. Moja wypowiedź jest kilka postów wyżej. Nie wydaje mi się, żeby twoja odpowiedź miała dotyczyć mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co dają ? Bez ZZ jak chińczyk byś robił za miskę ryżu !!! IP: *.146.247.5.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.01.11, 19:37 Co związek daje pracownikom? Pracownicy zrzeszeni w związku zawodowym mają prawo do: zajmowania stanowiska w indywidualnych sprawach pracowniczych w zakresie unormowanym w przepisach prawa pracy, zajmowania stanowiska wobec pracodawcy i organu samorządu załogi w sprawach dotyczących zbiorowych interesów i praw pracowników, sprawowania kontroli nad przestrzeganiem w zakładzie pracy przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, kierowania działalnością społecznej inspekcji pracy i współdziałanie z państwową inspekcją pracy; ustalania wspólnie z pracodawcą zasad wykorzystania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, w tym podziału środków z tego funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności; przyznawania wspólnie z pracodawcą pracownikom świadczeń z funduszu świadczeń socjalnych; uzgadniania regulaminów wewnątrzzakładowych w tym pracy, wynagradzania i premiowania; ustalania zasad podziału środków na wynagrodzenia dla pracowników zatrudnionych w państwowej jednostce sfery budżetowej; reprezentowania interesów pracowniczych na forum międzynarodowym. kontrolowania przestrzegania przepisów dotyczących interesów pracowników, emerytów, rencistów, bezrobotnych i ich rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solidaruch Frajerze bez ZZ za miske ryzu bys pracowal!!!!!!!! IP: *.146.247.5.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.01.11, 19:50 Co związek daje pracownikom? Pracownicy zrzeszeni w związku zawodowym mają prawo do: zajmowania stanowiska w indywidualnych sprawach pracowniczych w zakresie unormowanym w przepisach prawa pracy, zajmowania stanowiska wobec pracodawcy i organu samorządu załogi w sprawach dotyczących zbiorowych interesów i praw pracowników, sprawowania kontroli nad przestrzeganiem w zakładzie pracy przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, kierowania działalnością społecznej inspekcji pracy i współdziałanie z państwową inspekcją pracy; ustalania wspólnie z pracodawcą zasad wykorzystania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, w tym podziału środków z tego funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności; przyznawania wspólnie z pracodawcą pracownikom świadczeń z funduszu świadczeń socjalnych; uzgadniania regulaminów wewnątrzzakładowych w tym pracy, wynagradzania i premiowania; ustalania zasad podziału środków na wynagrodzenia dla pracowników zatrudnionych w państwowej jednostce sfery budżetowej; reprezentowania interesów pracowniczych na forum międzynarodowym. kontrolowania przestrzegania przepisów dotyczących interesów pracowników, emerytów, rencistów, bezrobotnych i ich rodzin. Związek zawodowy jest organizacją pracowników, którzy organizują się, by zbudować siłę mogącą spowodować poprawę warunków życia. Dlaczego warto się organizować? Ponieważ razem łatwiej bronić swoich praw a tam gdzie działają związki zawodowe; - rzadziej naruszane są prawa pracowników; - rzadziej dochodzi do nieregularnego wypłacania wynagrodzeń; - pracodawcy nie zmuszają pracowników do pracy w nadgodzinach bez wynagrodzenia, - regularnie odprowadzane są składki na ubezpieczenie społeczne* Dlaczego warto należeć do Związku? 5 powodów dla których warto się organizować i przyłączyć do NSZZ „Solidarność”: Nie jesteś sam jeśli masz problemy w pracy, Działając w NSZZ „Solidarność” masz większą szansę na wynegocjowanie wyższych płac i lepszych warunków pracy, Zyskujesz pomoc w przypadku niesprawiedliwego traktowania, dyskryminacji, przemocy, Korzystasz z pomocy prawników i związkowych ekspertów, Jesteś aktywny i możesz pomagać innym. Dołącz do nas! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: Frajerze bez ZZ za miske ryzu bys pracowal!!! 26.01.11, 20:45 Organizować się warto i trzeba: w zakłaach pracy w związki zawodowe, w związki branżowe samodzielnych podmiotów gospodarczych, które są szczegolnie źle reprezentowane /zwlaszcza małe/, w różne związki, zrzeszenia oraz stowarzyszenia celowe itp. Z tej wielości i różnorodności muszą się wyłaniać oraz jednoczyć solidne reprezentacje gospodarcze, społeczne i polityczne potrafiące stanąć na czele intersow społecznych i jednostek, szczególnie w brutalny sposób niszczonych. Należę do takich osób niszczonych przez aparat dawnej SB ulokowany w organach ścigania i wymiarze sprawiedliwości. Dzisiaj wymieniłem na forum z imienia i nazwiska prokuratorskiego lumpa Jana Jarosa oraz kuratorskiego figuranta dr Jakuba Jarosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Jaka praca taka płaca ? IP: *.147.69.103.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.01.11, 08:52 www.dziennikzachodni.pl/czestochowa/362476,w-czestochowie-lewica-zrobila-czystki-w-radach-nadzorczych,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ile Re: Jaka praca taka płaca ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.02.11, 13:53 Z pieniedzy przeznaczonych na pomoc spoleczną , aż 80 procent idzie na biurokracje, a tylko 20 proc na pomoc biednym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyyu Opieka IP: *.146.51.15.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.02.11, 16:47 To kto ma się opiekować ludżmi starszymi , niedołężnymi , mniej zaradnymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty ubol Partia strzela do robotników!!!!!!!!! IP: 213.158.217.* 20.02.11, 21:00 www.youtube.com/watch?v=-uR4pkAZSik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Koperski o MOPS kompromitacja IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 12:05 To co wygadywał pan Koperski wiceprezydent Częstochowy w telewizji orion na temta mopsu i samej pomocy społecznje to kompromitacja dla pana Matyjaszczyka. Kogo on wybrał sobie na zastępcę. Pan Koperski udowodnił że na tym stanowsiku znalazł się dzięki znajomością a nie fachowości posłuchajcie sami to się zagotujecie nie widomoc zy sie śmiac czy współczuc temu miastu i mopsowi tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=9634 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: levica Re: Koperski o MOPS - "śmy" IP: *.static.lovevps.com 25.01.12, 14:00 Koperski jesteś nędzą i rozpaczą miasta, tego miasta i częstochowskiego forum. Zmarł mężczyzna, który podpalił się w budynku MOPS-u Środa, 25 stycznia 2012, (10:44) Zmarł mężczyzna, który podpalił się w budynku Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Braniewie. 56-letni bezdomny miał poparzenia 3 stopnia na 80 proc. powierzchni ciała. Został wieczorem przewieziony do specjalistycznej kliniki leczenia oparzeń w Gryficach. Niestety, lekarzom nie udało się go uratować. Do incydentu odnieśli się politycy Do incydentu na konferencji prasowej w Sejmie odnieśli się politycy Ruchu Palikota. Poseł RP z Elbląga Wojciech Penkalski mówił, że po telefonie z informacją o zdarzeniu udał się do biura MOPS, gdzie byli już policjanci. - Poinformowano mnie, że bezdomny mieszkaniec miasta Braniewa dokonał samopodpalenia - relacjonował. Poseł dodał, że dwa tygodnie temu otrzymał informację o likwidacji domu dziennego pobytu dla bezdomnych w Braniewie. Według posła, bezdomnych poproszono o opuszczenie domu i przeniesienie się do baraku na cmentarzu komunalnym w mieście. - Ja w proteście i solidaryzując się z tym człowiekiem chciałbym jednoznacznie podkreślić, że nie chcę uczestniczyć w tworzeniu takiego państwa, być obywatelem (państwa), w którym podstawowe fundamentalne prawa człowieka są łamane i najbardziej potrzebująca grupa, czyli bezdomni, nie mają opieki ze strony państwa - oświadczył. Apel do premiera Donalda Tuska Poseł Tomasz Makowski apelował zaś do premiera Donalda Tuska o wprowadzenie "jak najszybszych, radykalnych zmian, zwłaszcza w budżecie i gospodarce kraju". Posłanka Zofia Popiołek zwróciła natomiast uwagę, że "w tegorocznym budżecie rząd przeznaczył na pomoc dla bezdomnych 5 mln zł przy liczbie szacunkowej osób bezdomnych 40 tysięcy". Według niej jest to "po prostu suma chyba śmieszna dla każdego". Kierownictwo MOPS w Braniewie nie udziela informacji dziennikarzom, ale kierownik MOPS-u ma wydać oświadczenie w tej sprawie. Re: ile kosztują Częstochowę najemni prezydenci? To jest bardzo ekscytujące pytanie: jakie są koszty tych najemników prezydentów i członków ran nadzorczych spółek municypalnych, nie wyłączając najemnych członków z Warsiawy. Jaka jest stopa zwrotu tych kosztów wliczając puste przeloty, poranne rozruchy, usprawiedliwione nieobecności, spóźnienia, realny czas pracy pomniejszony o dojazdy i przejazdy, apanaże, diety, delegacje studyje, podróże reprezerwatywne, czas roztwoniony na zjazdy, konferencje, zebrania, narady i zwyczajne wagary. Rachunek sumienia i bilans strat konieczny! forum.gazeta.pl/forum/w,55,132653741,132657731,Re_ile_kosztuja_Czestochowe_najemni_prezydenci_.html tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=9634 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABS Re: Pogotowie strajkowe w MOPS-ie IP: *.rev.masterkom.pl 24.01.12, 13:36 Zapraszam wszystkich częstochowian do zjednoczenia się! www.facebook.com/groups/niematyjaszczykowi/ Odpowiedz Link Zgłoś