Dodaj do ulubionych

List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta

14.02.11, 20:38
Zasadniczo nie powinienem się odzywać z pewnych przyczyn, ale zabiorę głos:

Zauważmy, że wszystko to, to ciężka wytężona praca najbliższych współpracowników Prezydenta. Nawet kit o braku przyłączy (opracowany przez któregoś satelitę). Do tego wszystkiego należałoby przytoczyć moją prywatną korespondencję z Panem Markiem Baltem w sprawie publicznej, który mistrzem dyplomacji to nigdy nie zostanie i mamy obraz ekipy Prezydenta. I kto obrywa? Ekipa zwana już tu "gabinetem"? Nie. Sam Prezydent. Nie chcę prowadzić korespondencji lub wymiany za pośrednictwem forum, czy mediów, ale publicznie zapytam:
"Czy już nie czas na opie...?"
Pamiętam z dawnych czasów, że po podobnych wtopach zbierał ekipę, której członkiem byłem i mówił: "Panowie! Tak się k... nie robi!". I to [nam] wystarczyło. Więcej nierozwagi nie było. A co tu się dzieje? Panowie - to też moje miasto, ja tu mieszkam! Zacznijcie gospodarować, nie gospodażyć.

Kto tym razem ma tak zapytać?
Obserwuj wątek
    • Gość: nabity Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.pl 14.02.11, 20:59
      Nie chce mi sie o tym gadać. Całe to SLD jest żenujące
      • Gość: :-( Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 22:01
        kazdy kto przeczytał wywiad z panem Marszałkiem wiceprezydentem Matyjszczyka mówi tylko: kompromitacja, to nieprawdopodobne by Częstochowa rzadzili dzis tacy ludzie, na dokładkę mamy dwóch wiceprezydentów z poza Czestochowy to ewenement i eksperyment na zywym ciele Częstoichowy. to boli.
        A TO WSZYSTKO JEST WŁASNIE DZIEŁEM MATYJASZCZYKA.
        • Gość: ckm Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.11, 12:56
          dlaczego tylko 6 zamiast 20 jak naliczyłem
        • Gość: tow.szmaciak Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.prenet.pl 15.02.11, 13:26
          Czerwona Częstochowa wybrała sobie prezydenta i niech sobie rżadzi .Niedługo i tak ją zaorają
          • Gość: Komuch Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.prenet.pl 15.02.11, 15:26
            Od wyborów Matyjaszczyka nie pojawia się na forum ta mała gnida emeryt z mpk.W tym czerwonym pejzarzu jest brak.
            • dektaa Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 17:28
              No Kulawik grzbiecie i po co ci to było?Strzeliłeś sobie tylko samobója tym gównem które napisałeś.A tak przy okazji to nasz rudy Maciaszczyku jeśli to czytasz to wez się w garść i łataj dziury w drogach naszego wielkiego miasta ,bo za niedługo dojdziemy do paranoi i trza będzie stwierdzić że za Tadka jednak było lepiej.
    • Gość: bik Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.2.10.25.tvksmp.pl 14.02.11, 21:04

1. Wiceprezydent Częstochowy Jarosław Marszałek powiedział podobno „dziennikarze to hieny, które szukają krwi, potu i spermy!”

A mój pra,pra,pra..... dziadek PODOBNO walczył pod Grunwaldem. Wychodzi rzetelność redakcji częstochowskiej GW. I tyle w temacie. A co do Marszałka Województwa to trzeba tępić to całe hanyskie gniazdo, które NIESTETY ma wpływ na nasze miasto
      • Gość: Ania Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.alfanet24.pl 14.02.11, 21:14
        Gość portalu: bik napisał(a):

>
        > 1. Wiceprezydent Częstochowy Jarosław Marszałek powiedział podobno „dzien
        > nikarze to hieny, które szukają krwi, potu i spermy!”
        >
        > A mój pra,pra,pra..... dziadek PODOBNO walczył pod Grunwaldem. Wychodzi rzeteln
        > ość redakcji częstochowskiej GW.

extrapolska.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=8505:pokaz-niekompetencji&catid=218:dzie-z-extra&Itemid=334
        To co, mówisz, że dziadek walczył pod Grunwaldem???
      • Gość: sss Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 21:16
        Nie odwracaj kota do góry ogonem czerwony kolego prezydenta (przez małe "p" rzecz jasna)
    • uzi_uziel List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 14.02.11, 21:14
      "Poniedziałek" jest dla GW synonimem tego, co w Częstochowie najgorsze, ale kiedy trzeba dowalić Matyjaszczykowi, można się na niego powoływać. Niesmaczna hipokryzja, a i styl coraz bliższy "Poniedziałkowi". Przeciweństwa się ponoć przyciągają.
      • Gość: gość Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.net.stream.pl 14.02.11, 21:44
        Zamknij gębę i zacznij coś robić jak Ci źle...najlepiej jest najeżdżać na tych co robią i nastawiają tyłek byś Ty miał lepiej. Marszałek dał ciała, więc niech się teraz tłumaczy...
      • Gość: d Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 12:06
        tak
    • nuovo11 czy była choć 1 wpadka "szczekaczki" 14.02.11, 21:43
      -racja o dziennikarzach co to za mendy i pijawki które się za takowych uważają
      -Leszek nie umie robic polityki, dobrze zrobia mu długie wczasy, MA KASĘ
      -GW należy zamknąć - to z... dyletanci jak i inni dziennikarze kreatywni zamiast obiektywni
      -Aleja może być taka lub inna ale skoro marszałek...
      -czestochowie trzeba rewolucji personalnej, bez pozbycia sie tych starych ramoli i pierdzieli od nic-nie-robienia co tu można zrobić
      -panie prezydencie pora na oświecony zamordyzm - POMOGĘ!!!!!!!
    • elohim88 List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 14.02.11, 21:53
      Straszne wpadki. Czy w ich wyniku straciliśmy choćby złotówkę, co jest przecież najważniejsze? Nie. Czy jakikolwiek mieszkaniec Częstochowy poniósł jakąkolwiek stratę, albo miał jakiekolwiek kłopoty? Nie. Czy władze miasta dopuściły się jakiegokolwiek zaniechania? Nie. A skoro tak, publikowanie takich tekstów to tylko tępa propaganda GW, której nie podoba się aktualny prezydent. W tej krytyce nie ma argumentów merytorycznych. I proszę o opublikowanie mojego postu w papierowym wydaniu. Można go także podpisać "czytelnik".
      • czerwony1wojownik Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 14.02.11, 22:02
        w 100% popieram Pani,Pana wypowiedz
      • Gość: :-( Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 22:03
        mogliśmy stracic 36 mln ale nie stracilismy tylko dzieki marszałkowi województwa ze slaska
        • elohim88 Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 14.02.11, 22:08
          Prezydent zapowiadał, że jedzie tam z założeniem, że nie można stracić dotacji. Nawet GW o tym pisała. Zapytał o możliwość zmiany projektu, dostał odpowiedź i koniec tematu. Gdzie tu zasługa marszałka?
          • Gość: Niewodniczański Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.apus-net.pl 14.02.11, 22:42
            Nie próbuj bronić tych wpadek, tego nie da się obronić.

To, że Prezydent za późno pogonił Kulawika jest jego największym błędem (wpadką).
            Brak rozeznania w odczuciach swoich wyborców niejednego doprowadziła do upadku.
            Tadeusz Wrona tego nie czuł, ... i przegrał.
            • Gość: ckm Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.11, 02:20
              Wrona przegrrał poniewaz przez lata prowadziliście kampanie oszczerstw i kłamstw.
            • Gość: nie coś Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 18:58
              czyli M i K zaszli
              • Gość: ula Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.02.11, 08:28
                M i K już dziękujemy.
        • Gość: madmax Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.11, 10:23

Trudno powiedzieć, co byłoby lepsze,

czy nie wziąć dotacji na utrwalanie "pielgrzymkostrady" i nie dopłacać do demolowania środka miasta na pokolenie przynajmniej , opracować lepszy projekt i go realizować powoli

czy wziąć dotację na utrwalanie "pielgrzymkostrady", realizować chory pomysł Wrony i szamotać się potem długie lata ze skutkami : i w trakcie przebudowy i po niej , mając świadomość , że robimy KIEPSKI INTERES , NIE SŁUŻĄCY MIESZKAŃCOM, TYLKO PIELGRZYMOM i jeszcze do tego dopłacamy !!!

Nie chce się Wam za bardzo o tym gadać, bo przebudowana III Aleja z najmniejszym wcześniejszym ruchem, nie podgrzała poważnie atmosfery, ale w miarę dalszych robót Wszyscy Zobaczą na jakiego śmiecia idą publiczne pieniążki . . .

A ludzie mieszkający lub pracujący w Centrum, będą mieli tej przebudowy serdecznie dość i w trakcie i po fakcie . . .

• Gość: madmax Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.11, 10:28

Oj ! Możemy stracić niebawem miliony, jak K,Matyjaszczyk na siłę odbuduje zlikwidowany w latach 70-tych przejazd kolejowy na ul.Ogrodowej i 1-go Maja.

A jak tam ktoś zginie , na co są duże szanse , to nasze posty będą fajną lekturą dla prokuratury . . .

Więc K.Matyjaszczyk może już się pożegnać ze spokojnym snem , bo ten idiota, co mu ten pomysł podrzucił JUŻ powinien za szkodnictwo gospodarcze wylecieć z pracy ! ! !

• czerwony1wojownik z jakiej paki pis atakuje prezydenta??!! 14.02.11, 21:54
      Przecież to nie ma najmniejszego sensu!!:/
      • czerwony1wojownik wypowiedzi odnosnie ,,wpadek,, smieszne;/ 14.02.11, 22:00
        Jakie wpadki??!
        Jeśli Jarosław Marszałek tak powiedział podkreślam słowo jeśli bo wątpie ze cos takiego było wypowiedziane z ust wiceprezydenta to czy nie miał racji??

Dla was Tuskomaniaków i jego bajery chcę przypomnieć ze dzieki PO niebedziemy mieli obowdnicy,a jak powstanie to bedzie płatna czyli na ch się zda bo i tak oszczędny polaczek bedzie wolał przejechać przez nasze miasto aby niepłacic za obwodnice.

Szkoda że gazeta wyborcza niepisze o tym jak Prezydent naszego państwa Bronek Komorowski zasugerował Baracowi Obamie że jego żona go zdradza podczas powaznej rozmowy!

Szkoda tez ze niepisze o tym jak czestochowskie PO zadłużyło nasze miasto i na jakie kwoty.

Ludzie opamiętajcie się i zacznijcie myśleć racjonalnie.
        • Gość: :-( Re: wypowiedzi odnosnie ,,wpadek,, smieszne;/ IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 22:05
          zmilcz waść, to co zaprezentowaliscie czerwone pajaki w tych tygodniach to kompletne dno. Wrona za cos takiego byłby rozjechany na miazge.
          • Gość: antyW do :-( IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 22:09
            WRONA WON!!!!!!!
            • Gość: ckm Re: do :-( IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.11, 02:22
              Wrona wróć i rozdepcz czerwone pajaki,
              • Gość: xyz Re: do :-( IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.02.11, 21:17
                Może nie Wrona ale trzeba wypędzić cały motłoch z miasta.
        • czerwony1wojownik Gazeta wyborcza a polityka?? 14.02.11, 22:14
          Przecież nie ma komuny i media sa wolne od polityki tak??? Czytając gazete wyborczą w to wątpię.Po pierwsze gazeta wyborcza sugeruje odwołanie prezydenta i obecnego urzędu miasta.To jest niezgodne z prawem i etyką dziennikarską .Na dodatek podaje argumenty wzięte z kosmosu które niemają racji bytu bo są nielogiczne nierzeczowe i przekombinowane.Drodzy redaktorzy gazety wyborczej.Plujecie min. w twarz wyborcom obecnego prezydenta i urzędników.Przecież to są mieszkańcy naszego miasta.To że wasza marionetka Izabela Leszczyna niewygrała wyborów to tylko wina tego że mieszkańcy nie są tak głupi jak wam się wydaję,choć czytając forum waszej gazety wydaje mi się że trzeba przestać wierzyć w inteligencję niektórych ludzi lub wasi reporterzy uzupełniają wasze wypowiedzi komentarzami bo niesądzę ze w czestochowie mieszka tak dużo niemądrych ludzi.
          • nomanswoman Re: Gazeta wyborcza a polityka?? 14.02.11, 22:27
            dokladnie sie z Panem zgadzam, odkad matyjaszczyk zostal prezydentem gw nie pozostawia na nim suchej nitki, ciekawe jak byloby z leszczyna,gdyby wygrala, za duzo POlityki w gazecie, oj za duzo... ja rozumiem ze czlowiek nie jest idealny i popelnia bledy, ale nie przypominam sobie, zeby ktos tu zamiescil artykul gdzie jesc chocby wzmianka o zaletach nowego prezydenta. i jacy czerwoni, ludzie, to juz dawno minelo...
            • Gość: ehem Re: Gazeta wyborcza a polityka?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 22:35
              zwracam wam tylko uwagę , że dyskutujecie nad listem od ANONIMOWEGO , czytelnika . Brawo gazeto - tak trzymać ! Nie ma to jak anonimowi twórcy .

Niezależnie od meritum sprawy .
            • Gość: ser_wer Re: Gazeta wyborcza a polityka?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.11, 22:39
              Dziennika... tfu! pismacy w lokalnych dodatkach GW dawno już przestali mieć wspólny mianownik z ich szanowanymi kolegami będącymi rasowymi dziennikarzami. Nie jest to niestety domena tylko częstochowskiej GW. Zdarza mi się czytać wielkopolskie, łódzkie i pomorskie wydania i co rusz znajduje się w nich albo brak rzemiosła, albo (sic!) brak podstaw języka polskiego.
    • rozliczony Brudni Pomywacze 14.02.11, 23:31
      Wstyd to powinno być gazecie wybiórczej, że się tanio oddała i zeszła na dno...
    • sceptyk2009 List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 14.02.11, 23:42
      ...ten się nie myli,kto nic nie robi.
      To jest dopiero początek kadencji,
      zobaczmy i oceńmy po roku czy
      z upływem połowy kadencji.
      Znany "klasyk" powiedział,że mężczyznę (czyt.prezydenta)
      ocenia się nie po tym jak zaczyna,ale jak kończy.
      • Gość: bolid Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 00:39
        Do skończenia, to mógłby narobić tyle plugastwa, że Częstochowa przez dziesięciolecia żałowałaby tego
      • Gość: pispo Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.11, 02:24
        fajnie byłoby - najszybciej odwołany prezydent na świecie
        • Gość: bełt Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.11, 00:45
          nooo
    • zbyszmar List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 07:06
      Tylko DUREŃ mógł napisać taki artykuł.
      • Gość: gienek Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.net.stream.pl 15.02.11, 08:55
        Prawda w oczy kole
      • dominik.wu Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 18:53
        To nie jest artykuł, tylko list od czytelnika.
    • Gość: more Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.02.11, 07:37
      Dzisiaj Rada Miasta uchwala (albo i nie) budżet miasta na 2011.
      Czytam w projekcie budżetu czestochowa.bip-gov.pl/bip/dokumenty/podglad?id=791850:
      - deficyt - 52 miliony zł,
      - zaciągnięcie nowego kredytu - 65 milionów zł,
      - planowane zadłużenie miasta na koniec 2011 - 397 milionów zł

To jak to jest dalej jedziemy na deficycie i dalej się zadłużamy?
    • Gość: : P Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: 93.190.152.* 15.02.11, 08:17
      Dominiku Wójcik i szanowni twoi miłośnicy, nie idźcie tą drogą : ) Zamień sobie ksywkę na "Zbuntowany anioł" bo przecież się zbuntowałeś jak piszesz "w dawnych czasach", a teraz srasz w dawne gniazdo. Ale sorry, teraz przecież jesteś wybitnym mężem stanu, tobie chodzi o miasto , a nie własny lans na forum.
      • Gość: W Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 09:19
        Ten artykuł to jest wpadka intelektualna autora. Gabinet prezydenta nie zanotował póki co żadnych spektakularnych wpadek, to o czym pisze to nadmuchane pierdoły. Za mało czasu na jakąkolwiek ocenę sprawności prezydenckiej załogi i jego samego. Dla higieny psychicznej na pewno przyda im się od czasu do czasu porządna,krytyczna analiza pracy.
        • Gość: x Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.11, 08:03
          Pierdoła to ty jesteś "W" razem z Matyjaszczykiem i wszystkimi czerwonymi.
      • dominik.wu Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 18:48
        P!
        - Miłośników w to nie mieszaj, jak i ja nie mieszam.
        - Skąd przyszedł Tobie do głowy pomysł lansu na forum? Na jakim forum? Na tym tutaj śmietniku, gdzie każdy może pisać bez imiennej rejestracji? Śmiech na sali...
        - Jeśli odszedłem, to z jakichś konkretnych powodów - nieprawdaż? I nie zbuntowałem się. Odszedłem, bo coś mi nie spasowało, czego nie chciałem swoi nazwiskiem firmować.
        - Moim gniazdem nie jest SLD, więc nie zarzucaj, że sram we własne. Co najwyżej w Twoje, anonimowy, a więc tchórzliwy "P"
    • agnimi List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 09:26
      Wyborcza schodzi na dno
      nie jestem fanem Matyjaszczyka ale artyluły w stylu " podobno " powiedział są poniżej krytyki
      a z punktem 1 zgadzam się w 100 %
      • Gość: gosc portalu Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: 83.29.47.* 15.02.11, 10:20
        ja tylko czekam z utesknieniem, az w koncu nierzetelnych pismakow Prezydent pozwie o znieslawienie, przeciez to, co sie dzieje ostatnio to skandal a nie dziennikarstwo jest :(
        • Gość: bratjg Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 15.02.11, 12:56
          Brawo Gazeta -Brawo Redaktor Haładaj - Tak Trzymać !!!
          • Gość: gosc Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 18:41
            Ja jestem za odwołaniem, jak bym wiedział że tak będzie to bym nie głosował na P. Matyjaszczyka - niestety - im szybciej tym lepiej dla nas i naszego miasta, mam dosyź tego że częstochowa jest taką dziurą , że nie ma żadnych perspektyw tutaj, do tego jak władza ma klapki na oczach i robi wszystko by sie obłowić koszetm moim a właśćiwe naszym to ja żądam odwłonia !! Sądzę, że większość się za tym opowie, bo my nie potrzebujemy kotelej osoby która zadba o sowich koleszków, Częstochowa potrzebuje kogoś kto zadba o nasze wspólne interesy - miejsca pracy, lokale komunalne, dziury na drodze, a nie głupoty z placem Biegańskiego bo kamienicznicy tak sobie życzą albo inni. To my mieszkańcy mamy o tym decydować.
        • Gość: Don Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.02.11, 19:53
          A jak wcześniej Matyjaszczyk znieważał ludzi to było OK, czerwoni won z miasta.
      • Gość: REALista Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 10:32
        To po co ją czytasz?
      • dominik.wu Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 18:50
        To "podobno" jest konieczne, jeśli cytuje się osobę publiczną za jakimś innym, mało wiarygodnym czasopismem, jakim jest "dzień po niedzieli EXTRA"...
    • jedrek490 Dupek prezydentem 15.02.11, 10:14
      Ceterum censeo: Wybraliście dupka na prezydenta, to macie jego światłe rządy.
      • Gość: alli Re: Dupek prezydentem IP: *.static.as29550.net 15.02.11, 11:00
        słuszne podsumowanie;)
        • Gość: qwerty Re: Dupek prezydentem IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 15:07
          żeby to tylko sześć wpadek było, ja bym naliczył więcej
    • Gość: TOhm Co dzień to grorszy artykuł. Śmiać się czy płakać? IP: *.play-internet.pl 15.02.11, 13:32
      Robi się coraz ciekawiej. Chyba GW chce mieć wytoczony przez "gabinet" prezydenta proces zbiorowy o zniesławienie.
      Ad1. "...Jarosław Marszałek powiedział podobno..."
      - przypuszczenie zasłyszane, nie poparte żadnymi faktami,
      - stwierdzenie gdyby nawet było prawdziwe to poza bardzo niestosownym określeniem "hieny", niestety oddaje, w sposób co prawda generalizujący, prawdziwe stan polskiego dziennikarstwa.
      Wg mnie Pan Marszałek powinien przeprosić za wyraz "hieny" za resztę już nie.

Ad2. Wojenki Tomasza Haładyja, Alexa Kopi , dziś Czytelnika z GW na "argumenty" spotkały się z wojenkami z Poniedziałku. No cóż GW "przygadał kocioł garnkowi", "kto mieczem wojuje od miecza ginie", itd.

Ad3. Słowo prezydenta, przeciw słowu pracownika biura projektowego. Poza niezdrowym podgrzewaniem atmosfery wystarczyłoby zrobić to o co proszę wielokrotnie, zamieścić na stronach www GW plany projektu Aleje. Nie byłoby wtedy problemów, wystarczyłoby otworzyć plan i wszystko byłoby jasne, kto ma rację a kto nie ma racji. Kto gdzie chce mieć przyłącza a gdzie one są zaprojektowane i czy ich usytuowanie ma to sens.

Ad4. Może i forma "...Nie będzie nam marszałek..." nie jest wzorem elokwencji ale jest prawdziwa. Bo nic marszałkowi województwa do tego jak mają wyglądać Aleje, chyba że wchodzi on w skład komisji konkursowej oceniającej przydatność danego projektu do realizacji i stawianych mu celów. Na dotację marszałek też nie ma wpływu bo została ona już przydzielona do danego projektu. W zasadzie poza brakiem ogłady słownej nie ma się do czego przyczepić Kulawik powiedział prawdę.

Ad5. Hmmm... a czy musi znać topografię miasta? Może od razu od każdego zatrudnionego w UM wymagajmy zdania licencji na taksówkarza? Tylko po co? Rolą wiceprezydenta nie jest oprowadzanie wycieczek po mieście.

Ad6. Już kiedyś pisałem na tym forum że w Lourdes jest 2 euro opłaty pielgrzymkowej za wejście do sanktuarium, za wejście do kościoła Sagrada Familia w Barcelonie trzeb zapłacić 12 euro. Jakoś płacą ludzie z całej europy i nikogo to nie wzrusza ani nie bulwersuje. Za wejście do strefy ołtarza, na jego otwarcie, w Kościele Mariackim w Krakowie (coś jak odsłonięcie obrazu jasnogórskiego) też trzeba zapłacić 6 PLN. Niby dlaczego wejście na Jasną Górę na odsłonięcie obrazu też nie miało by być płatne 6 PLN? Skoro w Krakowie się da to u nas też. Pomysł z opłatami dla pielgrzymów jak najbardziej poprawny skoro w krajach UE się płaci to skoro my jesteśmy w UE i przenosimy do nas przepisy UE to wystarczy odpowiedni przenieść na nasz grunt.

"...Sześć poważnych wpadek..." gdzie te wpadki Gazeto? Gdzie?
      • Gość: Joanna Re: Co dzień to grorszy artykuł. Śmiać się czy pł IP: *.alfanet24.pl 15.02.11, 17:39
        Gość portalu: TOhm napisał(a):
        > Ad6. (....) Pomysł
        > z opłatami dla pielgrzymów jak najbardziej poprawny skoro w krajach UE się pła
        > ci to skoro my jesteśmy w UE i przenosimy do nas przepisy UE to wystarczy odpow
        > iedni przenieść na nasz grunt.

Od kiedy kraje członkowskie implementują do swojego katalogu prawa, przepisy podatkowe z innych krajów członkowskich!? Prawo UE dotyka szerszych pojęć i z innego obszaru, nie znajdziesz ani jednego przepisu dot. opodatkowania pielgrzymów albo turystów. Jeszcze wiele musisz poczytać o prawie UE, o naszym krajowym nie wspominając!
        ANi ustawa o finansach publicznych, ani o samorządzie gminnym nie dopuszcza takiej formy opodatkowania.
        • Gość: TOhm Re: Co dzień to grorszy artykuł. Śmiać się czy pł IP: *.play-internet.pl 15.02.11, 18:45
          A słyszałaś o podatku akcyzowym? Np. implementowanie podatku akcyzowego od paliw w krajach UE? Zanim każesz komuś czytać sama poczytaj.
          Droga Joanno zapewniam Cię dałem przykłady że w krajach UE pielgrzymi płacą w miejscach kultu czyli się da. Skoro tam się da to tutaj też się da.
          Dyskusja ta przypomina mi trochę argumenty lekarzy z zeszłego roku, że nie mogą mieć kas fiskalnych bo nie ma VAT na usługi medyczne. No i życie pokazało że mogą wystarczy stworzyć odpowiedni przepis.
          • Gość: Joanna Re: Co dzień to grorszy artykuł. Śmiać się czy pł IP: *.alfanet24.pl 15.02.11, 19:39
            By wprowadzić podatek pielgrzymkowy czy tam tzw. opłatę kliematyczną, Częstochowa lub Jasna Góra musialaby się znaleźć w rozporządzeniu, które określa, gdzie można wprowadzić ów opłaty.
            Na chwilę obecną jest mowa o obszarach, które cechują się klimatem lub walorami krajobrazowymi. Czestochowa nie spełnia tych warunków, więc TOM, nie dyskutujmy, nad czymś, do czego się nie zaliczamy.

Piszesz, że tutaj też się da... Owszem, ale potrzebna jest zmiana prawa. A ona nie nastąpi, bo wtedy nawet wieś z lokalnym sanktuarium, decydenci musieliby dopuścić do inkasowania wpływów.

Napisałeś, że za nawiedzenie jakiegoś sanktuarium na Zachodzie pobiera się opłatę. Ale kto ją pobiera, do budżetu czego wpływa? Bo na pewno nie samorządu, tylko zarządcy sanktuarium, kościelnej osoby prawnej. Ja też mogę do swojego domu, na kawę, wpuszczać za opłatą.

• Gość: zen Re: Co dzień to grorszy artykuł. Śmiać się czy pł IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.02.11, 20:29
          Czerwoni i czytanie to dwie skrajne rzeczy.
    • filopolityk ..no cóż..bywka 15.02.11, 13:47
      ..ponosił wilk razy kilka ponisą i wilka :E
    • msot3 List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 15:23
      Niema co dziwić się i wyzywać na forum.Wpadki muszą być.To jest nieuniknione.Ćwiczenie robi mistrza.Jak trudno jest każdemu ulec i sprawić ogólne dobro to teraz widać Wytykanie komuś jego błędów w zarządzaniu krajem,miastem jest bardzo łatwe Natomiast nie pamięta się błędów popełnionych do lat 90-ch ub. wieku przez organizację ,której nazwa jest skompromitowana w większości prawdziwych Polaków.Poco było brać się do rządzenia, Mówić można dużo- za mało konkretnie.Naprawdę WSTYD!
      • msot3 Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 15:24
        msot3 napisał:

> Niema co dziwić się i wyzywać na forum.Wpadki muszą być.To jest nieuniknione.Ćw
        > iczenie robi mistrza.Jak trudno jest każdemu ulec i sprawić ogólne dobro to ter
        > az widać Wytykanie komuś jego błędów w zarządzaniu krajem,miastem jest bardzo ł
        > atwe Natomiast nie pamięta się błędów popełnionych do lat 90-ch ub. wieku przez
        > organizację ,której nazwa jest skompromitowana w większości prawdziwych Polakó
        > w.Poco było brać się do rządzenia, Mówić można dużo- za mało konkretnie.Naprawd
        > ę WSTYD!
    • Gość: gosc Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 18:43
      Ja jestem za odwołaniem, jak bym wiedział że tak będzie to bym nie głosował na P. Matyjaszczyka - niestety - im szybciej tym lepiej dla nas i naszego miasta, mam dosyź tego że częstochowa jest taką dziurą , że nie ma żadnych perspektyw tutaj, do tego jak władza ma klapki na oczach i robi wszystko by sie obłowić koszetm moim a właśćiwe naszym to ja żądam odwłonia !! Sądzę, że większość się za tym opowie, bo my nie potrzebujemy kotelej osoby która zadba o sowich koleszków, Częstochowa potrzebuje kogoś kto zadba o nasze wspólne interesy - miejsca pracy, lokale komunalne, dziury na drodze, a nie głupoty z placem Biegańskiego bo kamienicznicy tak sobie życzą albo inni. To my mieszkańcy mamy o tym decydować
    • Gość: Blat Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 20:57
      Czy nie macie wrażenia, że od grudnia Częstochową rządzą panowie z umysłem 17latków? To co ci faceci robią to żaden prezydent nie popełnił błędów to p. Matyjaszczyk. Młodzież dorwała się do władzy, którą nie wiedzą jak spożytkować
      • czestochowa_welcome_to Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta 15.02.11, 21:01
        Rządy SLD to rządy powiązań z dość dziwnymi środowiskami, mającymi niejednokrotnie powiązania ze światem przestępczymi.
        • Gość: zez Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.02.11, 20:22
          Już nie długo wyjdzie szydło z wora, czerwonych pozbędziemy się na bardzo długi czas.
          • Gość: amok Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 07:47
            Spokojnie, niech jeszcze porządzą
            • Gość: zez Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.02.11, 20:58
              Ale tylko trochę bo zaczyna już śmierdzieć w Częstochowie.
              • Gość: cekaem Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.11, 02:48
                a to nie cała lista - Matyjaszczyka stac na wiecej :-)
    • Gość: przyjaciel Podsumowanie roku Matyjaszczyka & Co. IP: *.static.lovevps.com 06.01.12, 05:55
      "Re: List: Sześć wpadek gabinetu prezydenta"
      forum.gazeta.pl/forum/w,55,122169994,122169994,List_Szesc_wpadek_gabinetu_prezydenta.html
      (w połowie lutego 2010) żeby to tylko sześć wpadek było, było ich znacznie więcej tylko skwapliwie zamiecione pod dywan.

"...władza ma klapki na oczach i robi wszystko by sie obłowić koszetm moim a właśćiwe naszym to ja żądam odwłonia !! Sądzę, że większość się za tym opowie, bo my nie potrzebujemy kotelej osoby która zadba o sowich koleszków, Częstochowa potrzebuje kogoś kto zadba o nasze wspólne interesy - miejsca pracy, lokale komunalne, dziury na drodze, a nie głupoty z placem Biegańskiego bo kamienicznicy tak sobie życzą albo inni. To my mieszkańcy mamy o tym decydować..."
      forum.gazeta.pl/forum/w,55,122169994,122206909,Re_List_Szesc_wpadek_gabinetu_prezydenta.html

Publicznie zapytam: "Czy już nie czas na opie...?"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka