Dodaj do ulubionych

Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie p...

10.04.11, 21:51
Aśka! Napiszżesz kto był kandydatem do foltela dyrektorskiego VI LO. Radny Jacek, były vicerezydent Marcin są z tamtego Liceum, a ty piszesz tak lakonicznie, jakbyś miała zapłacić za długość swoich wypocin... do rzeczy... a nie tak lać wodę
Obserwuj wątek
    • Gość: gość z miasta Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 22:15
      Konkurs i tak był ustawiony miał wygrać T.K.
      • Gość: re Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.159.48.129.static.crowley.pl 10.04.11, 22:51
        gratulacje dla grona gim 15 za pozbycie sie dyra
        • Gość: znawfca Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 23:32
          Nie gadaj! Taki straszny? A co z E.S.?
          • Gość: nauczyciel Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 07:18
            Kałużny i kompetencje... nie rozśmieszajcie mnie. Zaraz zatrudni znajomych i rozwali grono pedagogiczne. Tak stało się w gimnazjum.
            • jarmisiek Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 21.02.13, 10:31
              Gość portalu: nauczyciel napisał(a):

> Kałużny i kompetencje... nie rozśmieszajcie mnie. Zaraz zatrudni znajomych i ro
              > zwali grono pedagogiczne. Tak stało się w gimnazjum.
              Właśnie to zrobił po pierwszym roku poszło pięciu na te rok zostało dwóch
              • Gość: kirył Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 08:46
                A jednak.
            • informatorz15 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 05.03.13, 10:20
              jest przygotowywany nowy okręt już pierwsze egzemplarze gatunku się pojawiają!!!!!!!!!!
              > Kałużny i kompetencje... nie rozśmieszajcie mnie. Zaraz zatrudni znajomych i ro
              > zwali grono pedagogiczne. Tak stało się w gimnazjum.
              • Gość: what? Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 21:11
                nie rozumiem przenośni jaki nowy okręt?
              • Gość: liga Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 10:48
                Napisz jaśniej, o co chodzi i co słychać w Dąbrowskim ???
                • informatorz15 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 10.03.13, 18:20
                  poczekaj trochę będę miał ciekawostki
                • zwalniak Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 16.05.13, 07:27
                  Gość portalu: liga napisał(a):

> Napisz jaśniej, o co chodzi i co słychać w Dąbrowskim ???
                  już pracuje żonka redaktorka
                  • kulstra Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 01.07.13, 19:41
                    zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany- starej kadry już prawie nie ma.Została Lena K i Jacek W oraz polonistki, ale bez Renaty S. No i może UO jeszcze jest
                  • zwalniak Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 13.02.14, 18:39
                    Wg. wywiadu Jaro i Ryś to Dąbrowski ma już tylko trzy klasy, to znaczy ze idzie dobrze jeszcze dwa lata i podzieli los 15
          • Gość: E.S Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.11, 13:10
            A nic ze mną nie będzie, będę jako normalny nauczyciel, pracować trzeba zawsze i przy każdej dyrekcji. Poza tym zawsze to powtarzam, nauczycielem się jest- dyrektorem się bywa. E. S.
            • Gość: angrusz1 Nauczycielem się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 16:20
              Do ES :

jest , kiedy ma się pracę . Ale ostatnio się bywa . Bo bywa się też i bezrobotnym . Szczególnie to widać po 1.09 . Wtedy nauczyciele - byli nauczyciele - gremialnie rejestrują się jako bezrobotni .

I nie widać by były lepsze widoki na pracę w szkole .
            • jarmisiek Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 21.02.13, 10:38
              są nawet na dobrych sposoby!!! np lawinowa ilość skarg
          • Gość: gość Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.tbs-net.rekin.net 01.03.13, 08:39
            ponoć E.S. też odchodi
            • zwalniak Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 01.03.13, 16:41
              Gość portalu: gość napisał(a):

> ponoć E.S. też odchodi

jak to w ciągu roku szkolnego ?????
    • angrusz1 Czy wybrano 11.04.11, 08:26
      takich dyrektorów, którzy nie będą tuszować patologicznego zachowania uczniów w szkole , agresji itp ?
      Czy pomogą nauczycielowi w opanowaniu chamskiego zachowania na lekcji np chuliganów stadionowych , czy zostawią nauczyciela samego ze sobą z tym problemem ?

Czy wybrano takich dyrektorów, którzy będą publicznie kłamać : u nas nie ma problemu z dilerami narkotykowymi ?
    • Gość: Uczeń Dlaczego nie ma konkursów IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 12:28
      Dlaczego od wielu lat nie ma konkursów na dyrektora szkoły podstawowej w gminie Mstów? W jednej ze szkól gminnych od kilkunastu lat nie jest organizowany konkurs. Dlaczego Panie Wójcie i Panie Starosto??
    • Gość: nauczyciel Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: 193.138.241.* 11.04.11, 12:30
      Moje gratulacje !!! kto wybiera tych dyrektorów. Gimnazjum wykończył to teraz się za liceum bierze , masakra.
      • Gość: ola Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 15:55
        a kto to właściwie jest, jakie opinie o tym gościu z 15 GM?a dlaczego w rakowskim liceum aż tylu kandydatów było(5) a śródmieściu max.3?
        • Gość: pracownik Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 18:10
          Ja myślałem ze kapitan schodzi ostatni z tonącego statku a szczury uciekają pierwsze i nie pomyliłem się Tadziu... jak szczur...
      • jarmisiek Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 21.02.13, 10:47
        Gość portalu: nauczyciel napisał(a):

> Moje gratulacje !!! kto wybiera tych dyrektorów. Gimnazjum wykończył to teraz s
        > ię za liceum bierze , masakra.
        już się dzieje sposoby są wspaniałe nigdy bym nie wpadł na nie
        • Gość: liga Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 11:27
          Podobno dobrze sobie radzi...
          • jarmisiek Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 22.02.13, 16:45

> Podobno dobrze sobie radzi...
            podkłada świetne golonki !!!
            • Gość: liga Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 19:32
              Jak to rozumieć ??
              • Gość: gość Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 21:58
                najważniejsze, że żona też jest już dyrektorem...oczywiście w szkole, która miała być podobno likwidowana...szkoda gadać
              • jarmisiek Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 25.02.13, 13:09

> Jak to rozumieć ??
                promiscue porci
                • Gość: też informatyk Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 17:41
                  Promiscue porci........To ty ,Tomek.....!?
            • zwalniak Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 24.02.13, 08:45
              jak wiesz jak, to podaj może jak zwolnić sumiennego nauczyciela?
              • angrusz1 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 24.02.13, 09:00
                zwalniak napisał(a):

" jak wiesz jak, to podaj może jak zwolnić sumiennego nauczyciela?"

Po pierwsze od lat dyrektorzy nie przyjmują do pracy na podstawie umowy o pracę na czas określony . Przyjmują na pewien okres . A więc jak dyrektor chce pozbyć się sumiennego nauczyciela , to po prostu czeka aż termin umowy minie .
                Zwykle to jest koniec sierpnia ale i czasem wcześniej .

A inaczej ?

Może powołać się na opinię rodziców i uczniów .

Sumienny nauczyciel robi klasów dostatecznie często , nie pozwala na ściąganie na klasówkach .
                To powoduje niezadowolenie wśród części uczniów , sporej części i rodziców .
                To ci uczniowie i rodzice zaczynają pisać skargi na nauczyciela .
                No i dyrektor przychyla się do opinii i woli rodziców ( a jakże do swoich wyborców , wszak to przedstawiciele rodziców zasiadają w komisji konkursowej ) .
                No i dyrektor oznajmia nauczycielowi , że musi poszukać " lepszego " nauczyciela .
                • zwalniak Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 24.02.13, 09:45
                  straszne!!! a gdzie właściwy nadzór ,a gdzie kontrola czy wizytacje a gdzie prawo a gdzie KN
                  czyli jeżeli nauczyciel jest nielubiany to jak chce się utrzymać w pracy to najlepiej piątki i czwórki. Czyli szkoła to piękny teatr i bajka w której udział biorą : król- dyrektor i reszta to poddani na łasce jego. To kto jest winny jak z tym walczyć
                  • angrusz1 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 24.02.13, 12:04
                    Zwalniak napisał :

" To kto jest winny jak z tym walczyć ? "

Kto winien ?
                    Postępaki - ( to takie określenie utworzone przez Stanisława Michalkiewicza ) , czyli ci od " postępowej " , " nowoczesnej " oświaty .
                    To zaczęło się od momentu , kiedy postępaki uznali, że tzw łapa to agresja a nie sprawiedliwa kara za chuligańskie zachowanie ucznia i dobre narzędzie dyscyplinujące .
                    Taak, pora tych postępaków odsunąć od władzy .
                    • speleus Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 26.02.13, 20:48
                      angrusz1 napisał:

> Zwalniak napisał :
                      >
                      > " To kto jest winny jak z tym walczyć ? "
                      >
                      > Kto winien ?
                      > Postępaki - ( to takie określenie utworzone przez Stanisława Michalkiewicza ) ,
                      > czyli ci od " postępowej " , " nowoczesnej " oświaty .
                      > To zaczęło się od momentu , kiedy postępaki uznali, że tzw łapa to agresja a ni
                      > e sprawiedliwa kara za chuligańskie zachowanie ucznia i dobre narzędzie dyscypl
                      > inujące .
                      > Taak, pora tych postępaków odsunąć od władzy .

Nastąpiła poprawa z mojej strony Angrusz. Loguję się i to na pewno ja Speleus . To nie jest dzisiaj szkoła. TO JEST ZABAWA W SZKOŁĘ . WSPÓŁCZUJĘ PRACY Z OSZOŁOMAMI. No nie wszyscy, są tacy, którzy chcą się uczyć, ale macie orkę na ugorze. Pozdrawiam serdecznie.
    • alys76 Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie p... 11.04.11, 18:59
      anonimowo to można pisać wszystko ... trochę wstyd
      • Gość: Gienek emeryt Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.net.stream.pl 11.04.11, 20:01
        A ja się cieszę, że wygrał dyrektor SP 32 - ta placówka jest jedynym w tej dzielnicy
        ( wiadomo jakiej ) ośrodkiem edukacyjnym i kulturalnym, w którym coś jeszcze się dzieje...reszta Rakowa , szkoda by gadać....
        • Gość: xmen Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 20:19
          to raczej zasługa nauczycieli niż dyrektora i szczególnie leniwego z-cy
          • Gość: Nauczycielka Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.net.stream.pl 13.04.11, 19:14
            Nie siedzisz w tym biznesie to nie zabieraj głosu!!! Dyrekcja jest OK!!! Pani Dyrektor to Mistrz , Pan Wicedyrektor to chodzący Anioł!!! A jeśli jesteś czerwonym padalcem politycznym to schowaj się pod ziemię!!!
            • Gość: 333 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 19:54
              Z tym padalcem toś ciotka przegięła . To zabrzmiało jak strzał w stopę . Ty biedny tłumoku.....?!
              • Gość: Nauczycielka Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.net.stream.pl 13.04.11, 20:14
                W stopę? Pseudopiłkarzem jakimś byłeś? Karnego w łeb sobie strzel prymitywie jeden !!!
                • Gość: 333 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 20:29
                  Nauczycielka i taka tępa ? Nie zrozumiałaś, nie pokojarzyłaś ?
                  • Gość: Nauczycielka Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.net.stream.pl 13.04.11, 20:45
                    O kojarzeniach to ty miałeś głupku na j. polskim :) Widać w głowie miałeś wymiary swoich partnerów ( nie partnerek - bo o tym świadczą twoje wypowiedzi) i z tego powodu jesteś takim prymitywem :) Niczego się nie nauczyłeś i teraz wypisujesz te bzdety :) Nie żałuję, że z takim niedorozwojem gadałam - tacy właśnie na SLD głosowali :) Idź się gościu leczyć - mam znajomego w Lublińcu - podaj tylko namiary . a mogę ci pomóc psycholu.
        • Gość: obiektyw-ny Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.54.169.14.tvksmp.pl 13.04.11, 07:34
          > A ja się cieszę, że wygrał dyrektor SP 32 - ta placówka jest jedynym w tej dzie
          > lnicy
          > ( wiadomo jakiej ) ośrodkiem edukacyjnym i kulturalnym, w którym coś jeszcze si
          > ę dzieje...reszta Rakowa , szkoda by gadać....

A co masz do SP34 ? Jest lepsza pod każdym względem i jest naprawdę na Rakowie.
    • Gość: SOS Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 12:26
      Trzymajcie się " Dąbrowszczacy " ! Uważajcie na nowych !
      • Gość: uczen a co na to kuratorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:37
        Moi drodzy, posłanka Leszczyna jest przeciwko likwidacji i łączeniu szkół, przecież duży wpływ na takie decyzje ma kurator wojewódzki, człowiek PO, niech więc pani poseł wpłynie na swojego kuratora,żeby w Czestochowie zrobił porządek z Lewicą. Niech raz PO przysłuży się miastu w dobrej sprawie, a na pewno bedzie mieć rodziców tych szkół za sobą, nie mówiąc już o nauczycielach. A wybory tuż... tuż...
        • Gość: yes Re: a co na to kuratorium IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 13:36
          To co sobie myśli lub chce, wzmiankowana posłanka, nikogo nie interesuje.Gdyby dzisiaj zlikwidowano kuratoria ,nawet wszystkie ,nikt by tego nie odczuł i to powinno jak najszybciej się stać.Kuratorium bowiem " tyle znacy ,co Ignacy, a Ignacy g...o znacy " / historia Polski międzywojennej / . A do tego, jest to paru leni o wysokim mniemaniu, kombinujacych ,jak w czasie godzin pracy wydziobać dodatkową kasę . Kurator / czyli klient/ może Panu Prezydentowi / czyli Panu majstrowi / skoczyć ....!
        • Gość: Ola Re: a co na to kuratorium IP: 212.87.246.* 12.04.11, 15:56
          Jeśli nie będzie zgody na łączenie szkół to będzie decyzja o łączeniu klas z 3 klas 20 osobowych powstaną 2 - 30 osobowe więc się nie bulgoczcie bo pójdziecie na zieloną trawkę. Rak was dyrektorki wyrolują że one prace będą miały a zwykłych nauczycieli same pozwalniają.
          • Gość: Gienek emeryt Re: a co na to kuratorium IP: *.net.stream.pl 12.04.11, 18:28
            Za prezydenta naszego ukochanego Tadeusza by czegoś takiego nie było...żal mi Was nauczyciele - dzisiaj pewnie wielu z Was otrzymało informację o "obcięciach" etatów ( opowiadała mi wnuczka, która pracuje w szkole)...wielu z Was zostanie bez pracy - to jest straszne...Dyrektorzy szkół nie są tutaj nic winni - tak zadecydowała "ekipa rządząca po opcji politycznej" - a z konkursami na dyrektorów szkół to myślicie, że jest inaczej ? Teraz rządzi "czerwona poltyka" ...i powiedzcie mi teraz mieszkańcy naszego miasta - warto było agitować i głosować na to ugrupowanie? Niczego się nie nauczyliście? Komuch zawsze pozostanie komuchem...współczuję Wam wszystkim...
            • Gość: ja Re: a co na to kuratorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 20:15
              A Gienek emeryt to nie pamięta, kto pierwszy zaczął wychodzic z likwidacją szkół? Wrona, tak, własnie on. Czerwoni tylko kontynuuja jego dzieło.
              • Gość: roch Re: a co na to kuratorium IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 07:28
                Ale po to było referendum i wybory,żeby było inaczej lepiej.W przypadku gim .15 to jest początek końca , w przyszłym roku likwidacja. Kiepski nabór, odejście dyrektora , mocno podzielone grono ,no i koniec zabawy.
                • Gość: ja Re: a co na to kuratorium IP: *.play-internet.pl 13.04.11, 08:46
                  uzasadnij m i rochu, ze to co mówisz ma sens, bo mnie się wydaje,że tylko bełkoczesz,żeby ponarzekać.Każdą szkołę trzeba indywidualnie wziąć pod lupę, zdecydować dopiero wtedy,jak będzie pełna wiedza na temat jej funkcjonowania.A co do referendum- tak, było potrzebne, bo to była najwyższa forma demokracji. Tak chcieli mieszkańcy, bo mieli dość poprzednich rządów, a tak nawiasem mówiąc, to właśnie Wrona pierwszy wyszedł z propozycją likwidacji szkół w Częstochowie, w lutym 2009 roku.
                  • Gość: Roch do ja Re: a co na to kuratorium IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 08:55
                    Ja nie narzekam.Mnie jest szkoda tej szkoły !
              • Gość: angrusz1 Re: a co na to kuratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 08:25
                Do ja :

A jak będzie jakakolwiek inna władza to uczniów przybędzie ?
                Czy budżet państwa - czyli obecnie rząd Tuska ze swoją większością sejmową - zdecyduje się na znaczne podniesienie subwencji oświatowej ?

Czy nawołujesz do zawracania kijem Wisły ?

Takie są realia i po przejrzeniu danych demograficznych można spodziewać się, że to jeszcze długo będzie trwało .
                Młodzi wolą kupić furę , pojechać do Hurghady , kupić plazmę niż zaciskać pasa i rodzić i wychowywać dzieci , mieszkając z teściami .
                Takie pokolenie wyrosło .
                • Gość: lol Re: a co na to kuratorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.11, 11:49
                  a ty madralo ile masz dzieci? Czasy sie zmieniaja, to juz nie okres kiedy babcia z dziadkiem byla w wieku 55 lat na emeryturce i mogla sie wnukami opiekowac. Dziadkowie pojda na emeryture jak wnuk w gimnazjum/liceum wyladuje. Sytuacja mocno sie zmienila, o miejscu w przedszkolu (lub zlobku) mozna pomarzyc, a urlop wychowawczy to pewne zwolnienie z pracy.
                  • Gość: 333 Re: a co na to kuratorium IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 12:12
                    W emeryturach to się chyba wiele nie zmieniło,to raczej młode matki mniej latały za pracą i zajmowały się domem. Teraz , nawet wtedy , kiedy nie ma wykształcenia pcha się do byle jakiej pracy żeby tylko dać dyla z domu.Mając dzieci ,trzeba skromniej żyć ,odmawiać sobie na rzecz dziecka.Ludzie niby kochają dzieci.....,ale wcale ich nie pragną.Rodzina , wielu młodym ,nie jest do szczęścia potrzebna.Wkoło tyle się dzieje,tyle pokus i po co pakować się w dzieci,problemy.................
                  • Gość: angrusz1 Re: a co na to kuratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 12:29
                    A ty wygodnicki lol , nie wiesz ile dzieci rodziło się na początku lat 50 tych .
                    Nie było żłobków ani przedszkoli bo miasta były w ruinach . Nie było babci , bo często nie przeżyła wojny , nie było zasiłków i urlopów wychowawczych bo państwo biedne ale dzieci się dużo rodziło .
                    Hmm, kwestia wartości .
                    Jedni wolą mieć ... kasę a inni dzieci .
                    • Gość: xyz Re: a co na to kuratorium IP: *.2.140.52.tvksmp.pl 13.04.11, 15:45
                      A jak konkursy na dyrektora w pozostałych szkołach: Targowa, Norwid......????
                      • Gość: re Re: a co na to kuratorium IP: *.159.48.129.static.crowley.pl 13.04.11, 17:24
                        a co w koncu z łaczeniem szkół i w zwiazku z tym czy będą konkursy w tych placówkach?
                        • Gość: waluś Re: a co na to kuratorium IP: *.2.140.52.tvksmp.pl 13.04.11, 18:04
                          A kto został dyrektorem w Norwidzie i na Targowej??
                          • Gość: stanley Re: a co na to kuratorium IP: *.alfanet24.pl 13.04.11, 20:32
                            W Norwidzie bezkrólewie. Obecny dyrektor K. Wachowiak nie wygrał konkursu, nie wiem czy byli inni kandydaci, ale z wieści, które krążą po szkole, prawdopodobnie nie. Po prostu komisja nie zaakceptowała jego kandydatury. Czekamy na dalsze wieści co dalej w Norwidzie...
                            • Gość: gregory Re: a co na to kuratorium IP: *.2.140.52.tvksmp.pl 13.04.11, 20:49
                              A kto wygrał na Targowej????
                        • Gość: w Re: a co na to kuratorium IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.04.11, 11:01
                          Mam nadzieję, że Pan Prezydent przestanie się ośmieszać tym pochopnym i niedoprecyzowanym pomysłem łączenia szkół - nie przedstawiono jak do tej pory wyliczeń owych oszczędności, które mają przynieść nowe szkoły, bo są one pozorne.
                          W niektórych dzielnicach dzieci wcale nie brakuje - wszystkie te działania w jakimś stopniu odbiją się niekorzystnie na uczniach i na całej społeczności związanej z daną placówką.
                          O kogo dba Pan Prezydent? Czyje interesy są dla niego istotne?
                          Dzieci same o siebie nie zadbają. Dzieci same na siebie nie zarobią, a szkoła publiczna nie jest i nigdy nie będzie przedsiębiorstwem generującym zyski - ale dzieci Pana Prezydenta pewnie nie będą uczęszczały do szkoły publicznej? Tak przypuszczam.Tak wynikałoby z jego działań. Bardzo mi przykro. Żałuję swojego oddanego głosu na człowieka, który nie dorósł do stanowiska.
    • Gość: rok Re: Konkursy......konkursy IP: *.prenet.pl 15.04.11, 15:21
      Panie naczelniku ,czy nie miało być inaczej !?
      • Gość: bzik Re: Konkursy......konkursy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 13:56
        podbijam watek bom ciekawy, kto i gdzxie został?
        • Gość: gość Re: Konkursy......konkursy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 12:51
          ???
    • Gość: mmm Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 14:04
      Kto będzie startował w konkursie na dyrektora Gimnazjum nr 15 ?
      • Gość: ja Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 15:16
        Już parę osób przymierzało swoje tyłki do fotela :) Jeśli vice przejmie schedę to szkołę czeka wielki problem a kolesiostwo będzie miało monstrualne rozmiary. Co niektórzy to z sekretariatu nie wychodzą tak mocno trzymają rękę na pulsie.
        • Gość: angrusz1 Patologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 16:23
          " ja " napisał :" kolesiostwo będzie miało monstrualne rozmiary"

Ta patologia to skutek kurczących się możliwości pracy w oświacie .

Sporo lat Polska będzie odczuwać skutki tej patologii .
          • Gość: edi Re: Patologia IP: *.2.8.231.tvksmp.pl 22.04.11, 12:43
            Konkursy na dyrektorów są ustawiane. Wstawiają swoich ludzi. Ludzi którzy nie będą zawadzać a dadzą sobą kierować. Dyrektor Norwida im nie pasował i go zniszczyli. Grono było zanim, rodzice za nim ale ich to g.... obchodzi byle po ich było. A z ZS nr 1 z oddziałami inegracyjnymi nie było inaczej. Nauczyciele za swoim dyrektorem, rodzice też. Szkoła bardzo dobrze prowadzona, zresztą najlepsza integracyjna w Częstochowie. A dyrektorka nie wygrała. Wygrała Pani która która jest im wygodna i zrobi wszystko co jej karzą. P. Tomżyńska. KONKURSY SĄ USTAWIANE. PRAWDA PANIE PREZYDENCIE. Tylko nie rozumię dlaczego Pan na to pozwala swoim kolegą i koleżanką. WIELKI WSTD. Rodzic
            • Gość: Ł= Re: Patologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 12:55
              drogi edi naprawdę tak dobrze znasz sytuację w ZS 1? bo Twoja opinia wydaje się bardzo jednostronna...
              • Gość: gość Re: Patologia IP: *.2.141.91.tvksmp.pl 23.04.11, 09:56
                edi - może naucz się najpierw pisać poprawnie po polsku zanim zaczniesz szkalować ludzi...
            • Gość: lol Re: Patologia IP: *.netcominternet.pl 23.04.11, 13:21
              to obejrzyj wyniki matury w IX LO, podobnie w innych liceach od kiedy sa obecni dyrektorzy wyniki leca na leb na szyje. Ryba psuje sie od glowy i dobra kadra kierowana przez slabego dyrektora nie jest motywowana do pracy, a nawet jest przez niego demoralizowana. Skoro on/ona nic nie robi, to czemu ja mam sie przemeczac?
              • Gość: filip Re: Patologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 15:56
                dlaczego się gorszycie?pisze prawdę, a jak uważacie dlaczego naastapiła zmiana dyrów?czy na pewno norid nie bedxie miał wachowiaka?podajcie nazwiska nowych dyrektorow, bo ja nie wiem gdzie znalelezc informacje
                • Gość: Gość Re: Patologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 17:35
                  Bardzo mnie cieszy zmiana dyrektora w Norwidzie. Poziom nauczania w tej szkole spada dramatycznie, najważniejsi stali się sportowcy. Podam przykład: gdy sportowcy wrócili z jakimś pucharem dyrektor przerwał lekcje i zwołał wszystkie klasy na halę sportową, w ten sposób lekcje przepadają. Nie mówiąc już o tym, że aby się do IX LO dostać wcale nie trzeba przekroczyć limitu punktowego (wystarczy być dzieckiem sponsora klubu lub mieć znajomości wśród grona pedagogicznego). Chociaż rok bądź dwa lata temu pan dyrektor w wywiadzie dla GW mówił, że progi wyniosą ponad 150 pkt., jak jest każdy wie, do klas chodzą uczniowie którzy mieli 90-105 pkt. A później narzeka się, że wyniki matur są coraz gorsze. Nauczyciele, np. pewna nauczycielka przedmiotów humanistycznych, spędza lekcje na przygotowywaniu kawusi, a oprócz tego nie ma jej niemal co miesiąc, w ten sposób "olewa" uczniów. Zamiast zajmować się kontrolą nauczycieli dyrekcja sprawdza czy uczniowie noszą mundurki.
                  Uczeń IX LO
                  • Gość: lizak Re: Patologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 20:21
                    a kto jest teraz dyrem Norwida?
                    • Gość: EWD Norwid szkołą niewykorzystanych możliwości? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.04.11, 23:32
                      Na stronie matura.edu.pl można porównać wyniki matury 2010 z j. polskiego i matematyki. Lider rankingów w Częstochowie okazuje się szkołą niewykorzystanych możliwości. Król jest nagi?
                      • Gość: EWD Re: Norwid szkołą niewykorzystanych możliwości? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.04.11, 23:36
                        Błąd w linku. Tu jest poprawny
                        matura.ewd.edu.pl/?str=wyniki&idszk=2f8453f5b5cc916f473885717cbb4ee1
                        • Gość: januszek Re: Norwid szkołą niewykorzystanych możliwości? IP: *.183.187.87.dsl.dynamic.eranet.pl 01.05.11, 13:05
                          Obecnie dyrektorem Norwida jest Pan Wachowiak i prawdopodobnie będzie do końca kadencji gdyż nie został wybrany na kolejną. Co do nauczania w szkole trzeba sobie jasno powiedzieć,że cudów nie ma,niektórzy nauczyciele olewają swoje obowiązki(chodzi mi o te przedmioty które są rozszerzone i ludzie chcą je zdawać na maturze i niestety nie można oczekiwać za wielkiej pomocy w tym , aby dobrze zdać maturę z niektórych przedmiotów.Oczywiście są także bardzo dobrzy profesorowie, którzy pomagają , ale w większości hołota , która nigdy nie powinna uczyć!
              • Gość: elza Re: Patologia IP: *.2.8.231.tvksmp.pl 24.04.11, 20:10
                Wyniki egzaminów gimnazjalnych w ZS nr 1 są powyżej średniej śląskiej. Jak pisze edi to prawda że szkoła jest bardzo dobrze prowadzona. Więc jak jest coś dobrze prowadzone to dlaczego robią zmiany. Ja myślę że to są jakieś rozgrywki polityczne.
              • angrusz1 Re: Patologia 07.07.11, 15:31
                Do lol :

Nie mogę zaprzeczyć , że wyniki matury zależą od nauczycieli a i od tego jak szkoła jest zarządzana przez dyrektora ale ... ale !!! najbardziej te wyniki zależą od samego ucznia i jego wkładu pracy - ja to oceniam na 80 % .
                Skoro więc wyniki matury są coraz gorsze , to należy szukać winy tam - u ucznia .
                Dla mnie tym powodem jest zwykłe lenistwo uczniów .
                Pracę w dobrym liceum bardzo trudno znajduje się . A jak już się ma , to stara się solidnie pracować . Często pierwsza umowa o pracę jest podpisywana na czas określony - na rok zwykle . Dopiero potem , jeśli nauczyciel jest dobry i jeśli nadal jest potrzebny , ( często okazuje się, że niestety klas jest mniej to i nauczycieli też mniej trzeba ) to umowa jest na czas nieokreślony - ale i równie często przedłużana tylko na kolejny rok , bo po co wiązać się z nauczycielem skoro czasy takie niepewne .

Powtórzę , coraz gorsze wyniki nauczania na różnych poziomach nauczania , jest winą głównie samych uczniów .
                Takie pokolenie rośnie, tak jest wychowywane i ... tak działa system oświatowy .
          • Gość: juk Re: Patologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.11, 13:03
            Patologia będzie trwać , aż zostanie zlikwidowana Karta Nauczyciela i kolejne chore przepisy do niej o średnim wynagrodzeniu, o wygórowanym funduszu socjalnym , o urlopie którego podobno nauczyciele nie chcą tylko muszą mieć w wakacje:)))
            • Gość: yes Re: Patologia IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 19:36
              Jakie wygórowane socjalne ? Jest takie jak wszędzie ,chyba , że zostanie ukradzione , zakombinowane przez........... !
            • zwalniak Re: Patologia 12.12.13, 09:04
              eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: tina Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 09:25
      Kto wygrał wczoraj w gim . 15 ???
      • Gość: ?? Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 23:18
        ??
    • Gość: bourj Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:23
      kto jest teraz dyrektorem norwida?
    • Gość: smutna Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 13:00
      Szkoda mi,moja przygoda zawodowa ze szkołą skończona,nie ma dla mnie godzin . Starałam się bardziej niż inni , a oni zostali.
      • angrusz1 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 11.08.11, 07:47
        Do smutnej : ja też to przeżyłem kilka razy .

A " staranie się bardziej " może być i przeszkodą . Bo starać się bardziej to oznacza solidnie oceniać , robić klasówki i kartkówki , nie pozwalać ściągać . A to powoduje rozdrażnienie uczniów i ich rodziców ( skargi do kuratorium ) - bo złe stopnie , rozdrażnienie wychowawców - bo niska średnia w klasie , rozdrażnienie dyrektorów - bo dużo drugorocznych i egzaminy poprawkowe - to wszystko wpływa na taką decyzje dyrektora / ki .

• Gość: roch Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 12:38
      Miałem rację ! Likwidacja 15 , połączenie z 5, nowy dyrektor wybrany i słusznie,że z 5.
      • x-7 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 12.04.12, 20:55
        Kto wygrał konkurs w G5?
    • angrusz1 Podobnie i w Wielkiej Btytanii 30.04.12, 21:52
      A oto co dzieje się w Wielkiej Brytanii ze szkołami , ze szkołami państwowymi ( wg BBC )

www.bbc.co.uk/news/education-17840447

A szczególnie to zdanie :

"Brian Lightman, general secretary of the Association of School and College Leaders, said head teachers were feeling pressure on their budgets and were having to make difficult decisions."

Powtórzę - nacisk na budżety i dyrektorzy muszą podejmować trudne decyzje .

To samo w Polsce .
    • Gość: rien Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 16:08
      Dobrze by było, gdyby dyrektorzy sprawiedliwie dzielili godziny .Jeden nauczyciel wszystko, a drugi nic, a przecież dla przetrwania potrzebne jest chociaż pół etatu.Takie metody może sobie dyrektor stosować kiedy będzie miał prywatną szkołę, ale publiczna powinna być nadzorowana przez Wydział Edukacji. Moim zdaniem taki nadzór jest potrzebny szczególnie w likwidowanych i łączonych placówkach. Na miłość boską , zróbcie coś dla zwykłych ludzi !!!
      • Gość: utro Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 17:05
        A najgorsze jest to, że zwalnia się nie tych co "nie są najlepsi" (że to tak delikatnie ujmę), ale tych co nie mają układów - a właśnie tacy nauczyciele bardzo często są właśnie najlepsi, bo uważają, że wyniki ich pracy świadczą za nich i nie zabiegają u dyrekcji, nie liżą d**y dyrektorowi.

Zobaczycie, jest kilka takich szkół w mieście, które za 3, 4 lata znikną całkowicie - i to nie dlatego, że będzie za mało dzieci, ale rozejdzie się wieść, że nauczyciele tam uczący to tak na prawdę specjaliści od "bycia chronionymi przez związki"... tak to się będzie powoli działo.

Ale taka krótkowzroczność dyrektorów spowoduje, że sami w końcu też przestaną mieć czym rządzić i pozostanie pożegnać się ze stołkiem.
        • Gość: alkoholik Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 20:30
          Nauczyciele alkoholicy pijący w szkole do wyrzucenia. Chlacie to macie. Wuafiści i
    • angrusz1 To nie tylko polski problem 09.05.12, 11:53
      Rozpadające się szkoły : www.bbc.co.uk/news/education-17958521

Dilapidated schools i w bogatej Wlk.Brytanii
    • Gość: opik Czemu ani słowa o Stefaniaku i jego pomysłach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 19:45
      Czemu nikt nie pisze o naczelniku Stefaniaku i jego pomysłach na łączenie lekcji WFu w liceach? Czy jego ostatnie rozporządzenia nie są czasem jakimś szaleństwem? Czy ten gość nie postępuje czasem wbrew obowiązującemu prawu? Wbrew ustawom o szkolnictwie?

Większość szkół ponadgimnazjalnych wydała NEGATYWNE opinie o arkuszach pracy szkoły na przyszły rok! Czemu naczelny redaktor piszący o działaniach Stefaniaka tym razem milczy?

Czeka do września aż w liceach na lekcjach WFu razem będą ćwiczyć chłopcy i dziewczyny, w grupach 30-osobowych? Tylko po to by zredukować etaty i zwolnić kogoś celem oszczędności?

To tak jakby jakiś sędzie w Polsce orzekł karę śmierci, mimo, że taka nie występuje w polskim prawodawstwie.
    • angrusz1 Re: Dyrektorzy szkół: ostateczną decyzję podejmie 10.05.12, 21:35
      Oto jak wspomina dawne czasy brytyjski szef kuratorium :

"Stress was, in the days before local management of schools, writing letters in triplicate to the local authority asking for a brick wall to be built in the playground or for a bit of extra money to keep an excellent maths teacher - and not receiving a reply for weeks.""

Różowo nie było a niby bogata i cywilizowana Anglia !!
    • angrusz1 A może coś na ten temat 17.02.14, 18:05
      biznes.onet.pl/forum/nauczycielska-ekstrastawka,0,1082143,126207857,czytaj.html
      • zwalniak Re: A może coś na ten temat 18.02.14, 18:46
        Jeden pisze źle o nauczycielach na zlecenie drugiego. ten drugi ma okazję zarobić kasę na oświacie na nauczycielach. Nauczyciele to grupa zastraszona i boi się buntować. Większość z nich nie zna swoich praw ,a kolesiostwo w szkołach ma gigantyczne rozmiary. Szkoła to nie szkoła tylko zakład pracy.
        czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,15340659,Nauczyciele_na_1_5_etatu_i_nauczyciele_pod_posredniakiem_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka