Dodaj do ulubionych

markowe ubrania w second-handach?

12.08.11, 12:34
Piszę do bywalczyń częstochowskich second-handów - są w mieście punkty, gdzie można kupić coś wysokiej jakości gatunkowo, albo np. markowy New Look czy Marks&Spencer ?

Mam taką zasadę, że na rzeczy kluczowe dla stylizacji (np. marynarka, albo biżuteria) pieniędzy nie żałuję, ale już np. wydawanie 45 zł na ładny t-shirt w h&m, czy sieciówce wprawia mnie w złość. Lubię ubrania dobre jakościowo, a jednocześnie nie dysponuję tak zasobnym portfelem, jakbym chciała.

Kupiłam kiedyś w outlecie Vabbi na dworcu - koszulkę mexx na przecenie za 50zł. Materiał jest wspaniały, trzyma się idealnie, mimo że napis i nadruk już dawno zeszły. Nie miałabym nic przeciwko kupieniu takiej właśnie koszulki w second-handzie, używanej, która się komuś znudziła - jeśli kosztowałoby mnie to mniejszą kasę. Zwyczajne białe koszulki z Mango czy Mohito powinny być - sądząc po cenach - wytrzymałe. Sprawują się nie lepiej niż te kupione na nieznanym stoisku w Jagiellończykach. Nie mam pomysłu na to, jak przestać przepłacać...

Stąd moje pytanie: W jakich second-handach w Częstochowie (byłabym wdzięczna za adres i inne wskazówki) można upolować konkretne perełki i cieszyć się solidnym ciuchem za niewielką cenę? Może znacie też godne polecenie outlety (zależałoby mi na ubraniach z firm angielskich, np. Top Shop...

Obserwuj wątek
    • Gość: Q2 markowe ubrania w second-handach? IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.11, 12:50
      Wszystko jest dla ludzi, ale nie wszystko dla wszystkich.
    • Gość: ffffff Re: markowe ubrania w second-handach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.11, 12:59
      Koleżanko chcesz być markowa to kupuj i płać a nie pytaj się gdzie można jakieś resztki kupować i to jeszcze prawie za darmo .... poza tym to wszystko i tak jest robione w Chinach więc czym się tu podniecać ......... jak chce kupić sobie odpowiedniego ciucha to idę i kupuję i cena na gra roli .... po prostu może "na siłę" chcesz być markowa a to nie o to w tym chodzi ......

W sumie dobrze ujął to przedmówca ......
      • Gość: who_is_dominique_ Re: markowe ubrania w second-handach? IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.11, 13:06
        Tak, jak wspomniałam - chodzi mi o jakość, nie o bycie markową. Bywa, że istotnie - płacę 300,400 zł za jedną rzecz i nie płaczę nad tym. Natomiast bywa, że zwyczajnie ogranicza mnie rozsądek. Wciąż słyszę, że w sh można znaleźć "perełki", więc pytam. A jeśli nie udzielacie pomocnej odpowiedzi na moje pytanie, po co rozpoczynacie kolejną bezsensowną, jałową dyskusję, jak to robią setki ludzi na setkach portali ? To nudne.

Dziękuję z góry każdemu, kto odpowie na moje pytanie.
        • szyszka995 Re: markowe ubrania w second-handach? 12.08.11, 14:23
          Super ciuchy za ok 10 zł z orginalną metką wiekszość.Często dokładany nowy towar jest na ul.Słowackiego os.Trzech wieszczów przy Lewiatanie.Pozdrawiam:)
          • szyszka995 Re: markowe ubrania w second-handach? 12.08.11, 14:25
            Dodam jeszcze ze wiekszość bluzek jakie tam kupiłam(a jestem tam co 2 dzień zawsze cos kupie) sa z H&M cena takie bluzki oczywiscie w idealnym stanie ok 10-12 zł.Duży wybór dżinsów nie noszonych.
        • Gość: aqua Re: markowe ubrania w second-handach? IP: 91.210.242.* 12.08.11, 18:43
          "Bywa, że istotnie - płacę 300,400 zł za jedną rzecz". Z małpą na rozum się zamieniłaś? Te 300-400 zł to podstawa na byle jakie ciuchy, aby mieć coś lepszego musisz wydac dwa razy tyle.
          Idz do Peek`a może coś znajdziesz.
        • Gość: ja Re: markowe ubrania w second-handach? IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.11, 12:48
          Juz Ci mowie. Przede wszystkim Scandia kolo Jagiellonczykow, na gorze. Tam na pewno znajdziesz cos, co Cie interesuje. A ludzie, ktorzy sie tu uzewnetrzniaja, pewnie tez sa bywalcami sh. I po prostu nie chca zdradzac sh, w ktorych sie ubieraja :) No ale na tym forum to norma, ze ktos zadaje pytanie, a zawsze znajda sie "madrale", ktorzy beznadziejnie sie wypowiadaja. Moze w domu nikt ich nie lubi i nie maja z kim pogadac :)))))
    • Gość: . Re: markowe ubrania w second-handach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 13:17
      A od kiedy Top Shop, New Look, HM czy M&S to markowe, dobre gatunkowe ubrania?? toz to najzwyklejsze sieciowki z niższej półki za grosze na zachodzie..tylko polacy sie podniecaja co to niby takiego nie jest...
      • Gość: who_is_dominique_ Re: markowe ubrania w second-handach? IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.11, 16:45
        a, i tu mnie masz. H&m nie wymieniałam; ale reszta to jest po prostu klucz. mam t-shirt z m&s - piorę w pralce, czasami w dość wysokich temp. - stan idealny; to samo co ta koszulka z mexxa o której wspominałam w pierwszym poście.

New Look czy Top Shop - to już zależy. Kiedy kupujesz, trzeba być ostrożnym i dokładnie przyjrzeć się, jaki to materiał. Ja dotąd nie wyposażałam się w SH, i nawet nie wiem, czy naprawdę zacznę. Sęk w tym, że chcę się przekonać - czy lepiej wydać 60 zł na przeceniony, porządny bawełniany t-shirt w vabi; czy lepiej wydać 20 zł na taki t-shirt w Scandi (dzięki, "Ja" ;) Widziałam na mojej znajomej ubranie z SH - i jeżeli ubrania już noszone wyglądają niemalże jak nowe, to znaczy że są gatunkowo dobre. Spodnie od armaniego muszą być gatunkowo dobre. Na pewnych częściach garderoby - jeżeli wymagają tego portfel i gust - powinno się zaoszczędzić. Wolę zamiast 6 chrzanionych koszulek z najdroższych sklepów w Galerii Jurajskiej - kupić piękną, skórzaną, włoską torbę; albo perfumy od Narciso Rodriqueza. To kwestia wyboru. I kwestia portfela.

W H&M cokolwiek kupisz, rozpuści się w drugim praniu. Niestety, prawda jest taka, że wszystkie ubrania z sieciówek są niestarannie pozszywane, a materiał woła o pomstę do nieba. Jak to ktoś na forum wiżaż trafnie zilustrował : koszulki są z materiału, który jest cieńszy niż szmatka do naczyń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka