Dodaj do ulubionych

Nie będzie mszy nad urną

09.08.11, 22:13
w Kościele Katolickim jest msza święta, a nie msza redaktor(z)y...
Obserwuj wątek
    • Gość: Haitiulumulu Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.netcominternet.pl 09.08.11, 23:53
      I co w związku z tym? To Cię uraziło, że zabrakło tego słowa? Ale na szczęście sobie dopisałeś...

"prochy nie oddają idei "snu" w oczekiwaniu zmartwychwstania" - Przecież i tak nawet po pogrzebaniu zwłoki po jakimś czasie stają się w prochem, więc tłumaczenie trochę dziwne i nie mające głębszego sensu. Człowiek po śmierci i tak niczego nie odczuwa, ale ja sam wolał bym być spalony. Przynajmniej nie został bym zeżarty przez robale.
      • Gość: zawsze-inna Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 00:05
        prochy nie oddają idei "snu" w oczekiwaniu zmartwychwstania"

a zeżarte przez robaki ciało oddaje?
        kości ,czaszka,piszczele oddają?
        i ten niedoopisania smród?
        • Gość: zawsze-inna Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 00:07
          acha i jeszcze jedno;czyli 1 trumna na mszę,2 trumna do kremacji i 3 urna tak??? no buty lecą.
          • Gość: drażń Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:17
            A przecież dopiero co zmniejszyli zasiłek pogrzebowy! Zwyczajnie chcą ludzie zostawić z niczym po śmierci bliskiego! A jeszcze pewnie policzą sobie za mszą i osobno za ceremonię składania do grobu!
            • Gość: jacek Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:37
              czarna stonka zedrze z nas ostatnią koszulę ,żeby ją sprzedać i napełnić swoje i tak wielkie bebechy
    • dominik.wu msza, to msza - bez przymiotów, bez różnicy 10.08.11, 00:07
      Bez różnicy - msza, to msza. Święta, nie święta - dla fundamentalistów nie ma się co rozpisywać.

Co do fanaberii - wzrośnie zatem liczba pogrzebów świeckich - kościół robi wszystko, aby pozbyć się klienteli. Gratuluję.
      • Gość: zawsze-inna Re: msza, to msza - bez przymiotów, bez różnicy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 00:14
        a ludzie którzy zginęli w obozach w piecach???albo spłonęli doszczętnie w pożarze????co z nimi??? nie oddali idei snu przecież.Co Oni znowu wymyslają przecież to śmieszne sie juz robi.
      • Gość: euro Re: msza, to msza - bez przymiotów, bez różnicy IP: 46.7.12.* 10.08.11, 00:20
        A Jan Pawel II byl Ojcem czy Ojcem Swietym?
        • boozar Re: msza, to msza - bez przymiotów, bez różnicy 10.08.11, 09:21
          Dla chrześcijan jest tylko jeden Ojciec/Ojciec Święty (w sensie duchowym oczywiście) i nazywanie tak jakiegokolwiek człowieka (choćby był Papieżem) jest bluźnierstwem.

pozdrawiam
        • Gość: dziecko Re: msza, to msza - bez przymiotów, bez różnicy IP: *.180.59.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.11, 14:53
          dla mnie ani JP2 ani jakis tam rydzyk, ani zaden czarnuch czy bieluch nie jest OJCEM.
          Ja mialem JEDNEGO JEDYNEGO UKOCHANEGO OJCA, ktory mnie splodzil, wychowal , uczyl zycia i dobroci.

Wszyscy inni , ktorzy nie sa rodzicielami to

[b]ZADNI TAM OJCOWIE!!!! TO CHLOPY NA STANOWISKACH
          PAPIERZA,
          REDAKCJI RADIOWEJ MOCHEROWCOW
          CZY PRACOWNICY NACZELNI, LUB PODLEGLI W PARAFIACH[b]

Ojciec to ten , ktory splodzil dzieci

Kazdemu innemu mowie

PAN
      • Gość: klient Re: msza, to msza - bez przymiotów, bez różnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 07:36
        Pod wypowiedzią zawsze-innej miałem napisac to samo, co ty (dominik.wu). Nic dodać, nic ująć, takie wnioski nasuwają sie same. Wiwat laicyzacja!
    • pall.mall Nie będzie mszy nad urną 10.08.11, 00:30
      No i interes się kręci; teraz trzeba płacić za urnę + za najtańszą trumnę do kremacji.
      A kto będzie chciał wyprawiać mszę (świętą) przy najtańszej trumnie ?
      Ludzie będą więc albo kupować droższe albo je wypożyczać na czas mszy (świętej !) - oczywiście płacąc. A potem ciało będzie przekładane (nie za darmo!) do tańszej i dopiero do spalenia.
      Poza tym jak oni to sobie wyobrażają ? Z kościoła wszyscy na cmentarz zazwyczaj jadą, nie wiem gdzie tutaj czas na kremację. Tym bardziej, że ciężko "zgrać" to czasowo bo ani księżulek, ani krematorium się nie będą wzajemnie dostosowywać.
      Obecnie kremację robi się w inny dzień niż pogrzeb, a prochy czekają.

W sumie dobrze - niech dalej zniechęcają do siebie ludzi.
      • Gość: sceptyk Re: Nie będzie mszy nad urną IP: 193.138.241.* 10.08.11, 00:47
        ... no i fajnie!
        Pogrzeb na raty!
        Nawet diabeł by tego nie wymyślił!
        Dwa pogrzeby=2x większe koszty,
        a zasiłek pogrzebowy zmniejszony o ~1/3.
        No to krematoria czas zamykać.
        Powoli...
        • quasi-modo Re: Nie będzie mszy nad urną 10.08.11, 01:08
          Kolejny dowód kleszego skó......stwa . A temu kleszemu biznesmenowi czerwoną kartkę i to natychmiast .
          • Gość: 146 Trzeba będzie płacić za mszę i za złożenie do urny IP: *.ice-net.pl 10.08.11, 07:46
            Byle tylko jeszcze utrudnić żałobnikom życie. Pewnie chodzi o pieniążki. Pewnie bedą żądać opłaty za mszę i potem jeszcze raz za złożenie urny do grobu.
            Wyciąganie pieniędzy.
    • Gość: Smutna Prawda To jest postkomunistyczna gazeta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:11
      To jest postkomunistyczna gazeta więc nie ma co się dziwić czemu pomijane są takie słowa jak na przykład: "święta". Dla komunistów nie istnieje coś takiego jak świętość - dla nich istnieją inne wartości jak na przykład bomba atomowa.
      • quasi-modo Re: To jest postkomunistyczna gazeta... 10.08.11, 08:51
        Gość portalu: Smutna Prawda napisał(a):

> To jest postkomunistyczna gazeta więc nie ma co się dziwić czemu pomijane są ta
        > kie słowa jak na przykład: "święta". Dla komunistów nie istnieje coś takiego ja
        > k świętość - dla nich istnieją inne wartości jak na przykład bomba atomowa.
        Oczywiście . Uruchomić , odpalić i wypieprzyć kler razem z tępymi moherami za światy .
        • Gość: Smutna Prawda Re: To jest postkomunistyczna gazeta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:54
          I oto mamy najlepszy przykład takich ludzi...
        • the-only-bodzio [...] 10.08.11, 10:32
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • the-only-bodzio Do adminów czy popieracie tu wieruszkę 10.08.11, 16:58
          Różne kolory grzybów.Taki np.kwasi morda bursztynowy nic nie odbiega od mojej odpowiedzi .A hula sobie bezstrosko.Pozdrawiam cię bosko kwasi morda .
      • Gość: asia Re: To jest postkomunistyczna gazeta... IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 09:31
        Głupoty gadacie aż wióry lecą. Msza to msza i już. Lepiej sie zastanówcie jaki durny jest ten przepis. Przecież na cmentarzach już brakuje miejsc na pochówek. Kremację robi sie z oszczędnosci miejsca. A tak nota bene do kremacji też sie kupuje trumnę.
        • Gość: Smutna Prawda Re: To jest postkomunistyczna gazeta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:37
          Niestety to jest bardzo ważne. To nie jest tam jakaś msza tylko msza święta. Do Pana to jeszcze widzę nie dociera bo ma Pan zamknięty umysł na inne zwyczaje, poglądy a szkoda bo świat nie jest taki szary i ma wiele odcieni i kolorów.
          • Gość: oj Re: To jest postkomunistyczna gazeta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:21
            smutna prawda jak zwykle ględzi bez logiki,nie współczuję głupoty
        • Gość: ccc Re: To jest postkomunistyczna gazeta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:26
          na mszę trumna musi być solidna ,do kremacji lekka bez okuć metalowych,po spopieleniu urna wię prosty rachunek 2 trumny plus urna i plebana tyłek wozić trzeba ,obrzydliwy kler
    • filopolityk Między mszą a pogrzebem może być uroczysta stypa 10.08.11, 08:56
      Między mszą a pogrzebem może być uroczysta stypa to może nawet działać "in plus" wspólnocie .
      Ps. Oszołomy religijni to nie dyskutujemy tutaj co jest lepsze ateim czy teim!!!! :)))))
      • Gość: Smutna Prawda Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:04
        Oszołomy religijni ? Chyba oszołomy postkomunistyczne...
      • dyziek_o Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 09:11
        Ja nie rozumiem jednego;
        Po jakie licho w tych jasełkach jest "msza św"?!
        Gościa się ładuje w piórnik, następnie do piekarnika, potem ktoś z rodziny wypowiada parę słów
        na temat, jaki to był dobry człowiek, puszkę z klientem do katakumb i hajda! - na stypę.
        Roli klechy w tym cyrku nie widzę żadnej. A ile kasy w kieszeni zostaje ?!!!!
        Pozdrawiam,
        Dyziociepłolubny.
        • Gość: dyźkowa Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:29
          "dyziek",-za robotę się weź w chałupie i odejdź od tego kompjutera!
          Choinkę byś rozebrał,-ostatnia igiełka spadła z choinki na Wielkanoc!
          Na Boże Narodzenie musisz i tak przynieś z lasu nową choinkę.
          Do pudełka po butach pochowaj te swoje łańcuchy z papieru kolorowego,co je kleiłeś w podstawówce!
          • Gość: do tępej głowy Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 10:32
            zabolała tępa głowa,że Dyzek prawdę napisał
            • the-only-bodzio Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 17:30
              A ile może być tych prawd pełna i dostojna głowo?Bo walnienty to tylko te gó...ane pisze .I tą drugą o pieskach.
        • Gość: tylko człowiek Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.play-internet.pl 10.08.11, 09:31
          I znowu dużo pierduł ,domysłów ,przypuszczeń,różnych furtek wyjścia-jak obejść temat żeby pasowało panu kaziowi lub pani zosi.Sprawę trzeba ustalić jednoznacznie -a nie kto ma dwie dziurki w nosie po swojemu błędzie wymyślał ustalał i rządził.Znowu ktoś miesza ludżmi i komu to potrzebne ,aby robić nowe komplikacje ludziom w takim nieraz przykrym momencie.Dzisiaj niemal każdy ma inne zdanie na każdy temat.Staliśmy się rozgadani i rozhisteryzowani-no przecież ja też mam rację itd,i.t.d,itd,i.t.d!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Smutna Prawda Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:32
          Jeżeli ktoś nie jest osobą wierzącą w Boga i do tego praktykuje zwyczaje to ksiądz jest potrzebny. Jeżeli natomiast ktoś jest ateistą to nie widzę sensu aby ksiądz miał coś tam do roboty. Taka jest różnica. Wielu z Was neguje kościół, oczywiście macie do tego prawo tak jak ja mam prawo krytykować wasze poglądy, ale nie zmienia to faktu że ksiądz jest dla osób praktykujących zwyczaje jakie są w kościele. Jeżeli jesteście ateistami, negujecie kościół to nie widzę żadnego logicznego argumentu byście mieli przejmować się nakazami, zakazami kościoła - przecież was to nie dotyczy.
          • Gość: Smutna Prawda Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 09:34
            UPS.. Gafa... Miało być: JEST OSOBĄ WIERZĄCĄ.
          • boozar Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 09:42
            Smutna Prawda - 100% racji jeśli chodzi o uczestnictwo księdza na pogrzebie.

PS. Jeśli chodzi o inne nakazy i zakazy - nie przejmujemy się, chyba, że ....... Kościół wpływa na rządzących i próbuje ze swoich średniowiecznych nakazów i zakazów uczynić obowiązujące prawo. Wtedy chyba możemy być zaniepokojeni ?

pozdrawiam
          • Gość: DO @smutna prawda Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.net.stream.pl 10.08.11, 09:48
            Nie ma sensu tłumaczyć głodnemu jak smakuje chleb . Czy ślepemu jaki jest kolor twoich oczu i tak musiałby je zobaczyć .
            To tak jakbym w Tybecie tłumaczył że zamiatanie miotełką ziemi spod stóp nie ma sensu bo te mrówki które zdepczemy to "my ich naprawdę nie chcieli .." :D
            Zgorzkniałe osoby(jest jeszcze drugie takie określenie ale zapomniałem) boli wiara innych bo mają coś czego im brak . A że Chrześcijan jet w Polsce tak dużo to dlatego jest tyle kościołów .
            Bez obrazy ateiści ( prawdziwym ateistą zresztą to nie przeszkadza )
            • boozar Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 10:06
              Z prawdziwymi katolikami, takimi jak Ty, jest jeden problem - nie szanują innych ludzi (mających inne poglądy). Głupi jestem, ale nie zrozumiem chyba nigdy, dlaczego niektórzy uważają się za lepszych dlatego że wierzą/nie wierzą/są biali/czarni/są polakami/chińczykami itp.
              To, że ktoś nie jest wierzący to nie znaczy, że mu czegoś brak (ergo jest gorszy).
              Nie przeszkadza mi, że w Polsce jest dużo kościołów, nie przeszkadza mi że w Polsce jest dużo katolików (chrześcijan jest niewielu), przeszkadza mi natomiast, że niektórzy z nich (katolików) uważają się za lepszych (tylko dlatego że są katolikami) i pogardzają ludźmi o innych poglądach.

pozdrawiam
      • Gość: filopo... Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.net.stream.pl 10.08.11, 09:40
        Są ludzie prości i Ci mniej prości rzekłbym krzywi . Pierwsi widzą sprawę bez odczytania sensu i poznania natury tej rzeczy Ci drudzy wiedzą np.że wierni modlą się w kościele nie do figur ale to pomaga im wyobrazić sobie bardziej tego do koggo się modlą (taki przykład tylko , przykład!).
        Aaaameeennnn.
        :)
        • boozar Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 09:45
          "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich."
          • Gość: Do @boozar Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.net.stream.pl 10.08.11, 09:51
            No właśnie :) miło mi Pana poznać :))))
            Filopo...
            • boozar Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 09:58
              "Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz" (Mateusza 4:10). Później oznajmił, że prawdziwi czciciele będą oddawać cześć Ojcu, a nie komukolwiek innemu (Jana 4:23). Zgodnie z tym pewien anioł zganił apostoła Jana, gdy ten chciał mu oddać cześć. Powiedział: "Nie czyń tego! (...) Bogu oddaj pokłon!" (Objawienie 22:9).

"Jeden jest (...) pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus" -1 Tymoteusza 2:5.

To an propos modlenia się do świętych i jednej z wielu różnic między chrześcijaństwem, a katolicyzmem.

pozdrawiam
            • Gość: Do @boozar Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st IP: *.net.stream.pl 10.08.11, 10:48
              Świat nie jest czarno biały . Tak jak są fałszywi prorocy , tak i są wrażliwi ateiści . Chodzi o kwestię zasad a człowiek musi się kierować zasadami . Może to niewłaściwe porównanie ale jeśli rasowego psa nie nauczysz zasad , sam sobie je stworzy i nie będziesz potrafił nad nim zapanować . Fajnie nie mieć zasad . Tylko po co trzymać takiego psa powinien być wolny ,żyć dziko . Tak samo jet z człowiekiem . Po co żyć w społeczności , we wspólnocie ? Wypowiadać się w społeczności internetowej jeśli nie przestrzega się ich zasad .

"Kiedy kończy się inteligencja w konwersacji zaczynają się epitety "
              Filopolityk.
              • boozar Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 10:54
                Sorry ale nie rozumiem do jakiej mojej wypowiedzi to odnieść??

pozdrawiam
                • rosefinder Re: Między mszą a pogrzebem może być uroczysta st 10.08.11, 12:44
                  Chyba pomylił Cię z Bodziem :)
    • boozar Re: Nie będzie mszy nad urną 10.08.11, 09:26
      I bardzo dobrze, więcej kremacji = mniej kasy dla KK. Kto będzie rozbijał imprezę na 2 dni, biorąc pod uwagę, że ksiądz na pewno za darmo dwa razy nie przyjdzie ;) (raz jak ma przyjść to już jest niezły wydatek, a dwa razy to ..... ;).
      Chociaż, z drugiej strony, może to zadziałać odwrotnie (w końcu w Polsce jest 90% osób głęboko wierzących ;) i będzie dwa razy więcej kasy dla Pana Księdza :)
      Cóż wszystko zależy do Nas ....

pozdrawiam
      • the-only-bodzio Podziwiam ateistów i innych wyznawców wiary 10.08.11, 11:15
        niechrześcijańskiej w liczeniu cudzej kasy.I dokładaniem się z ryjem tam gdzie nie trzeba.A w zamian dając tylko wsparcie duchowe.lol.
      • Gość: teral Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.116.125.207.tvksmp.pl 10.08.11, 17:15
        W Polsce to jest nie 90% głęboko wierzących ale 100%, którym kościół katolicki robi przymusowy drenaż kieszeni i nie ważne czy ktoś jest ateistą czy innego wyznania. Płacimy na krwiopijców jako katechetów, kapelanów na służbę zdrowia, na ich ZUS i emerytury co im zapewnił Konkordat podpisany przez niedoszłą zakonnicę starą pannę w ciszy rady ministrów złożonej z samych przydupasów kościelnych. Gdyby kler miał opłacać osoby innych wyznań dopiero by była wrzawa.
        Jedyne wyjście to jawność finansowa kościoła i płacenie podatków. Płacenie podatków z daniny od wiernych ale wtedy by się okazało, że te 90% to ilość względem dzieci po chrzcie, bo gó.no mają do powiedzenia w tym wieku ( jeszcze nic nie mówią) i po I komunii bo jak się 7 latek/ka przeciwstawi otrzymania obiecanych prezentów. Kler to dobrze wie stąd na siłę wprowadzanie stopni z religii do średniej aby szantażować młodzież i próby ( takie w komisjach były) tego samego na studiach. No ale studenci to już nie papka pokarmowa dla pazernego kleru - nie dosięgną. Natomiast lobbiści kleru przeforsowali możliwość prowadzenia żłobków przez różne organizacje. No to teraz zakonnice różnej maści dorwą się do niemowląt. Za tą ustawą (i o to kler walczył) idą przepisy fiskalne i tu jest clou - bo do tej pory też np. zakonnice mogły prowadzić żłobki ale nie szła za tym kasa z budżetu. Zobaczycie ile żłobków pod czarną banderą powstanie - kiedyś było podobnie z przedszkolami no i dodatkowa zaleta - uplastycznianie małych moherków od najmłodszych lat - korzyści mają być w przyszłości. Ale jeszcze ze 30-40 - lat mohery się wykruszą, biskupów fanatyków pochodzenia chłopskiego będzie mniej ( obecnie ponad70 %) - w Watykanie też betony odejdą i nastaną reformatorzy kościoła, a nie funkcjonariusze jak obecnie. Młodzież ze wsi ucieka do miast to też oszołomów religijnych będzie mniej- owszem te 10-15% fanatyków zawsze się będzie szarpać do narzucania większości swoich doktryn ale pamiętajmy, że za te dwie kadencje koniunkturalizm polityczny też się zmieni i takich nawiedzonych w polityce będzie coraz mniej. Jestem ateistą i mam sąsiadów biegających do kościoła w niedzielę rano ale zgodzili się ze mną, że gdybym na full puszczał muzykę, której nie lubią o 7 rano w niedzielę to zgłosiliby to na policję, bo sic! "niedziela to dzień święty dla odpoczynku i duchowości". Ot i obłuda tak polityków mieniących się obrońcami kościoła jak i całego kleru . Gdy kler nie będzie właził z buciorami w życie innych to pewnie będzie miał więcej osób tolerujących te różne gusła i w swoim gronie niech urządza hucpy ze święceniem samochodów ale nie za pieniądze z budżetu.
    • mistral75 Nie będzie mszy nad urną 10.08.11, 09:37
      Ta wiadomosc pasuje doskonale do klimatu tworczosci M.Wolskiego.
      Dwudniowa szopka na zyczenie i za pokwitowaniem.
      • Gość: Stanisław Anioł 'nie bedzie kabaretu, bedzie chór!' IP: 217.12.186.* 10.08.11, 11:23
        tak powiedział Stanisław Anioł :)
    • virino12 W proch się obrócisz i z prochu powstaniesz. 10.08.11, 11:47

Jak więc prochy nie oddają idei snu?
    • stangor Nie będzie mszy nad urną 10.08.11, 12:27
      Jeśli KK to wprowadzi na pewno przybędzie świeckich pochówków. Jedni zdecydują się z braku gotówki, inni z powodu oszczędzenia sobie dodatkowych kłopotów a ci którzy chodzą do kościoła nie z powodu wiary odejdą całkowicie. Zweryfikują się podawane przez kościół dane o ponad 90% katolików.
      • Gość: ... Duch uchodzi i tak wcześniej... IP: *.net.stream.pl 10.08.11, 13:05
        Jak zwykły człowiek może to ocenić, zostawić na pożarcie bakterii i robali czy od razu spopielić.
        Duch przecież uchodzi i tak wcześniej...
      • eve_line1 Re: Nie będzie mszy nad urną 10.08.11, 14:39
        Nie sądzę, raczej zmniejszy się liczba kremacji, co pozwoli uniknąć skomplikowanego pochówku.
        • Gość: ej Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 10.08.11, 16:50
          kasa ! Misiu , kasa !
          Czarnej zarazie widocznie wyciekały jakies pieniążki wiec znowu wprowadzaja innowacje.
          Kiedy wreszcie polska jako wolny kraj zerwie kajdany końkordatu ?
          • Gość: barb-akan Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.netcominternet.pl 10.08.11, 19:09
            ja tam chce tradycyjnie byc pochowany w trumnie wyprowadzony z domu do kosciola a po mszy pogrzebowej cialo zlozone do grobu rodzinnego
            • Gość: l@l do barbakan IP: *.ice-net.pl 10.08.11, 19:18
              a jesteś pewny jegomościu, że Cię ksiądz do kościoła wpuści i czy będzie Cię stać na jego usługi? jesli tak, to może o "tradycjnym" pochówku pisać. a wiesz ile ksiądz u Ciebie za "kwaterkę" żąda i ile za uroczystość "co łaska"? znasz cennik usług? chcieć to można wiele. dzisiaj pogrzeb to nie są tanie rzeczy.
    • prawdziwykicha.1 Nie będzie mszy? 10.08.11, 17:20
      to dziwne?Kler ma zamiar zrezygnować z tak łatwego zarobku.Przecież każdy wie że pazerność kleru nie zna granic.
      • quasi-modo Re: Nie będzie mszy? 10.08.11, 18:12
        prawdziwykicha.1 napisał:

> to dziwne?Kler ma zamiar zrezygnować z tak łatwego zarobku.Przecież każdy wie ż
        > e pazerność kleru nie zna granic.
        I taka jest prawda . Klechy to kombinatorzy i z łupu nie zrezygnują . Jedyna ich nadzieja w pozyskiwaniu tępych ,głupich i naiwnych .
        • Gość: kicha Msza bedzie ale kwsi mordy nie IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 22:56
          MPK częstochowa forum.
      • Gość: zawsze-inna Re: Nie będzie mszy? IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 18:20
        prochy nie oddają idei "snu" w oczekiwaniu zmartwychwstania.

jeszcze raz to napiszę,czy księża myslą,że ludzie zmarli wieki temu leżą "w całosci" w trumnie i oczekuja na zmartwychwstanie?mam wrażenie,że ktos robi z nas wariatów.przecież ciało gnije zjadaja je robaki wśród jadu trupiego.ja np. zycze sobie aby mnie skremowano.bo to dusza umyka...
        osobiscie widziałam jak na jednym z naszych cmentarzy przygotowywano dół po wczesniejszym nie opłacanym kogoś przez rodzinę grobie.kości,piszczele i czaszka leżały pod ławką,pózniej schowane w woreczek przez grabarzy i połozone w dole z boku.tyle kochani z nas zostaje.NIE CZEKAMY NA ZMARTWYCHWSTANIE W GARNITURZE I Z MAKIJAŻEM.BO TO DUSZA CZEKA NIE CIAŁO.
        • prawdziwykicha.1 Re: Nie będzie mszy? 10.08.11, 21:37
          chciałem się jeszcze spytać do kogo idzie ta kasa z grobów?
    • Gość: buła Jesli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o..... IP: *.ice-net.pl 10.08.11, 18:26
      Wiadomo, ile kosztuje "kwatera" na cmentarzu "pod trumnę", ok. 2000 zł, a pod urnę ok. - 700 zł.
      Pewnie będzie opłata za mszę ŚW. (zadowoleni dewoci?) nad trumną w kościele i opłata za odprowadzenie urny na cmentarz. Nie wiem jak z lobbym stolarskim produkującym "sosnowe jesionki". wiadomo, jeśli schodzą urny, u nich zastój w interesie. Może ci ze spalarni zwłok skonfliktowali się z hierarchią? różnie bywa.
      • Gość: alergia Re: Jesli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o..... IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.11, 18:44
        Zawsze może być jeszcze gorzej. Cieszmy się , że nie unieważnili tych pogrzebów z urnami .
        Hip hip,hura!
    • prawdziwykicha.1 Zaprawdę powiadam Wam. 10.08.11, 21:39
      że temu księdzu chodzi o to żeby dwie msze żałobne były płatne po 700pln jedna nad trumną ,druga nad urną.
      • prawdziwykicha.1 Re: Zaprawdę powiadam Wam. 10.08.11, 22:20
        i po tych dwoch mszach św.będzie wiatr boży i prochy polecą prosto do nieba.
        • Gość: KREMATORKA Re: Zaprawdę powiadam Wam. IP: *.180.59.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.11, 15:31
          ZAPOWIEDZIALAM DZIECIOM

JAK UMRE mAJa zrobic pogrzeb z urna
          ksiedzu 300 zl i grosza wiecej. I ZADNEJ KASY NA TACE NA MSZY OD UCZESTNIKOW POGRZEBU!!!!
          JAK mu bedzie malo.........zrobic pogrzeb swiecki.

Jak by nie patrzec, przez cale zycie
          NIKT NAWET NAJBARDZIEJ ZAGORZALY KATOLIK NIE ZYJE BEZ GRZECHU.
          CZY UWAZACIE ZE JAK SIE WYSPOWIADACIE U KSIEDZA, KTORY RANO ZLAZL ZE SWOJEJ KOCHANKI PO UCIECHAHCH NOCNYCH, I LASKAWIE DAL WAM ROZGRZESZENIE ZA TO ZE ZAKLELISCIE BO SIE ZUPA PRZYPALILA, TO JESTESCIE OCZYSZCZENI Z GRZECHU??????????????? paranoja.
          i tak wszyscy wierzacy i nie wierzacy, o ile to cos istnieje, staniecie przed Bogiem I to ON WAS BEDZIE ROZLICZAL Z TEGO COSCIE UZBIERALI W ZYCIU.

Zaden jakis tam kleryk nie ma pisemnego angazu ani zezwolenia od Boga na to zeby wysluchiwac Waszych grzechow i decydowac za co Was rozgrzeszac, a za co nie.

Swiat idzie do przodu, bog nie wie co to komputer, komorka, sex przed slubem, milosc, biedota, brak jedzenia, wiec skoro kleryki to znaja niech pomagaja.
          ALE ONI BY CI OSTATNIA KROPLE KRWI WYWLEKLI, GDYBY MOGLI JA SPIENIEZYC DLA WLASNEJ KORZYSCI.

wiec niech tu NIKT NIE ROZPACZA NAD TYM, ZE KLEROWY NIE ODPRAWI MODLY NAD URNA, TYLKO NAD TRUMNA.

URNY MAJA TA ZALETE, ZE W ZASADZIE CALA RODZINA MOZE BYC ZLOZONA RAZEM W JEDNYM "POKOJU" KU UCIESZE ICH SAMYCH I POZOSTALEJ RODZINY, ktora bedzie ich od czasu do czasu odwiedzac,

urna to mniejsza kasa DLA CMENTARNYCH, KAMIENIARZY I KLEROW

A wiadomo jak nie wiadomo o co chodzi........chodzi o MANY MANY MANY MANY
          • stangor Re: Zaprawdę powiadam Wam. 11.08.11, 16:47
            Masz 100% racji. Popieram.
            • the-only-bodzio Bóg widzi wszystko 11.08.11, 21:22
              A pisałeś stangor ,że jesteś dorosły.Ale patrzę tu na twój wpis z synkiem i mówimy ,że nie.
              • Gość: ja Re: Bóg widzi wszystko IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 17:31
                ciebie tez?

forum.gazeta.pl/forum/w,55,127913404,127968216,Re_Kwasi_morda_ty_masz_jakiegos.html
          • Gość: krzyś Re: Zaprawdę powiadam Wam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 20:38
            "KREMATORKA"- aleś Ty głupia!!!!

• Gość: krzyś Re: Zaprawdę powiadam Wam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 21:17
        "prawdziwykicha"-mój znajomy zakopał swojego psa /jak zdechł ze starości/ w lesie!

Nikt nie wie gdzie.

Cmentarz jest dla ludzi!
        Czy Ty wiesz jaka jest różnica między cmentarzami?
        Zapewniam Cię,że może przyjść taki czas/nie wiesz kiedy/,że nie będzie dla Ciebie miejsca .......
        Czy myślisz,że wtedy pomoże Ci "Gazeta Wyborcza" ?
        • Gość: ejjj krzysiu Re: Zaprawdę powiadam Wam. IP: *.205.31.95.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.08.11, 17:38
          a ty juz poo kolacyjce? mamusia nakarmila buteleczka?
          czy jadasz juz lyzeczka?

to teraz
          paciorek, siusiu i spac,

bo zamin dorosniesz do kremacji to juz dla ciebie nie bedzsie miejsca na cmentarzu,
          Wujki ciocie, babcie zajma twoje miejsce.
          zostanie ci tylko pisakownica na podworku
          • Gość: krzyś Re: Zaprawdę powiadam Wam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 17:53
            Czy mógłbyś "ejjj krzysiu" zdefiniować pojęcie "pisakownica na podworku",które sam napisałeś?
            Klawiatura posiada ą,ż,ź,ę,ń,ś itd.
            Jesteś zatem nieukiem i dyskusja z Tobą jest próżna!
            • Gość: zawsze-inna Re: Zaprawdę powiadam Wam. IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.11, 18:38
              nie mówmy kto ile ma czasu,bo nikt z nas nie zna dnia ani godziny.to,ze ktos jest młody nie znaczy,że będzie jeszcze długo żył.
    • cromka Re: Nie będzie mszy nad urną 12.08.11, 21:35
      A w języku polskim jest msza. sjp.pwn.pl/slownik/2568541/msza
      Idź na całość i wyślij podobnej treści list do redaktorów słownika języka polskiego PWN.
    • Gość: gosc Re: Nie będzie mszy nad urną IP: *.play-internet.pl 15.08.11, 14:05
      redaktorzy niewiedzą, bo im tak nie wypada chyba pisać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka