Dodaj do ulubionych

W Częstochowie mało płacą

27.01.11, 22:17
Najbardziej opłacalna branża w Częstochowie to sektor teleinformatyczny ze średnią pensją 4250 zł. Na pracę w usługach lepiej się nie decydować, bo zarobki w niej wynoszą jedynie 2375 zł brutto.

Która firma w Cz-wie płaci te owe 2375 zł i te owe 4250 zł??? Jestem chętny, prosze o nazwę firmy!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: dms Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.play-internet.pl 27.01.11, 22:30
      Zgadzam sie z przedmówca! Po co wogole piszecie o TRW?! Tam wiekszosc ludzi ma ledwo ta srednia woj.slaskiego a nawet ponizej!! Zenada..
      • Gość: Na chlopski rozum Znajomosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 10:19
        Mimo, iz cytowany pan socjolog, mowi prawde, smutny fakt, ze na jego i wszystkich innych uczelniach, urzedach w miescie obowiazuje nepotyzm niespotykany w Warszawie, nie mowiac o krajach bardziej na zachod. Panie szanowny pracowniku naukowy: czy na waszej uczelni ktos slyszal o CV? Czy ludzie o tych samych powtarzajacych sie nazwiskach, ktorych zatrudniacie bez zadnych przejrzystych, spotykanych w cywilizowanych krajach zasad, potrafia robic badania naukowe, cos kreatywnego, maja wyniki? Mowiac 'kreatywnego' nie mam na mysli parzenia kawy, przechodzenia z pokoju do pokoju, i jedzenia ogromnej ilosci ciastek do tej zaparzonej kawy. Tak nie wyglada funkcjonowanie urzedow ani uczelni w krajach cywilizowanych.

Jezeli wyborcy nie wymoga na administracji, wladzach uczelni i urzedow, zatrudniania specjalistow, przejrzystosci konkursow, to beda mogli nadal sobie ponarzekac na forum, ze obsadzani sa ludzie, ktorzy nic nie potrafia zrobic dla miasta.

Zacznijmy od samej gory w tym miescie, niech kazdy postawi sobie pytanie za rok czasu: czy prezydent pozatrudnial specjalistow, czy ktos slyszal o ogloszeniach o prace i nadeslanych CV, czy sa to tylko znajomi znajomych? Ja rozumiem, ze widzac poziom spoleczenstwa, ktos to obejmuje wladze, moze miec przeswiadczenie, ze ludzie ktorzy przyklaskuja demogogom, partiom o egzotycznych nazwach jak Prawo i Sprawiedliwosc, ktorzy spedzili najlepsze lata swojego zycia w totalitarnym rezimie i tesknia do niego, ktorzy rozumieja ekonomie i polityke jako transfery spoleczne i tania ideologie, ktorzy jak widza umytego czlowieka z bialycm kolnierzykiem w telewizorze, to naturalnie reaguja agresja... mozna nabrac przeswiadczenia, ze jak zatrudni sie specjalistow, to ludzie momentalnie odwroca sie i w nastepnych wyborach zaglosuja na tego kto wiecej obieca, na wiekszego populiste.
        Tak to dziala w Polsce, Ukrainie, Tunezji, Egipcie.

Ale to jest droga do nikad dla SLD teraz w Czestochowie. I tak nie przetrwacie w kolejnych wyborach. Jedyna wasza szansa to wbrew temu, ze ludzie w malych miastach w Polsce nie lubia profesjonalizmu, to jednak uwierzcie mi wbrew sobie docenia osiagniecia. Przez 4 lata mozna sporo zrobic, miec wyniki. Szczegolnie, ze to mentalna pustynia, cokolwiek nie zrobicie beda wyniki, wystarczy nie zatrudniac ludzi, ktorych jedyna kwalifikacja jest to, ze potrafia obsluzyc Worda.
        • Gość: angrusz1 Re: Znajomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 13:37
          Do Na Chłopski Rozum :

Hmm, czy waść spojrzałeś na wątek o wynikach matur i o wynikach matur próbnych na tle województwa .

Czy ci wszyscy maturzyści głosują na PiS ?

Czy w ostatnich wyborach nie zdarzyło się, że to młodzi wyjątkowo gremialnie poszli do wyborów i zagłosowali na PO , bo uwierzyli w demagogiczne hasła o " Drugiej Irlandii " ?

Dlaczego spodziewasz się innych stosunków społecznych , jeśli mentalność maturzystów jest jak widać po wynikach - i tak jest od lat ?
          • Gość: Na chlopski rozum Do angrusz1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 20:35
            Nie znam wynikow matur, nie znam szczegolow polskiej polityki wewnetrznej, wrocilem z zagranicy i jedyne co widze, to poldziki kraj, gdzie:

- przechodzac przez pasy ryzykuje zyciem, kierowcy w Polsce nie potrafia zatrzymac sie na przejsciu dla pieszych (ciekawostka: to jest standard w Niemczech, Francji, UK, i reszcie cywilizowanego swiata),
            - jadac samochodem jestem czasem zmuszany do zjechania na pobocze (WTF..!?) bo kierowca jedzie pod prad (to sie zdaje sie nazywa w tym kraju 'wyprzedzanie na trzeciego'),
            - kultura starych ludzi, ktorzy zostali wychowani w rezimie totalitarnym i czasach junty wojskowej (m.in. general Jaruzelski mowiacy z telewizora), jest na zenujaco azjatyckim poziomie - nie zdazylo mi sie, zeby osoba ponizej 35 roku zycia nie respektowala kolejki w sklepie (taki zachodni szatanski wynalazek, sprawdza sie znakomicie w tych krajach..!),
            - cholota po wsiach robi smalec z psow i sie tym smaruja..(!?) - pod Klobuckiem pod Czestochowa na przyklad co bylo opisywane, maja rozne ciekawe przyslowia, ktore wzbogacaja ich wiedze o swiecie,
            - prezydent kraju, premier, na spotkaniach zagranica negocjuja pozycje kraju chyba na migi, (teraz wyjatkowo mamy cywilizowanych: prezesa banku centralnego, szefa dyplomacji i ministra finansow, ludzi ktorzy pelnili na swiecie funkcje), reszta to trzeci swiat, a PO to najbardziej cywilizowana partia w tym kraju, o reszcie partii..., powiedzmy ze potwierdzaja wszystkie stereotypy Polaka, z ktorych Niemcy i reszta swiata sie nabija, Law and Justice, Poland is the most important, League of Polish Families, Selfdefence (tak egzotycznie brzmia nazwy tych partii w zachodnich mediach).
            • Gość: rotflmao Re: Do angrusz1 IP: *.prenet.pl 28.01.11, 21:13
              albo też Civic Platform
            • Gość: angrusz1 Re: Do angrusz1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 06:39
              Do : Na Chłopski Rozum :

Hmm, ty coś napisałeś ale dlaczego zadedykowałeś angruszowi 1 ?

Twój post jest bardzo ogólny , a z moimi tezami łączy go tylko początkowe zdanie " nie znam wyników ..."

Może jednak , jesli " do angrusz1 " , to odniesiesz się do tego ,co ja napisałem , punkt po punkcie ?
      • Gość: wwwwww Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 10:33
        prawda jest taka. mam wyższe wykształcenie, skończyłem prawo na jednym z elitarnych uniwersytetów i aplikacje i musiałem wyjechać z tej dziury. Tylko liczą sie znjomości i kumoterstwo nic wiecej.
        Nie ma tu czego szukać lepiej wyjechać i mieć normalne życie i zarobki też adektwane do pracy.
        • Gość: Ktoś Małoważny Nic tylko wyjeżdżać... IP: *.51.57.114.tvksmp.pl 28.01.11, 10:44
          Nic tylko wyjeżdżać z tej zapyziałej dziury. Trochę szkoda, ale jak się czyta, że średnia pensja 4200zł...a ja nawet nie mam 1200zł... Może niemiecki rynek pracy mnie zechce.
          • Gość: angrusz1 Re: Nic tylko wyjeżdżać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 13:42
            Do Ktoś Małoważny :

Jeśli do tej średniej wliczysz dziesiątki tysięcy ( po 10 - 20 tys ) zarobków zarządów i innych znajomych królika to średnia wyjdzie wysoka ale zwykli ludzie zarabiają jak wspomniałeś .

To że ktoś jednak zarabia to świadczą piękne domy na obrzeżach miasta - z każdej strony , no i te samochody np porsche .
            • Gość: domalowazny Re: Nic tylko wyjeżdżać... IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.11, 15:39
              panie szaaanowny, jeszcze jestes jak nazwałeś w tej "dziurze"???:))) Toż to cię daaawno rozrywać powinni !!!Wszystkie kraje UE, już stoją po ciebie w kolejce!ŻENADA! A co zrobiłeś aby tę sytuację zmienić? Nic tylko piep... pajacu! Jak najszybciej stąd, i jak najdalej, wątpie żeby takiego prostaka w Niemczech zechcieli!!!
      • Gość: albin siwak Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.prenet.pl 28.01.11, 11:29
        A dobrze tak wieśniakom z Częstochowy.Obudzi was energie towarzysz Matyjaszczyk to sie weżniecie do roboty ,a nie będzie tylko krytykować .
        • Gość: doalbin Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.11, 15:41
          weZniemy:))) matole! Słownik w łapę, anie forum we łbie!
    • Gość: lolek Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.play-internet.pl 27.01.11, 22:40
      W tym mieście nie ma przedstawicielstw żadnych liczących,światowych czy chociaż europejskich marek.
      Nikt tu nie chce inwestować pieniędzy a ci którzy zdecydowali się na ten krok dają nisko opłacaną pracę.
      Sektor usług to minimum,ale i postrzeganie rynku częstochowskiego jako tego drugiej kategorii,bo i klient jest mniej bogaty.
      Spójrzmy na zwykłe przykłady z brzegu.
      Galeria handlowa, z założenia ostoja jakiegoś tam poziomu konsumenckiego, oferująca znane marki, oferuje asortyment gorszy niż w takich miastach jak Katowice, Wrocław, Kraków czy Warszawa.O czymś to świadczy.
      Oczywiście mówimy o trywialnym przykładzie,ale to konsument jest kołem napędowym gospodarki
    • Gość: smut Dalej w wyborach wybierajcie polityków a nie IP: 193.138.241.* 27.01.11, 22:56
      samorządowców to będzie jeszcze lepiej ... oni będą sobie politykować a miasto powili, do upadku, na margines ...

cztery lata temu wybyłem do warszawy za pracą, były docinki znajomych, złorzeczenia zawistników ... z miesiąc odbieram klucze do mieszkania, trzy pokoje, na mokotowie, nowe, oczywiście częściowo kredytowane, ale ... patrząc po znajomych którzy odradzali wyjazd, oni mają dzisiaj dużo mniej,

a warszawa nie jest złym miastem, tylko ktoś zazdrosny i obłudny opisuje to miasto jako brzydkie, złe, wrogie ... oczywiście, ma swoje minusy, ale więcej tych minusów jest na obecną chwilę w częstochowie, i patrząc na tempo zmian przepaść się powiększa drastycznie,
      • Gość: Usługobiorca Re: Dalej w wyborach wybierajcie polityków a nie IP: *.alfanet24.pl 27.01.11, 23:06
        Dorota co Ty chrzanisz! "Na pracę w usługach lepiej się nie decydować, bo zarobki w niej wynoszą jedynie 2375 zł brutto."

Gdyby taka płaca była faktycznie w usługach i handlu, to ludzie zabijaliby sie o posady za ladą sklepową , a rzeczywistosc jest taka, ze w usługach placą co najwyzej 5-7 zl.

Wiec ja też chce nazwe firm, ktore placa te 2300 zl w usługach!!! :))))
      • Gość: Pewien Pan Re: Dalej w wyborach wybierajcie polityków a nie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.01.11, 07:26
        Gdzie na Mokotowie kupiłeś mieszkanie 3 pokojowe tylko częściowo kredytowane? :-) Pytam serio, bo też przymierzam się do zakupu, ale 14k za metr to mi się średnio uśmiecha. Powiedzmy, że 10 k za metr to jeszcze może być.

PS: Też wyjechałem z Częstochowy. W Warszawie od dwóch lat. Polecam ambitnym ewakuacje do większych miast. W Częstochowie nie ma przyszłości...
        • Gość: smut Re: Dalej w wyborach wybierajcie polityków a nie IP: 193.138.241.* 28.01.11, 11:51
          Częściowo kredytowane ... chodziło mi o to że miałem spory wkład własny i tylko częściowo kredytowałem sobie mieszkanko :)

Niestety nawet ta część kredytowana starczyła by na kupno mieszkania w Częstochowie ... mieszkania w Warszawie do najtańszych nie należą, ale za to szansa kupna sobie nowego tam jest dużo większa niż tutaj ... w sensie zarobić na nie, w sensie mieć na spłatę kredytu i normalne życie ...

Smutne też jest to że bank w którym załatwiałem kredyt w Częstochowie jakoś "średnio" przykładał się do tematu, a w oddziale tego samego banku w Warszawie sprawy szły zupełnie inaczej ...

Każde nowo budowane osiedle ma listy rezerwowe ... takie na wypadek gdyby ktoś rezygnował ... ja się koło takiej listy kręciłem i jak zrezygnowało kilka osób to żeby te mieszkania nie wisiały to metr trochę niżej poszedł, no ale biegania trochę było koło tego ...

Teraz zapłaciłbym jeszcze mniej, bo mieszkanka w dół, może w ogłoszeniach tego nie widać, ale jak popytasz i się pokręcisz ...

Lubię ten widok kiedy wjeżdżasz do miasta i widzisz jak się ładnie wszystko buduje i zmienia ... no i dobrze mieć w pobliżu mokotowskie pola :):)

• Gość: "warszawiak" Re: Dalej w wyborach wybierajcie polityków a nie IP: 178.73.49.* 28.01.11, 20:12
            A ja bym chciał wrócić , nawet za połowę tej pensji którą mam w Warszawie , ale tu nawet tego nie ma.
            • Gość: informatyk z wroc. Re: Dalej w wyborach wybierajcie polityków a nie IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 21:43
              Ja tez bym chetnie wrocil, ale w Czwie nawet polowe ciezko dostac tego co we Wroclawiu, a juz nie mowie o jakimkolwiek wyborze w branzy(hi TRW).
              • Gość: Pewien Pan Re: Dalej w wyborach wybierajcie polityków a nie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.01.11, 22:52
                Ja nawet o tym nie myślę... Moje średnie zarobki były 5 razy wyższe niż średnie w Częstochowie. Warszawa to perspektywy i kontakty. Od kilku miesięcy mam swoją firmę i średnia jeszcze podskoczyła. W Częstochowie mógłbym tak zarabiać tylko wykorzystując innych i płacąc im głodowe pensje, a u mnie w firmie inżynierowie nie schodzą poniżej 7k na rękę.

Zamiast tego kredytu na mieszkanie zdecydowałem się na działkę i dom pod Wawką za swoje (tzn jeszcze trochę na ten dom poczekam) ;-)
    • Gość: Kolimorot Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.rev.masterkom.pl 27.01.11, 23:06
      2375 zł brutto - za takie pieniądze to nie jeden by chciał pracować w częstochowie, i nie mówiłby na to "jedynie" ale i"aż"
      • Gość: Uslugobiorca Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.alfanet24.pl 27.01.11, 23:09
        dokładnie, ale jak dziennikarze wyborczej zarabiają pewnie z troche wiecej niz te 2300, to dla nich jest to "jedyne" :)))
        • Gość: madmax Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 10:57

strzał w samą "10" !!!

ale i tak przykro. . .

• Gość: bebe Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.net.stream.pl 28.01.11, 10:23
        popieram, nigdy nie zarobiłam więcej niż 1600 zł ale to było 2 lata temu, przez ostatnie dwa lata u prywaciarza za 1300 i ew. 1000 jak miał zły humor, albo klient nie przesłał pieniędzy. tak juz jest w naszym środowisku, handel - nie zarobisz więcej iż 1300 zł zwłaszcza osoby w średnim wieku, młody też jest n ier odpowiedni bo nie kwalifikacji najlepiej przejść szkolenia (płatne ;)) no tak, ale skąd na nie wziąźć kase jak nikt nie chce dać ci pracy i tak w koło. dlatego ludzie decydują sie na pracę na czarno, ale to my nauczyliśmy "ich" tzw.pracodawców dziadostwa i tak juz poszło...

PS. ja też poszukuję pracy za min 1500 bo takie powinny być zarobki minimalne (oczywiście na ręke).
    • Gość: yoł Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.54.171.63.tvksmp.pl 27.01.11, 23:14
      Dużo prawdy w tym artykule jest zawarte , Częstochowa będzie prowicją ze stażejącymi się mieszkańcami , pracowali nad tym politycy od 89 .
      Może nie doczytałem ale mowa w artykule o netto , w każdym razie moje zarobki w tym mieście nawet tych nieszczesnych usług nie osiągają , przykra sprawa . Szukania lepszej pracy dla siebie i swojej 2 połówkidoprowadziło nas do decyzji
      wyjazdu w przeciągu 2 lat lecz przerażające jest to , że już teraz jak myśle o powrocie to cały czas mi się mieni wizja - czy tutaj jest wracac do czegoś ?
      • Gość: Prawda w oczy kole Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 23:21
        A ile byście chcieli Państwo zarabiać na takiej wsi jak ta? Tutaj to normalne. Bida i nyndzą. Ogólnie bryndza.
        • Gość: abc Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.11, 15:47
          Następny"myjastowy"pewnie z pierdołowa!:)))
    • sceptyk2009 W Częstochowie mało płacą 27.01.11, 23:22
      ...a MOPS-ie zarabiają tylko o 250,-mniej niż średnia w usługach,
      1550,-netto to jest ok.2130,-brutto
      • Gość: REALista Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 23:38
        Dla mnie to bzdury!!!
        Placa 3000 czy 4000 tys zl.
        Chyba na koleii w Enionie czy w budzetówce.
        U prywaciarza to 1000 lub 1100 zl miesiecznie na czarno plus ciągłe sluchanie biadolenia.
        Ile placa w TRW ? oczywiscie w agencji prosze napiszcie niech sie ludziom otworza oczy!
        • Gość: ~ Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.net.stream.pl 27.01.11, 23:49
          Spoko loko moi Państwo
          Na całe szczęście jest już ktoś kto "obudzi energię Częstochowy"
          We mnie już obudził, bo mnie jasny szlak bierze jak czytam te brednie 2300zł gdzie tyle dają?
        • marillion73 Statystyki? Śmiechu warte 28.01.11, 01:20
          Średnia? Dyrektorzy, prezesi itp. zarabiają po 10000, a nawet 100 000 (zależy od firmy) i więcej. Teraz weźcie takiego co zarabia 10000 zł i 10 osób (rzeczywistość) która zarabia po 1000 zł. Jaka średnia wychodzi? 1818 zł.! I tak te chore statystki pokazują kłamstwa. Wygląda na to że żyć i nie umierać! Większość ludzi żyje za żebracze pieniądze.
          • Gość: more Re: Statystyka to piękna dziedzina wiedzy... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.01.11, 13:27
            Szanowny marillion73,
            to nie jest tak jak piszesz, że "te chore statystki pokazują kłamstwa"... to ci co manipulują danymi i ci którzy tego nie rozumieją są sobie winni - statystyka opisowa to piękna, trudna ale jakże użyteczna nauka... wiele wyjaśnia tylko trzeba umieć z niej korzystać i nie dać się zmanipulować tym, którzy wykorzystują ją do niecnych celów, a nie opisu rzeczywistości (zjawisk masowych), wniosków i uogólnień.
            W danych dotyczących wynagrodzeń - jeśli ktoś miałby dane wszystkich zarabiających, GUS publikuje dane o wynagrodzeniach tylko w firmach powyżej 9 zatrudnionych - to dla pełni obrazu, należałoby podać obok średniej arytmetycznej wynagrodzeń, co najmniej wartość tzw. mediany (wartość środkowa, powyżej i poniżej której znajduje się równa liczba wyników), zazwyczaj niższej od średniej arytmetycznej, bo kominy płacowe windują średnią, a także wartości tzw. dolnego i górnego kwartyla - wtedy wiedzielibyśmy dokładniej jakie wynagrodzenia uzyskuje dolne - najniżej zarabiające 25% populacji zatrudnionych i górne 25% - najwięcej zarabiająca grupa. Czyli wiedzielibyśmy dostatecznie dużo by móc rzeczowo dyskutować - podane tu średnie arytmetyczne mówią niewiele, a dla słabo zorientowanych wręcz mogą zniekształcać obraz wysokości wynagrodzeń.
      • Gość: do sceptyk2009 Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 17:32
        MOPS zarabia akurat bardzo dobrze netto 2900zł!, ostatnio publikował Biernacki w tygodniku "Poniedziałek" zarobki urzędników MOPS, według artykułu powinno ich być 200 a jest ponad 500 i jeszcze chcą podwyżek!. Czy ktoś z doktoratem tyle zarabia w Częstochowie?
        • Gość: howdy Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 18:14
          jezeli to brutto to prawie wszyscy.
    • mirage75 Model czestochowski 28.01.11, 01:13
      Najlepiej placa w Galerii Jurajskiej i czestochowskim IKEA.

Czestochowski zmysl do sciagania inwestorow siegnal zenitu.
      Pamietny prezydent i jego wspaniali doradcy doprowadzili do wysypu inwestycji....ale w innych osrodkach miejskich i dlatego mieszkancy chociazby Radomska dziekuja im za to serdecznie.

Taka jest wlasnie ta nasza goscinnosc,ktora odzwierciedla sie mizeria zarobkow w podobnych statystykach.
      A przeciez wszyscy dobrze wiedza ze rzeczywistosc jest duzo gorsza niz przedstawiono..

Tutaj problem jest tak szeroki,ze czestochowskim urzednikom odpowiedzialnym za jego rozwiazanie po prostu braklo horyzontu by go objac.
      W innych rozwijajacych sie miastach rozwiaznie podaje sie na deserowym talerzu.
      I dlatego nie widze zadnej najmniejszej szansy by wyjsc z tej zastanej sytuacji bez jakosciowej i strukturalnej zmiany w mentalnosci i efektywnosci zarzadzania zasobami miasta.

I to powinien sobie gleboko wziasc do zastanowienia mlody prezydent Matyjaszczyk.
      Jezeli nic nie zrobi by zastopowac degrangolade mocno nadwyrezonych przez T.W nastrojow wsrod mieszkancow, jego przypuszczalna apatia i brak checi do dzialania moze go slono kosztowac.

• Gość: angrusz1 Re: Model czestochowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 13:54
        Do mirage75 :

Inwestycje przychodzą tam , same przychodzą , gdzie są dobre warunki .

Jednym z tych warunków jest dobrze wykształcona nie roszczeniowa i tania siła robocza .

Spójrz waść na wyniki matur i to o czymś mówi : to tak jest wykształcona siła robocza .
        A po wpisach tutaj widać jak roszczeniowa .

Należy się spodziewać, że będzie gorzej , kiedy rząd będzie zmuszony do zaciskania pasa a kasa unijna się skończy .
        W mieście pozostaną głównie byli pracownicy zakładów włókienniczych - obecnie biedni emeryci . I taka jest ich siła nabywcza . No ale pewne usługi się rozwiną : opieka nad obłożnie chorymi .
    • Gość: myszka a po co inwestycje? grunt, że mamy IP: *.apus-net.pl 28.01.11, 06:58
      Jasną Górę :)
      • mikolaj862 Re: a po co inwestycje? grunt, że mamy 28.01.11, 09:58
        Pod którą przychodzą ciemne rozmodlone doły
    • Gość: drong Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 10:30
      Pojeb... demagodzy, jak "myszka" i "mikołaj" - nie ważne o czym mowa i na jaki temat - oni swoje!
      Ale ja nie o tym.
      Te badania to KŁAMSTWO i OSZUSTWO, bo bada się ludzi NIE ROZDZIELAJĄC WARSTW SPOŁECZNYCH.
      Wyniki są następujące
      Powinno się podać co najmniej trzy UŚREDNIONE wyniki:
      1. Najwięcej zarabiający (ok. 8% ogółu pracujących) - 24 000 zł
      2. Średnio zarabiający (31% jw.) - 5 250 zł
      3. Nisko zarabiający: (61% jw.) - 1 150 zł
      [ na podstawie badań "SR-club Polska" 2010 r]
      • Gość: madmax Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.11, 11:07
        ano właśnie !

manipulować statystyką potrafią dziś nawet gimnazjaliści . . .

To nie żarty . Nasza łódka nabiera wody i jak nowy prezydent nie popisze się skutecznym działaniem , . . . . pójdzie na dno .

Likwidacja województwa to był "gwóźdż do trumny Czewy", przy całkowitej bierności Wrony i niestety większości naszych politycznych elit.

"Gospodarka głupku !" taki napis miał na ścianie Bill Clinton w Gabinecie Owalnym przez cały czas swej prezydentury.

Wyciągajcie wnioski , albo gińcie !

• medalik0484 W Częstochowie mało płacą 28.01.11, 10:54
      U prywaciarza rejestracja na najniższą krajową a inne pieniądze do ręki 1300 max te wyliczenia średnich zarobków fikcja. Kolega w TRW z agencji 1400 zł netto ISD HUTA coraz mniej ludzi bo wysprzedają wydziały np. Rurownia 540 ludzi mniej najlepiej zarabiają z pracowników fizycznych hutnicy "pakietowca" ze stażem 30 do 45 lat pracują od 15 roku życia "jak oni wytrzymali tyle lat w takich warunkach szkodliwych" mają wszystkie dodatki na które zapracowali tyle lat 3500 tyś brutto a pracownik z 4 letnim stażem 2200 brutto po odliczeniu składek to 1500 netto. Zero szan na podwyżkę pensji Czy to dużo?????? Przypominam że to przemysł ciężki wypadki zdarzają się często i to śmiertelne. Napiszcie opinie
      • Gość: gość Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.apus-net.pl 28.01.11, 11:06
        uciekać uciekać, a co mają zrobić Ci co mają tu rodziny? uciekać z nimi, za co? za 1300zł uciec do warszawy? władze miasta powinny przeczytać ten wątek
    • Gość: more Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.01.11, 11:04
      Czytam: "Niestety, Częstochowa nie miała ostatnio wielkich sukcesów w rozwijaniu gospodarki, lokalny biznes nie mógł liczyć na nadmiar wsparcia ze strony władz. Żebyśmy mogli dogonić miasta z zarobkowej czołówki, potrzebne są przede wszystkim radykalna zmiana polityki dotyczącej gospodarki w naszym regionie i stworzenie dla zdolnych, wykształconych ludzi korzystnych warunków do pozostawania w Częstochowie" - ależ Pani z Loży BCC, Katarzyna Woszczyna, się wysiliła i poczęstowała nas komunałem - "radykalna zmiana polityki dotyczącej gospodarki" - i co to miałoby oznaczać dla administracji samorządu miasta, w obowiązującym porządku prawnym dotyczącym choćby pomocy publicznej, jakieś konkrety?
      Pytania pomocnicze:
      - co robiła i robi Agencja Rozwoju Regionalnego na polu efektywnego wspierania przedsiębiorczości i "przyciągania " do miasta inwestorów? Jakie ma konkretne efekty?
      - jakie ma efekty Biuro Obsługi Inwestora - oprócz nowej bajki o aquaparku i Ikei?
      - jakimi efektami swej pracy może pochwalić się Rada Gospodarcza przy prezydentach Miasta, oprócz pierdzenia w stołki, bo to widać i czuć...
      A przecież jest jeszcze jakiś Park Przemysłowy?, fundusze poręczeniowe i inne instytucje otoczenia biznesu...
      Czy Loża BCC czy inne lokalne lewiatany przedstawiły jakiś koncept usuwania lokalnych barier (jakich?) dla rozkwitu częstochowskiej gospodarki? Nie znam, nie czytałem... chodzę po tych stronkach tych naszych organizacji, a tam puchy, kaszana, samozadowolenie...
      Żeby nie było nieporozumień doceniam działalność tych organizacji na poziomie krajowym (raporty, opinie, stanowiska...), nie widzę praktycznego konkretu na poziomie lokalnym.

Potencjalni inwestorzy dobrze wiedzą gdzie się "opłaca" inwestować, badają i znają dobrze lokalne rynki, klimaty i walory/atrakcje jakie oferują polskie miasta i mniejsze gminy i konsekwentnie realizują swoje globalne strategie ekspansji...
      Poważni inwestorzy boja się jak ognia negatywnych klimatów gospodarczych, braku stabilności politycznej, niepokojów społecznych (referenda, zapowiedź kolejnego), braku wysokiej klasy pracowników... etc. A poza tym mają tyle konkurencyjnych miast do lokalizacji swoich przedsięwzięć (Wrocław, Trójmiasto, Poznań, Kraków, Bielsko-Biała...) miast "wygrywających" - atrakcyjniejszych od naszego folwarku pod każdym względem...
      Czy możemy przyciągnąć do naszego miasta np. jakieś centrum usług biznesowych (sektor usług BPO/SSC - branża dynamicznie rozwijająca się od 8 lat również w Polsce)... wątpię?
      Czy możemy przyciągnąć do naszego miasta inwestorów w branży przemysłów kreatywnych (teleinformatyka, media i inne przemysły kultury)?
      Czy skazani jesteśmy na peryferyjny "rezerwuar" co najwyżej taniej siły roboczej w tradycyjnych przemysłach (stalownie, walcownie, koksownie, huty szkła, szwalnie, "galanteria" motoryzacyjna...)?

To pytania otwarte - nie ma mądrych...

Decyzje lokalizacyjne inwestorów, na których nam powinno zależeć, zmieniających wizerunek gospodarki miasta na postindustrialny, są wynikiem splotu tak wielu okoliczności, że trudno coś tu racjonalnie przewidywać, kapitał inwestycyjny idzie kędy chce i kiedy chce...
      Jedno jest poza dyskusją, tylko miasta oferujące atrakcyjne warunki życia, dynamiczne i samodzielne, z reputacją miast dobrze zarządzanych, mają szanse (tyko szanse) na zainteresowanie przez nowych inwestorów... nowych mieszkańców, turystów, studentów...
      I tu jest pole do popisu dla władz i administracji samorządowej, a mówienie, że samorząd zajmie się gospodarką lokalną to albo wynik ignorancji albo zwyczajne bezrefleksyjne pieprzenie trzy po trzy. Samorząd niech się zajmie sobą i niech wykonuje jak najlepiej zadania mu przypisane, a gospodarkę zostawi fachowcom-przedsiębiorcom. Oferta terenów inwestycyjnych i ich promocja tak, system lokalnych zachęt (stawki i ulgi podatku od nieruchomości) tak, sprawna administracja (Urząd-przedsiębiorca) tak i niewiele więcej.

Jedni opowiadają bajki o gospodarce lokalnej - zwłaszcza w kampaniach wyborczych - inni liczą na cuda (duch święty wieje kędy chce...), a inwestorzy wiedzą swoje...a koniunktura zmienną jest - i na razie omijają nasze miasto - nawet IKEA nie cieszy, skoro właściciel okazał się takim pazernym, nieprzyzwoicie bogatym Szwedem i, mówią, niezłym krętaczem.

• Gość: do more Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 21:36
        Zgadzam się z tobą! Tyle instytucji niby do pomagania bezrobotnym i co?i nic!
    • Gość: gość111 Re: W Częstochowie mało płacą IP: 212.87.244.* 28.01.11, 17:19
      No właśnie - proszę napisać gdzie się tak dobrze zarabia??? na tą chwilę poszukuję pracy i -pomimo mojego młodego wieku, bogatego doświadczenia zawodowego i wyższego wykształcenia- otrzymuję tylko propozycje pracy za 1200 netto!!! porażka na całej linii; jak mam za to utrzymać rodzinę? jak żyć z takiej pensji ??? pracodawcy powinni się wstydzić za takie stawki; ja już nie wierzę w ten kraj i te obietnice lepszego życia- najlepiej żyje się tym, którzy kradną i oszukują-uczciwy może co najwyżej zdechnąć z głodu, ale podatki i ZUS musi mieć opłacone, bo komornik go ścignie! no po prostu szkoda gadać!!!!
    • anula25 W Częstochowie mało płacą 28.01.11, 17:37
      prawda mało płacą i płacić tak będą . Wiele tu mądrych przedmówców napisało w czym jest rzecz : brak programu rozwoju gospodarczego ,inwestycji czy też dużych pracodawców etc. Można by wyliczać bez końca a problem jest . Wszyscy wiemy że na naszym rynku pracy królują przedsiębiorcy tak zwany mały biznes . Ci też pracodawcy mają swoje częstochowskie zasady zatrudniania wszystkich na najniższą pensje i nie jest to umotywowane wynikami finansowymi firmy tylko u nas "tak wszyscy zatrudniają" . No niby po co miał by dać więcej jak i tak wszyscy pracują . Cała Częstochowa nie ma wyjścia , obawa i lęk przed utratą pracy jest tak wielka że paraliżuje pracownika i trwa to latami. A w tym czasie przedsiębiorca rośnie w siłę i pewnie mógłby dać więcej ...ale po co jak wszyscy znajomi prowadzący działalności też więcej nie płacą . Pewnie znajdzie się tu na tym forum wielu którzy będą płakać jak to im się źle wiedzie w biznesie ( od 15 lat) i co roku coraz gorzej i chyba zamknie
      itd. Sama pracowałam u wielu i wiem jedno że rośnie kupka zawsze tylko po jednej stronie a dlaczego bo w Częstochowie tak jest i będzie !!
      • Gość: codzienny Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.szymanowskiego.trustnet.pl 28.01.11, 17:57
        K.....a, a się dzisiaj dowiedziałem że zostałem ojcem! Dreszcze mnie po plecach przeszły jak czytałem te komentarze, ale wyjście jest jedno- wyjechać, znalezc dla Siebie inne,lepsze miejsce i tyle w temacie!!! Mieszkałem w różnych miejscach i było lepiej tu, gorzej tam...ale wróciłem i pracuje za średnio 2500 po dziesięć godzin dziennie, co drugą sobotę w chemii bez szkodliwego, mleka itd.... pytacie po co?! bo tak wybrałem i Wam także radzę wybrać bo w/w poprzedniczka już napisała, tutaj tak jest i inaczej nie będzie!!!
        • Gość: xxxx Re: W Częstochowie mało płacą IP: 195.189.54.* 28.01.11, 18:09
          'własnie się dowiedziałem że zostałem ojcem" jak to brzmi co innego "że zostane" ale dowiedzieć się po fakcie
          • Gość: codzienny Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.szymanowskiego.trustnet.pl 28.01.11, 18:26
            hahahaha.... przeoczenie z wiadomego powodu... nie ważne!
            • Gość: kika Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.net.stream.pl 28.01.11, 18:47
              Aj tam aj tam za niedługo wyjedzie sporo osób do niemiec i się wyrówna, za 2000 zł to bym nie robiła nic oprócz przeglądania internetu w pracy :) głowy do góry, kto szuka ten znajdzie a czy koniecznie w Częstochowie - NIE.
    • Gość: anonim Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.net.stream.pl 28.01.11, 18:44
      1380 brutto...czyli 900 na rękę i 600 premii - oto realia Częstochowy...
      • Gość: as Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.alfanet24.pl 28.01.11, 19:15
        Tylko pensja z publicznych pieniedzy jest w czestochowie w miarę choć kokosów nie ma + 13 tka
        • Gość: Bunia Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 19:24
          Powiem tak ... ja zarabiam miesięcznie niecały tysiąc zł. co jest dla mnie bardzo zenujące ,ale nie mam innego wyjscia bo sie cieszę że mam pracę.Mój szef(który jeździ nowym BMW) mnie jeszcze straszy że firmę zlikwiduje i ją przeniesie do Chin bo mu sie bedzie bardziej opłacac ; no i co mam zrobic skoro wszyscy w Cz-wie maja takie same zarobki.
          Poprostu przykro :(
          • Gość: rotflmao Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.prenet.pl 28.01.11, 19:54
            to mu powiedz zeby wypie...l do chin, jednego debila mniej w polsce bedzie
            • Gość: do rotflmao Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.play-internet.pl 28.01.11, 21:27
              Umiesz pisać -umiesz mówić to temu szefowi możesz powiedzieć co potrafisz i co myślisz.
              • Gość: xxx Re: W Częstochowie mało płacą ???? IP: *.147.69.103.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.01.11, 08:42
                www.dziennikzachodni.pl/czestochowa/362476,w-czestochowie-lewica-zrobila-czystki-w-radach-nadzorczych,id,t.html
          • Gość: DDD Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.11, 16:52
            Nie bój się .... Bma na krechę i pewnie po znajomości wykredytowania ... normalnie jeżdziłby 18-letnim passatem :))) To jest prawda o większości tzw. "biznesmenów"
            • Gość: miki Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 16:17
              Panowie jak wygląda sprawa zarobków w branży motoryzacyjnej (mechanicy , diagności)?
    • Gość: krzys Budzimy energię Częstochowy IP: *.play-internet.pl 28.01.11, 23:28
      Na początek zwalniamy wszystkich jak leci i niech nikt nie ściemnia,że każdy przypadek zwolnień w budżetówce był rozpatrywany indywidualnie
      Później ściągamy kolesi ze Śląska,co by ogarnąć korytko i nadal udajemy,że można obudzić energię Częstochowy. Tylko nie da się tak naprawdę zrobić coś z niczego. To miasto to pasmo nieszczęść zarządzane przez kolejnych sołtysów, zrzutów z prowincji.
      Wrona ze Szczecina, Matyjajszczyk z prawdziwego zadu..a z Radomska...
      • Gość: Drzysław Re: Budzimy energię Częstochowy IP: 216.104.38.* 29.01.11, 05:47
        Prawdziwy wypierdziany prezydent z zadupia z autentycznym błaznem z Poczesnej.
        • Gość: e rolnicy zawsze pcha sie do wladzy zeby w polu nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 08:54
          siedziec
          • Gość: Czestochowianin Re: rolnicy zawsze pcha sie do wladzy zeby w polu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.11, 10:19
            Buzek dziekujemy ci za likwidacje wojewodztwa.Mieszkancy Czestochowy
      • Gość: pro rock Re: Budzimy energię Częstochowy IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.11, 11:49
        Dopóki JG bedzie rządzic dopóty w Częstochowie bedzie zle. Przecież tutaj nawet biurowca nie można pobudować bo może zakłocić widok Mordoru...Im wiecej wież i ich strażników w naszym miescie tym gorzej dla nowoczesnosci, nauki, rozwoju, swiatlych rozumow, wzbogacenia obywateli itd.
        • the-only-bodzio Re: Budzimy energię Częstochowy 29.01.11, 22:11
          Jasna w niczym ci nie przeszkadza.Twój sokoli wzrok tam nie sięga.Czkawki już dostajesz od swojej wiary .I raz się podpisz po ludzku.Nasze władze z wyborów naszych tak robią.Był Tadzio Bogobojny i gó... było.Traz wybraliśmy wszechwładnych co chcą podatków z klasztoru.Skończy się na krzyku i zostanie prywata, trochę handlu i TRW.A reszta będzie zapylać za granice >Śwętego Miasta>.W poszukiwaniu życia i dobrobytu.Krzysiu wskoczyłeś na playa?
        • Gość: SZpec Re: Budzimy energię Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 11:25
          Do pro rock.
          Koleś za dużo czasu spedzasz przy grach komputerowych.
          Nawet juz twoj styl wyrażania zdradza uzaleznienie od kompa.
          Im wczesniej to zrozumiesz tym wieksza szansa na wyleczenie.
          • Gość: pro rock Re: Budzimy energię Częstochowy IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.11, 17:00
            Ha ha... slyszales może o terminach literackich takich jak metafora, porównanie... bylo kiedys na j. polskim w podstawówce, do tego można dołożyc troszeczke kina, lektury, wiedzy o świecie, otwartosci i wychodzi swobodna wypowiedz. Pozdrawiam.
    • piotrskorpion W Częstochowie mało płacą 29.01.11, 18:20
      Częstochowa jest bardzo specyficznym miastem. Dominuje duża ilość małych firm, słabo zaawansowanych technologicznie. Ale problemów jest więcej. Przede wszystkim pomysł władz wojewódzkich o całkowitm zmarginalizowaniu naszego miasta. Olbrzymie pieniądze na inwestycje są przeznaczane na okęg śląski, Zagłębie i południową część województwa.Nam pozostają niestety ochłapy. Nie mają zastosowania obietnice byłego premiera Buzka o szczególnym traktowaniu miast tracących status województwa podczas reformy terytorialnej. Ta reforma ulokowała nas zresztą w niewłaściwym miejscu. Inna sprawa, to fakt zatrudniania pracowników na czarno, bez konieczności ich urlopowania, opłacania ZUS-u, czy innych składek. W wielu małych firmach pracują ludzie z podczęstochowskich wsi, którzy przymykają oko nawet na opóźnienia wypłat wynagrodzeń, czy też minimum wykazywane w dokumentach. ZUS i podatki są wówczas niższe, a różnicę wypłaca się poza listą płac. I wszyscy są zadowoleni. A kontrole są tylko iluzoryczne. Byłem świadkiem, gdy w jednej z eirm szef części załogi polecił nie stawianie się następnego dnia w pracy ze względu na nieprzewidzianą kontrolę. Tylko pusty śmiech i żal tych ludzi. Ale oni żyją dniem dzisiejszym, nie myślą o przyszłości. A przecież bezrobocie jest przyczyną wielu patologii, depresji, w końcu chorób, za które i tak płaci Skarb Państwa z podatków pracujących. Dopóki takich decydentów będziemy mieli na szczeblu województwa, oraz nie zmienimy mentalności wielu zatrudnionych na czarno, lub za oficjalne minimum, niczego nie da się poprawić.
      • mateusz572 Re: W Częstochowie mało płacą 30.01.11, 17:37
        Mentalności raczej nie zmienimy.Zmienic możemy wysokośc podatków. Czym niższe podatki tym mniejsza szara strefa, a wpływy do budżetu niekoniecznie niższe.
        Oczywiście chodzi o podatki w wymiarze ogólnokrajowym i samorządowym.
        Niestety, idziemy w przeciwnym kierunku.
        Gospodarka kręci się dzięki ogromemu zastrzykowi pieniędzy z UE oraz zadłużaniu się państwa i samorządów.
        • Gość: angrusz1 Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 19:59
          Mateusz pisze :

" , a wpływy do budżetu niekoniecznie niższe. "

Owszem nie koniecznie, czyli nie zawsze , ale prawie zawsze .
          A jak Mateusz pisze dalej o polskiej gospodarce , to oznacza , że nie należy rezygnować z żadnych dochodów i ... owszem mocno ciąć wydatki .
          Rządzący może to i wiedzą ale boją się do tej rozsądnej zasady dostosować , bo wtedy zmienią się znacznie preferencje polityczne .
          No i boją się .

Ale prawdy tej boją się też powiedzieć i inni , a jakże i kandydaci na mężyków stanu .
          A przecież kiedyś przyjdzie koniec możliwości zadłużania się a i kasa unijna się skończy , chyba gdzieś około 2013 , bo Europa , bogata Europa straciła chęć bycia solidarną , zwłaszcza kiedy te kraje swoim obywatelom znacznie przykręcają śrubę .
        • Gość: Zyga Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 20:00
          Nie ma jak najniższa krajowa i 500 zeta w rękę. To jest rzeczywistość. Tylko Polsce .......
          • Gość: pracownik Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:43
            Co nowego przyniósł nowy rok? Bo wg mnie to tylko zwiększone bezrobocie i większe koszty utrzymania.....
            • Gość: do pracownika Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.play-internet.pl 02.03.11, 13:21
              Załlóż swoją firmę -chętnie przyjdę do ciebie do pracy aby zarobić lepsze pieniądze.
              • Gość: do pracodawcy Re: W Częstochowie mało płacą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 18:06
                ZAMKNIJ FIRMĘ I IDŻ DO PRACY DO KOGOŚ.
                • Gość: hooiwhite zniszczyli nas biali w kiecach z czarnym ptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 18:37
                  bo im województwo było nie na rękę, z preznego miasta wojewodzkiego zrobiono miescine typu klobuck, a nawet gorzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka